21
hozzáférés megtagadva a dokumentumokhoz
  • Panzermeyer
    Tévedtem, az elveszett 4 G-nál nagyobb fájlokat sajna nem lehet visszahozni. Ennek bizonyára oka fájlrendszer konvertálás. Annyi baj legyen, legalább a munkáim és a családi fotók megmaradtak.
  • Panzermeyer
    Megtaláltam egy megoldást!
    Leírom, hogy az utókor is okulni tudjon belőle, és mert rendes tag vagyok. Vigyázat, a megoldás egyáltalán nem veszélytelen művelet! Tulajdonképpen olyan, mint a filmekben látott módon slusszkulcs nélkül elindítani az autót, vagy baltával kinyitni a lakás ajtaját. Nekem már saját kútfőből nem volt más ötletem, mert olyan szinten sikerült elbarmolni a jogosultságokat, hozzáféréseket, hogy végül Adminként belépve sem tudtam jogokat és hozzáférést módosítani.

Amire szükség van:
    - Hiren's boot CD (már nem egyszer mentette meg az életem)
    - Stabil áramforrás, hogy még véletlen se legyen áramszünet!
    - DOS és Norton Commander felszínes ismerete
    - Fájlrendszerek felszínes ismerete
    - Egy minimális, de magabiztos angol tudás, hogy értsük a számítógép mit is akar tőlünk
    - Némi türelem és tértelem ezen hosszadalmas leírás elolvasásához, de gondoltam hátha egy kezdő is olvassa, azért ilyen részletes

A lépések:

1) Ha van 4 gigánál nagyobb fájlod (DVD5, DVD9, HD-DVD, stb), békülj meg vele, hogy annak annyi lesz. Egyelőre.

2) Hiren's boot CD-ről (továbbiakban HBCD) megpróbálhatod megmenteni a tényleg nagyon fontos fájlokat és a 4 G-nál nagyobbakat azzal, hogy vagy használsz egy ott rajta található író programot, vagy pedig áthelyezed egy másik meghajtóra (ha van) a szóban forgó fájlokat. Én az áthelyezést választottam, erre a HBCD-ről használtam a Volkov Commandert, amit megtalálsz a File Managerek között. Az elindításakor engedélyezned kell az NTFS módot, az olvasást és írást, a CHKDSK nem fontos, és az NTFS Pro használatát is jóvá kell hagynod. Ezekre egyébként mind-mind rá fog kérdezni a Volkov amikor elindítod. Néha másoláskor biztosan ki fog fagyni, ha ékezetes betűk, érdekes karakterek vannak a nevekben, azokat sajna nem szereti.

3) Ha ez megvolt, akkor a következő lépésben újraindítod a gépet (bár aki ügyes annak nem biztos, hogy kell, nekem kellett), és a HBCD betöltődése után a Partition Toolsból kiválasztod a Paragon Partition Manager Servert (továbbiakban PPMS). Azért nem a Partition Magicet, mert az olykor tud meglepetéseket okozni, már volt személyes tapasztalatom, hogy nem mindig hibátlan a működése. A PPMS program használata sem bonyolultabb, mint a Partiton Magicé. Mivel nekem a D: meghajtómmal volt gondom, nyomtam rá egy jobb klikket és a menüből kiválasztottam a Modify opciót, utána pedig a Convertet. Egyből ki is dobta, hogy ez egy NTFS meghajtó és csinálhatok belőle FAT32-t, amire rá is bólintottam. Egy 100 gigás partícióról volt szó, a művelet pár perc alatt végbe is ment.

De miért is van erre szükség? Azért, mert a FAT32-nél nincs lehetőség jogosultságok és hozzáférések állítgatására, ott bármit lehet tenni egy fájllal, akárki is vagy. Ez most ebben az esetben rettentő módon jól jött! A hátrány, hogy a FAT32 nem tudja kezelni a 4 gigánál nagyobb fájlokat, így ha a PPMS elkezdi vizsgálni az átalakítás alatt álló partíciót, és talál egy 4 gigánál nagyobb fájlt, akkor egyből értesít is róla, és megszakítja a konvertálást ("maradandó károsodás" nem történik).

4) Ezután csináltam egy restartot, és engedtem az XP-nek, hogy betöltődjön. Megnéztem megvan-e minden a D: meghajtómon, és nagy szerencsére megvolt, szabadon hozzáfértem mindenhez.

5) A FAT32 hosszútávon nem egy jó megoldás, nekem is csak a jogosultságok és hozzáférések elveszítése miatt kellett, így vissza is alakítottam NTFS-be. Ami úgy történt, hogy:
    - start menü, parancssor
    - begépelni: CMD és entert ütni (elindul az emulált DOS)
    - begépelni a konzolba: "convert d: /fs:ntfs" (idézőjelek nélkül) és enter (ha neked a K: meghajtóddal van gond, akkor ott értelemszerűen a d: helyett a K:-t betűt kell megadni)
    Elkezdődik a visszalakítás NTFS-be, ami szintén egy pár percet vesz igénybe. A FAT32 -> NTFS konvertálás elején még kért tőlem egy kötetnevet a D: meghajtónak, ezen kívül semmi kötekedés nem volt.

