38
Ki tud ajánlani valami jó receptet ?
  • Mr_no_NaMe
    #38
    Sziasztok!

    Régóta szeretnék itthon is enni, abból a fantasztikus angol cookieból, de sajna nem volt receptem. Most találtam egyet, de nem vagyok tisztában a mértékegységekkel :/

    Valaki ezt le tudná nekem fordítani? Meg aztán, ha már magyar, biztos örülne neki más is :)

    A hozzávalók és a recept:

    Ingredients
    350g/12¼oz unsifted flour
    1 tsp bicarbonate of soda
    1 tsp salt
    225g/8oz butter
    175g/6¼oz caster sugar
    175g/6¼oz soft brown sugar
    1 tsp vanilla extract
    2 eggs
    350g/12¼oz dark chocolate, crumbled

    Preparation method
    1. Preheat the oven to 190C/375F/Gas 5.
    2. In a bowl, combine the flour, baking soda and salt.
    3. In another bowl, combine the butter, sugar, brown sugar and vanilla extract until creamy. Beat in the eggs. Gradually beat in the flour mixture. Stir in the chocolate.
    4. Split the pliable dough into two halves, rolling each out into sausage shapes, approximately 5cm/2in in diameter. Wrap them in cling film and transfer to the refrigerator until ready to use.
    5. When you are ready to bake the cookies, simply cut the log into slices 2cm/¾in thick and lay on a baking tray, widely spaced apart. Bake for 9-11 minutes.
    6. Serve.
  • Aquir
    #37
    (:
  • csgery
    #36
    Hello mindenki! Tudjátok hogy készül a sült víz?
    ha nem, akkor elárulom ;)
    Hozzávalók:
    - 0,5 liter víz
    - 2 dkg kristányvíz
    - 0,5 liter közönséges csapvíz..

    Elkészítés módja:
    Megfogjuk a vizet, és beleetsszük egy lábosba. MAjd lassú tűzön sütni kezdjük, kózben egy habverővewl ,amennyire tudod, felvered habosra. Mikor ezzel kész vagy, beleteszed a 2 dkg kristányvízet, és a maradék csapvízet. Egy kisebb lapáttal/kanállal sütés közben jól megforgatod, hogy mind a három oldala átsüljön. Öt perc múlva, ha sokáig sütöttül LASSÚ TŰZÖN, megszúrkáljuk vilával, és ha jó puha, kész a sült víz. Jéggel dídzítve tálajuk. Jó étvágyat!
    (na jó tudom, nem igazán sütis, de a sütéssel kapcsolatos kisebb poén):) Ajánlom mindenkinek, hogy készítse el, az íze lenyűgöző!
  • Vlala #35
    up, ha nem baj.
    Tegnap erről a témáról beszéltünk a chaten, néhány gondolatébresztő és étvágygerjesztő képpel megtűzdelve.

  • Aquir
    #34
    jó néz ki =) nyamm
  • magus
    #33
    mindjart ehenhalok:/
  • RaZoK
    #32
    csak a gyengébbek kedvéért :Ð
  • bld
    #31
    a zserbó a tuti
  • Phat Smoker
    #30
    ha nem így fog kinézni akkor el sem készítem :)))
  • Csirke4
    #29
    Crazygirl túrotorta rulz :D:D:D
  • akyyy
    #28
    mi most gesztenyés muffint csinálunk névnapomra -.-
  • RaZoK
    #27
    az a jó én már rég ettem, de oylasmi minta fornettis melegen csak olcsóbb és sok van belőle [:
  • ReTeK
    #26
    húú egy ilyen házi készítésűt szivesen megkóstolnék (száraz boltit de útálom)
  • akyyy
    #25
    mmufn ahh:CCC.bdf éhes lettem kell nekem csinálok is ma:D
  • sweech
    #24
    ez nagyon jó (kihűlve):

    CSOKIS KEKSZ

    35 dkg liszt
    2 egész tojás
    15 dkg barnacukor10 dkg porcukor
    10 dkg darált dió
    15 dkg margarin
    20 dkg étcsokoládé
    1 cs. sütőpor
    1 cs. Vaníliás cukor

    Mindezeket össze kell keverni. Ha túl kemény, lazítani lehet egy kevés tejjel, de vigyázat, nem szabad, hogy túl laza legyen, maradjon jó ragacsos. Margarinozott v. sütőpapírozott tepsire, sütolapra kis halmokat kell rakni, és előmelegített sütőben 10-15 percig sütni. Gyorsan megég, kb. 3x orosára dagad és hülés közben fog igazán megkeményedni. A sütő legyen kb 180 fokos. Az első adag után tényleg bőven elég a 10 perc.
  • praksi
    #23
    fúú, ez jó topic :-)

