583
-
HUmanEmber41st #63 Kedves ateisták ( Isten létét tagadók )!!!
MIvel nincs Isten, így nincs a halál utáni másfajta "élet".
Isten nem büntet meg titeket földi tetteitekért.
Nyugodtan megölhettek bárkit, ki is rabolhatjátok, és megerőszakolhatjátok az összes nőt/férfit.
Rajta, hiszen csak egyszer élünk !!!
Mire vártok?
Mi tart vissza titeket???
Nevelés, meg ilyen maszlagok????
Csak duma az egész!!!
Éljetek !!!
Carpe di em !!!!!!!
Na! -
#62 nem tudom a most hozzászólók emlékeznek e, de épp a legutóbbi ilyen teremtéses-evoluciós cikk volt talán a legpörgösőbb - vagy 500 hozzászólással - a közelmúlt hírei közt...
azért érdekes látni ezt. ez a "majmoktól eredtünk" kérdés ez sokakat ennyire riaszt? mer a mindennapokra tekintve a származás nem kéne, hogy jelentőséggel bírjon (vagy gáz az ükdédszépapi?), és mégis megy rajta a vita, óránként 15 hozzászólással... hát szal: -
haxoror #61 -
peterx #60 NAGYON helyes :) Isten meg a hülye hit= -
kukacos #59 Ja és tudsz akkor erősebbet talán? -
#58 igen -
assdf #57 Nos eredetileg egy hosszú kommentet irtam volna ide, de inkább egy rövedbbet irok.
Szóval ami a lényeg: a vallás ismerete NEM EGYENLŐ egyházzal,egyházi vezetőkkel,egyházi vezetők által kitalál marhaságokkal.Az egyházi vezetőknek mind most mint régen körülbelül annyi közük volt a vallásukhoz mint annó a királyoknak vagy most az elnököknek.Azaz semmi. Mindet csak a hatalom érdekelte.Akarsz történelmi példát?Sehol nincs olyan leirva hogy aki nem keresztény azt meg kell tériteni akár a másik kiirtása árán is.Olyan sincs hogy aki nem iszlám vallású azt szintén le kell mészárolni. Ez sem a bibliában sem a koránban nincs. Ehhez képest voltak keresztes háborúk, dzsihád stb stb... Hogy miért? Mert ez volt az érdeke bizonyos vallási vezetőknek meg az öke tkövető sok hülye fanatistának.
A kotonról az abortuszról és a többi dologról sincs szó a bibliában. Hogy ez tiltott dolog az azért van mert bizonyos vezetők (pl pápa) ezt kitalálta mert ez felel meg a jelenlegi érdekének.De ennek szintén semmi köze a valláshoz. Szóval ne keverjük össze a kettőt.
És ami még fontos:az hogy ismerersz vallásokat és hogy azokban hogy képzelik el pl. a teremtést az még nem azt jelenti hogy akkor neked most már buzgómócsing vallási fanatistának kéne lenned...
De vannak benne dolgok amiket jó lenne ha több ember ismerne, talán akkor nem lenne ennyi problémás gyerek, aki azért problémás mert a szülö nem vállal felelőséget érte, nem ér rá a gyerekre, nem foglalkozik vele stb stb.Manapság a nagy tudományos világunkban egyre több problémás gyerek van,mert a tudomány nem oldott meg semmit sem.Adott neked tévét, de azt nem mondja meg hogy mikor használdés mikor ne.Adott neked telefont de azt nem mondja meg hogy ne vegyél már a 6 éves gyerekednek vmi csilivilit mert később majd elkényeztetett felnőtt lesz belőle és igy továb... -
#56 Röviden és durván fogalmazva igen,azonban nem mondom azt hogy be kéne tiltani és minden vallásost falhoz kéne állítani és lelőni.Hanem csak a szerepét,befolyását csökkenteni kéne,ami valószínűleg magától be fog következni.
