Stand-Up Comedy, Kabaré

Oldal 1 / 354Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

És még egy gondolat. A 80-as évek csendesen, kulturáltan és méltóságteljesen teltek. Ebbe a humoristák bele tudtak szúrni. A Halló, itt vagyok vagy a Kapcsoltam, a Van benne valami műsorokat ki lehetett parodizálni. A politikusok hazug, nyugodt, mellébeszélő stílusát ki lehetett forgatni. Volt a mondás, hogy ha történt valami esemény, akkor mindeni rohant a Madáchba, hogy vajon mit mond erről Hofi.
Mára a világ egy kaotikus rendszertelenség lett. Az amerikai elnököt nem lehet parodizálni, mert minden megszólalása maga a paródia. Ha történik valami, ezer Facebook influenszer írja meg posztban a véleményét, amelyet ezer ember replikáz. Pont nem érdekel senkit, hogy vajon valamelyik stand-upos mit fog mondani rá. A mai tévéműsorok önmagukban paródiák, nincs mit kifigurázni rajtuk. Ráadásul elég egy félreérthető vagy kissé őszintébb mondat (lásd Aranyosi) és máglyán égetnek meg, mint eretneket. Ez nem jelenti azt, hogy ma a humor életképtelen lenne, a Dumaszínházas előadások telt házzal mennek, de a muníció nagy része kifogyott.

smith09 írta (#17654):
Novemberben fog fellépni nálunk Kiss Ádám, amit írtál azután már elgondolkodom hogy elmenjek - e őt meghallgatni.

Ez megint hosszú lesz, sorry. 😊

A 80-as évek rádiókabaréja nagyon sokoldalú volt. Ettől is volt szuper. Gálvölgyi, Kern a csúcson volt, mellette megjelent Illetékes elvtárs, a Falugyűlés és sok egyéb. Voltak kiemelkedő tévés és rádiós produkciók, amelyeket remekül tudtak parodizálni. A Kern féle Halló, itt vagyok felejthetetlen. És mellé a felfedezettek. A Kőbezárt lélek vágatlan verziója fél óra. Markos-Nádas valami olyasmivel futott be, ami addig nem létezett. Frissek voltak és nagyon másak. Gyorsak, modernek, lendületesek. Jött Nagy-Bandó, a lassú, megfontolt, intelligensebb humor képviseletében, és Maksa az egyszerűbb embereknek az egyszerűbb humorával. És persze Hofi, aki szerintem szintén a 80-as években volt a csúcson, a Hofélia és a Hordót a bornak talán a legjobbak. Ne felejtsem ki Sándor Györgyöt, aki minden szempontból unikum volt. Mindenki megtalálta a neki valót.

A 90-es évek nagyon zavarosak voltak, senki nem találta a helyét. Újak nem igazán jöttek, a régiek pedig nem találták a hangjukat. Fábry üdítő kivétel, szerintem fantasztikusan hozta a 90-es éveket, de rajta kívül nem nagyon tudok említésre méltót. Hofi szerintem teljesen elveszett, a könnyed humort felváltotta a keményebb, részrehajlóbb politika. Vicces volt a maga módján, de már kevésbé volt szórakoztató. Usztics (aki fantsztikus volt a 80-as években) átment szélsőjobbos karlendítőbe, az egész elvesztette a 80-as évek báját, de nem találta meg a saját hangját.

És ez szerintem nem is nagyon változott 2007-ig. A Dumaszínház a legjobb dolog ami történhetett a kabaréval. Megtörtént az, ami már évtizedek óta nem. Sok új, különböző arc, különböző stílussal. Az egyszerű emberek megkapták Dombovári Istvánt, Aranyosi Pétert, az elvontabbak Felmérit, Hajdút, az intellektuálisabb humor kedvelői Bödőcsöt, Kőhalmit. Az általános szórakoztatásra pedig ott volt Kiss, KAP és Hadházi. Szuper csapat. Szinte fellélegzett a magyar humor. A rádiókabaréban előtérbe került Litkai Gergő, aki amellett, hogy szuper menedzser, rendkívül jó humora van és nagyon jó író. És a következő években több olyan új arc is felkerült a listára, mint Beliczai, Janklovics, Mogács, Orosz. És nem elég, hogy jó fellépők, de termékeny írók. A 2007-2008-2009-es Rádiókabaré évadok, szerintem vetekszenek a 80-as évekkel.

Aztán az idő múlásával több minden változott. Kőhalmi alkoholista lett, Kiss Ádám szorongással és depresszióval küzdött, Bödőcs önállósult, Hadházi megöregedett, és több fellépőről kiderült, hogy nem volt benne több egy-két évnél. Ha a mai helyzetet kell megnézni, akkor szerintem Litkai továbbra is a csúcson teljesít, akárcsak Kőhalmi. 10 év után sem okoznak csalódást. Bödőcs nekem kérdőjeles, mert az utóbbi két estje túl hangos és túl szétszórt volt, de simán lehet, hogy mivel az utolsó esteket rögzítették, egyszerűen elfáradt már addigra és kicsit elege is volt. Említettem korábban KAP-ot. Nagyon szerettem, gyors, friss, vicces volt. Aztán az ismert okok miatt előtérbe került a család, a metsző poénokat felváltotta a polkorrektség. A fiataloknak szóló vicceit is gondolatait felváltották a meglett, romantikus családapa poénok, amelyeket én nagyon nem szeretek. Hogy állandó papucsnak állítja be magát a felesége és a gyerekei mellett azt meg pláne nem. De ez csak egy stílusváltás, a humora továbbra is magas szinten van, csak lecserélte a közönségét. Hadházi szegény megöregedett, de így is nagyon szerethető, de már nem hozza a régi humorát, ami számomra megunhatatlan. Már azt hiszem három önálló est óta az ész és a butaság a fő téma, ennyi nincs ebben. Mogács már csak improvizál, ami meglehetősen unalmas és nem is igazán jó.

Szóval szerintem most újra a 90-es években vagyunk és ehhez csak rájön a rádió és benne a Rádiókabaré szerkezeti válsága.

smith09 írta (#17653):
Talán ez az ami igazán hiányzik manapság a színház és a szakma iránti alázat.

