24
  • xavier
    #24
    A cikk lényege mélyebb értelemben az hogy az infrmatikával foglalkozó KREATÍV-alkotó embereket(ez nem minden infósra jellemző szerintem) máshogy kell kezelni mint az adatrögzítő gizikéket.Ezt nem szájhúzással meg fujjolással kéne végrehajtani hanem toleránsan.Ezek az emberek viszik előre a világot tágabb értelemben,nem pedig az irodai személyzet meg a kockafejű főnök úr akinek nem tetszik ha valaki nem tartja a hülye szabályait.
    De a mai piacgazdaság undorító vadkapitalista szabályai szerint mindenki pótolható.Ezért ha nem tetszik a rendszer mehetsz amerre látsz.
    Talán ezt a szemléletet kéne törölni először.
  • mrzed001
    #23
    Nem, tévedsz. Nem az a lényeg, hogy és igen elképesztő nagy része ennek a munkának a megrendelővel együtt történik (persze ez is, DE), hanem az, hogy teljes egésze a vezető fejlesztő bevonásával kell(ene), hogy történjen. Na ez a legfontosabb, találhat ott ki bármit a két manager (ajajajjjj :pp), ha nincs mellettük a szaki aki azt mondja, hogy 2hét, 5hét, 32hét, never ..., illetve: A csodákat azonnal teljesítjük, a lehetetlenre egy kicsit várni kell :D
    Mond már, hogy sose dolgoztál még olyan managerrel, akit a nyakadra ültettek, semmihez sem értett, előre ígérgetett olyan dolgokat, amik még elképzelve sem voltak?? Mázlis-e vagy
    A 4 hét pedig k.rva hosszú idő (létező rendszer bővítés, + modul, felület, ...) SZVSZ.

    Különben ezek az ad-hoc projectek kb. 100%-ban sikertelenek, és ezért van néha rossznéven a szakma.
    Ez hülyeség. Csapatfüggő (azaz csapattagok professzionalitás függő). Nekem még ilyen project sem volt soha sikertelen, vagy a megrendelő elégedetlen :p
    Profikkal kell együtt dolgozni, nem vérkóderekkel, ennyi.

    Szóval sztem: Nehéz kezelni a managereket
  • uniu
    #22
    bar a munkamegosztassal egyetertek:)
  • uniu
    #21
    Wow... ehh, azert jutott ide az orszag, mert hasonlo "programozo" (bar sztem te mas programra gondoltal:))emberek kerultek vezetoi posztba a kommunizmus idejen.
  • raingun
    #20
    Amúgy szerintem is az a jó, ha a Manager is ért a szakmához mert akkor nem ígérget felelőtlenül és nem tolja le utána a szart a fejlesztőkre.
    Mert sokuk ezt csinálja.
  • raingun
    #19
    Nettó vagy bruttó? Én nettóról beszéltem.

    Tapasztalatom az hogy nettó 250 fölé nem nagyon akarnak menni

    És már az is baromi jó, ha egy részére bejelentenek...
  • BlackRose
    #18
    "a fejlesztő meg heveny röhögőgörcs közepette közli, hogy ha békénhagyja se lesz meg 4 héten belül :))"

    gondolod a specifikáció és esetleg a UI prototípus... mert kb. ide sem szokott 4 hét elég lenni, a kódolásról ilyenkor bűn még gondolkodni is. Na éppen ezért a fejlesztés csapatmunka, és igen elképesztő nagy része ennek a munkának a megrendelővel együtt történik. Különben ezek az ad-hoc projectek kb. 100%-ban sikertelenek, és ezért van néha rossznéven a szakma.
  • mrzed001
    #17
    Bizony, mennyi komoly problémát is oldottunk meg lazán ebédelés közbeni dumcsizással :))
    A másik amit nem értenek a managerek, hogy a programozó nem robot, hogy 8 órát monoton pötyögjön, a fejével dolgozik nem a kezével (hallottam olyanról, hogy progival leütött betűszámot számoltak vhol ... lol)
    Ennél már csak az viccesebb, amikor egy programozónak 6-7:00-ra teszik a munkakezdést. Ja, félálomban a robotszerű kódolás elképzelhető (?), node komplex rendszerek fejlesztése kizárt (úgy 1-2 óra alatt magához tér szerencsétlen, aztán már dolgozni is képes esetleg :))
    És az überlol pedig az a kategória, amikor a manager főnök kijelenti, hogy egy ez a fejlesztés (amit a buci fejével kitalált és már el is adott a megrendelőnek) meg lesz egy nap alatt (a fejlesztő meg heveny röhögőgörcs közepette közli, hogy ha békénhagyja se lesz meg 4 héten belül :))
  • fflx
    #16
    szerintem erdemes lenne picit korulnezned... 350 - 500e Ft korul kellene lenned valahol, ha pesten dolgozol.
  • raingun
    #15
    pontosabban: Nekem állandó fizuként napi 14 ezret fizetnek

