69
-
lpmorpheus #69 "Magyar érdektelenség a hibrid autók irátn" => Magyar pénztelenség, és tájékozatlanság a hibrid autók iránt. Sajnos ez így lenne helyén való. -
archkoven #68 Na ezt most jól megkaptam:) -
Caro #67 Hagyd csak, a Stargate 9. szezonjában volt erről egy jó rész.
Mikor Vala beszólt a szenátornak, hogy az ilyen férfiak azért akarnak batár dolgokat, hogy ellensúlyozzák a férfiasságuk hiányát...
LOL -
#66 Sziklaszilárd elhatározásod lett, hogy kibannoltatod magad innen, vagy mi?
Ha valamit nem értesz az egy dolog, de sértegetni másokat azért, mert őket érdekli, szimplán visszataszító magatartás... (egyes helyeken intolerancia néven ismerik amúgy) -
archkoven #65 Röhögnöm kell ezen a sok szánalmas fajankón!:)
Ez az egész téma csak a puhapöcsűeket foglalkoztatja. -
B@tk@ #64 " Ez idő szerint a felsorolt japán márkák tarolnak a piacon, de rövid időn belül egyebek közt hibrid Ford Escape SUV-ok, Mercedesek és Subaruk megjelenése várható az utakon."
Ford Escape-k mar jopar honapja rohangalnak az utakon! -
Caro #63 A szén nanocső kilépési munkája a legjobb a világon, és gyártható belőle félvezető is. Szóval lehet nemsokára az lesz a napelemek alapanyaga. -
Epikurosz #62 Hülyeség, amit írsz.
Talál fel egy olcsó, környezetbarát technológiát, azt a multik sem tudnák elleheteleníteni. Egyszerűen elkezdik az eberek gyártani a barkácsműhelyükben, és azzal közlekednek. slusz passz.
Sajnos, nincs ilyen olcsó és öko meghajtási mód. Egyelőre.
Mondok egy példát:
Azért, hogy napenergiával működtess két szaros 40-es égőt kb. 200 ezer forint befektetésre van szükség, napelemekkel, aksival, inverterrel miegymással együtt. Ki bolond ennyit költeni?
A környezetvédők azt mondják, hogy megéri, mert 20 év alatt megtérül az ára.
Ez nem igaz.
Ha veszel 100 forintért két 40-es égőt, azt működteted 20 évig napi 12 órát, akkor az ár:
100 Ft +
0,040 KW x 12 óra x 365 nap x 20 év = 3504 kWh x 30 Ft. = 105.120 Ft.
Tehát kb. 40 év alatt térülne meg a napelemes cucc ára.
Igenám, de 40 évig nem is bírják ezek a holmik, hanem csak úgy tíz , talán 15, évig.
Nem beszélve arról, hogy 10-15 év múlva olyan új technológia jöhet ki, amely a ma vett napelemes "energiatakarékos" bagázst elavulttá teszi.
Úgyhogy, nincs itt semmilyen összeesküvés.
A pénz beszél, és a kutyák ugatnak - ennyi.
-
Szalma #61 (Komolyan csak gratulálni tudok annak, aki kitalálta, hogy egy normál belsőégésű motor hogyan élhet tovább, ha már elfogynak a finomítható szénhidrogének tömegei... Ez aztán az innováció!
Ráadásul kicsit gazdaságtalan. Akkora nyomáson már puszta levegővel is lehet pár száz km-t menni.)
Szeretettel:
Szalma -
RedRiot #60 Esetleg hidrogénmeghajtás? A BMW kb. 30 éve kisérletezik vele. Normális menettulajdonságok, normális hang, annyi hogy sima gőz jön ki a kipuffból. A hidro-tartályt 30 év alatt sikerült 7-es BMW csomagtartónyiról egy nagyobb koffer méretére zsugorítani. Annyi baj van csak, hogy a hidrogént ahhoz, hogy meghajtson egy autót kb. -230 fokon kell tartani, meg vmi abnormális nyomáson. Én azért drukkolok ennek a megoldásnak. Ráadásul ha jól emléxem KITT is hidrogénmeghajtsú volt! :) -
sonicXX #59 LOL! Akkor inkább sárkányrepülővel közlekedek!
Amúgy csak egy apró hozzáfűzni valóm van: a közlekedést senkinek sem érdeke olcsóbbá tenni, mert abból jön közvetve és közvetlenül is alegnagyobb lóvé - látszólag olcsóbbá is többnyire popularitás miatt teszik, felettébb feltűnő ez ha megfigyeljük hogy a népszerű intézkedések valahogy mindig a megújuló választások előtti 1-2 évben indulnak meg...