-
kukacos #55 Érdekes, hogy gyenge elméletnek tartod. Pontosan milyen érvek alapján is? Vagy csak gyorsan elfogadtál néhány innen-onnan hallott ellenpéldát, mert így kényelmesen el tudod utasítani?
Hogy mást ne mondjak, például a katolikus egyház is hivatalosan elfogadja és sikeres tudományos elméletnek tartja, pedig nekik aztán végképp jól jönne, ha nem lenne az. -
zerke #54 > Szerintem a mostani nagy meghatarozo vallasok leglenyegesebb resze az a hatalom es befolyasolas. Az emberek maximum csak az alsobb siznteken szamitanak. Most oszinten, kiknek van szuksege hatalmas egyhazi vezetokre, hogy a sajat lelki bekejet megtalalja es a hitet gyakorolhassa?
Mert te aztan tenyleg tudod, hogy miben all a vallasossag, hiszen te is... Ja, nem is :) -
zerke #53 > Abból áll hogy amit kimond,abban nem kételkedik,nem fogadja el hogy nem igaz,vagyis szentül hiszi hogy az az igazság.A tudomány a fejlődéssel változik,új ismeretekre teszünk szert,fokozatosan felfedezzük a minket körülvevő világot.
De te kategorikusan kijelented, hogy a vallas baromsag, es hogy kitalaltak. Ertem :) -
#52 Gondolom irodalomból. -
zerke #51 > az ateizmus az egy vallas???
Hat, ha vallas=vilagnezet, akkor igen. Bar inkabb vallasi iranyzat, ahogy pl. vannak krisztushivok, es nem mind egy vallashoz tartoznak.
Mondhatjuk azt is, ha lenne egy felmeres, amiben a vallasodat kerdezik, akkor kene, hogy legyen "nincs vallasom" vagy "ateista" bejegyzes.
> szerinted egy 14 eves gyerek onszantabol megy oda?
> (nem beszelve a 6 evesekrol)
En 14 evesen siman mentem volna vallasos iskolaba, de nem volt ra lehetosegem. Egy 6 eves meg sehova sem megy onszantabol. Mint mondtam, a szulo lelke rajta, de ha nem kell eroltetni, akkor minek megtiltani?
> Miert pont a keresztenyseg? Ha hittanrol van szo, akkor miert nem tanitjak (legalabb) az osszes nagy vilagvallast, aztan majd mindenki valaszt maganak megfelelot?
A hittan legyen fakultativ. Ha orarendbe illeszkedik, akkor meg jobb (de ezt legfeljebb a legelterjedtebb vallasokra lehet megoldani - ami Magyarorszagon a kereszteny vallasokat takarja), de nem lehet termet biztositani minden vallasnak, mert az eroforrasok vegesek.
En orarendi idopontban sosem jartam hittanra, ennyi erovel eljarhattam volna a buddhistakhoz is szombatonkent (ha lettek volna a kozelben). -
fflx #50 Szerinted mindenkepp kell egy vallas, hogy utmutatast adjon abban, hogy hogyan kell elni? Szerintem messze eleg a neveles, a gyerekszoba, stb...
En pont ezekben az "évezredes megfigyelések"-ben nem hiszek. Lasd iszlam es a nok. Vagy itt a keresztenyseg is sok marhasagot hangoztat, lsd koton, fogamzasgatlas, abortusz stb...
Szerintem a mostani nagy meghatarozo vallasok leglenyegesebb resze az a hatalom es befolyasolas. Az emberek maximum csak az alsobb siznteken szamitanak. Most oszinten, kiknek van szuksege hatalmas egyhazi vezetokre, hogy a sajat lelki bekejet megtalalja es a hitet gyakorolhassa? -
raingun #49 EZ AMERIKA!
Több száz éves alkotmányuk kimondta hogy minden ember egyenlő DE a nők csak a 20. század közepétől szavazhattak, a négerek pedig szintén az 50-es évekig hátrányosan voltak megkülönböztetve.
Az evolúció tanítását is büntették még a 20 század elején.
