63
  • shabba
    #63
    Találtam egy még jobb specifikációjú Broadcom chipet: BCM7400

    Ez már 2 darab HD MPEG-4-es streamet tud dekódolni, post processelni. 1xre 8 csatornát tud kezelni, ebből akár 6-ot párhuzamosan a Set-top Box merevlemezére menteni. Természetesen az elkódolt csatornákat is dekódolja és a kép mellett a hangot is kitömöríti.

    Ez már nem csak egy szimpla dekóder chip, hanem egy komplett system-on-chip. Van egy beépített MIPS32-es procija átlalános feladatokhoz, kezeli a kimeneteket, SATA vezérlőt a merevlemezhet, Ethernet portot a nethez, USB-t, szóval egy mini kis számítógép egy chipre ültetve.

    Az ára pedig tízezer darabos tétel esetén 32 dolcsi.
  • arty
    #62
    itthon ugyis 10ezer körül nyitnak a korongok :(
  • NEXUS6
    #61
    Nem tom miért kell sírni? Aki itt ír az mind gyak HD felbontást biztosító megjelenítő elött ül!;))))

    Persze egy másfélméteres megjelenítő az igazi. De azért egy 17-19"-os számítógép monitoron is ki fog jönni a különbség a hagyományos és a HD felbontású videók között. És a 10-20% különbség már ezt is megéri.

    Egy HD tv ma annyiba kerül, mint pár éve egy 100Hz-es hagyományos, szal nyugi lesz ez még olcsóbb is.
  • lmisi
    #60
    No és a lejátszók mibe fájnak, a rekorderre még csak tervek vannak?
  • shabba
    #59
    HDMI Tutorial

    "What is the life expectancy of HDMI?
    HDTV uses less than 1/2 of HDMI's available 5 Gbps bandwidth. With capacity to spare, HDMI can incorporate new technology advancements and capabilities long into the foreseeable future."

    Egyes új szabványok amik talán idővel lesznek szintén hasonló mértékű, 10 Gbps-es sávszél kapacitással rendelkeznek.
  • dez
    #58
    A HDMI átviteli szabvány, és társai erre valók, azaz a nagyfelbontású képkockák (+ hang) digitális, tömörítetlen átvitelére.
  • saba30
    #57
    Hát tényleg abbahagyom, egyre nagyobb baromságokat kérdezek, persze hogy már most is van változó bitráta a h.264-nek
  • saba30
    #56
    ja teljesen igazad van. + eleve bites értéket, tovább bitesítettem (ekkora lámát mint én)

    -ez már teljesen off lesz, na mindegy:

    asztali dekódol, vagy majd a TV dekódol?
    Nem mindegy, ugyanis van egy kábel amin át kell küzdeni a digitális adatfolyamot, és mint látszik a dekódolt adatmennyiség iszonyatosan nagy tud lenni (max:142,5 MB/s).

    -konstans vagy változó bitráta lesz?
    gyanítom ha egyáltalán lesz változó, csak sokkal később.



  • dez
    #55
    Illetve önmagában is érzékelhetővé válhat, mint szokásos értelemben vett zaj.
  • dez
    #54
    Ja, végülis van szó: jpeg-zajos lesz (kép is, hang is). Ebben az az érdekes, hogy nem egy tartalom-független, különálló, állandó zaj (mint pl. az analóg technikában előforduló fehér-zaj, ill. bizsergés), hanem egy tartalom-függő, magát a tartalmat "ziláló" zaj.
  • dez
    #53
    - egy
  • dez
    #52
    "Az veszteséges adattömörítés pont arról szól hogy igen nagy tömörítési rátával azon képi részeket kihagyja, amit az emberi látás amúgy is nagy valószínűséggel nem venne észre. Pont úgy ahogy az mp3 is működik hang esetén."

    Ezt én inkább úgy mondanám, hogy egy olyan, tömör matematikai formulákkal leírható, közelítő képeket, hangokat kreál, amik többé-kevésbé hasonlítanak az eredetire. Túlzott tömörítésnél egyre nagyobbak az eltérések - és ráadásul nem csak "mások" lesznek a részletek, hanem pl. "kockás" lesz a kép, ami nagyon is feltűnő. (Arra nem nagyon van szó, hogy milyen lesz a hang, de rossz.)
  • shabba
    #51
    Túl sok többlet adattal számolsz, nem kell annyi. Ráadásul amit leírsz az egy tömörítés nélküli stream egy másodpercének adatmennyiség igénye.