    Meggyes-diós rakott kifli

    Hozzávalók:

    10 - 15 db kifli
    1 - 1.5 l tej
    1 cs. vaníliáscukor
    4 kanál cukor
    4 tojás
    15 dkg dió
    20 dkg meggy
    (az utóbbi kettőből lehet több, ha valaki több töltelékkel szereti)

    Elkészítése tök egyszerű, a kiflit kaarikákra fel kell vágni; a tojás sárgáját a 4 cukorral és a vaníliáscukorral összekeverjük, majd a felforralt tejet ehhez hozzáöntjük. Kicsit tovább melegítjük, majd a karikákra vágott kiflire ráöntjük (fontos, hogy nem egyszerre, hanem célszerű egy merőkanállal öntögetni, hogy az összes kifli tejes legyen); majd letakarjuk, és olyan 10 percig hagyjuk állni.
    Kikenünk egy tepsit (vagy jénait) margarinnal (az oldalát is!), majd rétegesen elhelyezzük a kiflit, diót, és a meggyet, arra ügyeljünk, hogy a tetejét teljesen takarjuk be kiflivel (nekem ált. ki szokott jönni 2 réteg meggy).
    Előmelegített sütőben 4-es fokozaton sütjük 30 percig, vagy amíg a teteje meg nem pirul; ekkor kivesszük, a tetejére a tojásfehérjéből vert habot ráöntjük, kis cukorral még megszorhatjuk, majd még 5-10 percre visszatesszük.


    Jó étvágyat!
  • RaZoK
    #22
    Hozzávalók:
    3 dkg élesztőt megfuttatunk a 2 dl vaníliás cukorral édesített tejben, majd összedolgozzuk 60 dkg liszttel, 2 tojás sárgájával, csipet sóval, szükség szerint tejjel, és alaposan bedagasztjuk.
    Elkészítés:
    Mikor már egyenletes a tészta, akkor dagasztunk bele 2 evőkanál olajat, és kilisztezett edényben a tetejét liszttel meghintve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztes deszkán 1 ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk, megöntözzük a megolvasztott 5 dkg vaj (vagy margarin) keverékével, meghintjük porcukorral meg a kakaóval. Összesodorjuk, akár a bejglit. Éles késsel fél ujjnyi szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat zsiradékkal kikent tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. (Magas oldalú, vastag falú, zománc- vagy teflontepsiben készítjük.) Megöntözzük az olvasztott vaj maradékával, és a sütőben megsütjük. Mikor majdnem kész már, a forró tésztát a sütőből kivesszük és vaníliás cukorral ízesített forró tejjel megöntözzük, majd visszatoljuk és teljesen megsütjük. A kész csigákat tálon porcukorral hintjük meg.




    ezt is imádom :Ð
  • RaZoK
    #21
    kuglóf rulz :Ð
  • RaZoK
    #20
    Csodás csokis kuglóf
    Hozzávalók:

    25 dkg kristálycukor

    25 dkg liszt

    1 csomag sütőpor

    10 dkg kókuszreszelék

    2 tojás

    3 evőkanál olaj

    3 dl ásványvíz

    3 ek kakaópor

    40 dkg törhető csokoládé



    Elkészítés: Hirtelen felindulásból összekeverjük a hozzávalókat. A csokit (minden dühünket beleadva) egy zacskóba tesszük, és addig csépeljük, míg apró darabokra törjük. Kilisztezett kuglófformába öntjük, és készre sütjük (kb. 40-50 perc, tűzhelye válogatja). Aki azt akarja, hogy bezsongjanak a vendégek, még melegen, pár gombóc fagyival tálalja!!!





    a kép természetesen csak illusztráció, nem így fog kinézni, csak a gyengébbek kedvért tettem be akik nem tudják mi az a kuglóf, sőt még a receptet sem én írtam :Ð
  • Pyotr
    #19
    és még egy pár:
    UKBA2006
    UKBA2006
    UKBA2006
    UKBA2006
    UKBA2006
  • Pyotr
    #18
    köszi!!!
    süti:)
  • Pyotr
    #17
    tessék
    egyébbként a muffinoknál van 1-2 alapanyaghányad aztán azt te már úgy variálod ahogy akarod:)
    kókuszgolyóra most nincs ötletem
  • Phat Smoker
    #16
    próbálj képet feltölteni ide
  • Breki33
    #15
    Kókuszgolyó
    Hozzávalók:

    50 dkg háztartási keksz

    10 dkg vaj

    2 evõkanál kakaó

    20 dkg porcukor

    1 mokkáskanálnyi rumaroma

    1 csomag kókuszreszelék

    meggybefõtt leve



    Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik.