6)

A) Lehet örülni, vállat megveregetni, ha minden sikerült és nem veszítettünk egy 4 gigánál nagyobb fájlt sem.

B) Ha veszítettünk 4 gigánál nagyobb fájlt (én igen, 2 DVD filmet), akkor azok visszahozására lehet használni a HBCD-n található GetDataBack for NTFS nevű programot, jó eséllyel vissza is fogja hozni, alapfokú számítógépes ismeretek szükségesek a használatához. És akkor végül lehet örülni, vállat megveregetni.

Köszönöm a figyelmet, sok szerencsét mindenkinek!
  • Panzermeyer
    Érdekes mód, a másik (F:) meghajtómmal (ami egy másik winchester) semmi baj nincs.
  • Panzermeyer
    Ja, és még annyi, hogy az előző rendszereimen soha nem piszkáltam semmiféle jogosultsági hozzáférést semelyik meghajtóhoz, könyvtárhoz, fájlhoz.
  • Panzermeyer
    Sziasztok!

Ma újratelepítettem a drága jó XP-met (SP3), mert tegnap este már végleg kilehelte a lelkét. Az újratelepítés meg is történt, elkezdtem telepítgetni a drivereket, programokat.

Ekkor még a D: lokális meghajtómon tudtam teljes hozzáféréssel használni a fájlokat, könyvtárakat, aztán felraktam a daemon toolst is (kizárt, hogy ez magában okozott volna ilyen hibát), újraindult a gép, és egyszer csak azt veszem észre, hogy a D: meghajtómon semmibe se tudok belépni. Látni látom, a főkönyvtárakat és a gyökér könyvtárban lévő fájlokat, de nem tudok megnyitni semmit. Azt írja ki pl, hogy "D:\Munka is not accessible. Access is denied."

Próbálkoztam a játszogatni a jogosultságokkal, stb-vel de egyszerűen akkor sem megy a dolog. Láttam itt is írtak megoldást, illetve a másik belinkelt témában is, viszont nem jutok semmire. Aki tud, legyen olyan kedves és segítsen nekem, mert már az őrület határán vagyok...
  • zyppy
    elmaratt
  • stp4trick
    Nekem olyan van, hogy az összes fájl egy mappában üres mikor megnyitom. Ha kép, akkor fehérség, ha video akkor nem indul el és 0:00:00 a futási idő, vagyis méretben megvannak, de futtatni nem lehet őket. Ezzel mit lehet tenni?
  • ffxi
    Van Isten!!!!!
  • CybeRick
    És ezt nem lehetett volna a Segítség! topicban megkérdezni????
  • lyzu
    a fájlok nagy részét végül sikerült megmenteni szerencsére, nemértem h valamikor engedte másolni valamikor nem, össze-vissza...
  • KILROY
    Itt voltam zárás előtt.
  • Mr Csé
    del topic
  • leveskocka
    wincseszterhiba?vagy filehiba?
  • NeoMaN
    :)
    Ezért nem kell winfos dokumentumok mappát használni.
  • Shadow_THH
    parancssorból próbáltad-e?
  • lyzu
    ezt nemértem egy két dolgot sikerül megnyitnom valamit meg nem, össze vissza..
  • lyzu
    nem működik, nem tudom megnyitni, csak látom a fájlokat, de nem tudom megnyitni vagy másolni őket :(
  • lyzu
    köszi szépen, sikerült! :)
  • skristof
    elég egyszerű és felhasználóbarát megoldás
  • saitek
    Sajátgép/Eszközök/Beállítások/Nézet

Vedd ki a pipát az "Egyszerü fájlmegosztás..." elöl.
    Ekkor megjelenik a tulajdonság lapon egy biztonság fül is. Ott a speciális gombra kattintva kapsz egy új ablakot, aminek van egy tulajdonos füle, ott ki tudod jelölni, hogy melyik felhasználó tulajdonába kerüljenek a fájlok (ne felejtsd el bepipálni a "tulajdonos cseréje az alkönyvtárakon" opciót is.
  • lyzu
    Sziasztok!
    Régi winyómról akarom a dolgaimat az újra másolni, ezeket sikerült is, kivéve amik a dokumentumokban vannak, ha megpróbálom nyitni, akkor azt írja, hogy hozzáférés megtagadva, de még a jelszavamat se tudom beírni.
    Hogyan lehetne megnyitni a dokumentumokat?
    segítségeteket előre is köszönöm
    Lyzu