174
-
mrzool #174 "iszonyatos sebesség növekedést.."
??? A mai ionhajtóművek _nagyon_ messze vannak az iszonyatos gyorsulás fogalmától, valszeg meg sem éreznék az utasok, hogy működik a hajtómű. -
zsozsoo #173 Arra azért kiváncsi lennék, hogy a jelenleg használt rakétákkal indított űrhajóban lévő személyek, hogy fogják bírni azt az iszonyatos sebesség növekedést..
Vagy talán szép apránként fog gyorsulni?
Ha azt nézzük, hogy hány G hat ilyenkor egy emberi szervezetre... palacsinta effektus :) -
pepii #172 nezd meg ezeket az oldalakat a fekuttal kapcsolatban
http://autoweb.drive.com.au/cms/A_100868/newsarticle.html
http://mynrma.com.au/suzuki_swift_05_ds.asp
-
#171 Komolyan egy-két év múlva olyan lesz a technika, mint a '80-as évekbeli sci-fi, fantasztikus könyvekbe. Amit most olvasok, 'A hosszú szafari', az is jövőbe játszódik, és űrkutatással kapcsoltaos, csak nem mennék most bele, nem akarok a könyvről dumálni. -
Tiberius B #170 Egyre okosodom, bár ezt már mondtam. -
Tiberius B #169 Sajnos előfordul az ilyesmi. -
Tiberius B #168 Bocs, elismerem. Nem tom mi ütött belém. Gondolom vmiért párhuzamvonásként elszúrtam vmit, én is tom, hogy a tömeg egy energiafajta, az energia pedig nő a sebességgel... Csak kicsit voltam. Szerintem. -
pimplike #167 "(a fékező ejtőernyő mellett)" Most fékezőernyő, vagy ejtőernyő?
Amúgy egyiket sem használját anyahajókon, túl sok idő kellene az összeszedésükhöz, és addig a kötelég többi tagja krónikus üzemanyaghiány miatt a vizbe pottyan.
-
BiroAndras #166 "Nem a relativitásra van szükség a gyorsuló rendszerek leírásához, hanem a tehetetlenségi erőket kell bevezetni, onnan megy sima Newtoni mechanikával meg Galilei-féle relativitással."
Ez csak addig müxik, amíg a gyorsulás nem túl nagy. Kísérletileg igazolták, hogy a newtoni mechanika nem ad pontos eredményt, a rel. elm. viszont igen. Még gyakorlati alkalmazása is van, a GPS műholdak atomórái egy egészen picit pontatlanul járnak a Föld forgása miatt, és ezt korrigálni kell.
"De két szembehaladó foton egymáshoz képest nem létezik, mert nincsen egymásról információjuk. Csak akkor látják egymást, mikor találkoznak."
Nem számít, hogy látják-e egymást, attól számolni még lehet.
"A doppler-effektus magyarázható azzal is, ha a fény mégiscsak gyorsabban ér oda, ha gyorsabb forrásból származik!"
Hiába magyarázható, ha a mérések az ellenkezőjét igazolják.
"ha hullám, akkor a közegben terjed."
Vagy nem. Csak azért, mert a mechanikus hulámok közegben terjednek, nem feltétlen igaz ez más hullámokra. De mivel a tér dohasem üres, akár közegnek is tekinthetjük. De nem olyan egyszerűen viselkedik ez a közeg, mint egy rugalmas anyag.
"De azért én megnézném azt a kísérletet, hogy pontosan hogy is ment.
Ha valami hiba lenne benne, akkor nekem lenne igazam :)"
Mivel a rel. elm. a kísérlet eredményére épül, és számtalan mérés igazolja az előrejelzéseit, eléggé nehéz elképzelni, hogy hibás lett volna a mérés. -
BiroAndras #165 "3 test probléma. A dolog úgy áll hogy valóban nem megoldható hagyományos matematikai úton, főleg mert ez tipikus káosz probléma!!!!!"
Nem ezt mondtam?
"Viszont a káoszelmélet és a nagyteljesítményű számítógépek segíthetnek"
Természetesen. De egzakt megoldást nem adnak. Csak azt akartam mondani, hogy analitikusan kezelhetetlen problémákért nem kell a kvantumfizikáig elmenni.
"Az EPR nem tiszta elvont valószínűségi probléma, hanem olyan probléma ami vastagon érinti a kvantummchanika alapvető elemeit pl a Planc állandót, mint tapasztalati értéket."
