5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
junkers87 #3795 Üdv!
A Diplodocus hátán lévő tüskékről, vagy ahoz hasonló kinövésekről mit lehet tudni? Először anno a Walking with Dinosaursban láttam először, és eléggé meglepett... Csontvázakon, és azok illusztrációin nem lehet látni, és a legtöbb rajzon sincs rajt. Van ennek valami valós alapja, vagy ez csak fantázia? -
#3794 vonj átlagot.... -
garex #3793
am. én az Amphicoelias fraggilimus méretét tekintve félek a becslésektől mert találtam olyan oldalt ahol az volt írva hogy 60 m de olyat is ahol csak 25 volt de az egyik legdurvább az volt ahol azt írták hogy 15-45-ig szal igazábol nem tom hogy minek lehet hinni. -
magyar895 #3792 bocsánat a helyesírási hibákért :) -
magyar895 #3791 ÜDV!
Egy olyan kérdésem lenne hogy: kb 2 hete láttam a tévében egy újságot ami a dinoszauruszokkal foglalkozik és minden számban található egy dinoszaurusz csontvázának darbja és a végén össze lehet állítani egy komplett dinó csontvázat (ha jól emlékszem egy T-rex csontvázat)tud valaki valmit erről a kiadványról?Név internetes cím vagy bármi más.
Szeretném meg venni a hét éves öcsémnek mert nagyon szereti a dinókat de én nem találtam semmit.
Köszönöm előre is -
#3790 Nyilván kiválasztanak egy hasonló fajt, amelynek viszonylag ép csontváza maradt fenn (mondjuk az Amphicoelias esetében a Diplodocust), és annak az arányait használják a méret becslésénél. De persze semmi garancia nincs rá, hogy az adott fajnak pont olyan méretarányai voltak. Sőt... -
#3789 lol ezt nem tudtam világ életem be azt hittem hogy 1 család a test tartás meg minden nagyon hasonlított
-
W B #3788 az oviraptor nem dromeaosauria... nem rokonok.
amúgy evet tojást, de az csak egy része volt amit evet. bogyók, kis állatok stb.
-
#3787 hát nem toom
pl a raptoroknál sztem 1általán nincs ilyen összehasonlítás képp egy velocinak sokkal nagyobb feje van mint egy ovi-nak miközben testméretileg majdnem ugyan akkorák... tényleg az oviraptorok fészekrablókvoltak? -
W B #3786 fajonként eltérő igaz... de akkor is családonknt is biztos van körülbelüli érték... stb. -
#3785 ez fajonként eltérő.... sajnos nálluk nem volt meg az mint pl az embereknél hogy 7,5-8 fejmagasságú -
W B #3784 nah, valaki nem tud olyan képleteket amivel kiszámolható egy dínó testmérete stb?
pl. adot a koponya hossza, és ebből kiszámolható a teljes hossz -
#3783 -
#3782 -
#3781 yep -
#3780 Van itt valaki? -
#3779 Kb. mint a Megaraptor esete. Őt is óriás-dromaeosauridának nézték először, aztán kiderült, hogy a nagy görbe karom egy megalosauroida-szerű állat kezéről származik :) -
#3778 Üdv, régóta... :)
Én szerintem "csupán" robusztusabb csípőjű sauropoda lehetett. Ez ugyanaz a példa, hogy megtalálták a Baryonyx karmát, és ha nincs mellette a viszonylag ép csontváz, akkor tuti kihoztak volna valami 10 méteres Deinonychust. -
mallamut #3777 :DD) -
#3776 áhh akkor értem már milért nem jártam sikerrel ^^ -
#3775 én úgytom h 1 vagy 2 majdnem teljes csontvázat találtak belőle. -
garex #3774 én csak annyit találtam plusszba hogy a csípőjénél kb. 9-10 méter magas lehetett és hogy indult még 1 expedíció a keresésére se sikertelen volt.(dátumot meg egyéb infót nem találtam) -
W B #3773 Gigantosaurus: 14.7m
amit te keresel az a DEINOCHEIRUS, ami egy Therizinosauria
-
#3772 az mé van hogy a giganto saurusról keresek aminek csak a kezét találták meg (ha jól toom) és T-rex-eket dobál ki a gúgli -
#3771 B0B0! Jó újra látni! :D
Azt én is mindig furcsának tartottam, hogy egy másfél méteres csigolyatöredéket csak úgy elveszítettek...
A csigolyán kívül volt még egy combcsonttöredék is, ami szintén nincs meg.
Találtam egy cikket Ken Carpentertől, szerinte a leletek igen törékenyek voltak (Cope ezért is nevezte el A. fragillimusnak) és a megfelelő preparációs technikák híján tönkremehettek.
Képek is vannak, a második kicsit durva. Ha ez tényleg ekkora volt, hát vaze...
Cikk itt:
[URL=https://scientists.dmns.org/sites/kencarpenter/PDFs%20of%20publications/Amphicoelias.pdf]Carpenter, K. (2006). "Biggest of the big: a critical re-evaluation of the mega-sauropod Amphicoelias fragillimus."[/URL] -
W B #3770 én sem hiszem.
szerintem max egy nagyra megnőt eddig ismert faj egyede -
#3769 Jójó, ez amit mondjuk a wikin lehet találni. De engem inkább a valóság érdekel (mi történt az eredeti lelettel, volt-e másik is, vagy csak a csigolya került elő)
Őszintén szólva nem hinném, hogy ez a fiú 60 méteres lett volna. -
#3768 kétlem hogy ezeknek a behemót élőlényeknek zsáktüdejük lenne....
-
W B #3767 téged is rég látalak! jó újra látni!
Sauropoda, Diplodocidae
60m (becsülve)
135 tonna (elvileg azaz légzsákok biztos nincsenek bele számolva, az üreges csontozatot nem tudom)
felső júra
Észak-amerika
kép1
kép 2
kép 3 (csigolyája)
a szaporodás, és viselgedéstant hozzá értő könnyen kikövetkezteti
-
#3766 Na egy szép kérdés:
Amphicoelias
Mindent, amit csak össze tudtok szedni róla! :) -
#3765 tök cukee -
garex #3764 ezt láttátok már? -
W B #3763 nem tenontosaurus mert az alsókrétában élt, de felső jurakori a két állat -
garex #3762 mi van az alsókrétával? -
primavis #3761 Ha esetleg érdekel, nézzétek meg ezt a linket!
http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2008/02/11/Mas_nezopont_a_dino-madar_kapcsolatrol/ -
W B #3760 nem. (az alsó kréta) -
garex #3759 tenontosaurus -
W B #3758 barchi stimmel.
de a másik nem. júra kori -
garex #3757 brach és maia -
W B #3756 lál. már megint igazam volt