76
Tömegközlekedés a Volán járatain
  • BenceYCE
    FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Én itt most konkrétan azokra az esetekre gondolok, amikor az autós a csuklós busz felénél jár már, erre a buszos csak elindul a megállóból és kihúz elé, a kocsi meg mit tud tenni, vagy padlógázzal még ehúz mellette a szembejövő sávot is igénybe véve, vagy satufékkel megáll és szitkozódik egyet...

A kresz tartalmazza a köv. szabályt:
    Lakott területen a megállóban megálló menetrendszerint közlekedő autóbusz úgy kell megközelíteni, hogy fel kell készülni annak esetleges indulására!

...és a lényeg...

Sokan még ismerősök közül is akár jelenlétemben is szitkozódnak mert "a busz kivágott elé pedig annak nincs elsőbbsége!"
    Sokan elfelejtik az elsőbbség fogalmát! Tegyük fel, hogy mellékútról főútra hajtunk. A kereszteződésben nincs jelzőlámpa. Tehát a táblák szerint elsőbbséget kell adjak a főútvonalon közlekedőknek. Namármost. Hogy is kell ezt tenni? Úgy, hogy a főútvonalon közlekedőt nem szabad HIRTELEN fékezésre vagy HIRTELEN irányváltoztatásra kényszerítenem. Fékezésre vagy irányváltoztatásra szabad csak nem HIRTELEN! Ezen van tehát a hangsúj. Kérdem én. Egy megállóból kiálló autóbuszt hogyan lehet hirtelen cselekvésre késztetni?! Sehogy. Ezért a kresz szigorúbb előírást eszközölt ami így szól:

Lakott területen belül menetrend szerint közlekedő autóbuszt a buszmegállóból ki KELL engedni!

Vagyis ha anyucic meg kell pakolnunk apuci hátán, a buszt akkor is ki kell engedni!!!

Rengeteg szgk-snak kellett már rendőrnek elmagyarázni a kresz ide vonatkozó szabályát. Sajnos az emberek többsége elfelejti már rég mire igazi "tövignyomomapedáltmer'úgyajó" csávó lesz belőle.

ui: a szembejövő sáv pedig azért kellhet mert a busz orrát ugyan könnyű a megállóból "kivenni" de a jobb hátsó kerék az bizony mindíg "útban van". Tehát vagy előbb állok meg vagy kilógatom az orrát. Nem minden esetben van lehetőség előbb megállni figyelembe véve azt, hogy a csuklós busz a megállás előtt "ki kell egyenesíteni" mert különben nem látni a tükörből a csukló mögötti ajtókat. Ez rendkívül balesetveszélyes!
  • BenceYCE
    Menetidő.

Szabályzat: id.

A menetrendtől eltérni csak rendkívüli esetben szabad valamint ha a személy- és vagyonbiztonság ezt indokolttá teszi. Vagy ha az irányító kp erre utasítást ad.

Tehát nem tolhatok le mindenkit az útról mert nekem be kell tartani a menetidőt! Általában ez az a pont amit az utasok nagy része nem ért (én sem értettem míg nem vetett ide a sors) az az, hogy milyen jogon késünk? Kérdem én. Mondjon már valaki egyetlenegyolyan közl.-i társ.-ot ahol tilos késni! Mitöbb nem késni tilos hanem sietni! Egészen egyszerüen azért mert ha a lent említett esetben 12:00-kor van indulásom, 12:28-kor érkezésem, de én x@arok bele a menetrendbe akkor mondjuk 12:20-kor már bőven lenn lehetnék a központban.
    És mi lesz azokkal az utasokkal akik 12:26-kor az uccsó megállóban állnak? Majd mennek a 10+2 perc múlva érkező következő busszal.
  • BenceYCE
    Viszont arra lennék kíváncsi,hogy miféle késztetést érez az a sofőr, aki az utolsó három utas előtt zárja be az ajtót...

Van ám azon a buszon egy ajtók záródását jelző csengő melynek megszólalása után TILOS (!!!) a le- és felszállás!

