52
  • [NST]Cifu
    #52
    Egyeduli szobajoheto horodoz az ISS modulokhoz az Ariane-5 jelenleg (es talan a Proton-K)

    A baj az, hogy egyfelől a modulok az STS rakteréhez vannak kialakítva, másfelől hogy viszed pont oda az ISS-hez a modult? Oké, hogy fellövöd egy Ariane vagy Proton rakétával, de azt még az ISS mellé kell vinni (vagyis a modulokra rakétahajtóműveket kell szerelni, vagy valami műszaki modult szerelni, amely az ISS-hez elviszi az ISS modult), és azt el kell kapni a Canadarm2-vel. Ugye az STS esetén ez nem volt probléma...

    A sencsu meg bevallottan licenszelt Szojuz T.

    Azért elég markáns eltérések is vannak a Szojuztól, kezdve a méretekkel...
  • NEXUS6
    #51
    "A sencsu meg bevallottan licenszelt Szojuz T."

    Ja, hát ennyit az önerőből elméletről;)

    Ennyiből Európa is vehetett volna egy/két szojúzt és felrakják valamelyik Ariane orrára;)
    Csak ugye occsób volt, vagy az oroszokhoz, vagy az amikhoz utasként beugrani.

    Szal ez a kínai program talán sokkal kevesebbet jelent, mint először gondolnánk.

    2 évenkénti fellővéseknek nem sok gyakorlati hasznát látok.
  • RoLii
    #50
    A burant nincs ertelme feltamasztani. Alapvetoen mas elvekre epult mint az SST (a fohajtomuvek nem az orbiteren vannak hanem az Enyergijan) A klipper gyakorlatilag egy tobbszor hasznalhato konnyu orbiter elsodlegesen szemelyszallitasra, es az ISS-en torteno szemelyzetcserere. Jelenleg sajnos az ISS epiteset az hatraltatja leginkabb hogy az elkeszult modulokat urrepulo hijjan nincs ami felvigye. Az amerikai nehezraketakbol par epul evente azok is katonai celokra (foleg mivel be kell hozni a lemaradast amit az SST mamorban ellazsaltak)
    Egyeduli szobajoheto horodoz az ISS modulokhoz az Ariane-5 jelenleg (es talan a Proton-K)
    A sencsu meg bevallottan licenszelt Szojuz T.
  • Razgon
    #49
    Szerintem csinálja utánuk aki tudja. Egyáltalán nem kis dolog embert küldeni az űrbe (és onnan vissza is hozni).
  • [NST]Cifu
    #48
    Jogos, csak így helyes az állítás. :)
  • IoIa
    #47
    "Az tény, hogy Kína a harmadik ország, amely embert juttatott a világűrbe" - tegyük hozzá, hogy önerőből!!!
  • [NST]Cifu
    #46
    A provokatív talán kissé enyhe kifejezés. :DDD

    Az tény, hogy Kína a harmadik ország, amely embert juttatott a világűrbe, és ez nem lebecsülendő teljesítmény. Én itt inkább arra világítanák rá, hogy az EU képtelen még ma is ugyanerre...
  • Epikurosz
    #45
    Köszi a pontosításokat.
    Nem gondoltam én sem komolyan minden leírtat, kicsit provokálni is akartam, de azért 1-2 dologra ráhibáztam, ugye?
    Mivel én statisztikai alapokon (nagy számok törvénye) dolgozom, máris elégedettnek mondhatom magam. :-)
  • [NST]Cifu
    #44
    Epikurosz:

    Clinton miért nem fejlesztetett ki új technológiát a siklók felvátlására? Hm? Még csak be sem indított ilyen prodzsektet. Hagyjuk tehát a demagógiát.

    X-33 / Venture Star project? Már a Clinton-kormányzat is látta az STS-rendszer hibáit, ezért indította be ezt a programot. A Bush-kormányzat 2000-ben leállította az amúgy már jó úton haladó programot (kb. 2001-2002-ben indulhatott volna az X-33, 2004-2005-ben pedig már a Venture Star - vagyis most nem jelente semmi problémát az STS leállítása) a CRV és az ISS amerikai lakómodulja mellett. Ha már a demagógiánál tartunk, nem ártana tájékozódni arról, amiről értekezni próbálsz...

    Nem olyan nagystílűek, mint az amcsik, akik nem képesek pár koszos kerámialapot rendesen átvizsgálni.

    1x próbáld megszámolni, pontosan hány is az a "pár"...