Én nem látom ezt, sőt, nem is tudom miben látszana a szakmai alázat hiánya. Kőhalmi a laza másfél óráját hónapokon át írja, gyakorolja és a legkisebb hibától is álmatlan éjszakái vannak. Ez persze a színpadon nem látszik. Bödőcs szerteágazó, a saját eredeti gondolataihoz nehezen visszataláló eszmefuttatásai nagyon precízen kitalált és tökéletesen kivitelezett stíluselemek. Egy laza színház imitációja, rengeteg munkával és persze óriási tehetséggel.
smith09
BoRRoNeo

Nagyon szép összefoglalót írtál a kabaré kor és kórképéről!

Novemberben fog fellépni nálunk Kiss Ádám, amit írtál azután már elgondolkodom hogy elmenjek - e őt meghallgatni.

Gálvölgyi 90 es években mondhatni szórakozató volt és volt pár vicces előadása : Felessport példálul, de mikor már az RTL Klubnál dolgozott az borzasztó volt.

Nekem aki a 90 - es évek elején kezdte hallgatni a rádiókabarét a csütörök délután annak a 80 as évek humorja volt a legjobb és azóta is ehhez hasonlítom hogy mennyire tud megnevetettni. A változás sajnos megkérdőjelezhetetlen.
Egyébként nem tudom meddig mehet a rádiókabaré ebben, vagy bármilyen formában is?

Az összefoglaló írásodat, mégegyszer nagyon köszönöm!
smith09
Sas József volt talán az a személy akinek a jeleneteiben hallottam azt hogy mennyire tiszteli a közönséget hiszen nem egyszer megköszönte nekik hogy a pénzüket színházra költöttek és arra hogy aznap este velük találkozhassanak és ezt ő szívből köszöni.

Mikor ő meghalt a magyar tv-n Beregi Péter volt a vendég és több évtizeden keresztül dolgozott együtt Sas József fel és elmondta hogy első a vendég ők lehetőségekhez képest nem szenvedhetnek hiányt semmiben mindent meg kell tenni azért hogy a lehető legjobban érezzük akkor magukat amikor elmennek színházba.

Talán ez az ami igazán hiányzik manapság a színház és a szakma iránti alázat.
Még két rövid történetet engedjetek meg. Mikor a rádióban dolgoztam, az első napjaim egyikén bejött egy nő és segítséget kért valamiben. Nagyon ismerős volt a hangja, de nem tudtam hova tenni. Aztán bemutatkozott: Kiss Magdolna. Nem tudom emlékszik-e még rá valaki, nekem a Rádiókabarés interjúi (vonateltérítés, autópálya építés) nagy kedvenceim voltak.
A másik, hogy pár éve sokat találkoztam Selmeczi Tiborral, a lányom hozzájuk járt vívni. Nézegettem a fiatal apukákat, anyukákat és látszott, hogy fogalmuk sincs, hogy egykor neki (is) köszönhettük például a Kék fény: A Notre Dame-i teremőrök felejthetetlen számot.
A magyar kabaré olyan, mint a magyar labdarúgás: egyszerűen szar.

felméripéter írta (#17649):
Ez egy nagyon korrekt összefoglaló, teljesen egyet tudok érteni a leírtakkal.

Minden tiszteletem, hogy veszed a fáradságot, hogy tartod a kapcsolatot a közönséggel, ez a mai világban egyáltalán nem könnyű.
A kabaré nagyon szubjektív műfaj, én pont ezért szeretem, de pont ezért nehéz is erről beszélni. Mindenki másféle humort szeret, más az ízlése. Van, aki a Falugyűlést hiányolja, van aki nem szereti a trágárságot, van aki nem szereti a stand up-ot. Számomra pont azért volt kedves a Rádiókabaré, mert nagyon sokszínű volt. És azt a 10 percet még egy kevéssé kedvelt előadótól is el tudom viselni, ne adj isten meg tudom kedvelni. Több stand up-os van, akitől 45-90 perc nekem sok, de kifejezetten feldob 10 percig.
Ritkán esik róla szó, de a Rádiókabaré egyik legfontosabb szerepe a korlenyomat. És egyben ez a legnagyobb hátránya is. Offtopik, de 12 évesen kezdtem olvasni a Marlowe regényeket, azóta is nagy Chandler rajongó vagyok. Furcsa módon csak évekkel később tudtam meg, hogy ezek a 40-es években íródtak, de semmit nem veszítettek az élvezeti értékükből. Egy mai 30-as fiatalnak az Illetékes elvtárs semmit nem mond, hiszen fogalma sincs mi az a Xiladecor, a Videoton Color Star vagy nem tudja ki az a Köteles Krisztina. Ezek vicces, irónikus reakciók voltak, de nem működnek az események ismerete nélkül.

