Mozdonyok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Megnéztem az osztrákoknál 230-ra van hitelesitve!
Egy olyan laikus, buta kérdésem lehetne(mert elöbb olvastam a neten ahol írta vki, hogy egy M62-ben teher nélkül csövön gyorsult és hogy hihetetlen volt), hogy egy Taurus vagy egy GIgant tehernélkül körülbelül, hogy gyorsul? Idöben megadva! Saccra

B0B0
Attól függ mennyire vizsgáztatják le. Itt természetesen max 160, de tudnak azok többet is. Ha jól tudom 2003-ban jött az elsõ

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

Tuvok
Tuvok
Szlovák "búvár", típusa nem ugrik be

Ez nem tom mi de nagyon szigorú

És egy ilyen Taurus amugy mennyivel tudna menni, vontatni?
Erre a trillázásra kiváncsi vagyok😄
Mióta vannak ezek amúgy?(Taurusok)
És az a Desiro vagy mi is érdekelne, pár info😄

Tuvok
zongora

B0B0
A Taurus 8000 lóeõs! Csak viszonyításképp, a szergejek 2000 lóerõsek és 2-3000 tonnát el tudnak húzni, vontatómenetben. A taurus ennek többszörösére is képes és nem rendezõpályaudvaron, hanem akár egy 100-as vonalon is.

A magyar vágányok helyzete?
Van jópár százas fõvonal és pár 120-as is, és ugye ahogy Tuvok barátom mondta, az 1-es vonalon van egy 160-as szakasz Mosonmagyaróvárnál. A mellékvonalakon viszont egyre elterjedtebb a 10-es korlátozás, egy 60-as mellékvonal már kincs. Vonalak szünnek meg folyamatosan. Évrõl évre egyre mindig felbukkan egy olyan, amit nem tudunk már lemérni, mert fa nõtt a közepébe stb...
Ennek ellenére én nem mondanám, hogy katasztrofális. Persze nyugaton általánosak a 200-as vonalak, de keleten, pl. szlovákoknál van a fõvonalak inkább 100 alattiak. Szóval én azt mondom, hogy nemszarok, de nem is jók

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

HiPPoNaX
Hat amikor eloszor meghallottam, igencsak elkezdtem forgolodni, hogy mi a bubanat adhatja ki ezt a hangot... Aztan rajottem, hogy ez bizony egy mozdony 😄

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Petka
Kemény hangja van induláskor 😄
mint valami régi számítógépes játék vagy szintetizátor vagy mittudomém 😄DDD

Majd BOBO mesél ( ha akar) 😊 😊

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Tuvok
Mit bír ? Trillázni induláskor ...
Az 1-es vonalon mennek leggyorsabban (~160 km/h), az ország többi részén - 1-2 kivételtõl, felújított vonaltól eltekintve - a sínek helyzete katasztrófális .

Ez a Taurus mit bir?😊
Magyar sinek mennyit birnak amugy?Hol, milyen pályákon mennek a leggyorsabban?

Tuvok
Ha megkérdezel errõl egy mv-t, minden bizonnyal azt válaszolja, hogy nem kapcsolta be ... kb . ennyi az oka .
Hogy elromlott izzóval látsz gépet kicsi a valószínûsége, mert azt a mûhelyben menesztés elõtt ellenõrzik .

vizes
Sziasztok!

Egy teljesen laikus kérdés amire ti mint szakmabeliek tudnátok hiteles választ adni:

Gyakran látok közlekedni olyan vonatokat amelyeknél a mozdony harmadik lámpája is világít, illetve olyat is amelyiknél csak az alsó kettõ (pár).
Mi az oka ennek? Mi határozza meg, hogy a felsõ is világítson? Vagy ahol nem világít ott csak valami hiba miatt nem müxik? (nem kapcsolták be)

Hülyébbnél hülyébb válaszokat kaptam már...

thx!

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

B0B0
sok 😞

Tuvok
Egyébként ha jól látom az ütközõ vagy becsúszot hátra, vagy eltört a mozdony elején .
Nem tudom felfogni, hogy miért nem találják már ki rendesen hogy lehetne megoldani az ütközõt . Elvileg öntött vas, ami 'viszonylag' könnyen kitörhet a helyébõl ha fárad az anyag, vagy repedt (lásd vonatkerék) . Erre kitalálták, hogy legyen acélból, ill . megcsinálják törhetetlenre, ennek meg az lett az eredménye, hogy becsúszott a gép belsejébe, mivel a mögötte levõ vértezet puha, vagy szinte nincs is semmi mögötte ami megfogná .
Egy-egy ilyen balesetnél az mv életét menthetné meg egy jól kitalált ütközõ, lásd angolok vagy franciák mozdonyai, de asszem a Tau-n is úgy van már, valamennyit hátra tud csúszni, és mögötte valami puha anyag van, ami egy esetleges ütközésnél tompítja az ütközés erejét így az ütközõ nem törik el . Erre már tudtommal szabvány is van, hogy milyen erõt kell neki kibírni, milyet tompíthat .
Nálunk vajon hány mv hal még meg ilyen - viszonylag egyszerûen megoldható - hiányosság miatt ?

B0B0
Asszem meghalt 😞

csn tamás
szerintem megsérült a mozdonyvezetõ...ilyenkor õt sajnálom a legjobban mert egy hülye miatt kell szenvednie aki a sínekre hajt a tilos ellenére...hasonlo példa pl a Siofoki busz+ vonat na az nemsemmi..

„Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat” Albert Einstein

Tuvok
Biztos megsérült, mert a pantográf fennmaradt ...

És a vezér?
Vele mi történt?

B0B0
Szili vs. homokszállító kamion:

B0B0
Az egykori kormányzati 265-ös szergej, csodaszép állapotban, munkában az árvíz idején:

HiPPoNaX
Pusztaszabolcsrol is jart be anno a delibe egy OBB-s Taurus altal tovabbitott szemely, azt is elmeny volt latni 😄

Freedom88
Az természetesen szép látvány mikor reggelente Martonvásárról a 4 kocsit Taurus viszi. Olyan széééép. Erre kell a mozdony! Grt a MÁV zRt-nek!

T.T.

B0B0
Hát igen 😊

Tuvok
😄DD

HiPPoNaX
lol :]

Azért is villamosították a vonalat, mert nagyon nagy volt a fogyasztásuk.
Ezt az utánuk kötött tartálykocsiból is láthatjuk.. 😊 😊 😊

B0B0
Ez csórikám nagyon ramaty állapotba van 😞

Tuvok
Ritka látvány .. egy Tau Szegeden . Asszem õ volt az elsõ és az utolsó is 😄

Tuvok
Bb-646

Tuvok
A-168

B0B0
Ez egy Ab15-ös. Ugyanilyen húzza az SDS-mérõkocsinkat, persze az gyönyörûen fel van újítva 😊

Tuvok
Na õt felismeri valaki ? 😊

Tuvok
Az Usgyik forgalomba állítása egy darabig még várat magára, pedig szegény MD-k az utolsókat rúgják. Sokaknak fognak majd nagyon hiányozni...
Szeged
2004. 03. 04., 16:04

(Hát azóta kicsit megváltozott a helyzet <#szomoru1>)

Tuvok
Egy veterán szegedi... Ezek a motorkocsik a Cegléd - Szeged vasútvonal villamosítása (1980-82) elõtt járták a vonalat.

Tuvok
Érettségi a lényeg, de (nemtom miért) fiatalokat nem szeretnek felvenni, persze nem kizáró ok . Gondolom mert - általánosságban mondom, nem rád értve 😊 - nem igazán megbízhatóak még, döntéseik nem higgadtak, és könnyen bepánikolnak komoly helyzetben, úgymond nem nõtt be a fejük lágya, nem tudnak hideg fejjel gondolni . Persze tisztelet a kivételnek !!
Én így gondolom, de errõl a mávos fõnököket kéne megkérdezni . De tényleg nem látni 19-20 éves mv-ket ...
Igaz kivétel van, unokabátyám 19 évesen került a vasúthoz (még 10 évvel ezelõtt), de mindkét szülõje ott dolgozott 😄

Freedom88
Még suliba járok, de attól mehetnék gyakornoknak, szivesen elfogadnám😊

T.T.

Tuvok
Jelentkeztél már ?

Freedom88
húú, de magyaros volt az eleje...csörögjön az a telefon

T.T.

Freedom88
Pfff, hát csörögjön az telefont, de akkor mondhatnád h van egy fórumtárs(Freedom88), aki szivesen menni Õ is gyakornoknak😊)

T.T.

Tuvok
Az emberi tényezõ mindig szükséges lesz, ez olyan mint a repülõ is, a pilótának 3 gombot kell megnyomni az egész út alatt, a többit elvégzi a szgép helyette, de mégsem mehet a gép pilóta nélkül . Ugyanez van a vasútnál is, elméletben hiába végezhetné el az összes munkát számítógép, az emberi tényezõ mégis nélkülözhetetlen az egyenletbõl .
És továbbgondolva, amíg ez így van, jó esélyem van, hogy egyszer végre megcsörren a telefon, és behívnak gyakornoknak 😄

Freedom88
Ezért jó a magyar vasút, mert annyira még nincs agyon számitógépezve.
Emberi tényezõkön múlik az egész, és ezt imádom. Nem egy beprogramozott vmi csinálja a dolgot, hanem mi. Ettõl jobb nincs

T.T.

Tuvok
Nem <#buck>
De csakis akkor, ha technikai szemszögbõl közelítjük meg, ez pedig következik abból, hogy jóval modernebb .
Megbízhatóság szempontjából egyértelmûen Gigant a nyerõ, de hát nincs is ami egy analóg géptömegben tönkremenjen, talán anyagfáradást, elkopást leszámítva, míg a számítógép ugye ...

Freedom88
Ergo a V63 jobb😊

T.T.

Tuvok
Bizonyos értelemben a Tau jobb, de - mivel a mechanikát az elektronikával, és az elõzõ kettõt számítógéppel összekötni nem igazán egészséges így - az agyon digitalizáltság nagy gyengepontja .

Freedom88
P.Szabolcson lesz a javitómühelye ez már biztos. Sárbogárd-P.Szabolcs-Budapest vonalon fog elvileg közlekedni. Ja, és még Sz.fehérvár-Bp.

T.T.

Freedom88
Ha már BDV, akkor:
Sztem nagy rakás sz*r. És még finom voltam. Lassú, nehezen gyorsul, egyedül a fék ami jó benne, semmi más. Utastere borzalmas, ha vki a motorrésznél ül, süket lesz a fõmegkinyomásánál v. simán a légsüritõ bekapcsolásánál.
Ha már mozdonyról beszélünk akkó V63.
Attól jobb jelenleg nincs!

T.T.

Tuvok
Sokféle pletyka van, remélem vmelyik vasutas magazin írni fog róla .