5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • Jrex
    tom h, az azért írtam.én se tudom megmagyarázni,de állítólag ha máshova esik be a meteor akkor nem haltak volna ki.mert ahova esett(nem tom pontosan,mexikó fele,asszem a yucatán félszigetre)ott olyan kőzetek voltak amelyeknek a reakciója erre az ütközésre stb rosszabb volt mint ha máshova esett volna.-de onnan veszik h, oda esett mert a földön ritka ásvány található ott nagyobb mennyiségben,de nem tudjuk milyen anyag van a föld belsejében,és é-amerikát és d-amerikát összekötő közép amerika vulkáni tevékenységek folytán keletkezett....
  • W B
    tud valaki valamit a Coelurosaurus-ról? mert ahány honlap annyi féle dolgot ír...
  • W B
    abszolut hülyeségek. :)
    sajonos én csak a egy fée képpen tudom jelenleg megmagyarázni... de az már vallás.
  • Jrex
    "...nem fértek fel Noe bárkájára..."/the lost world/ez is hülyeség...
    ha valami rejtélyes megoldást akartok akkor én tudok elméletek gyártani:Dpl:tovább fejlődtek és minden nyommal(amiből rájöhetnénk)elhagyták a Földet...
    vagy más földönkívüliek vitték el őket...
    vagy a Földre a földönkívüliek hozták az életet,néhány millió év mulva visszatértek,és nem így képzelték el az evolúció eredményét,ezért kipusztították őket....
    najó,ezeket csak úgy írtam,nem gondoltam komolyan,de 1 scifi-be elmennének....
  • Keszike222
    Nem pusztult volna ki mindegyik hanem a kisebbek nagy eséllyel életbe maradhatak mert általába jobban alkalmazkodnak mint a nagyobb állatok.
  • W B
    haho! amit te mondasz az megint ott sántít, mint a meteor elmélet... mert akkor több élőlény is ki halt volna
  • Keszike222
    Nem rég láttam valamelyik műsorba,hogy a meteroid elmélet csak azért született meg mert ez volt még a legcélszerűbb magyarázat.Szerintem azért haltak ki mert valamitől teljesen megváltozott a környezet mindenütt és nem tudtak már elég gyorsan alkalmozkodni hozzá.De kétlem,hogy pont egy meteroid úgy csapodik be,hogy csak a dinoszauruszokat pusztítja ki.Mert olyanokat mondtak,hogy a meteroid becsapódása helyén 1 másodperc alatt 10 km körben egyből elpárolgott a víz.Szerintem ezt akkor a többi állat se élte volna túl.
  • W B
    mondom, hülyeség! túlságosan is sikeres állatok ehez, túljó az alkalmazkodó képeségük.
    változás volt, a kréta kor végén csökkent a dinosaurusok létszáma, de a fajgazdagság nagyobb volt... tehát ha rejtélyesen dolog nem lett volna, ismét talpra álltak volna
  • Keszike222
    Nem rég láttam valamelyik műsorba,hogy a meteroid elméle csak azért született meg mert ez volt még a leglogikusabb.Szerintem azért mert valamitől teljesen megváltozott a környezet és nem tudtak már elég gyorsan alkalmozkodni hozzá.
  • W B
    a kráter megvan. de én utána számoltam, aza metaot max félkilóméter ha lehetett. a dínók kihalására logikus magyarázat nincs. alkalmazkodó képeséguk a mai legtöbb állatét is túl szárnyalja.
  • Keszike222
    Inkább térjünk át egy másik vitára a madár-dino után.Ja meg egy jó tanács:ne mindig higyetek a tudósoknak.Legtöbbször nem vizsgálnak meg dolgokat hanem a legcélszerűbbet fogadják el.Ilyen pl. az az elmélet is,hogy egy meteroid miatt pusztultak ki a dinok.Csak ez nem igaz.Ha tényleg úgy csapodott be a meteroid ahogy mondják akkor a többi élőlény is elpusztult volna.
  • W B
    amik ott vanak? T-rex átlag mérete 15.2m??? észnél vagy? a rexnél az átlag 13m.
    nem, ott inkább az edig megtalált biztos legnagyobb méretek vannak.
  • Keszike222
    De ezek szerintem csak az átlag méretek.Lehetet néhány egyed amely nagyobb vagy kisebb volt ettől a mérettől.
  • W B
    vak vagy?
    kb 40 centivel nagyobb mint amenyit én mondtam eddig... ez tényleg üti a 15 métert...
    De viszont igaz a Giganto nincs fent... de a spino igen...
  • rtgh9
    csak szeretnéd...
  • W B
    T-rex kicsinyítők! eza honlap a tuti méreteket írja! itt edig mindig az általam elvárt méreteknél kissebbre írták a dínókat. hisz Triceratops 9m, de itt kisebb.
    gondoltom poénból megnézem a T-rexet! és mit látok? 15.2m
    enyhén nyertem.
  • Jrex
    tudom mi tanultuk ebben az évben.és bioszból mindíg 5-ös voltam és vagyok,az állatos résznél csak nekem volt hibátlan,de ez itt nem (annyira)számít.
  • W B
    előző nyáron volt. a lényeg hogy olyan munka lett volna... huhú. ilyet akarok felnőt korban...
  • Tirian
    Hogy írtad le?? És ki ajánlott állást??
  • Cuchulainn
    Attól még illene tudni, ha már egyszer érvként akarod felhozni egy vitában...
  • W B
    oh. én is. és képzeld a biosz dogámba max pontszámot kaptam arra a feladatra ahol a madara szárnyát kellet leírni és működését, de csak 3 mondatban írtam le! a többi nyolc a kifejlődésével foglalkozot! heh, a theropodák karjai... :) ahoz képest hogy legalább 6 mondatban kellet volna a szárnyat leirni és a működését...
  • Keszike222
    Lehet,hogy tanítsák gimibe de én nem gimibe járok hanem szakközépbe.
  • Cuchulainn
    Tulajdonképp az egész csak attól függ mennyire messzire mész vissza az időben. Nekünk is volt a dinoszauruszokkal közös ősünk(Cotylosauria ha jól amlékszem de nem 100%). Arról van szó, hogy a Dinoszauruszok és a madarak fejlődési ága valószínűleg csak későn vált el egymástól. De elvált mert a Triászból már madárleletek vannak ha jól tudom.
  • Cuchulainn
    Klasszikus Linné féle rendszerezést elvileg tanítják gimiben is.
    Regnum-Ország pl. Állatok(Animalia)
    Törzs-Phylum pl. Gerincesek(Vertebrata)
    Osztály-Classis pl. Kétéltűek(Amphibia)
    Rend-Ordo pl. Békák(Anura)
    Család-Familia pl. Varangyfélék(Bufonidae)
    Nem-Genus pl. Varangy(Bufo)
    Faj-Species pl. Zöld varang(Bufo viridis)
  • Jrex
    amit cuchulainn írt az elég érdekessé teszi mert ez már egy másik nézőpont,ebben az értelemben van értelme a madaraknak dinoknak nevezni,de akkor a krokodilokat is és a hidasgyíkokat is.és nem tom ő mit mond h, melyik melyik,de ő is azt írta h, leszármazottai.
    keszike222:törzs:gerinces
    osztály:emlős
    rend
    család stb ezeket nem tom annyira
    és végül a faj pl:ember,kutya érted?
  • Tirian
    ki ajánlott neked állást??
  • Keszike222
    Te ebszélsz W.B;kimondta nem olyan régen aztat,hogy a madár és dino ugyan az a faj?Cuchulainn nem azt mondtam,hogy nem a dinok lehetek a madarak ősei hanem azt,hogy egy idő után új csoport lett a madarak.
  • W B
    Keszike222 szerintem maradj csendben. a madár és dinosaurus nem faj... ha ilyen alap dolgokkal nem vagy tisztában akkor csend!