Álszent banda!
A vallás pedig maradjon a templomon belül. -
#48 "A vallas rugalmatlansaga abban all, hogy Istenben hisznek?"
Abból áll hogy amit kimond,abban nem kételkedik,nem fogadja el hogy nem igaz,vagyis szentül hiszi hogy az az igazság.A tudomány a fejlődéssel változik,új ismeretekre teszünk szert,fokozatosan felfedezzük a minket körülvevő világot. -
fflx #47 az ateizmus az egy vallas???
"nem kotelezo oda jarni..."
szerinted egy 14 eves gyerek onszantabol megy oda?
(nem beszelve a 6 evesekrol)
Miert pont a keresztenyseg? Ha hittanrol van szo, akkor miert nem tanitjak (legalabb) az osszes nagy vilagvallast, aztan majd mindenki valaszt maganak megfelelot? -
assdf #46 Ez jó tetszik :)
Egyébként csak annyit mondanék hogyha valaki vallásos az még nem rossz.Én nem igazán vok az, inkább ateista és épp ezért rengeteg napi problémám van.Többek közt olyanok hogy hogy kéne helyesen élni(pl. éljek a mának vagy figyeljek a többi emberre is..?), mik legyenek az elsődleges szempontok és igy tovább.Egy vallásos embernek ez már sokkal könnyebb mert a vallása útmutatásokat ad neki (ami ráadásul évezredes megfigyeléseken,hagyományos is alapul). A tudomány meg csak ad sok szép lehetőséget, de abban már nem segit hogy hogyan is használd azt.
Valahogy én az evoluciót is ilyennek tartom.Van egy szép elmélet ugye a Darwini ami úgy ahogy be van bizonyitva, de rengeteg helyen lyukas persze tehát nem garantált hogy tényleg úgy történt ahogy mi elképzeljük.De még ha úgy is történt, akkor tegyük fel magunknak a kérdést hogy ettől most jobb e nekünk, vagy segit-e az az élet nagy kérdéseiben hogy tudjuk teljesen céltalanul vagyunk itt és ráadásul az egész a véletlen müve,tehát életünknek semmi nincs értelme? Mert a végső konkluzió ez ha teljes mértékben elfogadjuk a darwini evolúciót.
Vagy vegyünk a vallásosabb megközelitést hogy vmiféle célból vagyunk valaki teremtette az életet mert célja volt vele itt stb stb. Ez esetben sokkal könnyebb értelmet találni az életnek sokkal könyebb eligazodni.Tehát én szivesen venném ha a másik fajta megközelitést is tanitanák az iskolákban és majd a diák választ hogy ő melyiket favorizálja, vagy esetleg majd kiszüri a kétféle elméletből a jó és hasznos dolgokat és ezáltal könnyebb lesz eligazodni majd az életben ha felnő.
(ja és senki ne keverje össze az intelligens tervezés elméletét a buzgó vallásos fanatizmussal, az teljesen más) -
zerke #45 Kozben leesett, hogy ertetted a megtanulni dolgot. Szoval az a resze semmis :)
De azert azt tenyleg nem art megtanulni, hogy hetvegen mit unneplunk. Meg Husvetkor es Punkosdkor. -
zerke #44 Kukacos: en nem vitatkozom. Az hisz az evolucioban, aki akar. En nem. Szerintem gyenge elmelet. Zavar? Mert engem nem.
Sot, azt mondtam, hogy biologia oran oktassak csak az evoluciot, viszont objektiven vilagitsanak ra, hogy mennyire bizonyitott, vagy sem. Nem akarok mast, csak azt, hogy elfogulatlanul oktassak az elmeletet. Ennyi.
Mellesleg ugyanezt varom el a hitoktatoktol is. Legyenek olyanok, mint Bucser hitoktatoja. Ha valaki szentseget akar felvenni, akkor kelljen vizsgaznia, hogy tudja-e, hogy mibe megy bele. Egyebkent nem kotelezo megtanulni. Hinni meg plane nem. -
zerke #43 Az elso reszet az egyhazi iskolaval koszonom.
