92
  • ubuntu
    Oh sorry, szerencsére nincs rá szükségem, hogy tudnom kellene a különbséget. Böven elég az atp-get upgrade és update közötti különbség ismerete :)
    Bármennyire is szeretnék redmondban, a windows kultúra, csak átmeneti tünemény és nem az alapkultúra része.
    Azért nem legális az 'ingyenwindows' mítosza, mert kell hozzá az upgrade(!:) alap, oem windows vagy dobozos régi, hogy legális legyen. Önmagában installálva a campusos windows xp upgrade bár lehetséges, de olyan mint metrószakajeggyel végigutazni az M3 vonalat.
    az ingyenesség ÉS legalitás feltétele egyszerre nem teljesül. Az Oemért ill a régi változatért fizetni kell. Eladni pedig még a dobozos régi windowst sem lehet legálisan. Újonnan meg ugyanannyiba kerül a régi verzió is.
    Az külön röhely, hogy pl. az általános joggal rendelkezö windows2000 után (használhatja minden családtag) a campus upgrade után, már csak a tanuló gyerek használhatja legálisan. Ha pl. számlázásra is használta apuci a windows2000-et kisvállalkozásához, utána már campus XP-vel nem számlázhat.
  • anubis22
    Nagyon jó cucc. Már jóideje használom ezt a 2-est, az első béták óta. Az 1.0-tól kezdve minden elém kerülő gépre kapásból felnyomom az Openoffice-t. :)
    Az irodán ahol dolgozok minden gépen alap szövegszerkesztő, és ahol csak tudom lebeszélem az embereket a Microsoft-os Office-ról... Ha már egyszer van legális és (szerintem/számomra) jobb irodai programcsomag, miért ne azt használjuk? Nem igaz? :) Ennyivel is kevesebbért dug(na) dutyiba a BSA.
  • kbupdate
    És te magad cáfoltad meg!

"...fék a BSA számára a free softwarek puszta léte, az elmúlt idöben tapasztalhatták, az ellenörzés szigorúsága és a linux terjedése között egyenes arányosság van." <-> "A BSAnak is rendkívül egyszerü dolga van, csak vennie kell a végzös campust igénybevevö hallgatók névsorát, levonni azokat akik megvették a MS programjait egyetem utáni éveikre is. A többieknél lehet 'szúrópróbaszerü' ellenörzéseket tartani, jó eséllyel 'találnak valamit'" & "...a BSA jóindulatára pedig nem érdemes építeni. Bármikor indithatnak egy nagyszabású kampányt az otthoni windowsok 'legalizálára'"
  • kbupdate
    Kár volt ezt ilyen hosszan leírnod, mivel válaszolva kérdésedre ("Azaz szerinted warez windowsra kell alapozni magyarországon az otthoni számitástechnikát?") NEM. Nem tudom ezt miből szűrted le.
  • ubuntu
    Azaz szerinted warez windowsra kell alapozni magyarországon az otthoni számitástechnikát?
    Nem vagyok egy erkölcscsösz, föleg itt mo.-on ahol 'jövedékiadó csalással' fenyegetik szerencsétlen biodieselt használó autósokat. És több évszázados gyakorlat a lakosság állam általi szivatása.
    A warez jaték/film mindenkinek szive joga. Az csak szórakozás. De a 'munkaeszközt' és a jövö háztartásának digitális infrastrukturáját szerintem kockázatos és veszélyes warez programokra alapozni. (az otthoni munka is munka)
    Jelenlegi jogszabályok szerint filmeket zenét saját használatra otthon lehet másolni nonprofit módon, de softwaret még így is törvénytelen. A MS és a BSA jóindulatára pedig nem érdemes építeni. Bármikor indithatnak egy nagyszabású kampányt az otthoni windowsok 'legalizálára'. És akkor kiderülhet hányszorosa is az a sok (nemcsak MS) program 'értéke' a noname PC-je árának. Hirtelen áttérni pedig nem oly kellemes mint folyamatosan, netán eleve sokszínüen tanulni az informatikát.
    Azon pedig kár vitázni, hogy vajon segíte e a campussal járó adatszoláltatási kötelezettség a BSA munkáját vagy sem. Akinek gyakorlata van benne tudja, a mai eszközökkel milyen minimális információból azonosítani lehet valaki személyazonosságát.
    Egyetlen fék a BSA számára a free softwarek puszta léte, az elmúlt idöben tapasztalhatták, az ellenörzés szigorúsága és a linux terjedése között egyenes arányosság van.
  • kbupdate
    Persze vannak nonszensz dolgok:

"14. Használhatják-e más családtagok is?