De nekem is el kell ismerjem sok kolega van aki időnek előtt csenget ezzel sürgetve az utasokat. Ennek a miértje pedig a reggeli kábaság. Vagyis b@xnak az utasok másra is gondolni így kitolnak a saját utastársaikkal - akik a köv. megállóban várnak - ha lajhárként vánszorog fel a buszra ezáltal lekésve a lámpákat.
  • BenceYCE
    De ha csak adok kapok szemszögből nézem:
    Szivességet teszek az emberkéknek és a fizetésem teszem kockára ha esetleg megszánom, felveszem. Szeretném megkérdezni milyen szivességet kapok cserébe!

?

Kösz! Esetleg biccentés? Vagy oda se fordul hisz ez "tök természetes"? A legdurvább amikor a szemedbe néz végig amig felszáll és azt se mondja, hogy: rántsd meg a f@xom! Merthát utastársak között ciki ám megszólalni! Ezek közül az esetek közül talán a legnyíltabb és legtisztességesebb verzió ha a hátulról közelítette meg a buszt és a busz végéből kiabál, hogy: Köszönöm szépen! A félősebbek előrejönnek és szemtől szembe köszönik meg a szivességet.

További személyes élményeimet soxinűsíti egy érdekes és tehetetlen eset:

2 alt. iskolás siheder szállt fel az első ajtónál. Buszrajongók, egyből levágtam. Egyből mentek a hírhedt történetek az egyik "lezárt seggű" buszról ami aztán megy ám de 150-et is. Következő kanyar: baleset. Már 3x jártam arra. Folyamatos késések voltak miatta. (40-50p amiért persze szintén az én jóanyám tegye telibe amire gondol a kedves utas) Az egyik gyerek kérdi a másikat de közben a szeme sarkából engem figyel: Te! Itt meghalt valaki?
    Jót mosolyogtam és ráztam a fejem. A kisrácban felcsillant a tűz: Kommunikálok a buszvezetővel! Elhagytuk a helyszínt. Megállók megállók után. Egyszercsak egy önfeledten az úttesten keresztbe rohanó 60-70 körüli idős hölgy a bal oldali járdáról a buszmegálló felé tartó nő miatt satufék esete történt meg. Hátranéztem. Nem folyt kecsöp senkiből. Rohanhatam a megállóba. A néni szokásához híven épcsak nem a törölközőt elhajítva a fürdőszobából rohant egyenesen légvonalban a megálló felé. Persze öregecske lévén a megálló távolságát alá-, míg a saját (megengedett) legnagyobb sebeségét pedig fölé becsülte. NEM VÁRTAM MEG! Laikus azt mondja: sietett a gec. A két srác egymástól kérdezte: Nem volt szemétség otthagyni? Válaszoltak egymásnak: Nem! Ők is siettek! De a miértjét sosem tudom nekik elmagyarázni!
    Talán itt:
    Adott egy vonal. Egyik végálomása teljes a másik éppcsak egy megálló. Ez utóbbi a központban. A menetrend 1/2 óránként indít oda és vissza. Mondjuk 12:00-kor a külvárosi végállomásról, 12:30-kor meg a kp.-ból. 28 perc alatt lehet leérni. A kp.-ban lévő végállomáson sok a megálló, rengeteg az átszállási lehetőség. Éppen ezért ad csak 2 percet a fordulásra. A külvárosi fordulásra sacc 5 perc. Tehát elindulok 12:00-kor. A 2. megállóban várok egy integető/szaladó utast kinek nincs ébresztőórája. Lekésem a lámpát. Pesten legkevesebb 20mp egy lámpaváltás. Annak a megállónak az elejében elhelyezett lámpa 40mp-es. Szentségelek. Miért? Mert a kiesett idő alatt azok az utasok is megérkeznek a következő megállóba akiket nem nekem hanem a mögöttem jövőnek kellet volna elvinnie. Természetesen a több utas hosszabb utascserét eredményez. Hetekig figyeltük de nem ment 3 perc alá a kp.-i végállomásnál felhalmozott késés. Ergo 12:30 helyett 12:33-kor indultam vissza. 3 perc késés lazán megtöbbszörözte az 5 perces visszaindulást "föntről". Na ezt a láncreakciót indította el az az utas aki integet/fut. Sz@rik bele, hogy más utas becsületesen felkelt és időben kiment a végállomásra! Sz@rik bele, hogy a 40-50 perces kajaidőmből 15 perc lesz! Sz@rik arra, hogy valaki miatta nem éri el a vonatot és vár 1 1/2 órát! Pofátlanság teteje! Melékes dolog de megjegyzem: mivel én csúszok a mögöttem lévő utólér. Őt az Ő mögötte haladó és így továb. Mígnem az előttem haladő 7. buszt is lassításra kényszeríti a központ. Mindenki csúszik! Senkinek nem jut elegendő idő a kajálásra. És az összes utas késik!

