76
  • dez
    Már a hétköznapi plazmatévékben is, vagy nem?
  • dillen
    A fizikában plazmának nevezzük a plazma állapotban levö anyagot. Plazma állapotban az anyagot alkotó atomokról egy vagy több elektron leszakad és igy a plazma ionok és szabad elektronok keveréke.

Mivel az ionok és az elektronok is elektromos töltéssel bírnak, a plazma mind elektromos mind mágneses terekkel kölcsönhat. Kellöen nagy sürüség esetén kétkomponensü folyadékként viselkedik, melynek összetevöit (az eletron- és az ion-folyadékot) elekromágneses erök kötik össze.

Kisebb sürüségeknél különösen furcsa jelenségek tapasztalhatók, mivel az egyes részecskék mozgása és a folyadékszerü viselkedés keveredik.

A Napunkhoz hasonló csillagok plazmából állnak, de földi körülmények között meglehetösen nehéz ezt a halmazállapotot létrehozni. Alacsony hömérsékletü (néhány ezer fokos) plazmára a gázkisülések szolgáltatnak jó példát, míg magas hömérsékletü plazma csak speciális kisérleti berendezésekben fordul elö.
    Érdekes hogy ezt a hatást kihasználják képek előállitására,
  • Tiberius B
    Javítsatok ki nyugodtan, ha tévednék.
  • Tiberius B
    Egyébként ha jól tom az ózon spontán bomlik, asszem UV-re szintén bomlik, így véd minket az ózonpajzs, folyamatosan képződik az ózon oxigénből, közben folyamatosan bomlik az ózon is az UV-sugárzásra. Ha jól tom.
  • Tiberius B
    Nem is engedik ki onnan, nyugi.
  • pbanfa
    Hát nem tudom, egyenlőre én még egy kicsit szkeptikus vagyok. Egyenlőre ahol lézer van, ott ozon is termelődik.
    Természetesen nem azt mondom, hogy ezt a technologiát nem lehet tovább fejleszteni, mert biztos, hogy ennél sokkal többet is ki tudnak hozni belőle, de amig ilyenek a körülmények, addig jobb, ha ez a 3D-s vetítő a laborban marad.
  • BiroAndras
    De akkor nem a környezetet szennyezi, hanem mérgezi a körülötte állókat. Nem mindegy. Megfelelő hangolással szeritnem kiküszöbölhető a hang és az ózon is.
  • Charbi
    úgy néz ki ez lesz a TV utódja (persze csak sok év múlva)
  • pbanfa
    "Hol szennyezi ez a környezetet? Mindössze ózont termel, az meg nem marad meg sokáig."

Az lehet, hogy nem marad meg sokáig, de az alatt a kis idő alatt nagyon káros! Többek között rákkeltő hatású. Próba képpen, ülj be egy napra egy 4m2-es fénymásoló szobába, 2 fénymásoló közé! Holnap várom az élménybeszámoló! ;-)
  • dez
    Nem mondasz hülyeséget...!
  • BiroAndras
    "Attól hogy 3d ben jelenítünk meg dolgokat, nem kell feltétlenül úg hogy károsítjuk a környezetet."

Hol szennyezi ez a környezetet? Mindössze ózont termel, az meg nem marad meg sokáig.
  • simonyip
    Szerintem, ezzel akár kezdeleges lézerkardot is lehetne csinálni mint a STAR WARS-ban, sőt még a hangja is hasonló lenne, úgy hogy star wars rajongók figyelem!!!

Már csak 1-2 problémát kéne megoldani mint pl: Energia forrás, kellő teljesítmény, Ráadásul mind ez a tenyérben férjen el!!!
  • haxoror
    Tedd azt
  • hopp
    miért, az atomerőmű hogy működik? :D vizet forralnak ott is, ami gőzturbinát hajt, nem? :D
  • Anteris
    szerintem ez tévút, zsákutcába vezet. Nem lehet minden ötletre azt mondani, hogy majd továbbfejlesztjük. Annak idején pl. minden szart gőzzel akartak megvalósítani, még az űrutazást is.
  • dez
    Később már volt színes is! ;)
  • HUmanEmber41st
    Biztosan csak egyszínű 3D technológiát lehet létrehozni, hiszen a Csillagok Háborújában is csak valami kékes árnyalatban tudnak vetíteni :) :) :) :) :)
  • dez
    Pontosabban az azt megvalósító erősítő sem lehet "tökéletes".
  • dez
    Tudom, csak amit a #28-ban írtál, azt szerintem nem lehet a levegővel megcsinálni, csak valamilyen speciális gázzal. De ez csak egy tipp.
    Igazán tökéletes 3D-t (mozgóképeset) zárt térben sem tudnak ma sem.
  • dez
    Hát igen, csak elvileg, mert ott van az az AM moduláció, nem is túl magas frekin, másrészt az azt megvalósító erősítőt sem könnyű igazán jól megcsinálni.
  • maestro85
    De azt hiszem lammerrel egyetértek abban egyáltalán nem előrelépés. Attól hogy 3d ben jelenítünk meg dolgokat, nem kell feltétlenül úg hogy károsítjuk a környezetet. Így is eléggé káros. Annyit nem ér az egész. Csináljanak akkor kartonpapírból ideiglenes táblát vagy hirdetést tom is én ujrafelhasznosító anyagból...
  • Laci73
    Lamer:"Ezzel a technológiával semmit sem haladtunk. Akár autómata gránátvetőket is lehetne üzemeltetni. Azok legalább szinesek lennének."

Ne is zavarjon hogy a "gránát" (gondolom tüzijátékra gondolsz, ahol a robbanástól felhevülő fémlemezkék adják a látványt) füstöt és erős hangot kelt, valamint nem lehet elég sűrűn ugyanabba a pontba koncentrálni (igen nehéz lenne 3D-s képet alkotni vele). Teljesen szabályozhatatlan, és ráadásul veszélyes is.

A plazmatechnológia jó eséllyel "miniatürizálható" - igaz rendkívüli energiaigénye lenne így is - létrehozható akár egy szobasarokba felállítható változata is, növelhető a -térbeli!- képpontok sűrűsége és a létrehozás gyorsasága is. A színekről: mint optikai tanulmányainkból tudjuk, a fehér fény bontható spektrumra. Egy szobai rendszerhez talán létrehozható olyan "üveg", amelyen áthatolva a fényt bontjuk - így a külső szemlélő színes képet láthat.
  • lamer the true
    Ezzel a technológiával semmit sem haladtunk. Akár autómata gránátvetőket is lehetne üzemeltetni. Azok legalább szinesek lennének.
  • HöfEE
    A vajon pontos j.
  • maestro85
    Akkor csinálnék botrányt az biztos...
  • maestro85
    De a a recsegő hang ellen lekellene szigetelni. Legalábbis én nem szerkesztenék 3d ben majd a számítógépemen recsegés közepette. :) De egyenlőre maradjunk a reklámoknál, ott kétségkívül nem lenne baj, de környezetvédelem szempontjából szerintem egyértelműen káros. Legalábbis szerintem hogy ozont termeljen az ózon pajzs magasságában az nem tudom fog é e menni amikor gondolom a nagy ózon sűrűség miatt máshogy menne végbe a folymat vagy nem is menne végbe, itt a föld közelében meg csak a földközeli ózont termelné káros. Nagy találmány tényleg de én tudom nélkülözni ha egészségesebben élhetek. A CRT monitorok is is rosszak zárt térben , sokáig dolgozva mivel azok is ugyanugy Ózont csinálnak a levegő oxigénjéből.
  • BiroAndras
    "Végülis valami zárt, átlátszó falú dobozban, valamilyen megfelelő gázzal töltve talán megoldható lenne a dolog."

Pont az a lényege ennek, hogy nem kell hozzá "képernyő". Zárt dobozban tucatnyi más módszerrel is leeht 3D képt létrehozni.
  • G0blin
    Amúgy a valyon ugye ellipszilonos jé, ezt sosem tudom...
  • G0blin
    hasonló elven működő hangszórót is csináltak már néhány évtizede, plazmasugárzó néven, elvileg tökéletes a hangvisszaadása, mivel nincs passzív tömege a "membránnak", mivel az maga a levegő. Csak sajnos ehhez a hangot előbb AM modulálni kellett, és feltranszformálni jópárszáz voltra, ami végül az ívkisüléseket okozta. Ráadásul elég csekély hangot okozott, így csak a magas hangok viszaadására volt alkalmas, arra is csak tölcsérrel kiegészítve. Nem is terjedt el. Valyon az is világított?
  • Panyi
    De jó, miközben szeretném nézni a csillagokat a szabdtéren, beugrik egy csodálatos politikai hírdetés:P
  • pbanfa
    Én nem értek hozzá, de arról egy szót sem irtak, hogy mi történne, ha valaki meg akarná fogni ezt a 3D-s képet? Gondolom nem sok maradna a kezéből, vagy?
  • rafaello
    obivan kenobi ez az utolso esélyem .......
  • smokedoc
    Repülőtereknél a repülőgépek leszállását lehetne segíteni esőben, ködben, sötétben, 3D cső ábrázolásával amiben benne kellene maradnia a gépnek, ha pontosan akar leszállni..
  • sz4bolcs
    Hát nem tudom, Ti mire asszociáltatok először, de nekem az első ami beugrott az Leia hercegnő, és Ackbar admirális. :D:D:D
  • dez
    Hmm, a levegő gázait hozza plazma állapotba, légritka térben nem lesz túl jó a hatásfoka.
  • Thrawn
    Na persze milyen felhasználásra gondol mindenki elsőre? Arra a qrva reklámra. Nem elég az ami van? Még az égboltot is tele akarják vágni idióta reklámokkal?
  • GulaSoft
    Ha tényleg ózont termel, akkor fel kell rakni egy nagy lufira, csinálni belőle vagy 1000-et aztán a magaslégkorben pukkogtathatnának vele jó sokat, és ott már annyira nem is zavarja a levegő fénytörése, merthogy nem nagyon van.
    A baj gondolom az, hogy baromi sokat eszik, és napenergiával nem nagyon menne.
  • uniu
    Vegyel szifonpatront, abban van jo sok:)
  • JTBM
    Remek találmány, már csak azt kell kitalálni, hogy mire is jó.

Van egy ötletem: Szúnyogírtógépnek kiváló lenne, ott senki sem bánná a pukkantgatást ;-)))
  • kow83
    ITT A PROJECT WEBLAPJA

Akkor amit írnak:
    -Képfrissítési frekvencia: 100 Hz
    -Kontraszt változtatható
    -Pöttyök közötti távolság változtatható