39
  • aaaaa
    Csomó helyen van hasonló helyzet. Vedd pl. a kínai piacot. Ha várárolsz egy hamisított Nike pólót azért senki nem fog elítélni, még ha tudod hogy hamis akkor sem, mivel elsősorben a hamisítókat próbálják elkapni.
    Emberiességet meg soha ne várj el semmilyen törvénytől...
    Akik a törvényeket hozzák, azokanak az érdekeit fogják védeni, ahonnan a pénz jön, soha nem a kisemberekét... De ez már így van évezredek óta.
  • Béla bácsi
    Najah, azzal én is kárt okozok, ha egy használt vw-t veszek pl, nem pedig egy vadiújat egy hivatalos dealernél. Szegény emberke lemondhat 4-5 millió ft-ról. A másik meg hogy tisztességes zenét kéne csinálni, nem pedig összeszedni egypár szerencsétlent, bemutatni őket megasztár név alatt és sztárolni őket. Ez idáig nevetséges. A kiadók rengeteget kasználnak az ilyenekből. És ha feltesszük azt, hogy aki a netről letölt, az egy részét mondjuk megvenné, akkor kvittek vagyunk. Kicsit Robin Hood szerű az egész, ilyenkor azonban miért nem jönnek a liberális felfogással, toleranciával, mindennel?
  • [HUN]Stanlee
    @raingun

A torvenyi visszassagot kell az egeszben nezni. Mert ugye letolteni nem tudsz, csak akkor, ha megosztasz. tehat ha te a letoltessel nem is kovetsz el bunt, attol meg akitol letoltesz mar buntetheto. Azt meg nem varhatja el senki, hogy a masik buntetheto legyen, csak azert, mert nekem jo lesz... Itt akkor mar az emberiesseg kerdese is felmerul.

Az egesszel az a baj, hogy ugy tuntetik fel, mintha a letoltessel mar kart okoznal. pedig a kart az okozza, aki utana masolja es penzert eladja. Az buntetendo kell hogy legyen.
  • raingun
    Magyarországon a zenék filmek letöltése LEGÁLIS.
    Nem értem miért nem lehet megbüntetni azokat, akik JOGTALANUL fenyegetőznek.

Ha megosztasz, az megint más...
  • pemga
    Hallgass bele a Hacktivity-be, az ASVA-s csóka keményen dobálja be a nüanszokat és csavarokat a kosárba, eszméletlen arc :). Róla elhiszem, hogy átlátja a dolgokat, amit Te mondasz azt is előhozza. Az Artisjus-os jogász csak néz mellette és mondja vissza a sablonokat. Másrészt végre emberek kerülnek az arctalan szervezetek helyére.
  • pemga
    Baromi jó ez a hacktivity-s beszélgetés :). Nagyon pipec!
  • BiroAndras
    "Gyerekek minek van a CD/DVD -n Artidzsuz matrica, ha jogszerütlen a másolás???"

Az enyémeken nincs matrica. :)
  • [HUN]Stanlee
    Hi Leute!

Ez az egesz csak egy nagy kalap lo*ar. Ez egy marketingfogas a cegek/alapitvanyok/szervezetek reszerol. Nincs semmi komoly a hatterben. Ha a weboldalukon nem irjak le pontosan, mit csinalnak, akkor nem kell veluk foglalkozni. A nemeteknel is volt reklam, meg mindig jokat nevetek rajta. Be akartak a nepet ijeszetni, de nem sikerult. Csak a 40-es korosztaly dolt be a habi szoveguknek. A fiatalok meg tesznek rajuk.
    Azt meg nekem ne mondja egyik se, hogy Mo-n 800e ember fajlcserelo. Meg annyi ember nem is jut nethez. Ha meg van, nem biztos. hogy egybol zene es filmletoltes megy.
    15 evvel ezelott hoborgott valaki is azert, mert a kazikat es bakelitlemezeket masolta a nep ezerrel. Nem, mert akkor ha kijott egy normalis kazi, megvetted, mert jo volt. Most meg a sok szemetet eloszor vegig kell hallgatni, es utana zt ami tetszik, megvenni cd-n. A cilag valtozott, de azok, akik iranyitanak, azok meg mindig a regi idokbol valok, es nem ertik meg az uj dolgokat, iranyvonalakat. Zenesz lehet barkibol ma, de igazan jo zenet nem tud mindenki csinalni.
    Amugy ami tetszik, megveszem, de ami rossz, arra meg a cd-n is sajnalom a helyet:-)

