419
  • bloodthirst
    #419
    én már lassan kezdem azt hinni h a Csillagkapuban szereplő hiperhajtóművek sem kamuk, bár sztem az még odébb van h egy másik galaxis közepébe 3 hét alatt odaérünk
  • babajaga
    #418
    "A mágneses mező kikapcsolásával a hajtómű visszatér jelenlegi dimenziónkba"

    Nem dimenziókba kell utazni hanem ott a cél, oda. Arról egy szó nincs hogy az emberi szervezet mit reagál. Azt írják "hajtóművet" vizsgálnak. Hol van ami nincs?
  • HUmanEmber41st
    #417
    Azért lol a cikk címe: az amerikai kormány vizsgálja..
    Hát ha azok vizsgálják, nem lesz abból soha Enterprise űrhajó....:D :D
  • babajaga
    #416
    "3 secundum allatt 30 fényévet lehet utazni 3 ugrással."

    Semmiség. hát még ha a kengurúval is kereszteznek bennünket.

  • SHARK13
    #415
    Hát ez szerintem egy jó kis reklámfogása a NASA-nak. Csak úgy nem lehet egyből összerakni egy ilyen hajtóművet,előtte fel kell fedezni,hogyan is működnek a részegységei és részfolyamatai. Olyan tesztek pedig még nem igazán voltak.
  • felismeres
    #414
    Hehe... 5 év múlva? Az szintén 2012-re esik :D Nem csodálkoznék, ha bejönne :)
    De azon se csodálkoznék, ha már az 1950-es évek óta müködik a projekt, csak eltitkolják, mint a Csillagkapu projektet :D:D
  • Ronny
    #413
    hát mégse fogunk az alpha centaurin nyaralni?
  • Borzpapir
    #412
    Túl szép, hogy igaz legyen.
    Minden esetre, ha az, akkor reménykedem, hogy nem teszi rá a szőrös mancsát az ami kormány!
    UFOZ RULEZ
  • dez
    #411
    Ja bocs, a fémgolyók csak szabályoznak. Akkor viszont mellékeld már léci a hiperhajtómű műszaki rajzát is, mert már nekiálltam összerakni a cuccot.
  • dez
    #410
    És oda már minek a hiperhajtómű? :)
  • feketeribizli
    #409
    Nem 80 nap alatt kell elérni azt a szomszédos naprendszert, mert a kozmikus sugárzást senki sem birja nyolcvan napig ki!

    Minél rövidebb idő alatt, azaz a scifi irodalomból származó ismereteim szerint, 3 secundum allatt 30 fényévet lehet utazni 3 ugrással.

    Persze ehhez kell 3 köbméter szilicum 3 vasgolyóban és egy hiperhajtomű, amelyben a 118-as rendszámu elem adja az energiát, s a szokásos csészealjtest, alatta az üvegcsüvel, amely kör alaku és a fémgolyókat mágnes irányitja pörgés közben, ezzel megadva a térgörbitési koordinátákat.
  • Tiberius B
    #408
    Énis tudom, csak kicsit elszálltam, bocs.
    Oh, nagy Star trek guru.
    Nyugi ez pozitív akart lenni.
    Majd, ha jobb lesz az angolom, meg nyár lesz, végignyálazom a ditl-t, a félhivatalost meg nemtom mé írtam.
  • hdo
    #407
    Mind1 legalább ha mégis igaz, baromi jó hasznát veszik majd az úrhajón.

    Z1: frigó
    Z2: energiaforrás
    Z3: hajtómű-részegység
  • hdo
    #406
    Köszi a linket

    Hogy ez a z berendezés milyen sokoldalú

    Többek között kaját sterilizál, képes fúziót létrehozni (csak pár atomról van szó, és nem folyamatos használat mellett) és most még a teret is görbíteni akarják vele

