1154
Jatekra, Zenere es Filmezesre... 5.1 !
-
#74 Sharkoon Majestic 5.1
Ezt láttátok már? -
#73 Azt mondod az teljesen más ?
"X-Fi Features:
HRTFs / Headphone processing is based on several technologies. These are UCDavis, Aureal, and Sensaura. It uses patents on MacroFX, binaural 3D panning. It includes 48-tap FIR filters, to process up to 128 3D sources.."
pedig ott van benne a Binaural is
na mind1, meghallgattam pár binauralos hangfelvételt, nem rosz -
#72 Tudod mi az a Cakewalk?? -
#71 Az teljesen más -
#70 Hol írtam én, hogy hardver?? -
#69 ez lenne a HRTF algoritmus ?
mert ez elég sok cuccban benne van, xboxtól kezdve audigy, x-fi stb
Ezt találtam:
-------------
"Mi az a HRTF? A többcsatornás hangrendszerek általában 4 vagy 5.1 hangdobozt használnak a térhatású hang megszólaltatására. Sokan mondhatják, hogy ez felesleges, hiszen csak két fülünk van... A HRTF tulajdonképpen ezen alapul: különbözõ eljárásokkal úgy módosítják a két hangfalból vagy fülhallgatóból érkezõ hangot, hogy az agyunk úgy érzékeli, mintha pl. hátulról dörömbölne valaki. Az eljárás elég bonyolult matematikai mûveleteket igényel, ezért jó, ha a hangchip hardveresen is támogatja azt. -
#68 uber es ilyen szoftver vagy hardwares emulalas hol van??? mert szerintem egyik hangkariban se asztali lejatszoban se mashol nincs jelen... -
#67 Az elve az, hogy van egy megfelelő anyagból készített emberi fejalak, amelynek fülei helyére két megfelelő mikrofont helyeznek el és így veszik fel a felvételt. Egy ilyen felvétel sztereo fejhallgatón visszahallgatva tökéletesen visszadja a térhatást. Ma már léteznek olyan programok, amelyek ezt a hatás képesek kezelni és előállítani.
A zenei hangrögzítés terén kevésbé terjedt el, hiszen nincs rá igény a korában, bár található néha-néha egy két felvétel amit ezzel a módszerrel rögzítettek.
Linket nem tudok, de ha elmész hangmérnöknek, ott többet mesélnek róla... -
#66 "A 70-es években már kitalálták és a legeslegélethűbb térhatást lehet vele elérni 2 hangszóróval."
valami linket dob6nál vagy egy nevet érdekelne elolvasnám, mikor ki találta ki, egyszerű e vagy sem ? mi az elve ? ... stb. -
Thanatos #65 jó én nem erre modntam hogy szar hanem amit tapsztaltam....,kép alapján ez jónak tünt :)
a hangerőszabályzó meg nem azért baj mert torzit hanem mert idővel eléggé megnöveli az esélyét hogy elekzd recsegni a ahng megy egyebek...
de lényegtelen ettől még tetszene nekem is csak ugye kapni azt nem lehet... :/ -
#64 aszem belinkeltem az oldalt.. lesd meg hogyan lehet levenni a mikit...a hangeroszabalyzo meg szerintem eleg a finomitasra...szal nemhiszem hogy torzitasig kell csavarni csak a hatso hangcsipogokat.... -
#63 elolvastam egy komolyabb tesztet...
ha jol latom a baj ott kezdodik hogy ezeknek az 5.1 es hangcuccoknak a hangminosege negyed annyit nem er mint egy ertelmes fejhallgatoe...
gondolom ertelmes minoseghez 6 olyan csipogo kene amivel a cucc nem 100 dolcsi lenne hanem 300...
elolvastam par cikket.. vegulis nem 5.1 fejhallgatora kerestem ra hanem headphones vs speakers-re...
amit leirtak nem gyozott meg...
meg ha mashogy is szolt a fake terhangzas de akkor is szinte ugyanugy be lehet tajolni a dolgokat...es akkor az ember inkabb vegyen fasza fejhallgatot amitol a fejed is szetrobban mert dejo melyet tud meg magasat meg stb mint inkabb egy gyengen zenelo terhangzos fejhallgatot.