amugy a torvenyek sem mai gyerekek: egy 78-as torveny vonatkozik az adathordozo masolasra. bocs, de akkor meg a cd eppen hogy csak megjelent, itthon esetleg meg kulfodi ujsagban lathattak olyat. szoval nem tul modern.
  • asdasdasd
    Szerintem meg azert van a matrica, hogy letolsd a musicot/filmet, aztan szepern kiird DVD-re es hallgasd/nezd a hifin/autoban. Ez idaig tudtommal nalunk teljesen legalis.
    Aztan odaadod a havernak, es ha kerdezik, akkor o toltotte le az internetrol. Az is legalis.
    Es a haveri kornek legalisan vetitheted.

Az MCJani fele emberek meg oruljenek, mert a matricabol kapnak penzt, pedig a szar zenejukert senki nem adna.
  • pemga
    nyilván vetítés = nyilvános vetítés
  • pemga
    Az Artisjus matrica azért van, hogy a tv-ből/rádióból felvehess és magáncélra rögzítsd. Ezt a másolatot egyébként odaadhatod barátaidnak, csak nyilván vetítés keretében nem mutathatod be. (Értsd: nem veszed meg dvd-n, hanem felveszed magadnak a tv-ből.) Legalábbis a jelenleg hatályos magyar tövényekben ez van. Nem azt mondom, hogy ez szerintem jó.

Ki dönti el, hogy ki mennyit kap. Ezt az Artisjus dönti el, ha minden igaz akkor az eladási statisztikák alapján. (MAHASZ-nak van ilyen hivatalos.) Az, hogy pontosan mennyit is kapnak azt nem tudom, de az az Artisjus oldalain kint van, hogy melyik hordozón mennyi a hivatalos összeg. Elvileg ők ebből a "működési költségek" levonása után mindent szétosztanak. Ugyanis ők "non-profit" egyesület. (Mármint jogilag.)

A másik kérdés.. Ezen elvileg most dolgoznak, a Freunhofer institut az mp3 formátumba akar olyan DRM-et integrálni, ami mindazt tudja amit Te mondtál. Igazolni tudod majd a fizetést és ezáltal a jogot a meghallgatásra, és elvileg el is fogod tudni adni. Most meg nem tudom neked mondani melyik, de az egyik fizetős zenei site akarja majd ezt alkalmazni. Jelenleg ezt a gépedre letöltött valamiféle azonosítókkal tudod igazolni, de általában külön van választva a file és a jogkezelő cuccai, tehát nem vagy nehezen hordozható. Az MS DRM-je (a HD-DVD-hez) ennél sokkal durvább dolgokat ígér (teljes kontroll), de szerintem az registry-s, tehát nem hordozható.
  • Gregorius
    Azért nem értettem, mert szoftveren kívül akármit letölthetsz. Hiába találnak nálad akármit is, egy halom írott CD-t, vagy ömlesztett mp3 raktárat, akkor sem tehetnek veled semmit.
  • Caro
    Úgy értem, hogy nem mehetnek oda akárkihez, mert akkor letöltheti, ha megvan neki a CD.
    Házkutatást meg nem tarthatnak, legfeljebb feljelenthetnek "alapos gyanúval".
  • Gregorius
    Szerintem csak idő kérdése, és belátja a sok sületlen marha odafent, hogy az adathordozók ideje lejárt. Manapság a hülye is tud "zenét" gyártani a csúcstechnológiának köszönhetően. Ezért meg aztán senki nem fizet szívesen. Túltelített a piac, és ezért nem él meg senki belőle.

Majd lassan lehet ismét visszatérni az igazi zenéhez, és koncertezni. Járni a világot, és abból élni, hogy játszod a zenét, nem abból, hogy felteszed playback-elni.

