896
Ti mit gondoltok rólunk? Vajdasági magyarokról.
 • Lteebee
  #896

  Kedves szabadkai magyarok!

  Holnap Szabadkán sajnos sor kerül a helyi Spartacus és a belgrádi Partizan közötti labdarúgó mérkőzésére. Mint ismeretes, a belgrádi szurkolók szinte mindenhol, ahol megjelennek, rendbontást idéznek elő. A háborús bűnösök éltetése és a sovinizmus sem áll távol tőlük. Legutóbb haláloson megsebesítettek egy francia szurkolót, csak azért, mert a saját nyelvén beszélt.

  Nyílt levélben kértük Maglai Jenőt, a városi képviselő-testület elnökét, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a belgrádi szurkolók ne jöhessenek Szabadkára. Mivel félő, hogy nem tesz eleget kérésünknek, sajnos nem zárható ki, hogy a Partizan szurkolói érkezésük után a város központjában, vagy akár azon kívül is, törnek-zúznak majd.

  Ezért, aki teheti, holnap maradjon otthon! Holnap ÉLETVESZÉLYES lehet a városban való tartózkodás.

  Tiszteletel:

  László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke
  Setyerov Zorán, a Magyar Remény Mozgalom ügyvezető alelnöke

  barikád.hu
 • Paddy
  #895
  gyűlölöm az összes szomszédunkat,h miért?elég fellapozni a történelem könyvet ha a múltban akarjuk keresni a választ.ha a jelnben akkor csak szólaljon meg az ember magyarul oláh vagy tóth vagy rác országban.kb.fél perc alatt kiverik a fogait.a fent említett három nemzetet nézem le a legjobban emberileg és erkölcsileg is.a határon túli magyarsággal pedig mindennél jobban zimpatizálok.
 • ROKICA
  #894
  igen.. hallottam róla, hogy már bizonyos "intézkedéseket" is indított a párt a magyarok rovására.. de semmi biztosan nemtudok csak annyit hogy ahol a radikálisok vannak hatalmon ott nemjó a magyaroknak..:(
 • a.carkey
  #893
  Mától a Felvidék is kezdhet "félni": "Szlovákiában" Fico, Slota és Meciar pártjával alakít kormányt. A két úr ugyan kimarad a kormányból, de még így is kész katasztrófa az egész ...
 • ROKICA
  #892
  Végkimeneteléhez közeledik a délvidéki magyarok drámája?  Montenegró kiválásával folytatódik annak az országnak a zsugorodása, melynek keretei közé szorult a délvidéki magyarság. Koszovó egyre valószínûbb (és egyre közeledõ) önállósulása tovább szûkíti Szerbia határait. Miközben a szerb küldöttség máris a koszovói szerbek leendõ státusáról (autonómiájáról) tárgyal, majd ugyanezt teszik a dél-szerbiai (pre¹evói, bujanovaci és medveðai) albánok, a délvidéki magyarság önrendelkezése irányában alig történik valami.

  Emlékeztetõül: Koszovón mintegy 100 ezer szerb él, Dél-Szerbiában pedig megközelítõleg ugyanennyi albán. Mindkét népcsoport a perszonális és a területi autonómia keverékét igyekszi kivívni magának, meglehetõsen reális esélyekkel. A kétmillió koszovói albánnak a teljes és hivatalos önállóság fejében megéri autonómiát adni néhány szerb községnek. Az egyenlõség elve szerint (valószínûleg) azonos formájú és szintû autonómiát kapnak a dél-szerbiai albánok. Magyarán: 100-100 ezer szerb és albán önrendelkezhet, míg a 300 ezer délvidéki magyar - az anyaország jelentõs részétõl kitaszítva, és erõteljesebb belsõ érdekképviselet nélkül várja sanyarú sorsa további alakulását.

