6347
banner
GM anyavállalat gyűjtőtopikja
Opel/Vauxhall/Chevrolet/Holden/Cadillac

• Norby646
    Na ezt jó hallani! Köszi srácok, holnap berobogok a gumishoz és addig nem jövök el amíg egy /45-9s gumit nem ad nekem. :)
  • Willi Betz
    Sejtettem,hogy gond lesz a magas oldalfalu gumi. /45-t tegyél rá,úgy jó lesz. Omegánál is a 17"-hoz /45-ös gumik vannak,igaz 235/45,de ez esetben mindegy. Jól mondod,C Vectránál van a /50-es gumi.
  • bboyatty
    Nekem 205/55 R16-al, kis gyári ültetéssel sem találkoztam ilyen problémával, igaz az első kereknél nem marad sok hely amikor teljesen be van törve a kormány de nem ér bele így sem a kaszniba. Sokat nem tudok hozzátenni ehhez a dologhoz, csak nem értem, ha annyira kevés a különbség akkor nekem miért nem ér bele.
  • Norby646
    Na némi használat után, sajnos a félelmem beigazolódott a kerekekkel kapcsolatban. El kellett vinnem pár szerszámot meg mindenféle szart valahova, közbe édesanyám illetve a barátnőm is velem utazott, hát természetesen a huplikon beleért a kasztni a gumiba, legalábbis egy halvány szürke vonalat láttam a bal oldali gumi egy viszonylag kis részén. Ez így nem jó, nem maradhat így, vmit javítani kell a dolgon, mert bár nem zöldséges autónak használom de ritkán előfordulhat hogy nagyobb súly van az autóban. Így "laikusan" a következő lehetőségek ugrottak be: rugók+esetleg lengéscsillapítók cseréje erősebbre/keményebbre, gumik cseréje /45-ösre mert most /50-es, ezzel picit több mint 2 centit nyernék átmérőben. Esetleg a kasztnival valamit kezdeni bár az már igen zsebbenyúlós történet, meg nem is túl szimpatikus. A helyzet az hogy a 16-ossal sem lennék sokkal előrébb mert egy átlag 16-os felni szintén 7" széles ahogy a mostani 17-es is, és az átmérőre pedig a teljes kereket nézve váltómérettel (205/55) csak 1-1.5 centivel kissebb.

Sosem voltam jó matekos tehát ha rosszul számolom ne alázzatok le.

205/55 tehát a 205-nek az 55 százaléka az 112.75, azaz 112.75*2 + 16*2.54=63,18cm
    215/50 tehát a 215-nek az 50 százaléka az 107.5, azaz 107.5*2 + 17*2.54=64.68cm
    Ugyanez /45-ös gumival így nézne ki: 215-nek a 45%-a 9.675, --> 9.675*2 + 17*2,54=62.53cm

Magyarul a /45-el még a 16-osnál is kisebb lenne a kerék átmérője a peres gumi miatt. Na most a hivatalos váltóméretek így vannak: 195/65 r15, 205/55 r16 illetve 215/45 r17. A gumis győzködött hogy /50 a váltóméret, de sztem az a c vectrának annyi. Na most az átmérő a /50-essel is jó eltérés szempontjából (2% a 195/65 r15-höz képest) de baszhatom ha ráül az autó és ne adj isten kivágja a gumit. Hú gyerekek de bonyolult ez, csak akkor azt tudnám hogy mások hogy a faszomba közlekednek vele, akár itthon is, akár több személlyel esetleg cuccokkal együtt. És akkor azt még hozzá kell tennem hogy ez et41 és 7" széles, míg a felnik többsége ebben a méretben inkább et39 vagy az alatti (pl et35) és sok esetben még szélesebb is pl 7.5", ami abból a szempontból érdekes hogy nő/csökken a nyomtáv.
  • Willi Betz
    Biztos jó lesz. Egyik legjobb ár/érték arányú gumi.
  • bboyatty
    Helló, na végül Hankook gumira esett a választás, Kinergy eco, 19.000 volt darabaja. Jövő hónapba megkapja a másik szettet és akkor remélhetőleg egy darabig nem lesz vele bajom.
  • Willi Betz
    Igen,de kicsi esélyt látok rá,hogy meglépjék. Marad az Insignia a legnagyobb.
  • Kicsizoli
    lehetne ez az új zászlóshajó egy kicsit Opelesebb kivetleben.... én is nézegettem már...
  • Willi Betz
    Cadillac CT6

• Willi Betz
    Poén,hogy én is megkívántam egy ilyen kombit a hétvégén. De lehet inkább gyúrok és rakosgatok a kombi Vectra OPC-re,az mégis csak 6 henger és turbó
  • bboyatty
    Az igen.
  • Norby646
    Szépek!
  • Szabi #5772
  • Norbi1990
  • Willi Betz

• Willi Betz
    Írjátok fel a naptárakba már most! Ott a helyetek.

