419
  • BaliBoy
    Én nem állítom, hogy igaz. De ha mégis. Elég dúrva dolgok vannak akkor még eltitkolva. Na nem mintha eddig nem így gondoltam volna.
  • St
    ez a Burkhard Heim tisztára úgy néz ki mint az az őrült tudos a Vissza a jövőben
  • Ajnasz
    Birom az ilyen cikkeket, amikből szinte egy kukkot sem értek. :) Azután meg jönnek azok, aki lehet, hogy értik és leírnak olyanokat, amiket ugyancsak nem értek, ezáltal mégcsak véleményem sem lehet a dologról. ^^
  • Anteris
    "rendelkeznek egy úgy nevezett Z-berendezéssel"

jaj, haggyámá, az apjuk faszával rendelkeznek azzal, egyszerűen csak konkurrens kutatói kapacitásokat akarnak lekötni, mert be vannak szarva az ingatag űrhegemóniájuk miatt.
  • Dömper Ármánd
    Valamiről lemaradtam volna? Legalizálták a hallucinogén drogokat?
  • totya4
    A "dimenzió" szó szépen hangzik, sci-fi filmekbe való, de valójában semmit nem jelent. Kb. mint az "idő".
  • Anteris
    "például beszéddel kifele és braile írással befele"

nem tudom de mintha a vakíráshoz azért kellene kéz, nem?

amúgy két napja ezen a cikken röhögök : ))
  • BaliBoy
    Ha kicsit elszámolják a gravitáció nagyságát akkor felejthetetlen utazást fognak tenni a nagy sötét feketeségbe. Remélem nem a föld közvetlen közelében akarják majd tesztelni.

Ha a maga az elmélet kamu ez azért mégis dúrva: (feltéve hogy igaz) "Az Energiaügyi Minisztériumnak dolgozó tudósok, akik rendelkeznek egy úgy nevezett Z-berendezéssel, képesek létrehozni a hajtómű által igényelt mágneses mezőket, így letesztelnék az elméletet."

• totya4
    Legocsmányabb ország ami létezik. Azért közismert, mert embertelen mennyiségű filmet csinál.
  • jointeer
    dedurva
  • vadgab
    Több kisérlettel is bebizonytották, hogy bizonyos részecskéket a fénysebesség 5* ösére gyorsítottak és a tömege mégsem lett végtelen.
  • Prof William
    Wháháh! Készülj univerzum jövünk! (Kezdhetnek félni.)
  • rigidus
    "de a fizikai törvények megkerülésével."
    Alkothatunk hibas kepet a vilagrol ami okozhatja azt, hogy jelenleg a valosagostol elteroen definialtuk a valos valosagot. De a fizika torvenyei azok soha nem valtoznak, legfeljebb az ismereteink a mivoltat illetoen. Tehat a fizika torvenyei nem megkerulhetoek.
  • NEXUS6
    Szerintem nem kamu.

Az eredeti cikkben, az űrutazás csak mellékszál, sok szempontból sokkal fontosabb az, hogy Heim elmélete a standard modell hiányosságaira ad választ.

A cikk tudományos szempontból korrekt, márpedig a legtöbb hoaxnál van olyan elem, amire hívatkoznak mit tudományos igazság, ami pedig valójában nem az.

Persze ettől még nem biztos, hogy Heim elmélete jó, illetve, hogy működnek a rá alapozott berendezések.

