28
  • teddybear
    #28
    Fogalmam sincs hogy hogyan csinálták. Nem voltam ott.

    De a szakközépben a matektanárnőm krétával, szabadkézzel szabályosabb kört rajzolt, mint én a táblai körzővel.
  • katarzis
    #27
    naja ökis körülbelül ugy élték mindennapjaikat mint a ma embere.Kiváncsi vagyok 4000 éve a mai civilizáciobol mi fog fentmaradni mi bizonyul majd idötállónak,mit fognak gondolni erröl az idöszakrol pár ezer év mulva.
  • haxoror
    #26
    Az, hogy 10m-es 4000 év múlva is kivehető képek ma maximum közösségi épületekben vannak (egyébként nem csak ott de most nem ez a lényeg) nem számít semmit, mivel az ókor embere ugyan úgy mint a ma embere nem azért készített képeket hogy azok 4000 év múlva is láthatóak legyenek hanem hogy AKKOR ÉS NEKIK legyenek láthatóak, az ókori technika sajátja hogy az akkor létrehozott képek fennmaradhattak 4000 évig (mivel nem volt akkor még gyorsan sárguló papír így "jobbhíján" maradt a festék :) de ez nem jelenti feltétlen azt, hogy bármilyen fontosabb jelentőséggel bírhattak azok a képek illetve bírhatott a hely ahol később megtalálták őket.

    Ugyanannyi esély van rá hogy szimpla raktár volt csak az egész és egy unatkozó, de kreatív melós festette az egészet két hajókipakolás között hogy otthonosabbá tegye a munkahelyét.

    Utálom amikor az ókortudománnyal foglalkozók azt akarják a mai emberekkel elhitetni hogy az ókoriak ill őskoriak a nap 24 órájából 25-öt kultikus és vallási dolgokkal töltöttek és az életbenmaradásuk "csak úgy megtörtént" mivel arra már egy percük sem maradt a sok szertartás mellett.
  • dez
    #25
    4000 év múlva már eléggé meg lesznek sárgulva a plakátok... :)
    Hol vannak manapség 10m-es, 4000 év múlva is kivehető képek? Nagyobb közösségi helységekben. Na persze nem feltétlenül templomokban. De ugye 4000 évvel ezelőtt mi más is lehetett volna a nagy közösségi helység, mint templom... Namost ezt már nem én mondom, hanem ők. :P
  • haxoror
    #24
    Ennyi erővel a jövő régészei az összes mai autószerelő-műhelyt majd kinevezik utólag Aphrodité-szentélynek mivel a falak tele vannak meztelen nőket ábrázoló nyilván kultikus képekkel
  • haxoror
    #23
    Jah, nekem a kedvencem az "ismeretlen rendeltetésű kultikus tárgy"
    Most akkor ismeretlen rendeltetésű vagy kultikus?
  • messen
    #22
    Áve!

    Az lehet, de az elvet próbáltam lefesteni...

    Csürsz!
    Én
  • GodBadka
    #21
    Nem az a lényeg, hogy miért rajzolták, hanem hogyan szerkesztették meg. :)
  • dez
    #20
    De ha pl. túl egyoldalú lett volna a fejlődés, lehet, hogy azóta is önmagunkkal háborúznánk (mármint durvábban, mint most)...
    Állítólag a legendás kultúrákkal is ez végzett. Meg végülis az ismertekkel is. Ma is megelőzi a technikai fejlődés az érzelmit/erkölcsit/stb.
    Egyre inkább csak a mammutvállalatok profitszerzési törekvéseit szolgálja, az emberek látványos életszínvonalemelése helyett. Stb.
  • dez
    #19
    Egy raktárban ritkán vannak terjedelmes falfestmények. ;)
  • rolika
    #18
    az ilyen hírek mindig elgondolkoztatnak, hogy hol tartana az emeriség, ha a történelme során nem lettek volna állandóan kerékkötői a folyamatos fejlődésnek. gondolok akár erre a vulkánkitörésre, vagy egyéb természeti csapásra, járványokra, emberi hülyeségre (inkvizíció áldásos tevékenysége, háborúk, vagy amikor egy böszme muzulmán uralkodó felgyújtatta az alexandriai nagykönyvtárat, mondván, ha az a felhalmozott sok tudás benne van a koránban is, akkor felesleges, de ha nincs, akkor főleg...), civilizációk összeomlására (egyiptom, róma...) valszeg már a marson neteznénk :)
  • messen
    #17
    Áve!

    Bámulatosak ezek a régészek :)
    "Méretéből és terjedelmes falfestményeiből ítélve a Xeste 3 névre keresztelt építmény valamilyen középület lehetett, például egy templom, vagy valamilyen rituális ünnepségeknek otthont adó csarnok."
    Ha egy épületről fogalmuk sincs hogy mire szolgált, azonnal templom, vagy vallási épület :)
    Lehet, hogy csak egy nagy raktár volt, amit elláttak néhány rontásűző jellel :) ha már úgyis "az ősi rakpart közelében állt egykoron." :)

    Csürsz!
    Én
  • nenad
    #16
    akit erdekel, egy quantum fizikus beszel a mentalis technikarol a vedarol stb.
    (angol)

    http://streaming.mou.org/MOU/Dec/wnews_07dec2005prt2_300.wmv

    10. perctol kezd.
  • dez
    #15
    Nem érted a lényeget. Lásd pl. #9.
  • teddybear
    #14
    De mi van akkor, ha semmi mögöttes tudás nincs? Ha csak azért festették, vésték a falakra, mert csak tetszett nekik a rajzolata?
  • Kelta
    #13
    Nem erröl van szó. de elgondolkodtál már azon, hogy mezopotámiában már akkor 3tized másodperc pontossággal mérték pl: a hold keringési idejét??
    Nem is ez a fontos, hanem hogy egy tudomány és egy ilyen megfigyelési rendszer kifejlödjön ahoz több ezer év felfutás kell, hogy a generáciok át és át adják a tudást a mögöttük jövöknek.
    Elvileg ha utána számolsz, akkor a barlanglakó tudatlan ösembernek kellett volna elkezdenie a hold keringésének méregetését.
    A tudomány szerint..és még rengeteg ilyen példa van...
  • cipo000
    #12
    A végén kiderül, hogy régen okosabbak voltak az emberek, mint most. Lehet, hogy már a marslakókkal is dumáltak msn- en. Meg lehet, hogy ki is költöztek hozzájuk és még mindig ott vannak vhol. Vagy hülyékvoltak és egy vulkán mellé telepedtek le.
  • nenad
    #11
    pl az epiteszetbol,
    Manasara, Mayamata, vastu shastra. stb

    a reszletesseg es a rendszer, mindent feltelelez csak azt nem hogy a mai tudomany szerint az akkoriak hol altak...
    csak egy aprosag, a legkisebb egyseg a meresnel
    8 atom.. (manangula)

    Indiaban nehanyan mar eszbekaptak egy ideje es probaljak athozni a tudast. Ameriakaban is van nehany ceg amely mar csak ilyen rendszerben hajlandi epitkezni. (persze nem 8 atomos pontossaggal :)
    Sztem hamarosan globalis valtozas lesz a vedikus tudast illetoen.
  • Kelta
    #10
    Pontositsd a kérdésed légyszives, igy tul általános, és oldalakat nem akarok pötyögni :)
    kösz
  • dez
    #9
    "csak az első fordulatot kell megalkotni"

    Na hát ez az, hogy azt sokféleképp lehetne, de érdekes módon pont úgy csinálták, ahogy a képletből kijönne.
  • Xantia
    #8
    Szerintem a sablonkészítés egyszerű, csak az első fordulatot kell megalkotni utána a többi egy viszonylag egyszerű módszerrel gyártható - hiszen minden pont egyenlő távolságra van az előző fordulatnál rajzolt pontnál.
    Fogsz egy hosszú lécet, egyik végét beszúrod a középpontba úgy, hogy forogni tudjon. Ráteszel egy kis kocsit, amely tud mozdulni a lécen. A kocsi egyik vége mindig a megelőző fordulat ívén megy, a kocsi másik vége rajzolja a következő fordulatot.
  • HUmanEmber41st
    #7
    Védikus irodalom...
  • nenad
    #6
    http://jwilson.coe.uga.edu/EMT668/EMAT6680.F99/Erbas/KURSATgeometrypro/golden%20spiral/logspiral-history.html

    oldal kozepen.
  • Molnibalage
    #5
    Egyáltalán mi az egyenlete ennek és hogyan lehet megszerkeszteni?
  • akyyy
    #4
    ez a cikk
  • argentum
    #3
    Konkrétum?
    Bizonyíték?
    Nem kötözködni akarok, csak kíváncsi vagyok.
  • Kelta
    #2
    Már nagyon régota tudott némely körökben hogy az emberiség tudásanyaga, már ami megmaradt, sokkal régebbi mint ahogy az köztudott. Vagy amit tanitanak... sokkal de sokkal régebbi..
  • nearo
    #1
    Wow..., hát ez Archimédeszre nézve pech...