osszesitve a dolgokat... ertelmes minosegu hangszorokkal ellatott 5.1 es fejhallgato mindenkeppen jobban muzsikalna mint egy stereo...
hogy ezekutan mit gondolok??
az 5.1 a legjobb!!! - ertelmes hangfalakkal, gyomorfalat megremegteto subwooferrel..... semmifele hedfon nem kepes lepipaln!
ejszakara pedig jobb egy terhangzasu fasza fules mint egy romma halkitott 5.1!
fasza terhangzas kell?? ahhoz kell venni egy audigy-2-t meg egy fasza fulest!!!
alaplapi hangkarival ne is probalkozzatok... a creativeknak nagyon is jol bevalt szoftverjuk van erre a celra.
En majdnem osszeszartam magam mikor kiprobaltam a terhangzast a kartyahoz adott szoftverrel.. igaz hogy a terhangzas abban merul ki hogy tompitjak a hangot igy meg ugy.. de megis valahogy arra kesztetik az embert hogy megforduljon mert mintha ez a hang hatulrol jonne.. ez nem tokeletes megoldas de jobb mint a lehalkitott 5.1
szal most nemtom mit tegyek:D
-
Thanatos #62 ha lenne itthon énis oylat vennék de nincs :( amugy a külön hangerőszabályzó nem túl jó, állitólag elég jelentős + hibaforrás... :(
lecsatlakoztatható mikrofon meg nem tom milyen, nekem egy mic-es fülesemen votl iylen, gyk egy sima cső volt, gondolom ugy lett volna megodlva hogy oylan érzékeny..., hát hazsnálahtatlan is volt de nagyon :)
a többi dolog tényleg igéretes -
#61 Kishaver. Fogalmad sincs a térakusztikáról. Majd ha te is lediplomáztál műszaki-akusztikus mérnökként akkor majd belátod mekkora marhaságokat hordtál itt össze.
Mellesleg hallottál a műfejes hangfelvételről. A 70-es években már kitalálták és a legeslegélethűbb téhatást lehet vele elérni 2 hangszóróval.
Fingod nincs az egész témáról, de vedd meg az 5.1-es fejhallgatódat nyugodtan legalább azt elmondhatod majd róla, hogy drága volt -
#60 Audigy2 Zsm van :P
És már nem vagyok hc gamer hálistennek... :P
Ha az lennék biztos hogy vennék ilyet is, anno is minden szart megvettem pedig annélkül is jó voltam :P
na mind1, kösz! -
#59 a turtlebeachos...
1)mert lehet kulon allitani a hengerot ( front, center surround - a zsinoron..)
2) mert ezenkivul van benne kulon hangszorocska az alacsony frekvenciakra ( mely ami meg vibral is, mintha uber melyet adna ki...szerintem poen lehet)
3) lecsatlakoztathato mikrofon
4) mert egyszerre be lehet dugni a hifit is es a fejhallgatot is a hangkariba...
nem erdekel ha nem tokeletes.... nem erdekel ha nem szol ugy mint egy 300 dollaros sennheiser... nem is hasznalnam maskor mint este mikor a melylada meg a szembe hazban lakokat is zavarna...
elvileg jobban kene szolnia mint egy sztereo fejhallgatonak a kamu terhangzassal
de majd 1 honap es elmeselem a tapasztalataimat.
ja amugy a kamu terhangzassal se hatulrol hallod a dolgokat.. ha terben kepzeljuk el a dolgokat akkor hozzadkepest inkabb alul vagy felulrol hallod a hangokat.. aminek a reakciod az hogy hatrafordulsz.. mert olyan mintha hatulrol hallanad.. -
Thanatos #58 melyik mellett döntöttél végül? -
#57 hat ha tudnal meggyozot mondani azt mondanam hogy ertesz hozza.... de nekem idaig a te h.sz.eid csak ures fecseges volt...