Ezúton is nagyon szépen köszönöm a késve érkezőknek a kedvességüket. Talán egyszer megérjük azt, hogy nem azok pofáznak menetidőről meg bunkó buszsofőrökről akik késnek!

Történetem nem maradt abba:
    Nem vártam meg az öreg keresztbe kasul rohanó nőt. (neki szabad-nekünk nem)
    Megtehettem volna hiszen már így is csúszott a kajaidőm. 11:00-volt. Én 4:32-óta a buszban ültem. Qrva éhes voltam. Megvárhattam volna. Nem ezért nem vártam meg.

Adott egy ország kresz szabálya. Ismeri minden autós. A poggyász és az utasok rögzítéséről mindenki tudja, hogy a vezető dolga gondoskodni. Kérdem én. Autóban van gumipók meg kötél meg biztonsági öv. Ezzel szemben én? Rögzítetlen élő húsárut szállítok akiknek amúgy is megvan a véleménye a magamfajtáról. Na ezeknek fékezz egy satut! Ki van nekik írva pedig: A kapaszkodó használata kötelező! Nem fogni kell, hanem használni! Bele kell kapaszkodni! Persze az idős nénik és bácsik nem bírják olyan jól a saját kis felhízlalt testüket megtartani mint fiatalabb utastársaik. Nem is Ők tehetnek róla. De Ők érzik a fékezés mellékhatásait. És ezért Én vagyok a hunyó! De megvan az oka, hogy miért kellet vészfékeznem. És ha nem várom meg aki miatt fékeznem kellett akkor én vagyok a f@x! Majd pont egy ilyen - Beleszarok mindenbe, körbe se nézek csak lelépek az úttestre mert el akarom érni a buszt! - tipusú embert fogok megvárni!

Nem nehéz belegondolni, hogy a buszvezető akkor fog megvárni ha van még vésztartalék a menetidőből. De ha megvár érdemes elgondolkodni: vajon nem-e én vagyok az az ember aki miatt elindul a láncreakció...
  • burkusdió
    kecskeg kulákgyerek :D
  • Verseghy
    Jah, az szopás, mind1, nekem már nemkell:P
  • burkusdió
    Illetve aki ismeri KEcskemétet, az tudja,hogy a hullám kereszteződésénél a hetény felől jövő utról 10 buszból 9 be tud kényelmesen kanyarodni az amúgyis balra kanyarodó bal szélső sávból...
  • burkusdió
    Én itt most konkrétan azokra az esetekre gondolok, amikor az autós a csuklós busz felénél jár már, erre a buszos csak elindul a megállóból és kihúz elé, a kocsi meg mit tud tenni, vagy padlógázzal még ehúz mellette a szembejövő sávot is igénybe véve, vagy satufékkel megáll és szitkozódik egyet...
  • burkusdió
    Jó, rendben, megfogtál egy-két ponton, beismerem, igazad van, kötnek a szabályok, mint mindenki mást is.

Viszont arra lennék kíváncsi,hogy miféle késztetést érez az a sofőr, aki az utolsó három utas előtt zárja be az ajtót...
    Mert ne mondd már,hogy nem lehet beleszólni legalább a mikrofonba hogy "legyenek szívesek és húzódjanak összébb, mert szeretnének még fölszállni".
    Vagy arra is kötelez a szabály,hogy mindent áthágva, utasokat otthagyva tartsd magad a menetidőkhöz?

• BenceYCE
    A kékfény szöveg jó volt meg az, hogy össze-vissza keresztbe-kasul vándorolnak a busszal.
    Ezeknek is megvan a miértje. Bár itt szögezném le, hogy szerintem sem kell félteni az autóbuszvezetők zömét. De kérem! Tisztelet a kivételnek!

