66
  • Sil78
    1.6 alpha? Olyan még nincs is, hacsak nem a nightlykat érted ez alatt (végülis a trunk buildek számozása mindig előrébb van, de ez még nem igazi alfa)... A legújabb release az 1.5 béta2 (és október 28-án jön az RC1).
  • Hanza
    "Az XForms 1.0-át a W3C nem titkoltan a ma alkalmazott webformulák leváltására szeretné használni."

Könyörgöm, a "webforms"-t ne webformuláknak, hanem mondjuk web-űrlapoknak vagy valami hasonlónak tessék lefordítani...
  • valamit
    az 1.6 alphat használja valaki? milyen tapasztalatokkal?
  • Sil78
    Nagyjából. A "fenevad" a Netscape, a 7:15 pedig 2003. 07. 15-re utal, amikor az AOL bezárta a Netscape részlegét. De nem veszett el minden, mert az AOL ekkor létrehozta a Mozilla Alapítványt. A madár persze a Phoenix (ill. ennek a verziónak a születésekor már Firebird), a mennydörgéses rész meg a Thunderbirdre utal. Vannak a Mozilla könyvének korábbi fejezetei is (a Netscape 1.1 óta), bővebben erről itt lehet olvasni.
  • Sil78
    Nem egészen, a Netscape-es verzió volt előbb ha jól tudom, csak az IE fejlesztői vették a lapot.
  • ViperNet
    "Végül a fenevad lehanyatlott, és a hitetlenek örvendeztek. De nem veszett el minden, a hamuból egy nagyszerű madár támadt fel. A madár a hitetlenekre meresztette szemét, és tüzet és mennydörgést szórt rájuk. A fenevad újjászületett, ereje megújult, és a Mammon követői rémüldözve rogytak térdre előtte.

Mozilla könyve, 7:15 "

Tetszik!
    Ez nem a Phoenix újjászületése?
  • arty
    engem az IE erősődése egyetlen dologról tájékoztat:

az embereknek fingjuk sincs a számitástechnikáról ...
  • Emmegki
    Ja, és ismeritek az Easter Egget az FF-ben? Írjátok be hogy about:mozilla (ez válasz az IE-s Easter eggre ami ugyanerre egy kék képernyőt dob ki)
  • Emmegki
    "A Netscape részesedése 2,02%-ról 2,16%-ra ugrott"

Mínuszban?

"Az Opera ingyenessé válása még nem érezhető a szeptemberi adatokban, 0,62%-ról 0,51%-ra esett vissza a böngésző piaci részesedése"

Aham, 3-4%on van és nő...

"hullámvölgyben a böngésző" - (Na tessék megint egy bulváros cím) Miért lenne az FF hullámvölgyben? továbbra is nő a népszerűsége
    A statsector.hu-nak inkább hiszek mint ennek a NetApplicationsnak.
  • Cat 02 #17
    sztem összesített a %-okat :D
  • NEXUS6
    Én sem tpasztaltam még semmi problémát a PDF fájlokkal kapcsolatban. Bár nekem is asszem a AR 6.0 van fent.

Nálam éppen a IE volt ami olykor olykor "beragadt"/lefagyott egy PDF miatt.

(Hmmm érdekes, most probából elindítottam az AR-t hogy kinézzem a verziószámot és lefagyott! Szal valszeg nem a böngésző hibájáról van szó.)
  • Cat 02 #15
    nekem 1.5 bétám van és naygon cool design sajan niocsn hozáá de száguld
    és a legtöbb maygar e107-es odalt kb 20 % -ban foxal nézik meg nálunk sokakank van lassú netje és fox uyge gyorsabb sok böngészönél
  • Sil78
    Az Acrobat Readerből egészen pontosan milyen verziót használsz? A 6.0-val pl nekem is fagyott régebben, de a 6.0.2-vel ez megszűnt. A legújabb verziók asszem a 7.0.3 ill. a 6.0.4...

A "memóriazabáláson" pedig segíthet, ha korlátozod az ún. memory cache méretét, ennek a menete többször le lett írva a Firefox topicban. A prociterhelésen is lehet javítani némi optimalizálással.
  • NEXUS6
    Az én környezetemben a FF részesedése lassan eléri a 100%-ot.;))))

Amúgy ingyenes szoftverek esetében ezek a dolgok szerintem max az emberek igényességének mint bármilyen üzleti sikernek a mutatója!!!!

Az emberek pedig 90%-ban biztos hogy igénytelenek, ha a haver nem tölti le nekik a FF-t akkor maguktól még akkor se fogják, ha az IE már a szétesés határán van a gépükön.

Az IE ugye a win része tehát 100%-ról indít, és ha sanki nem csinál semmit ez az érték autómatikusan visszaáll!!!!!!
    A Netscape visszaszorulása sem a saját üzleti hibáinak vagy a M$ vezetőinek zsenialitásán múllot, hanem az előbbi tényen, meg azon hogy, ahogy terjedt a net úgy már nem csak a hozzáértők használták, hanem a sokkal igénytelenebb/kevésbé hozzáértő tömegek is, akik eccerűen nem veszik a fáradtságot, hogy a jobbat használják.
  • JeD
    shabba:
    Csak egy kerdes: mennyi memoriat eszik a Maxthon, ha Gecko motorral hasznalod? Bocsi, de most csak ezert nem akarom felrakni :)

Egyebkent Opera meg rosszabb memoria szempontjabol, mint az FF. Gondolom ezek a bongeszok ebbol azertvalahogy profitalnak is sebesseg teren az IE-hez kepest, de ez igy akkor is eros. Foleg, ha bekapcsolod a virtualis memoria oszlopot is a task managerben...
  • shabba
    Ha neked az IE fülezése a fontos arra rengeteg IE-re ráépülő böngésző van ami tudja. Én 5 év NetCaptort használtam már akkor ezt remekel tudta, popup és url szűréssel és egyéb nyalánkságokkal. Most már inkább a Maxthon használok egy ideje.

