Elindult a harmadik ûrturista
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Arra voltam kiváncsi õ mit ért gravitáció alatt.
Az alap gondolatkísérlet úgy szól, hogy ha egy zárt liftben vagy nem tudod eldönteni, hogy egyhelyben állsz s gravitációs erõ hat rád, vagy gyorsulsz, és nincs gravitáció.
Ebbõl Einstein arra következtetett, hogy amikor egy testre csak a gravitáció hat, akkor valójában nem gyorsul semerre, csak a tér görbültsége miatt látszik úgy. Amikor pedig gravitációs térben valami megtartja a testet, akkor az valójában folymatosan gyorsul, és ezt lehet gravitációs erõként érzékelni.
A gravitációs gyorsulást "érezni" mert hisz épp emiatt zuhan a föld felé. Amit nem érezni az a gravitációs erõ mert hogy "se nem huzza se nem nyomja az alátámasztást". Amugy szerintem a gyorsulást közvetlenül nem is érzékelheted, inkább az abból keletkezõ erõt.
Ha pályán van azu állomás, akkor belül nem érzékelhetõ a gravitáció. Lényegében folyamatosan zuhan a Föld felé, csak mindíg elvéti. Erre a jelenségre alapozta Einstein az általános reativitás elméletet (miszerint gyorsulás=gravitáció).
Ha a tömegközéppontra kiszámolod 'g'-t akkor kb 9,81 et kapsz. Igen ám de a föld felszine kb6700km re van a közééponttól(sac nem tom pontosan mennyi) na már most szerinted ez 150-200km-er alatt ez mennyire fog lecsökkeni?(3% os magasság változás szerinted mennyi 'g' változást okoz?)
Atom: bocsi nem a jószándékodban kételkedem csak elegem van a képmutatásból, hogy "mennyire aggódom a szegények miatt" miközben ül a tv/számítógép elött és chips-et majszol. No nem mintha én sokat tettem volna a szegényekért de legalább nem azzal foglalkozom, hogy ki mire költi a pénzét.
Anteris nek azért egy valamiben igaza van nem kajára kell nekik a pénz mert az nem old meg semmit.
Bocsi de egy kicsit bosszant az a hozzállás hogy ne csináljunk addig semmit mig a világon minden szegénységi kérdést meg nem oldunk, meg hogy mennyivel hasznosabban el lehet költeni a pénzt.
A tudománynak fejlõdnie kell (márpedig az ûrturizmus, a magántõke bevonásával talán kirángathatja az ûrkutatást a több mint 25éve tartó stagnálásból), és a fejlõdés megoldja/megoldhatja a szegénységet. Azon viszont el lehet vitatkozni, hogy hol van az egyensúly a kettõ között.
De azért ez nem egészen így van...
Kicsit elgondolkozhatnál mélyebben is, másokra is gondolva...
Moszkva, 2005. október 3., hétfõ (MTI/Reuters) - Oroszország nyersolaj kitermelése napi 9,53 millió hordóval, 40 ezer hordós emelkedéssel augusztushoz képest újabb rekordot ért el a Szovjetunió felbomlása utáni években. Az energetikai minisztérium hétfõi közlése szerint a termelés 0,4 százalékkal nõtt augusztushoz képest, amikor szintén (napi 9,49 millió hordóval) rekordot állított fel.
---------------------------
Moszkva, 2005. szeptember 28., szerda (MTI/Reuters) - Oroszország jövõre 15 milliárd dollár küladósságot készül visszafizetni határidõ elõtt, bár ehhez néhány hitelezõ országgal még meg kell állapodni a feltételekben, mondta az orosz pénzügyminiszter szerdán. Ez 5 milliárd dollárral több annál, mint amit Oroszország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt heti ülésén bejelentett.
<...>
Az orosz kormányfõ ugyanakkor a konferencián hangsúlyozta: Oroszország a napi állami kiadások fedezésére nem fogja kiüríteni stabilizációs alapját, amelyben immár 30 milliárd dollárnyi összeg halmozódott fel az óriási olajjövedelmek nyomán. Mihail Fradkov ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy néhány képviselõ infrastruktúrális korszerûsítésekre szeretné felhasználni az alapban felhalmozódott pénzt.
A Kliper ûrsikló esetén is az ESA beszállását valóságos csodaként értékelték, pedig az amerikai ûrprogramokhoz hasonlítva a fejlesztése nevetséges összegbe kerül (mintegy 200 millió dollárba - becslések szerint).
Szóval hogy folyamatosan fejlesztenek, az túlzás. Vagy egy csomó tervük, és csinálnak újabb terveket - aztán megpróbálnak valahogy támogatókat, befektetõket keresni, általában kevés sikerrel...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
2-Oroszország gyakorlatilag a kõolajból él,aminek az árfolyama az elmúlt öt évben kb. 3-4 szeresére emelkedett.....
Kara kánként folytatom tanításom.
Én naív. Úgy tudtam, hogy mikrogavitációs kísérleteket is folytatnak az ISS-en...
A Szojuz esetén nem olyan meglepõ a dolog - minimális változtatásra lesz csak szükség, mivel az egyenlítõrõl fog indulni, az ESA Kourou-i ûrközpontjából és nem Bajkonurból. Így pedig a jó öreg R-7-es család bizony még egy jó ideig szolgálatban lesz... :)
Egyébként egy Onyega nevû hordozórakétát fejlesztenek hozzá.
mások az európai és mások pl az afrikai szegények...
nah mindegy, végül is úgysem tudjuk megállítani a világ körforgását, de beletörõdni akkor sem fogok és legalább néha kieresztheti az ember a gõzt, ha már mást úgysem tud tenni...
talán épp az baj, hogy én elgondolkozom rajta...
Másrészt ezt a pénzt a kilövés finanszírozására költik,amin a rakéta és a hozzávalók legyártásától kezdve az elõkészületekig,és az ûrközpont karbantartásáig,takarításáig sok-sok ember dolgozik,és hát arrafelé nem veti fel õket a pénz.....
Tehát,ha úgy vesszük a szegények kapják....
Szerintem te sem gondolkozol el ezen, és õksem teszik. Most mondhatod hogy de ez mennyivel több pénz, de õk meg ennyivel többet keresnek.
Rohadt egy világ ez igaz, de nem biztos hogy minden baj forrása a gazdagoknál van, mert bár kicsiben de nagyon sok ember ugyanigy gondolkodik.
Képmutató ez a világ.
Epikurosz: "Vagyis 9 (kilenc) perc alatt itthagyod a Föld gravitációját.."
Hát a gravitációt nem hagyod ott mert ott is elég jelentõs, most nincs kedvem kiszámolni de szerintem azon a magasságon max a felére csökken.
a szívem fáj, mi lenne, ha ezt a szegények kapnák... sajnos ilyen ez a rohadt világ...
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
de azért belegondolni is rossz hogy mi lesz itt..
az egész kezdõdik egy reklámfilmmel..
cégek bérelnek helyet az ûrálomáson..
aztán jön a sikló-parkolásidíj..
..ûr-hirdetõtáblák (ha jóltom fel is vetették az 5letet már korábban <#idiota>#idiota>)
"Van elképzelés egy Atlanti óceánalatti vonatra, amivel a Párizs-New York út csak 1 óra lenne. Persze nem holnapra lesz megvalósítva."
Aki anno nézte a SeaQuest címû sorozatot..az egész ötlet ott merült fel elõször kb 10 évvel ezelõtt <#wink>#wink>)
/*Bit-bit csóka, lag varjúcska, rendszergazdám kéreti a szerverét, nem adhatom oda, n00bok ülnek rajta. HackHackHackHackHack....*/
Van elképzelés egy Atlanti óceánalatti vonatra, amivel a Párizs-New York út csak 1 óra lenne. Persze nem holnapra lesz megvalósítva.
Én úgy tudom, hogy 600 km, de erre nem vennék mérget.
de még azt a néhány condorde-ot se tudták nyereségesen üzemeltetni...
Hát ja :)
Azért a rakéta gyorulása picit más nagyságrend, mint a repülõgép.
De azért azt is számold bele, hogy az ûr csak 150 km.
New York messzebb van.
Igaz, ottkint a pályasebesség már 7,9 km/s, úgyhogy New Yorkba is elég hamar elérne.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
{ V Á Á } silkroad: lvl 11
Vagyis 9 (kilenc) perc alatt itthagyod a Föld gravitációját, és már kint is vagy az ûrben. Ehhez képest Budapest-New York - ha jól tudom - több, mint 8 óra repülõút.
\"The voices are back... Excellent.\"
Szabad ember szabad országban szabad akaratából, azt tesz amit szabad...