Sajnos kevesen látják be azokat a tényeket (esetleg nem is tudnak róla...) amiket talán ideje volna médiában szerepeltetni.
    Pl. sokan nem hiszik el de a busznak valóban nagy helyre van szüksége! Egyik nagyon jó példa erre a BP-i Erzsébet-híd. Pestről Budára haladva jobbra kanyarodik mind3 sáv. 3 szgk is nehezen lavírozik el egymás mellet hátmég ha az egyik helyén egy busz van. Nap mint nap találkozok ezen a helyen olyan emberrel aki nem érti meg, hogy miért foglalok el DIREKT 2 a 3-ból. Akik nem nagyon vannak otthon az érintett hely ismeretében akkor elmesélném nekik, hogy a kanyarban van egy buszmegálló. Ezt rendszerint elfelejtik az autósok észrevenni. A baj csak az, hogy azt hiszik kiszélesedett a sáv, lehet nyargalni. Csakhogy abuszmegállónak ven egy vége is. És mire a busz vonszolt segge odaér máris szük lesz. Lehet menni megnézni, fényesre van kopva a vasalt járdaszegély a sok balesettől! Ezért az alapszabály az lett, hogy: ha nem férsz el valahol akkor inkább ne erőltesd, vegyél igénybe két sávot! De nem csak átlógjunk hanem érzékeltessük, hogy az is kell nekünk mert kanyarban naggyon nehézkesen mozgunk! Ki kell sajna verni a próbálkozós-bevállalós tipusú autósok fejéből a gondolatot is. Sajnos helyettük is nekünk kell észrevenni a veszélyt. Merthát senki nem szeret órákat várni a rendőrségre, hogy Ők is elmondják az én igazam.
  • BenceYCE
    Sziasztok!

Lehet tudok 1-2 hsz eszközölni merthát bunkó bkv buszsofőr lennék vagy mi.
    Először is tisztázzunk 1-2 dolgot:

1.
    "Aki integet, az búcsúzkodik, aki fut, az sportol. Az utas az, aki vár a megállóban." - Sajnos nálunk ha hiszitek, ha nem durván kifejezve magam ez áll a szolgálati szabályzatban. Az integetés, hogy várjam meg, elég idegesítő tud lenni. Tudniillik azok az emberek akik megfizetik azok integethetnek. DE AZ A TAXI! Azt kell leinteni. A busznak megállója van. Érdekességként hathat, hogy csupáncsak be kell oda állni. Ez van. Úgy is kifejezhetném magam, hogy buszváró van, váró busz nincs! Ha cég részéről nézem talán meg is lehet ennek az oka. A BP-i megállók többsége a bkv rt tulajdonát képezi. Ennek megfelelően ha a megállóban történik bármiféle baleset akkor a cég lehet a hibás. (feltételezzük, hogy a buszvezető rendesen beállt). Ha viszont a megállón kívül állok meg akkor CSAK A SAJÁT FELELŐSÉGEMRE NYITHATOK AJTÓT és azt is csak RENDKÍVÜLI ESETBEN ha a fel és leszállás biztonságosságáról maximálisan meggyőződtem! Itt jegyezném meg, hogy a későn ébredés nem számít a rendkívüli esetek közé. A futást szintén ide kategorizálnám. Lehet nem hiszitek el de nem túl felemelő élmén örökké a fekete bárány bőrébe bújni ha az ember vezet. Örömmel nyitnék én minden utcasarkon ajtót ha a szabályzat nem kötne. Bár a menetidőkről lexikon készülne. Ha valamelyikőtök azt mondja, hogy "most az egyszer lehetne kivételt tenni" annak azt válaszolnám, hogy:
    Ha a Te béredet karcsúsítanák azok a belső ellenőrök akik futottak, integettek, majd megállón kívül felszálltak az engedékeny buszvezető buszára végül az igazolványt lobogtatva már írták is a feljelentést amiért a főnököd 100-500 óra bérmegvonást állapított meg, akkor biztos Te lennél az első aki a saját zsebpénzedből pótolnád a családi kasszámban keletkezett hiányt. És had tegyem hozzá, hogy ez csak a jobbik eset. Arosszabbik ha én vagyok az a vadpahaszt aki a fiatal suhancot felengedte de az idős nénit nem. Akkor az utasok szemében máris én vagyok a "sofőr". Magasabb inteligenciaszinttel rendelkezők egyből kitalálják vajon melyik töri ki hamarabb a bokáját a lépcsőn: a tini vagy a vén?! Szóval 100%-os együttérzésemről biztosíthatom az időseket de NEKIK NEM! És hülyén néz ki ha 10m-rel odébb meg felveszek egy tinicsajt.
  • bld
    itt debrecenben is széles határok között mozog nekm egyik legjobb haverom a volánnál melózik forgalomirányító szal ismerem őket egy picit pár zárást lenyomtam már velük mikor haverhoz kimentem bezsélgetni, azóta köszönök nekik ha felszállok
    van akivel köszönő viszonyban vunk ő már csinált olyat is h a ház előtt dobott ki.. de van persze ellenpélsa is pl a múltkor nagyon siettünk az állomásra és a sofőr(szombat du) mindenkitől kérte a bérletet szal hárman egy hétvégi rakománynal örültünk h egyáltalán fel tudtunk szállni....erre kipakoltatta utánna meg minden megállóban kb 2x 3x annyit vártunk mert meg kellett nézni mindenkinek a bérletét.. maradt is 3 percünk h a megállóból a vonatra felszálljunk..mondjuk sikerlt de akkor is..
  • Balo
    Melyik iskolába mész 1-essel? Baross? Bercsényi?
  • burkusdió
    :)
  • Dichter
    Nekem az, de a Volánbusznak nem annyira hiszem :D
  • akyyy
    Hisz ez jó, nem?:)
  • Dichter
    Volánosok nem egyszerűek. Sokszor előfordult már velünk, hogy egy kisebb társasággal (10-12 ember) voltam, és én szálltam fel legelőre. Látszott, hogy együtt vagyunk. A driver meg elkért tőlem egy 200-ast, és felengedte az egész csürhét.
  • burkusdió
    szal máshol sem jobb a helyzet... :(

nektek se legyen jobb! :D
  • akyyy
    asszem megvan melyik söfőr buszára nem szálok fel!
    ugyanaz aki tegnap is mondtam! ma vele mentem. sokáig csak egyedül voltama buszon, ug ymentünk:DDD ez tetszett nekem, aztán felszált egy nyanya!

