142
A vesteségmentes zene
 • becauseIsaid
  #142
  Ezt 2022-ben leírni? Még 2002-ben talán elment volna
 • Armagedown
  #141
  Jó ez a veszteségmentes formátum, de az emberek annyira megszokták a tömörített zenét, hogy nem is hallaná meg az emberek 99,9 %a a különbséget.
 • Samanoske
  #140
  Ég és föld,cdt vessél össze mp3al!
  A legjobb minőség!
 • Dióka
  #139
  neked kalibrációs promóciós anyag kéne, de olyannal nem rendelkezem, de valszeg nem nagyon van másnál sem....sima teszthez és a rendszeredhez meg az otthoni akusztikai körülményeidhez legjobban megfeleő hangzás beállításához és kitapasztalásához használhatod pl az itt elérhető néhány minta anyagot is. ha jól emléxem,van köztük DD-ben olyan is,ami csatornánként megy végig. ha nagyon kell, van nálam még pár gigányi...
 • repvez
  #138
  egy olyan zenei vagy más hanganyagra amivel a komplett hangfalsettet lehet letesztelni hogy ugy szol e ahogy kell.ambe a mély és minden más hang szerepel benne esetleg tudni azt is hogy mettöl meddig terjedö hangok szolnak benne.Mert valamiért Elég gyengének hallom a mélyeket , pedig 25 cm-es a membránja mindkét frontba, mert nics külön subláda igy a frontokon kéne annak is szolnia,de a centerböl erösebb és hangosabb hangok jönnek mint a frontbol.
  Pedig az erösitöben van egy automata kalibrálo rendszer ami a szoba akusztikájának megfelelöen beállitja a rendszert.
 • Dióka
  #137
  most mire is gondolsz pontosan?
  x.1-es térhangzást szeretnél egyben tesztelni és beállítani vagy a hangfalakat párban vagy önállóan akarod meghallgatni valamilyen teszttel?
 • Dióka
  #136
  ha már ez a téma előkerült érdekességképpen belehallgattam a hivatkozott "Én pl ennek az elején hallok egy kis pattogást, aztán annyi." fájlba,ami tényleg nem is rossz így fültesztnek. Nem tudom,hogy másnak mit sikerül ebből kihallani, azt sem tudom , hogy ez szerencsémre vagy nem arra jó, de én ezt a frekit (mondjuk úgy itt, hogy zúgást)tisztán hallom jelenleg egy hifinek nem nevezhető gagyi fejhallgatóval is, egészen -10db-es hangerőértékig....a pattogás az elején szerintem csak annyi,ahogyan a lejátszó által használt encodernek sikerül a frekire állnia,hisz nincs felvezetés.
  konklúzió:
  Azon kívül,ahogy Lammer is írtad, már régóta tudják sokan,akik ezzel foglalkoznak,20k felett is bőven van élet az ember által hallható hangokban és zenében is, igaz ezt a tényt meg jóval kevesebbe hallják, a jelek szerint én még nem vagyok teljesen süket és egész jó a fejhallgatóm felső határa...legalább tudja azt,ami rá volt írva!

 • repvez
  #135
  Tud valaki egy olyan helyet ahonnan ilyen veszteségmentes hangokat lehet teszt jelleggel letölteni?Nem warezra gondolok csak példa hangokra DTS vagy flac vagy hasonlo amivel lehet házimoi hangfalat tesztelni.
 • Mardel
  #134
  -boven nem 20Kig hall az ember

  btw letoltottem 20Ks test wavokat es hallom oket, akkor most jo nekem?

  Nemtudom. Én pl ennek az elején hallok egy kis pattogást, aztán annyi.
 • Lammer
  #133
  mar ne haragudj, de miert spammelsz lossy baromsaggal egy lossless topikot???
  no offenze, de atomofftopik es meg spam is...
 • Mardel
  #132
  1.16 stable encoder nem ismerte az --ms 2-t. Pedig eddig minden ment. Már megjavult a 'Telephone' dolog.

  Asszem jó lesz Mid/Side nélkül is
  Egyébként:

  How can I "tune" the encoding quality?

  You should not use any additional commands (like --ltq fil , --ms 0) to "tune" quality, except for the Quality-Switch (--quality 5.5 , --quality 7.2 , ...). Just use the Quality-Switch for any kind of fine-tuning as it gives the most optimized quality possible.
 • Mardel
  #131
  Valaki találkozott már eme remek buggal, hogy Musepack quality 8-as file foobar2000 Codec Prifile-ban Musepack 'Telephone'?

  Ez az után jelentkezett, mikor Abort-ra nyomtam enkódolásnál, és sokáig várakozott, így Alt+F4 a foobarra, és process kill az enkóderre. Azóta felaktam a legújabb foobar2000et, k-lite codec packot is frissítettem, hátha az zavar be, de azóta sem változik ez a bug!
 • Mardel
  #130
  --braindead --ms 2 --artist "%a" --title "%t" --album "%g" --year "%y" --track "%n" --genre "%m" %s %d

  (--ms 2 mid/side stereo )
 • DecenS
  #129
  mpc yoság... van pár zeném mpc-ben. fincsi cucc.
  bár sosem fog elterjedni sztem...
 • Mardel
  #128
  What is Musepack?