Április 11-én, szombaton a tavasz legnagyobb Német Autós Találkozója Tökölön!

Mindenkit várunk szeretettel az egész napos rendezvényünkre!

------------------------------------
    PROGRAMJAINK:

9:00 Kapunyitás
    Regisztráció, parkolás

10:00 Megnyitó
    Nevezés a FritzenFest versenyekre – regisztrációs sátrunknál a nevezések leadása
    Hangnyomás verseny – regisztráció a hangnyomásra és kipufogó mérésre, mérések kezdése. A mérésben partnerünk az Olcsohifi

11:00 Felni kitartó verseny – aki a legtovább tartja ki a felnit értékes díjat kap. Külön férfi, női és gyerek kategória. A verseny után eredményhirdetés.

12:00 Hangnyomás verseny közvetítése

13:00 Autós limbó - a legalacsonyabb autónak értékes díjat adunk. Utána eredményhirdetés.

14:30 Szépségverseny és Különleges Kiegészítő nevezés lezárása, megtekintése, autók, motorok felvonulása

17:00 Szépségverseny, Különleges Kiegészítő verseny eredményhirdetés

18:00 Kapuzárás

A tököli reptéren, velünk egy időben a következő programok lesznek, amire a mi belépőnk mind érvényes! :-)
    > Drifted Országos Bajnokság: Pro / SemiPro / Street kategóriákban
    > Új Gyorsulási Futam OB - 201m
    > King Of Europe Street legal és Queen Of Europe
    > Limitált Drift taxi ~ Drift Show
    > Gymkhana Show
    -------------------
    BELÉPŐK, NEVEZÉSI DÍJAK:

Belépő: 2500 Ft/fő - regisztrációval: 2000 Ft/fő
    Szépségverseny: 500 Ft/autó/kategória - regisztrációval: 200 Ft/autó/kategória
    Felni kitartó: 500 Ft/fő – regisztrációval: 200 Ft/fő
    Autós limbó: 500 Ft/autó – regisztrációval: 200 Ft/autó
  • Willi Betz
    Biztos lehet kapni. A műanyagokra Cif és kiskefét használok,gyönyörűen le lehet vele takarítani,a barázdák közül is kijön a kosz. Öveket is szoktam,azt szivaccsal és Vanish mosószappanal szoktam bedörzsölni aztán vizes ronggyal áttörlöm.
  • Norby646
    Hát igen az a gond hogy a gép nélkül nincs mivel kiszívni a koszos habos akármilyenes vizet. Lehet egyszer beruházok egyre, biztos kapni használtan is vmi működőt jópízért. :)
  • Willi Betz
    Könnyebb vele ez igaz. De elötte kiskefe + Vanish + izomerő a téma. Aztán melegvízzel kiszívom.
  • Norby646
    Akinek van takarítógépe... :D
  • Willi Betz
    Bőrt azt ápolni is kell,hogy ne csúnyuljon meg. Nekem lett volna lehetőségem a sajátomba bőrt venni,fillérekért,de inkább nem hoztam el. Meg vagyok elégedve a plüssel. Évente egyszer kitakarítom és tökéletes. :)
  • bboyatty
    Ájjj de szép belső, pont ilyen székeim vannak csak persze plüss...bőrbe szebb lenne.
  • Norby646
    Faszán néz ki!
  • Willi Betz
    Ritkaság.
  • Norby646
    Na majd átnyálazom. :) Köszi a segítséget!
  • Willi Betz
    Bontott cuccokból jobban jársz,ha olx-en vagy jófogáson kutakodsz,mert olcsóbb. Vagy Facebook-on.
  • Norby646
    Az nagyon jó, bár ahogy elnézem elég jó árakon adtok mindent. Ilyenetek amúgy szokott lenni? Ha igen mennyi az annyi? :) 1x-2x segítettél innentől kezdve véged van. :D
  • Willi Betz
    Nálunk 4500Ft a 5 liter GM 10W40
  • Norby646
    Hát ahogy az árgépet elnézegetem tényleg olcsó, 4 liter 4000-5000ft körül mozog a 10w40-esből. Egy próbát megér, ha neked bevált. Köszönöm! :)
  • Willi Betz
    Azért az nem kevés,mármint az olaj mennyiség amit megevett. Szerintem próbáld ki a GM-et. Viszonylag olcsó is,nekem pozitív csalódás volt. Most mindkét Opelben GM olaj van és egyik se kajálja. A Castrolt pedig mindkettő ette,kb 6000kmnél kellett egy litert rátölteni mindkettőnél. Omegában 245.000km van az Astrában pedig 130.000,bár utóbbi az több sebből vérző jószág,sajna nem túl jó az 1.9-es Fiat dízel....
  • Norby646
    Hát mind1 azért majd utánanézek még. A gm olajon agyalok, castrollal különösebb gondom nincs, de ~12000km alatt 1.5l-ert öntöttem rá. Hát nem tudom ez mennyire mondható rossznak, 275000km van az autóban.
  • Willi Betz
    Nincs kizárva. Omegánál a Sport felszereltéghez hozzá tartozik a hátsó hűtött féktárcsa és a keményebb rugók és - kombinál - a hagyományos lengéscsillapító,meg a 17"-os 5 "tört" ágú felni,amit múlkor linkeltem.
  • Willi Betz
    Ha a Castrol bevált eddig akkor használd azt. Az enyém speciel eszi a Castrolt,igaz az 5w40. Én most GM 10w40-t használok,ezt nem fogyasztja egyáltalán. Gátló csere az nem túl egyszerű,légkulcs és csavarlazító kell hozzá :)
  • bboyatty
    Jó volna tudni nekem milyen rugó van alatta, mert az biztos, hogy az átlagtól alacsonyabb az autó és kicsit keményebb is.
    Vajon köze van a "sport" feliratnak ehhez?
  • Norby646
    Na látod erre nem is figyeltem. Majd megnézem később, de úgyis cserések ezek előbb utóbb, és én még nem cseréltem rajta mióta megvan, az előző tulaj meg kitudja... Ültetni nem nagyon akarom, elég ha keményebb kicsit, na majd meglátom. Amúgy a hátsó lengéscsillapítók cseréje elvileg nem olyan vészes házilag, nem? Elég vállalkozó kedvű vagyok ilyen téren, és már nem kevés pénzt megspóroltam így, persze azért mindent nem vállalok be.