majd mikor le akartam szálni, jeleztem is, és a sofőr olyan szépen elhagyta a megállót, hogy broáf! persze utána észrevette hogy az utas mint én le akarok szálni és megált ilyen tahó helyen, de azért ez betett most nekem! ha a 6-osal ő fog menni, fel se szálok!
  • Jagi
    Nembeszélve arról, hogy 3 busz megy 2-3 percenként ugyanabba az irányba aztán 10-15 percig semmi...
  • Szega87
    Győrbe a Marcalváros 2 ről az 1 es reggel 10 percenkként megy újvárosba de mindig hering feeling van minden járaton , szóval tök mind1 melyikre szállok
  • Jagi
    Hi all! A hering effektre:
    Míg nyári szünet volt addig simán csuklós ment az adott járaton( naponta 2x melóhely oda-vissza). persze az útvonala végénél va 2 iskola + elmegy a "rendelőintézet" (nálam kórház) előtt is most, hogy jön a tél a vénasszonyok is betegebbek, a gyerekek is suliba járnak, (meg még jónéhány tapló "abuszonisüvöltömhogymekkorajófejvagyok" középsulis) VOLT POFÁJUK SZÓLÓ BUSZT BERAKI!!!
    Az ilyeneket úgy fejberúgnám(csak tudjam kicsoda)!
  • [Walaki]D`Lair
    Volánbusz száksz, Agria volán rox...
  • jazzy
    Epp a minap neztem nagyot. Tehat az autobusz menetrend a kovetkezo: 24-es jar 10 percenkent, 4-es detto 10 percenkent, es 5 percenkent cserelgetik egymast. (gyk 24,4,24,4) kimegyek a megalloba, fel orat alltam, semmi. Egyszercsak jon a 4-es, alig lehet felferni. Miutan leszalltam talalkoztam egy ismerosommel es elkezdtunk beszelgetni. Az en buszom utan 2 perccel jott meg 1db 4-es, aztan fel oraig megint semmi. Kerdezem en, hogy maradhat ki kb 6db busz 1 ora alatt?
  • neménvoltam
    én nap mint nap buszozok meg vonatozok... a sofőrökről: mivel nálunk falubeliek, ismerem őket... az egyik egy geci paraszt, mindenkivel kötekszik. haverbe múltkor belekötött vmi szar ürüggyel(emberünk forrófejű), az visszaugatott neki: "ha vmi nem teccik gyere hátra", a hülye meg hátra jött neki meg több se kellett lendült a keze csak másik haver lefogta de leszállítani már nem merte a sofőr bá:D
    van egy másik sofőr, ő nagyon jó fej, vele gyakran találkozni egy-két helyi kocsmában :D
  • PrasCo
    Napi 2*25 (vagy 35, attól függ, melyik buszon van {álló}hely) km-t buszozok... hát... mit írjak. Szar dolog fél órát vad kanyarokban álldogálni félkézzel kapaszkodva. :D A buszvezetők udvariassága itt Vasban nagyon széles keretek között változó (pl. volt, aki teljes árú jegyet fizettetet velem kóteros koromban, mert a diákigazolványom bevágtam az utazótáskába, azt meg a csomagtérbe; ez oké, de amilyen stílusban ezt előadta, kis híján szemköztköptem :\ - de volt már olyan is, hogy látván, hogy futok a megálló felé, szemben velem úgy 30 méterre elindult a buszmegállóból az irányomba - és épp elkönyveltem magamban, hogy "Anyád...", mikor elém ért, fék, ajtó kinyit, "Ugorj be..." - hát így.), ugyanakkor úgy vettem észre, hogy itt a 80% kifejezetten parádésan vezet - és ez nem abban nyilvánul meg, hogy áthágják a létező összes szabályt. Eddig télen sem fordultak elő húsz percnél hosszabb késések. (bár hogy ez sok vagy kevés... relatív.)

Igazán mindent eltűrök birkamód, csak arra neheztelek kicsit, hogy ugyanannyi pénzt fizet az, aki egy Credo busz fotelében teszi meg a 25 km-t; és ugyanannyit az, aki holnap egy pótbuszon negyed négyzetméteren áll, de még kapaszkodni sem tud, mert a ragadóan zsíros cső a szó szoros értelemben kiszabva lóbálózik a falból... persze ezt lehetetlen(?) megoldani, csak néha úgy elgondolkodom rajta.
  • Dying Soul
    Finnyás vagy, nem tetszik minek mész vele?!
  • akyyy
    reggel 20-kor énrke be a buszok de azt többniyre lekésem. utáan meg csa 35 körül jönnek dugig a buszok, amikre semmi kedv felszálni, viszont már ha ezekkel is megyek, elkéseka suliból! viszont hazafele élmény utazni:D nemegyszer direkt leutazok a másik városba hog yonan visszajöljek:D
  • Nadi
    Én vonatozok minden nap, mert a buszon minden nap nagy tömeg van:O
  • burkusdió
    Nekem sem sok van már a jogsiig, remélem legalább egy trabi csurran-cseppen majd. Már az is jobb lenne mint a buszozás... :(
  • burkusdió
    Én ha reggel busszal megyek iskolába mndig heringes az állapot, már ha egyáltalán feljutok a buszra...
    Sokszor csukja be a szemem alőtt az ajtót, és meg csak dühönghetek, mutogatok neki egy sort, és elindulok gyalog a suliba... :(
  • burkusdió
    KEcskeméten nem igen fordítanak korszerűsítésre...
  • akyyy
    Áh, én imádom a buszokat, hajrá borsodvolán, kedvencem a Mercedes busz, és most vett a volán párat ide, szal nem csaa miskocl gyors mercedesees, hanem már javában jön a sima lasú is azzal!

meg itt asofőrök elég szimpatikusak, sokszor köszönnek meg ilyenek.