  Musepack is an audio compression format with a strong emphasis on high quality. It's not lossless, but it is designed for transparency, so that you won't be able to hear differences between the original wave file and the much smaller MPC file.

  It is based on the MPEG-1 Layer-2 / MP2 algorithms, but since 1997 it has rapidly developed and vastly improved and is now at an advanced stage in which it contains heavily optimized and patentless code.


  MPC Encoder Functions

  Users' HowTo MPC guide at HydrogenAudio

  foobar2000-ben így használom:

  --quality 8 --artist "%a" --title "%t" --album "%g" --year "%y" --track "%n" --genre "%m" %s %d

  --quality 2 = --telephone
  --quality 3 = --thumb
  --quality 4 = --radio
  --quality 5 = --standard
  --quality 6 = --extreme
  --quality 7 = --insane
  --quality 8 = --braindead

  --quality 1 and --quality 9 and 10 are not useful/optimal and have no corresponding profile names.

 • Lammer
  #127
  szvsztem mind3 encoder 2 ev alatt "enyhen" fejlodott, de sebaj
 • Mardel
  #126
  Ha jobb, akkor szerintem két év elteltével nem lesz rosszabb...
 • Lammer
  #125
  teszt ideje: Jul 11 2004
 • Mardel
  #124
  MPC vs OGG VORBIS vs MP3 at 175 kbps
 • Lammer
  #123
  hat lol a cikk...
  elo peldam egy taiwanrol rendelt biohazard(pcs luzereknek: resident evil) soundtrack gyujtemeny...
  eac paranoid mod-disable cache etc megfelelo olvasoval(igen erdekes kb 4 fajta jo minosegu iroval is szar volt a vegeredmeny) tokeletes vegeredmeny, no pattogas etc... mig nem paranoidban hibas volt a zene*...
  Pioneer 121 dvd olvaso:
  -alcoholos modernebb masolasi vedelemnel van fast error skip(kulonben backupolhatsz orakig, ilyen regi won98as nodma feelingben)...
  -eac paranoid, dis. cache igaz eltart egy atlagos 74 perces cd 80-90 percig, de a vegeredmeny 100%os!

  tudom en sznob vagyok, de direkt kulon kis gep van grabbelesre: tinyxp, semmi aspi layer installva, semmi daemon tools, semmi csicsa, csak a legszuksegesebbek, alaplapi driver+eac+accuraterip csokolom...

  *sajnos egy kis ceg eleg "harmatos" release... miutan megrendeltem olvastam a feedbacket(ebay), es nyeltem egy nagyot, mert elottem vasarolt egy francia srac, es panaszkodott a cdkre o is! :D pcs olvasokban egyszeruen meg sem szolal sem wmp sem winamp alatt, foobar(es eac) nagy nehezen benyogi(persze helyes offszet korrekcio utan) es pattogosan gagyin lejatsza... az asztali denonom olvassa priman, dehat... en nem szenvedtetem szegenyt
  ha erdekel valakit, majd otthon lefotozom az eredeti cdt, mintha grizes lenne(burn.hun posztoltam tortenetemet a megfelelo topikban)
 • Sanyix
  #122
  Énis szívesen venném az ilyen oldalakat, na nem kell nekem lossless, de bizony az mp3 akkor is hallhatóan fos sokszor, én szeretem letölteni losslessben, majd azt kevésbé elterjedt, de sokkal jobb, modernebb veszteségesben menteni (aac, ogg).
 • Mardel
  #121
  Zenei CD-k archiválása felsőfokon

 • Szimistyle
  #120
  Segítenétek kicsit bővebben, hogy mitől ez a jó? Sajna én nem tudom futtatni a gépemen, de hamarosan lesz egy Windows Emulátorom és azzal már tudom futtani...
  Én Hi-Fi cuccról szeretném grabbelni a saját cd-imet.
 • Mardel
  #119


 • DecenS
  #118
  eac..?
 • Szimistyle
  #117
  Szerintetek melyik progival lehet a legszebb eredményt elérni cd-ről történő grabbelés esetén, ha a végtermék wav?
 • Mardel
  #116
  up

  Nemrég jött ki a wavpackból a 4.40-es verzó. Nemtudom, hogy a régebbiben volt-e (szerintem nem) a Very high compression (-hh). Így mindössze 1-4 MBal lesz nagyobb a Monkey's Audio high beállításánál.
 • Szimistyle
  #115
  Sziasztok!
  Jó olvasni ezeket a pengeváltásokat, s úgy vélem ez örök vita lesz, amíg a világ a világ. Nem agyunk egyformák, kinek ez, kinek az okoz örömet. A magam részéről osztom azt a véleményt, hogy ha már az ember hallgat zenét számítógépen, akkor az szólhat jobban is, mindig jobban. Erre pl. a WAV-os feltöltések adnak nagyon jó példát. Persze lehet ezt sznobizmusnak is nevezni, ki hogy szeretné...

