61
-
ge3lan #61 Olyasmira emlékszem, hogy a fekete lyuk egy-egy nagyon intenzív anyagelnyelés után a felszabaduló sugárzással kisöpri az anyagot a környékéről és így időbe telik mire megint köré gyűilk.
A keringő anyagnak mindig van energiavesztesége, idővel mindenképp a fekete lyukban köt ki. -
#60 Olvass figyelmesebben!
"nem szívnak anyagot a környezetükből (pedig éppen lenne mit)" -
BiroAndras #59 "de szerintem inkább arról lehet szó mindössze, hogy elért egy olyan tömeget aminek a gravitációs ereje és a körülötte keringő anyag centrifugális energiája többé-kevésbé kiegyenlítik egymást"
Ez nem tömegfüggő szerintem. Inkább az elnyelhető anyag fogy el. -
#58 Valahogy így hallottam én is. -
#57 egyszer láttam valamelyik csillagászati műsorban egy érdekes dolgot, amit nem igazán tudtam elfogadni: a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukakról szólt és azt mondták benne, hogy léteznek olyan fekete lyukak amelyek nem szívnak anyagot a környezetükből (pedig éppen lenne mit), mintha jól laktak volna de szerintem inkább arról lehet szó mindössze, hogy elért egy olyan tömeget aminek a gravitációs ereje és a körülötte keringő anyag centrifugális energiája többé-kevésbé kiegyenlítik egymást ezért a táplálkozás radikálisan lelassul, de a lassú evéssel is nő a tömeg, majd ha kellően megnő a tömege ismét beindul a zabálás sztem. nem? -
#56 egy valamit asszem már most állíthatunk, arrafelé mindenki sötét ;) -
#55 fekete lyuk lakói, ez nem is hangzik olyan rosszul, egy sci-fi filmbe nem lenne rossz, pl SG1-be. -
#54 attól függ mit nevezel gondnak :) ez a folyamat elég sok helyen megtörténik a világegyetemben. az biztos, hogy a fekete lyuk lakói számára a 'lyukon' (hm, lyukon élni:) ) megnőne a hidrogén és a hélium mennyisége (illetva ami abból lesz ottan addigra), de ha az addigiakat kibírták, akkor ez már aligha oszt-szoroz :) -
#53 Egy napot? Nap csak egy van, Ez a neve a mi naprendszerünkben lévő csillagnak.
És ahogy Ackro is írja, er nem olyan, mintha egy meteor csapódna be egy égitestbe, hanem fokozatosan szívja el az abyagát, ami az akkréciós korongba megy először majd onnan a fekete lyukba. -
#52 egy fekete lyuk közelében az a csillag már csak gáz és por nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerre teljes tömegével csapódik bele a fekete lyukba, hanem fokozatosan, de még ha teljes tömegével csapódna is be max a jet vastagodna meg kicsit a hirtelen nagy anyagbecsapódás miatt. -
Charbi #51 mi van ha egy feketelyuk beszippant egy napot? mert szerintem ott elég nagy gond lehet, nem? -
#50 rolika#26 Az akkréciós korongról beszélt, nem egy galaxisról, de mindegy -
#49 rolika#26, de mindegy -
#48 Senki nem állított, hogy egy galaxis 2D-s, de az anyag tulnyomó része a forgási síkban rendeződeik. -
#47 a galaxisok nem 2D-s korongok, van vastagságuk bőven, nagyonnagyonnagyon sok fényévnyi vastag egy galaxis, csak még sokkal nagyobb az átmérője, ezért látjuk szegénykéket laposnak. Egyébként ha "mindössze" 200000 év, mire az anyag a feketelyukba kerül, akkor lehet, hogy az a vizsgált galaxis nincs is már ott, hiszen a fénye 47000000 év alatt ér ide. Persze lehet, hogy valamit félreértettem, ezt kérem jelezzétek. -
#46 ezzel csak azt akartam mondani, ha nem lett volna egyértelmű, hogy mi is itt keringünk már egy ideje szal nem kell hozzá nagy ész meg évekig tartó kutatómunka, hogy levonjunk egy ilyen konzekvenciát.
a gerincműtéttel nem sok kapcsolata van a dolognak, és még cinikus túlzásnak is rossz.
ami meg ceeph-et illeti ő is rájött hogy hülyeséget írt kb egy hsz-el feljebb ha esetleg nem láttad volna... -
DBM #45 pharaoh#13: én úgytutam h csak az életet pusztítya el és a földet enm kebelezi be
ecology#18: soha nem lehet tudni h mi lesz későb hasznos és mi nem. ha csak a jelenlegi problémáinkkal foglalkoznánk akkor... van 1 aszem kínai mondás h bolond az az ember ak akkor kez el kutat ásni amikor már szomjas...
cat#20 pont ere gondoltam :)
#26,27 kb síkban szippantja befelé az energiát. oyabn mint 1 búgócsiga. a teste ahogy az anyagokat gyűjti, és a szára ahol "fel és le" kilöki magából. bár ez még az okos tudósok által is vitatott, azért nem ismerik minden részletét a rejtéyes feketeyuknak.
