Számszerû adatok a sötét anyagról

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sötét anyag.. A tudósok is sötétek.

Ugye Téged most meglincselnek?<#wave>
Tessék, itt egy számszerû adat: 42

¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>

"Épp a január 28-i cikk alapján gondoltam, hogy már úgy tetszett ez a sötét anyag erre most nincs is?"

Semmit sem kell készpénznek venni. Ezek csak alternatívák, egyik sem üti a másikat (amíg nincs totális bizonyíték, bár olyan nem is nagyon létezik).

Teljesen egyetértek veled <#vigyor4>!
Leggalábbis (és most nem akarok megsérteni senkit) aki itt a fórumon vannak (beleértve engem is) fogalmuk sincs , hogy miért is jó az hogy van ez a "sötét anyag" és mit is jelent pontosan.
Épp a január 28-i cikk alapján gondoltam, hogy már úgy tetszett ez a sötét anyag erre most nincs is?
Persze a cikkbõl nem értettem meg miért is nincs.
Persze ehhez bele kellett volna ásnom magam a fizikai elméletekbe... úgy 8 évvel ezelõtt.
De azért jó ilyen cikkeket olvasgatni...
Sötét anyag... nekem tetszett Norbre (#39) megjegyzése.
beatz
szerintem a "sötét anyag" szarik a mi fizikai elméleteinkre <#banplz>

Athens | mysticalthug | thug.hu WTS chi/eu 1mil SP pm me

Sanyix
Jó akkor gyalogolj le 30 fényévet, najó egy kis segítség, használhatsz autót is ;)

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Végre rájöttél, hogykell azSG-t olvasni :)
Sanyix: te meg add kölcsön a szögmérõdet, ha olyan sok az a 30 :))))

Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.

Magnetic
Mondhatni a sötétben tapogatóznak....<#hehe>

ttt ttt
Kár, hogy nem érted a szóviccet...

NEXUS6
Na ja, egy tömeggel rendelkezõ semleges bozont elég nehéz lenne kimutatni.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Csoda történt! ioia eltávozott közülünk! <#taps>

Tinman
Ha röhögni akarok mindig elolvasom az ilyen híreket kommentáló többszörös doktori, professzori címmel felvértezett emberkéket. <#taps><#lama>

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

sárkánylovag
Már nem azért de ha az összes kozmikus anyag több mint 95%-a sötét anyag és 10 000 fok körüli
akkor itt minden izzana. És ha látom 300 fényévre levõ csillagot akkor mennyi fekete anyagon kel ahhoz átmennie a fénymnek hogy ideérjen, sose érne ide semmilyen fény... Trallala
Igaz engem se láttok a hold másik oldalán..
Kicsi zöld emberke :)
Ha összesen 3 részecske lenne a világûrben, akkor azoknak is lehetne 10000 meg 100000 K a hõmérsélketük, tök mindegy. Csak a sebességük meg a tömegük számít. Ha van töltésük csak akkor sugároznak ha gyorsulnak.
Aztán nem tudjuk, hogy ez a sötét anyag ütközésmentes-e vagy hat-e rá Pauli kizárás.

Lazarus
Én meg úgy gondolom, hogy akinek nincs értelmes gondolata az ne írjon ide <#ejnye1>
ttt ttt
Én meg úgy gondolom, hogy még sötétben tapogatóznak :)

ÁÁÁ .... DEHOGY .... Az a fekete fény!!!! <#alien2>

"Merj meg valamit a vilagegyetemben, es ha nem ismered, hogy mukodik a gravitacio, kend ra a sotet anyagra!" - kezd mar kisse unalmassa valni...
norbre
már régen látták volna? hát ha este felnézel a csillagos égre, a fényeken kívül mit lástz? sötétet. Ergo látszik a sötét anyag <#idiota>

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

"Nem a te kedvedért írok ide"

Akkor felsorolhatnád hogy kinek a kedvéért (magadat kivéve), én marhára kiváncsi vagyok! ;)

immovable
<#idiota>
"ha valamilyen részecskének sebessége van, meg hõmérséklete, ráadásul ilyen magas, annak nem kéne sugároznia valamilyen tartományban?"