A Campus Agreement keretében a szoftvereket a résztvevő intézmények hallgatói, oktatói és dolgozói használhatják oktatási és tanulási célokra. Családtagok csak akkor használhatják jogtisztán a Campus szoftvereket, ha ők is a szerződés hatálya alá esnek (ők is oktatók, hallgatók stb.)"
  • kbupdate
    Upgrade, nem update. Az a baj, hogy ilyen alapfogalmakkal sem vannak sokan tisztában. És az miért is nem lehet legális?...
  • ubuntu
    Ja igen, az új campusban csak a windows XP UPDATE! foglaltatik benne. Azaz még egyetemi évek alatt sincs legális ingyenwindows.
  • kbupdate
    Sajnos tévedsz. e-mail címet, sem telefonszámot nem kell megadni. Nézd már meg az igénylőlapot figyelmesen. a BSA-s dolog meg megint egy ferdítés. Majd ott fognak nyomozgatni minden egyes végzős diék után, hogy hol lakik az egyetem főiskola után... Ez nem igaz. Miért kell ijesztgetni az embereket? BSA amúgy sem a magán felhasználőkat célozza meg. De nézz utána má r ezeknek a dolgoknak, mielőtt ilyen butaságot írsz le.
  • kbupdate
    Nem, nem mondanám, hogy MS felhasználó barát. Mivel a felhasználóbarát alatt már mindenki azt érti, hogy "tökéletesen ért hozzá a bármely felhasználó". Ez pedig ugye nem igaz. Azt azért mégse mondja senki, hogy a titkárnők olyan pro IT szakemberek lennének, de ez nem is idetartozik már...

"Ők is kreálnak szép számmal érdekes dolgokat az excelben, és pánikolnak utána... <<<--->>> holott az ms az felhasználóbarát nem?? " meg ennek a kettőnek mi köze egymáshoz???
  • kbupdate
    Azért azt nem nevezném az Excel hibájának, hogy eddig láttam "a beillesztés menüt, utána már nincs ott, hiba" -> "kapcsold ki az öntanuló menüket" megoldással... Sok ilyen és ehhez hasonló probléma van a te "4500" "fagyásod" közt. Arról nem is beszélve, hogy ezek nagy része tényleg régi Excel verziók közül kerül ki.

Azért szerintem a (pl vegyük csak a jogász)egyetemistákat, nincsennek olyan viszonyban az MS-sel, mint Az adobe dolgozok a saját termékeivel.

"Ez kb. olyan, mintha azért sipákolna, hogy a winamp nem futtatja a playstation cd-jét, vagy az nxview nem nyitja meg a World of Warcraft mentettállását... :)" ezt jó hogy keírtad, mivel így megspóroltad nekem még a magyarázatot a "lamer" kifejezésről, lásd "4500 Excel fagyás" link. (persze nem is fagyásokról van szó 100%-ban , de ez mind1)

Lényeg, hogy OO-sem bug mentes, sem MSO. MS Office csomagja valóban sokkal több mindent tud mint OO, hiszen egy sokkal nagyobb csoport áll mögötte (anyagilag is).