a másik: szerintem feles leges ezta vitát folytatni, olyanról vitatkozni ami biztos.
  • Cuchulainn
    Én azért írtam amit írtam mert a saját ismereteim alapján egyetértek vele. A madarak jellegzetes bélyegei sok mai hüllőcsoportban is megvannak (itt nem a pikkelyekre meg csőrre gondolok, hanem rengeteg egyéb anatómiai bélyegre) ezért ésszerű azt feltételezni, hogy a madarak a mai hüllőkhöz jóval közelebb állnak mint az emlősökhöz. A hüllőkön belül is a csontszerkezet (főleg a koponya) és az agyfelépítés a krokodilokkal mutatja a legtöbb hasonlóságot. Szintén feltűnő a hasonlóság a kihalt dinoszaurusz-fajok némelyikével. Mivel nem került elő olyan másik állatcsoport amely ilyen hasonlóságokat mutatna, így ésszerű feltételezés, hogy a kistermetű ragadozó dinoszauruszok lehettek a madarak ősei.
  • Keszike222
    Nekem mindig saját álláspontom van.Meg a tudsóoknak nem is nagyon hiszek mostanában.Nem olyan rég láttam a tv-be,hogy néha a tudósok nem nagyon vizsgálnak meg dolgokat és a legcélszerűbb magyarázatott adják.Ilyen például az is,hogy a dinoszauruszok egy hatalmas meteroid becsapódás miatt pusztultak ki.Ha ez igaz akkor miért csak a dinok pusztultak ki?Akkor a többi élőlénynek is kikelett volna halnia.
  • Cuchulainn
    Már ne is haragudj, de erre most nem válaszolok, előbb nézz utána, hogy mit jelent a faj, osztály meg csoport kifejezés és utána írj inkább...
  • Tirian
    nem a tudósok álláspntját hangoztassátok hanem a bizonyítékokat figyeljétek és legyen saját álláspontotok.
  • Keszike222
    Ezek az osztályok de hüllők,emlősök,madarak stb. azok csoportok.Meg a tudósok is általába csoportokat használják.Ja meg attól,hogy a dinok és a madarak egy osztályba tartoznak nem ugyan az a két faj mert nem egy csoportba tartoznak.
  • Tirian
    változtathatnak ezeken sztem.
    Nem is olyan rég még lomha bárgyú hidegvérű állatoknak tatották őket.
    Mi van ha valami fontosat nemsokára bizonyítanak be??
  • Cuchulainn
    Najó akkor
    Tudom, hogy nem irogattam ebbe a topikba még, de azért szoktam nézegetni mert szeretem a belinkelt őshüllős képeket. De most beleszólok, mert már egy ideje böki a csőrömet a téma.