    Amúgy nagyon jó a cikk!
  • raingun
    #14
    "Csapat nélkül napi 20eFt-ot kereshetsz naponta. Kis csapatban már 50eFt-ot, nagy csapatban 100-150eFt-ot. Ebbe persze benne van, hogy nagy csapatban a biztonságot is megfizetik, de inkább azt, hogy egy nagy csapat együtt többre képes, mint külön-külön kis emberek"

    Azért megnézném hogy hol fizetnek ennyit.
    Én állandó fizuként napi 14 ezret fizetnek 3 éves gyakorlattal (java), és elég komoly melókat csinálok természetesen csapatmunkában
  • immovable
    #13
    #5 #6 LOÁL
  • BlackRose
    #12
    És még valamit, a szoftverfejlesztőket (programozókat) nem lehet leépíteni, hisz óriási a hiány belőllük. Azok akiket a leépítés érint azok általában vízhordók és értéktelen súlyfeleslegek. Egy jó programozó csak akkor veszítheti el állását ha a cége tönkremegy, és akkor is általában max hetek allatt elhelyezkedik, mert szükség van rá. A rosz programozó viszont nem kell senkinek és csak akkor talál állást, ha valamelyik cégnél a várakozás nem opció vagy ha túl sok a fejlesztésekre szánt pénz és a csapatban elfér egynéhány vizhordó aki semmivel sem járul hozzá az értékes munkához. Sajnos elég sok az ilyen, de én ezeket nem nevezném programozónak, ezek valószínüleg azok a nagyképűek akikről CyrSys beszélt. Nem létezik munkanélküli jó programozó, ezt 100% biztossan állíthatom.
  • BlackRose
    #11
    Na akkor gyerünk sorban...

    CyrSys...

    Nincs nagyképű programozó, vagyis aki nagyképű az nem programozó, nem tudok elképzelni egy olyan területen valakit mint a programozás, ahol mindennap újabb problémákkal találkozik az ember és ahol a tudása villámgyorsan elavul, hogy nagyképű legyen, mert egyszerűen a programozónak nincs erre ideje.

    Komolytalan...

    A nagyképűség az ostobaság első számú bizonyítéka, ezért szerintem soha nincs miért nagyképű lenni.

    szombi...