Az is igaz, hogy se OO se MSO képességeit nem használják ki az átlag userek 90%-ban, vagy felette.
  • ubuntu
    Egészen addig lehet használni a Campusos windows és office stb. programokat amíg az egyetemista be nem fejezi a tanulmányait. Hacsak nem megy egyböl tanári állásba utána meg kell vennie azokat a porgramokat, amikhez egyetemi évei alatt hozzászokott, és reménytelenül függövé vált általa. Természetesen a campus windows&officet nem lehet csak úgy letülteni, regisztráció után jut csak hozzá a hallgató (név, cim, e-mail stb.).
    A BSAnak is rendkívül egyszerü dolga van, csak vennie kell a végzös campust igénybevevö hallgatók névsorát, levonni azokat akik megvették a MS programjait egyetem utáni éveikre is. A többieknél lehet 'szúrópróbaszerü' ellenörzéseket tartani, jó eséllyel 'találnak valamit'.
    Csak az a baj a campussal, hogy az adófizetök pénzéböl finanszírozzák, ezt a MS féle marketingprogramot. Bár megértem a mostani oktatási miniszternek is kell egy 7millás nyaraló a horvát tengerparton :D
  • mousee
    Lámerek... Mint pl a gyakran felhozott titkárnők is? Ők is kreálnak szép számmal érdekes dolgokat az excelben, és pánikolnak utána... holott az ms az felhasználóbarát nem??
  • Anubys
    "Az ottani listát átfutva nem találtam hibát a mai Office 2003 Sp2-es Excelben."

Ajánlom figyelmedbe a 10. oldaltól... :)

Ami pedig a lémereket illeti, én inkább az olyanokat nevezem annak, akik azon vannak kiakadva, hogy egy ingyenes progi nem tudja rendesen megnyitni az ms féltveőrzött formátumát. Ez kb. olyan, mintha azért sipákolna, hogy a winamp nem futtatja a playstation cd-jét, vagy az nxview nem nyitja meg a World of Warcraft mentettállását... :)

Harmadrészt, ja ingyen elérhető az Office 2003 pl. egyetemisták részére, meg ingyen elérhető a Photoshop is az Adobe programozóinak, de egy egyszerű általános-/középiskolás pl. meg van lőve, ha a háziját akarja megcsináni, holott ez manapság tök alap (nálunk már anno általános 7. osztályban /pedig az is elég régen volt/ adtak olyan feladatot, hogy ezt meg ezt írdd meg szövegszerkesztővel). De egy mezei átlagember, aki már túlvan az egyetemen (pl. mondjuk én, hogy ne menjünk messzire) bizony vagy penget, vagy keres valami olyan progit, ami megfelel arra, amire hsználni akarja. Nekem ez az OpenOffice.org
  • kbupdate
    Másrészt INGYEN is elérhető a Microsoft Office 2003 Professional pl egyetemisták részére, és a Windows Xp Prfofessionalt is megkapják ingyen.

Több info: http://www.tisztaszoftver.hu/
  • kbupdate
    Már bocs, de ne a régi Exceleket hasonlítsd ea mai OO-hoz. kösz. Az ottani listát átfutva nem találtam hibát a mai Office 2003 Sp2-es Excelben.
    A legtöbbje 97-es excel.
    Másrészt ez nem is egy hivatalos lista, itt csak pár "lámer" aki nem ért hozzá találkozik számukra nem megoldható problémákkal, és azt kérdezik. Szóval így még gyengébb ez az "érvelés".

(Vicces, hogy MS termékek esetén még mindig a régi verziókat hozzátok elő.)
  • Anubys
    "A számítástechnika nem ingyenélőknek, koldusoknak meg félnótásoknak való..."

Mondod ezt te, akinek 10 hozzászólásból 9 fikázás... Érdekes fazon lehetsz.
  • Anubys
    Egy kicsit offtopic, de látom, megy a vita itt a Sony vs noname cuccokról. A szánalmas az, hogy a Sony az egyik leggyengébb fejekkel látja el a DVD/CD Rom-okat/írókat, a Playstationt meg az egyéb cuccait, amiben olvasófej van. Bármelyik noname lenyomja a Sony olvasófejeket minőségre. Pedig anno a 4x-es CD-romok korában ő volt a legmegbízhatóbb (a 486-os retrogépemben még mindig az van, és megy több, mint 10 év távlatából, ellenben a DVD-romomat pont egy év után kellett kidobjam, mert elszállt a fej, pedig alig használtam)
  • Anubys
    Nézz körbe itt...
    Több, mint 4500 Excel fagyás, szépen betűrendbeszedve... :)

Nem mondom, hogy az OOo tökéletes, nálam eddig az 1.4.1 volt fent (most majd lehúzom az újat), és egyszer az is produkált egy érdekeset, de:
    1. Amire egy átlagember használja az office-t, arra bőven elég ez is.
    2. Nem kell parázni, a béesá rádtöri az ajtót hajnali kettőkor, mert ingyenes cucc van a gépeden.