Elektromágnesesen (vagyis fénnyel) csak akkor sugároz, ha elektomos töltése is van. Ha lenne töltése, akkor már tényleg látták volna. A WIMPeknek az elmélet szerint csak gyenge töltése van, mint a neutrínóknak. Utóbbiak is elektomosoan semlegesek, csak néhány kis hatáskeresztmetszetû ütközésen keresztül mérik õket.
Voltak pár éve egy sokat számoló pasas, aki egy rakás régi földrengésrõl kimutatta, hogy pontszerû rengések helyett lehet, hogy az egész földet átszelõ egyenes vonal volt az "epicentrum". Egy WIMPnek kb ilyen lenne a hatása.

Lehet hogy elnyeli valami, mondjuk a szürke-anyag <#idiota>

sz4bolcs
Nem értem a poént. Valaki legyen szíves elmagyarázni.. Nagyon sok Hofi humort nem értek sajnos :(

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

NEXUS6
Hát ráadásul 10 K Kelvin az már asszem fõleg UV tartományban kéne hogy világítson.

Amúgy had térjek megint vissza egy korábbi cikkre, ott volt az a hiperûrös új NASA féle meghajtási kísérlet. Na most ott ugye a Heim bácsi elméletére hívatkoznak ami nagyon fasza meg jó, csak nem találnak olyan részecskét, amit pedig az megjósol, nevezetesen a semleges elektront.
Ez éppen ide bepasszolna, mint setét anyag, mivel töltése nincs, viszont a gyenge kölcsönhatásban talán még részt vehet, szal ideális sötét anyag.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

" - Professzor, azt hiszem a plazma adagoló beállításai nem megfelelõek a térgörbítõ generátorban.
- Valóban ez lehet a hiba, erre én miért nem gondoltam? "

Kornan
Így már felületesen értem a problémát,thx.Biztos sokat agyaltak ezen nagy csillagászok és ha õk nem tudták megmagyarázni akkor inkább nem találgatok tovább.<#kuss>
Relytéjes?
Gyerekek mi van a hejesírásotokkal, ja bocs helyesírásotokkal?<#nyes><#nyes>

Hofi vicc:
Törölközõ vagy törülközõ?
Na, eddig mennyi van leírva?

Gigabyte P67A-UD4-B3,I5-2500K, Corsair DDR3 8GB 1866 Mhz CL9, Sapphire ATI HD 6950 2 GB GDDR5, SB X-FI Gamer, Samsung BX 2431, Logitech MX 5500

fekete juk? <#eplus2><#nyes><#nevetes1>
Az komoly lehet...

Gigabyte P67A-UD4-B3,I5-2500K, Corsair DDR3 8GB 1866 Mhz CL9, Sapphire ATI HD 6950 2 GB GDDR5, SB X-FI Gamer, Samsung BX 2431, Logitech MX 5500

Darth Sith
ha valamilyen részecskének sebessége van, meg hõmérséklete, ráadásul ilyen magas, annak nem kéne sugároznia valamilyen tartományban?

Nem a lényeg, hanem a fontos!

Hát szerintem egyszercsak rá fognak jönni, hogy valaki sok-sok éve eltévesztett egy pirinyó tizedesvesszõt és valójában nincs semmiféle relytéjes sötét anyag, meg ilyenek... :-)<#zavart1><#fejvakaras>

Jó a meglátás. Arról nem, is beszélve, hogy hagyományos anyag szilárd halmazállapotban nem is lehetne ebben az esetben.

Nekem az a benyomásom, hogy az ilyen hírek valami nagyotmondó versenyrõl valók, aminek a célkitûzése az, hogy ki tud mondani még nagyobb állatságot.