  A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az általa több ízben bemutatott Délvidéki Társnemzeti Régió-koncepció megvalósításában látja a délvidéki magyarság számára egyetlen igazi és igazságos megoldást. Amíg erre nem kerül sor, a legkevesebb, amit a HVIM elvárna, az, hogy az itteni nemzettársaink mindazt megkapják, amiben a koszovói szerbek és a dél-szerbiai albánok a tárgyalások után részesülnek.

  A HVIM kéri a VMDP-t, a VMDK-t, az MPSZ-t és a magyarság sorsát szívükön viselõ civil szervezeteket, hogy az eddiginél is kitartóbban és keményebben követeljenek azonos bánásmódot a nemzettársainknak, mint amilyen megilleti majd a fent említett népcsoportokat.

  A HVIM kéri a VMSZ-t, mint a gazdaságilag és a taglétszám tekintetében legnagyobb délvidéki magyar pártot, mely szoros kapcsolatokat ápol a legnagyobb szerb pártokkal, vesse latba politikai erejét és a rendelkezésére álló diplomáciai eszközöket az itteni magyarság önrendelkezése érdekében.

  Kasza József, a VMSZ elnöke többször utalt rá, hogy a koszovói szerbek és az itteni magyarok helyzetének rendezése nem kezelhetõ azonos módon, illetve nem vehetõ egy kalap alá. Ha arra gondolt, hogy a délvidéki magyarságnak több jár, csak üdvözölni tudjuk az álláspontját. Amennyiben viszont a fordítottjára célzott, arra kérjük, vizsgálja felül a véleményét.

  A HVIM úgy véli, elérkezett az utolsó pillanat a délvidéki magyarság helyzetének rendezésére. Ha a koszovói szerbek és a dél-szerbiai albánok autonómiában részesülnek, a délvidéki magyarok pedig ilyen körülmények között önrendelkezés nélkül maradnak, reális a félelem, hogy az itteni magyarság az egyetlen kiszolgáltatott népcsoport lesz Szerbiában. Cseppet sem alaptalan az aggodalom, hogy abban az esetben a nemzeti büszkeségében sérült és frusztrált szerb nép jelentõs része a védtelen magyarokon élné ki magát.

  Ezt nem szabad megengedni.  Kispalkó Szilveszter, a HVIM délvidéki elnöke
 • Lteebee
  #891
  Nyelvében él a nemzet:)
 • ROKICA
  #890
  jólvak kössél belém:D
  tudod nemazalényeg h rasszisták vagy nem:) hanem az hogy nemszeretik magyarokat.
  és akkor nekem jobb lesz ha nemlesznek.. mert naygon elszánt kissebségellenesek.
 • Lteebee
  #889
  Azok nemzetek és akkor nem rasszisták.
 • ROKICA
  #888
  magyart, cigányt, boszniait, horvátot.. szóval az összes szerintük "bevándorlókat".. ez volt az a párt aminek elnökei pl. Sesej ezt nyilatkozta:

  "az összes magyart rá kéne rakni egy vagonra egy szendviccsel a kezükben és saját kézzel visszatolni magyarországra ahonan jöttek"

  szóval ez a párt gerjesztette legjobban az ilyen népútálást... és ez a párt keltette a boszniai háborúkat is.. azokban nagy öldöklések voltak.

  szóval "csak" ennyi.. és ha megszünik akkor nemhiszem hogy egyhamar lehetőséget kap valaki is egy radikális párt létrehozására.
 • Lteebee
  #887
  Lesz helyettük másik.
  Egyébként melyik emberfajtát utálják?
 • ROKICA
  #886
  Vojslav Kostunica meg akarja szüntetni a szerb radikális pártot, és errefelé
  is már gyüjtik az aláírásokat. Ha minden jól megy akkor nemsokára a fő szerb rasszista párt mexünik:)
 • mrzed001
  #885
  Terjeng egy mail a neten (már két különböző forrásból is megkaptam) a demonstráció képeivel, és a következő szöveggel:
  "ADD TOVÁBB!!!