-
#56 majd 1 honap mulva itt lesz a kezemben az 5.1 cucc. elkerem a szomszed sennheiseret.. radugom a 25 ezer ft-s hangkarira es majd jol korbenevetek mindenkit hogy mennyire begyoposodott latasotok van..
vagy masik esetben nektek lesz igazatok es ilyen kis tavolsagban nem olyan jo az 5.1 fejhallgato.. hiszen nemtudom pontosan.. sosem tettemm meg a fejemet korbe az 5.1 cuccommal... annyit tudok hogy a gamer es hardware teszterek azt mondtak ezekre a cuccokra hogy ilyen jo fejhallgatoval meg nem volt dolguk..hiaba a 600 dollaros sennheiser vagy az akg... jateknal nem a minoseg szamit... -
#55 imadom mikor uber okos egyenisegek jonnek okoskodni es probalnak masokat lefikazni.. ne gyere nekem ilyen okoskodo barom dumakkal hogy uljek vissza a biologia orakra... leszarom hogy mit tanultal.. az elmelet az elmelet. a gyakorlat meg gyakorlat..
ha te ket hangszoroval jobb terhangzast ersz el mint az 5.1 el akkor szakadj meg... es megeszem a kalapomat!
egy szar 5.1 tenyleg rosszabb mint egy jo sztereo... gondolom te is atmentel egy ilyen haverhoz vagy magad probalgattal valamit dolby fele cuccost... szivesen beultetnelek ide a kis szaros logitech hangcuccomhoz a creative x-fi hangkarimmal hogy ugyan.. halgass mar bele a godzilla filmbe.. vagy kezdj mar el jatszani a star warsal vagy a battlefield2 vel... egy 5.1 es stereo kozott nagyonn kulonbseg van mint egy mono es stereo kozott.. a te parasztvakitasos dumat akkor szanamlas faszsag mintha azzal jonne neked valaki hogy a stereo parasztvakitas es a mono rulez.. hat LOL....kerdezd meg a lucas-t meg a thx et hogy mi a velemenyuk errol.. csunyan ki fognak rohogni.. vagy oket is visszakuldened a biologiai orakra????
-
#54 csakis minimum 5.1 es hangkarin fog ertelmesen szolni...
en tapasztalatbol mondom.. mast ne vegyel csak creativ auidgy 2-t vagy jobbat! -
#53 ki beszel itt fulhallgatokrol?? en. es szeritnem mindenki mas is fejhallgatokrol beszel... plusz mondtam mar. ha meg nem probaltad ki akkor ne okoskodjal!!! -
#52 Látom van itt mégvalaki aki kicsit ért a dolgokhoz -
Thanatos #51 neki szeritnem hiába modnod, sose fogja felfogni... :) -
Thanatos #50 hát hogy a filmkszitők nem hazsnálják ki végig maximálisan az 5.1 nyujtotta lehetőséget hagy ne az 5.1 rendszer baja legyen már :), szvsz ez oylan dolog mint a sznes kép/ feketefehér, idővel majd végleg áttérnek rá, elgalábbis filmeknél tuti :) -
#49 aztán még az is lehet, hogy átvert a gép, és 2.1et adott 5.1 helyett...
Bár én direkt CSAK az 5.1es csatornát másoltam át, szal.. :P
Majd máskor 2.1et is hagyok az összehasonlíthatóság kedvéért, bár a franc foglalja neki a helyet :P -
#48 én 2 héttel ezelőtt a Mr és Mrs. Smith néztem meg 5.1ben, és meglehetősen kevés volt az 5.1es Effect, sajnáltam is, pedig szépen belőttem, hogy akkusztikusabb is legyen...
a beszédek általában a frontban szólnak.. (front center:D)
néhány zörej hátsóknál..
viszont csak éppenhogy néztem bele a Múmiába, és azt hittem beszarok.. ahogy ott másztak a barlanban odatekertem, nagyon durván jöttek a zajok, csöpögések, majd bexartam. :D
Szóval film válogatja! De azt hiszem a film az, aminél az a jó, ha tényleg természetesen jönnek a dolgok... egy normális filmnél nem 3-4 féle hang van, meg lépés, amire figyelsz.. épp az az élmény, hogy nem figyelsz, és ott van... nekem annál a múmiánál nagyon bejött az 5.1...
több DVDt nem néztem eddig rajta :PP Talán a régebbieket majd nézegetek, vagy ha újabbakat szerzek be...