    Alpajában a programozás egy komoly intelektuális munka, és ezért nagyon fontos, hogy az egyén vagyis a programozó képes legyen egy magasfokú önnálóságra, de nagyon veszélyes, ha ez az önnálósága a csoportmunkába ütközik. Azért mert ahogy Xantia is elmondta a szoftverfejlesztés ma kimondottan csapatmunka, másképpen nem is lehet csinálni. De ezzel egyidőben azt is figyelem előtt kell tartani, hogy a programozás nem egyenlő a szoftverfejlesztéssel. Ha a programozást kiegyenlítsük a kopasz kódolással akkor inkább az önnálóságra tenném a hangsúlyt, de megfelelő mennyiségű csapatmunkával, vagyis nem lehet a vákuumban programozni, általában szeretem ha a programozó képes specifikáció szerinti munkát önnálóan elvégezni, de nem szeretem ha nincs tölle feedback, vagyis ha nem ajánl modifikációkat és ha nem tanál optimizáltabb megoldást, általában azért mert maga a szoftver architekturája és a specifikáció nem foglalja magába az alacsonyabb szintű dolgokat, vagyis van amikor jobb architektúrát lehet összedobni ha a mérnökök minőséges információkkal rendelkeznek a kódolóktól, mert azok közelebb álnak a dolgokhoz. Persze ez nem jelenti, hogy a specifikációt kikerülhetik (még véletlenül sem), de amikor a programozó csak megírja a kódot és nem szól semmit, akkor általában tudom, hogy rossz programozóval van dolgom, mert, annak az esélye, hogy a mérnökök tökéletes specifikációt alkottak sokkal kisebb mint annak, hogy a programozó nem tud gondolkodni vagy nem egyésszen ismeri az adott technológiát, protokolt stb. Tehát, hogy egy csapat mennyire képes jól működni az általában két dologtól függ, 1. mennyire összetett az adott project és 2. mennyire jók a csapat tagjai szakmailag és csapatjátékosként.
    Különben a programozók - szoftverfejlesztők általában nem szeretik ha mikrómanagement alatt vannak, ez két okból van így, mert képessek önnálóan gondolkodni a másik meg, hogy ha a kezükbe adnak valamit akkor az 1005-ban legyen a saját tulajdonuk. Ezért amikor elkapják a munkát akkor maguk döntenek, arról, hogyan oldják meg a problémát és ők a felelőssek a munkáért. Persze ez csak akkor működik ha a főnök ismeri a problematikát, ha a fejlesztő tudja a megoldást és ha őszinte, vagyis ha megmondja a valós helyzetet. Ezért fontos, hogy a főnök és a csapat a lehető leghamarább tudja ha valami probléma van, nem szabad gyugni a dolgokat, időt nyerni stb. Ez egyébként a legnehezebb dolog a szoftverfejlesztőknél, mert nem szeretik ha valaki azt gondolja, hogy nem tudják megoldani a problémát és ezért halgatnak az utolsó pillanatig, és akkor már késő, a kis probléma amit a csapat többi tagjával együttműködve vagy akár külső tanácsadással gyorsan meg lehetne oldani, nagy problémává dagad...
    Életemben néhány szoftverfejlesztő csapatot vezettem kis, közepes és nagy projekteken is, és azt tapasztaltam, hogy a legfontosabb dolog a csapatot összehozni úgy, hogy a csapattagoknak hasonló szintű tudásuk és tapasztalatuk legyen, hogy őszinték legyenek egymáshoz, hogy a csapatvezető NE legyen a csapat tagja, mert akkor megbomlik az egyensúly, ugyanis a csapatvezető magasabb beosztásban van. Ugyanakkor fontos, hogy a csapat tagok egymást értékeljék és egymást befogadják a csapatba, ezért amikor új tagot veszek be, mindég kérem az egész csapat véleményét. A csapat nem szabad nagy legyen, max 7-10 ember, ha a project nagyobb akkor fel kell darabolni több kisebb csapatra és akkor az együttműködés több szinten történik. És még valami nagyon fontos, a napi értekezletek megfontoltak és szükségessek kell, hogy legyenek, sokszor csak divatból tartják meg és csak idővesztés lesz belőlle, mert nincs előkészítve, ez a csapatvezető munkája, az értekezletek összpontosítottak kell, hogy legyenek. Ezenkívül fontos még, hogy a csapattagok csapatvezető nélküli értekezleteket is tartsanak, de ezek nem formális munkaértekezletek, ezeken általában a csapat problémáit vitatják meg, és ez csak akkor működik, ha csak az egyenrangú beosztású tagok vannak jelen, tehát NINCS csapatvezető.
    Na de erről irhatnák még könyveket ide... mindenesetre aki ezzel foglalkozik az legalább részben tudja, miről beszélek.

    krsz...