Ergo: amíg pénz van, addig a közlekedés szar lesz, környezetszennyező, és drága. Ebből fakadóan akármit is találnak fel a nagyokosok, az vagy az ára, vagy a mérete, de valami miatt nem fog széleskörben elterjedni. Ha minden kedvezne neki, akkor pedig megy majd a süllyesztőbe.
Szemléltető példa: ha maholnap kijönne egy autó, ami nullponti energiával működne, akkor annak az árába a vélhetően több tíz éves kutatás, kísérletezés, valamint a gyártáshoz szükséges gépek és műszerek ára tenne megvásárolhatatlanná. Lényegtelen, hogy nem lenne fogyasztása: halandó ember fia (értsd: aki 5 hónapig gyűjt egy szutykos porszívóra) az életbe nem tudná megfizetni, és ha hitelre vásárolná, még a fia is azt nyögné nagypapa koráig.
Ki van ez találva: a kocsi vagy azért drága, mert környezetszennyező; ha nem annyira az, akkor az előállítási költsége miatt; ha környezetkímélő és olcsó előállítani, akkor a) vagy lenyelik vagy b) kiderül róla hogy 50kmph fölé csak akkor lehet vele menni, ha veszel bele egy olyan extrát, ami a kocsi árának a kétszeresébe kerül esetleg c) a kocsi formája gusztustalan illetve d) maga a meghajtást biztosító szerkezet méretét tekintve nagyobb lenne mint maga az autó, esetleg f) ólcsó, környezetbarát, gyors, szép, de gyorsan megfog jelenni róla 20 tanulmány, hogy rákkeltő kisugárzása van, vagy valami más okból kifolyólag sajnos nem alkalmas a forgalombahozatalra :(
Oké az előző bekezdésben eléggé eleresztettem a pesszimista fantáziámat... Lássuk be azért: a közlekedés túl nagy biznisz ahhoz, hogy egyszerre csak olcsó és környezetbarát is legyen. A nem környezetbarát dolgok előállítása ma sokkal olcsóbb, mint a környezetbarátoké. Az olcsó de környezetbarát anyagok teljesítménye gyengébb. A jobb teljesítményűekénél más akadály merülhet fel.
Ezen és mindenen felül pedig a legnagyobb baj ezzel az egésszel, ami legvégsősoron ellehetetleníti a környezetbarát, olcsó, jóteljesítményű autók fejlesztését: hogy az olajiparban a lapok le vannak osztva és minden résztvevője foggal-körömmel kapaszkodik ebbe - érthető módon. Egyszerűbb modellen: ha én ma 4 lepukkant abc közé nyitnám a saját új, csilivili boltocskámat, gyanítom hamar törne be "véletlenül" a kirakatom, esetleg az orrom. Az olajipar egy stabil megélhetés annak, aki a mélyvízben van. Ezek az emberek nem válogatnak az eszközök közt, ha meg kell védeniük a kereseti forrásukat.
Szerintem. -
Epikurosz #58 http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=117613 -
#57 De egy olyan jármű, ami 500 vagy akár 1kW-os motorral meghajtható, az először is nem lesz túl praktikus, másodszor az ára olyan magas lenne a speciális technológia miatt, hogy ha mész vele évi 100e km-t, akkor se térülne meg a többletbefektetés. -
#56 trabantot csináljanak hibridnek!!!!!! -
Caro #55 Nem erre akartam kilyukadni.
Csak arra, hogy egy 500W-os motor 100 körüli átlagsebességgel tud repíteni egy embert. Azért ez "picit" jobb, mint egy nagy-nehéz benzines autó. -
assdf #54 Senki nem beszélt szutyok napelemről. Tüzelőanyagcella... -
Caro #53 Gázból sokkal több van. -
Attilandi #52 Biztos van jobbis.... -
burninhell #51 frédi-béni kocsival kéne járniuk sztem... -
#50 Azt nem értem, hogy Dél-Amerikában már jó néhány év(tized)e metanollal kevert benzint használnak, miért nem lehet ezt továbbfejleszteni és átállítani a járműveket? Még ha csak 30% a metanoltartalom (azt hiszem a sima benzinmotor ezzel megy még el rendesen), akkor is igen komoly megtakarítás érhető el, és a metanol elég könnyen kinyerhető megújuló növényi anyagokból.
A gázos megoldás sajnos halott ügy, mivel a földgáz ugyanúgy fosszilis tüzelőanyag, mint a benzin/gázolaj. -
Caro #49 Jó, de honnan szedsz bele villanyt? :)
Bár mondjuk nem fogyaszthatnak olyan sokat.
A múltkori cikk itt a napelemes kocsikról.
