1608
Minden, ami mountain bike. Márkák, túrák, versenyek, események, sztorik és csak úgy.
-
#1087 Na szóval...
Ha váltót akarsz venni sok minden kérdés felvetődik.
Az első.. Meg akarod-e tartani a mostani x sebeséget vagy szeretnéd ha több lenne.. Hány fogaskerekes a hátsó fogaskoszorú?
Na mert ha nem akarsz ezeken változtatni akkor nem olyan bonyolult a kérdés. Egyszerüen egy váltót kell venned, és bovdeneket. Elöl ugy szintén.
De ha meg változtatnád a hátsó fog számot tehát 7-es 8-as 9-es váltót akarsz. Hát akkor nagyon sok minden kell. Alapvetően az első dolog hogy ez megvalósítható legyen hátúl kazettás agynak kell lenni a kerékben mert csak erre a fajta agyra tudsz rátenni 7-8-9es fogaskereket. Ha ez megvan akkor kell egy 7-8-9-es váltó. Majd egy 7-8-9-es váltókar, hogy tudjad váltani is.. Ja meg kell hozzá egy vékonyabb lánc ami végig is lépked ezeken a fogakon.
Tehát magyarul ezeket mindegyiket cseréned kell.
Persze egyszerübb ha már most is mondjuk kazettás hátsó agyad van és ezen mondjuk 7-es fogaskerék van, mert akkor csak váltó lánc és esetleg váltókar kell.
Na kb ennyi. -
tibaa #1086 üdv. tervezek egy komplett váltócserét a gépemen. tudnátok segíteni hogy mit kell hozzá beszereznem. előre is köszi. -
Szepy2884 #1085 Nem várok!... :)) Mondaná a durcás kismalac ;)
De mivel nem vagyok az, így inkább megvárom. Csak addig hogy fogok aludni? -
#1084 Várd meg jövőhetet az hátha jobb -
Szepy2884 #1083 "A legjobban akkor jársz, ha felpróbálod a bicot."
Sajnos nincs viszonyítási alapom, mert ha lett volna 20" is akkor most nem lenne kérdésem :( Korábban BMX-eztem ami megint más.
"Amúgy a boltban biztos segíteni fognak."
Rendesek voltak és korrektek, de befolyásolni sem akartak. Azt mondták jövőhét közepére hoznak 20"-t is de nem tudom érdemes-e addig várni. Persze kapkodni sem kéne. -
Gabo #1082 Google-val keresgélni lehet ebben a témában, de ahány gyártó, annyi méret. (frame size calculator kulcsszavak) A legjobban akkor jársz, ha felpróbálod a bicot.
Amúgy a boltban biztos segíteni fognak. -
Szepy2884 #1081 Ja és mindenkinek előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat! -
Szepy2884 #1080 Sziasztok! Újabb kérdés: 184 cm magas vagyok, 75 kg. Milyen váz geometria az optimális számomra? 18" vagy 20"??? Kérek szépen választ asap, mert holnap boltba "kell :)" mennem ezért:
http://bikemag.hu/teszt/cube-analog
Bár én úgy mentem be a boltba, hogy vagy Magellan Polaris v. Merida TFS 100, de ez a Cube nagyon felzaklatott
-
Gabo #1079 Alapvetően a váltó, pláne az első egy pofon egyszerű szerkezett. A karok nyomkodásával adott mennyiségű bowdent húz vagy enged vissza. Lehet, hogy a bowden bekötésekor nem volt a váltókar a megfelelő pozicióban.
A lenti arany érvényű oldalon elég részletes leírást találhatsz a váltók beállításáról:
http://sheldonbrown.com/derailer-adjustment.html -
Bradyx #1078 Tegnapelőtt raktam fel az új bowdenet. Bocsi, rosszul fogalmaztam:) -
Gabo #1077 Ha új bowdeneket raktál fel tavaly, akkor azok lehet, hogy megnyúltak egy kicsit. Próbálj meg utána állítani. -
Bradyx #1076 SEGÍTSÉG!!:)
Az első váltómmal nem tudok átváltani nagyobb áttételbe, olyan, mintha az első váltóban túl erős lenne a rugó.
Kicseréltem a bovdent, a véghelyzetállító csavarok is be vannak állítva, úgy tűnik, a váltókar is jó, akkor mi lehet a baj? Nyáron nem volt semmi baja, most télen ment tönkre.