De az hogy ilyen kísérletet akarnak folytatni, nem hoax. Amúgy a NASA az utóbbi pár évben több olyan kutatást pénzelt, aminél csak annyi kritérium volt, hogy legalább 1 alapvető természeti törvényt ne sértsen meg, ezen kívül viszont bármennyit áthághatott;)
  • valamit
    asszem gyorsan olvadna az arcunkon a mosoly :)
  • Librarian
    Persze ez nagyon képtelen marhaság, de gondoljatok csak bele! Bztos megfilmesítik!
  • Librarian
    Felötlött a fejemben, lehet, hogy kísérletezés közben, megkavarnak valamit a gravitációval és mondjuk fejestugrik az egész bolygó a napba! :o :p
    Hehe... muris lenne!
  • valamit
    Kína egy fejlődő ország. Tény, hogy gyorsan fejlődő, de napjainkban még nem jegyezhető sem Japán, sem az USA vagy az EU szintjén. Egyenlőre gyorsan fejlődik, és a várakozások szerint 2050 körül lehagyja az USA-t. De az még cirka 45 év. Addig viszont megvan neki az a helyzeti előnye, ami például megvan annak a diáknak aki puskából/szomszédjáról másolja a dolgozatot. (merthisz ahol ő jár, azon már más végigment, "csak" lekell másolnia) Szemben azzal a diákkal, aki előtt ott egy feladat, amit még életében nem látott. (pl. egy ilyen kutatás) Ez utóbbi nyilván több buktatóval jár. (azaz többe kerül, lassabb dolog) Viszont Kínának egyenlőre épp elég mindenben kell még fejlődnie, aligha (bár természetesen elképzelhető, csak kissebb a valószínűsége) ő fog ilyen téren áttörő újítással jelentkezni. (legalábbis még jópár évig)
  • rigidus
    "Szerintem kamu. Miért?
    Mert nem lennének hülyék elkotyogni egy ötletet, amire netalántán Kinában ráharapnak.
    Valószinűleg van egy egy homlokegyenest ellenkező elven müködő tervűk, elképzelésük, és ezt direkt bedobtak a kinaiaknak. Hadd vakarják a sárga kobakukat. Addig az amcsiknak több idejük van feljeszteni."

Nyilvan ez a kinaiaknak meg sem fordul a fejeben, hiszen ott kizarolag hulyek vannak... igaz?
  • valamit
    őszintén szólva én annak is örülnék ha egy szonda - tehát nem élőlény - képes volna ilyen módon mozogni. kicsit tágabbra nyílna a látóhatár... (sőt)
  • marlowe
    Nah, az kimaradt, hogy a Kínaiak nem a médiából tájékozódnak azért a tudomány mai állásáról :P
  • _Vegeta_
    Enis errol beszeltem, remelem hallunk meg a fejlemenyekrol. Kivancsi vagyok elmeletben lehetseges-e. :)
  • Kelta
    Alapvetöen rosszul értelmezitek a dolgot, nem megy gyorsabban a fénynél, hanem dimenziot vált, és ott halad, és késöbb visszatér a mi dimenzionkba, és igy messzebbre jutott, mintha a mi valos terünkbe haladt volna.ezért tünik ugy mintha gyorsabban haladt volna a fénynél...
    egyébként nem kamu, de asszem még nagyon messze vagyunk a megvalositástol. arrol nem is beszélve hogy az emberre gyakorolt hatásárol gözünk sincs.
  • Kornan
    Hát nemtudom,szerintem nagy az esély hogy nem fogunk hallani erről egy jó darabig,mint ahogy rengeteg találmányról ami állítólag forradalmasítja a tudományt...
    Még ha működne is akkor a légierő eltüntetné a nyilvánosság elől,hamis eredményeket felmutatva.És mikor már elég nagy előnyt kovácsoltak belőle hoznák a nyilvánosság elé.Azért reménykedem hogy működni fog és tényleg megvalósul a csillagközi utazás évtizedeken belül.
  • _Vegeta_
    #20: Latom te is erted az elvet. Nem megy gyorsabban a fenynel.

#23: Erdekes, akkor Hawking se tud dolgozni, ahhoz kepest eleg sokmindent irt mar. Bazz.. Mert a gondolkodashoz olyan kurvasok szuksege van a kezere meg a hallasara. :D

