103
  • MrCrowley
    nem..mármint nem jön az hogy foglalkozik vele. egyszerűbben érthetőbb így amit leírtál (és úgy gondolom hogy..hmm..igazabb is). Az MS nyilván nem veszít sokat ha mondjuk veszít 5-6%-ot ott ahol egyébként 85-90%-os részesedése van, ezek a százalékok (ahogy Te is írtad) a kicsiknek nagy számok. szerintem a portolás nem sokat ad a ff tényleges piaci részesedéséhez, mert winen tolják a legtöbben a többi elenyészőbb.
    Lehet hogy az Én "bénaságom", de kicsit más szemszögből látom ezt a portolás dolgot. Szerintem ez egyfajta szükséges rossz, ami néha azért meghozza a gyümölcsét (amikor egy platform jobban felfut egy eszköz által). Azt persze megértem hogy egy igazán nagy cég nem foglalkozik ilyen kis részesedésű dolgokkal..pontosabban nem volt szokás, de ha belegondolsz lehet hogy éppen ez a fajta gondolkodásmód van változóban, lévén a linux sem lenne sehol (a szerver piacon sem!!) ha nem rakták volna össze igen apró darabokból. Külön-külön baromi jelentéktelen darabokból áll, de együtt azért ezt már nem biztos hogy elmondhatjuk róla.
  • fflx
    szerintem ha nem egy ilyen mindennel foglalkozo monster lenne, megerne neki foglalkozni azokkal is.

(azert csendben megjegyeznem, hogy az IE-t hasznalok azert megkoszonhetik az ff-nek, hogy microsoftnak eszebe jutott, hogy van egy bongeszoje, amit talan -mivel az egesz vilag azt hasznalja- nem artana fejleszteni. es talan az is neki (ff) koszonheto, hogy az elozetesen csak vistara bejelentett explorer meg a vista elott meg fog jelenni es xp-n is hasznalhato lesz. gondolom a microsoft ezzel is szerette volna a cegeket meg midnenki mast az xp levaltasara osztonozni)
  • FTeR
    ja és nem úgy kihívás, mint a magasugrás, hanem úgy, h -mint ahogy írtam is- megéri egy 1%os osen elérni 0,5%ot (és ezért közdeni), mert 2 iylen 1%os osen 0,5%-t elérve a globális böngésző piacon 9%ról feltornázhatják 10%ra a részesedést, ezzel elérve a bűvös határt.
    miközben ms böngészőnél 5% ingadozással még nem is foglakoznak, így egyáltalán nem éri meg nekik egy olyan ossel foglakozni, aminek 1-2%os az elterjedsége, hiszen még teljesen meghódítva a platformot is csak max 1-2%kal tudnák növelni az IE részesedését, ami elég fölösleges munka lenne, hiszen eleve 80-90% körül mozog állandóan.
    remélem látod: 1-2% vs. 80-90% valakinek megéri az előbbivel is foglakozni.

remélem világos voltam.
  • FTeR
    ha jól megfigyeled, akkor arról beszéltem, h az ff-et nem minősíti az, h hány platformra jelenik meg. egyszerüen annak fügvénye, h a fejlesztő csapat mire szánja el magát (habár ez sem minősíti a csapatot).
    msnek nem éri meg már osxre sem nyomulni, pedig ott nincs akkora utálat. azt szerettem volna a társaság tudomására hozzni, h nem azért nincs máshova IE, mert az milyen szar vagy mert a fejlesztői nem képesek megoldani, hanem mert egyszerüen nem éri meg vele foglakozni.
    megint felhozol, platformokat és oseket, amikor a böngészőről volt szó és közben nagyon jól érzed magad. most hirtelen a "béna" szó jutott eszembe, de biztos van rá jobb is.

nem mondtam, h leszarja a tabletPC, teló és más dolgokat. azt mondtam, h a besot, linuxot meg társait szarja le.
    az általad sorolt platformok egy növekvő piac részei, amiből természetesen az ms nem akar kimaradni, így elkészíti rá szoftvereit, mert _megéri_ neki.
    én arról beszéltem, h a mozillával (vagy éppen most már linuxal, hamár felmerült) ellentétben, nem éri meg iylen kis szarokkal foglakozni (mint a beos).

asszem most már sokadjára írom ugyan azt, szal itt abba is hagyom. sajnos már nem megy szájbarágósabban. my mistake.

persze most mingyá jön, h de foglakozik linuxal és majd jönnek a FUDos linkek. a gond csak az,h megint nem erről beszéltem.
  • EvilDevil
    na jó igazad van ott tényleg számít..
  • MrCrowley
    "ez a minden platformra van dolog, szép és jó. de ez nem minősíti az ff-et." és "h msnek betörni és erőfeszitéseket tenni egy olyan platformon, ami egymaga nem tesz ki 1-2%nál többet" illetve "egy mozzila méretű társulásnak még ez is kihívás"
    Szóval ha ez kihívás nekik, és megcsinálják akkor őket nem minősíti, de ha az MS nem csinálja meg akkor nem is érdekes kis vacak probléma. Hogy is van ez? ;)
    Tehát az MS leszarja: TabletPC, Telefon, beágyazott rendszerek (haha!)
    "Mozilla mérető társulásnak kihívás": tehát az MS-nél a x86-64 bit elterjedése után csak úgy vágták ki a 64bites XP-t a mellényzsebből (hihi!)
    Ez a "társulás", ahogyan Te fogalmaztál tett valamit. Nem a Te, vagy az Én kérésemre, de tettek valamit amit jónak láttak. Se Te, se Én nem fizettünk érte egy árva figyinget sem. Csak az a különbség kettőnk között hogy Én ezért legalább egy kicsit azért hálás vagyok..mert tölthették volna ezek a srácok a szabadidejüket egészen mással..egészen kártékonnyal is.
  • FTeR
    infok
  • FTeR
    1. IE már nyerő böngésző volt, amikor bekerült a winbe. erről ennyit.
    2. egy multimédiás gép állítólag multimédiás osén minimun elvárható, h legyen egy lejátszó.
    3. az rtf egy sima szöveg szinező formátum. össze sem lehet hasonlítani a docal. tudod, docban makrók vannak, meg infőó a szerkesztő környezetről, meg ezer más adat. legalább vmi más formátumot hoztál volna fel.
    az ofisz műfajt meg ms találta ki, szal azt csinál vele amit akar.

habár az egész elég off lett.
  • echo
    Nah a wint azt hagyjuk mert az egy nehezebb sztori, de vajon nem nyomás hatására terjedt el az IE, a Windows Media Player, a hozzá tartozó video formátum, az rtf helyett a doc? és erről jut eszembe vajon hányan használnának office-t ha nem nehezítené az MS a kompatibilitást? Ilyen jellegű manővereket egyik, lent szimpatikusként emlegetett cégtől sem igen tapasztalhattunk...
  • FTeR
    te félre beszélsz. legalább arra reagálnál amit mondok. mondasz vmi tök mást, aztán marhára egyet értesz magaddal. így könnyű. az lett volna jó, ha arra reagálsz amit mondtam. miszert ms leszarja az ilyen kis platformokat, míg egy mozzila méretű társulásnak még ez is kihívás.

#53 ugyan már, azok akik kényszerből használnak win-t olyan kevesen vannak, h nem kellene wint használniuk, akkor sem ingatná meg az ms-t, sőt valszeg statban észre sem lenne vehető.
    egyébként igazad van. félelmetes, h pl felrónak bizonyos dolgokat msnek, miközben google meg istenítva van, miközben sokkal pofátlanabbul csinálja ugyan azt.
  • echo
    Szerintem nem nagy csoda, hogy az ember kedvel egy jó terméket, pláne ha a cég aki csinálja is szimpatikus. Ha az MS-nek valamiben behozhatatlan hátránya van az pont ez. Az emberek anélkül használják az FF-t, a Google-t, a Linux-ot, hogy azt erővel rájuk kényszerítenék. Gondolom felgoghatatlan lehet ez redmondból nézve
  • MrCrowley
    Elsősorban ott számít ahol most az Opera eléggé nyomul: a PDA-kon. A Firefox ezirányú kezdeményezése tudtommal még elég bétás.
  • MrCrowley
    Igen, sőt mintha az Opera is így (patchel) frissítene). Azért ez a Maxthon 1,5 MB méret kicsit más mint az Opera kb 5 MB-ja, lévén ebben az 5-ben benne van a motor (is). ;)
    Jah, és az Opera reklámblokk tippet köszi, megnézem mit tud.
  • Alfa Of NS
  • EvilDevil
    Hát öszintén szólva egy böngésző mérete a legkevésbé sem számít szerintem... elvégre már gigabájtok repkednek a gépeken.... nem 1985-öt írunk...
  • MrCrowley
    A Linux is és a Beos is hamarabb létezett mint az említett x86-64 arhitektúra. Ezt gondolom azért nem kell részletezni. És azt sem hogy _igenis megérte_ portolni minden kis platformara, mert az elején a fent említett sem volt elterjed (hiszen nemrégen került piacra) amikor már tudtak rá érdemben programokat "piacra dobni".
    Egébként mi az hogy nállunk? Nállunk akik nem mondják hogy pfuj ez más?
  • Sil78
    Az Operában is van lehetőség reklámblokkolásra, még ha nem is annyira felhasználóbarát módon, mint mondjuk a Firefoxban (vagy akár a Maxthonban). De erről asszem volt is szó nemrég az Opera topicban, olvass bele.
  • mousee
    Hűűű dejó, lesz minjár itt az 1.5... Hurrá :))
  • Sil78
    A Firefox telepítője is 5MB körül van, és az 1.5 már simán patchelhető, azaz egy újabb verzió megjelenésekor elég egy pár kB-os frissítést letölteni. De ha annyira nagyon számít a telepítő mérete, akkor tényleg ott vannak az IE-re épülő "böngészők" (mint a Maxthon), azoknak 1-1,5 MB körül van a telepítőjük (mivel ugye nincs saját motorjuk).
  • FTeR
    arról volt szó, h minden létező platformra van ff, ebbe beleértve a sw-s és hw-s különbségeket is. volt szó pl beosról, vagy éppen a linuxról.
    erre te reagálásként benyögöt lassan a 2. legelterjedtebb hw architektúrát, amire egyébként IE is van.
    szted ez normális?
  • FTeR
    te miről beszélsz?
    esküszöm, ez már betegás nálatok.
  • EvilDevil
    Akinek tesco gazdaságos böngésző kell használjon operát,,,, én maradok a firefox mellett heheh

Ja és MS forever!!!
  • MrCrowley
    Kis platfromok? Jah..mint a 64 bites x86? :-D
    Azért kicsit jól jött ez a fór amikor megjelent az AMD a procijával, és lényegében a legtöbb Mozillához hasonló projectnek már rendelkezésre állt az infrastruktúra az új platform bevezetéséhez. Másrészt azért az MS-nek is jól jön ha nem csak x86-ban gondolkodik; gondolj csak a palmokra, telefonokra, tabletPC-re.
  • Le Kurde
    nem gáz egy szoftvert imádni?
  • FTeR
    ez a minden platformra van dolog, szép és jó. de ez nem minősíti az ff-et. ez csak annyi, h az ff terjesztésében részvevő aktivistáknak/fejlesztőknek megéri egy akármilyen kicsi platformmal is foglakozni, hiszen sok negyed százalékból több egész is kijöhet a részesedésnél.

azért vegyük észre, h msnek betörni és erőfeszitéseket tenni egy olyan platformon, ami egymaga nem tesz ki 1-2%nál többet, amikor sajátmaga uralja a teljes piac elsöprő többségét, nem nagyon éri meg.
  • FTeR
    #34,#35,#36:
    lehet kiábtrrándító leszek, de kb w98se óta operát használtam(úgyhogy lehet jobban ismerem mint crowley, és nemcsak mint felhasználó), aztán a nagy ff hájp óta azt használom. csak sokakkal ellentétben nem vagyok hasra esve a tökéletessége előtt és nincs hályog a szemem előtt.
    #36 látni, mennyire képben vagy, mivel a maxthonban is vannak azok. és mint ahogy már mondtam még több is. és a maxthon egy IE kiegészítés (pontosabban annak motorjára épülő/azt használó böngi).
  • HappyBoy
    De jó lesz! Már várom az igénytelebbnél igénytelenebb reklámokat a különböző oldalakon.
    A proxyjainkat meg átállítottam, hogy ne mozillát mondjanak magukról :P, így -20000 user a mozillának. :D
  • MrCrowley
    "mindent tud amit az opera" - hihi..most néztem csak mit írtál, de szerintem nem gondoltad végig. Az Opera telepítője mondjuk 4-5MB (Javaval talán 11-12), azt mondjuk nehéz überelni ebben a kategóriában, és ebbe még egy (nem is rossz) levelező kliens is belefért. Aztán ott van még a mouse-gestures (nem tudom minek szokás magyarítani), illetve a böngészés nyomtatás nézetben. És akkor én még nem is ismerem annyira az Operát.
  • MrCrowley
    Nem értem miért fáj neked ha vki mást szeret mint Te? Baj hogy nem mindenkinek egy az ízlése?
    Én pl leváltottam az FF-t, és visszatértem a jó öreg Mozilla Suitra. Miért? Mert nekem az felelt meg a legjobban. Ennyi!
  • strogg
    Tudjuk, az IE a legjobb:)
    Én maradok az operánál, és a ff-nél :)
    Pláne, hogy az IE csak winen fut, nekem meg olyan nincsen. ;D
  • FTeR
    az a szép, h amit felsoroltál -és így feltételezhetően a legnagyobb érveid- mind simán megy IE alatt. tehát vannak tabok, blokkolja a felugró ablakokat és autómatikusan eltölti és telepíti a szükséges, de hiányzó kiegészítéseket.
    az az érdekes, h ffnél elfogadott dolog, h ha kell vmi, akkor keresek rá extet. ez IEnél valahogy hiányzik. pedig a legtöbb az msn toolbarban már meg is van, szal más nem is kell. vagy nézhetnénk a maxthont éppen, ami mindent tud amit az opera (igazából többet) és olyan jól mint az ff, mégsem használja senki.
    arra próbálok rávilágítani, h olyan érvekért használnak sokan ffot, ami akár az IE mellett is felhozható. és olyan szemrehányásoknak tesznek, ami a másiknak ugyan olyan hibája.
  • FTeR
    ez hihetetlen jó ötlet tőlük. ezért még talán marketing díjat is kaphatnának.
    habár számomra továbbra is érthetetlen marad, h hogyan lehet egy sw-ért rajongani???
    az igazság az, h ffnek több hibája és hiányossága van, mint előnye. 1-2 hiányossága még égbekiáltó is. ugyan ha minden jól megy, akkor 1.5 a legtöbbet pótolják/javítják.
    sikere egyértelműen a felhasználóbarátságban van és legnagyobb erőssége az extek (habár legtöbb hibája is pont abból fakad).
    a vicc az, h a legtöbb szlogen ami induláskor hangoztatva volt szép sorban megdőlt. a legenda mégis tovább él.
    szívesen olvasnék erről vmi pszichológiai tanulmányt. valahogy úgy lehet ezzel, mint a pop sztárokkal. mi mással lehetne magyarázható a rajongás?
  • MrCrowley
    Igen, de most mintha kicsit kezdene feljönni. Én egyébként még az adblockot hiányolom belőle nagyon. (Talán ha jobban pluginelhető lenne ez is megoldódna?)
  • DJviolin
    Az Opera is jó. A suliban Opera van a gépeken. De nekem valamiért a szívem a firefox-hoz húz. nemtom. Talán egy picit felhasználóbarátibb, és barátságosabb a külseje, mint az operának.
  • strogg
    Szerintem az opera méltatlanul szorult a háttérbe. Pedig szvsz sokkal jobb böngésző, mint a mozilla/firefox

Egyetlen hatalmas előnye vana firefoxnak, hogy a legtöbb sw platformon fut. Pl: én most is aktívan foglalkozom a beos-al. Ott egyáltalán nincs IE, az opera pedig lemaradt a 3.62-nél. A firefox az egyetlen jó böngésző beos-ta. (Net+ nagyon tetszik, de nagyon butuska)
  • DJviolin
    Én is imádom a firefoxot. Nincs vele az a sok vesződés, mint az ie-vel. Ami a legjobb benne, hogy nem pakolja tele az asztalt, és blokkol minden felugró ablakot. Nameg a kedvencek kezelése is tetszik, nameg az is, hogy letőlti a plugin-t, ha mondjuk nincs telepítve. Nameg a bővítmények is tetszenek. Egyszóval az egész.
    Az ms-nek és az ie-nek komolyan bele kell húzni, hogy lenyomják a firefox-ot (Amit kétlek, hogy sikerülne). :-))
  • MrCrowley
    Az alapítványok úgy általában "kuncsorogni" szoktak, mégsem hallottam még h: "milyen sz*r má' XY közhasznú alapítvány h így gyűjti a pénzt!". Tessék kicsit olvasgani: a Mozilla _elsősorban_ alapítvány, és másodsorban cég.
  • KM
    Nem érted a lényeget...
  • archkoven
    Nem a költségekről beszélek, hanem arról, hogy szánalmas hogy kivülállóknál kuncsorog egy cég, hogy reklámozzák a szarját.
  • KM
    Mennyi reklámköltséget is kell megfizetned, amikor megveszed ezeket a termékeket...?