    Eddíg kétkedtem benne hogy ebből a hajtőműből mi igaz. Már minden kételyem elszállt.
    Ez tényleg KAMU
  • hdo
    #405
    Na igen Star Trekben rengeteg az átfedés, a visszautalás stb. de ettől még nem lesz logikátlanabb az egész. Minden Star Trek rész, a TNG óta /1987 óta tulajdonképpen, de sikerült belepasszírozni a TOS nagyon nagy részét és a mozifilmeket is/ legyen az DS9 VOY ENT egy egységes fizikán alapszik, amit egész jól összefoglalnak a www.ditl.org-on. Azt nem lehet igazán mondani hogy félhivatalos, mert az oldal szerkesztője minden leírást akár szavanként külön színekkel ír annak megfelelően hogy canon forrás (sorozatból, vagy Paramount által kiadott egyéb anyagokból, backstage infókból származik) non-canon (Star Trek regények) vagy spekuláció (sacc/kb), és még indexeli is hogy mit honnét vesz amit ír. Nagyon jó kis oldal minden trekkie-nek tudom ajánlani, én már másfél éve azt használom /@mrzed001/ nemhiába vagyok IRC Chat szerepjátékban egy éve én a CI /Chef Ingenieur/. Szóval tudom mi fán terem a Star Trek, ezért is vontam párhuzamot a Warp meghajtó és a cikkben szereplő hajtómű között. Na de nem akarok ebből a fórumból Star Trek fórumot csinálni, mint ahogy pár ember kb 80 hozzászóláson keresztül alternatív-energiaforrás fórumot csinált belőle.

    Szóval röviden: nem technikai halandzsa, jól megfontolt és !kitervelt! magyarázat a történésekre, aki nem hiszi járjon utána a ditl.org-on.

    A Star Trek nem gagyi, úgy értem ha egy Hawking akart benne szerepelni -többször is- az már jelent valamit nem? :) Még akkor is ha nem engedték szerepelni. Meg is tudom érteni öket, nehezen tudták volna megmagyarázni hogy a 24. Század második felében hogyhogy ez a muki teljesen béna és még beszélni sem tud magától... azért az orvostudomány már tart ott hogy ilyen ne legyen. És ezen túl sokat kellett volna törniük a buksijukat az íróknak, úgyhogy inkább hagyták az egészet. Ezt most ne úgy fogjátok fel hogy fikázom a mozgássérülteket, magam is kerekesszékes vagyok, de ez a tény és kész.
  • Tiberius B
    #404
    Nem is tom mit válaszoljak itt néhány hozzászólásra, én speciel újfiúnak számítok, és még nem láttam rendesen a TOS-t sem, de megvan pl. a Subtérmeghajtásról egy rendesen összeszedett cikkem magyarul, amit a ST félhivatalos technikai könyvtárából, a www.DITL.org-ról fordítottak. Daystrom Institute Technical Library. Jó neve van. A technoblabla, ahogy hívod, általában nagy koponyáktól szármznak, nem egy magyar, de ami átjön magyarba az egy kicsit fura néha, eddig tudtommal csak a Balogh Mics-nek(asszem így írják) sikerült úgy-ahogy a sorozatoknál, ott is csak úgy, hogy ugyanaz volt a szövegírónő. Látogassatok el oda, angoltudás előnyben. A Star Treknek egyébként csak a sztorivázait írják mások és mások, a többi már egy gigantikus szellemi gépezet, a Voyagert meg az Enterprise-t viszont már a producerek szúrták el úgy, ahogy voltak. Ott is csak a legalapabb sztori volt jó. A Star Trek-ben a sebességváltoztatás Warpon mindennapos, az irányváltás már kevésbé. Ámbár az is megoldható lehet vhogy, bár még nem sikerült megmagyarázni, a szubtér meg nem egy másik dimenzió vagy tér, az a mi 3D-s terünk eléggé meggyűrve, na persze a többi már alapfeltétel, pl. hogy az ilyen térben való utazásoknál relatíve átléphetjük a fénysebességet, ha jól emlékszem, bár korántsem biztos, Einstein relativitáselmélete megenged sok minden stiklit, csak trükközni kell, pl. sebességeket összeadva nem léphetjük át a fénysebességet, de a speciális tér-idő változások úgy láttatják a külső szemlélővel, mintha a sebesség c-nél nagyobb lenne, pl. müonok észlelése asszem így történt a kozmikus sugárzásból. ST újra: meg persze a sebességmeghatározó képletben van olyan is, hogy a tér mezősűrűsége, eléggé érdekes. Persze én csak az új részekről tudok nyilatkozni. Egyedül azon akadtam ki, hogy a TOS egy mellékvágány volt, aztán Gene bácsi, mikor a TNG-t készítette, azt akarta, hogy legyen teljesen új (klingonokat úgy kellett erőltetni, "jó akkor legalább nézzenek ki máshogy"), aztán amint eltávozott szegény, egyre több lett a visszautalás, a végén a Voyagerben egy részben állítólag egy kicsit feloldották, de csak nagyobb lett a homál, mondom hogy rendesen elszúrták, a nagy koponyák száma benne lényegesen kevesebb, mint az előzőekben, ha már nagy koponyák: egyetemek, intézetek stb. elég népes a trekker vagy trekkie tábor. Vannak kedves sztorik, inkább befejezem, mer még túl sokat okoskodom, talán. Na ennyi így egyszuszra.
  • BiroAndras
    #403
    Érdekes, ez a "Z-berendezés" úgy hangzik, mintha egy B-kategóriás sci-fi kellék lenne, pedig van ilyen:
    http://www.sandia.gov/
  • mrzed001
    #402
    12 éve vagyok trekkie,
    Én >18 éve, mióta elösször megláttam az egyik első részt a SAT1-en :))