Sanyix
Igen, a fekete lyuk közelében keringõ csillagok, pont olyan sebességgel keringenek, amekkora szükséges ahhoz hogy a fekete lyuk körül pályán legyenek. De itt az a lényeg, hogy a távoli csillagok is kb ekkora sebességgel keringenek! Pedig sokkal távolabbi pályán vannak, így lassabban kéne keringeniük, vagy ha ilyen sebességgel mozognak akkor ki kéne repülniük a galaxisból. De köröznek, nagyobb sebességgel, mint amit a központi fekete lyuk gravitációja vissza tudna tartani. És itt jön képbe a sötét anyag, hogy talán annak a gravitációja tartja pályán a külsõ csillagokat.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Jujj :)
Gyalog még egy ember, ha egész életében megy a Holdig sem jutna el ;)
Armstrongék 4 nap alatt odamentek :)

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Nem is tudom, de ha akörül a fekete lyuk körül elég gyorsan keringenek a csillagok, akkor pályára is állhatnak körülötte és nem zuhannak bele, ahogya Föld sem a Napba. A sötét anyag meg elvileg nagyjából egyenletesen helyezkedik el a galaxisban, na jó a nagy tömegû testeknél nagyobba sûrûsége, mert arra is hat a gravitáció, akkor pedig nem eredményez nagyon gyorsulást a külsõ csillagokban, mert a keringési középpontjuk gravitációja a döntõ, szóval ha a sötét anyag sok mindent meg is magyaráz, ezt nem. Ez könnyen belátható. A cikk viszont egészen érdekes kis ellentmondásszerûségeket tartalmaz.

\"Két dolog végtelen, a világûr és az emberi butaság, de az elõbbiben nem vagyok biztos.\" Albert Einstein

Ackro
gyalog nem :)

Sanyix
Itt valami olyan dologról volt szó, hogy túl gyorsan keringenek a galaxis peremén lévõ csillagok, ahhoz képest, hogy a középen lévõ fekete lyuk nem szippantja be a központban lévõ csillagokat. Szóval ha a központban lévõ összes csillagot nem szippantja be a fekete juk, akkor nincs elég gravitációja, hogy a peremen nagy sebességg keringõ csillagokat visszatartsa. De valami mégis visszatartja.
Ugye a naprendszerben úgy van, hogy a naphoz legközelebbi bolygó kering a leggyorsabban, a legtávolabbi, pedig a leglassabban. Most ez a galaxisnál nem így van, ott a távoli csillagok is gyorsan keringenek.

Kornan
Hmm,nem értek hozzá de a gravitációs vonzás többlet nem adódhat abból,hogy valaminek nagyon elszámolták a tömegét?Konkrétan a galaxis középpontjában lévõ feketelyukra gondolok.
Sanyix
Azért 30 valahány fényév ide vagy oda nem kevés :)

Ackro
1000 fényév 306,75 parsec szal mondhatjuk, hogy nagyjából helyes a cikkben szereplõ adat.

Forró lehet a sötét anyag
Brit csillagászok elsõ alkalommal tudták meghatározni a sötét anyag néhány fizikai tulajdonságát. A különleges matéria hiába alkotja az univerzum túlnyomó részét, valódi mibenléte a modern tudomány egyik legnagyobb kihívása.

Egyre nevetségesebbek ezek a hírek. Egyik nap szenzáció, mert nincs semmilyen sötét anyag, bebizonyítva satöbbi, ma meg mégis van és ilyen gyors, meg ennyi fokos. Holnap milyen hír következik? Elõre várom! <#nyes><#banplz>

A dead world, a dark path, not even crossroads to choose from...

Looserke
Hmmm, ha valami 10.000 fok körül van az nem bocsájt ki magából elekrtomágneses hullámokat az infra tartományban???

Palpi már réges-régen egy messzi-messzi galaxisban is megmondta, hogy: "az erõ sötét oldala ösvény olyan képességekhez melyet egyesek természetellenesnek tartanak."<#worship>
<#eplus2>

iSS!

Dr4gonlord
Heh, meg ha megnézed wikiben, ott van az Overwhelmingly Large Telescope, valami iszonyatosan nagy, bár még csak koncepció, de akkor is durva.

wander01
nekem ez tetszik : VLT (Very Large Telescope)

aranyos neve van :D

EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash

A végén kiderül igaza volt Obi Van Kenobinak :)

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

ez jó. eddig semmit nem tudtunk a sötét anyagról, most meg már azt is tudjuk miylen gyorsan megy.. haha.

\"The voices are back... Excellent.\"

Oldal 1 / 2Következő →