Ma egy kis negatívum történt, ugyanis mint ahogy te is írtad, szaladtam hogy elérjem, ő meg rámnézett, oszt beletaposott a gázba, meg se ált amegállóba, ahol egy öreg néni fel akart szálni (bár helyi járatok ált., ez aszokás!)
  • Duddits
    A heringes állapotot én is tapasztaltam, bár Érden minden reggel jön egy külön busz ami leginkább a diákoknak van szánva, de hááát...
  • David2
    én 2,5 évig buszoztam napirend, s most örülök h nem kell
    egyszerűen szar volt:S, habár annyira nem. ahogy te leírtad
  • burkusdió
    Hy mindenki!

Ebben a topikban arról lenne szó,hogy ki milyen véleménnyel van a településükön zajló, kimondottan Volános tömegközlekedésről...

Mivel én vagyok a topik nyitója, el is kezdeném a sort a kecskeméti tömegközlekedés ismertetésével. Megjegyzem nagyon rossz véleménnyel vagyok róla.
    Szóval...

Legelső, és szerintem legsúlyosabb probléma a sofőrök "színvonalas" válogatása.
    Nem tudom,hogy más városokban hogyan megy ez, de Kecskeméten a buszsofőrök túlnyomó része leírhatatlanul bunkó, paraszt, ráadásul gyakran élnek a pozíciójukból fakadó "felsőbbrendűségükkel",gondolok itt arra,hogy ugatnak az utasokkal, ok nélkül kekeckednek mindenkivel, leszállítják a nyugdíjas öreg nénit, aki meg akarta kímélni magát a tömegtől és a hátsó ajtón merészelt felvánszorogni a botja segítségével.Én elhiszem,hogy egy 8 általánosnál magasabban iskolázott ember nem szívesen megy el buszsofőrnek, de az már mégis felháborító,hogy az alacsonyan iskolázott emberek közül is a leg uninteligensebb parasztok ülnek a volán mögé.
    Második probléma a buszjáratok hiánya. Tapasztalatból tudom,hogy a Kecskemét Petőfi városból induló reggel 7 órási buszjáraton a diákok hering módjára összezsúfolódva állnak, ugyanis NEM elég a reggeli egy járat. Mégis a most bekövetkezett menetrend módosításnak az általuk megideologizált oka az,hogy sokan autóval járnak, ezért nincs szükség annyi járatra...
    Harmadik problémaként szeretném megemlíteni a buszosok közlekedésben elfoglalt pozícióját, ami mára más olyan titulussá nőtte ki magát, mitha legalábbis kékfénnyel megkülönböztetett járművek lennének a buszok, és rájuk nem vonatkozna a KRESZ szabálya... (Szabálytalan előzések, a kereszteződésben a jobbra kanyarodó sávból 2 sávot átvágva kanyarodik balra, ledózerolja a személyautókat az utról, stb...)
    Utolsóként egy olan dolgot szeretnék említeni, ami manapság a magyar emberek között nagyon sokszor fellép. Az a fajta mentalitás, ami következtében csakazértis mindenkinek, mindenhol keresztbeteszünk... A múltkor történt velem és egy kedves hölgy ismerősömmel,hogy egy esti moziadás után igyekeztünk a buszt elérni, azonban a lámpánál akkor kaptunk zöldet, amikor a busz is. Rohamvágtában elkezdtünk sprintelni,hogy elérjük a buszt, és ez majdnem sikerült is, már majdnem bennt is voltunk a buszmegállóban, azonban a buszos nem volt hajlandó megállni. És ne mondja nekem senki,hogy nem láttaa buszos,hogy azért szaladunk,hogy fel tudjunk szállni, mert ez tök egyértelmű volt abban a helyzetben...

Ráadásul a buszbérlet ára továbbra is emelkedik, az üzemagyagárak viszonylagos csökkenésének ellenére is, nem is beszélve a menetjegy közel 200 Ft-os áráról. Ennek ellenére a tömegközlekedés minősége kritikán aluli...

Szóval ez volt az én kis összefoglalóm, remélem akad akit érdekel a téma, és hajlandó leírni hogy a városában mi zajlik...