Kicsit más amire gondoltam még, hogy lassan csinálom az olajcserét, de megfordult a fejemben, hogy az olaj teknőt le kéne szedni, és megpucolászni az egészet, főleg ott ahol az előszűrő van. Ehhez kapcsolódóan még annyit kérdeznék, hogy milyen motorolajat ajánlasz? Idáig castrol magnatec-et használtam (10w40), nem tudom van-e értelme váltani, és ha igen akkor milyenre?
    Utoljára szerkesztette: Norby646, 2015.03.29. 15:49:18
  • Willi Betz
    Vagy vadászol hozzá Irmscher rugókat,azok keményebbek,de 3 cm körül ültetnek is,legalábbis Omegánál 3 cm,viszont nem vese kirázós élmény. Abban nem vagyok biztos,hogy a V6 Vectrának más lenne a rugója,de elképzelhető,hogy keményebb.
    Utoljára szerkesztette: Willi Betz, 2015.03.29. 15:08:47
  • Willi Betz
    Elég ha újakat veszel. Gondolom ha megnyomkodod a hátulját leng egy darabig és nem áll vissza az eredeti magasságra azonnal.
  • Norby646
    Hát nem vagyok szaki de sztem az első rúgókon gondolom a hátuljánál. Kicsit szeretném csak, hogy keményebb legyen, nem hiszem, hogy ez szétrázná az autót.
    Utoljára szerkesztette: Norby646, 2015.03.29. 14:09:24
  • bboyatty
    Ha bekeményíted akkor meg szétrázza az autót, nem?
  • Norby646
    Azt lehet tudni a b vectrába hátul milyen lengéscsillapítók vannak? Amennyire próbálgattam nem ér bele a hátsó kerék a sárvédőívbe, de azért más amikor rámegy vmire az ember úgy hogy van cucc az autóba, esetleg több utas. Nyugodtabb lennék ha kicsit keményebb lenne a hátsó felfüggesztés, tényleg csak kicsit, hogy ne liftezzen annyit a hátulja. Mi a teendőm ilyen esetben? Lengéscsillapítóval lehet vmit kezdeni, illetve ha igen akkor az önmagában elég? Vagy cserélni kell? Ez amúgy az új kerekek nélkül is már megfordult a fejembe, de most még fontosabb lenne. Nem ültetni akarom, isten ments csak azt, hogy kcsit kevésbé mozogjon a hátulja vertikálisan. :D