22
-
bonyek #22 Hali.Nekem egy olyan progi kellene amivel közös fényképen lehetek egy sztárral vagy ,híres épület előtt. -
Lajti #21 Kiváló, példákkal teletűzdelt és ezáltal közérthető cikk, méltó folytatás.
A hozzászólásokból pedig kiderült, hogy kénytelen leszek venni egy jobb gépet, mert az enyémmel sem lehet normálisabb képet. -
jlaci80 #20 Köszönöm a válaszokat. -
#19 A komolyabb gépek képesek villogással jelezni a képek visszajátszásakor, hogy a fotó mely részein lett teljesen világos részlet. Ezt hívjuk kiégésnek, ez a rész már nem tartalmaz tényleges képi információt, csak tiszta fehér képet. Ez helytelen exponáláskor adódhat, illetve nagyon kontrasztos témák fényképezésénél. -
DKm #18 Sztem a legegyszerűbb módja az, hogy photoshopban "megnyújtod". Ennyi. -
jlaci80 #17 Mit jelent az , hogy : "Kiégett részek villogtatása normál lejátszás módban nem lehetséges" ? -
jlaci80 #16 Sziasztok!
Hogy lehet olyan képet csinálni amin meg van nyujtva a kép? pl: egy kis szobát ugy fényképezni mintha hosszu "nagy" lenne.. -
#15 Portrénál esetleg próbálj meg köztes értéket használni, nem 4x-es zoom-ot, hanem kissebbet és akkor a blende is tágabb lesz! -
ThomasTheKoRner #14 Köszönöm mindenkinek a segitséget!
Makrómódban tényleg brutális különbség volt F2.6 és F8 között!
Előbbinél csak a kiszemelt tárgy volt éles,mindenmás totál homály!
Ha viszont portrét akarok csinálni úgy,hogy a háttér homályba vesszen,akkor a legtágabb rekesz mellett az a jó ha 4X zoomot is használok,mert minél nagyobb a gyújtótávolság,annál kisebb a mélységélesség!
Remélem jól értelmeztem...
Mondjuk 4X zoomnál az F5.5 a legtágabb rekesz,ami nem éppen ideális gondolom...
Mégegyszer THX -
DKm #13 "2,8-8-ig tudod állítgatni"
Kicsit pontatlan mert 2,6-8-ig lehet. -
Lateralus #12 logaritmuskettő (rekeszanégyzeten osztva záridő) -
#11 Még valami: A tényleges Fé értéket hogy kell számolni? :) -
#10 2,8-8-ig tudod állítgatni. Leginkább makrónál lehet látni, hgoy 2,8-on gyakorlatilag minden homályos, 8-on viszont szép tiszta, és még a vaku sem égeti ki a tárgyak szinét. -
#9 egy blendeérték - egy Fé, így kell érteni
nyilván 1/3 blende - 1/3 Fé -
Thrawn #8 Még egy észrevétel:
"A blendeértékek között lépkedve teljes Fé értékeket léphetünk."
Lehetőség van a szabványos értékek között is blendét állítani. Pl. 5.6 után 8 a következő érték, ha egységnyit lépünk, mégis, 6.3 és 7.1 állítása is lehetséges. Hogy ezt minden gép tudja-e, azt nem tudom. -
#7 tény, javítva lesz, thx! -
Thrawn #6 Mélységélesség:
" az objektív aktuális fókusztávolsága (egyenes arányosság áll fenn),"
Itt egy kis baki van, a mélységélesség nagyobb fókusztávolságnál kisebb. A neten szép számmal vannak mélységélesség számoló programok, rá kell keresni a "DOF calculator" kifejezésre és már lehet is próbálkozni. -
aaaaa #5 Mivel a kompaktok nagy részének, mint ennek is nagyon kicsi érzékelője van, az objektivének pedig nagyon kis gyújtótávolsága (5,8-23,2mm) valószínűleg még a legnagyobb zoom állásban is éles lesz rajta majdnem minden. Sokat nem tudsz vele csinálni, ez nem fogja azt tudni, amit szeretnél, (a kerítést valószínűleg nem fogod tudni kiszedni a képből). -
#4 "egy zoomosabb kompaktnál megoldható ugyanez"
ha a 300mm nem is, de f3 köröli rekesz valószínűbb -
#3 fókusztáv=gyújtótávolság, "zoom"
50mm-nél nagyobb a mélységélesség mint 300mm-nél, feltéve, hogy a tárgy ugyanakkora a képen (az érzékelőn)
a kakadus fotó 300mm-en készült f5.6-on, mondjuk A510-nél pont nem, de egy zoomosabb kompaktnál megoldható ugyanez
a lényeg, hogy a kerítés-gép távolság a lehető legkisebb legyen a kerítés-tárgy távolsághoz képest -
ThomasTheKoRner #2 Nekem is tetszik!
Számomra csak az a baj,hogy az itt emlitett mélységélesség dolgot pl nem nagyon tudom kipróbálni a Canon A510-emmel,mert nincsenek nagyon kicsi vagy nagyon nagy F értékek,így nem igazán láttam nagy különbséget se...
Pl egy kompakt gépnél szerintem lehetetlen annyira tág rekeszt beállítani hogy eltünjön a kerités a fotózott állat elől...legalábbis nekem annó nem sikerült!
Egy kérdés:
"...az objektív aktuális fókusztávolsága (egyenes arányosság áll fenn), illetve a tárgytávolság (szintén egyenes arányosság)..."
Ezt én gyakorlatilag úgy értelmezem hogy mondjuk manuális fókuszt kéne minnél nagyobb távolságra állitani a kis mélységélességhez?
Ez a része nem teljesen tiszta... -
DKm #1 Jó ez a cikk!