Mégsem tévedett Einstein
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
<#ticking>#ticking><#nevetes1>#nevetes1><#ticking>#ticking>
Egyszerû, mégis öszetett és végtelenül bonyolult, ez a világegyetem és az ember is. Szerintem.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
Most olvasok egy '65-ben készült könyvet, amiben benne van a határozatlansági reláció, az egész abból következik, hogy mi csak "fénnyel" figyelünk meg, vagy a behatás nagy(ha nagy az energia, kicsi a hullámhossz), vagy nagy a hullámhossz, ez meg határozatlanná teszi asszem a helyet, pontosabban pontatlanná, tehát nem nézhetjük meg kellõ pontossággal a dolgokat a kvantumok világában, mert akkor drasztikusan megváltoztatjuk a megfigyelt dolgot, érdekes, hogy manapság ez sokkal nagyobb filozófiai terhet jelent, mer ilyeneket hoznak elõ, mint megfigyelõ, a Schrödinger-féle hullámegyenlet is benne van, az is arra adválaszt, hgoy mit érzékelünk, elég érdekes, hogy pl. ott a tömegtõl függ, hogy mennyire elmosódik egy test észlelése. Na mindegy, ez már egy régi topic régi hozzászólása, szóval csak ennyi. Remélem vki megnézi és felújul a topic.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
Kara kánként folytatom tanításom.
"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindenkoráltalános törvényhozás elvéül szolgáljon!"
Pl.: http://www.aip.org/pnu/2002/split/591-3.html
http://www.scienceblog.com/cms/device_emits_single_photon_8887
Az imént ajánlott könyv html formában:
http://felpakol.uw.hu/map/schrodinger_kiscicai.htm
Azt, hogy bár a kvantumfizika egyenletei rettentõ pontosan egyeznek a kísérleti eredményekkel, nem igazán tudjuk, hogy mit jelentenek. Sokféle értelmezés létezik, de egyik sem igazán meggyõzõ. A szerintem legjobb, viszonylag új értelmezés a már említett könyvben olvasható. Megoldja a hullámfüggvény összeomlás problémáját azon az áron, hogy idõben visszafelé terjedõ hullámokat is megenged (amiket egyébként semmi sem tilt az okság elvén kívül, de az sem sérül ez esetben).
u.i.: nem tudja valaki, hogy lehet ilyen "szlogeneket" írni a hozzászólások végére?
Szóljon valaki Kukacosnak! 😊 Vagy volt itt korábban még 1-2 fizika-hallgató.
Nos, azt írja, hogy :
"adok neked egy tippet. Kérdezd meg az okostojásoktól, hogy egyetlen fotont hogyan állítottak elõ... És honnan voltak abban biztosak, hogy valóban csak egyetlen fotonról van szó."
Mivel nem teljesen értem a kérdést, gondoltam szószerint beidézem.
Mert a 2réses kísérletnél nem állítottak elõ fotont, hanem hullámot nyomattak rá a résekre. Legalábbis én így gondolom....
Ez egy filozófiai kérdés, szerintem meg csak mi, a jelenség megfigyelõi, nem tudjuk megfigyelni anélkül, hogy beleavatkoznánk. A kísérlet megszûnne paradoxonnak lenni, ha megfigyelhetnénk az átmenetelt anélkül, hogy hatnánk a részecskére. Ha nem hatunk rá, a nyagy számok törvényei változatlanul hatnak egészen a kísérlet végéig, de ez lehetetlen, ha felidézzük: minden hat mindenre.
Sajna emiatt még jóideig elvitatkozhatunk majd a kísérleten. Amíg fel nem adjuk, a részecskék sokasága csak addig terjed hullámszerûen, amíg nem hatunk rá.
Ha ez hosszú eszmefuttatás volt, bocs, ha belsõ ellentmondásokat tartalmaz, kérlek világítsatok majd rá.
A pulzáló feketelyukakról: így biztos nem található meg és, mint nemrég megtudtam, még régebben megmondta elõre a Steven Hawking, hogy találunk majd olyan feketelyukakat amelyek érzékelhetõ mennyiségû sugárzást bocsátanak ki, és nem csak az elõttük végbemenõ anyag-annihilálódás egy része az, hanem tényleg a feketelyuk belsejébõl ered, ergo a közvetítõ-horozó részecskéje gyorsabb a fénynél, állítólag a kvantummechanika ezt is megengedi. A relativitáselmélet szintén, ugyanis csak a fénysebességig beszél a világról.
"Isten nem kockajátékos"(Einstein), szerintem meg szerencsjátékmániás. Az ok-okozat is csak a valószínûtlenebb jelenségek 0-hoz tartó valószínûségébõl ered, szerintem.
