13
  • klastrom
    #13
    De jo buszke vagyok arra hogy Magyar vagyok !!
    Igaz csoro vagyok utal mindenki a vilagban de boldog vagyok ! Vagy inkabb csak nem normalis...
  • yves
    #12
    "nem a tényleges internetfelhasználók fogják majd fizetni, hanem a párizsi önkormányzat. Na és ők honnan kapják a bevételt? Az államtól."

    Vagy esetleg a helyi adókból, ami ugye amúgy is az övék. És az ingyenes (vezetéknélküli) internetre rá lehet telepíteni olyan alkalmazásokat, amelyeket a nem-netezők is tudnak használni.
  • HUmanEmber41st
    #11
    " Az ilyenek a választások után mindig elfelejtik mit is ígértek. Olyan ez mintha idén a Demszky ingyen internetet ígérne nekünk ide Bp-re. Vajon ki hinne neki?"

    Akik eddig is megválasztották..
  • shabba
    #10
    Az hogy valami ingyen van olyan nincs. Max nem közvetlenül fizetsz érte, hanem áttételesen. Vagy helyetted áttételesen egy közösség fizeti meg helyetted a számlát.

    Pl. ennél a párizsi eseténél nem a tényleges internetfelhasználók fogják majd fizetni, hanem a párizsi önkormányzat. Na és ők honnan kapják a bevételt? Az államtól. És az állam honnan kap bevételt? Az adófizetőktől.

    Ergo ebben az esetben a párizsi internetezők számláját a francia adófizetők fizetnék ki. Azok is akik még sosem használtak netet, meg azok is akik nem párizsban élnek. Hogy ez mennyire nem igazságos rendszer az szerintem elég nyílvánvaló.

    Fölmerült itt a tömegközlekedés mint példa. Azért ott van egy igen komoly önrész amit az fizet meg aki ténylegesen használja a szolgáltatást, azzal hogy jegyet vagy bérletet vesz. És van még e mellett egy állami dotáció amit mindenki megfizet az adójával. De azért látni kell a tömegközlekedést a lakosság igen magas százaléka igénybe veszi, szóval ez a többség érdekeit érintő állami támogatás.

    Ha úgy vesszük franciáknál az internet rendszere ma is úgy működik mint a tömegközlekedés rendszere. A tényleges használók fizetnek egy igen jelentős önrészt azzal hogy fizetnek a szolgáltatásért, az állam pedig dotálja még ezen cégeket hálózat fejlesztését annak érdekében hogy az internet nagyobb mértékben terjedhessen.

    Na most ha ezt úgy megváltoztatják hogy nincs önrész és mindent az állam vállal magára az már közel sem olyan igazságos, főleg akkor nem ha az internethasználók nem a többséget képviselik. Mert akkor a kisebbség egy luxus szolgáltatását fogja finanszírozni a többség. Ugye ez kvázi olyan lenne mintha idehaza ingyenessé válna a tömegközlekedés és minden számlát az állam fizetne meg a tényleges használók helyett. Ezt ugye az adók növelésével lehetne megoldani ami viszont már mindenkit érintene azt is aki nem tömegközlekedik.

    Pl. budapesten van úgy 200ezer broadband netező. Ha most a főváris önkormányzat a saját büdzséjéből finanszírozná ezen emberek internet számláját és ezzel ingyenessé tenné az internetet az szerintem elég visszás helyzet lenne. Hisz a 2 milliós bp fizetné ezen 200 ezer ember netszámláját. És attól meg ingyenes lenne a net biztos hogy nőne a netezők száma - ami egyben a önkormányzat által fizetett számla összegét is tovább növelné - de ez közel sem hozna magával 100%-os bp-i használatot. Mivel sokakat még ingyen sem érdekelne az internet, vagy nem lenne hozzá eszközük hogy használnák mert pl. nincs számítógépük.

    Mellesleg még a végén egy mondat. Ugye ki mondta ezt az egészet? Politikus. Hiszünk nekik, főleg ha csak arra megy ki az egész hogy újválasszák. Az ilyenek a választások után mindig elfelejtik mit is ígértek. Olyan ez mintha idén a Demszky ingyen internetet ígérne nekünk ide Bp-re. Vajon ki hinne neki?
  • shabba
    #9
    Te nagyon álomvilágban élhetsz.

    Az internet nem más lefektetett optikai és rézkábelek, valamint ezeken adatot átvivő aktív eszközök(routerel,switchek,DSLAM,CMTS,modemek,stb) és szerverek összessége. Szerintem ez mind csak úgy varázsütésre ött termett és csak úgy működik, sőt önmagától fejlődik, a optikai kábelek csak úgy a földben teremnek, az aktív eszközök meg önmagukról lesznek egyre jobbak?

    Az hogy az internetnek nincs tulajdonosa megint tévedés. Mi az internet? Különálló távközlési hálózatok összekapcsolt hálózata. A különálló távközlési hálózatok pedig mind rendelkeznek tulajdonossal. Az hogy ezek szerződnek egymással és összekapcsolják hálózataikat még nem teszi ingyenessé a dolgot.

    Amikor te beírod a böngésződbe azt hogy pl. www.cnn.com akkor az adat mire célbe ér és vissza hozzád igen csak hosszú kábelhálózaton halad végig. Közben rengeted aktív eszközt érintesz és szerverhez kapcsolódsz hozzá. Szerintem ezek csak úgy ingyen ott teremtek. Nem is felügyelik, fejleszti őket senki csak úgy maguktól működnek és fejlődnek?

    Amiért te fizetsz az a kapcsolódás és a tartalom. A tartalom lehet ingyen, de fizethetsz érte nem csak pénzben. Pl. ezt a szerepet töltik be a weboldalakon a bannerek és egyéb reklám tevékenységgel kapcsolatok dolgok. És persze vannak valódi fizetős tartalmak is. A kapcsolódás viszont már pénzbe van.
  • Garfield
    #8
    És ki fizeti a kábelt, amit kihúznak hozzád?
    Ki fizeti a hálózati eszközöket, amelyeken keresztül a forgalom bonyolódik?

    Ma sem az internetért fizetsz, hanem az internet-elérésért.
  • yves
    #7
    És kinek kellene fizetnie a tengeralatti kábeleket, meg a műholdak fellövését?
  • szombi
    #6
    Csakhogy a BKV-t egyetlen cég üzemelteti.
    Az internetet a nemzetközi egyezmények tartják fenn, semmi más.
    Csak aztán a szolgáltatók elérték, hogy perkálni lehessen érte...
  • gregor
    #5
    szombi:Azért ez nem igy van!Az internetnek van tulajdonosa!Ennyi erővel a BKV szolgáltatása is lehetne ingyenes!
  • haxoror
    #4
    Rohatt franciák!!!!

    [irigykedik]
  • szombi
    #3
    Az internetért - lévén nincs tulajdonosa - eddig sem szabadott volna pénzt kérni!
  • HuAn82
    #2
    Nálunk ilyen jó darabig biztos nem lesz, szóval marad a nyálcsorgatás ha összejön nekik.
  • Teppik Amon
    #1
    Csak úgy ingyen adni valamit a népnek? Ki fogja ezt finanszírozni? Mi lesz a hátulütője? És miért vagyok ennyire pesszimista hogy mindenben a rosszat keresem? (esetleg irigykedek?)