BoRRoNeo írta (#17648):
Sziasztok! Kb. 100 oldalt tudnék írni, de igyekszem rövidebben. 😊 A rádiókabaré több nagy generációra osztható. A 80-as években volt a számomra klasszikus kabaré. Nagy nevű írók és olyan új felfedezettek, mint Markos-Nádas, Nagy-Bandó, stb. és nagy nevű színészek előadásai. De akkoriban a Rádiókabaré intézmény volt, önálló alkotóműhely. A 90-es években jött a Fábry-korszak, ami szerintem jelentősen megfáradt. Beszűkült a fellépők száma, szinte minden második jelenet Bajor, Gálvölgyi, Hernádi. Ez a korszak öregedett a legrosszabbul, még akkor is ha Fábry akkor volt a csúcson. Aztán jött a Litkai korszak, ami egybeesett a Showder-klub korszakkal. Itt már a Rádiókabaré csak egy sokadlagos média lett. A stand-up fellépők megírták az estjüket, amivel végighaknizták az országot. Mikor elfáradt, akkor az egyik héten előadtak egy 10 perces kivonatot/részletet a Showder-klubban, majd rá egy hónapra ugyanazt elmondták a Rádiókabaréban. Fél év múlva meg leadta az egész estet a Comedy Central. És hálásak lehetünk a fellépőknek, mert a hakni pénzt hoz, az RTL Klub reklámot, a Rádiókabaré semmit. Aprópénz. Ami miatt mégis fontos volt a Rádiókabaré, azok a jelenetek. KAP, Hadházi, Nékám, Litkai, stb. nagyon jó jeleneteket írtak, és ezek csak a rádióban hangzottak el. Sajnos az előadók száma tovább csökkent, és hiába zseniális Vida Péter, azért elég egysíkú volt minden második számban őt hallani. Érdekes, hogy később megpróbálták ezeket tévére adoptálni (Van képünk hozzá), de szerintem csak azt bizonyította, hogy ez nem ok nélkül rádiós műfaj. 2014-ben ért véget Sinkó megbízatása és ezzel nagyjából vége is lett a dalnak. Litkai lelépett és bár megpróbálták a Dumaszínházzal életben tartani a műfajt (Szülőnap, Oktatás), nem tartott sokáig (pedig kezdésnek nem volt rossz). Aztán jött bábként Mikó Róbert (Isten nyugosztalja), aki fogalmam sincs miért vállalta el ezt a nemtelen szerepet. Majd egy év múlva Fábry, aki teljesen megfáradt. Előkapartak pár régi színészt és pár régi írót, de ezek felett már elszállt az idő. Nem mint színészek, hanem mint humoristák. A Showder-klub által meghatározott korszak után, ez már csak egy Sas-kabaré lett. Aztán persze visszaszállingózott egy-két stand-up nagyágyú, hogy előadja a szokásos 10 percét az éppen kifutott önálló estjéből, de ez már nem sok vizet zavart. Itt tartunk most. Pénz nincs, alkotó nincs, jövőkép nincs. Mára azok lettek az öregek, akik 2007-ben először léptek a színpadra. Kiss Ádám teljesen kiégett, Hadházi egyre nehezebben tudja egyben tartani a 90 percét, kevesen maradtak, akik a régi színvonalon produkálnak. És kevés az utánpótlás. Fülöp Viktornak egy előadásra való poénja volt, azokat ismételgeti minden önálló estjén. Musimbe sokkal jobb szkeccs videókat készít, mint előadásokat, a többiek még ennyi sem. Egy kiemelkedőt tudok mondani, Szabó Balázs Mátét. A srác nagyon jó. Egyénisége van, fantasztikus előadásmódja és nagyon jó humora.
Szóval én nagyon sötéten látom a Rádiókabaré jövőjét. Mivel nincs pénz, csak a presztízs tudná bevonzani az alkotókat. De a rádiónak nincsen presztízse. Senki nem hallgatja, eljárt felette az idő. A mai fiatalok nem hallgatnak rádiót, főleg nem kabarét. Nekem is a 2014-es az utolsó, amit hallgatok, az is 12 éves. Azóta maradnak az önálló estek. Litkai, Kőhalmi, Janklovics továbbra is a legjobbak. Bödőcsöt, Hadházit érdemes (bár ott is lefelé megy a színvonal), KAP-ot az Evolúció óta nem bírom hallgatni, a családos teleregényei (még ha a személyes motivációját meg is értem), teljesen hidegen hagynak.
54 éves vagyok, a 80-as években minden rádiókabarét felvettem kazettára és rongyosra hallgattam őket, a 90-es években magam is dolgoztam hangtechnikusként a Magyar Rádióban, több Rádiókabaré felvételen is ott voltam a Márványteremben. Tudomásul kell venni, hogy az a korszak elment. Most egy másik van. Ma már nem vicces a Gálvölgyi-show vagy a Falugyűlés. Bár a Gálvölgyi-show már 2000-ben sem volt az. A mai fiatalokat nem lehet rádiós jelenetekkel megfogni, ezért amíg lehet kiszolgálják az időseket. Ez zajlik most.

Ez egy nagyon korrekt összefoglaló, teljesen egyet tudok érteni a leírtakkal.
Sziasztok! Kb. 100 oldalt tudnék írni, de igyekszem rövidebben. 😊 A rádiókabaré több nagy generációra osztható. A 80-as években volt a számomra klasszikus kabaré. Nagy nevű írók és olyan új felfedezettek, mint Markos-Nádas, Nagy-Bandó, stb. és nagy nevű színészek előadásai. De akkoriban a Rádiókabaré intézmény volt, önálló alkotóműhely. A 90-es években jött a Fábry-korszak, ami szerintem jelentősen megfáradt. Beszűkült a fellépők száma, szinte minden második jelenet Bajor, Gálvölgyi, Hernádi. Ez a korszak öregedett a legrosszabbul, még akkor is ha Fábry akkor volt a csúcson. Aztán jött a Litkai korszak, ami egybeesett a Showder-klub korszakkal. Itt már a Rádiókabaré csak egy sokadlagos média lett. A stand-up fellépők megírták az estjüket, amivel végighaknizták az országot. Mikor elfáradt, akkor az egyik héten előadtak egy 10 perces kivonatot/részletet a Showder-klubban, majd rá egy hónapra ugyanazt elmondták a Rádiókabaréban. Fél év múlva meg leadta az egész estet a Comedy Central. És hálásak lehetünk a fellépőknek, mert a hakni pénzt hoz, az RTL Klub reklámot, a Rádiókabaré semmit. Aprópénz. Ami miatt mégis fontos volt a Rádiókabaré, azok a jelenetek. KAP, Hadházi, Nékám, Litkai, stb. nagyon jó jeleneteket írtak, és ezek csak a rádióban hangzottak el. Sajnos az előadók száma tovább csökkent, és hiába zseniális Vida Péter, azért elég egysíkú volt minden második számban őt hallani. Érdekes, hogy később megpróbálták ezeket tévére adoptálni (Van képünk hozzá), de szerintem csak azt bizonyította, hogy ez nem ok nélkül rádiós műfaj. 2014-ben ért véget Sinkó megbízatása és ezzel nagyjából vége is lett a dalnak. Litkai lelépett és bár megpróbálták a Dumaszínházzal életben tartani a műfajt (Szülőnap, Oktatás), nem tartott sokáig (pedig kezdésnek nem volt rossz). Aztán jött bábként Mikó Róbert (Isten nyugosztalja), aki fogalmam sincs miért vállalta el ezt a nemtelen szerepet. Majd egy év múlva Fábry, aki teljesen megfáradt. Előkapartak pár régi színészt és pár régi írót, de ezek felett már elszállt az idő. Nem mint színészek, hanem mint humoristák. A Showder-klub által meghatározott korszak után, ez már csak egy Sas-kabaré lett. Aztán persze visszaszállingózott egy-két stand-up nagyágyú, hogy előadja a szokásos 10 percét az éppen kifutott önálló estjéből, de ez már nem sok vizet zavart. Itt tartunk most. Pénz nincs, alkotó nincs, jövőkép nincs. Mára azok lettek az öregek, akik 2007-ben először léptek a színpadra. Kiss Ádám teljesen kiégett, Hadházi egyre nehezebben tudja egyben tartani a 90 percét, kevesen maradtak, akik a régi színvonalon produkálnak. És kevés az utánpótlás. Fülöp Viktornak egy előadásra való poénja volt, azokat ismételgeti minden önálló estjén. Musimbe sokkal jobb szkeccs videókat készít, mint előadásokat, a többiek még ennyi sem. Egy kiemelkedőt tudok mondani, Szabó Balázs Mátét. A srác nagyon jó. Egyénisége van, fantasztikus előadásmódja és nagyon jó humora.
Szóval én nagyon sötéten látom a Rádiókabaré jövőjét. Mivel nincs pénz, csak a presztízs tudná bevonzani az alkotókat. De a rádiónak nincsen presztízse. Senki nem hallgatja, eljárt felette az idő. A mai fiatalok nem hallgatnak rádiót, főleg nem kabarét. Nekem is a 2014-es az utolsó, amit hallgatok, az is 12 éves. Azóta maradnak az önálló estek. Litkai, Kőhalmi, Janklovics továbbra is a legjobbak. Bödőcsöt, Hadházit érdemes (bár ott is lefelé megy a színvonal), KAP-ot az Evolúció óta nem bírom hallgatni, a családos teleregényei (még ha a személyes motivációját meg is értem), teljesen hidegen hagynak.
54 éves vagyok, a 80-as években minden rádiókabarét felvettem kazettára és rongyosra hallgattam őket, a 90-es években magam is dolgoztam hangtechnikusként a Magyar Rádióban, több Rádiókabaré felvételen is ott voltam a Márványteremben. Tudomásul kell venni, hogy az a korszak elment. Most egy másik van. Ma már nem vicces a Gálvölgyi-show vagy a Falugyűlés. Bár a Gálvölgyi-show már 2000-ben sem volt az. A mai fiatalokat nem lehet rádiós jelenetekkel megfogni, ezért amíg lehet kiszolgálják az időseket. Ez zajlik most.
MisterV
A hírességekkel van a baj és a "vaskalapossággal". Kezdem az útóbbival.