Ha valaki tud valami tippet adni, azt előre is köszönöm -
Gabo #1075 Ezt javallottam volna én is.
Alapvetően jó a bicod. Ha pedig elkopik rajta valami, ráérsz akkor cserélni ugyanolyanra vagy jobbra he ez igény.
Nekem is elől Alivio, hátul Acera váltó van fent. Évek óta nyúzom őket és semmi bajom nincs velük, pedig nem vagyok egy pehelysúlyú bringás. Az olcsóbb alkatrészeknek meg van az az előnye, hogy ha törik is, akkor sincs nagy anyagi veszteség. (Azért ha most új bicot vennék valószínűleg egy Deore szettre kiszorítanám a pénzt.)
A telo szintén ilyen kérdés. Ha már van a bicoban, akkor nyúzni kell addig, míg egy jobbra össze nem jön a pénz. Érdemes kihasználni az év végi/eleji modell váltások akcióit és akkor megvenni egy finomabb darabot. Én is így tettem szert anno a 2001-es Rock Shox Judy XC-re, ami azóta is használatban van. (Egy-két olajcserét leszámítva nem is kellett hozzányúlni.) -
#1074 Köszi köszi, már le is tettem a deore-ről, lévén nem szándékszom versenyezni, és egyelőre semmi bajom az Alivio-val :)
Most új telón törtem a fejem, de azok meg olyan drágák, hogy nem kellett sokat filóznom rajta, projekt hanyagolva :D
Jó nekem ez a gép úgy ahogy van, aztán ha majd elk*ródik valami rajta majd frissítek jobb alkatrészre. -
Gabo #1073 Alivio vs. Deore
Az Alivio egy belépő szintű szett. Viszonylag jól terhelhető és használható, de nem veresenyzésre szánt alkatrészcsalád. Inkább alkalmi tekerésekre szánták.
A Deore viszont már akár amatőr versenyeken is teljesen jól megállja a helyét. Jobb minőségű alkatrészekből áll, így jól bírja az edzések rendszeres igénybevételét és a nagyobb terhelést. Jobban tolerálja a terhelés alatti váltást (pl. emelkedőn felfele). Pontosabban működik. És azt hiszem valamivel könnyebb is, mint az Alivio. -
Szepy2884 #1072 Nagyon szépen kösz a választ! Jól összefoglaltad a lényeget, ezek alapján fogok vásárolni.
Mindenkinek jó bringázást! És időt :) -
#1071 mondom a második "eset" volt nálam is :) -
#1070 Köszi a tippet, megfogadom jól ;) -
#1069 Jah hogy Aliviod van?? Aham.. Hát amig szét nem menne én biztos hogy egy forintot nem adnék a deoréért. Viszont ha szétmegy akkor megfontolando. -
#1068 Hát.
Nekem per pill semmi bajom az Alivio-val, de ha a DEORE-val mondjuk gyorsabb váltást tudok elérni, akkor a hátsó váltóm lecserélném egy olyanra. Ellenkező esetben megvárom amig lerohad az Alivio :D -
#1067 Asszem énis mindjárt kiugrom egy fél órára, jótfog tenni (ha nem esik a eső) -
#1066 Nekem az új bringán kétszer volt, hogy úgy éreztem "na vazze, megerősödtem?" :D:D:D
Először mikor új pedálokat kapott és sokkal jobban tudtam taposni a gépet.
