17468
A letöltésekhez ajánlott segédprogram: JDownloader
automatán tud letölteni minden szolgáltatótól, nem kell foglalkozni azzal, hogy betelt vagy lassan jön.
A feltöltők munkáját nem kritizálni, hanem megköszönni illik!
Mediafire mappák!
Ikovacs:
Új feltöltések
BUÉK
Comedy Central
Filmek
Hofi
Humorfesztivál
Kabaréklub
Meggyűrűztek
Kabarématiné
Poén Péntek
Rádiókabaré
Rádiókabaré 2012
Showder Klub
Showder Klub 2012
Poén Péntek - Van képünk hozzá
Vegyes
Varga Ferenc József
Válogatások
Lajos9920:
Sas-kabaré
Vkaroly:
Balázs Péter kabaré
Hogy volt?!...
Telepódium
Szilveszter Anno
Poén Péntek - Retro Kabaré
SirTomax:
Archívum
  • Laser1
    Szia, SirTomax!
    Köszönöm szépen, hogy leírtad az évtizedes tapasztalataid által összefoglalt és pontokba szedett mai kabaré gondokat.
    Valóban, ahogy elolvastam, egyet értek Veled. Habár nekem kevés kabarékkal kapcsolatos információim vannak, - nem is nagyon járok az információk után - , csak hallgatom a kabarékat, mint kikapcsolódásként.
    Tényleg az is jó lenne, ha nem lennének a fő adásokban már korábban elhangzott ismétlések. Arra pl. most is van egy műsor: Kabarématiné.
    Üdv: Peti
  • Jarinka1978
    Tökéletesen megfogalmaztad mire kellene figyelniük!
    Más:
  • ximix #17466
    Jól összefoglaltad.
    Mint jó kabarét szerető ember keveslem a havi 1 órát, de átérzem a kabaré szerkesztőre nehezedő nyomást és ezért jogos lehet az egy hónapnyi idő, hogy ne legyen erőltetett a humor és jöjjön az a múzsa.
  • SirTomax
    A hetvenes évek közepétől hallgatok rendszeresen kabarét, így elég jó összehasonlítási alapom van ahhoz, hogy vegyem a bátorságot összeállítani egy listát a mai kabaré gondjairól. Nem akarok sokat írni, csak a legfontosabbakat említem.

1. Mennyiség

Fábry és Vida többször kiemelték, hogy milyen sok órányi anyagot adtak le, de a minőségről soha egyikük sem beszélt. Ha egy szerzőnek szűk határidőre kell leadni anyagot hétről hétre, ha van ihlete ha nincs, akkor lehet az akármilyen tehetséges is, biztos hogy előbb-utóbb előveszi a régi anyagait ismét, vagy jön a rengeteg szemétre való írás. Vissza kell térni a régi rendszerre, havonta egy kabaré (bőven elég egy órás adás), egy hosszú nyári szünet és év végén egy 3 órás szilveszteri adás. Ez egy évben kb. 12 órányi kabarét jelent. Ettől többet nem szabad, mert az már a színvonal biztos romlását jelenti.

2. Szerzők, szerkesztők

Egy olyan szerkesztőbizottság kell, akik gondosan kiszűrik a szemetet és folyamatosan keresik a tehetségeket. Az ígéretes írásokat csiszolják amennyire csak lehet, akár próbaközönség előtt is tesztelhetik az anyagot. Most több olyan szerző is rendszeresen megjelenik, akiknek nincs keresnivalója ebben a műfajban. Ezektől csendben meg kell válni.

3. Témák

Vissza kell hozni a politikai, ellenzéki humort. Enélkül nincs az egésznek semmi értelme.

4. Előadók

A kabaré nehéz műfaj színészi oldalról is. Csak nagyon keveseknek van hozzá érzékük. Jelenleg sokan szerepelnek olyanok, akiket rossz hallgatni, mert a poénokhoz nincs ütemérzékük, ripacskodnak, és nem csak azért, mert egy rossz írást kell valahogy előadni.
    A standup-os előadókat sokkal jobban meg kell válogatni. Nagy részük a kabaréban kritikán aluli. Vissza kell csábítani a nagyokat, Kőhalmit, Hadházit, Litkait és még lehetne sorolni a neveket (nem csak előadóként, hanem szerzőként is). A ZS-kategóriás standup-os előadók telefonszámait törölni kell a szerkesztők noteszéből.