Most feltalálták a spanyol viaszt, és legális zeneletöltés... Kifújt, és kész. Kaphattak egy gyorsjelentést a fizetőképes keresletről megint.
  • Gregorius
    Ez nagyon nem volt a helyén. Persze attól függ mire is értetted.
  • crx
    Ez a valo igaz itt a zenészek sírnak a kétkezű ember meg csak csorgatja a nyálát hogy a semitérő zenész micsida autokat vesz.A jogvédök gondolkodjanak már el rajta a Gy nek nem jut minden családtagjának kocsika vagy mi kell még. A jogvédő szervezetben hány ember keres minimálbért min itt vidéken az üzemekben.Elgondolkodtató.
  • Darth Sith
    múltkor nyomkodom a TV-t, mit látok? retek klubbon Győzike Lamborghini gallardo-val rohangált...
  • Dömsödi
    Gyerekek minek van a CD/DVD -n Artidzsuz matrica, ha jogszerütlen a másolás???
    Undorító, de mostmár a memoriakártyákon is van. Nem is kevés. Leszarják, hogy Ti fényképezőgépbe veszítek. Utalják belöle a pénzt Győzikének meg a zenész haverjainak!
    Egyáltalán az ilyen matrica árból hány százalékot kapnak a "művészek"? Ki dönti el, hogy ki mennyit kap. Gondolom az illető nem panelban lakik, és nem trabant/ladával jár.

A másik kérdés.
    Ha én fizetek azért, hogy letöltsek egy zeneszámot MP3-ba, akkor hogyan tudom bebizonyitani, hogy az adott Mp3 az én "tulajdonom". Hogyan adhatom el ha ugy döntök meguntam?

(Ja igen, ha meg fizettem érte, és ezt másolom fel az Mp3-as discmenemre akkor milyen jogi alapon fizettem az mp3-asomon lévő matricáért???)
  • pemga
    köhh-köhh, két giga?!? :)) Nem lehetett volna kicsit kisebben? :)) Azt hiszem maradok az mp3-nál.
  • echo
    Szerintem még ha sikeresek is lennének ezek a tiltások - bár szerintem teljesen esélytelen - akkor is csak azt érnék el, hogy akkor a másolt cd-k terjednének megint jobban.

Ha meg elég aktívan szivatják a népet és már elég nagy lesz a felháborodás, szerintem úgy is lesz mindnehol egy párt aki zászlajára tűzi, hogy elsöpri ezeket a zenei ipari ingyen élőket(mert hiába csak a művészt szeretnénk, akaratunk ellenére mi tartjuk el őket is, ráadásul nem érik be ezzel sem még többet akarnak). Ha például tényleg 800000 embert érint magyarországon akkor akár választást eldöntő tényező is lehet. Ha nem valami szélsőséges párt lenne én tuti oda szavaznék :)
  • benczurzs