    Ráadásul, nem úgy indultak neki ennek az egésznek, mint a ruszkik, az 50-es évek elején, pártparancsra. Azaz, itt is van pártparancs, de mögötte már kiépült az ipar, van piacgazdaság, nem kell a paraszt szájától elvenni a rizset.

    Javaslom fuss neki a kínai űrkutatás múltjának áttanulmányozásának. A kínai mérnökök iszonyú szegényes viszonyok között dolgoztak az 1970-es években, és számtalan kudarc van a hátuk mögött, az sem véletlen, hogy másfél évente küldenek fel egy űrhajót.
    Azon kívűl kína már jóideje propagálja az emberes űrutazást, már az 1980-as évek elején bemutattak nagy csindadtrattával egy űrsikló-szimulátort, amelyben kínai űrhajósjelöltek készülnek már.

    Akkor, legyen szíves magyarázza el már valaki, hogy amikor létfontosságú (!) projektekről van szó, például űrkutatás, miért nem müxik a piaci verseny az USA-ban sem?

    Miért ne működne? A civil cégek megrendeléseinél működik. Az, hogy a NASA-nál nem működik, az teljesen "megszokott", hiszen egy állami szervezetről van szó, amely teljesen kiszolgáltatott a politikai szélirányoknak...

    Nekem tajvani LCD képernyőm van, és okés.

    Tajvan nem egyenlő Kína. ;)
  • Epikurosz
    #43
    De mégis:

    - olcsóbb a munakerő
    - van tervezés (Tervhivatal)
    - egyes erőforrásokat (nyersanyagokat) olcsóbban beszámítják
    - központi irányítás mellett jobb lehet az együttműködés
    Na, itt álljunk meg egy szóra: A kapitalizmus kontra szocializmus vitában mindig a piaci versenyt hozzák fel, mint amely a legjobban hatékonyságnövelő stb.
    Akkor, legyen szíves magyarázza el már valaki, hogy amikor létfontosságú (!) projektekről van szó, például űrkutatás, miért nem müxik a piaci verseny az USA-ban sem? Mint ahogy mondjuk a rákkutatásban sincs igazi kompetíció.
    (Talán csak a potenciafokozók terén van, és látszik is.)
  • Epikurosz
    #42
    Nem pont így van.
    A számtechben már alkotnak minőségit.
    Nekem tajvani LCD képernyőm van, és okés.
    Hadd ne soroljam...
  • Equ
    #41
    ezt a változást várjuk 10 éve, de soha nem fog eljönni. Ha mégis eljön, akkor pedig egy fillérrel nem lesz olcsóbb egy eredeti amcsi vagy eu terméknél, viszont innováció továbbra sem lesz benne, csak másolják azt amit az usa vagy az eu kitalált.
  • Epikurosz
    #40
    Igen, kínait MÉG csak olyant érdemes venni, amiben nincs mozgó alkatrész, és nem melegedik, hűl le extrém módon.
    De ez változik, hamarosan...
  • Equ
    #39
    Még kezdetben sem került soha ennyire gagyi, közlekedésre alkalmatlan japán és koreai autó gyártásba, főleg nem az európai piacra.
    Természetesen a kutyát nem érdekli, ha ilyen trabanttal összemérhető töréstesztel rendelkező szemétben hullanak a kínaiak, viszont, ha európaiakat veszélyeztetik az már probléma és hálistennek fel is léptünk ellene...

    Hogy 10 év múlva teli lenne eu és usa kínai autókkal azt erősen kétlem. Egy autó nem egy póló ami az első mosás után kilyukad és veszek másikat. Ami használható és kínában készül az 99%-ban amerikai vagy eu license, gyártástechnológia és ötlet csak ott rakják össze, mert olcsó. De nézd meg az eredetileg is kínai műszaki termékek mennyit fejlődtek 10 év alatt? Semmit, egy rakás szar mind.
  • fonak
    #38
    Az első képen a nyitott "limuzin" jól látom, hogy egy Audi 80-as, csak más hűtőráccsal? Gyártják Kínában, kivételesen (:)) licenccel...
    Equ kezdetben a japán később a koreai autókat is leszánalmasozták. Azóta kicsit felnőttek. Nyugodt lehetsz, 10 év múlva az USA és az EU is tele lesz olcsó és árukhoz képest jó minőséget képviselő kínai autókkal. Ha csak nem vezetnek be nagyon durva védővámokat.
  • Equ
    #37
    nesze neked kínai technológia:

    http://paultan.org/archives/2005/10/07/jiangling-landwind-x6-crash-test-outside-view