#24: A film cime Event Horizon es eleg nevetseges egy feketejukat kepezni egy hajo belsejebe. :P
  • marlowe
    Gravitációs hajtóművet említenek a cikkben, aminél nem az űrhajó gyorsul és présel neki a falának, hanem megváltozik a gravitáció az űrhajó környezetében (olyan mint a szabadesés). Ezért nem gond a gyorsulás.
  • Caro
    Itt nem lépi túl a fénysebsséget.
    Meg az a kérdés, hogy mihez képest fénysebesség?
    Azért mert innen nézve nagyobb a sebessége nem jelenti azt, hogy a mozgó rendszerből nézve is az.
  • valamit
    sokszor már ma sem háborúk vannak a szembenálló államok között. pl. Kína-Usa-EU nem hagyományos értelemben vett háborút folytat, annak kihúzta a méregfogát az atomfegyver (egyenlőre)
  • Sanyix
    A fénysebességhez közeledve a tömeg a végtelen felé emelkedik. DE az emberben lévő minden anyag tömege növekszik, tehát ez nem olyan mint az erős gyorsulás, ahol csak a súlyod növexik. Itt mivel minden anyag tömege ugyanúgy növekszik, olyan lenne mintha semmi sem történne.
    De itt nem is akarnak a fénynél gyorsabban haladni, vagyis úgy akarnak, de a fizikai törvények megkerülésével. A #14-es hozzászólásban is írtam egy ilyesmit. A fénynél sokkal gyorsabban lehetne haladni megkerülve a fizikai törvényeket, ha lehet. Sőt elvileg vannak olyan részecskék amik a fénynél gyorsabban haladnak, de mégsem :)
  • [HUN]PAStheLoD
    de legalább tanulmányozzák, ez itt a lényeg ;]
  • valamit
    viszont Amerika sok szempontból fejlettebb állam, mint az őse volt, és ami azt illeti, tett/tesz arról, hogy a világ is az legyen
  • [HUN]PAStheLoD
    de gyűrik.. elég rendesen. keresd csak ki a warp-ot a szótárból :D
  • _Vegeta_
    Eleg rohelyesen hangzik ez a cikk. :)

#7: Ertelmes vagy mondhatom. Leven maga az elmelet mar 50eve letezik nem tul nagy titok.

#8: Masik univerzumba enis mennek, kar h ezzel a hajtomuvel meg elmeletbe se lehetseges ezt kivitelezni. :D

#11: Beszelni tud nem? Hawking meg beszelni sem tud csak egy szamitogeppel.

Ez az emberiseg nem érett meg csillagkozi utazasra szvsz, rosszabbak vagyunk az sg atlantisos liderceknel. :P
    Azert erdekes h tanulmanyoznak egy ilyen hajtomuvet, vegre kiderulhet h lehetseges-e elmeletben.
  • valamit
    például beszéddel kifele és braile írással befele... de biztos lenne más lehetőség is
  • Broafka
    figy, agya van, felbérel egy írnokot... az leírja az elméletét...
    azzal nincsen gond sztem
  • Broafka
    láttam egy filmet (Sam Nail játszott benne, meg Morpheus a mátrixból[Lawrenc Fishbone asszem]) abban volt valami hasonló elmélet hogy egy űrhajó eltűnt egy ilyesmi szerkezettel! vegyünk egy (a/4-es) lapot, hajtsuk két félbe vágjunk egy lyukat rá, nyissuk szét, a kérdés az volthogyan lehet a leggyorsabban eljutni a két lyukhoz?
    egyik csávó: -egy egyenessel
    Sam Neil: - és nem! hanem ha a teret ketté hajtjuk (vagyis ugyanúgy visszahajtjuk, vissza egybe) és akkor máris ott vagyunk

szóval egy ilyen tér megtöréses átfedéssel...

egész hihető történetnek hangzott...
  • Esrohnoil
    A jelenlegi fizika szerint.
    De van egy olyan cikk is ami szerint lehet h. alapjaiban fog megváltozni a fizika...

Egyébként ez tuti kamu. Szem, fül, meg kéz nélkül hogy dolgozik az ipse az elméletén és hogy tudatja a többiekkel? aki ezt beveszi.
  • robrose
    Ha ez bekövetkezik akkor vajon melyik cégnek lesz pofája 1000ftnál többet kérni egy 10napos 5fős görög utazásért? :D
  • Gézu88
    Az jó lenne.

A Star trekben nem gyűrik a teret, a szubtérben utaznak, melyben lehetséges a fénynél gyorsabb utazás, vagyis hogy ott gyorsabb a fény is.
  • Broafka
    képtelenség!
    fénysebességnél a tömeg is sokkal nagyobb lesz...
    szóval gyakorlatilag ha beleülnél ebbe a szerkezetbe olyan súlyod lenne amit nem bírna el a szervezeted és meghalnál (legjobb esetben) lehet hogy felrobbannál...