    fejből tudok legalább 4 esetről ahol Warp közben változtattak nemhogy irányt hanem Warp faktort /sebességet/ is. Szó se volt stopp->új útirány->új sebesség->indulás-ról.
    Félig igazad van, félig nem. Sajnos ezért olyan gagyi a Star Trek, mert rengeteg benne az ellentmondás és a technikai (értelmetlen) haladzsa (pl: "átvezetjük ezeken a Bousard kollektorokon" Mikenhovaésminek ??)
    És mivel nem egy személy írta az egészet (a többiek meg talán el se olvasták az előzőek írásait), így aztán eléggé komoly műszaki összevisszaság jött ki. Na mindegy, a lényeg, hogy alapból warp közben nem lehet irányt változtatni (vagy csak kisebb warp faktoroknál, vagy csak kissé?). Ezért is volt extranagy dolog a Picard manőver, ahol a hajó sebességének hirtelen változtatásával (lassítás) ért el egy ügyes kitérő manővert és volt pár pillanatig kvázi két helyen a hajó (és sorozhatta meg hátulról a követőt)
    Ha játszottál ST játékokkal egyébként ott is ez van, nem lehet warp közben irányt változtatni.

    Na most mivel itt konkrétan dimenzióváltásról van szó, szerintem a 3D-s objektumokat az űrben nem muszály belekalkulálni az útvonalba, mivel nem a 3D-s térben mozog az űrhajó, simán "keresztülrepül" rajtuk.
    Attól függ, hogy milyen módon oldják meg a dimenzióváltást.
    Egyszerűsítsük le a példát 2D-ből 3D-be lépésre.
    - Ha csak kidudorodik a síkból, akkor ugyebár az eredeti síkban is ott van többé/kevésbé (ez a valószínűtlenebb)
    - Ha ténylegesen elhagyja a síkot, azaz kiemelkedik teljesen belőle (magával rántva egy részt a 2D-s valóságból, különben szétesne a 3D-ben), azaz mintha egy papírlapból kivágnánk egy figurát, felemeljük (kilép 2D-ből), nos ott már valóban nem a 2D-s akadályokat kell nézni, mivel kiemelkedve belőle azok már nem léteznek. Itt viszont tényleg a 3D-s akadályokra kell figyelni (azaz nem keresztülrepül az akadályokon, hanem elrepül "felettük")

    Mi van ha a hajtómű leállításával nem ugrik vissza 3D környezetbe az űrhajó? Okok, mondhatják most egyesek, hogy a dimenzióugrást okozó hatás megszüntével az űrhajó visszaugrik a saját dimenziójába de ez biztos?
    Star Trek alapján biztos. Ha viszont a B5 féle örvény eljárást vesszük alapul (ez engem jobban emlékeztet arra), ott csak az átlépésekhez kellettek az ugró-hajtóművek, és mint a normál térben normál haltóművekkel haladtak a hyperspace-ben.