Bar szamomra a "megtanulni" szo nem jelenti azt, hogy "hinni benne", hiszen inkabb az "ismerni" szoval rokon. Pl. megtanulni a buddhistak elmeletet nem jelenti azt, hogy buddhista is leszek tole.
A Torinoi Leplerol egyebkent kicsit feluletesnek tunnek az ismereteid.
De nem is szamit. A vilagnezetnek az alapjat ugysem a bizonyitekok kepezik. Hiszen azokat az ufok gyartottak le mind tegnap, tegnapelott meg nem is voltak. :) -
kukacos #42 Szerintem pont fordítva gondolkodsz, mint ahogy kellene. Mellesleg ezt teszi az evolúció legtöbb kritikusa. A világnézet az, ami következik az evolúcióból, és nem fordítva.
Az evolúció tudományos elmélet, és mint ilyen, nem tartozik hozzá kötelezően egy világnézet. A tudományos elméletet egyetlen szempontból ítéljük meg, nevezetesen, hogy mennyire működik. Az evolúció bizony ezen keresztül igenis tesztelhető, és kiállta közel százötven év aktív kutatás próbáját, épp úgy, mint mondjuk az elemi részecskék elmélete vagy bármi más.
Másképp: az evolúciót nem az ateisták találták ki, azért, hogy álláspontjukat igazolják, hanem olyan emberek, akik azt próbálják megérteni, miért működik úgy a világ, ahogy. A világról alkotott legjobb elméleteinket érdemes és kell oktatni az iskolában, de a belőle levont következtetéseket már nem. Más szavakkal: mindenki alakítsa ki a világnézetét az emberiség legjobb tudása alapján, ahogy akarja, de ismerje meg ezt a legjobb tudást.
-
zerke #41 > Sajnos sokaknak nem adatik meg a lehetőség vagy elég nehézkes lenne máshova járni.Vagy szülői nyomás hatására járnak oda,és kiskoruk óta járnak hittan órákra.
A szulo lelke rajta. Alkotmanyos joga van hozza, hogy a gyereket nevelje.
A "nyomas" szoval nem ertek egyet, mert esetenkent a gyereknek lehet, hogy nincs ellenvetese. Hogy a vegen mi sul ki, hogy megmarad-e a vallasaban vagy sem: nos, en mindkettore tudok nem egy peldat.
> Épp ezt próbálom mondani nem kéne összehasonlítani a kettőt,most mégis megteszem,az egyik az igazságra törekszik valamennyire rugalmas,tényeken alapszik,a másik rugalmatlan,elgondolásokon alapszik.
A vallas rugalmatlansaga abban all, hogy Istenben hisznek?
> valamit,látszik hogy az egész valaki vagy valakik által lett kitalálva
Hat, eleg nagy orultek lehettek... :) -
#40 Egyházi iskolába jártam szóval 6 évig kötelező hittan volt. Hála égnek nem pap tartotta hanem egy történelem-filozófia-teológia szakos tanár aki fiatal volt vallásos és ami a legfontosabb nyitott minden véleményre. Szabadon lehetett beszélni Darwinról Tervezettségről istenről mindenki véleménye el volt fogadva. NEm tartom magam vallásosnak. Ha bekopog hozzám Jehovista és megkérdezi hogy "hiszem-e hogy isten létezik" erre csak az a válaszom, hogy "Hiszed-e hogy nem?". El van intézve. Igazából állami iskolába nincs helye a Bibliának (maximum mint szará elemezett olvasmány de ugye ugyanakkor tanítják a Kalevala-t és más teremtésmítoszokat is). Aki vallásos környezetbe nőtt fel az úgyis magáévá teszi az ismereteket aki vallásos környezetben ateista tud maradni arra is ragad valami a keresztény tanokból. Igazi gond akkor van ha ráerőltetik az emberre, hogy tanulja meg. A Tényeket meg lehet tanulni de egy világszemléletet nem. Az kialakul. MInt ahogy bármilyen tudományos érdeklődés vagy egyéb hobbi.