    ha egy véleményt elfogadásán gondolkodsz akkor azt ne az alapján döntsd el, hogy a véleménymondó kicsoda, hanem, hogy amit mond annak van e értelme és, hogy a véleménymondó tapasztalt e és tudja e a dolgokat, iskolai végzetsége az egyáltalán nem fontos ebben az esetben. Különben a szoftverfejlesztést három oldalról kell megközelíteni, szakmai szempontból és itt a vezetés a szakmából kell, hogy legyen, alkalmazási szempontból itt a kőszülő szoftver alkalmazási területéről kell legyen a vezetés, és a pénzügyi oldal, tehát a kivitelezés ellenörzése a fejlesztés költségvetése stb. Szükség van ezeknek az oldalaknak az együttműködésére, hogy sikeres legyen a project. De alapjában fontos, hogy ismerjük a csapatunkat, és ha jó csapatunk van akkor a legokosabb megoldás, szaladgálni körülöttük és lükdüsni fére az akadályokat, mert ha tényleg jó a csapat akkor önnálóan megoldják a problémákat, csak ne legyen előttük valami hülye akadály. Persze az más kérdés, hogy egy jó csapatot nehéz osszehozni, és általában a jó csapatok méregdrágák ezért kevesen tudják megfizetni, viszont ha megvan akkor minden erővel meg kell őrizni, mert sokkal többet ér mint amennyibe kerül.

    Különben alapjában egyetértek Xantiával, egy dolgon kívül, az pedig, hogy szerintem egy fejlesztő nem 3-5 évente kell a tudását felújítsa, hanem folytonossan... persze van amikor technológiai váltás van, de az inkább marketing által újrapakolt dolog amit általában késő ha akkor tanulják, ezért én követelem a csapatomtól, hogy már a kezdő bétákon ismerkedjenek az új dolgokkal, persze nem a produkciós környezetben, hogy ne legyen tévedés. És még valami, folytonossan nyelni kell a szakirodalmat, ezért amikor interjút tartok, általában kérdezem melyik könyveket olvasta a jelölt az elmúlt 3 hónapban, ha nincs rendes válasz akkor tudom, hogy olyan emberrel van dolgom aki nem szereti a változást, az informatikában és főleg a szoftverfejlesztésben pedig az ilyeneknek nincs helyük.
  • PetruZ
    #10
    Már az első gondolatod is fals, látszik, hogy sohasem voltál még vezetői pozícióban. A főnök és a beosztott fejlesztő / rendszergizda ég és föld, egyáltalán nem azt csinálják, amire te gondolsz. Vagy ha igen, abból csak baj és nyűg van.
  • Cat #9
    akármelyik is, igaza van.
  • krsz
    #8
    Xantia, mint közgazdász, vagy mint közgázt is elvégzett informatikus mondtál véleményt, mert csak utóbbi esetben tudom elfogadni a véleményed...
  • Xantia
    #7
    Szombi menj csak el polgármesternek.
    Ha programozó, illetve szoftverfejlesztőnek készülsz, akkor kicsit több alázattal és évekig kell tanulnod, hogy tudásodat kb. 3-5 évenként megújítsd.

    Magam egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozom már vagy 15 éve. Havonta rúgok ki állásinterjún a magad fajta önjelölt, csapatban még nem dolgozott zseniket. A szoftverfejlsztésben a magányos hősök ideje lejárt. És miért?
    Mert mint kis informatikus max a kódoláshoz értesz, azaz hogy egy pontosan specifikált algoritmust lekódolj egy nálad alacsonyabb szinten működő programnak.
    Miért kell csapatban működnöd?
    - Hogy valaki pontosan specifikálja a kódolandó algorimust - mert Te nem értesz sem a könyveléshez, sem a pénzügyi előírásokhoz, sem az üzleti algoritmusokhoz, sem még további tudáshoz.
    - Hogy valaki ellenőrizze az általad kódolt algoritmust - mert ember létedre képes vagy hibát ejteni, és persze hibát vét a neked specifikáló személy is.
    - Hogy valaki pénzügyi forrás biztosítson a munkádhoz.
    - Hogy valaki be is hajtsa tőled a munkádat, mert képes vagy évekig fényesíteni a programodat.
    - Hogy valaki rendszerbe foglalja az egész rohadt nagy informatikai problémát.