340W/m2 körül van a napállandó, mire a Földre leér a napfény. Ebből tud a napelem jó esetben közel 30%-os hatásfokkal áramot termelni. Tehát kb 100W/m2.
Egy olyan kocsi nem volt nagyobb felületű 5 m2-nél, tehát max 500W-juk volt, és 160-al mentek max... -
assdf #48 akkor már csak pár 10 év és ahogy kimerülnek az olajtartalékok jöhetnek az elektromos autok. -
Inquisitor #47 "A V6-osokban mostanság (de már 15 évvel ezelőtt is) EU-ban szabályzott katalizátor dívik, szal. a dízelek-nél magasabb környezetvédelmi osztályba sorolhatóak. ... A hagyományos kémiai motorknak kampó, hiába próbálják így modernizálni, ez már nyögvenyelős, nem látom az áttörést."
Akkor jól félreértettelek. :) Minden esetre van amiben egyetértünk. -
Inquisitor #46 "Az elektromos autóknak egy nagy hibája van: az AKKUMLÁTOR. Amig nem találnak fel vmi jobbat bukott dolog."
Metanol üzemanyagcella :)
Igaz eddig túl nagy (és nehéz) volt, de most ha jól tévedek pár hónapja kint van egy új szabadalom amivel vagy 10x kisebbre is lehet építeni. Utána már csak normális metanolos ellátás kellene mindenhova. Aztán meg metanolt szinte bármiből lehet csinálni, akár még tehéntrágyából is ... -
Caro #45 Ez így van.
Trakesz is elmegy villany nélkül. Csak anélkül nehéz beindítani :D -
#44 Persze, de azért az a villanytrabi vicces volt (meg gondolom erősen savszagú :))) -
assdf #43 Az elektromos autóknak egy nagy hibája van: az AKKUMLÁTOR. Amig nem találnak fel vmi jobbat bukott dolog -
#42 szerintem ez teljesen embere válogatja, h mire esküszik. van akinek az a fontos, h keveset fogyasszon és aránylag olcsó legyen, és van akinek az, hogy húzzon egy 20 méteres gumicsíkot az aszfaltba.
az, hogy a mazda "jó", ezt konkrétan én is aláírom, de ha azt nézem, hogy az 57-es Cadilac Eldorado-ba (kb 600 készült belőle összesen) olyanok vannak, h elektromos ülés, esőérzékelős ablaktörlő, fényszoróérzékelő, ventis ülés, akkor az meg odavágja a mazdát is. csak épp fogyaszt 20 litert az országúton. ha valakinek ez kell (kellene nekem is, ha megengedhetném), akkor uccu neki, lehet vadászni....
viszont a hibrid Ford SUV-ot szivesen birtokba venném..... :D -
#41 Komolytalan vagy, passzol a nick.
Ezek szerint kisfiam foggalmad sincs az élelmezési célú ipar szigorú (és drága) követelményeiről (csíramentesítéstől kezdve elég sok minden), ami miatt annyiba kerül az az étolaj (ami nincs benne az ipari növényiolaj gyártásban, mert tudod van ilyen is :p). -
#40 Megnyugtatlak a te extráid az én 15 éves diesel kocsimban szintúgy megtalálhatók, vagy tudok mutatni ezzel majd azonos korú fullextrás luxus 2 literes diesel mazdát, amiben pl még az ülés is elektronikusan állítható, és mondjuk megkapod 1 misiért, szóval MIÉRT is sokkal drágább?
Éppen hogy ezek az öreg dieselek (turbós többet fogyaszt, ha még ezt se tudnád :p) az 5-5,5-es fogyasztásuk miatt elég könnyen elpasszolhatók (az enyém pl öreg szívódiesel, szóval még a karbantartása is közel 0).
Amúgy mit vered magad a szar Galantodra? Ha SQJ mondaná, hogy 3000-es V6, arra azt mondom, hogy OK, no de egy szar 2000-es Galant? Menyémá ...
Amúgy gondolom tudod, hogy az öreg dieselek pl power nélkül is elég szépen elmennek (beindítod, aksi ki, és észre se veszi ... vótmá :p), szóval ennyivel is kevesebb a meghibásodások lehetősége (öreg kocsiknál néha bekrepál a generátor/szénkefe, akkor a benzin bizony tényleg ott marad a leállósávban :p)
-
#39 Az étolaj tankolást ne úgy értsd, hogy 100% étolaj, hanem csak 70 (bár van aki 100%-ra csak azt tankol), és a többi amit leírtál teljes marhaság.