Egyébként ha beülsz egy Holliwood Multiplexben, ott sincsen nagy sorround, csak ha olyan filmet nézel (szvsz)...
anno a mátrixnál éreztem a sorroundot, de főleg akkor érzem, amikor megy a DTS logo :PPPP
Igaz túl sokat nem néztem , meg lehetséges, hogy mivel ott van, és nem is figyelek rá, ezért nagy élmény...
otthon van lehetőség váltogatni 2.1re 5.1ről... :))oda vissza.. s. lehet hallgatni a különbséget...
én váltogattam így, azt kellett mondjam (a múmiát tudom hozni, mert annál csináltam), hogy ég és föld volt a 2... egyszerűen olyan szépen van megcsinálva, hogy tényleg úgy érzed, ott vagy benne... vhogy én sokkal valóságosabbnak éreztem, mint 2csatornán... minden a helyén volt...
Viszont mondom a Mr. és Mrs. Smithnél szinte semmi sorroundot nem éreztem , pedig biztos volt :) -
Thanatos #47 mélynomonak nemkell feltétlen elől lennie :) -
#46 így van mindent meg lehet szokni/tanulni idővel pontosan tudod hol az ember stb, ezzel nem is vitatkozok hogy nagyszám azt nem tudom ki kellene próbálni mint már írtam
de hogy filmnél az 5.1 húdenagyszám lenne hááát még nem nagyon vettem észre hogy úgy isten igazán a film teljes időtartama alatt kihasználták volna az 5.1et és nem csak hébe hóba pár alkalommal egy két pukkanásra (pár japán film kivételével, ahhol még a beszélgetések is végig úgy mentek) -
#45 FPS játékokat én is fülessel szerettem játszani, de pl. filmeket kimondottan jó érzés volt hangszórón át nézni/hallgatni:D
Valahogy sokkal jobb érzés volt távolabbról hallani a dolgokat, és ezt annak tudatában mondom, hogy a fülesem egy sony vmi 2* annyiba került mint a 2 aktív genius hangfalam (anno), de mégis... Pedig minőségben össze sem volt hasonlítható a 2, de ssokkal természetesebb érzés volt a fülesnél.
Ami az 5.1et és a játékokat illeti.. én anno CSztem, és bár tudom, hogy az eléggé elavult gém, de hangügyileg ott is millió irányból volt fontos tudni pontosan, hogy honnan jön az ellen...és Sztereo fülessel, sima sound blasterrel simán hallottam mindent... és akár vakon pontosan lőttem az ellenre...
Na most nem tudom hogy ilyen BF2, meg egyéb játékoknál milyen a hang, de elméletileg max. annyi lehet a különbség, hogy több féle zaj több helyről érkezik egyszerre, mint CSben pl... Csben kb. 3-4 helyről jöhetett hang, és mindet lehetett lokalizálni (sztereo!), most BF2nél lehet ennél több van, és emiatt kell az 5.1... ha viszont a motor nem változott, és nem lett szarabb a technika, akkor nem értem a különbséget :))
De hangkártyafüggő is a dolog... meg játékfüggő is... gondolom én... meg driver...
de azt tudom, hogy anno tökre hallottam mindent... és akkor win2kt használtam...
aztán winxpn meg azt hiszem nyomibb lett a hang!!! és nem hallottam mindent...
szal franc tudja :) de szerintem ilyen szinten a sztereo tökre elegendő... nem tom hogy csinálják a sztereot, de olyan szinten lehet lokalizálni 3Dben a hangokat vele, mint állat.. szal nem teljesen értem , hogy miért olyan nagy szám az 5.1 :D Főleg játéknál...
filmnél megértem 5.1et, össze sem hasonlítható az élmény... 5.1es fülessel még nem, csak hangrendszerrel hallottam.... de ott nagyon bejött.