  Június 5-én Vasárnap a versailles-i trianon palotában mintegy 1000 magyar ember tüntetett a 86 évvel ezelőtti békediktátum ellen. Látott valaki valamelyik tvben beszámolót?
  "
 • LLER
  #884
  Egyidejűleg a reformokért és a nemzet egészének felemelkedésért

  A Vajdasági Magyar Demokrata Párt intézőbizottsága üdvözli a ritka lehetőséget, hogy hétfőn, 2006. június 12-én Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke és Orbán Viktor, a Fidesz–MPSZ elnöke is – mindketten nemzetstratégiai konzultáció céljából – fogadja a határon túli magyar vezetőket.
  A VMDP egyetért Sólyom Lászlóval abban, „hogy a pártoknak az eddigi politikája ezt a kérdést vakvágányra vitte”. Egyben üdvözli a Magyar Köztársaság elnökének szándékát, hogy ezt az ügyet felkarolja, s az általa kezdeményezett konferenciasorozat után tisztségéhez méltó felelősséggel kimondja: „erre menjünk tovább”.
  (A VMDP közleményének teljes szövegét a Tükör rovatban ismertetjük)
 • Láma!
  #882
  bye, még nem banoltak?
 • mrzed001
  #879
  Vajdsaságot kizsákmányolták?? Mivel? Elhordták a kibányászott aranyat, mint erdélyből, vagy az ország éléstára volt, mint az alföld, vagy mi ???
  Függetlenül úgy, hogy a magyarság elnyomott nem oldana meg semmit. Sőt, talán még jobban utálnák a magyarokat, hogy kiüldözzék onnan őket (román példa), így teljesen övék legyen.
 • mrzed001
  #878
  Egy nagyonapróságot elfelejtesz, hogy pölö erdélyben aki 40000 Ft-ot keres, annak már jó. Továbbá mit gondolsz, miért van olyan iszonyat nagy török lakosság németországban? Gondolkozz!
  Egy pillanatra belegondolva, hogy mi lenne, ha németek állampolgárságot adnának a törököknek, nos, szulejmán hada kutyafasza lenne ahhoz képest ami hirtelen elárasztaná németországot (valyon miért is kekeckednek a törökök EU-ba való felvételével :P )
  Node térjünk vissza a kérdésedre. MIT IS MŰVEL ROMÁNIA ERDÉLYJEL ???? Nem pontosan ugyanezt? Elárasztotta románokkal erdélyt, és mostmár saját részének tekinti, mert ott ők vannak többségben. Területhódítás túlnépesedéssel, ilyen egyszerű ez. Szóval igen, 50 év múlva már a tisza vonaláig tartanának jogot a területekre, és tényleg a tisza vonaláig többségbe tudnának kerülni.
 • 89
  #877
  miért, ha te kapnál német vagy osztrák állampolgárságot, akkor te mindjárt kiköltöznél, és elkezdenél területeket hódítani???
 • KlipLox
  #876
  én akkor is Vajdaság függetlensége mellett szavazok.
  a magyarországhoz való visszacsatolódásról meg annyit hogy:

  1. magyarországnak jó lenne visszakapna egy rakás területet, de vajdaságnak is jó lenne?
  2.tudom hogy Vajdaságot akkor is kizsákmányolták amikor MO része volt.. tehát..
  3.én Vajdaság érdekeit nézem és azoknak csak az kedvez ha elnyer valamiféle függetlenséget.
 • mrzed001
  #875
  El is felejtettem, ezzel max lakosságot nyertünk volna (nemmagyart is eleget), területet ugyan semmit, szóval eleve halott ötlet volt (hogy aztán fél románia átköltözzön és kijelentsék -ismét-, hogy a Tisza vonaláig minden az övék )
 • mrzed001
  #874
  Csakhogy aztán hazajönnek (a fotók esetleg még meg is előzik őket), és akkor jöhet az igazi szivatás (meló, titkosszolgálat ...)

