A Sony bejelentette Blu-ray árait
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez már 2 darab HD MPEG-4-es streamet tud dekódolni, post processelni. 1xre 8 csatornát tud kezelni, ebbõl akár 6-ot párhuzamosan a Set-top Box merevlemezére menteni. Természetesen az elkódolt csatornákat is dekódolja és a kép mellett a hangot is kitömöríti.
Ez már nem csak egy szimpla dekóder chip, hanem egy komplett system-on-chip. Van egy beépített MIPS32-es procija átlalános feladatokhoz, kezeli a kimeneteket, SATA vezérlõt a merevlemezhet, Ethernet portot a nethez, USB-t, szóval egy mini kis számítógép egy chipre ültetve.
Az ára pedig tízezer darabos tétel esetén 32 dolcsi.
Persze egy másfélméteres megjelenítõ az igazi. De azért egy 17-19"-os számítógép monitoron is ki fog jönni a különbség a hagyományos és a HD felbontású videók között. És a 10-20% különbség már ezt is megéri.
Egy HD tv ma annyiba kerül, mint pár éve egy 100Hz-es hagyományos, szal nyugi lesz ez még olcsóbb is.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
"What is the life expectancy of HDMI?
HDTV uses less than 1/2 of HDMI's available 5 Gbps bandwidth. With capacity to spare, HDMI can incorporate new technology advancements and capabilities long into the foreseeable future."
Egyes új szabványok amik talán idõvel lesznek szintén hasonló mértékû, 10 Gbps-es sávszél kapacitással rendelkeznek.
-ez már teljesen off lesz, na mindegy:
asztali dekódol, vagy majd a TV dekódol?
Nem mindegy, ugyanis van egy kábel amin át kell küzdeni a digitális adatfolyamot, és mint látszik a dekódolt adatmennyiség iszonyatosan nagy tud lenni (max:142,5 MB/s).
-konstans vagy változó bitráta lesz?
gyanítom ha egyáltalán lesz változó, csak sokkal késõbb.
Ezt én inkább úgy mondanám, hogy egy olyan, tömör matematikai formulákkal leírható, közelítõ képeket, hangokat kreál, amik többé-kevésbé hasonlítanak az eredetire. Túlzott tömörítésnél egyre nagyobbak az eltérések - és ráadásul nem csak "mások" lesznek a részletek, hanem pl. "kockás" lesz a kép, ami nagyon is feltûnõ. (Arra nem nagyon van szó, hogy milyen lesz a hang, de rossz.)
1920x1080(képpont)*24bit(ez elég a true colorhoz)*24fps ~ 1140 Mbps
Az veszteséges adattömörítés pont arról szól hogy igen nagy tömörítési rátával azon képi részeket kihagyja, amit az emberi látás amúgy is nagy valószínûséggel nem venne észre. Pont úgy ahogy az mp3 is mûködik hang esetén.
Így lesz ebbõl az 1140Mbps-bõl 18Mbps legalábbis ha jó minõségben nem spórolósan adják az HDTV adást. A Blue ray esetén mekkora bitráta lesz az talán, de a lemez 1x-es sebességénél nem igen fognak nagyobbat használni az meg úgy tudom 36Mbps. De a 36Mbps-be már mindennek bele kell férnie, kép, több hangsáv, feliratok. Szóval a videonak úyg marad mondjuk 30Mbps.
Ez azért elég sok. Bár arányaiban nem több mint a DVD. hisz kb 3x akkora bitráta de 5x annyi képpont. Jobb hatásfokú h.264-es codecet használva még tovább közelíthet a tömörített kép az eredetihez, de természetesen pont ugyanolyan sosem lesz hisz ez veszteséges adattömörítés.
Egy 30Mbps-es h.264-nek nem lehet olyan rossz képe, elég ha arra gondolsz az átlagos Xvid-es releasek 1cd esetén jellemzõen 0.8-1 Mbps-es bitrátát használnak, a 2 cd-sek meg 1.2-1.4-et. És bõven nézhetõk, jó minõségûek.