    1 valami viszont teljesen biztos. Nem kell arra az űrhajóra semmilyen Z berendezés. Elég lenne innét pár fórumozó mert egyesek akkora hülyék hogy már görbítik a teret. /És most nem arra gondoltam akinek a hozzászólására válaszoltam/
    tényleg van itt (és az egész világon) jópár IQ_Lite "szellemi" fekete lyuk, és szaporodnak :pp
  • hdo
    #401
    Ez nem igaz!

    12 éve vagyok trekkie, fejből tudok legalább 4 esetről ahol Warp közben változtattak nemhogy irányt hanem Warp faktort /sebességet/ is. Szó se volt stopp->új útirány->új sebesség->indulás-ról.

    Ha már a Warp hajtóműnél tartunk Star Trekben, az egész ellentmondásos. Warp - a név arra enged következtetni hogy tényleg gyűri a teret és ezért képes ilyen gyors helyváltoztatásra. De nem mert a Warp küszöböt elérve szubtérbe "ugrik" az űrhajó. /A Cochrane-faktor, tehát hogy a szubtér mennyire erős, milyen gyorsan lehet utazni benne - szerepelt az előző hozzászólásban - az a Star Trekben változó./ Valójában itt is erről van szó a cikkben szereplő hajtóműnél. A Warp hajtómű is, meg ez is egy olyan "szubtérbe" ugrik /szubtér, másik dimenzió, lényegtelen itt hogy minek nevezzük/ ahol lehetséges a fénysebbeség többszörösét elérni, mivel nagyon jól tudjuk hogy a saját 3D-s környezetünkben ez energetikailag lehetetlen. / Ja, amúgy Star Trekben pont azért van a deflektor hogy a hajó útjába eső parányi anyagokat - amelyek ekkora sebességen úgy szabnák fel a hajót mint acél a zsírpapírt - eltérítse. / Na most mivel itt konkrétan dimenzióváltásról van szó, szerintem a 3D-s objektumokat az űrben nem muszály belekalkulálni az útvonalba, mivel nem a 3D-s térben mozog az űrhajó, simán "keresztülrepül" rajtuk. De mivel nem tudhatjuk hogy a másik dimenzióban milyen tárgyak vannak amiket bele kell számítani az útirányba, tehát ki kell kerülni, teljesen értelmetlen bármiféle útirány számítás a normál 3D-s környezetünkben, csak a térváltás elvégeztével számolható bármiféle út.

    Már csak reménykedjünk abban, hogy a mi fizikai törvényeink "felfelé kompatibilisek". Úgy értem tudunk alkotni fizikai törvényeket 1 2 és 3D-s környezetre, de vajon helytállóak akár a legáltalánosabb törvények a magasabb dimenziókban is? Mi van ha a hajtómű leállításával nem ugrik vissza 3D környezetbe az űrhajó? Okok, mondhatják most egyesek, hogy a dimenzióugrást okozó hatás megszüntével az űrhajó visszaugrik a saját dimenziójába de ez biztos?

    1 valami viszont teljesen biztos. Nem kell arra az űrhajóra semmilyen Z berendezés. Elég lenne innét pár fórumozó mert egyesek akkora hülyék hogy már görbítik a teret. /És most nem arra gondoltam akinek a hozzászólására válaszoltam/

    Bocs ha kicsit összefüggéstelenül fogalmaztam, de megpróbáltam egyszerre több általam hibásnak vélt hozzászóláshoz reagálni.
  • Tiberius B
    #400
    Ha már ennyire belementünk az olajügyekbe:
    1. USA rendelkezik magának elég olajról, ami az ipart illeti, sőt !!! még a polgárai is tök olcsón tudnak benzint venni(hozzánk képest kb. 5-ször olcsóbban)
    2. Az alternatív energiaforrások terjednek, ez tény, hogy milyen sebességgel, az az áruktól függ, de ha lesz kereslet lesz kínálat is, és fordítva.
    3. A napelemek kis hatásfokúak és drágák, ha hinni lehet a tévének több millió Ft egy tanya pár villanyát napelemmel biztosítani, de ez egyszeri befektetés, és persze állam bácsi számolásában, ha meg pár százezerből megoldható és még meg is bízható, strapabíró, mondjuk egy ház villanyát és esetleg többi villanykészülékét működtető napenergiás megoldás, akkor az nagyonis kifizetődő szerintem.
    De lehet, hogy túl optimista vagyok.
    4. Volt egy fószer vhol, aki pálinkával hajtja a kocsiját, csak egy "kis" átalakítással. Ő bizony etanollal üzemelteti azt a kocsit.
    5. Az összeesküvéselméleteseknek, szerintem, csak részben van igazuk, hiába léteznek mindenféle technológiák, azok az USA katonaságának titkos bázisain vannak, és naggyon-naggyon drágák, ergo nekünk semmi közünk hozzá.
    6. Dinamit, radioaktivitás és még nem tom mi, nem sufnis dolgok, minimum az emberkék nagy koponyák voltak, laborokban stb...stb...
    7. Mindenhez pénz kell, a legutolsó sufnis dolog, ami bejött, ha jól emlékszem az Apple féle számítógép meg a DOS volt, de nem vagyok benne biztos. Ahhoz is pénz kellett. Na meg ész, és tudás, amit előtte meg kellett szerezni.
    8. Hogy visszatérjek a témához, szerintem ez a fajta technológia vagy már létezik, és ekkor naggyon paranoiás voltam, vagy még 50 év mire rendesen működni fog, esetleg teljesen fel kell újítani az elméletet, 2015 körül, mikorra ki is próbálják.
    Asszem csak ennyi, de ez kikívánkozott belőlem, miután végigolvastam az összes hozzászólást.
    Vki szóbahozta a Star Treket, ott egészen konkrétan arra építenek, hogy a tér "rétegződik" különböző görbületű részekre, ahol a határsebesség más és más, és egyéb alapfeltevések, melyekre sem bizonyíték sem cáfolat nincs még, mivel még ne mvagunk képesek a teret, csak tömeggel, az meg nem hatékony. Star Trek szerető emberke vagyok és szerintem van benne valami, hogy annyi művelt, nagy tudású ember szereti, ez szubjektív.
    Ha vki le akar szúrni, nyugodtan, de inkább konstruktív kritikát kérnék.
    Előre is kösz.

    u.i.: A helyesírásomra is vonatkozik a kritikára vonatkozó rész.
  • uniu
    #399
    Erre annyi az esely mint arra, hogy atombombat robbantasz otthon, szilveszter ejszakajan. Sott meg arra sincs sok eselyed, hogy vmi korszeru kemiai robbanoanyagot hasznalj fel. Pedig vannak.
    Egyenlore ott tartunk, hogy NINCS semmi tul olcso, es elfogad6o alternativa az olaj kivaltasara.
  • BiroAndras
    #398
    "Héjjas István megbízható arc, érdemes olvasni?"

    Ilyen kérdés esetén nagyon egyszerűen leeht tájékozódni. A Rákeresel a neten az illető nevére, és az elő 5-10 találatot megnézed. Ez alapján be lehet lőni, hogy kb. kicsoda a fickó. Az a jó, ha ismert intézmények, illetve tudományos folyóiratok és cikkek kerülnek elő. És persze az is fontos, hogy a kérdéses témához értsen. Hiába jó fizikus valaki, ha mondjuk pszichológiáról van szó, nem biztos, hogy ért hozzá.