    1920x1080(képpont)*24bit(ez elég a true colorhoz)*24fps ~ 1140 Mbps

    Az veszteséges adattömörítés pont arról szól hogy igen nagy tömörítési rátával azon képi részeket kihagyja, amit az emberi látás amúgy is nagy valószínűséggel nem venne észre. Pont úgy ahogy az mp3 is működik hang esetén.

    Így lesz ebből az 1140Mbps-ből 18Mbps legalábbis ha jó minőségben nem spórolósan adják az HDTV adást. A Blue ray esetén mekkora bitráta lesz az talán, de a lemez 1x-es sebességénél nem igen fognak nagyobbat használni az meg úgy tudom 36Mbps. De a 36Mbps-be már mindennek bele kell férnie, kép, több hangsáv, feliratok. Szóval a videonak úyg marad mondjuk 30Mbps.

    Ez azért elég sok. Bár arányaiban nem több mint a DVD. hisz kb 3x akkora bitráta de 5x annyi képpont. Jobb hatásfokú h.264-es codecet használva még tovább közelíthet a tömörített kép az eredetihez, de természetesen pont ugyanolyan sosem lesz hisz ez veszteséges adattömörítés.

    Egy 30Mbps-es h.264-nek nem lehet olyan rossz képe, elég ha arra gondolsz az átlagos Xvid-es releasek 1cd esetén jellemzően 0.8-1 Mbps-es bitrátát használnak, a 2 cd-sek meg 1.2-1.4-et. És bőven nézhetők, jó minőségűek.

  • dez
    #50
    A bitrátán a már tömörített adat bitrátáját kell érteni.
  • dez
    #49
    A Cell képes dekódolni egyszerre 48 DVD-s streamet, és akkor még nincs is lefoglalva az összes mag, talán azzal is megbírkózna. De az igaz, hogy (egyelőre még) drága, és nem kicsi hűtő kell rá. De a későbbiekben tervezik STB-kbe is beletenni. Ez persze nem csak egy "sima" STB lenne, sok mást is tudna. Az átlagos STB-kben persze olyan chipek lesznek, amit pl. írtál.
  • dez
    #48
    A "nagyobb" felbontás, és "jobb" minőség kevés. Ha már HD, ráadásul lemez, nem TV-adás, akkor 1920x1080 a cél, megfelelő minőségben. Ehhez már mpeg4-ben is dual-layer disc kell, és akkor még nem sok hely marad az extrákra, több hangsávra, stb. Ilyeneket lehet is kapni, lásd wmv-hd-s lemezek a Microsofttól, de nem olyan nagy durranás. A neten lehet találni 4.2GB-os h.264, xvid, wmv-hd formátumú fileket 720p-ben, "elmegy" minőségben. De ilyenért ki fizetne?
  • saba30
    #47
    Ok, akkor ez is letudva. Én csak abból indultam ki, hogy az 1 éve vett divx-es asztalim (mtk chip-es, az ess-ek, a zoranos, stb.. is hasonló sebességüek) enyhén szólva nagyon határon játszák a divx-es és xvid-es MPEG-4-eket. (pl:.. a gyorlejátszásba mindegyik beledöglött, MPEG2-nél meg folyamatos volt) Pedig itt a felbontás "csak" 500*y, 600*y szok lenni, nem éppen 1920*1080p.
    + egy kérdés 40 Mbps, ez most sok, vagy kevés?
    mert teljesen extrém helyzetben nekem sokkal nagyobb szám jött ki, valahogy így:
    1920*1080(képpont)*32(byte a true colorhoz)*8 (hogy bit legyen)*24 (képkocka az 1 másodperchez) = 12740198400 bps = 12150 Mbps
    Tudom, tudom ilyen kép (hogy mindegyik pixele más) csak a mesében van, vagy valamit elszámoltam.
    na mindegy.



  • shabba
    #46
    Minek oda cell? Drága, nagy, kurvára melegszik, tök felesleges. Ahogy Caro írta ott célchipeket használnak, amik olcsón, kis méret mellett minimális fogyasztással megoldják ezt a dolgot. Ilyen chipek pedig lassan 1 éve léteznek, tavaly év vége óta már ezekkel szerelt eszközök is kaphatók. Pl. Set-top Box-ok.