    szánalmasak...
  • Tbone
    #36
    A tomegtermelest nem szabad osszeteveszteni az egyedi darabok keszitesevel. Ha a kinaiak is bevezetnenek egy rendes minosegbiztositasi rendszert, szabvanyokat stb, mar is duplajaba kerulnenek a dolgok. Nem egy olcso mulatsag akar csak egy ISO2001 bevezetese sem. Ezeket pedig muszaj az arba beepiteni.
  • IoIa
    #35
    Nem abból kéne kiindulni, hogy milyen a kínai olcsó cikkek tömegtermelése. Elvégre attól olcsók, hogy kevésbé minőségi cuccokat csinálnak. De a tudományos kutatás, a fejlesztés nem azonos a tömegtermeléssel. Az oroszok is tudtak (és most is tudnak) egyedi, nagyon jó termékeket csinálni. Ezzel a kínaiak is így vannak.
    Az űrkutatásnak semmi köze a tömegtermeléshez. Így akár sikeresek is lehetnek. Én szurkolok nekik.
  • Epikurosz
    #34
    "A politikai vezetés törekvései nagyon is nagyratörőek, és emellett még meglehetősen arrogánsak is."

    Igen, ez tény. De melyik nagyhatalom nem volt arrogáns?
    Ehhez képest az USA visszafogott. Nekem van kapcsolatom a kínaiakkal (KNK), üzletileg (piti dolgok, nem kell nagy bizniszre gondolni). Ők sem egyformák. Keményen pontosítani kell minden feltételt, mert hanem ott húzzák meg az embert ahol lehet.

    Én az űrhajózás terén nagy jövőt jósolok nekik.
    Hatalmas potenciál van bennük. Nem olyan nagystílűek, mint az amcsik, akik nem képesek pár koszos kerámialapot rendesen átvizsgálni. Ha megnézed a kínai művészete, azokat a nagy gonddal megfestett vázákat, rájösz, hogy ezek az emberek adnak a részletkre, szeretnek pepecsélni, van a türelmek az apróságokhoz is. De hát, tulajdonképpen ezt már a kínai hieroglifikus írás megtanulásakor beléjük verik. (Nagyon remélem, nem állnak át teljesen az egyszerűsített kínai írásmódra ;-)

    Olvastam pár éve egy nattyon érdekes tanulmányt, amelyet egy Amerikában tanult kínai pasas írt, éspedig arrról, hogy miért nem náluk következett be az ipari-tud. forradalom, miért nem náluk született Newton?
    Ha vkit érdekel, esetleg megadom az elérhetőségét, de a lényege az, hogy a kínai mentalitás más, hagyománykövető, nem szereti a meredek újításokat.

    Az űrkutatásban viszont épphogy nem a forradalmi változásoké a jövő. Apró kis lépések, a részletekre figyelés, csapatmunka, araszolva haladás előre. Hát, ilyen szempontból a kínaiak ideális helyzetben vannak. Ráadásul, nem úgy indultak neki ennek az egésznek, mint a ruszkik, az 50-es évek elején, pártparancsra. Azaz, itt is van pártparancs, de mögötte már kiépült az ipar, van piacgazdaság, nem kell a paraszt szájától elvenni a rizset.
    Szóval, nagy lehetőségeket látok a kitájok számára a kristálygömbömben.
  • Antifasiszta
    #33
    made in china
    a minőségi áruk!!!
  • IoIa
    #32
    Clinton 2 dologra figyelt: szaxofon és szopszofon...
  • IoIa
    #31
    "Ahogy az amcsi vezetés nem habozik bárkit megtámadni" - ?????????????? Mást se csinálnak, csak haboznak... Mi van Észak-Kóreával? Mi van Iránnal? És még sorolhatnám... Az a nagy, lomha katonai gépezetük jelenleg 2 helyen van jelen, és már ez is sok nekik...
  • NEXUS6
    #30
    Szerintem meg:

    Clinton 100X jobban figyelt a terrorista veszélyre mint Bush az első hónapjaiban.
    Mivel is volt elfoglalava, hogy felújjítsa a csillagháborús nagyhatalmi versengést a zoroszokkal, és mellesleg költségcsökkentésként elküldött egy pár terror szakértőt a CIA-tól akik mindenféle "idióta" jelentéseket írogattak.