De szerintem a filmnézéshez ha tényleg élményt akar az ember, akkor kell a tér, mert úgy természetesebb.
én személy szerint a szomszédok miatt nem adnék ki 14 ezer forintot fülesre:PPPPPPPP
na ennyi :D -
#44 Wersényi György ,A térbeli hallás:
"A fülkagyló, mint lineáris szűrő, lineáris torzítással vesz részt a hallásban. Frekvenciaátvitele irány- és távolságfüggő. A beérkező hanghullámokat a hallójárat felé reflektálja, így hatásával hanggyűjtő szerepet tölt be, de ugyanakkor árnyékol is a forrás irányától függően...."
Sztereó fülesnél a hangok mindíg ugyanabból az irányból érkeznek, jó tudom vannak módszerek amivel be lehet csapni az agyat, de nem az lenne a tiszta megoldás ha valóban a megfelelő irányokból jönne a hang ? (kizárólag játékokra gondolok most)
az a baj hogy vidéken nem lehet kipróbálni sehol se, pénzt meg nem adok ki 5.1es fülesért amíg meg nem hallgattam (rakják fel nekem a BF2t mert jöttem tesztelni ja persze) addig meg marad a stereó füles -
#43 hmm nekem is jól jönne egy de nincs kess :D -
Cvd #42 Mindenekelőtt két dolgot szeretnék kérdezni:
1. Volt-e már a fejeden ilyen Zalman cucc (maradjunk ennél mert ezt ismerem, és elég nagy szórás lehet egyes típusok között)?
2. Hallottál-e ezalatt olyan térhangzást, amit sztereo fejhallgatóval nem?
Csak azért nem ártana tisztázni, mert amit leírtál az elméletben szépen hangzik, plusz teljesen értelmetlennek és használhatatlannak állítja be ezeket a fejeseket. Gyakorlatban viszont én, és az összes ismerősöm aki meglátva ki akarta próbálni (4-5 ember lehetett) tökéletesen egyértelműen érzékelte hogy "térben szól", szemben a sima sztereókkal. Kíváncsi vagyok hogy most úgy fikázod ilyen bátran hogy még soha nem volt a fejeden, vagy te vagy a kivétel akinél nem jött ki a hatás?:) -
Emmegki #41 "2 ful 2 csatorna.... ez hulyeseg. ezt nem igy kell felfogni.. ket szemunk van megis 3dt latunk..szal ne a szamokban gondolkozzunk hogy 2 fulunk van miert hallanank az 5.1 et. emrt ez nevetseges!!!!"
Sztem meg vegyen 5.1 fejhallgatót akinek 5.1 füle van te meg ülj vissza biológiaórára mert túl okos vagy. Meg hallgass meg egy normális sztereó fejhallgatót. "ket szemunk van megis 3dt latunk" - PONT EZÉRT! 2 jelet kap az agy és ebből "kiszámolja" a térhatást! Ugyanígy hanggal: 2 jelből találjuk ki hogy mi hol van térben! Szóval az 5.1 max olyan jó lehet mint egy sztereó de jobb sose mert a sztereó már elérte a maximumot. Ha 1-nél több hangszórócska van 1 oldalon a fejhallgatóban az 2 dolgot jelenthet: 1, Marha jó üzlet az 5.1 parasztvakítás és rástartolt a cég 2, nem tudnak normális sztereót gyártani.
Az "ulj be egy szobaba.." kezdetű áriához meg annyit fűznék hozzá hogy nagy térben van értelme az 5.1-nek (5.1-es hangforrással) és én a fejhallgatót kritizáltam. -
#40 Naggyon kemény ez a füles :)
Nekem főleg a subwoofer tetszik :)
De ezt csak géphez , és 5.1-7.1es hangkártyához lehet használni nem?
vagy van belső automata levezérlése, mint mondjuk egy hangrendszernek, és ha pl. egy discmanbe dugom,akkor mit csinál?? akkor is hallatszik minden + a subwooferre ráad mélyhangot? vagy ez már sok neki?
