Buszok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

akyyy
Lol, nah ma egy IKARUS EAG E95 Scania-al utaztam miskolcra, örültem elõször, hogy nah ez jó busz lesz, erre olyan kényelmetlen volt, az ülések majdnem szétestek, fûtés nuku,
meg bár votl egy scomó hely de egy öreg fasz aki betolakodta magát elém, nem akart hátrébb menni és direkt terpeszállás..bár egy idõ után muszáj volt neki😄

viszont egy jó csaj ült mellém<#szeret>

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Szia!

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

Attila56
Nah nekem holnaptól nem lesz netem.Szóval Sziasztok.Jó volt megosztani veletek pár véleményt,meg mindent.És köszönök mindent <#wave>

BD(Bus Driver) 4ever Ikarus E94 a kényelmes,elegáns,és megbízható busz. Volánbusz 4ever

Attila56
Csúnya busz.......és a Sentrák nem is olyan jók

BD(Bus Driver) 4ever Ikarus E94 a kényelmes,elegáns,és megbízható busz. Volánbusz 4ever

Csak a 2 tengelyes modellrõl találtam képet,amire Én gondoltam,lehet,hogy nincs gyártásban jelenleg.
Én erre gondoltam:

valószinüleg ez skandináv sajátosság,bár Setranál is láttam ilyen ajtó megoldást,de azt a buszt inkább városi busznak szánták.
A Kapos volánnak is van egy ilyen busza,szerintem ugy vásárolták vissza Finnországból.

Attila56
hmmm,elég érdekes helyen van a 3.ajtó 😄
De végülis jó meoldás

Semmi gond értem,mit akartál irni.
Egy 813-as Tatrát szállítanak rajta,ha jól tudom.

Attila56
Bocs Triál nem trial 😄

Attila56
Europa Truck Trila 😄 😄 😄 😄
Ez vicces 😊

Attila56
Jah,csak azok az újj EAG-ok.Az E15,de végülis az se anyira rossz.

Különleges 280-as

Igen,mert M.o-n az a változat volt piac képes.
A nagyobbik testvérét is (E95) gyártották Rába alvázon,pedig eredetileg Scania alvázon mutatták be.
Még egy érdekesség ehhez:az Egyedi Autóbusz Gyár termékei,a 70 -es évek óta siker termékek a Skandináv piacon,nem ugy mint itthon sajna!
Attila azt hiszem ez a Te linked

Attila56
De akkor is háromnegyed része Rába típusu.

Igen mert ez az oldal a Rába saját gyártású buszait mutatja be.
Az E94-eseket viszont Mátyásföldön csinálják,és csinálták függetlenül attól,milyen padlóvázra építették õket.

Attila56
Érdekes a Rába vázas E94-es nincs az oldalon.Csak a régi cuccok 😞

A busz gyártás legalábbis az Ikarusnál egy csarnokban történt.
A gondolom a Rábánál max annyi,hogy a padlóvázakat,a motort meg a futómûvet azt más csarnakokban,de magát a buszt egy csarnokban rakták össze.
Hát az biztos,az orosz design más,de szerintem nem rossz.

Attila56
Ez a kamaz busz kicsit ronda.Én a Rábára vagyok kiváncsi.Az alvázra meg mindnre.Mondjuk hogy szerelik össze,meg ilyenek.Úgy mint a repülöt??Hogy elsõnek a legnagyobb dolgot utána a legkisebbeket?Vagy 3 gyárba készül egyenként a cuccos hozzá? 😊

Attila56
Hát pedig nem így van.Egész nap nyomatja,és másnap is........
Nah mind1 õ baja.Én is elmek busz sofõrnek.Valahogy izgat ez a dolog.Fõleg hogy E94-st vezethessek 😄

Ez egy Kamaz által készített busz padlóváz

amibõl egy szintén orosz buszgyár készíti pl: ezt

Igy születik meg a Kamaz busz

Az ok,hogy egy sofõr sokszor van adott járaton,még az is belefér végül is,hogy adott nap hajnaltól estig dolgozzon,de akkor másnap szabad kell hogy legyen,vagy pedig kevesebb napot dolgozik havonta.

Attila56
Pedig ott is megtörténik.Nálunk Érdrõl Tárnok elég gyakran vannak járatok,és sokszor ugyanaz a sofõr 😊

Távolsági járatokon ez elõfordúl,de helyi,helyközi buszokon,elvileg ez nem történhet meg.

Attila56
hmmmm,hallottam a csávókát hogy õ egész nap dolgozik és reggel 5-kor indul........és este 7-kor fejezi be a buszozást

Nálunk vannak egy részes és két részes számok.
Egyrészes az amelyik egyben ledolgozza a délelõttöt vagy délutánt vagy éjszakát. Meg is van mindenkinek, hogy milyen beosztásban dolgozik. Én pl állandó délelõttös vagyok. És vannak a kétrészesek. Õk a beugrók. Õk azok akik sûrítik a viszonylaton a járatokat azzal, hogy a csúcsban nekiállnak dolgozni. Így egy nap kétszer megy be melózni. A munka mennyiségét és a pihenõidõket törvény szabályozza amit a bkv igyekszik is betartani. A volánnál kicsivel más a helyzet. Itt az érdi viszonylatokon úg yhallottam, hogy lehúz egy nap 19 órát amit azonos órabérrel fizetnek, aztán azon felül zsebbõl a többit, másnap meg szabad. Tehát csak két naponta dolgoznak.