    Venture Star, X-33 mond valmit?
    Azokat pont a Clinton éra alatt fejlesztették ki, és aztán Búsh bácsi a célegyenesben leállította az egészet. Ez egy igazán XXI. szd-i 1 lépcsős űrrepülőgép lett volna!!!!!!!
    (Majd mingyár bejön Cifu és megmondja az őszintét, mert neki a szíve csücske volt ez a projekt;)

    Kínával kapcsolatban nagyjából egyetértek. De egyrészt a könnyűiparszerű technológiákban, mint ahogy mindíg is most is világelsők. De a nehéz technológiákban jó pár évtizedes lemaradásuk van.

    Másrészt a Kínainépköztársaság sem jótékonysági intézmény!
    Ők most pontosan azt csinálják velünk, mint az Angolok velük az ópium háborúk elött! Olcsó és népszerű termékekkel kiszvattyúzzák az összes pénzünket!
    A politikai vezetés törekvései nagyon is nagyratörőek, és emellett még meglehetősen arrogánsak is.

    Ahogy az amcsi vezetés nem habozik bárkit megtámadni, úgy a Kínaiak is kijelentették hogy nem érdekli őket az se ha néhány kínai város elpusztul, ha cserébe az utolsó szó az övék!
  • Caro
    #29
    Bush idején dőltek már le azok a tornyok.
    És Bush állíttatta le a Venture Start.
  • IoIa
    #28
    Egyébként az amerikai költségvetési hiány attól a demokrata párti több cikluson átívelő elhibázott gazdaságpolitika óta létezik, amikor azt a látszólagos jólétet megteremtették.

    A jelenlegi amerikai vezetés bokorgyurival az élen a legaljasabb, legrosszabb, hosszú idők óta. Gyarmatosítanak, és a saját pecsenyéjüket sütik (olaj és fegyverüzletben érdekeltek). Ezért van háború, mert anélkül nem tudnának bagóért olajat szerezni, és eközben az olajárat felsrófolni, hogy a nyereség minél nagyobb legyen. A háborút meg fegyverek nélkül nem lehetne megvívni, és ez pont kapóra jött annak a gengszter bandának.
    Természetesen ez mind a "terrorizmus elleni harc" csomagolásban van eladva... De ezt már a hülye amerikaiak sem kajálják meg.
  • NEXUS6
    #27
    Ja, ezt mondom én is!

    Illetve, hogy Clinton azért rendbe tette a költségvetési egyensúlyt, szal volt ott egy pár év amikor még pozitív is volt!
  • IoIa
    #26
    Ronald Reagan óta rekordszintű az amerikai költségvetési hiány... A csillagháborús törekvések dobták meg nagyon a már akkor is iszonyú méretű hiányt. A helyzet azóta fokozatosan romlott, bokorgyurka óta kifejezetten tragikus.
  • Epikurosz
    #25
    Te nekem ne dícsérd a Klintont.
    Amit ő 1x elb.ott, azt most Bush hozza rendbe? (Pld. szarakodott az al-Kaidával, aztán tágra nyílt szemmel nézett, amikor ledőltek az ikertornyok, és adta a nagy hazafit.) Bush, amúgy rendbe is hozta azt, amit lehetett.

    De, a témánál maradva:
    Itt is Bush nem tehet csodát. A NASA projektek nem 4 év kifutásúak. 10-20 éves tervekről van szó, nem lehet csak úgy átállítani a váltót.
    Clinton miért nem fejlesztetett ki új technológiát a siklók felvátlására? Hm? Még csak be sem indított ilyen prodzsektet. Hagyjuk tehát a demagógiát.

    Kínával az a helyzet, hogy hatalmas kereskedelmi többletük van: olyan 200 milliárd dollár körüli. Persze, az ország is nagy, de akkor is marad pénz fejlesztésekre.

    Egyzser már kifejtettem valahol, hogy az kétségtelen tény, hogy a kínaiak által gyárott cuccok zömében gagyik, de lehetővé teszik a tőkefelhalmozást (szocialista tőkefelhalmozás, igen), és az így nyert erőforrások egy részét K+F-re lehet költeni. És amikor ez megtörtént, amúgy már folyamatban van, megsúgom neked csendben, akkor már nem fogunk minőségi kifogásokat emelni, mert nem lehet, és jöhet a gőzhenger.
    (Azt is megsúgom neked, hogy Rudi TV-elnök nemrég vallotta be, hogy delegáció ment Kínába, tárgyalni a CCTV-vel, hogy levedlett digitális műsorkészítési technikájukat megvegyük ócsón. Mert ők már digitálisan csinálnak műsort x éve, mi pedig sok helyütt még mindig analógul.)