    Megjegyzés:
    Sütés nélkül készíthetõ desszert.

  • Breki33
    #14
    Gyümölcsös muffin

    Az itt olvasható recept egyenesen New Yorkból érkezett, s bár Amerikában áfonyával készítik, mi nyugodt szívvel magyarosíthatjuk egy kicsit…

    Hozzávalók: 1 tojás, 2 bögre finomliszt, 3/4 bögre tej, 1/3 bögre kristálycukor, 1 bögre gyümölcs, 1/2 bögre étolaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 3 teáskanál sütőpor (nem kell hozzá egy egész csomag!), 2 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál apróra vágott narancshéj

    Elkészítése: Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 12 darabos muffin sütőformát! (Az olajozás egyszerűbb művelet, de a tészta leragadását csak úgy kerülhetjük el, ha gondosan hajtjuk végre.) A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. A hozzávalók kiméréséhez a legjobb, ha egy 2,5 dl-es bögrét választunk: a későbbiekben szinte minden összetevőt ezzel mérünk. A tojást folyamatos kevergetés mellett elegyítjük az olajjal. Az olajat lassan öntsük, hogy ki ne csapódjon. (Ez azt jelenti, hogy a tojás és az olaj különválik az edényben.) A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt és végül a lisztet, amit átszitáltunk és a sütőporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tűnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evőkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebből a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. A sütési idő kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hűtsük ki.

    Nem árt tudni, hogy szinte bármilyen gyümölccsel készülhet a muffin. A képen látható kosárkákban gyümölcskeverék van, azaz ribizli, málna, szeder, és meggy (természetesen magozott). Készíthetjük befőttel, apróra vágott aszalt gyümölccsel (szintén kipróbált recept!), és mirelit gyümölcskeverékkel, ebben az esetben a mikrohullámú sütőben olvasszuk fel a gyümölcsöt és csorgassuk le róla a fölösleges levet. Készülhet ananász és mandula keverékével, kakaóval, csokoládéval. A tészta minden esetben ugyanúgy kisüthető. Még egy megjegyzés: a reszelt és az apróra vágott narancshéjnál ügyeljünk arra, hogy csak a narancssárga felső réteget vágjuk le, mert a héj fehér része keserű!
    (A muffin sütőforma teflon bevonattal készül, és minden nagyobb bevásárlóközpontban megvásárolható. A 12 darabos muffin sütő ára kb. 2400 Ft.)

  • Laky
    #13
    ahh
  • Danee
    #12
    muffin meg kókuszgolyó receptet adjon valaki!!
  • Breki33
    #11
    Lusta asszonyok (és lányok) rétese

    A házi sütemények non plus ultrája, melynek csak annyi köze van a rétesekhez, hogy réteslisztből készül. Kis túlzással mindent tartalmaz, amit általában a handmade sütik külön-külön: túrót, meggyet, mazsolát.

    Hogy könnyed ujjgyakorlattá fejleszthessük a sütemény készítését, érdemes beruházni egy mérőpohárra. Ez a konyhai eszköz műanyagból vagy hőálló üvegből készül, űrtartalma változó – azt hiszem, a legnagyobb literes, a legkisebb két és fél decis, de miért is apróznánk el a dolgot? A poháron három feliratnak feltétlenül szerepelnie kell: liszt (flour, ill. mehl), cukor (sugar, ill. zucker), a folyadékszint-jelzőnek (100 ml, 200ml stb.). Saját poharam még pintet is mér.

    A lusta asszonyok nem szeretnek edényeket, poharakat, mérlegtálcát mosogatni, igaz sütni sem...

    Tehát a recept: 30 dkg réteslisztet, 20 dkg kristálycukrot és 1 csomag sütőport jól összekeverünk. Felét beletesszük egy alaposan kivajazott tepsibe, utána rámorzsolunk fél kg túrót (legjobb a zsíros házi tehéntúró), mazsolát, legalább egy befőttesüvegnyi magozott meggyet, és egy citrom reszelt héját rászórjuk. Ezután rászórjuk a liszt másik felét is egyenletesen. Háromnegyed liter tejet, 3 tojássárgáját, 2 kanál kristálycukrot erősen összekeverünk, és ráöntjük elosztva a tetejére. 45 percig lassú tűzön sütjük.



  • Pyotr
    #10
    illetve mult héten
    spam
  • Breki33
    #9
    Hamis somlói galuska


    Annyi biztos, hogy nagyon ízletes, de nem sokban hasonlít eredetijére, a dióval, kakaóval és vaníliakrémmel összedolgozott piskótatésztára, melyből gömbölyű galuskákat-golyócskákat szaggatott hajdan egy cukrászmester…

    Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy fél tasak sütőpor, 2 tasak csokoládépuding (aki a kevésbé szilárd állagú süteményt szereti, az válasszon főzés nélkül elkészíthető pudingport), a puding elkészítéséhez tasakonként 3 evőkanál kristálycukor, valamint 1 l tej, a piskóta „áztatásához” további 2 dl tej, 1 dl sütőrum vagy 2 evőkanál rumaroma, 1 marék mazsola, 10-15 dkg darált dió

    Elkészítése: A szokásos módon piskótát készítünk a 6 tojásból, 6 ek. lisztből és a 6 ek. kristálycukorból. (Kezdő cukrászoknak: A 6 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporos lisztet is hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós a massza. A tojásfehérjéket gépi habverővel keményre verjük fel, és a felvert tojáshab 1/3-ával lazítjuk a tojássárga-cukor-liszt keveréket. Végül a maradék habot nagy mozdulatokkal – azért, hogy a hab ne törjön, és a tészta levegősebb maradjon – dolgozzuk bele a tésztába. Közepes nagyságú, zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, sütőformában sütjük aranysárgára a piskótatésztát.)
    A piskótát egyforma darabokra szeleteljük, majd 1 napig szikkadni hagyjuk. Másnap 2 dl cukros, rumos langyos tejjel meglocsoljuk. A mazsolát is rumba áztatjuk (ezt is megtehetjük előző nap). A két tasak csokoládépudingot elkészítjük. Egy 7-8 cm magas falú tál alján egy sor piskótát rakunk le, rászórjuk a mazsola felét, majd az egyik adag pudingot ráöntjük, megszórjuk a dió felével. Ismét egy piskótaréteg jön, majd mazsola, puding, dió.
    Ha még gazdagabbá akarjuk tenni somlóinkat, 1 tábla Katica tortabevonóból csokoládéöntetet készítünk, ezt azonban csak közvetlen tálalás előtt érdemes rácsorgatni az adagokra. Az elkészített süteményt hűtőszekrényben tartjuk tálalásig, de az a legjobb, ha legalább 4 órán keresztül megpróbálunk ellenállni a műremeknek.
    Díszítésként tejszínhabot használunk, esetleg apró csokiforgácsokat.
    Kb. 6 adag lesz belőle. Fáradozásunk nem hiábavaló: az elkészült sütemény nagyon szép, rendkívül finom, és nem utolsósorban egy picit olcsóbb, mintha készen vásárolnánk…

  • Pyotr
    #8
    a héten voltam cukrászati kiállitáson. csináltam képeket csak arrol a ki...szott képfeltöltés.hu ról nem tudok linkelni!
    pedig lehetne nyálat csorgatni
  • Breki33
    #7
    Szekszárdi tál

    Somlói galuska
    A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni.
    A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is.
    A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba.
    A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni.
    Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal. 3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)

    a vaníliakrémhez:
    5 dl tej
    4 tojássárgája
    15 dkg cukor
    8 dkg liszt
    1/2 rúd vanília
    citromhéj
    a sziruphoz:
    2,5 dl víz
    20 dkg cukor
    1 dl rum
    a töltelékhez:
    8 dkg dióbél
    8 dkg mazsola
    1-1,5 dl rum
    1 evőkanálnyi kakaópor
    a csokoládéöntethez:
    15 dkg étcsokoládé
    25 dkg cukor
    1,5 dl víz
    1 dl rum
    a habhoz:
    6 dl tejszín


  • ReTeK
    #6
    "Méteres sütemény"
    igaz kicsit pepecselős az elkészítése (melyik nem az) de nagyon finom és jól néz ki mikor felvágod belülről szines (sárga, rózsaszin,barna, kivül csokimáz) szóval látványos
  • blackgamer
    #5
    ha nincs ötlet, itt szoktam jókat találni


  • bertino
    #4
    reszelt túrós rulez!
  • Atkamon
    #3
    Muffin! Nagyon finom és nagyon könnyű elkészíteni! Én imádom!
  • DJ Skyline
    #2
    zserbó forevör:)
  • RaZoK
    #1
    Ki tud ajánlani valami jó receptet ?
    Amit egyszerű elkészíteni és finom is, ja és ne keljen hozzá kínai bambusznád meg ilyesmik :Ð