Bár még mindig ott a másik lehetõség: ma még egyszerûen túl primitívek vagyunk.
Éljen a fejlõdés, még csak az utazás elején tartunk.<#eljen>#eljen> George és Gene a két álmodozó, az egyiket ezért, a másikat azért szeretem(-i a világ). De a tudomány mindennél jobb.<#eljen>#eljen><#worship>#worship><#nezze>#nezze><#eljen>#eljen>
Miért, én mit mondtam?
Ez volt talán az elsõ nagyobb meglepetés. Utáná még jött egy pár.
Lehet, hogy ismerem amúgy, csak ezen a néven nem ugrik be...?
A foton egy furcsa jószág, az tény. Az, hogy nem lehet megállítani, nem biztos, hogy igaz, mert nem is olyan rég olvastam valami olyant, hogy sikerült egy kísérletben megállítani a fotont. Az Élet és Tudományban volt a cikk, valamely ez évi számban. A legutolsó számot (2005/49) is érdemes megvenni, mert épp a témánkról van benne egy cikk (1540. old.):
Tételesen is igazolódik "Einstein legnagyobb tévedése"?
A cikkhez kapcsolódóan ad egy linket is.
Engem egyébként a sötét energiáról szóló cikkekel biztosan el lehet bûvölni.
Olyan ez nálam, mint a reklámokban a kisgyerek vagy a kutyus. :-)
Ettõl még mûködik. Az egyenletek határozottan egyeznek a megfigyelésekkel. Az interpretáció persze már más kérdés."
Hm, azért a kétréses kísérlet, meg más hasonló megfigyelések már nem csak közvetett, elméleti alapú bizonyítékok.
Az nem az éter. És semmi köze az részecskék hullámtulajdonságaihoz. Az éter fogalma egyébként nem teljesen halott, de a mai elképzelések egyáltalán nem oylanok, mint a 100 évvel ezelõttiek. Ha jól rémlik az említett könyvben is van szó errõl.
Ezt nem egészen értem. Ez mire válasz?
"Pulzáló feketelyukak, mond vmit?"
Sajnos nem. A google-nek sem.
A foton esetén a nyugalmi tömeg csak elvi jelentõsségû, mivel soha nem lehet nyugalomban. Amikor mozog (vagyis mindíg) van tömege (az energiája és a sebessége alapján könnyen kiszámolható).
"Szerintem itt inkább arról van szó, hogy ha megállítasz egy foton"
Nem tudod megállítani, csak ha valami elnyeli, akkor meg megsemmisül.
"A hullámelémélet számomra idegen, mert azonnal felveti a hordozóközeg problémáját."
Ettõl még mûködik. Az egyenletek határozottan egyeznek a megfigyelésekkel. Az interpretáció persze már más kérdés.
Nos, annyira azért hülye nem vagyok, hogy ne ismerném a fény kettõs természetét. Csak a hullámtermészet kiéléséhez közvetítõ közeg kell. Mondjuk, mivel tökéletes vákuum nincs, akkor a közeg is (éter) adott. Igen, éter.
A nyereg alak mellé ha jól emlékszem odaírtam, hogy pongyola.
Végre vki elmagyarázta a relativitás elméletét, kösz.
Azért van ott, hogy közvetetten, és tényleg elméleti megfontolás.
Pulzáló feketelyukak, mond vmit?
Ezt én is tudtam, amit írsz, de ép ésszel elképzelhetetlen, hogy valami, aminek nyulla a nyugalmi tömege olyan heves kölcsönhatásba lépjen az anyaggal, mint a foton. Gondolok itt arra, hogy fénnyel (fotonokkal) pld. gerjeszteni lehet nem sugárzó anyagokat, hogy maguk is sugárzóvá váljanak (felmelegedjenek, no).
Szerintem itt inkább arról van szó, hogy ha megállítasz egy foton, akkor mindjárt keletkezik egy másik, amely folytatja a "nyugalmi helyzetbe került foton" (energiaként elnyelõdött foton) pályafutását.
A hullámelémélet számomra idegen, mert azonnal felveti a hordozóközeg problémáját.
Mert nulla a nyugalmi tömege.
Einsein ugye nagyon is tisztában volt a fény hullám természetével!"
Lehet értelme annak, amit írsz. De nem cask a fénnyel kell ennek történnie, hanem minden anyaggal.
"1. a relativitáselmélet Bolyai-féle negatív görbületû térrel manipulál, ami pngyolán nyereg alakú, nem euklideszivel"
Nem euklídeszi a geometria, az addig stimmel. De nem is nyereg, hanem annál sokkal bonyolultabb.