Nekem otthon Creative t7900as hangrendszerem van, még nem próbáltam ki grr, hogy discmant kötök rá, de elméletileg ott történik autamata hangelosztás, szóval nem csak a 2 front fog ciripelni..
Gondolom én itt is így van.......csak érdekelne...
Mert szívesen hallgatnék ilyenen discmant... bár ha nem lehet rádugni, akkor mind1...
de ha jól látom van hozzá kis adapter, ami vezérli a hangot... vagy ezt csak hangkártyába lehet? -
#39 na ezez
nálam is ez a szitu
faszán lehet hallani hogy merröl jönnek
olyan szintn hogy sima stereonál tuti nem
amugymeg az 5.1 fülesen kivül egy hangfalpáromvan szal... -
Cony #38 Hali!
Természetesen egy jól konfigurált 5.1 rendszerrel nem tudják felvenni a lépést ezek a fejhallgatók, de nem is erre készültek. Pont arra valók, hogy kiváltsák azt szükséges esetben (éjszaka, baba alszik, a kedvesednek elege van a BF2-ből stb).
A stereo-t nehezen lehet összehasonlítani az 5.1 cuccokkal, ugyanis azok megint másra készültek, lásd. stereo zenei felvételek ál-surround beállítás mellet übergagyi hangzást produkálnak.
Ebből következik, hogy stereo felvételt stereo-n szokás hallgatni, surround-ot pedig a megfelelő surround cuccal.
Mivel mind a két hangrendszer más követelmények figyelembe vételével készül, ezért szerintem nem hasonlíthatóak össze korrekten.
A legjobb hangminőségű filmek hangnyaga is valamilyen [mp3]tömörítési eljárással kerül a lemezre, és ennek a hanganyagnak a figyelembe vételével készülnek a házimozi erősítők. Magyarul a finomságok nem az erősségük, ezzel szemben a dinamikájuk általában átlagon felüli.
Valóban készülnek nagyon jó stereo-val rendelkező házimozi erősítők, de stereo-ban a kifejezetten erre készült cuccok viszik a pálmát, amik igenis, jól érzékelhető teret tudnak leképezni.
Szerintem!
Nekem egy Sigmám van lsd.#11, ami a célnak megfelel. Ez egy alsó kat. cucc és ennek megfelelően technikai korlátai is vannak (nem tart rendesen a felső pánt, berecsegősödtek a hangerőszabályzó potik, mocskos módon összeszedi az erősítője az elektromos zavarokat pl. mobil). Ezektől eltekintve a hangja egészen elviselhető, szerintem a Zalman-nál jobb.
Üdv. -
Cvd #37 "de azt még mindig elfelejted hogy a legjobb akkor van ha a hangfalak eléggé hátl és elöl, és jó elrendezés szerint vannak"
Ha ezt nekem írtad akkor nem olvastad el rendese amit én írtam. Ott benne van az is hogy "persze nem ér fel egy jól pozicionált és jó minőségű hangfalszettel".
5.1-nek meg gondolom azért hívják mert az nem csak annyit jelent hogy fizikailag 6 hangszóró (amit mondjuk összességében stimmel, oldalanként 3 van), hanem a hang leosztása, a hangfalak elhelyezése, ésatöbbi mind beletartozik. Ez meg ugyanezt a szabványt próbálja meg átültetni fejhallgatóra, több-kevesebb sikerrel. -
#36 Ezt miért nem írta még senki?
Nekem ilyen van. Nem örültem neki, hogy USB-s, de így leglább nem kellett Audigy-t vennem. Nem szól rosszul, de el tudok képzelni sokkal jobbat is. -
#35 de most akkor hogy van ez az 5.1, mert az 5.1 azt jelenti hogy 5 hangfal van és egy mélysugárzó ami elöl van elvileg lent, fülhallgatóba így elhelyeznek 5 kis hangszórót meg 1 mély nyomót valahol? :/
Sorround azt még értem, azt logikusan felépítve gondolom hogy hogy lehet