A Plank állandó pusztán egy konstans paraméter, az egyenletek lényegét nem befolyásolja (csak ha nulla). Olvasd el a levezetéseket. A klasszikus fizikához csupán 1-2 apró kiegészítés kell, ami kísérletileg egyszerűen igazolható, és máris megkapjuk az EPR paradoxont. Nem szükséges a kísérlet részletes leírása, csupán a bemenő és a kijövő jel klasszikus fizikában is értelmezhető és mérhető tulajdonságait vizsgáljuk. Sőt, ha polarizált fénnyel végezzük a kísérletet, akkor semmi kvantum nem kell hozzá.
"Csak egy kérdés: változik a Planck állandó nagy tömegek hatására?"
A csillagászok ezt is megmondják. A csillagokból illetve nagy tömegő feketelyukak közeléből érkező fény spektruma nem tér el a földi körülmények közt előállított fényétől, ha az ismert effektusokat levonjuk (doppler effektus, grav. vöröseltolódás, stb.). A spektrum rendkívül pontosan megmondja, hogy mi folyik arrafelé. A spektrumvonalak ugyanis az atomok/molekulák lehetséges energiaszintjeinek felelnek meg, ami pedig mindenféle kölcsönhatástól függ. A Planck állandótól pl. függ az atomok mérete, amitől meg pl. az atommag és az elektonok közti kölcsönhatás erőssége függ.
"És itt jön a képbe az hogy a QED is, egyrészt maga is félig meddig tapasztalati és nem egzakt elmélet (renormálás ugye)"
A renormálásról mindenki tudja, hogy nem jó. A húrelméletek éppen azért születtek, hogy ezt a hibát kiküszöböljék. Egyébként bizonyos mértékik minden elmélet tapasztalati. Sokféle állandó értékét állapítják meg kísérletileg. Akkor van bajban az elmélet, ha nem 1-2 paramétert kell mérni, hanem sokkal többet.
"másrészt az alapja a perturbáció számítás."
Nem, nem az. Csak konkrét problémák megoldására használják, és akkor is főleg akkor, ha papíron kell megoldani. Számítógéppel lehet pontos képlettel számolni.
"Csak éppen az a gond, hogy a különböző matematikai elméletek a vizsgált paraméter zónán túl tök más eredményeket adnak!"
A vizsgált tartományon túl minden közelítő módszer értelmetlen eredményt ad. Ez alapvető dolog, és nem a kvantumfizika sajátja. -
BiroAndras #164 "Ha a fény betéved egy fekete lyuk vonzásába akkor nem kéne fénysebesség fölé gyorsulnia?"
Nem gyorsul. Az energia, amit kap a gravitációtól a frekvencia növelésére fordítódik. Kívülről viszont az idő torzulása miatt épp ellenkezőleg, csökkenő frekvenciájúnak látszik.
A jelenség fordítottja jobban megfigyelhető. Amikor egy nagy csillag fénye elhagyja a felszínt a grav. ellenében kell mozognia, amitől energiát veszít, vagyis csökken a frekvenciája. Ezt hívják gravitációs vöröseltolódásnak. -
BiroAndras #163 "Ha 2 foton megy egymással szemben akkor a sebességük egymáshoz viszonyítva bizony 2c !"
Nem egészen. A rel. elm. szerint a sebességeket nem lehet így összeadni. A Lorentz trafót kell használni, ami szerint c+c=c. -
BiroAndras #162 "Ha két foton egy lézersugárban egymás mellett halad hogyan haladhatnak egymáshoz képest is fénysebességgel? Lehet hogy a fotonokra nem vonatkozik?"
A foton számára az idő és a távolság nem létezik. Bármerre megy, 0 hosszúnak látja az utat, és 0 idő alatt megy végig rajta. Ezért két fénysugarat nehéz összemérni. Határérték számítással lehet meghatározni a relatív sebességüket, és abból ki is jön, hogy egymáshoz képest is épp fénysebességgel mennek. -
BiroAndras #161 "Tehát egy űrhajó pl.: a Földhöz _mérve_ valóban nem lépheti túl a fénysebességet, de CSAK a Földhöz mérve. A valóságban szerintem igen, és nem hinném, hogy az űrhajón is lehetne tapasztalni a tömegnövekedést."