Szóval én ammondó vagyok, hogy VAllásnak nincs helye iskolában maximum fakultatív jelleggel. ÉS nem bizonyított elméletekről lehet beszélgetni de nem megtanulandó!!! Arról lehet beszélni, hogy mi mivel lett alátámasztva. Vagy mire van bizonyíték. (br a torinoi lepel semmire sem bizonyíték mivel krisztus halálakor fogták fel a vérét vele majd csak egy legenda, hogy vérezni kezdett valamikor szóval Bullshit kategória)
Egyébként meg aki bigott vallásossággal akar szembesülni nézze meg a MAconi gyermek című filmet... lehet látni mire képes a bigottság... -
#39 Érettségi tétel volt a biblia nálunk! -
zerke #38 :) -
#37 >Nem kotelezo odajarni. Ha nem jelentkeznek, akkor megszunnek maguktol. Ez demokratikus. Ha eroszakkal bezarjuk, az kevesbe.
Sajnos sokaknak nem adatik meg a lehetőség vagy elég nehézkes lenne máshova járni.Vagy szülői nyomás hatására járnak oda,és kiskoruk óta járnak hittan órákra.Szerencsére nálunk nem olyan rossz a helyzet mint más nem annyira demokratikus országokban ahol kötelezően azt a vallást kell tanulni minden iskolában amit mindenki tanul.(pl arab országok némelyike).
>Forditsuk meg a dolgot.
>A tudomanyon belul sincs egyetertes.
Épp ezt próbálom mondani nem kéne összehasonlítani a kettőt,most mégis megteszem,az egyik az igazságra törekszik valamennyire rugalmas,tényeken alapszik,a másik rugalmatlan,elgondolásokon alapszik.
Jelent esetben az evolóvióelmélet:bizonyítékokkal van alátámasztva,az igazságra próbál magyarázatot adni,hozzáteszem elég logikus,azonban egyes részei feltételezések,egyes részei tények.Ha nem is ez az igazság közel áll hozzá.
A vallás:Nincs rá bizonyíték,ősi elgondolásokon alapszik miszerint istenek teremtették a világot.Minden vallásnál megfigyelhető hogy más vallásokból merít elemeket és még hozzátesz valamit,látszik hogy az egész valaki vagy valakik által lett kitalálva. -
#36 (...) "Látja ott a dombtetőn azt a szép fehér villát? Akár, hiszi akár nem, ez a ház teljesen véletlenül keletkezett. Évmilliók alatt kialakult a domb; fák nőttek rajta, elpusztultak, újabbak nőttek, aztán a szél homokot sodort a dombtetőre, valahogy - mondjuk vulkáni tevékenység révén - a kövek is odakerültek, és merő véletlenből pontosan egymásra hányódtak. És így tovább. No persze tudom, az efféle véletlenszerű folyamatok a földtörténet során általában nem ilyen rendezett alakzatokat hoztak létre. De hát ebben az esetben mégiscsak ez a csinos nyaraló lett a folyamat eredménye; az emberek beköltöztek, és mai nap is élnek benne" (...) -
zerke #35 Bocs Pharaoh, visszaolvasva kicsit gorombanak tunik, amit irtam.