1xűen téged is szétszedne a gravitácós erő meg a tehetetlenség ... halott meber meg hát nem lát. -
#44 Az anyag szemszögéből nézve az időtorzulás miatt végtelen ideig tart a fekete lyukba való belehullás, ugyanis Einstein szerint a fekete lyuk eseményhorizontja egyben az időre is vonatkozik, így ott lényegében megáll az idő, addíg pedig folymatosan lassul. Persze kívülről nézve mást mérünk, de ez meg attól függ, hogy honnan szemléljük. -
#43 Saját galaxisunk közepét eltakarja maga a galaxis többi része, más galaxisra meg felültől vagy alulról is rá tudunk nézni. mienket csak abban a sikban nézhetjük ahol minden van. -
Thrawn #42 Márpedig az lenne a legszerencsésebb, ha a legközelebbit tudnánk vizsgálni, ami ugye a mi Tejútrendszerünk centumában van, csak a helyzet nem ilyen egyszerű. Por és gázfelhők takarják el előlünk a magot, így sajnos a vizuális tartomány kiesik, infravörösben kell vizsgálódnunk, ami számos nehézséggel jár a vizuálishoz képest. Vagy a rádiótartományban. -
#41 "BTW, a Tejutrendszer nem fekelyuk kozpontu galaxis."
es megis -
#40 fekelyuk --> feketelyuk -
#39 "és ehez egy 47 millió fényévre lévő galaxist kell vizsgálni?"
Ertem en, teljesen logikus. Tehat, ha egy gerincmutetre raszorulok valaha, a legesszerubb ha en magam vegzem el a beavatkozast, hiszen sajat magamhoz en vagyok a legkozelebb.
BTW, a Tejutrendszer nem fekelyuk kozpontu galaxis. -
#38 "Véleményem szerint az ilyen (az emberek számára lényegtelen) kutatások helyett inkább a földi problémákkal kéne foglalkozni.Modjuk a rák ellenszerével és még sorolhatnám. Ugyanis ez a felfedezés semmit nem mozdít előre ahhoz,hogy jobb élet legyen a földön."
Stilszerubben fogalmazva:
- A szemeknek nincs is gyakorlati haszna! Miert kell akkor cipelnunk valamit feleslegesen? - tette fel a kerdest a struc, majd nehany centivel melyebbre furta a fejet a sivatag poraba.
Velemenyem szerint meg aki ertelmetlennek tart egy kutatast az tagitsa ki az ismereteit. Aztan miutan mindez megtortenik, felismeri a gyakorlati hasznat is. -
#37 ezen el lehetne vitatkozni
olyan hogy idő tulajdonképen nincs is csak egy általunk kitalált azonosító a testek mozgásához viszonyítva -
#36 A lenyege az, hogy a behullo anyag magas homersekletre hevul, es gyorsan forgo plazma jon letre. Ez a forgo plazma az energiajanak egyreszet a jet letrehozasaval adja le. Gondolom arrol lehet szo, hogy a forgo plazma elektromos aramot hoz letre, ami magneses teret kelt. A Fold magneses terehez hasonlo alakzat jon letre. A Fold eseteben a toltott reszecskek a polusoknal el tudjak erni a felszint ott, ahol az erovonalak is elerik. A korong eseten egy forditott iranyu folyamat jatszodik le, azaz a tengely menten kiaramlik az anyag. -
#35 az a jet -
Thrawn #34 Az idődilatáció csak az eseményhorizont közelében növekszik számottevően, a lyukba hulló anyag útjának döntő többségét úgy teszi meg, hogy a relativisztikus hatások elhanyagolhatóak. -
Ironka #33 Középkori gondolkodású stoba hülyegyerek...
A részecsekegyorsítók mellett a csillagászat nyújthat választ a fizika alapvető kérdéseinek megválaszolására, a világegyetem történetére, mibenlétére.
Mondhatták volna a kvantummechanikára is hogy ez 'nem mozdítja elő az életünket a Földön' és akkor ma nem lenne magmágneses spektroszkópia (NMR), ami a legfejlettebb orvosdiagnosztikai technika.
Mindig fölhúzom magam az ilyen barmokon... :/
-
#32 Visszatérve a cikk témájához, persze hohy hosszú ideig tart az út a fekete lyukhoz innen nézve, mert ott lassabban telik az idő így innen nézve szinte állókép az egész. -
#31 Ha nagyon gyorsan mozoag az anyag/részecske nincs ideje az akkréciós korongba rendeződni, de ehez golnolma nagy senesség kell, a fény pl tuti nem megy a korongba. -
#30 Ahogy a Föld jközeledik a fekete lyukhoz a hatalmas gravitációs tér miatt egyszercsak darabjaira hullana szét, majd atomjaira, és egyszerűen leeseik a fekete lyuk felszinére. -
#29 a galaxisok is csak kis részei 1 nagyobb halmaznak, vanak super galaxix halmazok melyekbe több ezer több millió galaxis beletartozik , szóval szinte lehetetlen kiszámolni hogy pontosan hogy mozognakmert nem lehet belátni az egész rendszert -
#28 Az utolsó képen mi az a függőleges fényes vonal a feketelyuknál ? -
Venom1986 #27 Én naívan csak azt szeretném megkérdezni hogy ha tegyük fel egy feketelyuk beszippantaná a Földet akkor mi lenne?Tudom a fekete lyuk a fényt is elnyeli,de mi történne a Földel abban a pillanatban azon kívül hogy xart se látnánk? -
rolika #26 oké, de akkor sem hiszem, hogy egy két dimenziós korongról szippantaná be az anyagot.
a nagy részét igen, de biztosan fölötte és alatta is van anyag, nemcsak mellette.
úgy nézhet ki, mint egy inverz szökőkút... :) -
#25 Tehát akkor ha a galaxisok is mozognak akkor a feketelyukak is mozognak,rendben de hogyan?Kizárólag egymás felé? -
#24 Minden galaxis az. -
Ceeph #23 Ja de mégis az, bocsi :D Most olvastam utána :) -
Ceeph #22 Szerintem a tejút nem fekete lyuk középpontú galaxis...