  #873: a politikusok nagyrésze megélhetési bűnöző, szóval nem fogja maga alatt vágni a fát (vagy már olyan magasra kapaszkodott, hogy onnan igen csúnya leesni)
 • 89
  #873
  Bizonyos dolgokért áldozatot kell hozni
 • 89
  #872
  Egy idegen országban talán még könnyebb, ott még talán nem nácizzák le, és még az újságok is írnak róluk. De itthon...
 • mrzed001
  #871
  Már 1000x leírtam: mert politikai öngyilkosság lenne, ha bármely politikus nyíltan ki merne állni mellette.
 • 89
  #870
  Ahogy, most Montenegró is független lett, mi is felszólalhattunk volna egy Vajdasági autonómia érdekében...Románia EU-s csatlakozását is feltételekhez kellett volna kötni (Székelyföld autonómiája) De neeeem, az egész parlament jóváhagyta..ezt sem értem...
 • mrzed001
  #869
  Miért, egy magyarnak nem nehéz egy idegen országban tüntetnie őértük? (azaz nem magáért, MÁSOKÉRT !)
  A magyaroknak is félnie kell, csak itt a sajtó és a munkahely megtorló intézkedésétől (mert ő egy rohadt turbómagyar vadnáci ... vagy vadmagyar turbónáci? náci és kész. )
 • 89
  #868
  Hát azért elég nehéz lenne egy határontúli magyarnak tüntetnie az igazságért idegen országban...az embernek gondolnia kell a családjára is.
  Itt kellene el kezdeni végre valamit (el is kezdhettük volna, dec. 5-én, csakhát "vkik" nem akarnak ilyesmiről hallani)
 • mrzed001
  #867
  Egy szerződést abban foglaltak be nem tartása miatt fel lehet bontatni bíróság által, és ez esetben senkit nem érdekel, hogy ott éppen szerbek élnek, vagy vizigótok.
  Nemzetközi viszonylatban persze ez nagy bravúr lenne, de ha meg se próbálja senki ....
 • I.C.ram
  #866
  LOL mekkora baromságok :D Német újraegyesítést hasonlítani a magyar helyzethez :D pff NDK NSZK egy kultúra, egy nemzet, egy nyelv. Erdély Magyarország: kevert kultúra, más nyelv, sok nemzet.
 • I.C.ram
  #865
  Ezzel szerinted meglehet valamit oldani?

  Mi is elnyomtuk ezeket a népeket az évszázadok során, most visszakapjuk hatványozva az elbaszott nemzetiségi politikát.
 • Garfield
  #864
  Persze, csak egy független bíróság már amúgy se mondaná ki a visszacsatolást, hát még úgy, hogy az etnikai arányok is jelentősen megváltoztak.
 • Rumors
  #863
  Akkor meg ha már közösségnek kínálod a bölcsességeid akkor ne az én HSZ -emre válaszolj..

  jólvan odaírtam hogy lehet tévedek.. csak ugy hirtelen felindulásból irtam.. mert én a függetlenség mellett vagyok NEM a visszacsatolás mellett...habár talán az kicsit javítana a magyarok itteni helyzetén..

  !!!Hiszem hogy meglesz Vajdaság függetlensége!!!

 • mrzed001
  #862
  Miva vazzeee, hány fake nikkel vagy fent?
  Azaz voltál

  Mellesleg általános volt a mondat, nem neked szólt
  Akinek nem inge meg nem veszi magára ...

  Vajdaság már nemnagyon csatolódhat vissza MO hoz mert már töbségben vannak a szerbek
  Hát ezaz, hogy nem olvasod el amit írtam. Akármennyire is többségben vannak ott a szerbek, ha egy független bíróság kimondja, hogy vissza kell csatolni, mert magyar terület, akkor az területi és nem nemzetiségi kérdés, tehát visszacsatolják. Aztán a szerbek kezdeményezhetik függetlenségüket kb akkora sikere lesz, mint a vajdasági függetlenségnek
 • YakooZa
  #861
  "Los Angeles ChinaTown kerületében meg a kínaiak élnek jóval nagyobb arányban, mint a fehérek mégse kérhetik függetlenségüket, vagy kínához való csatolásukat"

  dejó hogy vagy te aki nemolvassa el rendesen amit irtam hanem beleköt rögtön..