A modern rendszertan szerint olyan osztályok, mint hüllők, madarak vagy emlősök nem léteznek. Az olyan tulajdonságok mint melegvérű, tolla van már nagyon nagyon régóta nem használtak a rendszerezésben, csak a tankönyvekben, mivel egyszerűen megjegyezhetők. A modern rendszertan elsősorban a csonttani és a molekuláris bélyegek alapján osztályoz, és ez alapján a magzatburkos gerinceseket (Amniota) a következő osztályokba sorolják:

Anapsida osztály: Koponyájukon nem jelennek meg a járomívek sem a halántékablakok ide tartoznak a mai teknősök, meg egy csomó kihalt őshüllő.
    Synapsida osztály:Egy halántékablak és egy járomív jellemzi őket (az alsó) Ide tartoztak az emlősszerű őshüllők és mai utódaik az emlősök
    Diapsida osztály(és itt ez az érdekes): Mindkét járomív kialakul, és két halántékablak jelenik meg a koponyán. Ide tartozik az összes többi ma élő hüllő és a madarak is! Ezen belül:
    Sqamata rend:A kígyók és gyíkok tartoznak ide
    Sphenodontia rend:A hidasgyíkok 3 faja alkotja
    Archosauria rend: Ide tartoznak a ma élő krokodilok, valamint valamennyi dinoszaurusz és madár is!

A negyedik elismert osztály az Euryapsida volt, ahová a tengeri őshüllők többsége tartozott, nekik elvileg az összes képviselőjük kihalt.

Ez a ma elismert álláspont, persze a rendszertan viszonylag képlékeny tudomány így változhat a felállás, de nagyot már nem.
  • Tirian
    hagyjuk,ok? xd
  • Keszike222
    Nem azt mondtam,hogy az az egyetlen hanem,hogy azt az elméletétt.
  • Tirian
    nem a T-rexes elmélete volt az egyetlen Adam!!!
  • Keszike222
    Az lemaradt,hogy a múzeumba dolgozó ember előtte egyetlen ásatáson se volt.
  • Keszike222
    Csak szólok Tirian,hogy Horner olyan hülye,hogy azt az elméletétt amely szerint a T-rex dögevő volt az egyik múzeumba dolozó ember cáfolta meg egy Hadrosaurus csontvázzal.Azony ugyanis T-rex fog nyomok voltak amelyek elkezdtek beforni így bebizonyította,hogy a T-rex nem dögevő volt hanem olyan ragadozó amely néha dögöket is evett.