2 link a témához, nagyon ide vág:
    A hacktivity-n volt egy kerekasztal beszélgetés a jogvédő társaságokkal.
    Az egész fennt van AVI-ban, és MP3-ban, ha valakit érdekel:
    http://www.hacktivity.hu/view.php?oldal=hack2005
    AVI : http://media.wireless-security.hu/szerzoi_jogok.avi
    MP3 : http://media.wireless-security.hu/kerekasztal.mp3
  • valamit
    úgy hárommillió háztartás van Mo-n. abból 800 ezer nem is lenne rossz, de szvsz. az előfizetők közt igen sok vállalati, önkormányzati előfizetés is akad...
  • pedro870
    a 800k előfizetőre lényegesen több internet-használó jut, ugye a családban csak 1 előfizetés kell... no meg ott vannak még a munkahelyek, kollégiumok...
  • DanyyX
    Az illegális zeneletöltés nehezíti a zenészek életét?
    Mondjuk egy Britni Szpírsz nem 50millió dollárt kap évente, hanem 49-et? (csak kitalált számok)
  • cSuwwi
    napster fénykorában még kevés szélessávú volt itthon, jólemléxem a 3-4ks napster letöltésekre :|
    trainsimhez egyszer egy 30 megás pakkot akartam leszedni, 2 óra volt 4k-val, ráadásul percdíjasan. mostmegy 1 mp alatt több lejön, mint akkor 1 perc alatt...
  • cSuwwi
    na hja, de ettől még nemlesz legális a cuccod...
    ha megint felmész megosztani megint megb@szhatnak, akkor már nem biztos hogy kifizetődő...
  • Feriboy
    "Az IFPI Svájc minden egyes illegálisan letöltött vagy letöltésre kínált zeneszámért 1 svájci frank, vagyis 0,65 euró büntetést számít fel" Nos ha jól tudom akkor ez kevesebb mint amennyiért legálisan meg lehet venni, szal megéri fájlcserélőzni :D
  • Totinkhamon
    Svájci zenei ipar? DJ BOBO, vazze! Azt aztán k...vára kell támogatni! LOL
  • FTeR
    winben (és gyak minden jelenlegi és múltbéli OSben) van 1 olyan, h ha megvan az ip cím, akkor küldhetsz rá üzenetet és az egy szimpla szürke ablakban megjelenik (kb mint 1 böngészős popup).
    Szolgáltatásoknál az azonnali üzenetküldő szolgálat alatt lehet leállítani és kikapcsolni.
  • pemga
    Ez az _összes_ internet-előfizető :)). Szélesszájú párszázezer lehet, ez év végére ígérték, hogy eléri a félmilliót. (Cikk 100 főre 4.6 szélessávú). A teljesről is találtam nagy nehezen egy hírt, jelentem 780'000 internet előfizető volt 2005 első negyedévében :)).
  • tomo
    szelessavu biztos, hogy nincs.
    modemmel, meg nem biztos, hoyg szeretnek filecserelot hasznalni.
  • Caro
    Nem feltétlenül illegálisan töltenek le. Ha megvan neki eredetibe is, akkor nyugodtan letöltheti.
    Pl megsérült a CD, ilyesmi.
  • pemga
    Döbb, van egyáltalán ennyi internet-előfizető Magyarországon? :)) (2003-ban kb 620e volt.) Azért az érdekes lenne, ha többen használnák a fájlcserélőket, mint az internetet :)).
  • assdf
    Mert gondolom tavaly még csak 150ezer családban volt internet. Most már 800 ezerben :P
    Különben meg az internetet fájlcserélés céljára alkották meg.
    Valahol olvastam egyébként a múltkor (talán az indexen) egy igen érdekes cikket.Ebben leirják hogy amikor feltalálták a hanglemezt, akkor az összes kottagyártó cég beperelte a hanglemezgyártókat mindenféle szabadalmaztási dologgal,mégpedig azért mert szerintük a zene felvétele lemezre sérti az ő szellemi tulajdonukat, amivel papirra irták le a zenét (kotta..).
    És amikor kifejlesztette egy uriember az fm rádiót (pontosabban a technikát) akkor meg az am rádiót gyártó cégek probálták meg mindenféle módon megakadályozni az fm elterjédését szintén hasonló indokokkal. ( ha jól tudom az fm kitalálója öngyilkos is lett később ezért, de ebben nem vok biztos) Szóval érdekes, most a hanglemezgyártók probálják meg ugyanazt mint 100 évvelezelőtt ellenük a kottagyártók...
    Az eredményeket meg ma mindenki láthatja
  • pemga
    Hát öö, ezt az eredeti sem mondja meg :). Mindössze az van benne, hogy ha valamire keresel egy filecserélőn, akkor a képernyőn azonnal megjelenik egy ilyen ablak :).

Viszont az ifpi site azt mondja, hogy ez nem új dolog, 23 millió ilyen üzenetet küldtek már eddig is szét 12 országban. (Egy másik cikkben meg 24millióról írnak.)

Ez egy angol minta, a Kazaa-n fut, és ha jól értem ez egy bot, ami ha valaki új arcot share-elt cuccokkal lát, megdobja egy message-el. (Egy 2004-es IFPI jelentés szerint ezek a botok a Kazaa, Grockster és iMesh hálózatokon futnak.)
  • Carti19
    Mondjuk kicsit horribilis számok!
  • Carti19
    Kíváncsi leszek a fejleményekre!
    Múltkor híradóban mondta bemondó hogy: 'Tavaly magyarországon 150.000-en használtak fájlcserélő hálózatot! Idén ez a szám 800.000'
  • avman
    mivel csak angolul dadogok valamelyest, vki utánanézhetne hogy s miként működött ez valójában. milyen üzeneteket, milyen formában és csatornán keresztül jutattak el a felhasználóhoz, egyáltalán hogyan azonosították őket, és milyen módszerekkel figyelték mely rendszereket. mert ez így első olvasatra egy qrva nagy marketing blurp, rizsa.
  • Nyiri
    Eszmeletlen amit ezek muvelnek.