Fotóink
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mértnem? Belépõ DSLR-ben ár/érték arányban ez fekszik nekem.....
Canont nem veszek...bojkottálom õket!<#zavart2>#zavart2><#banplz>#banplz>
http://www.flickr.com/people/46265283@N06/
Sony Alpha 200 vs. Nikon D60 ????
Melyiket vennétek???
Magam a Sonyra apellálok, de még van bennem kétség....
http://www.flickr.com/people/46265283@N06/
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
Talán azt is mondhatnánk, ha nincs alapvetõ hiba egy képen, akkor onnantól nehéz objektíven ítélkezni egy kép felett.
és értem hogy miért gondolod a levest rossz párhuzamnak merthogy a leves receptjét elõre tudod.. és lehet rosszul fogalmaztam de a leves nem = a kész fotóval.. én úgy gondoltam erre hogy vanbnak receptek (több is) hogy mondjuk hogyan érdemes a hõséget hangsúlyozni.. megint más arra hogy egy állatot, a hegyeket stb..
és a kész képen, a "levesen" már csak a vágás, ps, "vizezés" segít, de biz. fogásokból okulva a következõ képnél ha belenézel a keresõbe már tudod alkalmazni ezeket a "recepteket".. a végén meg már ne mis kell gondolkozni rajta..
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?
ahogy a levesnél is el kell döntened hogyan ízesíted..😊
és igen, ezek részben technikai dolgok részben esztétikai dolgok amiket lehet fejleszteni.. és azért kell fejleszteni hogy tudja hogy tudj mesélni a képpel..
beszélhetnénk foltokról, vonalakról, a jobb és a bal viszonyáról, a világosról és a sötétrõl és még számos összetevõrõl, amikkel nem mindegy hogy hogyan bánik az ember és ezt vagy érzi valaki vagy megtanulja sok gyakorlással és odafigyeléssel..
ha csak ellövöd a képet auto módban anélkül hogy cseppet is gondolkoztál volna akkor valóban nem sok értelme van értelmet keresni benne.. de úgy a fotósnak sincs vele mondanivalója..
lehet hogy tetszett neki amit látott és megpróbálta megörökíteni, de ha nem tudja kiemelni azt ami megfogta a látványban akkor a képet nézõ ember is kevésbé fogja azt felfedezni..
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
"..ember és állat összhangban dolgozik a hõségben és közben vigyáz a természetre is"
a hõség érzékeltetéséhez a dél körüli idõpont jó választás volt már amennyire ez tudatosan sikerült..
Aspyrinnek abban valóban igaza van hogy csendéletszerû a kép, átjön belõle a "lassabb, falusi tempó" ami a "csendélet-szerûségét" növeli
amit még én megpróbáltam volna, kicsit alacsonyabb nézõpontból és kicsit közelebb, nagyobb látószöggel..
viszont számomra a képbõl valóban nem érzõdik a "természetre vigyázás".. ha õszinte akarok lenni ezt nem tudom hogyan érzélektetném..
Megköszönném, ha leírnád, te hogyan fotóztad volna le a saját szád íze szerint?
Izgat a dolog, hogy ezen állatok fenséges látványa csak engem kapott meg vagy mást is. Persze szerintem ez abból a szempontból kényes dolog, hogy a fiatalabb korosztály kevésbé fogékony még az ilyen dolgokra. Ez nem bántás, én is így voltam vele.
én ezzel nem is vitatkozom.. de ha valaki megkérdezi hoyg mit csinálnék másképpen, vagy mitõl lehetne jobb a kép.. akkor tudnom kell hogy mit akart kihozni belõle 😊
ez olyan mintha fõzni tanulna valaki és megkérdezné hogy elég fûszeres a leves.. megkóstolod de csak akkro tudod megmondani, hogyha tudod milyen levest akart fõzni az a valaki, hiszen minden levest másképp fûszerezel 😊
Nos a kép története röviden. Kb. 4 éve Somogyvámoson jártam a Krisna völgyben, ahol gépeket nem használva mûvelik a földet. Nagyon megfogott a szürkemarhák fenséges látványa, s ezért készült ez a fotó úgy, ahogy. Nyilván igyekeztem valami történetet is vinni a dologba, ezt jól látod Aspyrin. Tehát ott van a kazal hátul, ill. elöl, ember és állat összhangban dolgozik a hõségben és közben vigyáz a természetre is (ez nem jut eszébe senkinek, amikor a fotót nézi?). A férfi mozdulata is jellemzõ. A szekeret direkt ilyen kissé ferde szögbõl fotóztam, hogy egy kicsit érdekesebb legyen a dolog. Ami megzavarhatja a nézõt az az, hogy a zöld rész sávos és szintén ferdén fut a képen.
Sárgaság. No ez is érdekes. Ha megnézitek, akkor láthatjátok a fehéregyensúly rendben, mert a felhõk fehérek. A szalma tényleg ilyen sárgás volt, meglehet a gép egy picit rátett. De ez a sárgaság a hõség benyomását is érzékeltetheti.
Nem hiszem, hogy magyarázatra szorulna bármelyik kép is. Teljesen egyéni, hogy ki mit lát meg benne.
