42
Filmnézés 30 év múlva
  • Taranov
    Nem értek veled egyet abban, hogy a mozi meg fog szűnni, a moziknak megvan az állandó közönségük, és a továbbiakban is meglesz. Ha egyre kevesebb a jó film, miért veszik majd meg az emberek DVD-n? Másrészt a művészfilmekben továbbra is nagyon jó a felhozatal, é azokat moziban szokták nézni az emberek manapság. Szerintem a 30 évvel egy kicsit előreszaladtál.
  • Encore
    A szórakoztatás jövöje. Azon gondolkodtam, hogy milyen lesz 10-20-30 év múlva a
    szórakoztatás. Amióta 2000 környékén a dvd lejátszók ára elérhető lett mindenki számára, azóta a DVD-k túlszárnyalják a VHS eladásokat. Jövőre egyáltalán nem gyártanak majd VHS lejátszókat és kazettákat ezt nemrég jelentette be több nagyobb studió. Tehát a DVD-k megjelenése óta cirka 6-7 év kellett a DVD-nek, hogy végleg kiszorítsa a VHS-t. Hogy a DVD után milyen fomátum jön az még kérdéses, a HD-DVD és BLU-RAY a két legesélyesebb. Hogy a kettő közül melyik kerül ki az még kérdéses, de annak idején 30 évvel ezelött a VHS és
    BETAMAX között is nagy harc volt és a VHS került ki győztesen, így az terjedt el. Sok elmélet és ötlet kering, hogy milyen is lesz a szórakoztatás a jövőben. Amire én gondolok (merítve ötleteket másoktól is), hogy a jövőben a mozi mint olyan meg fog szünni. illetve nyilván lesz néhány darab még, hiszen jelentössége van a mozinak más téren is nem csak a film nézésben. Például elég ha a legideálisabb randi helyre gondolunk. De a lényeg, hogy az egyre növekvő jegyárak miatt (és az egyre kevesebb jó film miatt) a mozi idővel el fog
    tünni és az otthoni szórakoztatásé lesz a jövő. Valószínű, hogy a színházak megmaradnak. Az én elképzelésem szerint 25-30 év múlva, lesz otthon egy hatalmas projector (vagy plazma, vagy akármi ami majd elterjed a lényeg, hogy nagy lesz, legalábbis nagyobb mint az átlag Tv képernyö) alatta egy doboz ami az aktuális formátumot játsza le (DVD, HD-DVD, BLU-RAY, akármilyen adathordozó ami majd szabvány lesz, természetesen über brutál nagy felbontásban).
    Azon kívül ez a doboz alkalmas lesz internetezésre és játékra is. Minden egyben.
    Fix hardware amit csak 5-6 évente kell cserélni (vagy csak bizonyos alkatrészeit). Szerintem, kijön egy film, látjuk a bemutatóját valamelyik csatornán, felugrunk netre és megrendeljük, majd másnapra a futár vagy a postás (remélhetőleg 30 év múlva a posta is gyorsabb lesz) meghozza és otthon megnézzük. A másik módja, hogy felugrunk netre és a megfelelő oldalon megvesszük a filmet amit fizetés után azonnal meg is nézhetünk neten keresztül. Mint amikor a moziban megvesszük a jegyet, csak itt te döntöd el, hogy mikor
    indítod el a filmet vagy állítod le. Gondlom ez olyan lesz, hogy egyszer lehet megnézni a filmet egy fizetéssel vagy lesz olyan változata amikor le is töltheted a filmet. Ilyen oldal üzemeltetésére vannak példák is, ha jól emlékszem Morgan Freeman vállalata is ezzel probálkozik. A filmkészítok egyből az adott formátumban hozzák ki a filmjeiket. Ennek persze az is a feltétele, hogy a filmek olcsóbbak legyenek mint most egy dvd. Nem tudom milyen lesz az infláció akkor de az ideális ár egy filmért (valamilyen adathodozón)
    1500-2000 Ft. Mint amikor most kijön egy film, megvárjuk a dvd-t ami eleinte sokba kerül, de még várunk és amikor lemegy az ára 2000 Ft körülire akkor megvesszük.

Ti, hogyan képzelitek a jövő szórakoztatását?