A firefoxot nemrég kipróbáltam de én nagyon szörnyűlködtem a memo zabálásán. Üresen elindítva Maxthon neve mellett 3MB volt, FF 16MB-tal indít. Egy nagyobb weboldal betöltése után Maxthon felkúszott 7MB-ra, FF pedig 47MB-ra. Jó persze tudom az IE használ más Wines dolgokat is hatáttérben, de azokat amúgyis betölt a win.
  • IoIa
    Én leszarom, hogy mekkora a részesedése. A statisztikák egyébként is mindig kozmetikázva vannak... Engem az se érdekelne, ha mindenki mást használna, pl. szutyok msie-t.
    Engem egy érdekel: fejlesszék.
  • JeD
    ViperNet: en azert azt a hatso kaput akkor sem toleralom, ha nem vagyok egy Bin Laden...

Mondjuk ami tenyleg hibaja imho, az a memoriazabalas, illetve a lassusag sok fulnel -- szerencsere 1.5-os verzio itt jelentos javulast mutat.

En pl. udvozolnek egy kisebb, gyorsabb bongeszot -- mint pl. amilyen az FF volt meg 0.8 koraban...
  • vgez
    nekem eddig a maxthon tetszik a legjobban
  • ViperNet
    A pluginokat én is jónak tartom a Firefox-ban. Ami tetszik FF-ben az a gyorskeresés, és a normális keresés funkciók (IE-nél külön ablak jön elő->de utálom!). a biztonsággal kapcsolatban pedig: M$ biztosan tesz be hátsó kaput a böngészőbe (by "USA titkos szolgálat"), de ez engem nem zavar, mert nem vagyok terrorista, dúrva oldalakat meg nem nézek.
    Egyéb biztonsági réseket meg előbb-utóbb kijavítják (mint FF-nél), plusz vírusírtót használok, plusz néha átnézem a Registryt illetéktelenek után kutatva, plusz a hálózati kapcsolatokat is néha ellenőrzöm (megnyitott portok).
  • zoozoo
    Vipernet: nekem is ezek a tapasztalataim, bár az Acrobat Readerrel kapcsolatos fagyások megszűntek az egyik frissítés alkalmával. Tényleg nagyon lassan indul és ha 10 fül meg van nyitva, akkor már 100 megát is képes elhasználni - tényleg oldaltól függően.
    Viszont a gyorsindító gombok, a fülek, a tömérdek mennyiségű plug-in miatt lehet, hogy soha nem mondok le róla :) MS előttem egy életre elásta magát az IE-vel...
  • XenonIceX #5
    Hurrá
  • JeD
    ViperNet: vannak annak egyeb hibai is... mindenesetre meg igy is 100x jobb imho, mint az IE, mar csak a rengeteg plugin miatt is.
    En IE-t legfeljebb akkor hasznalnek, ha a MS-nal nem csak beszelnenek a standardokhoz igazodasrol, hanem tennenek is erte valamit.
    A biztonsagi hibak a masik fontos erv, FF-et szerencsere rendesen javitjak.
    Engem IE-ben peldaul a felulet bonyolultsaga is zavar, ha teged nem, azt ajanlom, probald ki az Operat. Esetleg a Netscape-et vagy a Maxthont, azokkal ui. ket legyet lehet utni egy csapasra. :)
  • JeD
    Axon: Igy is helyes. Marmint a Firefoxnak a sajat reszesedesenek (8,27%) vesztette el 10%-at, ami ugye "globalisan" 0,827%.
    Persze ez igy nemileg tulzas, mert a pontos adatok alapjan csak olyan 8%-os csokkenese volt, de nagysagrendileg azert stimmel a dolog, nem?

Mellesleg reszemrol remelem, hogy ez tenyleg hullamvolgy, es nem tendencia...
  • ViperNet
    Hadd legyek az első hozzászóló.
    Én személy szerint eddig Firefox-ot használtam (használok).
    Azért eddig, mert állítólag az Internet Explorer-ben is lesz fülezés, ami nekem nagyon fontos, és amiért a Firefox-ot használtam (a többit nem próbáltam). Viszont két nagy bajom van a Firefox-al: lassan indul, és bizonyos oldalakon nagyon leterheli a CPU-t. plusz néha hibákat is csinált (leállt, Acrobat reader elszáll).
    Szóval addig marad, amíg ki nem jön a Vista és az új Explorer (vagy már kijött?)
    Bocs, hogy leszóltam a Firefox-ot, de ezek az (objektív) tapasztalataim.
  • Axon
    " nyílt forráskódú böngésző eközben egyetlen hónap leforgása alatt 10%-ot vesztett piaci részesedéséből"

Ekkora elírást! Eszméletlen. A cikkírónak vagy agya, vagy szeme nincsen.
    8,2 %-ról esett 7,5 %-ra. Ez legfeljebb a "dúrván" 1 % kategóriába esik, nem pedig a 10 %-ba.