5. Terem, közönség, taps

Ha nincs kellő számú közönség és elég nagy terem, akkor a hangulat nem tud kialakulni, még akkor sem, ha jók az írások. A nézők rengeteget tudnak dobni vagy éppen rontani egy előadáson. A kulturálatlan, füttyögető, huhogó nézők teljesen elrontják ezeket a felvételeket. A legalja az alákevert műtapsok és erőltetett nevetések. Már a tévében is ez megy (Viasat, RTL, ATV, stb.). A rádiókabaré arról volt híres, hogy nincs ilyen, de újabban többször is tetten lehet érni, hogy a "nézők" akkor is nevetnek, tapsolnak, amikor nincs poén. Nyilván a szerkesztő úgy gondolja, hogy ne teljen el 20 másodperc reakció nélkül.

Önmagukban persze ezek még nem feltétlenül oldják meg a gondokat, de nélkülük biztosan nem lesz változás jó irányban. Pedig kell valami tenni, mert egy ilyen nagyszerű műfajt nem szabad így kinyírni.
  • ximix #17464
    A régi nagy kabarékat jól menedzselték, sok színházi vagy filmszínész volt az előadók között, oldalágról csak egy páran tudtak bejönni, most fordítva, ismeretlen emberek az egyik napról a másikra futnak be.
    A régi felállásban a művek többségében voltak akik írták és voltak akik előadták, szakma az szakma, lehet, hogy egy kezdő író munkáját egy elismertebb író átnézte és kijavította, hogy a poén jobban csattanjon, és azért volt a régi kabaré jobb talán, mert a mércét, a nívót nem engedték alább, míg ma sokszor saját kútfőből, saját előadásmóddal próbálkoznak, több kevesebb sikerrel, most is vannak írok, de ma már nem annyian, mint hajdanán és talán nincs egy kompetens aki átnézné a műveket, passz.
  • SirTomax
    Kabarélexikon - 217. rész - Görög László
    Kabarématiné - 1299. rész (2026.01.31)
    Kabarématiné - 1300. rész (2026.02.01)
    Rádiókabaré - 2026.01.31.
    Showder Klub S35E07
  • smith09 #17462
    Nyilván meg volt az ára ennek is. Lásd Hofi, Nagy Bandó, de ez régen volt.
    Bár meghallgatom a Defekt duót vagy a Sas Jóskát és ma borzasztónak tűnik.
  • Jarinka1978
    Szia!
    Ezzel a szilveszterrel én is elengedtem az új kabarékat.Van elég régi szerencsére.
  • molmolmol
    egy kis nosztalgia...
  • NB2
    Politika, politika, politika...
    (tényleg még a hülye komcsik is engedték, hogy vicceljenek velük)
  • smith09 #17458
    Teljesen egyetértek. Köszönő viszonyban sincs az elmúlt 5 esetleg 10 év a korábbiakhoz. Tavaly évvége óta egy kedves user tölti fel a régi kabaré kazettákat és cd ket. Többek közt a 90 es évek 2000 évek eleje Szilveszteri kabarét is.
    Ha valaki nem ismerné ezeket a műveket ajánlom én is figyelmébe.
    Ugyanúgy mint Sándor Györgyöt vagy Nagy Bandót.
  • Laser1
    Szia, kedves MisterV vagy másképp DJ. V.!

Hálásan köszönöm Neked mindkét fórumon tett munkádat és feltöltéseidet.
    Sajnálom, hogy Neked már nem felel meg a mostani kabaré.
    Én még kitartok egyelőre, mert kikapcsolnak, még ezekben az időkben is elhangzó egyes kabaré műsorok.

Viszlát, Neked!
  • MisterV #17456
    "Volt már sok gáz összeállítás..."

...mert most 30%-al "olcsóbb" a gáz... hát jutott oda is bőven.

Bocs a politikáért, ha lenne még Humoróra, tuti lenne jópár rezsis, gázos szám benne, na meg választásos.

Nekem a szilveszteri RK is gáz volt. Akartam rá jegyet venni, de már csak 1 napra volt a 2-ből (ezért kihagytam inkább), de így visszahallgatva nem bántam meg, hogy egyre se mentem. Azt hittem, hogy a lapos RK után legalább a szilveszteri nevettető, de talán párszor elmosolyodtam, nevetés nem nagyon kerülgetett.