Kicsit leragadtam a teremtestortenetnel, es hogy nem talalok igazi kapcsolatot jelenlegi kulturankkal. De ha vesszuk az unnepeket, akkor tenyleg jo lenne az embereknek tudni, hogy honnan is ered. Pl. mit unneplunk, ami miatt nem megyunk Punkosdhetfon dolgozni (jo esetben). -
#34 Már hallottam ilyen elméletet is, hogy jöttek az UFO-k és a saját képükre teremtettek (bibliai utalás) egy rabszolga fajt (ember) dolgozni, aztán meg eltüntek vmiért. -
#33 Remélem szerinted is alapműveltség az, hogy hétvégén mi lesz. -
Prof William #32 Ja igen... Sokan mindig herótot kapnak Istentől. Ha mondjuk azt taníttoák volna, hogy az evulúció egy kölső erő, de nem isten hanaem mondjuk földönkívüli behatás eredméyne akkor mi lett volna? -
Prof William #31 Érdekes hogy a Dawini evulóciónak is vannak hiáényosságai. Csak nem beszélünk róla. Volt valami olyasmi, hogy, hogy ha az evullúció azzal a sebességel menne, amint ma mi annak hiszünk, akkor most kb az első gerinceseknél, ha tartanánk.
Nekem semmi bajom, se az egyikkel, se a másikkal. De mindekettőnek meg vannak a hibái. 100%-osan sem az eggyiket, se a másikat nem lehet győztesnek kihozni. -
zerke #30 > Nem vagyok egy nagy vallásos ember, de azért ez egy kicsit túlzás, jó, hogy a biológia órán nem lehet a teremtés történetet oktatni, de hogy még filozófián meg hittanton is megtiltani az egy kicsit túlzás. A vallási nem, de a vallással kapcsolatos dolgok az alapműveltség része.
Jah, de hat az osszes ateista mintha attol felne, hogy ha elkezdenek neki vallast oktatni, akkor hinni fog, viszont amikor jottek a teritok, azok "tuzzel es vassal fogtak a teriteshez", mert maskepp nem ment nekik ugye :)
Tapasztalatom szerint lehetetlenseg hitet ebreszteni a masikban, ha az nem akarja.
Egyebkent hittanon nem tilthatjak meg, mert az ugye (remelem) fakultativ.
Filon meg tanitjak-e vagy sem, az oszinten szolva nem erdekel. Ha szerinted az alapmuveltseg resze, akkor tanitsak. Nekem mind1. -
#29 Evolúvió? Az meg mi? Az a szar film? Vagy miről van szó?
A magyarteremtéstörténet van és kész. Vita lezárva.
Aki művelődni akar ,annak is egy link egy csomó nép teremtéstörténetével:
Teremtés -
zerke #28 > Nono, azért biológiai téren az evolució alá van támasztva elég keményen a különféle állatfajoknál. Az elmélet tehát több téren is bizonyítást nyert.
Passz. Akkor legfeljebb majd visszaterek a "tudatosan tervezett evolucio" elmelethez :)
Nem oszt, nem szoroz :P -
zerke #27 A Biblia ugyan kotelezo olvasmany, de senki sem mondta, hogy higgy benne. Csak egy konyv. Te pedig joval intelligensebb vagy annal, hogy hulyesegeknek bedolj. Ha ugy gondolod, hogy van benne valami transzcendens, amitol hinni kezdesz, akkor mar regen "rossz", mert hiszel a transzcendensben :)
A kulturank fakad belole, akar tetszik, akar nem. Ezert kotelezo.
Mint mondtam, nekem is meg kellett tanulnom az evoluciot, de csoppet sem hatott meg. :) -
#26 "az alkotmány azon pontját, ami tiltja a vallás tanítását a köziskolákban."
Nem vagyok egy nagy vallásos ember, de azért ez egy kicsit túlzás, jó, hogy a biológia órán nem lehet a teremtés történetet oktatni, de hogy még filozófián meg hittanton is megtiltani az egy kicsit túlzás. A vallási nem, de a vallással kapcsolatos dolgok az alapműveltség része. -
#25 Legjobb tudomasom szerint meg a szakik szerint is csak elmelet. Nincs teljesen alatamasztva.
Nono, azért biológiai téren az evolució alá van támasztva elég keményen a különféle állatfajoknál. Az elmélet tehát több téren is bizonyítást nyert. -
#24 Nem tudom most hogy van, de ezelött tíz évvel még kötelező olvasmány volt a középiskolában a biblia, mint irodalmi mű. Szóval azért oktatják...