103
  • bmagyarkuti
    Én úgy látom, senki nem mondja, hogy a 2-es Operában fülek lettek volna, csak azt, hogy ez 1-es több ablakot kezelt 1 ablakban (vhogy úgy, ahogy a Word kezeli a dokumentumokat). Azért az nem ügyanaz, mint a fülezés, kétlem, hogy az Opera 2.0-ban Ctrl-ra új fülben nyílt az oldal, stb, stb...
  • pbes
    Ez érdekes, mikor is jelent meg a Mozilla 0.6? a Netscape 6 ugye 2000 novemberében, a több ablakot az Opera az 1. verziójától kezdve támogatja (1994, ekkor még IE sehol, Mosaic, Netscape 0.9) http://magyaropera.blogspot.com/, a fülek a 2es Operában jelentek meg először (1996).
    Szóval nagyon nem Mozilláék találták fel a spanyolviaszt, csak vannak emberek akik ezt beveszik, h ez milyen szép és jó, amikor alap füles funkciókat nem támogat. Nem az IE6hoz kell hasonlítani, hanem Opera 8.5höz vagy majd IE7hez.
  • maxpain
    A %-os ertekek valoban felmeresektol is kulonboznek kicsit, de a lenyegen nem valtoztat, az eredeti allitasodhoz egyaltalan nincs meg csak kozel sem egyik ilyen sem. Termeszetesen OSR2-tol nezve. Mert ahogy nem egyszer leirtam (nem csak) szerintem is az a lenyeg, azt nezzuk. Nem kell azon lovagolni amit inkabb csak erdekesseg keppen irtam be (OSR1 es IE2 esete).

IE1 a Plus!-ban:
    http://www.microsoft.com/windows/IE/community/columns/historyofie.mspx
  • dokar
    "egyet érteni járj máshova..." Én ezzel nem értek egyet!!!
  • FTeR
    mondjuk a teljes igazsághoz az is hozzá tartozik, h '95től kezdve igencsak megugrott a piac, szal ami '93ban 90% volt, az '96ban már lehet a 20%hoz sem lett volna elég.
  • FTeR
    már az előbb, csak a kedvedért megnéztem több oldalt és kb ahány oldal, annyi %. de úgy látszik te megtalátad azt, ami a legkevesebbet írja.
    sőt most elolvastam 2 oldal teljes browser történelem vezetését timeline-al és akárhogy néztem a 95 Plushoz az IE2volt, de ha még neked is van igazad, akkor is az osr2óta számít integráltnak.
  • PuLSeR
    www.mozilla.com Pontosan mostantol mukodik az uj oldal. Lessetek meg :P
  • maxpain
    Tevedes, a Plus!-hoz az IE1 volt mellekelve. Az OSR1 IE2-vel jott. Persze ez utobbi nem volt jelentos dolog, ezert nem is foglalkozik vele senki, de attol meg igy van.

Az IE3 kornyeken meg a Netscape egyaltalan nem jarta a veget. Felelmetes, hogy honnan veszed ezeket az okorsegetek (mar bocs, de ez is az)...

96 novembereben kemeny 10% volt az IE reszesedese, tehat egyaltalan nem tobb mint 33% (jo vicc:)).

http://sunsite.uakom.sk/sunworldonline/swol-05-1997/browser1.gif
    http://sunsite.uakom.sk/sunworldonline/swol-05-1997/browser2.gif
  • FTeR
    akárhogy nézem, IE3 '96 októberében került integrálásra és akkora már több mint a piac egyharamda az övé volt.
    előtte az IE2 volt a Plus!-hoz adva, de az még a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető integrálásnak.
    szal az integrálástól kezdve nem a 0ról hirtelen megugrott a részesedése, hanem a megkezdett növekedést folytatta.
    IE3 környékén már nagyon a végét járta a netscape és miután bele is fulladt a saját tehetetlenségébe, 4 évnek kellett eltelnie, h kijöjjön a mozilla. de akkor már rég késő volt...
  • maxpain
    Az a baj, hogy rosszul remlik. Nezz utana.
    A terelesre meg nincs szukseg.
  • FTeR
    nekem másképp rémlik.
    az IE integráltságát, meg a w95 osr2jétől számoljuk. az, h előtte mik voltak _külön_ telepítve az hót mindegy, mivel azok nem voltak _integrálva_.
    az IE3 meg már jobb böngi volt mint a netscape akkorija. amire válaszként még kiadtak vmi borzadványt, de azzal csak mégjobban elásták magukat.
  • maxpain
    "1. IE már nyerő böngésző volt, amikor bekerült a winbe. erről ennyit."

Remek, hogy probalod ennyivel elintezni, de hiaba irtad ezt mar korabban is, egyaltalan nincs igazad. 1996 oszetol az OEM Windows 95-ok tartalmaztak az IE3-at (OSR2). Sot, mar az 1996 elejen megjelent OSR1-hez is jart az IE2 (meg ugye 96 oszen debutalo NT4-hez is), de mivel az IE2 meg gyenge probalkozas volt, ettol szerintem el is tekinthetunk. Az OEM piac pedig ebben az esetben messze nagyon darabszamban mint a retail. Ekkor (1996 nyaran) az IE piaci reszesedese meg minimalis volt. 1997 vegen jott az Win95 OSR2.5 ami mar IE4-el egyutt jott. Az IE piaci reszesedese csak 1998 nyaran elozte meg az Netscape bongeszojet es meg ebben az evben atlepte az 50%-os hatart.
  • PuLSeR
    Akkor igy :)

ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.5/win32/en-US/

Amugy mar tegnap estetol fent van, csak ugy mondom...
  • MolniGee
    Tuti hogy jó ez a link? 550es hibát kapok rá...
  • PuLSeR
    Jah, amugy mar fent van az 1.5 a mozilla FTPjen, ha vkit erdekel :P

ftp.mozilla.org/.1/mozilla/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.5/win32/en-US/
  • FTeR
    a) direkt írtam, h nem az 1.5ről írok és 1.0.xtel 1 évig lehetett szívni.
    b) mivel sem linuxot sem osx-et nem használok (egyáltalán) teljesen leszarom, h ott hogy megy. és mivel annak a két platformnak összesen 4-5% részesedése van, így az ff 10%os részesedése rámutat, melyik platformon is használják többen.
    c) az IE nem nagyon hat meg. ha esetleg operához vagy máshoz hasonlítod...
    d) ha jól tévedek már netscapben is voltak tabok (sőt inkább ablakok, mint operába), habár nem mélyedtem bele, h melyiknél volt legelőbb. a tabok meg egyáltalán nem a böngikben jelentek meg legelőbb.
  • bmagyarkuti
    1; A Firefox-ot nagyon sokan támadják "kritikán aluli" memóriakezelés miatt. Bár évekig használtam Windowson, nekem ez valódi lassulást nem hozott, biztos nekem van túl sok memóriám (512). Egyébként a hiba nem a Firefox-é, hanem a Cross Platformos user interfészé, illetve a Windowsé, de ebbe ne menjünk bele. OS X és Linux alatt ilyen baj egyébként nincs is vele.<br>
    2.Patchelés: jogos, de ha vársz még kb 3 órát, és letöltöd az 1.5-öt, soha többé nem kell emiatt szomorkodnod. RC2-ről RC3-ra frissítéskor egy 200 KB-os patchet töltött le a Fox. Sőt, egyáltalán gondolnod sem kell rá: be lehet majd állítani a Beállítások --> Haladó --> Frissítés fülön, hogy automatikusan, a háttérben kerüljön frissítésre a program.<br>
    3. Igen, igen, igen, bizonyos esetekben (flash, javák tucatja, formok, stb) tényleg elfelejtette, de az átszervezett vissza/előre működésnek köszönhetően három óra múlva emiatt sem kell majd aggódnod.
    4-5-6. A tabos funkciók is bővülnek az új kiadással, pl átrendezhető lesz a sorrend, meghatározható, hogy a külső hivatkozások hogy nyíljanak, stb.
    7. Már az RC3 is stabilabb és gyorsabb volt, mint az 1.0.7, de az IE-nél az is gyorsabb és stabilabb. És főleg, ez nem viszi magával a Windowst, ha mégis meghal.
    8, mozilla tényleg szar már :)

Viszont a taboláshoz még: ők találták fel a spanyolviaszt! Nem a Firefoxszal, hanem a Mozilla 0.6-tal, ami a Netscape 6 alapját képezte. De mozilláék ötlete volt.
  • scorpeeon
    ha megjelent, valaki nagy betükkel jelezze ok?
  • FTeR
    egyéként arra próbáltam rávilágítani, h az f megjelenésekor hangoztatott érvek _mindegyike_ megcáfolódott (a w3c követést leszámítva).
    mert, semmivel nem biztonságosabb mint más böngi, egyáltalán nem a leggyorsabb (főleg hamár exteket is felraksz), tabolása inkább paródia, az extek feltétlen előnye meg kb olyan, mint az activexnek.

ff egyáltalán emelkedik ki a többi böngi közül. ezért sem értem ezt a hatalmas rajongást (arról nem is beszélve, h hogyan lehet rajongani egy swért). többi alternatívot abban veri, h az IE felhasználóbarátságát követi (tehát sikerült eltalálniuk a lényeget) és hozzáképest pár extrát is nyújt. de az akkor sem indokolja ezt hájpot, ami körülötte van.
    vicc, h ms-t a marketing szöveg miatt fikázzák, miközben az ffet a megjelenésekor hangoztatott marketing duma élteti, pedig a fele nem is igaz, a másik fele meg egyszerüen nem számít kiemelkedőnek. de a legenda tovább él.
    (ugyan ez elmondható az össze opensource cuccról, a openofisszal az élén)
  • FTeR
    1. most, úgy 17:00óta megy az ff, 4-5 oldalt látogattam meg és 87megát foglal. általában 140-200 között szokott mozogni, ami brutális. olyan programok, mint a photoshop, visual studió, meg a dreamweaver _együtt_ nme foglal ennyit. méh egy brutális programnak is sok ennyi, nemhogy egy szaros böngészőnek.
    egyébként vicces, h pont te mondod, h nem számít a mem méret, mert legtöbbször ezért sír a szád, ha valami negatívumot kell felhozni egy ms terméknél.
    2. nem a mérete számít, hanem, h újra kell telepíteni. sztem a világon te vagy az egyetlen, aki szeritn a patchalés fölösleges.
    3. az nem érdekel mit hiszel.
    4-5-6. és?
    7. nemtom, nem használok IE-t, ff 2-3 naponta tuti kifagy és vannak olyanok amire boztos kifagy, szal előre lehet tudni. a szuper stabilitásról nekem nem ez jut eszembe.
    8. azért használok ff-et, mert az öszkép jó és a kezdeti hibák ellenére még jó is kisűlhet belőle. a mozilla, amelett, h gyak már nincs is rá támogatás (persze ezt így nme jelentik ki), egy túlzsúfolt átláthatatlan szarság.

9. ugyan már, ez mitől ér? hány olyan böngésző van, amire ez igaz...
    állítólag a tabolás a legjobb dolog benne, viszont ez elég sok kívánnivalót hagy maga után. kb 3-4 ext után vállik használhatóvá. erről ennyit.
  • NEXUS6
    "Botrányos" dolgok:

1. Memcsi kezeléd: hát ez egy olyan elméleti dolog ami tényleg szarul néz ki, de a gyakorlatban sokkal kisebb a jelentősége. Szerintem
    2. Patchelhetetlenség: megoldva, különben is te mit akarsz pontosan egy 5 MB-os fájlon patchelni;))))????
    3. navigálás: szerintem megjegyzi a pozíciót!
    4.-5-6 kevés tabos funkció: de legalább tud alapból tabot!!!! Én a helyedben nem itt sírnék, hanem küldenék emilt a modzillának. Hidd el valszeg előbb beépítik mint ha a M$-nek könyörögnél!
    7. kifagyás: no de kérem, messze nem fagy annyiszor mint az IE6!!!!!!
    8. extek. Ha profi böngészőre vágysz akkor miért nem a mozillát rakod fel? A FF olyan lámaböngészőnek lett kitalálva, mint az IE alapból.

Én viszont mondok egy jó hírt ami mindent űberel: az FF feltelepítésével kb 3 kattintással és 2 perc alatt kapsz egy viszonylag megbízható, viszonylag biztonságos brózolót.
    Lehet többre vágyni, de 3 kattintásból ezt semmilyen más böngésző nem fogja neked biztosítani!!!
  • FTeR
    vannak olyan gyerek hibái (itt most az 1.5 előttiről beszélek), ami mellett az előnyök eltőrpülnek.
    ilyen a botrányos memóriakezelés.
    a patchelhetetlenség.
    az, h hystoriban való navigáláskor vagy oldal frissítésnél nem jegyzi meg az oldal pozicióját.
    az, h tabos böngésző létére (tipikus spanyol viasz volt, úgy raklámozák, mintha ők lennének az első ezzel) minimális tabos böngihez illő funkciókat sem tud, és azt is bugosan. az erre kijött nem hivatalos extek meg jószerint akadnak egymással (tabmix határeset, de még azis összeakad pár dologgal).
    tabos létére nincs benne állapotmentő, csak egy bugos ext aminek a funkcióinak fele csak elméletben működnek, a másik felére meg egy gyengébb mérget sem vennék be.
    ha tölt egy tab, akkor néha behal az egész böngi.
    és végűl rakat dologra kifagy (mint java vagy olyan weblap ami egyszerre sok adatot jelenít meg)
    ja és mivel sok extet amatőúrök készítnek és jele sincs optimizációnak, minnél több extet tesz fel az ember annál jobban lelassul az egész.

és ezek csak azok amik hírtelen eszembe jutottak.
  • FTeR
    szted miért járok ide?
    abban mi a jó, h egyet értek mindenkivel? egyet érteni járj máshova...
  • bmagyarkuti
    Most jövök az irc.mozilla.org-ról. 17:30-kor a vélemény: 4-10 óra múlva megjelenik a Firefox 1.5!
  • silanor
    Hmm, meg sehol semmi. Gondolom este kerul ki a weboldalra.
  • NEXUS6
    A "kommúnití" megmozdult!;)))

Valahol megvádolták az alteros IT-seket, hogy milyen szemét irígy banda (most nincs kedvem megnézni, melyik volt a 4 közül;))) mert még azt a pár milliárdot is sajnálják a M$-től.

Na most itt vannak és flamelnek egy ingyenes, és az adott piacon tényleg jól teljesítő termékkel szemben.

Nincs itt semmi érzelmi kötődés a Nagysegghez, ááá egy csöppetsem!;))))
  • BiroAndras
    "az igazság az, h ffnek több hibája és hiányossága van, mint előnye. 1-2 hiányossága még égbekiáltó is. ugyan ha minden jól megy, akkor 1.5 a legtöbbet pótolják/javítják."

Ezt kifejthetnéd bővebben. Nem mondom, hogy nincs hibája az FF-nek, de hogy az előnye sokkal több, az szerintem egyértelmű. Persze csak az alap IE-hez viszonyítva.
  • Equ
    Hmm. Ha programozással nem megy, akkor majd reklámmal... Ha még arra sem termel elég pénzt, akkor jöhetnek a naív fanatikusok ingyenreklámjai...
  • dokar
    le vagyok maradva, korszerűsíteni kéne a szleng szótáramat
  • MrCrowley
    Ha a hipe a divatolt reklám akkor igen ez az. De 'sszem erre már páran utaltak is. Ami nem a reklámot illeti azt meg a chancelog fileban elolvassák akiket az érdekel. ;)
  • Gemnon
    A "Hype" hunglish megfelelője talán?
  • dokar
    mi az a 'hájp'?
  • Evil Merodak
    Ez a mostani reklám a FF-nak nem csak hájp?
  • dokar
    te mindig találsz magadnak vitapartnert
  • FTeR
    [apro]teljes pályás - akart lenni, nemtom a front honnan jött[/apto]
  • FTeR
    korrekt.
  • FTeR
    ebben van valami. csak én nem hiszem, h egy sw örök életű lenne. valszeg másfél éve pont a mozillára mondtad (volna) ugyan ezt.

#66 persze, h mostantól nem puszipajti az mssel, hiszen ms teljes forntos letámadást indított és elég jól sikerült neki.
  • fflx
    csak egy erdekesseg. most voltam oracle tanfolyamon es ott azt mondtak, hogy az oracle altal ajanlott, preferalt, kedvelt, default oprendszer mostantol a linux, azonbelul is a redhat.
    (persze mgejelennek ok mindenhol de azert most a linux a kedvenc. regen nem o volt, de most o lett)
  • fflx
    mivel nyilt a dolog, hidd el amig maga a platform el (vagyishogy hasznaljak) addig lesz ra ff is, vagy valami egyeb mozilla (szerintem)
  • FTeR
    nem is mondtam, h nem így van :) (mármint a második fele). mondtam is a múltkor akkor éppen a openofisszal kapcs, h ezek olyanok az msnek mint egy pattanás a seggén, ami már akkora, h nem tud kényelmesen ülni.

ha mondjuk az ffnek 80+%os részesedése lenne a winene, akkor nem nagyon foglakoznának ők sem vele. (szal az első felével nem értek 1et)