    "most az egyik tudományos magazinban (3 betüs a neve) jelent meg egy érdekes cikke: Tudattól tudatig - A kvantumfizika igazolja a parapszichológiát? címmel, egykét fizikában jártas arctól szeretném hallani hogy érdemes e továbbgondolásra a cikk, köszi előre is"

    Ha belinkeled a cikket, akkor tudok róla mondani valamit. Látatlanban nekem kétségeim vannak, mert az ebben a témában eddig olvasott könyvek szerzője vagy a fizikához nem értett, vagy a pszichológiához.
  • HUmanEmber41st
    #397
    Először kipróbálni, majd utána kritizálni...
  • dez
    #396
    #390? Fogjuk rá... (De az inkább csak a másik megközelítés.) De a #389?? :P
  • Indestructible
    #395
    pedig a 390-be ezt beleszőttem, mint ahogy a 389-is erre utalt, de azért nem kövezlek meg.
  • dez
    #394
    Olvasgatva itt a hozzászólásokat (nem mindet) a következő gondolatok vetődtek fel bennem. Vitatkoztok itt összeesküvéselmélet pro és kontra. De úgy tűnik, arra nem gondoltok, hogy nem azért tűnedeznek el feltalálók, vagy tiltják el őket a saját találmányuktól (minden országban van rá mód, hogy elkobozzanak találmányokat, nemzetbiztons@'gi érdekekre hivatkozva), hogy meggátolják a fejlesztést. (Próbálta már felemelni a szavát ez ellen tudományos szervezet, ismert tudósokkal, sikertelenül. Sőt, őket is eltiltották az egész témától.) Ellenkezőleg: ők (kormányhivatalok, és/vagy velük összefonódott cégóriások)nagyon is akarják a fejlesztést, kutatást, de "házon belül", azaz el akarják kerülni, hogy nyilvánosságra kerüljenek ezek (szabadalmaztatás után bárki hozzáférhet), így a konkurensek, vagy ellenséges ország kezébe kerüljön. Szóval, természetesen saját maguknak tartják fenn ezeket. Akár stratégiai, vagy adott esetben egyszerűen gazdasági okból.
  • Tiberius B
    #393
    P.: a már sokszor emlegetett Hawking bácsi kifejezetten kérte, hogy szerepelhessen a Star Trek-ben. Ez azé mond vmit.
  • Indestructible
    #392
    Nézelődj tovább :)
  • mrzed001
    #391
    Bár hajlamos vagyok jóval előrébb látni (lehetőségek, alternatívák terén) mint az átalg, ezt a #376-ost momentán nem nevezném semmiféleképpen sem konspirációs elméletnek, ez egy szimpla elemzés tényekkel alátámasztva
    Mit nem értesz benne ?
    Azt, hogy kínának nincs olaja, és nő a kereslete?!
    Vagy hogy az amcsi készletek 15 éven belül elfogynak?!
    Nos ezek tények, olvass utána.
  • Indestructible
    #390
    Így van, nyílvánvaló hogy az olaj (energiaforrásként jelölve) az csak egy horog, és mindenki be is kapja, nem csak a pénzről van szó, hanem sok másról is.. többek között a végére hagynám (a többiekről mindenki gondolkozzon el maga ha elolvasta machiavellit vagy sun-ce -t), arról is hogy senkinek nem lenne jó ha túl könnyen, túl bemérhetetlenül és túl nagy energiákkal barkácsolnának az emberek a sufnijaikban,
  • Indestructible
    #389
    csak hogy én is gyártsak már egy összeesküvés elméletet:

    Szerintem az amcsiknak nem az olaj kell, hanem a tárna ahonnan az olajat kinyerik, hogy ott rendezzék be a bunkereiket ha támadnának az UFO-k
  • Indestructible
    #388
    bocs gyerekek picit off:

    Héjjas István megbízható arc, érdemes olvasni?

    most az egyik tudományos magazinban (3 betüs a neve) jelent meg egy érdekes cikke: Tudattól tudatig - A kvantumfizika igazolja a parapszichológiát? címmel, egykét fizikában jártas arctól szeretném hallani hogy érdemes e továbbgondolásra a cikk, köszi előre is
  • BiroAndras
    #387
    "Ez előbbiekből is következik, hogy nem létezik az kőolajat leváltó technológia."

    Létezik, de még sok idő kell az elterjedéséhez. Persze, a köv. nagyobb olajáremelkedésnél drasztikusan fel fog gyorsulni a folyamat. Régen is egy olajválság miatt terjedtek el a kisfogyasztású japán kocsik az amcsi izomautók helyett.
  • Inquisitor
    #386
    Megegyeztek, egész pontosan öszevesztek, aztán volt valami megegyezés, hogy japánok jó nagy részt vállalnak a szellemi részéből? Szóval azt hiszem marad Európa.
  • troc
    #385
    "És miért nem rohangásznak a hidrogénes autók? Mert qwa drága az üzemanyag cella! Olyan másfél milla körüli az ára ami 1 autót meg tud hajtani árammal!"
    Inkább azért, mert nem létezik még az üzemanyagcellás meghajtás. Egyébként másfél milláért miért is lenne drága egy autóba?

    Az üsszeesküvés elméletekben hívőknek pedig van egy rossz hírem. Nem az olajcégekre kellene mutogatni, hanem tisztában lenni azzal mennyit költenek ők maguk a további fejlesztésre (milliárdokat, nem véletlen a BP-ként közismert British Petrol névválátása Beyond Petrolra), emelett az olajosoktól független állami és magáncégek is ezerrel hajtanak erre. Például Kínánk mi értelme lenne a nyugati olajcégeknak lefeküdnie?
    Egyébként a peak oil a nyakunkon van (ennek legnyilvánvalóbb bizonyítéka az usákok jelenlée afganisztánban (földgázvezetékek) és iránban (olaj). Ez előbbiekből is következik, hogy nem létezik az kőolajat leváltó technológia. Egyébként pedig ha létezne, akkor már tegnap e kellett volna kezdeni az átállást, mert évtizedekig tart. Tőlem akár az olajcégek és az autógyárak vezényletével, fölözzék le a hasznot, ha megmentik a világgazdaságot a valaha látott legcsúnyább recessziótól.
    De nincsennek erre mutató jelek, csak köszködés a biodízellel és hétről hétre bejelentések a világ minden részéről, hogy tucatjával kezdik építeni az atomerőműveket és a régi jól bevált szénerőműveket. Miközban az olajtermelés a maximumon van és gondokat okoz a bővítés.
    A jeleke nyilvánvalóak, ezért nem is megmosolyogtatók, inkább szánnivalók a tulok oldalán olvasható ősbaromságok.
  • mrzed001
    #384
    Fúziós erőmű ami hidrogént alakít át mint a nap (még csak építik az első kisérleti telepet, talán megegyeztek végre, hogy japánban, vagy franciao-ban legyen)
  • mrzed001
    #383
    A bioDiesel azaz növényi alapú olaj minden féle átalakítás nélkül azonnal alkalmazható Diesel autókban/buszokban (nyugaton már terjed)
    Átalakítás csak akkor kell (+1 üzemanyagszűrő), ha használt sütőolajat akarsz használni (merthogy azzal is elmegy, bizony a diesel ilyen igénytelen állatfajta), akkor nem árt előbb a nagyobb szemcséket "kiszedni" belőle

    Etanol gondolom a biobenzin megfelelője lehet, de erről nincs infóm

    Mellesleg ha USA-nak döntenie kell, hogy ad olajat EU-nak (és a lakosság nagy része nem kap nálluk), vagy kocsikázzon csak a választópolgár (EU meg le van sz.rva), akkor bizony megtartják maguknak
  • Alfa Of NS
    #382
    biodízel alatt az alkoholt (etanol, bioetanol) értem. az esetben kell egy picit módosított robbanómotor
  • Alfa Of NS
    #381
    "BioDiesel minden átalakítás és adalék nélkül alkalmazható Diesel autókban "

    nem igaz. a kocsinak fel kell lennie készítve a bioüzemanyag használatára. bár igaz, hogy nem sokban, ezért ugyanolyan áron futna a biodizelt alkalmazni tudó, mint a sima. ja meg valszeg átalakításról nem érdemes beszélni, túl alapalkatrészeket érint ha jól tudom. új kocsinál számi

    "USA rátette a kezét az irak (és környéki) olajra, abból EU aligha fog kapni (jelentősebb mennyiséget), "

    fog kapni EU eleget, mert ha nem, akkor lassul a gazdasága és az visszaveti az USA gazdaságát is. az USA nem játszik a saját érdekei ellen.
  • valamit
    #380
    és, hogy mennyire folyik ma is az átmenet, egy mai hír:
    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20060113svedorszag.html