    No, így sorolódunk hátra mi, a "Nyugat" szép lassan. Hála annak a sok kultúrmocsoknak, amely közéletünkbe betolakodott, az oktatási rendszerünknek, a füvező ifjúságnak stb.

    Ja, mivel én is szoktam kínai cuccokat venni, a kínai űrprogram sikere kicsit az enyém is. Na bumm!

    A fejlődés nem állhat meg, így én sem tehetek mást, mint kicsit szomorkásan azt mondani, mint egyik előző hozzászóló: Go, China, go!
  • Kryon
    #24
    Bush eddig többet ártott az USA-nak mint a világ összes terroristája együttvéve,szerintem....
  • Kryon
    #23
    Ezzel az egész kínai űrjárással az a 2 évente 1 utazás a baj,ha ez 1 évenként 8-10 lenne már jobban örülnék....
    Amúgy ez az orbitális modulokból űrállomásépítés elég eredeti ötlet(ha a többi nem is),ez mindenképp dícséretes....
  • Pharaoh
    #22
    Mikor volt a TV-ban hogy visszajöttek a riportel is kicsit furcsálta, hogy a semmi közpén, este nagy ünneplő tömeg volt a leszállás helyén. Ez gy kicsit furcsak, mintha megrendezett lett volna. Az is lehet hogy már elindulás előtt felvették.
  • NEXUS6
    #21
    Szerintem abszolút rendben van az egészségi állapota és szellemi képességeinek is teljes birtokában van!;)

    Ha visszagondolok hogy Clinton idejében, azon vitatkozott az amcsi parlament, hogy Mónika megfogta neki, vagy nem fogta meg.
    És majdnem tönkre is tették (mellesleg az amerikai gazdaság szárnyalt, sehol költségvetési hiány, semmilyen komolyabb külpolitikai konfliktus nem rontotta a hírnevüket stb)

    Eközben itt ez a féleszű, aki kicsinálta az államháztartást, az egész világot amerikára haragította, belekeveredett több olyan jó kis háborúba, amiből csak kiszállni lehet, de megnyerni nem!

    Ha mégegyszer megválasztanák, akkor legalább annyira lenullázná Amerikát, hogy nem kéne attól félnünk, hogy egy ilyen őrült mégegyszer vezető pozícióba kerül.
  • bundee
    #20
    max kettot... tobbet sehogy

    pld. ha clinton alelnok lenne (mert az lehet), es az elnok meghalna, akkor o nem lehetne elnok ujra...

    b
  • mrzool
    #19
    Nem a Buránt akarják feltámasztani, hanem a zsír új Klippert építik meg közösen.
  • Inquisitor
    #18
    Egymás után csak kettőt, de max. 3-at. Viszont csak akkor ha egészségi állapota megengedi.
  • NEXUS6
    #17
    Én úgy tudtam, max 2 ciklust teljesíthet.

    Bakker már megint mellé trafáltam, újra kell járnom a dedót!;)
    (Bevallom néha vannak ilyen rémálmaim)
  • NEXUS6
    #16
    "Végre van egy valódi konkurens, mert amióta nincs szovjetúnió azóta nincs verseny ..."

    Szerintem a Kinai űrkutatás egyelőre a futatottak még, valamint a:nem a győzelem a részvétel fontos jelmondatú csapatot képviseli. 5 év múlva mire eljutnak, hogy az űrhajóikat összekapcsolják (kvázi űrállomást hozva létre) talán az új 6 személyes Orosz-Európai-Japán űrhajó prototípusa is elkészül!
  • NEXUS6
    #15
    Nem, ez a visszatérő egység határozottan úgy néz ki mint a kb 40 éves konstrukciót képviselő ruszki Szojúz visszatérő kabinja. (Az űrhajó több más elemével egyetemben -leszámítva az orbitális egységet)
  • Inquisitor
    #14
    De összesen 3x szaladhat neki, tehát 4 év múlva (ha bírja még a gyűrődést) akkor indulhat, vagy egy frisebb Bush generációt is jelöltethetnek, hiszen mi lenne velünk az évszázadnyi militarista múltra (és gondolkodásra) büszke Bush dinasztia nélkül? :)
  • NEXUS6
    #13
    Kimerem jelenteni, hogy bushbá, határozottan nem fél a következő választásoktól!!!!;))

    Mivel ugye a választási törvények miatt max két ciklust teljesíthet, és középsőcsoportos számtan tanulmányaimat felidézve, szerintem ez már megvolt;)