-
vincuska #38 jaja, en is egyetertek a hibrid filozofiaval, meg takarekos, meg kisviragok nojjenek a kertedbe. De az autos tarsadalom, hany szazaleka fog peldamutatasbol hibrid autot vasarolni? foleg egy olyan 'probalkozas autot' amivel meg fehervarig sem tudsz leautozni az elektromos izevel. es Dirty Dogg-nak van igaza, senki nem fog tenni semmit a 'hatalmonlevok' kozul, sem a dugok enyhitese erdekeben, sem a hibrid technologi elterjesztese erdekeben sem.
Addig meg ja, 3000cc. mert az auto nem auto 2 liter alatt!
felcseszik a benzin arat, majd felcseszik az auto arat mert nem fogyaszt eleg benzint. -
Caro #37 Ja, lehet, hogy most arckhoven szemében buzi vagyok, de nem érdekel. -
Caro #36 Már ez az autómánia sem normális. Minek kéne mindenkinek kocsi? Teljesen felesleges. Csak sajna eléggé státusszimbólummá nőtt ki. -
Komolytalan #35 Amúgy meg ha lövésed volna a mezőgazdaságról (pl repce termelés költségei, meg úgy általában a nyereség az étolajon), akkor nem beszélnél olyan hülyeségeket, hogy jövedéki adóval együtt fog fele annyiba kerülni mint a dieselolaj csak azért mert nem étkezési. Elárulom: az növényolajfinomításban az hogy étkezési, vagy hajrakenési, vagy motorba öntési növényiolajat állítanak elő 0, azaz 0 forint árkülönbözetet eredményez. Szerinted ha ekkora árkülönbözet volna nem repceolajjal menne az összes traktor a téeszekben meg az összes kamion? És ha azzal menne, akkor kitől vennének az emberkék 150-180-ért gázolajat? -
Komolytalan #34 6 milás diesel autóban kb ugyanazok az extrák vannak mint az enyémben. Enyém várható motorikus élettartama (első felújítás előtt) még 150-200ezer km, új dieseleké kb ugyanennyi. Ja, és jobban is néz ki mint az új verdák nagy többsége. Akkor miért is ne lehetne összehasonlítani? :-)
"A 10 évvel ez előtti diesel-ekkel meg nincs semmi probléma megnyugtatlak, 200.000 km-es diesel mazdánál még azzal viccelődnek a szerelők, hogy ez még bejáratós." - Ténylet bejáratós lehet, mert 190ezernél cseréltek benne motort valószínűleg:-)
Az a helyzet, hogy diesel technológia akármerről is nézzük egyszerűen nem annyira tartós mint a benzines. Sokkal nagyobb a kompresszió, ami az öngyulladásos működés miatt ez feltétlenül szükséges is (benzines csak elgyengül és romlik a fogyasztás, ha kicsi a kompresszió de nem hagy ott az út szélén) - szóval jóval rövidebb az élettartam, hamarabb kell motort felújítani. Adagolókról most ne ejtsünk szót, pedig azok se örök életűek és nem olcsók.
Én aláírtam, hogy a modern turbodieselek kevesebbet fogyasztanak mint a szívó benzinesek. Te meg fikázol. Jó, légy boldog, élj a kis beszűkült világoddal, legyen neked igazad, élvezzd reggelenként a kerregőd hangját, meg az összetéveszthetetlen dieselillatot:-D -
#33 Nekem is volt 2000-es dízel 626-os mazdám, az jó volt és keveset evett. -
#32 A V6-osokban mostanság (de már 15 évvel ezelőtt is) EU-ban szabályzott katalizátor dívik, szal. a dízelek-nél magasabb környezetvédelmi osztályba sorolhatóak. Khmm ! A hibrid az más, de nevetségesen drága és bonyolult gányolt megoldás, mindaddig amíg az üzemanygacella, vagy más modernebb módszer el nem terjed. A hagyományos kémiai motorknak kampó, hiába próbálják így modernizálni, ez már nyögvenyelős, nem látom az áttörést ! -
#31 1.7D isuzu motoros corsámmal a világból kimegyek egy tankkal. sokba nem kerül, mert 150-180ért veszem a gázolajat, cserébe nem megyek gyorsulási versenyre....a városba a dugóba meg teljes mértékű ellenfele vagyok a V6os jószágnak.
Amúgy meg ha nem koppig rátekered a porlasztót, és nem szarrákopott porlasztócsúcsokkal jársz, akkor a kipufogóból meg nem mondod, hogy ez dízel vagy nem.
...de egy jó elektromos/dízel hibridre lecserélném... -
Inquisitor #30 Azt hittem nem a kis fogyasztás, hanem a csökkentett károsanyag kibocsátás a téma. Ehhez mit tudsz hozzátenni egy V6-os mellett?