Régebben nem "sziasztok" és hasonló hangnem volt, hanem a megtisztelés jegyében a kedves nézőik, hallgatóink. Ez már ad egy alap hangulatot.

Több életkorú színész volt és a nőket nők játszották, csak az esetek 5%-ában férfiak (Kern a "Mélyhangú" egy riportban például.) De voltak fiatalok és idősebbek egyaránt és mind országosan ismert nagy színész. A mostani színészek vagy csak BP-i színházakban ismertek, vagy szinkronhangként. de inkább érzem betanult/olvasott szövegnek, mint az eredeti karakternek.

Emellett voltak "sorozatok", mint a Falugyűlés, aktuális közéleti témákkal vagy ami hasonló a Géza és Gizus. De ide sorilható volt a Csala-Gálvölgy féle Jelenetek egy házasságból, Gyorsreagálású hadtest, stb. Aktuálisak, máig humorosak. Az ember a jelenetekre emlékszik, nem a kitalált történetes standup-ra. Oké, Hofi, talán az is standup, bár a rögtönzött válaszaival már nem az.

De nem volt káromkodás, csúnya szó, kivéve ha illett is oda a jelenetbe.

A színészek is sok esetben humoristák voltak (Gálvölgyi, Antal Imre, ...) íEgyszerűen egy rossz jelenetből is kihozták a legjobbat (Bajor-Kern - Danone), mert elhülyülték.

Azaz az előadásmód teljesen más volt.
Bach Szilviának jól állt a hangutánzás, a dalok, sajnálom, hogy lecserélte a Jolikára.

Usztics iszínész is volt, de humora is volt, de a mai társulatban nagyítóval kell keresni a humoros embereket.

Változik a világ, de pl. Felméri esetében is ott volt, hogy kikényszerítette a tapsot ("Egy tapsot megérdemel?") és sokaknál hallom, hogy ez a poén többet érdemelt volna... NEM! Az a poén engem se mosolyogtatott meg például, akkor a közönség miért tapsolt vagy nevetett volna?!

Pl. a robot szövegben 5 percben inkább csak történetmesélés volt 1-1 halvány poént odafűzve a mondatok végére.

Meg kéne hallgatni a 80-as, 90-es évek kezdő felkonfjait, hogy mennyire volt ott sűrű és hosszú a nevetés és taps, és mennyire most, ahol még kérni kell (Egy tapsot megérdemel?). Pl. az adás 7. percében tartottunk itt a "megerőszakolt közönségnél", így meg az ember mit várjon később?

Nemrég emlegették a kritikát előttem. Igen. Be kéne ülnie pár kritikus nézőnek az előadás főpróbájára és ott azokon a reakciókon látszana, hogy mit kéne adásba vinni, min kéne még dolgozni.
15 éve rendszeres kabarélátogató voltam, a Stefániásig nagyjából. A Téli kertben 3-4x voltam már csak, az már nem az a színvonal volt, ami a jegy árát nekem megérte volna, pedig 2e Ft nem a világ, de azért amit ott kaptsm, számomra az sok volt.

Az első adást elhallgatva, kb. csak a szólásszabadság tért vissza, de a humor színvonala kevésbé. Stefanovics Angéla 6,5 félpercéből 1 poén maradt meg bennem, a többi számomra kapkodásnak tűnt.

Tehát a változás szele látszik, de ide hurrikán kéne inkább.
...És még valami. Standup van a tévékben (nem is nézem), a kabaré jó lenne, ha főként kabaré lenne jelenetekkel, mintsem uncsi történetekkel, amiket máskor, máshol már sokszor előadtak. Azaz vagy először menjen le a rádióban és utána bárhol máshol, vagy ha csak ismételni tud, akkor ne is hívják, mert itt a fórumon sokunk szóról szóra ismeri már a mondanivalóját.