    Csapat nélkül napi 20eFt-ot kereshetsz naponta. Kis csapatban már 50eFt-ot, nagy csapatban 100-150eFt-ot. Ebbe persze benne van, hogy nagy csapatban a biztonságot is megfizetik, de inkább azt, hogy egy nagy csapat együtt többre képes, mint külön-külön kis emberek.

    Nem akarlak megbántani, de polgármesterség helyett inkább tanulmányi időben (gyakornokként) menj el egy nagy céghez dolgozni. Gyakornokként némi pénzt is keresel, de sokat tanulsz és az adott cégnél be is dolgozhatod magat. Ifjú informatikusként kicsit nehéz elkezdeni munkavállalóként.
  • szombi
    #6
    És tényleg jobb lenne, ha a menedzserek és főnökök inkább a programozókból kerülnének ki, mintsem a közgazdász-diplomásokból!
    Az ilyen ember alkalmas arra, hogy a saját munkája mellett ellássa a főnöki feladatokat.
    Mert akkor jó egy főnök, ha nem csak ,,belemonitoroz'' a projectekbe, hanem ő is részt vesz benne.

    Az én falumban polgármesterjelölt vagyok. Már most van programom arra, hogy mi mindent tudnék a lakókért, az iskoláért tenni.
    Legnagyobb gondot annak a 10-12 embernek az elhelyezése jelent, akiknek a ,,munkáját'' saját magam, egyedül fogom ellátni.
    Mert nem hiszem el, hogy egy két hektárnyi zöld közterülettel rendelkező településen 5 fűnyírós bácsi és 3 ,,zsebkendőszedő'' cigánylány kell.
    Szükségük van a munkájukra, de nem ott! Nekik a csatornát kellene kiásni, és az iskolát felújítani!
    Csakhogy a mostani polgármestert is előbb a kocsmában keresik, utána a hivatalban.
    Már-már az alpolgármester és a teleházvezető látja el a ,,feladatát''.
    Az igazi projektember az, aki a legtöbb részt veszi ki a munkából.
  • szombi
    #5
    Én is amolyan programozó típus vagyok, de még nem dolgozom, hanem tanulok.
    Szinte minden igaz rám, amit a cikkben írnak. Az autonómiától kezdve az egyéni gondolkodásmódig.

    Többnyire éjszakai alkotó vagyok, de gyakran nappal is elég tevékeny vagyok.
    Tudásomat nem lenne értelme megosztanom, mert amire végigérnék, már teljesen más trend uralkodna.
    Sokan próbálják rámerőszakolni, hogy mindent - ismétlem MINDENT!!! - csapatmunkában kell megoldani.
    Nos, ehhez lenne egy-két szavam, ugyanis meggyőződésem, hogy a feladatok többségét igenis egyénileg
    kell(ene) megoldani, és nagyon kevés azon esetek száma, amikor tényleg csapatban kell minden apró részletet kidolgozni.
    Egy csapaton belül is inkább az egyén a fontos, hogy ő mire képes a cél érdekében,
    és a feladatok elenyésző részét kell csak közösen, együtt megoldani. A programozás nem futball!
  • Komolytalan
    #4
    A nagyképűséggel semmi baj, ha van neki mire. Én simán elviselem, de csak ilyen esetben.
  • Komolytalan
    #3
    "Ne feledjük: a jó szakértő a maga területén okosabb, tapasztaltabb, képzettebb lehet a vonalbeli főnökénél."
    Tessék berakni a managerek kézikönyvébe, első oldalra. Vagy maradjon így minden ahogy most van, de akkor ne fájjon nekik az, hogy programozóék magasról letrágyázzák a cég problémáit, amíg az állásuk veszélybe nem kerül. Jól teszik.
  • CyrSyS
    #2
    sok programozó nagyképű! Ez a véleményem! Az ilyet nem tisztelek
  • vg
    #1
    "Hogyan kell kezelni a magasan képzett, különleges, kreatív munkát végző embereket?"

    Tiszelni, jól megfizetni, békén hagyni dolgozni... Jah, hogy ez nálunk nincs így? Az más kérdés...