149
Képszerkesztő program
 • Tibitron79
  #149


  Egy videó sorozatot kezdtem a Gimp2-vel készült rajzaimról, magáról a folyamatról, és a programról.
 • kamionosjoe
  #148
  Üdv!

  Egymástól egyenletes távolságra lévő vonalakat akarok csinálni. Hogyan lehet? :)
 • onesniper
  #147
  Helló!
  Szeretnék rajzolgatni, rajztáblával vagy szkennelt rajzot alakítgatni.
  Egy hiba van, hogy amikor rajzolok több vonal jön létre, és a végeredménynél én csak egy vonalat akarok látni. Van-e lehetőség arra, hogy a több vonalat egy vonallá alakítsam. Vagy hogyan szokták ezt csinálni?
 • soskajoska
  #146
  böngészve találtam egy "ColourNegativeInverter.py" nevű Python szkriptet, ami elvileg ezt csinálná. Azonban az illető nem írja le, hogyan is kell a szkriptet beilleszteni a GIMP-be. Neki nyilván egyértelmű. Elérni azonban már nem tudom, mivel 2009-es fórumban volt.
 • soskajoska
  #145
  Sziasztok!
  Színes negatívok szkennelésénél tapasztaltam, hogy az olcsóbb, középkategóriás szkennerek általában egy fajta negatívra vannak kalibrálva. Más gyártmányú filmek szkennelésénél az eredmény gyatra színű pozitív kép (pl. FUJI film esetén túlteng a zöld). Eddig diaként szkennelve, Szín-->Negatív, Szín-->Görbék segítségével sikerült egy többé-kevésbé színhű pozitív képhez jutnom. Nem lehetséges egy egyszerűbb megoldás? Például a foto-negatív maszkot szűrőként rárakva a szkennelt negatív képre és képpontról képpontra kivonva, elvileg megkaphatnám a szín helyes negatívot, amit invertálva kész a pozitív kép. Nos ez az elmélet.
  Ha van ötletetek, segítenétek?
 • Mustangwings
  #144
  hali. nemrég tettem újra a gépet Win7 került rá aztán feltettem a gimpet stb. nah de amikor kézzel akarom körbejelölni a dolgokat a képen,(ikonoknál felső sor 3. az a kötél vagy mi) nem jelzi kis pontokkal a kijelőlést. kattingatok mindenfelé de nem jelzi :S eddig jó volt bár XP-n használtam most meg nem akar közreműködni :( vki tud vmit ezzel kapcsban?
 • Cowie
  #143
  Köszönöm.

  Sikerrel jártam. :)
 • Inquisitor
  #142
  Én vagyok béna vagy tényleg nincs stabil verzió a 64 bites változatból? Egyrészt sok minden nem megy benne, másrészt azért össze is tud omlani. Azért nem értem a dolgot, mert igen régóta van nem stabil 64 bites verzió, de ezek szerint ennyi idő alatt sem jött ki "végleges" formában?
 • Dj Faustus #141
  1. Beszkenneled az A3-as tervrajz egyik oldalát - kapsz egy X1*Y1 (szélesség*magasság) méretű képet. Elmented veszteségmentes formátumban (PNG, TIFF,...).
  2. Beszkenneled az A3-as tervrajz másik oldalát - kapsz egy X2*Y2 (szélesség*magasság) méretű képet. Elmented veszteségmentes formátumban (PNG, TIFF,...).
  3. Létrehozol egy új képet, aminek a szélessége X1+X2, magassága a két kép közül a nagyobbik magassága (tehát ha Y1>Y2, akkor Y1 méretű; ha Y2>Y1, akkor Y2 méretű), háttérszíne pedig fehér (gondolom a tervrajzok színe fehér).
  4. Megnyitod az egyik képet, Szerkesztés/Másolás menüponttal másolod, majd az újpnnan létrehozott képen Szerkesztés/Beillesztés másként/Új réteg. A megnyitott 1. kép bezárható.
  5. Megnyitod a másik képet, Szerkesztés/Másolás menüponttal másolod, majd az újpnnan létrehozott képen Szerkesztés/Beillesztés másként/Új réteg. A megnyitott 2. kép bezárható.
  6. A felül levő réteg módját "Csak sötétítés"-re állítod.
  7. A felül levő réteget az "Áthelyezési eszköz" segítségével átmozgatod olyan pozícióba, hogy az egyik kép a másik folytatása legyen. Ha kicsit ferdén sikerül beszkennelni az oldalakat, a "Forgatási eszköz" segíthet.
  8. A végeredményt elmented/kiexportálod.
 • Cowie
  #140
  Hello!