Na ezért kéne egy külső ember a csapatba, aki látja és mert kritikát megfogalmazni, de gondllom most vissza kell édesgetni a régieket és nem lehet kritikát megfogalmazni.
@altermaus - értem amit mondasz, unalmas, ha ugyanazt a poént hallod újra és újra - ezzel teljesen egyet tudok érteni, nekem is csalódás lenne, ha mondjuk a kedvenc humoristáimtól mindenhol ugyanazt hallanám. Én személy szerint próbálok folyamatosan megújulni, a Rádiókabaréban nem ismételni önmagam, a Showder Klubban úgyszintén. De az sajnos előfordul, hogy mondjuk az őszi Rádiókabarém és Showder Klubom között becsúszik olyan anyag, ami mindkét helyen elhangzik. Ez azért van, mert azt gondolom, hogy a két médium hallgatósága között kicsi az átfedés és ha már kitalálok egy jó poént, akkor szeretném, ha minél több fülbe eljutna. De figyelek az észrevételekre, megpróbálom ezt visszafogni. Ugyanakkor az önálló estjeimmel szigorúbb vagyok. 2-3 évente írok újat (ezek kb 75-85 perces előadások), és ott nincs ismétlés/átfedés kettő között.

@Imremagdi kétszer is elolvastam az írásodat, de sajnos ezt nem tudom hova tenni, mert nekem ez ilyen neszesemmi foggmegjól: Azt írod le, hogy kéne tudjam, hogy mi a baj, de nem tudom és nem is tudhatom, hisz belsős vagyok, de elmondani nem tudod, mert ha magamtól nem vettem észre, akkor amúgy sem érteném. És mivel a fórumot csak hébe-hóba követem, azt sem tudom mondani, hogy összeállna egy kép a fejemben erről az egészről. Szóval értem én, hogy van baj, hisz többen is írjátok, de hogy ez egyéneken múlik, hogy ez társulati, szervezési, élvezetérték-beli vagy az egyéb értékválság lenne, ez nekem nem áll össze. Én küzdök a saját dolgaimmal, próbálom jól csinálni és ez van aki érdekel és van akit nem.

Ami a Rádiókabarét és a Fábry féle kritikát illeti, azt is értem. Lehetnének jobb jelenetek, kedvencebb színészek (habár szerintem akik vállalták, azok tök jók voltak benne), viccesebb poénok. Teljesen igaz. Közben pedig egyre szűkült azon humoristák köre, akik részt vettek a Rádiókabaréban, és összességében csökkent az egésznek a színvonala. Amúgy szerintem is. Ugyanakkor ezt a legutóbbi felvételt többen pozitívan értékeltétek, szóval mintha ez jó irányú változás lenne. Remélem ez hosszan kitart 😊
https://hvg.hu/elet/20260929_meghalt-illes-istvan-humorista-alaya
Utoljára szerkesztette: NB2, 2026. 09. 30. 21:48
Meghallgattam a mai adást. Körökkel jobb volt mint előtte, de szerintem azért is, mert nem csak a közélettel, hanem az egyszerű emberekkel is foglalkoztak, néha odaszúrtak. Jó volt hallani Hernádi Judit hangját, és Brutit is. Szóval szerintem jó volt. Csak így tovább.

Feltöltéseim: http://bit.ly/3w32O4P Youtube: https://bit.ly/39Gp4tr https://www.youtube.com/@BDXHu VKároly: https://bit.ly/VKaroly

ximix
Az ember a L’art pour l’art LEGENDÁS POÉNJAI mögött │ Szászi Móni │

altermanus írta (#17639):
Láttam Felméri Péter is itt van, minden tiszteletem a tiéd, de...
Most rád vetítve. Régebben láttam, hogy egy kifestő könyvet tettél fel egy táblára a színpadon. Azon viccelődtél, hogyan születik a baba. Nagyon jó volt. Viszont ha 30 év múlva, félévente ezt mondogatnád megunják az emberek.
Vissza Fabryra. Ugyanazokat a dolgokat mondja mint harminc éve, és ha nőkről beszél valami lealacsonyító színvonalon, és éppen azt nem mondja, hogy megk...a. Nem vicces inkább sértő.
A falu gyűlésbe kell legalább két olyan ember akiből dől a hülyeség. Ilyen a Markos Nádas Boncz. (Van most is ilyen duó)
Jolika Bach Szilviával. Nem a karakterrel van gond, ha nem a színésszel. Nem neki adnám a szerepet, hanem másnak, Kedves Szilvia,.nincs önnel bajom, csak ez a szerep nem önnek való.
Péter, vissza hozzád.
Egyszerűen nem vicces az, ha egy 2007-es Litkai írást amit Hadházi-Vida nyomta a színpadon, nem vicces egy Csuja-Kerekes párostól.
A kabarét színészekre és karakterekre írják. Az utóbbi Fábrys évek alatt az egyszer sem teljesült. Lehet, hogy régen minden jobb volt, na de annyit változott a világ, a kabaré megmaradt a a 2014-es vonalon és nem engedte el. Te is, hogyha ugyan azt mondanád, mint 14-ben az előadásodon, biztos nem vennék rád jegyet. Mit vett el Fábry ezek alapján? Az érzést, hogy bekapcsoljam, a rádiót, és várjam a kabarét, mert inkább szánalmat mint nevetés generál bennem.

Hajaj ez a ugyanazt mondás... én aki kb láttam a létező összes showder klubbot meg hallgatom ezeket a rádiókabarékat ugy mondanám mindenki ismétli önmagát.
A leggázabb számomra amikor ezer év után lesz valakinek önálló estje és ugy be van harangozva hogy a világ legjobbja lesz na ez majd odaba.. Erre abban az 1-1.5 órában csak a már tőle vagy sokszor mástól elhangzott unalmas történeteket nyomják... Humoristák vagytok nem? Illene kitalálni új kamu sztorikat, mert baromi unalmas
Láttam Felméri Péter is itt van, minden tiszteletem a tiéd, de...
Most rád vetítve. Régebben láttam, hogy egy kifestő könyvet tettél fel egy táblára a színpadon. Azon viccelődtél, hogyan születik a baba. Nagyon jó volt. Viszont ha 30 év múlva, félévente ezt mondogatnád megunják az emberek.
Vissza Fabryra. Ugyanazokat a dolgokat mondja mint harminc éve, és ha nőkről beszél valami lealacsonyító színvonalon, és éppen azt nem mondja, hogy megk...a. Nem vicces inkább sértő.
A falu gyűlésbe kell legalább két olyan ember akiből dől a hülyeség. Ilyen a Markos Nádas Boncz. (Van most is ilyen duó)
Jolika Bach Szilviával. Nem a karakterrel van gond, ha nem a színésszel. Nem neki adnám a szerepet, hanem másnak, Kedves Szilvia,.nincs önnel bajom, csak ez a szerep nem önnek való.
Péter, vissza hozzád.
Egyszerűen nem vicces az, ha egy 2007-es Litkai írást amit Hadházi-Vida nyomta a színpadon, nem vicces egy Csuja-Kerekes párostól.
A kabarét színészekre és karakterekre írják. Az utóbbi Fábrys évek alatt az egyszer sem teljesült. Lehet, hogy régen minden jobb volt, na de annyit változott a világ, a kabaré megmaradt a a 2014-es vonalon és nem engedte el. Te is, hogyha ugyan azt mondanád, mint 14-ben az előadásodon, biztos nem vennék rád jegyet. Mit vett el Fábry ezek alapján? Az érzést, hogy bekapcsoljam, a rádiót, és várjam a kabarét, mert inkább szánalmat mint nevetés generál bennem.

Feltöltéseim: http://bit.ly/3w32O4P Youtube: https://bit.ly/39Gp4tr https://www.youtube.com/@BDXHu VKároly: https://bit.ly/VKaroly

Imremagdi

felméripéter írta (#17622):
A youtubeon is elolvastam és ott is kértelek, hogy részletezd hogy mire gondoltál pontosan, hogy miben lett rosszabb, mit vett el Fábry a Rádiókabarétól. Amúgy meg persze, régebben minden jobb volt, de gondolom neked nagyobb és több panaszod is van.

Évekig erről beszéltünk itt. Annyira egyértelmű.. Aki ezeket nem látja, főleg belsős, az pár leírt mondat alapján nem fogja elhinni.
Személyesen órákat lehetne erről beszélni. Pár mondatban nem lehet leírni.

Elmondok egy rövid történetet, hátha elolvasod. Picit ide kapcsólódik.
2012-2013 körül 3 nagyvázsonyi fonottszékes egymás közt már részletesen beszélt arról, hogy mi a gond és miért megy rossz írányba a dumaszínház és a Magyar Humor.
2015-ben Arénába vártunk a beengedésre Laár 60-ra. Összefutottunk egy régi Dumaszínház alkalmazottal.
Bőven volt időnk beszélgetni.
Hosszasan Ő hozta elő a a témár: Mi a gondok a Dumaszínházzal és a magyar Humorral úgy általánosan.
Pontosan azt mondta el, amit mi ott évekkel ezelőtt láttunk, ami akkor alakult ki, akkor még javítható lett volna!

És a lényeg: Egyetértettünk abban, hogy aki benne van, és résztvesz ebben Ő ezt nem látja, nem láthatja!
Külső szemlélőnek SOSE fogja elhinni, mert nem ad a véleményére, Ő maga nem fogja elfogadni! Ha tudná, értené akkor akkor nem csinálná! Nem így!

11 évvel később azok a tényel mind egytől-egyik visszaigazolódnak.

Ugyan az érvényes a Rádiókabaréra.
1: Külső személőként, függeltenként kellene látni. Sokakknak ez nem megy, ezzel nincs baj!
2: Sokkal többet kellene adni a kemény mag véleményére! Néha úgy tünik, hogy rosszat akarnak, ez tévedés!
3: Jövő nem lehet jobb a múlt hibáinak felismerése nélkül.

Kovács András Péter mondta rám még Nagyvázsonyi fesztivál ideje alatt: Legnagyobb rajongóból lesz a legnagyobb Kritikus.
Ez igaz! De ez nem negatív! Ez pozitív, ha meghallgatják a szavát, és adnak a véleményére.

Tanulásgos lenne az is, hogy miért nem járok már Dumaszínházba. Tanulhatna belőle a rendszer, és előre vinné a szekeret.

http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1

SirTomax írta (#17628):
Egyetértek Imremagdival. A rádiókabaré Fábry-korszaka egyértelműen mélyrepülés. Maga Fábry nyilatkozta sokszor, hogy soha ennyi műsorideje nem volt még a kabarénak a rádióban. Ilyenkor mindig felment bennem a pumpa. Minek minden héten majd egy órányi kabaré, amikor a 99%-a hallgathatatlan, kínosan rossz. Nem alkotó műhelyt, hanem egy a résztvevőknek jól fizető gyárat csinált. Fábry legnagyobb bűne, hogy semmilyen szerkesztői munka nem volt érzékelhető. Válogatás nélkül nyomták be a rosszabbnál-rosszabb írásokat, hogy meglegyen a műsoridő. Néha ő maga is megjelent, 20 percet beszélt, ami alatt vagy valami régi számát mondta el sokadszorra is, vagy valami teljesen érdektelen, unalmas, poén nélküli dumát. De más előadók is gátlástalanul mondták el ugyanazokat a régi poénokat, amiket már többször is elsütöttek a rádiókabaréban.

Még a legjobb színészek is érezhetően szenvedtek a rossz jelenetek felolvasásnál. De több olyan színészt is meghívtak, akiknek egyszerűen nincs érzékük ehhez a műfajhoz. A színvonalat egyedül azok az A-kategóriás stand-uposok hozták, akik egyáltalán hajlandóak voltak elfogadni a meghívást: Felméri, Aranyosi, Badár, Orosz, Szomszédnéni, stb. (elnézést akiket kihagytam). Viszont több olyan Zs-kategóriás stand-upos is szerepelt rendszeresen, akiket még egy klubba sem hívnék meg, annyira gáz amit csinálnak.

A Farkasházy-korszakban és előtte is, rengeteg energiát fektettek a válogatásba és az ígéretes írások csiszolásába. Ezt a munkát teljes egészében zárójelbe rakták.
Megszűnt a vidékjárás is, amit szintén bűnnek tartok.

Szerintem a mindenkori rádiókabaré-szerkesztő felelőssége lenne az archívum megóvása és az ismétlő műsorok szervezése is. A kabarématiné volt ilyen mostanáig, de az utolsó néhány évben a klasszikus kabarészámokat teljesen levették a műsorról. Az archívum sorsát pedig homály fedi. Szóbeszédek vannak, hogy a nagy részét kidobálták digitalizálás nélkül, de bizonyosságot erről nem lehet tudni, mert illetékes erről soha nem nyilatkozott.

Vida Péter semmilyen érdemi változást nem hozott. Csináltatott egy új szignált és minden műsorból lecsípett magának 10-12 percet valakivel beszélgetni. Minden más maradt.

Egyetértek, sőt én még annyit hozzátennék, hogy meg kellene újulni. Természetesen nem azt mondom, hogy csak standup legyen, hanem olyan témákat, ami a korszaknak megfelel. Nem kellene utánozni a 30 évvel ezelőtti falugyűlést, Jolikát kirúgni, és kezdeni olyas valamit, ami még nem volt. Talán a titkos életeket és az otthagyott mikrofont is hanyagolni kellene és olyat keresni ami még nem volt.

comedy írta (#17635):
Sziasztok! Volt valaki a hétfői Rádiókabaré felvételen? Ha minden igaz, Bruti is szerepelt benne, meg a Galla. Milyen volt?

Galla meg volt vele elégedve. A kommenteket remélem nem olvassa el, mert akkor visszaesik.

https://www.facebook.com/gallamiklos
Sziasztok! Volt valaki a hétfői Rádiókabaré felvételen? Ha minden igaz, Bruti is szerepelt benne, meg a Galla. Milyen volt?
Egész más lett a rádiókabaré műsora szeptembertől.
Igaz, nem új számok vannak hanem válogatás régiekből,
de olyan előadók is szerepelnek akiket az elmúlt években mellőzött a rádió (pl: Aranyosi)
Sajnos a youtube-ra nem töltötték fel mint korábban, de a mediaklikken visszahallgatható.
Most elérhető a Szeszélyes évszakok 2000. 03. 18-ai adása a MediaKlikk-en, ami nekem eddig csak vágott verzióban volt meg, abból kihagyták a bohózatot. Egy általam eddig soha nem látott bohózatot, amit Antal Imre úgy konferál fel, hogy a 30-as években íródott, de sem a szerzőt, sem a címet nem árulja el.
Ismeri valaki?
Sziasztok
Egy vicces, háborús idők tájáról származó kabarészámot keresek, ami valahogy erről szól: egy fiatal pár kap egy órát nászajándékba, aminek a mutatója 11-en áll (a férj "formájára" utalva ?). Ahogy öregszik a férfi, úgy csúszik lejjebb a mutató is, míg végül már csak ötöt-hatot mutat.

Egy sor megvan belőle:
"Nem ér az az óra egy garast se már, verheted a falhoz, édes angyalkám"

Magnóról és a netről is ismerem, de a címe/előadója nincs meg.

SirTomax írta (#17628):
Egyetértek Imremagdival. A rádiókabaré Fábry-korszaka egyértelműen mélyrepülés. Maga Fábry nyilatkozta sokszor, hogy soha ennyi műsorideje nem volt még a kabarénak a rádióban. Ilyenkor mindig felment bennem a pumpa. Minek minden héten majd egy órányi kabaré, amikor a 99%-a hallgathatatlan, kínosan rossz. Nem alkotó műhelyt, hanem egy a résztvevőknek jól fizető gyárat csinált. Fábry legnagyobb bűne, hogy semmilyen szerkesztői munka nem volt érzékelhető. Válogatás nélkül nyomták be a rosszabbnál-rosszabb írásokat, hogy meglegyen a műsoridő. Néha ő maga is megjelent, 20 percet beszélt, ami alatt vagy valami régi számát mondta el sokadszorra is, vagy valami teljesen érdektelen, unalmas, poén nélküli dumát. De más előadók is gátlástalanul mondták el ugyanazokat a régi poénokat, amiket már többször is elsütöttek a rádiókabaréban.

Még a legjobb színészek is érezhetően szenvedtek a rossz jelenetek felolvasásnál. De több olyan színészt is meghívtak, akiknek egyszerűen nincs érzékük ehhez a műfajhoz. A színvonalat egyedül azok az A-kategóriás stand-uposok hozták, akik egyáltalán hajlandóak voltak elfogadni a meghívást: Felméri, Aranyosi, Badár, Orosz, Szomszédnéni, stb. (elnézést akiket kihagytam). Viszont több olyan Zs-kategóriás stand-upos is szerepelt rendszeresen, akiket még egy klubba sem hívnék meg, annyira gáz amit csinálnak.

A Farkasházy-korszakban és előtte is, rengeteg energiát fektettek a válogatásba és az ígéretes írások csiszolásába. Ezt a munkát teljes egészében zárójelbe rakták.

Szerintem a mindenkori rádiókabaré-szerkesztő felelőssége lenne az archívum megóvása és az ismétlő műsorok szervezése is. A kabarématiné volt ilyen mostanáig, de az utolsó néhány évben a klasszikus kabarészámokat teljesen levették a műsorról. Az archívum sorsát pedig homály fedi. Szóbeszédek vannak, hogy a nagy részét kidobálták digitalizálás nélkül, de bizonyosságot erről nem lehet tudni, mert illetékes erről soha nem nyilatkozott.

Vida Péter semmilyen érdemi változást nem hozott. Csináltatott egy új szignált és minden műsorból lecsípett magának 10-12 percet valakivel beszélgetni. Minden más maradt.

Mióta feljött az utóbbi évek rádiókabaréinak véleményezése, én is gondoltam megírom a saját gondolataimat, de.. Közben olvasva a Te üzeneted, rájöttem semmi szükség rá. Ugyanis az én véleményem teljes mértékben ugyanez,
az első szótól az utolsóig.

ximix írta (#17629):
45 perctől
https://www.youtube.com/live/9cdtmLf0X38?si=kcn37tAyOtXANpEs&t=2700
Utoljára szerkesztette: ximix, 2026. 08. 21. 13:22

Ezt és a hasonló nyilatkozatokat ismerem. Én azt írtam, hogy illetékes még soha nem beszélt erről. Azt tekinteném hiteles és biztos információnak.
ximix

SirTomax írta (#17628):
Az archívum sorsát pedig homály fedi. Szóbeszédek vannak, hogy a nagy részét kidobálták digitalizálás nélkül, de bizonyosságot erről nem lehet tudni, mert illetékes erről soha nem nyilatkozott.

45 perctől
https://www.youtube.com/live/9cdtmLf0X38?si=kcn37tAyOtXANpEs&t=2700
Utoljára szerkesztette: ximix, 2026. 08. 21. 13:22

Az lehet, de én attól még elismerem Fábryban a profi dramaturgot és a profi beszédet, szókincset.
Később talán, az nem is izgat túlságosan, mivel én még bőven a Dumaszínház előtti, termékeny időszakról beszélek. Az akkoriban formálódó történeteit sokszor előadta mindenfelé, kellőképpen személyesek és egyediek, és persze később sem hallottam hasonlót a többiektől.
Utoljára szerkesztette: _tki_, 2026. 08. 19. 18:26
Akkor még egyszer...

Szóval azt ugye tudod, hogy Fábry poénjainak a nagy részét a standuposok írták? 😊
az ugye megvan, hogy a Fábry poénjainak a nagy része a standuposoktól jött? 😊
Léteztek olyan emberek, mint Fábry, akik rendkívül jól képesek szöveget megformázni, feszessé, részletdússá, élvezetessé tenni műveltséggel, tapasztalattal, sőt még kiválóan elő is adni.

Ritka képesség ez, semmi köze a főként testfunkciók működésével elfoglalt, visszataszító, évtizedek alatt egy-két jó villanást felmutató stand up-hoz és alulmúlhatatlan közönségéhez, vagy az aszott, jellegtelen rádiókabaréhoz.

Csak éppen ha elfogy az alapanyag, az élmény, a mesélnivaló, akkor kiderül, hogy mégsem íróféle az illető, és onnan meredeken vezet lefelé az út - a többi (tv-, rádióműsorok és a kulisszák mögötti összefüggések) meg sosem érdekelt, legyen ez az én hibám.
Utoljára szerkesztette: _tki_, 2026. 08. 19. 11:46

Imremagdi írta (#17621):
Ahogy YT is írtam, de ha olvastad ezt a csoporot évek óta, akkor Fábry és a Rádiókabaréban betöltött szerepében itt sokunk nem ért veled egyet...
Én nagyon szeretném, ha visszatérne a régi megszokott Rádiókabaré.
És úgy általában a kabaré műfajában egy nagy reforma lenne szükség.
És itt nem csak a Rádiókabaréra gondolok.

Kevesebb és minőséggibb tartalom. Kb 10 éve ezt mondom, Kíváncsi leszek, hogy ez mikor fog a döntéshozókban tudatosulni. Kabaré az művészet és nem üzlet!

A youtubeon is elolvastam és ott is kértelek, hogy részletezd hogy mire gondoltál pontosan, hogy miben lett rosszabb, mit vett el Fábry a Rádiókabarétól. Amúgy meg persze, régebben minden jobb volt, de gondolom neked nagyobb és több panaszod is van.
Imremagdi

felméripéter írta (#17617):
Köszi! Hetente jön ki új beszélgetés, lesz még olyan, amelyikben szóba jön a Rádiókabaré. Majd ide is bedobom a részeket, ahogy haladunk 😊

Ahogy YT is írtam, de ha olvastad ezt a csoporot évek óta, akkor Fábry és a Rádiókabaréban betöltött szerepében itt sokunk nem ért veled egyet...
Én nagyon szeretném, ha visszatérne a régi megszokott Rádiókabaré.
És úgy általában a kabaré műfajában egy nagy reforma lenne szükség.
És itt nem csak a Rádiókabaréra gondolok.

Kevesebb és minőséggibb tartalom. Kb 10 éve ezt mondom, Kíváncsi leszek, hogy ez mikor fog a döntéshozókban tudatosulni. Kabaré az művészet és nem üzlet!

http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1

Ebben a videóban Aranyosi Péterrel beszéltük ki az egy évvel ezelőtti, Partizánnak adott interjújának következményeit:
A sorozat első beszélgetése. És persze itt is szóba jön a Rádiókabaré 😊
Sziasztok!
Köszönöm szépen minden feltöltőnek és hozzászólónak a sokéves Rádiókabarékkal kapcsolatosakat!
Elvettem-, és néhányszor kivettem részem ennek a fórumnak a működéséből.
Mivel egy ideje másképp alakulnak a dolgaim, ezért most elköszönök mindenkitől itt a Fórumon.

További jó Fórumozást mindenkinek!

Ui.: Ha nagyon kíváncsi lennék ezután még egy darabig, vissza-vissza nézek, de már nem írok!

Üdv: Peti

grekon írta (#17616):
Köszönjük . Minél több ilyet .
Lesz folytatás a kaiserrel miért szállt ki a rádiókabaréból ??

Köszi! Hetente jön ki új beszélgetés, lesz még olyan, amelyikben szóba jön a Rádiókabaré. Majd ide is bedobom a részeket, ahogy haladunk 😊

felméripéter írta (#17615):
Sziasztok, megosztom veletek ezt a beszélgetést Aradi Tiborral. Szóba kerül a Rádiókabaré és annak jövője is.

Köszönjük . Minél több ilyet .
Lesz folytatás a kaiserrel miért szállt ki a rádiókabaréból ??
Sziasztok, megosztom veletek ezt a beszélgetést Aradi Tiborral. Szóba kerül a Rádiókabaré és annak jövője is.

smith09 írta (#17607):
Visszatérően hallgatom " digitizedbyfulop94 " csatornáját. Remek és régi felvételeket tesz fel rendszeresen. Ajánlani tudom mindenkinek.

Akkor akár be is linkelhetted volna . .
Mert én átnézém a juhtyúk csatornáját s négy méternyi lakodalmas rotty közepette leltem 4-5 kabaret , s ebből egyikbe belehallgatván a 6 felvételböl 5 megvala a SirTomax által likelt
kabarekazettak (igentesen remek ) gyüjteményben . .
Ami letölhető . .
Utoljára szerkesztette: grekon, 2026. 06. 10. 21:57
Sziasztok!
A 2010-es Búék első fele Ikovacs rögzítése, míg a második fele hasonló hangminőségből 128kbps-ból 192kbps készítettem.
A többi teljesen az itteni feltöltők rögzítése.
Az alábbi BÚÉK Rádiókabarék egységesen lettek rendezve. Pl.: minden évbe (fájlokba) színes borítót tettem, valamint a metaadatokban az Album előadó, és az Album egységes módon van megnevezve.

BÚÉK_1988-1997_Rádiókabaré
BÚÉK_1998-2004_Rádiókabaré
BÚÉK_2005-2010_Rádiókabaré
BÚÉK_2011-2018_Rádiókabaré
BÚÉK_2019-2026_Rádiókabaré

Üdv: Peti
smith09
Visszatérően hallgatom " digitizedbyfulop94 " csatornáját. Remek és régi felvételeket tesz fel rendszeresen. Ajánlani tudom mindenkinek.
Oldal 1 / 354Következő →