Arról nem is beszélve, hogy az OOo helyesírásellenőrzője ezerszer pontosabb, mint az ms office-é...
  • dez
    Te tényleg komolyan gondolod, hogy a közhelyek mindig igazak?

A programozórabszolgák biztos mindig mindent jobban és kreatívabban csinálnak, amint akik lelkesedésből csinálják...
  • kbupdate
    Excel fagy? Hát ne mtudom, én használtam 97, 2000, 2002 és most 2003 (SP2), de eddig Excel egyszer se gafyott, pedig grafikonokat egyenleteket is bőven használok benne. Nálad milyen esetekben fagy?
  • NEXUS6
    "Évek óta használom aM S Office-t és nem vettem észre egyetlen bugot sem."

Excell fagy mint állat.
    Ha csinálsz egy táblázatot wordben és beszúrod powerp-ba, akkor nagyeséllyel kicsúszik a cellából a szöveg.
    Múlt héten nem dolgoztam sokat ezért csak ezek a nemlétező bugok raboltak el 1-2 órácskát az életemből.
  • NEXUS6
    "Minden értelmes ember tisztában vannak vele, hogy ingyenesen csak selejtet lehet kapni, az életben a jó dolgokért mindig fizetni kell."

Mint ahogy elhangzott az IE is ingyenes, meg monnyuk a DX-is.
    Gondolom azok sincsenek a gépeden, meg monnyuk skype sem, meg bittorent sem, meg semmilyen ingyenes vacak, pl TCP/IP protokol sem.

Vagy is te nem is netezel, hanem a magyar postán adtad fel ezt a gyöngyszemet pízért természetesen, csak valamelyik haverod szintén pízért bevitte ide a fórumba!

Gondolom;)

• mousee
    Én is inkább használom a szart... nekem megteszi ez is....egye fene :D
  • Frank99
    a cégben megvettem az office 2000-et pát éve.
    az azóta csinálgatott excell táblákat és doc-okat simán nyitja az openoffice.
    3 gépen van a cégben fenn, és már ittol is, egy kicsit másmilyen, de én az office 2000-et 135.000 Ft-ért vettem, ez pedig lehet egy kicsit kevesebbet tud, de ingyenes, és 100 feladatból 99-et megcsinálsz vele.

csak töltögessétek le a lopott programokat, majd jártok ti is bíróságra....

meg nehogy megnézzetek alternatívákat, mert attól okosodtok...

• blackeagle
    "Ja, és te vistafan... használd azt, amit neked jól esik... de akkor ne baszogasd ezt... szerintem így korrekt... És ez szól a linuxfanoknak is, hogy nem kell baszogani a win-t, és akkor mindenki boldog lesz..."

én igy is boldog vagyok :) én is csak lesek néha és jókat mulatok itt ,de már próbálom nem felvenni a kesztyüt.
    Maradok az ingyenes -vagyis szar- rendszeremnél és örömmel hallgatom anyám meséit ő meg az m$ , pontosabban a virusok ,kémprg-k , fagyások ,újratelepitések ,bosszúságok ,adatvesztések ,gutaütések ,meg minden. Ez a szar meg még elromlani se tud.
  • Mberke
    A Microsoft Office tényleg többet tud mint az új openoffice.org, de az emberke mekkora része használja ki ezen plussz dolgokat. Ha én pár dokumentumot, prezentációt szeretnék csinálni. Esetleg táblázatokat vagy katalógust, miért kellene kiadnom 60 ezer forintot amikor ezeket lazán meg tudom csinálni szabad szoftverrel is! Sőt ennél jóval többet.
    A mostani 2es oo.o-val nem próbáltam a kompabilitást, de még biztos vannak vele gondok. Ez tényleg baj, de semmikép nem a fejlesztők hibája, sajna a Microsoft használ zárt, bináris formátumot.
    De már bocsánat, az OpenOffice.Org alapértelmezésben támogatja az OpenDocument formátumot, amely EU ajánlás! Így remény van rá hogy a jövőben ezekkel a dokumentumokkal is lehet valamit kezdeni.
    De a Microsoft is ingyenes, nem bináris formátumot hozott létre, és azt fogja alkalmazni az új officban. Annak a támogatásával meg biztos nem lesz gond majd az akkori openoffice.orgban.