  Én is végeztem teszteket, s a különbség magáért beszélt. Vannak ugyanakkor olyan 320as mp4-ek, melyek brutál jól szólnak, s csak inkább beképzeli magának az ember, hogy szarabb, mint a WAV. Ugyanakkor az sem tűnik mindegynek, hogy a számítógéppel grabbelsz, vagy egy külső, netán High-end cuccal nyomod a grabbelést. Mflex produkált néhány nagyon jó példát erre. Persze nem mindenki rendelkezik HE cuccal, csak a rend kedvéért írtam.

  Fogadjuk el, hogy van aki így szereti és ennyi. Aki meg így szereti, az keresse azokat az oldalakat, ahol ezek mennek! Én szívesen vennék ilyen oldalakat, vagy akár itt is megosztható lehet néhány zene, hiszen azért jött létre a topic, hogy szinten tartsátok/tartsuk, nem igaz?
 • Lammer
  #114
  nem is csoda... hisz tulajdonkeppen a digit kimenettel meg optikai kabellel a hangkartya f0s DACjat kerulod ki... amugy jo alternativa minosegi zenehallgatasra ofkorsz, csak akkor a szobaban mindig zugnia kell annak a zajos ladanak(gyk: szamitogep^^) :D
  legjobb alternativa: valami baromi lowprofile passzivhutesu(mindenen passzivhutes van: tap, videok., proc stb) HTPCt osszedobni minosegi hangkarival, optikai ki es go :D
 • Gabor970
  #113
  jahh, azt elelejtettem, hogy a 320-as mp3 is használhatatlan sztem jazz vagy szinfónikus zene terén.
 • Gabor970
  #112
  sziasztok!

  Nemrég vettem egy 3 méteres optikai öszekötő kábelt (tesco, valami eszetlen leárazás szerencsémre 420Ft) és próbaképp az alaplapi optikai digit kimenetet összekötöttem az erösítőm (technics sa-dx930) digit bemenetével. Kicsit leesett az állam, ahogy megszólalt Mike Oldfield The Millennium Bell albuma (ape) csak egy pár preludium hangfalam van, nem nagy durranás, de sosem gondoltam volna, hogy egyáltalán valamikor zenét fogok hallgatni a szgépemről. Most gyüjtöm ezerrel az anyagot (dc++) szerencsére chellos vagyok, és a chellosok zeneszhubján tisztes sebességgel lehet töltögetni (30-50kbps) (aki nem chellos ne kezdjen heves keresésbe a hub után, mert nem enged beléni!)
 • sniper*
  #111
  Köszönöm a választ.

  Azt hiszem, akkor most már inkább lossless-ben szerzem meg a cuccokat.

 • Sanyix
  #110
  Hát ha elég magas bitrátájú mp3-ból lett kiírva, akkor nemnagyon fogsz hallani különbséget, de sztem ha audio cd-t írsz, akkor lossless forrásból írd ki, mert ha már úgy is ott az egész cd használd ki, és így ha talán erről a cd-ről kell rippelni akkor jó minőségű lesz a rip. merthogy mp3 ból átkódolod cd-re attól még a kódolás nyomai megmaradnak, és egy újrakódolásnál már eléggé hallhatóvá válnak.
 • sniper*
  #109
  Sziasztok,

  Tudom, hogy nagyon lúzer kérdést teszek föl, de azért remélem válaszoltok:)

  A kérdésem lényge annyi, hogy észre vehető a különbség (emberi füllel)az audio cd-n, hogy mp3-ból vagy lossless-ből lett kiírva?

  Sose voltam hifi örült, így nem valami egetrengető cuccon akarom hallgatni a zenét, csak egy egyszerű kompakt minihifin vagy az autóm cd lejátszóján.
  Ha lehet valami emberi nyelven próbáljátok leírni, mert amit itt visszaolvastam, az számomra kínai:)
 • Lammer
  #108
  hat evvel most sokat ertem... :P
  btw ismertem a rockbox firmwaret :P
 • Mardel
  #107
  tok jo lenne wv meg aac supportja ha lenne(egy regi mpiom van, jo hangminosegu, de tok joak lenne aac meg wvvel :D)

  Nem mpio, de.. iPod firmware
 • Lammer
  #106
  tudom, enis kb 3 masodperc utan levagtam a fejhallgatot a fenebe :DDDDDDd
 • Sanyix
  #105
  Pedig nagyon jól hallani, és borzalmas :\
 • Sanyix
  #104
  Mert ezt találtam, és mert sztem full áttekinthető :\ bár ezen a "waterfall" megjelenitésen kívül van ugráló vonalas, meg normál 1 db hullámos valós idejű, szóval válogatni is lehet, ja meg van hanggenerátorja is :)
 • Lammer
  #103
  nem rossz, nem rossz :D
  btw miert nem auditiont hasznalsz? :o
  sokkal attekinthetobb :D
  (percig neztem, mit is kell nezni :D)