Pontosan erről szól a relativitás. Azért "relatív", mert amáshonnan mérve más eredményt kapunk. Az űrhajó utasai azt fogják tapasztalni, hogy a külvilágban az idő felgyorsul, a távolságok pedig egyre rövidebbek. -
BiroAndras #160 "A tömeg pedig a relativitáselméletben szintén nem relatív"
De relatív. Pont arról szól az elmélet, hogy a tömeg növekszik a fénysebességhez közel. -
patyo #159 almos vagyok -
Tiberius B #158 He? -
Epikurosz #157 Kinek kell 475.000 dollár? -
Tiberius B #156 Én meg sajna csak egy max. két fórumtémában mozgok egyidőben, azonnali reagálás. Na megyek. Jó éjszakát mindenkinek! -
Tiberius B #155 Csak félóránként egész nap. Ha átlagolunk. -
Tiberius B #154 Pár perc múlva visszanézek, aztán mára elűnök, de még hallotok rólam. -
Tiberius B #153 A TK meg csak annyit ír: 1842, elméleti megfontolás alapján -
Tiberius B #152 Lehet én, akkor is így tudtam. Elnézést tudatlanságomért
ezek nem írnak ott képletet. -
Caro #151 Nem, csak nem 2 percenként nézi a fórumot :) -
Caro #150 Nem csak az számít, hogy a forrás mozog, hanem az is, hogy a megfigyelő mozog.
Ha jól emlékszem a képletre, amit egyáltalán nem garantálok, akkor asszem így néz ki:
lambda=lambda0*(c+v_forrás)/(c-v_megfigyelő)
És a vonatkoztatási rendszer(hangnál) az álló levegő.
De ezt Doppler csillagvizsgálás közben fedezte fel(vöröseltolódás), és később jöttek csak rá, hogy a hangra is így van.
Ezzel magyarázható a hangrobbanás is:
Amikor egy test átlépi a hangsebességet, egy ideig "tolja maga előtt" a hullámot(rövid ideig, amíg a sebessége közel egyenlő a hangéval). Ez felhalmozódik, és elég erőteljesen terjed szét utána. -
Tiberius B #149 Megkukult itt mindenki? Hahó! -
Tiberius B #148 Itt van nálam egy fizika tankönyv, abban is ezt írja. -
Tiberius B #147 Én meg úgy tudtam, hogy eredetileg a hanghullám azon tulajdonsága adja, hogy a közeledő testből érkező hang hullámhosszalecsökken, asszem, a távolodótól érkezőé meg megnő. Vagy nem? -
Tiberius B #146 Jó kis cikk. -
Caro #145 Fordítva.
Doppler pont csillagoknál fedezte fel. -
Caro #144 A lényege, hogy ha egy testet egy másik rendszerből nézünk, akkor a paramétereihez(hely,sebesség,idő) hozzá kell adni a két rendszer paramétereinek különbségét. -
#143 őszinte leszek a fizikához éppúgy nem konyítok, ahogy máshoz se, viszont a googlén ezt találtam:
http://cosmo.supernova.hu/relat.htm
és elég jónak tűnt a témában -
Tiberius B #142 Kösz, de akkor meg a tehetetlenségi erőket nem értem. De az nem az, hogy a tömeg ellenáll a rá ható erőknek, akkor meg az a hozzászólás, amelynek kapcsán kérdeztem, nem értelmes teljesen. (Vagy egyáltalán nem) -
#141 Amikor a vonat megérkezik a princetoni pályaudvarra, tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a princetoni pályaudvar érkezik meg a vonathoz. Ez a Galilei-féle (speciális) relativitás elv, amelyet már kétszáz éve ismerünk, és amelyből egyértelműen következik, hogy a tér nem abszolút. -
Tiberius B #140 A Doopler-effektus meg a hangra lett kitalálva, csak kiderült, hogy az EM-hullámokra is igaz. -
Tiberius B #139 Elhanyagolhatóan 1 másodpercnél több idő múlva. -
zpe #138 Értem az információs témát! De nézzünk egy példát!Van 2 test egymástól 600.000.000 Km távolságra,a kettő között középen van egy érzékelő, amelyik csak 2 ellentétes irányból érkező fotonra aktivizálódik,a fotonok indításától számítva hány másodperc múlva fog az érzékelő jelet küldeni ha a 2 foton egyszerre indult el ?
A Doopler hatást pedig meg lehet nézni sima levegőben is hangsebességnél ! -
Tiberius B #137 Merre vagy??? Csak gyorstalpalót kértem. -
Tiberius B #136 az Galilei akart lenni -
Tiberius B #135 A Galolei-féle relativitásról egyébként még, sajna, nem hallottam. Tartanál belőle egy gyorstalpalót?