    Pl. Itt van a Broadcom dekóder chipje, amit egy éve mutattak be, és ősz óta építenek belőle eszközöket.

    Broadcom BCM7411D

    Ez a chip maximum 40Mbps-ig képes dekódolni H.264-es és VC-1-et, MPEG-2-t pedig 125Mbps-ig, hanggal együtt a megfelelő post process eljárásokkal. És ezt megoldja max 2.5 watt mellett. Egy ilyen chipnek nagy tételben úgy $30-40-os ára van. Egy ilyen mellett cell nem igen tud labdába rúgni.
  • Caro
    #45
    Én úgy tudom, hogy ilyen helyeken célprocesszorokat használnak, amik lazán megoldják a dekódolást.
  • Darth Sith
    #44
    "17,95 dolláros (körülbelül 4000 forint) nagykereskedelmi áron kerülnek majd forgalomba, vagyis pont ugyanannyiért, mint amennyiről a DVD indult 1997-es megjelenésekor. Az új kiadványok pedig 23,45 dollárért (körülbelül 5000 forint) kerülnek a boltokba, átlagosan 15-20%-kal drágábban, mint DVD-n."
    5 rugó drágább??? Itthon örülök ha ennyiért lehet kapni egy filmet és nem többért..

    Amúgy ezek nagyon jó árak. Ha ugyanannyiba kerül mint a DVD, de 3xoros minőség, sokkal jobb hang, megérné áttérni. Egyedül ami lassíthatja, a lejátszók magas ára.
  • Sanyix
    #43
    Hát azért a dvd- sem járt le, ha nem szabványosan is lehetne egész dvd-re rakni filmet, de mpeg-4-ben, úgy már nagyobb felbontás és jobb minőség érhető el, ugyanakkor méret mellett.
  • saba30
    #42
    Nem az lehet a gond az MPEG-4 típusú tömőrítéssel, hogy nagy bitrátánál, a decodoláshoz már elég nagy hardver teljesítmény kell, és ezt olcsón, tömegesen nem tudják megoldani még, ezért használják a MPEG-2-nél használ decoder chipek módosításait blue-ray lejátszókhoz.

    Azért cell-t nem rakhatnak minden asztaliba.
  • szombi
    #41
    Tök mindegy.

    A Sony kiérdemli ,,a legirigyebb cég 2005'' címet!
  • Bith
    #40
    És nálunk mikor lesz már HDTV adás?
  • jefferson83
    #39
    Hehe tényleg. Természetesen majdani, azaz leendőbeli akart lenni :)
  • Del Sonar
    #38
    Ez valóban igaz.
  • IoIa
    #37
    Ha valaki felmegy az imdb.com oldalra, és a friss filmek DVD kiadásainak az árát megnézni, láthatja, hogy nem ritka a 40 dolláros ár sem. Persze az is igaz, hogy ott az árak is gyorsan esnek. Ehhez képest a bejelentett 23.45 dollár nem sok. Legalábbis egy amerikainak biztosan nem sok.
  • dez
    #36
    Hát, nekem van egy 21GB-os, 37Mbps-es filmem transport streamben (.ts), tehát elvileg adás-mentés. Bár logó az nincs rajta. De úgy emlékszem, van még pár >20Mbps-es mintám, azokon van logó. De amúgy hallottam az amcsi visszavételekről. De majd átállnak valamelyik mpeg4-es kodekre, akkor kapásból jobb lesz. (Azt hiszem, a németeknél a két új adó eleve azzal indult.)
  • shabba
    #35
    A HDTV adásoknál max 18Mbps-ig mehetnek el, legalábbis az amcsiknál használt szabvány ennyit enged ha jól emléxem, de sajnos ritka az ha ekkora bitrátával megy a tényleges műsorszórás. Az amcsi szolgáltatók nagy része spórol a szűkös műhód kapacitások miatt és nagyon sok adónál alkalmazzák azt a gyakorlatot most már jó pár hónapja hogy alaposan visszavettek a bitrátából és a felbontás is leredukálták 1280x1080i a korábi 1920x1080i helyett. Sok adónál már olyan alacsony bitrátát alkalmaznak ehhez a felbontáshoz mint egy mezei DVD esetén.