  "Vajdaság visszaccsatolása Magyarországhoz már nemigazán lehetséges.. Vajdaságban nemcsak magyarok élnek....de őszintén megmondva én sokkal jobban örülnék annak ha Vajdaság önállósulna."

  szerinted ezzel a mondattal azt akartam kifejezni hogy a magyarok többségben vannak és ezér önállósilni fog vajdaság?

  ha "jól" elolvasod azt írtam hogy: Vajdaság már nemnagyon csatolódhat vissza MO hoz mert már töbségben vannak a szerbek..(lehet h nincs igazam).
 • mrzed001
  #860
  Vajdaság önnállósulásának az esélye konvergál a -1-hez sztem.
  Teljes erdély esetén szintén ez a helyzet.
  Székelyföld az egyetlen, ami tisztán nemzetiségi alapon el tudna szakadni.
  VISZONT, ha egy nemzetközi bíróságon meg tudná a magyar állam pár sztárügyvéddel támadni a Trianoni szerződést, vagy a német ÚJRAEGYESÍTÉS mintájára megoldható lenne a Magyar újraegyesítés, akkor az egész visszakerülhetne magyarország részének
  Azok akik erre azt mondják, hogy dehátottmármásokis élnek nagyobb arányban mint magyarok üzenem, hogy Los Angeles ChinaTown kerületében meg a kínaiak élnek jóval nagyobb arányban, mint a fehérek mégse kérhetik függetlenségüket, vagy kínához való csatolásukat
 • d1r3cToRiUs
  #859
  "Lényegében a médiának köszönhetjük, hogy SENKI nem mer/tud ténylegesen kiállni A Magyarország újraegyesítése mellett"

  Vajdaság visszaccsatolása Magyarországhoz már nemigazán lehetséges.. Vajdaságban nemcsak magyarok élnek....de őszintén megmondva én sokkal jobban örülnék annak ha Vajdaság önállósulna.
 • mrzed001
  #858
  Perszehogynem, hiszen éppen a média az a fasz aki ilyen esetekben rögtön azt hajtogatja, hogy revizionista nacionalista nácista anarchista szlogenek ...
  Lényegében a médiának köszönhetjük, hogy SENKI nem mer/tud ténylegesen kiállni A Magyarország újraegyesítése mellett

  Mellesleg ilyen tüntetéseket kellene szerveznie a vajdasági, romániai magyaroknak is ha el szeretnének érni bármit is.
  Nem is tudom hol hallottam, volt egy kifejezés amit használt valaki a mindentelfogadó erdélyiekre, talán könnyűmagyar, vagy álmagyar, vagy mi volt
 • mrzed001
  #857
  Nem valószínű, hogy a franciáknál bármilyen fujjogás lett volna.
  Ők ezt nem értik, nem tudják, lényegében le se ....
  Ez a transzparens talán éppen ezért volt apszolájte találó:


  Ami a követségek előtti nemzetek ócsárolását illeti, nos nem szép dolog, de a magyarverés meg elüldözés meg kizsákmányolás se, meg talán nem is ugyanazon fajsúlyú a kettő, szóval személy szerint nem tudnék haragudni a tüntetőkre
 • 89
  #856
  Persze a médiában ilyenről nem hallani, minek azt??
  De Pünkösdhétfőn nyomatják nekünk Győzikét meg társait, az kell a népnek...
 • Busz
  #855
  kiray!
 • I.C.ram
  #854
  Egyszer szívesen kimennék egy ilyen Versailles-i megemlékezésre, de félek, hogy fújjolásba torkollana, mint a hazai megemlékezés is. Azzal csak még jobban megerősítik az utálot ellenünk, hogy odamegy valaki a román, szlovák, stb követség elé, és elkezdi az adott nemzetet ócsárolni. Ez a primitívség netovábbja.