583
  • zerke
    > A vallással addig semmi bajom míg nem próbálják meg mindenkire ráerőszakolni

Szerintem sem kene senkire raeroszakolni.

> a vallási iskolákat is be kéne szüntetni

Nem kotelezo odajarni. Ha nem jelentkeznek, akkor megszunnek maguktol. Ez demokratikus. Ha eroszakkal bezarjuk, az kevesbe.

> Mindenkinek magánügye miben hisz,de ha már másokat próbálnak befolyásolni ezzel azt már nem nézem jó szemmel.

Teljesen egyetertek, de szerintem ehhez hasonloan a vallasellenesseget se eroltessuk ra senkire. Engem csoppet irritalt kozepiskolaban, hogy a vallasrol cinikusan beszeltek az objektivitas helyett.

> Ha megnézzük a keresztény valláson belül sincs egyetértés mindenben,nembeszélve más vallásokról amik több szempontból is ellentmondásban állnak a keresztény vallással.És ki dönti el melyik az igaz?

A tudomanyon belul sincs egyetertes.

> Minden vallásnak ugyanannyi bizonyítéka van rá hogy az ő világnézetük a helyes,vagyis semmi.

Ha kicsit kiterjesztjuk a Matrix c. film mogotti filozofikus elmeletet, miszerint a valosagot nem tudjuk bizonyitani, azaz pl. lehet, hogy az ufok tegnap hoztak letre minket, mindenkibe beleultettek az emlekeit, es tegnapelott nem is letezett a Fold, nos ilyen alapon az egvilagon _semmire_ sincs bizonyitek. Szoval egyetertek, de ez nem csak a vallasossaggal, hanem az ateizmussal is igy van.

> Csak sokan elsiklanak a bizonyítékok felett,vagy hamisnak mondják ki ezeket.

A Torinoi Lepel is csak hamisitvany...

> És nem kéne szembeállítani a tényeket a vallással

Forditsuk meg a dolgot.

Engem nem gyoztek meg az evolucios elmelet bizonyitekai. Legjobb tudomasom szerint meg a szakik szerint is csak elmelet. Nincs teljesen alatamasztva. Nem hiszek benne. Az en szavam ezen a teruleten ugyse er sokat, kit zavar, ha nem hiszek benne?
    Ellenben meg kellett tanulnom, es vissza kellett mondanom. Megvontam a vallamat, visszamondtam, na es? Nem hiszek benne akkor se. Na igy sikerult a nem-vallast rameroltetni.
  • Kornan
    Én is azt mondom jó hogy vesztett az inteligens tervezettség.A vallással addig semmi bajom míg nem próbálják meg mindenkire ráerőszakolni,közhelyeken terjeszteni,és szerintem a vallási iskolákat is be kéne szüntetni.Mindenkinek magánügye miben hisz,de ha már másokat próbálnak befolyásolni ezzel azt már nem nézem jó szemmel.A vallási iskolákban gondolom nem úgy tanítják a hitet mint egy elméletet hanem tényként kezelik,pedig szilárdan kijelenthetjük semmi valóságalapja nincsen.Ha megnézzük a keresztény valláson belül sincs egyetértés mindenben,nembeszélve más vallásokról amik több szempontból is ellentmondásban állnak a keresztény vallással.És ki dönti el melyik az igaz?Minden vallásnak ugyanannyi bizonyítéka van rá hogy az ő világnézetük a helyes,vagyis semmi.Ha racionálisan megnézzük az eddigi tényeket beláthatjuk,hogy "baromság" amit a vallások jó része tanít.Csak sokan elsiklanak a bizonyítékok felett,vagy hamisnak mondják ki ezeket.Az evolúcióelméletre is több mint elég bizonyíték van,létezik evolúció,rengeteg esetben bizonyítva van a fajok közti átmenet.Igen-igen és mi van a hiányzó láncszemekkel kérdik mindig?
    Valóban vannak,minél régebbre megyünk vissza annál ködösebb az egész,de a jelenlegi bizonyított tényeket figyelmen kívül hagyni bolondság.És aki hithű ember hajlamos ezt tenni,nemcsak az evolúcióelmélettel kapcsolatban.Sajnos a gyerekek és sok felnőtt is könnyen befolyásolható hagyni kéne hogy maguk döntsék el miben hisznek.És nem kéne szembeállítani a tényeket a vallással,ez a fajta gondolkodás a sötét középkorra volt jellemző,csak ott a vallás győzött és hadnemondjam miket műveltek akkor.
  • zerke
    Nem is segitett neki, csak hajokaztatta :)

Kicsit egyszeru gondolkozasu volt az urge. Megis mit tett volna? Megoli? Otthagyja egy lakatlan szigeten? Ezek eppannyira nem megengedheto dolgok, mint az ongyilkossag. Marmint egy vallasos embernek.
  • zerke
    Allj, en a tudatos tervezesben nem ketelkedem.
  • jefferson83
    Én is a mindig mindenben kételkedjünk elvet vallom
  • jefferson83
    Egy kis érdekesség:

Charles Darwin hajóútja során (1831-1836) írta meg fő művét a Fajok eredetét. A Beagle nevü hajó kapitánya Fritz Ray mélyen vallásos volt. Amikor kiderült, hogy Darwinnak miben segédkezett öngyilkos lett (bár ezt nem értem, ha vallásos volt miért lett öngyilkos ).
  • zerke
    Hat, en is sokaig a tudatosan megtervezett evolucioban hittem :), csak aztan lattam, hogy milyen gyenge talajon all az evolucios elmelet, ugyhogy megmaradtam a "ismerek elmeleteket, de egyebkent a tudatosan megtervezett nem tudom miben hiszek... de van-e jelentosege a nem tudom resznek?" allaspontnal.
  • jefferson83
    Élesen én nem különíteném el a kettő világnézetet. Darwint sem mondanám ateistának.
  • jefferson83
    Megelőztél :) Igen is tanítani kell, mert az általános kultúrához hozzá tartozik, de erre ott van a hittanóra.
  • zerke
    Az evolucios elmelet az ateizmus teremtestortenete. Az intelligens tervezettseg az istenhivok teremtestortenete (vagy annak alapja). Akarmelyiket tanitjak vagy az ateizmus vagy az istenhit vilagnezetet kozvetitik, ennelfogva alkotmanyellenes. Szerintem.

Szerintem tanitsanak oszinten Darwinizmust: ezt talalta ki a mukso, ennyire sikerult bebizonyitani (szerintem nagyon nem meggyozo: az allatvilagban rengeteg olyan fajt talalhatunk, aminek az evolucios fejlodeset megmagyarazni nehezkes, nem is beszelve a hianyzo lancszemekrol).

Az istenhivok meg hittanon ugyis megtanuljak a teremtestortenetet: az ateistak megtudjak a sajat igazsagukat, az istenhivok meg lecserelhetik magukban az amugy is gyengecske elmeletet egy olyanra, amit megcafolni nem lehet. :)

Valojaban pedig az intelligens tervezes a helyes, mert mindent az Epitesz tervezett. :)
  • Del Sonar
    Hozzászóltam ehhez is!
  • entreri
    The Sims?
  • sanyo1212
    Szerintem meg minél több oldalról, több féle elméletet be kellene mutatni. Ez az oktatás lényege.

Szerintem...
    Természetesen ki kell emelni azt, amelyik a legvalószínűbb.
  • roliika
    És mi van ha valójában sokkal idősebb az ami minket teremtett mint a világegyetem, és a világegyetem maga csak az 1-ik ilyen lény, vagy akármi Playstation 2-je? :-)))) Jól elvan vele, de nem gondol bele mit tesz. :-) Na de most komolyan...a teremtés elméletet tanítják USA-ban pár suliban azért! Ha nem hiszitek, RTL-klub esti hiradóját nézzétek meg!
  • juzosch
    Egyébként meg hülyeség, hogy mindenképp teremtenie kellett minket valakinek, mert magától nem képes kifejlődni az élet. Valamikor annak is ki kellet fejlődnie, aki minket teremtet.
  • juzosch
    A teremtéstörténet filozófia-órára való. Amíg az ég világon semmi nem támasztja alá, addig maximum csak egy ötlet, ami nem alkalmas tanításra. Persze az evolúció sem 100%-os, de jópár tény támasztja alá.
  • semi
    psze nem tudom pontosan mi módon (külön órában foglalkozva vele) tanították-e a teremtés elméletet a gyerekeknek, de részemről, nem lenne, baj! az igen, hogy párhuzamot vontak a kettő között!
    Jó tudni, hogy mit gondoltak őseink, (és itt most a ma is élő idősebb generációra is gondolok) a világról és annak keletkezéséről! Mégegyszer mondom nekem semmi bajom, hogyn ezt is tanítják, a probléma sztem ott lehet hogy időben nem különítik el e két elméletet egymástól, s nem beszélnek DARWIN előtti és utáni időről! Csak azért tartottam fontosnak leírni ezt mert a cikk címe ami félre vezető lehet!
  • rolika
    egyetértek, a teremtéstörténet hittanra való
    ez is csak amerikában lehet ügy
  • ac3
    >>Eléggé sajnálatos dolog,h így rá akarják erőszakolni a gyerekekre a vallást.

csak azt nem ertem h ez miert jo...
  • irkab1rka
  • Kannibal
    Eléggé sajnálatos dolog,h így rá akarják erőszakolni a gyerekekre a vallást.
  • fawcet
    Szerintem is inkáb a templomokban oktassák, akinek erre van igénye.
  • immovable