Sok Sikert OpenOffice.Org!!!
  • ubuntu
    Kiss Nordic természetesen dán cég, viszont ö is egy példa azokra akik 10 éve més sehol sem voltak és mára letaszították taiwana dél-kóreai társaival a Sonyt és a régi nagyokat a DVD trónról.
  • mousee
    A dvd lejáccós rész tök igaz... Én apám is ien nagy márkab*zi, és mindíg a márkásat akarja venni.. vettünk is egy Panasonic DVD lejáccót... Mondanom sem kell, rohatt drágáér... Na most valammi nónémből fele annyiért is vehettünk volna, ami jóval többet tud.. PL ez ha teleírok egy dvd-t mp3-al, akkor be sem olvassa... Ugyanez, ha egy olyan lemezt rakok bele, amin nem csak mp3, meg jpg kép van... egyből kiírja h sorry, de ilyen lemezt én nem tudok lejáccani... Átvittem haveromékhoz, ott asszem yamada lejáccó van, ami gond nélkül vitte az összes lemezt, és persze divx-et is lejáccót, negyede annyi pénzért...
  • Athlon64
    A DivX meg MP3 támogatás is először a "noname"-ekben jelent meg, a Sony meg csak a legvégén támogatta az MP3-at.

Hát persze mert a Noname gyártók csak így tudták eladni a gyengébb minőségü áruikat... szó sincs itt
    technológia úttörésről..

Hát te a másik fele vagy a dolognak.
    Nem kell szélsőségekbe esni, ugyanis azzal, hogy valószínűleg rosszabb anyagminőségű média lejátszót felvérteznek plusz dolgokkal attól még nagytöbbségben ezen termékekben jelentek meg előszőr ezen új funkciók!
    És miután ezek piacteret nyertek áruk és plusz funkcióik okán, így már a nevesebb gyártók is felbátorodva, kiadták a saját extra cuccaikat.

Szóval azért ez nem ennyire egyértelmű!
  • mousee
    Imádom nézni, ahogy marják itt az emberkék..komolyan, már csak ezért érdemes lesni az sg-t...
    Ingyenes Vs nem ingyenes:
    Amire nekem kell, tök elég az ingyenes "szar" is, és legalább legális maradok :P

Ja, és te vistafan... használd azt, amit neked jól esik... de akkor ne baszogasd ezt... szerintem így korrekt... És ez szól a linuxfanoknak is, hogy nem kell baszogani a win-t, és akkor mindenki boldog lesz...
  • ubuntu
    A Sony azért nem támogatta sokáig a divx mp3 formátumot, mert egyértelmü, ezekben a formátuokban javarészt másolt anyagokat tárolnak. A Sony zene és a filmiparban is érdekelt. Ezért házon belül akadályozták meg sokáig a divx mp3 kompatibilis DVD lejátszókat.
    Nézd csak meg a mai cercehurcát, a Blue-ray körül, oly mértékben gátolja a másolást többek között a Sony ami már a Microsoftnak is sok.
    Egyébként ennek csak az lett az eredménye, hogy felemelkedtek olyan taiwani márkák mint a Yamada, Kiss Nordic, és rendesen lehagyták a Sonyt. Ma már néhány márkacsávó fanatikust leszámítva a többség nem Sony Panasonic és hasonló analóg korban naggyá lett márkákat vásárol, ha digitális kép/zenelejátszó minöségi vagy mainstream terméket vásárol.
    Az MS Officeal sajnos elég sok baj van. És az OOo-nak is köszönhetöen, az általa nyújtott szolgáltatás már nincs arányban az árával. Még az egyetemeken is (ahol a campus szerzödés miatt az ár nem lenne tényezö) is terjed az Openoffice, nem is szólva a bíródágokról, ahol már csak OOo található magyarországon. De a vállalkozások körében is széles körben használják már MS Office helyett, köszönhetöen a Bsa magyarországnak.
    A Microsoft puska most ellene fordult, "lehet, nem a legjobb (bár szerintem és sokak szerint az) de épp ELÉG Jó. És olcsóbb" Ennyi elég is a sikerhez.
    Nem kell aggódni, ha valaki nem akar Openoffice tankönyvet venni, van letölthetö is
    http://hu.openoffice.org/servlets/ProjectDocumentList?folderID=313&expandFolder=313&folderID=309
  • tomsolo
    mert béna vagy...
  • NuCLEARScoRp
    "Akkor miért van az, hogy az OpenOffice jobb, mint az MS-Office, ami nagyon bugos."