Itt esetleg a technikai megvalósításról lehetne társalogni, de abban én nem látok kivetnivalót 😊
szóval.. ha az ominózus képrõl véleményt szeretnék mondani.. ergo hogy én mit csinálnék másképp ahoz hoyg a mondanivaló esetleg jobban érvényesüljön, tudnom kellene hogy emptyface mit akart a képpel elmondani..
amit te leírtál az nem a mondanivaló hanem amit a képen látni.. és a kettõ nem ugyanaz..
a mondanivalója lehet az ember egyszerû és nehéz munkája.. az ökrök sanyarú élete.. a tûzõ napon való munka nehézsége.. az egyszerû élet szépsége.. stb és valahol ezek is átjérzõdnek a képen, de valószínû mindegyikhez kicsit másképp kell képileg közelíteni..
amíg nem tudom hogy mit akart elmondani a képpel addig tanácsot sem tudok adni igazán..
"rossz eszközt választott a mondanivaló hangsúlyozásához" - na pont erre mondom, hogy máshogy értelmezzük a képeket. Nincs rossz eszköz, csak rossz látásmód... <#idiota>#idiota>
nyilvánvaló az amit mondassz.. de ha valaki értékel egy képet akkor aszerint értékeli hogy õ mit lát benne..
lehet azt mondod egy képre hogy nem jó mert ferde.. de ha a fotós a ferdeséggel akart hangsúlyozni valamit akkor az nem hiba..
de ha tudod hogy miért ferde akkor megláthatod amit õ kart a képpel mondani..
az más kérdés hogy ha az amit érzékeltetni szeretett volna nem "jön át", akkor rossz eszközt választott a mondanivaló hangsúlyozásához..
Helyszín: valahol a Duna-Tisza közén.
Idõ: déltájt.
Az ökrök fáradtan néznek elõre, egyikük felénk fordítja tekintetét. Szemébõl látni, hogy már elege van a munkából, de nincs megállás. Társa mentálisan erõsebb, szigorúan tekint elõre, a messzi távolba. A szekéren dolgozó paraszt - megjelenésébõl, színébõl ítélve - sem ma kezdhette a munkát a tûzõ napon. Vasvilláján már megfordult több kilónyi széna, szalma. Ahogy a fotó sarkában is látszik, akad még teendõje.
mivel az egész gondolat a "szerintem" szellemében van így ezt nem írom le külön mindenhová
egy fotónál a legfontosabb hogy legyen annak mondanivalója.. a fotósnak addig kell "játszania" amíg meg nem találja a legmegfelelõbb idõt/helyet/fényt/beállítást ahoz hogy ezt a mondanivalót a legjobban kiemelje..
a képrõl pedig akkor lehet bármit is mondani, értékelni, ha tudjuk hogy mit akart hangsúlyozni a fotós, hogy mit akart a képpel elérni.. mert miért ne lehetne egy kép ferde, sárga, sötét, vagy kiégett? ha ez segíti jól a mondanivalót akkor miért kell szabályokat felállítani? nyilván ez nem azt jelenti hogy minden kép hibátlan is lehet..
ha egy képrõl elmondjuk a hibáit anélkül hogy tudnánk a fotós mit akart a képpel, akkor csak annyit mondunk hogy az adott témát mi hogyan csináltuk volna másképp.. viszont akkor az már egy totál más kép ami más benyomást is kelt.. de ettõl még nem feltétlenül biztos hogy jobb vagy rosszabb.. esetleg csak más..
emptyface ökrös képét például véve.. látok rajta egy fogatot szénával megpakolva, amin egy ember tüsténkedik, a kép valamikor délidõben készült..
néztem jóideig a képet de igazából nekem nem mond ennél többet .. és persze lehet nem is akart a fotós többet kihozni belõle de nem tudom ennyibõl megállapítani.. uh most megkérdezem hogy mi lett volna amit ki szerettél volna hangsúlyozni?
Lehet magabban és alacsonyabban is venni ugyanezt a típust, amelyiket kívánod.
Ps-ben a Contrastal, Levels-sel, és a Curvessal is sokat lehet elérni különösebb macera nélkül.(Image/Adjusment)
http://flickr.com/photos/zolika90/
Nem ott volt a kérdésem témája, hanem hogy ezek a képek amit itt látok lentebb nekem teljes hdri hangulatosak. Lehet azért mert hdr képek. De itt írjátok a színezést, és gondoltam hogy talán mégse hdri hanem simán egy kép van aftereffectelve ps-ben. Mert azt kipróbálnám.
Az állvánnyal kapcsolatban meg hogy mien árba gondolkozzak, tervezzek.
Monnyuk 6000 fölé megy? lényegébe egy állvány, nem kell semmi extra rajta.
De röviden a lényeg, hogy min 3 expoval kell ugyanabban a beállításban elkészíteni a képet. Azért, hogy az ég is, és az alatta levõ dolgokból is legyen használható verzió, és a képeket összefûzve minden éles legyen.
Állvány ügyben: Szerintem bármelyik megfelel, amelyik elbírja a géped súlyát és nem bukik le a feje, ha nõ a súly. Fontos hogy legalább 1,5 méter magas legyen, úgy sokféleképpen használható. Sonycentrumban, Photohall-ban, és fotós boltokban nézelõdj, szoktak jó áron lenni, 10 alatt is.
Nekem is ilyen stílus kívánkozik.
Ezeket a hdri-ket szeretem.
Csak még nincs állványom és nem tok több képet egy povval.
Szal 2 kérdésem is lenne:
-vennék állványt csak állvány célra, mindegy hogy néz ki, mit ajánlotok?
-Ilyen hdr jellegû képeket hogy lehet összehozni sima képbõl? vagy ps? ha az akkor azon belül hogy?
Amúgy sok kép itt a galériámba még a régi verzió a képekbõl. Szal valamelyik tényleg irreálisan tulszaturált.