"3. a fénynél észleltek, közvetetten, gyorsabb részecskéket is már, tachionok"
Én úgy tudom, hogy nem észlelték õket, csak elméleti lehetõség a létezésük.
"7. a határozatlansági reláció nem elméleti fogalom, hanem technológiai hiányosság"
Ebben tévedsz. Lásd: EPR paradoxon, Bell egyenlõtlenség.
Ajánlott olvasmány : John Gribbin - Schrödinger kiscicái
Ez csak a külsõ megfigyelõ számára van így. Az "utazó" csak a szingularitásban pusztulna el, amit viszont ki lehet kerülni, ha a feketelyuk forog. A visszaérkezésnél viszont mindenképpen idõutazás is történik, ami elég nagy elvi probléma jelenleg.
Nem. Éppen a ált.rel.elm. vezette be a fizikába a görbült tér fogalmát.
"Én viszont inkább híve vagyok annak, hogy a világegyetem egésze is önmagába záródó teret alkot."
Nincs sok variáció, vagy végtelen, vagy önmagába záródó. Régebben a zártra szavaztak a fizikusok, de a legújabb mérések nagy léptékben síknak mutatják a teret, ami nyitva hagyja a kérdést, mert a nagyon nagy sugár miatt is láthatjuk síknak. Nem tudom, hogy most mi a hivataos álláspont.
Persze. De a dimenzió fogalmára voltál kíváncsi. Egyébként a matematika megmondja azt is, hogy hogyan tudjuk meghatározni a világunk dimenzióinak számát.
"A tér háromdimenziósként való leírása egy konvenció, hisz a tér leírása megoldható lenne több dimenzióval is, de akár kettõvel is, attól függõen, hogy milyen koordinátarendszert választok."
Nem. A tér pontosan 3 dimenzióval írható le. Többel mondjuk lehetne, csak értelmetlen, mert csak 3 koordináta lenne független. Kevesebbel, viszont nem lehet leírni. 2 dimenzió az sík, nem tér.
"Poláris koordinátarendszer - mond valamit?"
Két szög és egy sugár, az pontosan 3 dimenzió. Az, hogy konkrétan hogyan jelöljük ki az irányokat nem számít, mindíg pontosan 3 irányra van szükség.
Egy dolog az õsrobbanás, és egy másik a gyorsulva tágulás. Az õsrobbanás önmagában csak tágulást jósol, ami nem feltétlen gyorsul. És más dolog elfogadni valaminek a létezését, és megérteni annak okát.
Általában az általad leírt módon ábrázolják a relelm 4 dimenziós tér-idejét.
A rel elm viszonylag egyszerû elmélet, minden középiskolás megérthetné ha vennék a fáradtságot, hogy rendesen elmagyarázzák nekik.
A spec rel alapja kb az, hogy a tömeggel rendelkezõ tárgyak állapotának megváltoztatásához a fénysebesség közelében történõ haladás esetében sokkal több energiára van szükség, mint alacsonyabb sebességen. Az energia viszont maga is tömegként szerepel, vagy is miközben a test állapotát a még nagyobb energia bevitellel megváltoztatom, annál nagyobb lesz a tömege, vagy is további változtatásra még nagyobb energiára lesz szükség. Ez a két egymást erõsítõ dolog a fénysebességnél éri el a végtelent. Fénysebességre történõ felgyorsításhoz, bármilyen kicsiny nyugalmi tömeggel rendelkezõ testtel végtelen energiát kell közölni.
A tömeg viszont lelassítja az idõt, a reakciók sebességét, ezt úgy is értelmezzhetjük, hogy ugyan annyi energia, a megnövekedett tömeg miatt csakk jóval kisebb változást fog a paraméterekben okozni, ahogy egy nagyobb tömegû test sepessége ua energia közlés hatására is csak kevéssé növekszik.
Az elõbbiek miatt a nagy nyugalmi tömeggel rendelkezõ testek úgy mûködnek, hogy szinte lokálisan csökkentik a fénysebesség nagyságát, pongyolán megfogalmazva. De mivel az adott területen minden reakciót illetõen "csökkentik" a
fénysebességet ezért lokálisan ebbõl semmit nem érzékelsz. Úgy mond a téridõ maga görbül el, "sûrûbbé válik".
Röviden és pongyolán kb ennyi, de azért nem árt kalasszikusokat eredetiben is elolvasni😉))
Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a rel elm is leíró elmélet és nem megmagyarázó. Hogy miért történik mindez, milyenek a téridõ görbületet közvetítõ részescskék, (ha ugyan vannak) azzal nem foglalkozik.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs