15
  • Iori
    #15
    97óta :)
  • pemga
    #14
    Az USA is egy időben elismerte, csak hirtelen két éve úgy döntött, hogy akkor talán mégsem: legyen EGY Kína, Taiwanostul, HongKongostul. És onnantól kezdve ezt Kína belügyének tekinti. HK is Kínához tartozik, mégis saját zászlója, himnusza és minden egyebe van :) Igen, ISO kódja is :). De 96 óta nem "független". (No nem mintha előtte olyan nagyon az lett volna.)

    Theodora, erre varrjál gombot: benne van, így: TAIWAN, PROVINCE OF CHINA - TW. ISO-3166-1

    Még egy érdekes adalék: a Google kisebbségi részesedéssel (most nem emlékszem pontosan hogy 10 v. 25%) rendelkezik a legnagyobb Kínai (PRC) webkeresőben, a Baidu-ban. A Baidu jelenleg a 6. leglátogatottabb website :).
  • Iori
    #13
    naja, csak 50 ev mulva az USAnak ugyanugy meglesz a mostani hatalma a világpolitikában? arról nem is beszélve hogy távol keleten mennyi lesz a befolyása, sztem te is tudod hogy ez tényleg csak idő kérdése :)
  • aiguo
    #12
    "taiwan ugyanugy visszacsatlakozik kinához mint anno Macao v Hong Kong...50év "

    Miert is? Taiwan a 2.vilaghaboruban Japan-hoz tartozott.Majd a Japan kapitulacio kovetkezteben Taiwan USA fenhatosaga ala kerult!Az USA javasolta a Kuomintangnak a strategiai visszavonulast a szigetre. Mai napig az egyik ok amiert az USA erdekelt a tersegben...

    Szoval a helyzet sokkal bonyolultabb mint sokan hiszik itt..:)
  • Iori
    #11
    amugy meg csak idő kérdése hogy taiwan ugyanugy visszacsatlakozik kinához mint anno Macao v Hong Kong...50év max, legrosszabb esetben meg fegyveres uton szerzik vissza. ilyen a vilag.
  • Iori
    #10
    mért, szted más ország nem remeg? he?
  • aiguo
    #9
    Tevedsz!
  • faz
    #8
    Én úgy tanultam, hogy akkor ország egy ország (állam), hogyha az összes több elismeri a függetlenségét, és ezt Tajvannál Kína nem tette meg. De javítsatok ki, ha tévednék.
  • Mice
    #7
    nem tom ő amúgy hogy jön ide de mészárlás amúgy m2 oldalon volt rendesen, amúgy te nem remegnél tőlük?
  • Molnibalage
    #6
    Lehet hogy Csang Kai Sek (remélem így írják) sem volt egy szent, de legalább nem volt egy mocskos tömeggyilkos kommunista állat, mint a kedves elvtársak a túlodlalon.

    Ja és nem ő fenyegeti a kedves szomszédját, mert irigykedik az általa elért eredményekre. Tajvan mindent megpróbál, hogy elismerjék, csak sajnos a gerinctelen politikusok nem merik elisemerni, mert remegnek Kínától.
  • aiguo
    #5
    Te aztan tisztaban vagy a nemzetkozi joggal!
    Taiwan fuggetlensege TENY!!!

    Sajat hadserege es demokratikus uton valsztott kormanya van!
    A orszag neve ROC( Repuclic of China)!

    Megvalami....Taiwan(ROC) az ENSZ egyik alapito tagja!Az mas kerdes azota China(PROC)kiturta...Kinaval valo szemben alast ki merne valalni Tajvan erdekeben?

  • Theodora
    #4
    Az ISO szabványban benne van? Ha nincs akkor szerinten nincs miről beszélni. Pl. Magyarországon ha nincs benne az ISO szabványban Tajvan, akkor nem fogják beírni neki, hogy tajvani, hanem azt hogy kínai.

    Egyébként meg akkor engemet is tüntessenek fel a térképen és ne mossanak össze Magyarországgal.
    Meg az összes vallási közösséget, szektákat, drog-bárókat, stb.
  • Yfel
    #3
    Ha jol tudom Taiwan-t csak 46 orszag fogadja el fuggetlen allamnak es az USA ennek a csoportnak nem tagja. Akkor egy amerikai kozpontu cegen miert kell ezt szamonkerni?
    Eloszor fogadtassak el magukat fuggetlennek a nemzetkozi kozosseggel utana lehet ugralni. Pont.

    Y
  • Aspirin
    #2
    Lehet, kicsit jobban ismerik Kína történetét.
    Meg az is lehet, hogy a Google műholdas képei ilyen kis felbontásúak, hogy nem látják a drótkerítést a határon.
    Lehközelebb, majd a Tajwaniak is építenek rgy nagy falat. Ha másból nem 286-os alaplapokból
  • Punker
    #1
    pénz beszél mint mindig.....