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

Az csak egy fatális félreértés.Nem szoktam ilyen smylikat belõni,és nagyon elnéztem.Ennyi!Bocsesz<#eljen>

Ez csak akkor van igy ha nagyon hosszú a járat,és a sofõr túllépné a napi vezetési idõt😛écs-Sopron.
Egyébként attól függ hogy az adott fordán,hány busz van.Általában 2 busz,és 4 sofõr van,de elõfordul az 1 busz 2 sofõr.

Attila56
Nálunk Csepelre ugyanaz a sofõr megy mindig 😊

Attila56
Htáha lefárad a sofõr akkor gondolom felváltják..és õ pihe,és késõbb õ viszi tovább,vagy valami..........

akyyy
én szoktam oylat látni, hogy monjduk reggel megyek miskolcival suliba, korán, ( monjduk fél 6:30-as), vezeti X sofõr, hazafele jövök fél 1kor, ha nem is ugyanaz , de látom ott kószálni a búzatéren (miskolc vég), aztán itthon este fel akarok menni a városba, miskolci busszal persze, és ki a sofõr?😄

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Volánnál van. Mi megy felváltva?

Attila56
Akkor az csak a Volánbuszosoknak van? 😄 😄 😄
Gondolom ez felválta megy a BKV-nál 😄

Milyen egész nap? 😊 átlag 8:00, 8:30 egy nap. Kezdek mondjuk 4:30-kor és végzek 12:30-kor. 😊 1-kor már otthon eszem a levest 😄

Attila56
értem.Már megnéztem.Nah de még újj vok itt,de tanulok 😄
És akkor az a kabbe smyli? 😛

Attila56
Jah bocsi azt neked szántam..... 😄 Meg Akyyy-nak is :S
De te BKV-nál dolgozol,mondjuk nem olyan rossz fizetés az...csak egész nap kell buszozgatni meg ilyenek,és az fárasztó 😊

Mert a 733-as hsz nem nekem szólt 😊

Egyébként az alap az 90.000-110.000 között mozog. Délutánban +20% kb, csuklós vonalon még +20%. Az évek során meg van akinek már nem 750 körül mozog az órabére hanem 900-1000 körül. De hiába dolgozol egy picit többet a hónapban mondjuk a 2x szorzójú elvont szabadnappal vagy az ünnepnappal, javarészt mind elviszi az adó. Szóval van jobb munkahely is.

Ugy szántam neked,hogy jó oldalakat linkeltél fel!
Ha egyszer ráérsz nézd meg topik régebbi oldalait is.

Attila56
Jah értem.Bence még nem válaszoltál a kérdésemre 😄
#733 hsz.

Az alvállakozója.

Attila56
VT-Transman Kft. Az meg milyen cég lehet??Ha nem a BKV?

Attila56
Nekem szántad azt a smylit??Én legalább megpróbálom feldobni a topicot......<#beka2><#idiota><#vigyor2><#boxer>

Amikor Pesten voltam,azt hittem a BKV buszai,de most látom,hogy VT-Transman Kft.

Jó oldalak!
Tetszik!<#mf1>

Kár,hogy nem lehettem ott egy ilyen jeles eseményen!
Biztos nagyon jó lehetett!

Attila56
Egy kis ízelítõ az Ikarus EAG94 E94 Scania-ból.:

Az Ikarus EAG az E95-ös típusa után (pontosabban akkor még 395-ként futott) 1994-ben mutatta be az elsõ E94-est Scania alvázon. Az E94 külsõ megjelenésre az E95-re hasonlít. Különbség a padlómagasságban van elsõsorban, a többi eltérés többnyire ennek következménye. Az elsõ E94-es még alacsonypadlós kivitelben készült, lépcsõ nélküli változat, ahol a padló fokozatosan emelkedik a busz hátulja felé. Ez a busz egyébként a Körös Volán tulajdonában van, rendszáma: EMF-789. A késõbb azonban lépcsõs változatban készültek, de a padlószintje így is alacsonynak mondható.
Késõbb elkészült a Rába alvázra épült változat, csakúgy mint a Csepel alvázas. A három alvázváltozat közül a Rába a legelterjedtebb Magyarországon. Csepel alvázra készült változattal eddig csak a Tisza Volánnál találkoztam (GMC-622), ami egy érdekes sorsú busz, hiszen eredetileg exportra készült, egyébként automata váltó és Detroit Diesel motor van benne, az elsõ ajtónál egy lépcsõ található, a hátsó tengelyig ez a padlószint nem változik, a hátsó tengely elõtt pedig egy újabb lépcsõt iktattak be, onnan kezdve kis mértékben emelkedik, a második ajtóval szemben pedig utasülések helyett csomagtárolót alakítottak ki. Scania alvázra készült E94-esbõl sincs túl sok, ilyenek találhatók pl. Körös Volán (EMF-789), Bács Volán (GSG-352), Kapos Volán (GLW-060, 062, 212), Jászkun Volán (GSA-426), Vértes Volán (GSM-315, 316) állományában. (A felsorolás nem teljes, több is van belõlük.)
A típusnak létezik helyközi és városi változata egyaránt, ennek megfelelõen az ajtóelrendezés meglehetõsen változatos: a helyközi típusnál az 1-2-0 (ez talán az általánosabb) és a 2-2-0 (fõként a Volánbuszra és a Körös Volánra jellemzõ, mind bolygóajtó) fordul elõ, míg a városi kivitel esetén 1-2-1 (ilyenek vannak például a Kapos Volánnál Siófokon) és 2-2-1 (pl. Jászkun Volán Rt. GNY-596, illetve a Kisalföld Volánosok is ilyenek, õk ha minden igaz 14-en vannak) variációval találkozhatunk. A városi változat egyébként megtalálható még Eger (GDK-567) illetve Kaposvár (pl. GHP-500) helyi tömegközlekedésében is. Az ajtókhoz visszatérve, az egyszárnyú ajtó minden esetben lengõajtó, míg a kétszárnyú ajtó lehet lengõ- ill. bolygóajtó, a megrendelõ igénye szerint.
Az üléselrendezés területén is nagy változatosság tapasztalható. A 2+2 típusú elrendezés nagyjából általánosnak mondható a helyközi kivitelnél (az utolsó sorban 5 ülõhely van), viszont a Zala Volánnál lévõ buszoknál némiképp eltérõ a helyzet. Ott az elsõ két ajtó közötti részen 2+1-es az elrendezés, az egy soros ülések a bal oldalon találhatók, a második ajtó után azonban már 2+2 a kialakítás (nem tudom, hogy más volánoknál is elõfordul-e ez a kialakítás, én személy szerint még nem találkoztam ilyennel). Az ülések nem kerültek dobogóra, a kerékdoboknál pedig egymással szembefordítottan helyezkednek el. A busz funkciójából adódóan helyközi ülésekkel rendelkezik. Az elöl egyszárnyú ajtóval rendelkezõnél a jobb oldali elsõ ülés 90 fokkal elfordított, az utas az ablaknak háttal foglal helyet. Ez az egy szem ülés az elöl kétszárnyú ajtóval rendelkezõ buszoknál nem található meg. Eltérés mutatkozik a második ajtóval szembeni részen is. A Kunság Volános E94-eseknél pl. a GSG-335 esetében az ajtóval szemben állóhely van kialakítva, míg a GSG-336-nál ide is ülések kerültek beépítésre, a Tisza Volános GMC-622-nél viszont csomagtartóként funkcionál ez a hely. A városi változat belsõ kialakítását tekintve a Kisalföld Volánosok esetében a következõ a helyzet. Az üléskialakítás 2+1-es típusú, a menetirány szerinti bal oldalon találhatók a dupla ülések, a jobb oldalon pedig egy ülésor van, a leghátsó sor 5 ülésbõl áll. A második ajtóval szemben állóhely van kialakítva, a padlószint a busz hátsó része felé kis mértékben emelkedõ.
A buszhoz természetesen rendelhetõ FOK-GYEM kijelzõ, bár ez a hazai volán társaságokra sajnos nem nagyon jellemzõ (kivétel: Volánbusz, Kisalföld Volán, ahol azért általánosan elterjedtnek mondható ez a plussz extra).
További extra tartozékok közé sorolható még a légkondicionáló, amely e típusok esetén hazánkban szintén nem túl elterjedt, az általam ismert példányok közül mindössze kettõ rendelkezik ilyennel: Kisalföld Volán GFA-814, Tisza Volán GMC-622.
Ha jól tudom, a kezdetekben az E94-est elsõsorban elõvárosi és helyközi forgalomra szánták (+ városi), a hajtáslánc kialakítása e szempontok figyelembe vételével történt, de a volán társaságok gyakran távolsági viszonylatokon is bevetik. (Ráadásul a csomagtér is igen kicsi, így nem tudom, hogy pl. a rendszeresen a Miskolc-Kecskemét-Miskolc viszonylaton közlekedõ Borsod Volános E94-esben (GSG-322) a kedves utasok vajon hova teszik a nagyobb csomgjaikat, igaz azt sokszor akkor se teszik a csomagtartóba, ha van rá lehetõség.)
Az EAG-nál megindult homlok- és hátfal megújításon 2001-ben az E94-es is átesett, igaz konkrétan nem ez, hanem az 1 méterrel hosszabb, azaz a 13 méteres változat (E94F) az, amelyekkel a hazai utakon találkozhatunk, ezek a Zala Volán állományát gyarapítják. Tudomásom szerint mindösszesen 4+2, azaz 6-an vannak (4 helyközi, 2 városi kivitel).

Attila56
Fokozzük a Topicot<#beka2><#vigyor2><#vigyor2><#ravasz1>

Attila56
Buszok(típus szerint)

Itt is érdemes böngészni,sok jó buszok vannak 😊
Mellesleg:

autobuszok.lap.hu