A RK 1-2 részét hallgattam csak mostanában, így meglepett az új szignál és az új struktúra is, hogy egy része csak beszélgetés.
    Oké, régen is voltak riportok (sakkozók, Montágh Imre beszédtanár, Bálintgazda, stb.), de azokban volt humor, és némi ismeretterjesztés, nem csak történet mesélés. Nekem üres az egész.
    És persze a korábbi számok új előadásban még mindig megy. Egy újszülöttnek minden vicc új, de ha újra előadnák a klasszikusokat is (Hófehérke és a 7 elgyötört törpe, ReklámSámson, Lepsénynél még megvolt, Én, a Gyula meg az Ottó, Kőbezárt lélek, stb.), szentségtörés lenne. Amikor annó előadták, az úgy volt jó. Más "szinkronnal" és 1-2 szó cseréjével újra - annak aki ismeri az eredetit - nem olyan mulattató.

A nagy kabarégyűjtők (Ikovacs, VK) idejében érezték, mikor kell elhagyni a süllyedő hajót. Még pár hónapja én is fontolgattam a Humoróra folytatását, de az új kabaréanyagok csekély része üti meg azt a szintet, amit használtam volna, plusz a hírek is hónapokig 1-1 téma körül forognak már jó ideje, így letettem a tervemről... ahogy már RK felvétel látogatója sem leszek többé, amíg ez van, ami van. Évekig jártam felvételekre, mert jó volt a hangulat, de a végefelé már nem azon voltam, hogy még, még... hanem azon, hogy mennyi van még hátra?

Szóval a kabaréhoz való kötődésem ezzel az utolsó szilveszterivel, meg a trágálkodó standupokkal ért véget.

Számomra a humor nem ez.

Annó egész nap kabarét hallgattam munkaidő alatt (és kívülről ismertem mind), most már inkább bármi mást, csak ezt a vergődést nem.

Bízom benne, hogy lesz változás a választások után és talán visszatérnek a régi fellépők, színészek (Nagy Bandó, Sándor György, Gálvölgyi, Kern, stb.), de szerintem ez csak hiú ábránd. Ez jobb már nem lesz.

Köszönöm mindenki munkáját, aki feltöltött, megosztott!

Viszlát!
  • kjozsef056
    Volt már sok gáz összeállítás ,de ez most nagyon gáz volt (showder klub)
  • SirTomax
    Kabarématiné - 1297. rész (2026.01.24)
    Kabarématiné - 1298. rész (2026.01.25)
    Showder Klub S35E06
  • Quovadis
    Sikerült valakinek megnézni a A nagy karácsonyi after streaming előadását ?
  • Laser1
    Nagyon szívesen.
    Az információt és a hozzá tartozó linket én is köszönöm.
  • smith09 #17451
    https://www.origo.hu/itthon/1899/12/20000918pelikan

Ez az eset volt az alapja a kabarénak.

Megpróbálok valahogy utána járni a dolog a segítséged alapján, amit ezúttal is köszönök.
  • SirTomax
    Kabarématiné - 1295. rész (2026.01.17)
    Kabarématiné - 1296. rész (2026.01.18)
    Showder Klub S35E05
  • Laser1
    Szia, Smith09!

Gemini segítségével ismét:

"A „nyomozás” a Teve-pláza után érdekes eredményt hozott. Ez egy igazi nosztalgikus darab!
    ​Amit sikerült kiderítenem a jelenetről:

​Szerző és műsor: Valóban jól emlékszik Smith09, a 90-es évek végén (kb. 1997-1999 körül) futott a Rádiókabaréban és a televízióban is. Trunkó Barnabás ebben az időszakban valóban nagyon aktív volt, mint szerkesztő és író (például a Szeszélyes évszakok vagy a Rádiókabaré adásaiban).
    ​A jelenet háttere: Ez a korszak volt a plázák (Duna Plaza, Pólus Center) megjelenésének ideje Magyarországon, így a kabaré egyik kedvenc témája volt a „plázázás” és a modern fogyasztói világ kifigurázása.

​Hol érdemes keresni? (Segítség a fórumozónak)

​Mivel a jelenet címe specifikus, íme pár tipp, amit megírhatsz Smith09-nek vagy te is utánanézhetsz:

​YouTube keresőszavak: Próbálkozzatok a "Rádiókabaré 1998", "Trunkó Barnabás kabaré", vagy a "Szeszélyes évszakok pláza" kifejezésekkel. Gyakran nem külön jelenetként, hanem egy egész adás részeként van feltöltve.
    ​NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum): Itt szinte minden tévéműsor visszakereshető. Ha beírják a „Teve-pláza” kifejezést, nagy eséllyel kiadja a pontos adást és dátumot.

​Egy kis érdekesség

​A „Teve-pláza” cím valószínűleg egy szójáték volt a „Teve utca” (ahol a rendőrpalota van) és a bevásárlóközpontok között, vagy egy fiktív, abszurd bolt neve volt a jelenetben.

1. Kabaré - Körmendi János, Csala Zsuzsa, Szombathy Gyula – Ez egy tipikus korszakbeli válogatás.
    Link:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZiI0DcIov0g
    2. Kabaré - A visszaeső ártatlan (Bajor Imre) – Ez is Trunkó Barnabás és a 90-es évek végi humor egyik gyöngyszeme.
    Link:
    https://www.youtube.com/watch?v=pxqPHMrDWow

Tipp:
    A konkrét címre nem dob ki találatot a gép, de próbáld meg a "Rádiókabaré 1998 Szilveszter" vagy a "Szeszélyes évszakok 1997-98" teljes adásait keresni. Ha Trunkó Barnabás volt a műsorvezető, akkor ez nagy valószínűséggel egy szilveszteri vagy ünnepi különkiadás része lehetett.

Újabb nyom a "Teve-pláza" után:

​Közben rájöttem valamire: A Teve-pláza nagy valószínűséggel a „Szeszélyes évszakok” egyik állandó helyszíne vagy visszatérő paródiája volt. Ha Trunkó Barnabás volt a műsorvezető, akkor ez nem rádiós, hanem televíziós kabaré lehetett.

Javaslat:
    Keress rá az MTVA Archívum (m3.hu) oldalán vagy a YouTube-on a "Szeszélyes évszakok 1997" vagy "1998" kifejezésekre. Ebben a műsorban voltak azok a vizuális jelenetek (mint egy "pláza" díszlet), amiket Trunkó vezetett fel.
    Link:
    https://nemzetiarchivum.hu/m3
    "

Utoljára szerkesztette: Laser1, 2026.01.20. 06:51:34
  • smith09 #17448
    Sziasztok.

Keresem a Teve - pláza c kabaré jelentet.
    90 es évek második felében adták le először
    Talán Trunkó Barnabás volt annak a műsornak a vezetője amiben leadták.

Segítséget, előre is köszönöm.
  • kjozsef056
    Showder Klub S35E05
    Noe Bex, Janklovics P., Becsei Attila
    A házigazda: Elek P.

Ritka szar volt megint. Egyedül Janklovics hozta a kötelezőt.. Ez a Noe Bex vicces valakinek?
  • zhwriter
    Én nagyon örülnék neki! Kevés a szórakoztató humoros műsor manapság, a Dumaszínház fellépésein kívül is kell színesíteni a palettát.
    Az egyik kérdés az, hogy ki lenne a műsorvezető? Remélhetőleg nem az RTL szokásos műsorvezetői közül választanának, hanem - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - egy ismert rádióst választanak.
    Vagy esetleg egy nagy visszatérő tévés műsorvezetőt.
  • davideni
    https://nlc.hu/sztarok/20260117/heti-hetes-visszateres-majka-hajos-andras/
    ez vajon mennyire lehet valós?
  • SirTomax
    Sinkó Péter - Kártyázók (Bajor Imre, Beregi Péter, Hollósi Frigyes, Kiss Jenő, Usztics Mátyás)
  • SirTomax
    Kabarématiné - 1293. rész (2026.01.10)
    Kabarématiné - 1294. rész (2026.01.11)
  • Laser1
    Nagyon szívesen. :-)
  • smith09 #17441
    Nagyon szépen köszönöm a segítséget, mindent megtudtam! :)

Jól dolgoztatok együtt.
  • SirTomax
    Showder Klub S35E04
  • Laser1
    Szia, Smith09!

Mivel nem tudtam, melyik hozzászóláshoz fűződik ezen bejegyzésed, ezért amit írtál, abból indultunk ki Geminivel!

Utána néztem a Gemini segítségével.

A következőket írta, amit én is írok Neked!:

"A jelenet címe, amit keresel: Gyorsreagálású erők. A legismertebb változatban Bajor Imre és Gálvölgyi János játsszák. A 90-es évek végén a 'Gálvölgyi Viccéria' kazettákon, vagy a Rádiókabaré válogatás kazettáin szerepelt. Az emlékezeted nem csalt: az átkötő szövegeket valóban a szerző-humorista, Tóth Tibor mondta"

Itt van néhány YouTube link:
    1. A leghíresebb változat (Bajor Imre és Gálvölgyi János):
    Cím: Gálvölgyi-Bajor: Gyorsreagálású erők
    Link:
    https://www.youtube.com/watch?v=gguzxQsVTYk&t=28s
    Ez az a klasszikus, amit mindenki keres.

2. Egy másik népszerű változat (Gálvölgyi János és Kern András):
    Cím: Gálvölgyi-Kern: Gyorsreagálású hadtest
    Link:
    https://www.youtube.com/watch?v=AqZ2e8jbZkU&t=28s
    Bár Kern Andrással van, sokan ezt is nagyon szeretik.

3. Egy későbbi verzió (2005-ös szilveszteri kabaréból):
    Cím: Kabaré - Gyors reagálású erők 2005
    Link:
    https://www.youtube.com/watch?v=sThQ2tKU0rs&t=28s

Megjegyzés: nekem a Gemini Linkjei nem működtek a számítógépen, ezért kikerestem számítógépen, cím alapján, és úgy adtam meg a Linkeket!

Köszönöm, Gemini!

Remélem, nem tévedtünk Geminevel.
  • SirTomax
    Kabarématiné - 1292. rész (2026.01.04)
  • SirTomax
    Showder Klub S35E03
  • smith09 #17436
    Benne főleg a gyorsreagálású erők voltak a legjobb! :D
    90 - es évek végén magnókazettán is megvolt nekem, de már elfeljettem mi volt a címe ennek a kazettán.
    Ha esetleg megvan valakinek kérem írja meg. Azt tudom hogy voltak a kabarék közt ilyen átkötő szövegek is talán Tóth Tibor volt a hangja de ebben nem avgyok biztos.
  • Quovadis
    Nekem úgy tűnik menetközben hallottam olyan szövegrészt amit a régebbi letöltésben nem.
    Lehet, csak az én memóriámmal van baj (de legalább számomra mindig lesz új poén)
    Ha időm és kedvem lesz áthallgatom részletesen mindkét letöltésemet.
  • smith09 #17434
    Kabaréklasszikusok, feltünően jó lett. :)

köszönöm!
  • Cziras
    Szia, szép napot! :) Miben más? :)
  • Quovadis
    Bár már megvan itt az oldalon, de mintha egy kicsit más lenne a verzió:

Utoljára szerkesztette: Quovadis, 2026.01.04. 22:00:15
  • Laser1
    Köszönöm szépen, SirTomax!
    Nagyon örülök. :-)
  • SirTomax
    Hócipő kabaré - Gálvölgyi János élete és kora (2025.12.31)
    Kabaréklasszikusok (2025.12.31)
    Rádiókabaré - 2025.12.31.
  • grekon
    Buék 2026 Házigazda Vida Péter

Vida Péter - Esztergályos Cecília
    Szabados Gábor : Apróságok - Hernádi Judit , Bezerédi Zoltán , Kerekes József
    Redenczki Marcsi - lift ,
    Aradi Tibor : Karácsonyi életképek - Aradi Tibor , Vida Péter
    Bellus István - párválasztás
    Kincses Zoltán : Gazsi és Pesta - Kerekes József , Vida Péter
    Hekl Krisztina : Csak egy kis segitség - Hernádi Judit , Vida Péter
    Szikra László -
    Nádas György -
    Darvas Ferenc - slágerek
    Horváth Tibor : Villáminterjúk - Bezerédi Zoltán , Kerekes József , Nemcsák Károly , Schnell Ádám
    Lorán Barnabás (Trabarna) -
    Galambos Éva : Átok reád - Hernádi Judit , Nemcsák Károly
    Orosz György -
    Bálint Endre : Minek nevezzelek - Hernádi Judit , Bezerédi Zoltán
    Móricz Tamás : Az állatkert üzenetrögzítöje - Bach Szilvia , Aradi Tibor , Maksa Zoltán , Nádas György , Vida Péter
    Kertész Ricsi -
    Vida Péter - Eperjes Károly
    Aradi Tibor : Szilveszteri körkapcsolás - Aradi Tibor , Maksa Zoltán , Lorán Barnabás , Vida Péter
    Bach Szilvia - Jolika szilvesztere
    Maksa híradó - Maksa Zoltán , Aradi Tibor , Vida Péter
    Badár Sándor -
    Darvas Ferenc -
    Domokos László -