Évek óta használom aM S Office-t és nem vettem észre egyetlen bugot sem.

A DivX meg MP3 támogatás is először a "noname"-ekben jelent meg, a Sony meg csak a legvégén támogatta az MP3-at.

Hát persze mert a Noname gyártók csak így tudták eladni a gyengébb minőségü áruikat... szó sincs itt
    technológia úttörésről..

"Az MS szánalmas, ennyi. Az ingyenes vagy olcsóbb manapság egyre gyakrabban JOBB, mint a drága / fizetős."

Mondok egy példát: Az agyondícsért/sztárolt Spybot a teszteken csúfosan alulmarad a fizetős progikkal szemben... de ezt a sok pc analfabéta nem fogja fel... és ez csak egy példa volt...

persze van ellenpélda is de sokkal kevesebb...
  • FTeR
    1. hasonlítsd már össze a funkcionalitást (openofisz sehol sincs)
    2. IE ingyenes...
  • Sundance
    Kipróbáltuk, de sajna egy sima, csak szöveget tartalmazó Word file elmentés után (bármilyen verziójú Word formatba) soha nem volt megnyitható Word 2003-al, szóval ennyit akkor az oOo-ról, elég ciki, ha senkinek nem tudom elküldeni amit írtam......
    Ez volt az első próba a progival, ezek után inkább hagytuk is.....
  • quentit
    Akkor miért van az, hogy az OpenOffice jobb, mint az MS-Office, ami nagyon bugos.

Miért van az, hogy ha jobb a fizetős windows részeként elérhető IE, akkor a firefox fenyegetés miatt kezdték el KAPKODVA fejleszteni az IE-t. Először csak a 7-be akartak tenni néhány újítást a firefox-ból, majd mivel a Windows Vista qrva sokat késik kitalálták, hogy belehack-elik a 6-osba is.

Az MS szánalmas, ennyi. Az ingyenes vagy olcsóbb manapság egyre gyakrabban JOBB, mint a drága / fizetős.

Pl. A DivX meg MP3 támogatás is először a "noname"-ekben jelent meg, a Sony meg csak a legvégén támogatta az MP3-at. Innováció is kitől várható? Hát igen, a Benq-tól (LCD). A samsung monitorok minősége egyre pocsékabb, míg a benq tartja a minőséget a milisec. háborúban is (tapasztalat).

Az olcsóbb Mazda sokkal megbízhatóbb, mint a drágább BMW, stb., stb., stb.
  • archkoven
    Minden értelmes ember tisztában vannak vele, hogy ingyenesen csak selejtet lehet kapni, az életben a jó dolgokért mindig fizetni kell.
    A számítástechnika nem ingyenélőknek, koldusoknak meg félnótásoknak való...
  • blackeagle
    és gondolom nem warezolt m$ van neki ,hiszen az átlagkeresetből ,vagy egy iskolás zsebpénzből lazán venni m$-t office-ostól.
    Fikázza csak a sok szakértő a free-t.
  • Laci73
    Gondolom az árára gondolsz :)