+ egy kérdés 40 Mbps, ez most sok, vagy kevés?
mert teljesen extrém helyzetben nekem sokkal nagyobb szám jött ki, valahogy így:
1920*1080(képpont)*32(byte a true colorhoz)*8 (hogy bit legyen)*24 (képkocka az 1 másodperchez) = 12740198400 bps = 12150 Mbps
Tudom, tudom ilyen kép (hogy mindegyik pixele más) csak a mesében van, vagy valamit elszámoltam.
na mindegy.
Pl. Itt van a Broadcom dekóder chipje, amit egy éve mutattak be, és õsz óta építenek belõle eszközöket.
Broadcom BCM7411D
Ez a chip maximum 40Mbps-ig képes dekódolni H.264-es és VC-1-et, MPEG-2-t pedig 125Mbps-ig, hanggal együtt a megfelelõ post process eljárásokkal. És ezt megoldja max 2.5 watt mellett. Egy ilyen chipnek nagy tételben úgy $30-40-os ára van. Egy ilyen mellett cell nem igen tud labdába rúgni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
5 rugó drágább??? Itthon örülök ha ennyiért lehet kapni egy filmet és nem többért..
Amúgy ezek nagyon jó árak. Ha ugyanannyiba kerül mint a DVD, de 3xoros minõség, sokkal jobb hang, megérné áttérni. Egyedül ami lassíthatja, a lejátszók magas ára.
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Azért cell-t nem rakhatnak minden asztaliba.
A Sony kiérdemli ,,a legirigyebb cég 2005'' címet!
This message has been ROT-13 encrypted twice for higher security. A bus station is where a bus stops, a train station is where a train stops. On my desk I have a work station...
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
Itt van egy felbontás,bitráta táblázat egyes amcsi adók esetében.
Ha nem alkalmaz nagy bitrátát a sony akkor biztos lesz elég hely az extráknak, de ha hasonlóan közelít az 1x-es sebesség melletti max bitrátához ahogy DVD esetében teszik akkor ott sem lesz több hely mint DVD-nél.
A h.264-et meg úgy tûnik az elején nem igazán favorizálják, fene sem érti miért. Mondjuk egy régebbi BR-es hír alkalmával rákerestem guglin mi hogy van és az akkor talált doksik alapján úgy tûnt h.264 esetén sem úgy készül a szabvány hogy elérhesség a maximális bitrátát, ott is megállnak 20Mbps körül.
#14. hsz.-nél keresd
Engem az izgat, hogy mennyibe fog kerülni az olvasó (PC és asztali) na meg az íróról már ne is beszéljünk na meg a nyersanyagról. Bár biztos, hogy ki**szott drága lesz eleinte.
Az igaz, hogy alapesetben mpeg2-ben lesz, aminél ma már van jobb. Késõbb lehet majd akár H.264-ben is - de akkor sem lesz pl. két film egy lemezen, hanem pl. több lesz az extra, alternatív szálak lesznek, stb. Tudniillik a H.264 sem tud csodát tenni (pedig ez most a legjobb), azonos felbontás és minõség mellett az is max. 2-2,5x-os tömörítési arányt tud biztosítani. (A DVD vs. DivX esetén is így van: csökkentik a felbontást, néha fps-t
a mai valóság az, hogy kevesen engedhetik meg maguknak ezt a luxust. és a többségnek nagyobb nappali is kellene a nagyobb tv-nek. nálam a 72 cm-s tv is óriásinak hat 😄DDD
DON\'T PANIC!!!
azért ma még nem túl gyakoriak itthon a hdtv felbontású tv-k, hacsak apuci nem multimillas vagy nem vagy nyero pozicioban vagy egyszeruen csak technokrata 😄
en egyik csoporthoz se tartozok, es nem valoszinu, hogy a harom eve vasarolt tv-met hamarosan le fogom cserelni 😄
DON\'T PANIC!!!
HD: 1280x720 vagy 1920x1080
Azaz, jóval nagyobb felbontás (és annak megfelelõ bitráta), sokkal élesebb kép, sokkal több részlet, stb. Már itthon is jópár ezer HD-s LCD-TV-t adtak el (70cm fölött nincs is nem-HD-s), de a Sonynak és a többieknek nem épp Magyarország a fõ piaca... 😛
DON\'T PANIC!!!