Másodszor pedig mior a hátsó féken lazitottam és már nem fékezte menetközben is a tárcsát :DDDDDDDD
[LÁMA] -
#1065 Most voltam kicsit bicózni, tök jó levegő van. Szokom a számomra új geometriűt, de ami jó, ahhoz könnyű hozzászokni. Sőt most, hogy már a fék sincs állandóan "behúzva" (lool), egyre jobb feeling :)) -
#1064 Erre nehéz:D Skoda opel kategória:D Nem egy BMW, de sokkal jobb mint egy skoda:D
Precizebb váltás, szebb kialakitás nagyobb név... Ezt nehéz meghatározni. -
#1063 Hát ahhoz nem értek sajna. Amikor szerelő voltam (kb 4 hónapig) nem csináltam olyat. Mondjuk ebben a boltban inkább a tesco bike szinvonal volt:D
De sokkal jobb. Pl én meg pont most agyalok azon hogy kellen kicsit gyengiteni. Mert már több mint egy éve használom:D És a hátsót mindig túl fékezem.. Nem ugy hogy áll a kerék hanem kicsit sok.. És Dh-pályákon a hegyen megboszulja néha magát.. Elindul a sege aztán nem gyözöm összeszedni:D -
#1062 Énis osztom azt a véleményt, hogy 7köznapi felhasználásra semmi baj nincs egy mechanikus tárcsafékkel
Én használtam V fékes brngát tavaj, most az emlitett mech. tárcsás van, és azért érezni a különbséget. 1-2 hét alatt bekoptak és már elég faszán fognak. Nyilván nem nonstop DH-ra valók, de semmi gond nincs velük és az említett 120e ft-os határba belefér egy normális bringa mech. tárcsafékkel. Sztem. -
#1061 #1048? valaki? -
#1060 nekem még v-fék,mechanikus tárcsa is ég és föld:) kipróbálnékszivesen egy hidralikust is,kiváncsi vagyok milyen lehet,igaz ezt még olyan sokat nem használtam,meg kéne ezt is állítani,hogy hamarab fogjon satut -
#1059 Sookkal.. Kb ég és föld..
Nem rágos nem érezni a bovden mozgását. Ezért sokkal jobb adagolni. Sokkal finomabb fékezést tesz lehetővé. Ráadásul erősebb is jóval!
Nem melegszik ugy. Nem nyúlos, Azért a bovdent tudod nyujtani kicsit. Itt ez az érzés sincs.
Aztán a durva fékekről meg ne is beszéljünk:D Most néztem a legjobb féket (legalábbis szerintem) A magura gusztávM-et Az 65000ft csak a fék! 1db nem a pár:D Na az már uszóházas és 2 dugattyús.. Olyan mint a motoroké.. -
#1058 amúgy hidralikus tárcsafék menyivel jobb a sima mechanikusnál? -
#1057 Nem nem..
Akkor ha ugy nézzük, ha van egy v-fékes bicod mennyiből lesz belőle tárcsa fékes én ezt mondom..
A kerék.
Venned kell egy agyat ami 4000 ft
be kell fűzni : 1500ftmunkadij + 2000ft küllö (minimum! Nekem Dt van az 5000ft)
Ha minden jár ahoz az avidhoz akkor plusz 11000ft
Ha ezt össze adod: 18500ft.. Ez minimum ha cserélni akarsz és akkor csak egy bovdenes féked van.. Szóval a 20-30 reális. Sőt akkor még nem is a legjobb féked van csak egy hayes nine mondjuk mint nekem. Nekem a 2 kerékre majd 70000ft volt! -
#1056 nameg én azt hittem magáról a fékről van csak szó,hogy nem érdemes 20-30 ála menni -
#1055 konzol és tárcsa járt hozzá,agy meg alapból olyan,úgyhogy nekem csak 11 volt+pár száz ft a bowden:) -
#1054 De annyiból az se jött ki ne csapd be:
Hát a fék 11ezer
Az agy? Legalább 4000ft
Konzol: 2000ft
Tárcsa: 6000-7000ft
Szóval..... -
#1053 Szerintem ennyiért! Magellan Polarx-et vagy Meridából valamit azért irom mindeg ezt a két márkát, mert ezek viszonylag olcsóak. Megnézhetsz nagyobb márkákat is (kona, Specialized, Giant stb) De abból nagyon gagyik vannak ennyiből. Én azt mondom ebből a kettőből válasz.
A lényeg az hogy Dupla falu felnik legyenek, alu hajtókar, alu váz, kazettás hátsó agy.
A fékek: Bowdenes tárcsát ne! Ha tércsa fék kell minimum olajos.
De lehet jobban jársz egy v-fékkel inkább legyen egy jobb vilád stb..
-
#1052 avid BB7 nekem 11 volt újonnan a 2008-as és eddig meg vagyok vele elégedve -
#1051 Ha van fékenként minimum 20-30 ezer ft-d akkor tárcsa, ha nincs V-fék! -
#1050 hát inkább egy jó V-fék mint egy igenfos tárcsa:D -
Szepy2884 #1049 Szóval akkor max 120E-ért ki milyen bringát ajánl? És V-fékkel v. tárcsával? -
#1048 Vki tud abban segiteni, hogy elmondja: egy Shimano Deore váltó szett miben jobb egy szimpla Alivio-nál?
HTX előre is!