    Itt van egy felbontás,bitráta táblázat egyes amcsi adók esetében.
  • dez
    #34
    Vagy majdani. :)
  • dez
    #33
    Ez amúgy jópofa: :)
  • enkido
    #32
    hajdani vagy leendőbeli? ;DD
  • dez
    #31
    Na igen, a 15-18Mbps mpeg2-vel igen kevés lenne (ha nem valami félreértés). Nehezen is hiszem, mivel néhány HDTV adás is jóval több ennél. (Viszont a h.264-nek elvileg bőven elég.) Ez már csak azért is nagyon furcsa lenne, mert én meg azt olvastam egy nyilatkozatban, hogy az 1080p@60fps is támogatott lesz, ami "förtelmes" lenne 18Mbps-sel...
  • shabba
    #30
    Kérdés milyen bitrátájú lesz az az MPEG-2-es stream. A sonys nyilatkozatokból kvázi az jött le nem igen akarnak a műsorszórásban használt és bejáratott stream fölé menni. Ez pedig egy 15-18Mbps-es MPEG-2-t jelentene. Ez igen messze esik a BR 36Mbps-es 1x sebességétől. Egy DVD bitrátának "csupán" a duplája, miközben 5x több pixelből is állhat.

    Ha nem alkalmaz nagy bitrátát a sony akkor biztos lesz elég hely az extráknak, de ha hasonlóan közelít az 1x-es sebesség melletti max bitrátához ahogy DVD esetében teszik akkor ott sem lesz több hely mint DVD-nél.

    A h.264-et meg úgy tűnik az elején nem igazán favorizálják, fene sem érti miért. Mondjuk egy régebbi BR-es hír alkalmával rákerestem guglin mi hogy van és az akkor talált doksik alapján úgy tűnt h.264 esetén sem úgy készül a szabvány hogy elérhesség a maximális bitrátát, ott is megállnak 20Mbps körül.

    [URL=http://www.sg.hu/cikkek/41835]#14. hsz.-nél keresd[/URL]
  • jefferson83
    #29
    Igaz. Én úgy vagyok vele, hogy ezek a lemezek mégsem a filmek miatt fognak elterjedni.
  • jefferson83
    #28
    Persze, hogy nincs :) Azt mondom, hogy ha lenne egy 100 cm-es síképcsöves hagyományos tévém azzal is meg lennék elégedve. Na majd a hajdani gyermekeim sírhatnak a hd tv után
  • dez
    #27
    Kiegészítés: a mozifilmek persze nyilván a szokásos 24fps-ben lesznek. Legalábbis az "analóg" forrásúak, mert a digitálisakat már nem biztos, hogy (mind) így veszik fel.
  • Freddy TNT
    #26
    Hát nem tudom hogy vagytok vele, de engem egyáltalán nem izgat, hogy mennyibe fog kerülni az a rohadt film blue-ray-en.
    Engem az izgat, hogy mennyibe fog kerülni az olvasó (PC és asztali) na meg az íróról már ne is beszéljünk na meg a nyersanyagról. Bár biztos, hogy ki**szott drága lesz eleinte.
  • dez
    #25
    Ja, persze, annyi biztos kell neki, de az nem is olyan sok idő. (Hatvanvalahány cm-esből is van már HD-s. ;) )
  • dez
    #24
    Úgy tudom, a Blu-ray-en 1920x1080p@60fps-ben lesznek a filmek, és ebből "butítódik" le olyanra, amit a megjelenítő tud (720p@30,60, 1080i@30,60, 1080p@30,60).

    Az igaz, hogy alapesetben mpeg2-ben lesz, aminél ma már van jobb. Később lehet majd akár H.264-ben is - de akkor sem lesz pl. két film egy lemezen, hanem pl. több lesz az extra, alternatív szálak lesznek, stb. Tudniillik a H.264 sem tud csodát tenni (pedig ez most a legjobb), azonos felbontás és minőség mellett az is max. 2-2,5x-os tömörítési arányt tud biztosítani. (A DVD vs. DivX esetén is így van: csökkentik a felbontást, néha fps-t [mozgásfázis-felező egyszerű de-intelace], különben nem férnének bele a szokásos 2CD-be, vagy kockás lenne.)