  Kis segítségre lenne szükségem.
  Nem nagyon vagyok otthon a képfeldolgozásban.
  A következő feladatot kellene elvégeznem:
  Adott néhány A/3 méretű tervrajz és egy A/4 méretű scanner.
  Be tudom olvasni 2 db-ban a tervrajzot, de ezt valahogy össze kéne illeszteni egy képpé mégpedig lehetőleg pontosan. Céges gépen csak GIMP van mivel nem grafikusok vagyunk és ez ingyenes.

  Valamikor láttam hogy Photoshop-pal lehet ilyet csinálni. A kérdés, hogy GIMP-pel lehet-e és ha igen hogyan?
 • Mustangwings
  #139
  oh köszönöm
 • Dj Faustus #138
  Az effektust flare (lobogás/csillogás) néven keresd:

 • Mustangwings
  #137
  hali jár még erre valaki? szükségem lenne egy apró segítségre... az alábbi képen Gimppel hogy lehet megcsinálni a fényekre azt az effektet? márming azt h úgy "ragyog"

 • rroolli
  #136
  Valószínűleg jpg tömörítés miatt nem egyenletes a szín. A kitöltésnél(shift+b) a "küszöbszintet" állítsd maxra. Ha angol nyelvű gimpet használsz, akkor "tolerance". Ezután válaszd ki azt a piros színt, amilyet szeretnél és töltsd ki a területet.
 • monxla
  #135
  Sziasztok

  Segítséget kérnék GIMP hez.
  Van pár képem /ábrák/ amelyek eléggé pixelesek.
  Ez alatt azt értem hogy adott pl. egy kocka ami piros és egyenletes szép pirosnak kellene lennie de ha kinagyítom néhol sötétebb néhol világosabb.
  Hogyan lehet egyszerűen kijavítani ezt?

  előre is köszönöm.
 • meno10
  #134
  Sziasztok kéne egy kis help gimp-hez!
  1 problémám van igazán weblap dezinget csinálok
  a lényeg hogy eddig photoshopban csináltam de technikai okok miatt váltanom kellet egy ideje
  ps-ben lehetett csinálni olyan hogy egy réteget ha mozgattam akkor a többi réteg széléhez közeledve odaigazította vagy simán a lap szélénél
  nem találok olyan beállítási lehetőséget ami tudna ilyet
  léci segítsetek :)
 • PagoPago
  #133
  Szervusztok!
  Adott egy pdf formátumú anyagom, amit e-mailben kaptam.
  Ebből kell kimásolnom képeket, azzal a céllal, hogy belőlük egy egyszerű animációt (gif) készítsek.
  Miért van az, hogy a képek önállóan nagyon szépek, rendben vannak, de amikor elkészítem belőlük a gif-et, akkor már foltosak.
  (Némi túlzással azt mondhatnám, hogy a gif-ben lévő képek (mint rétegek) színei olyanok, mint amit egy hőtérkép esetében létunk.)

  A pdf dokumentumban a "pillanatkép" eszközzel jelölöm ki a szükséges képet, amit a Gimp-be az "Új kép" beillesztéssel hozok létre.
  Kicsinyítenem is kell, meg majd a gif-hez, png-t kell belőlük csinálnom, de mindettől függetlenül mindegy, hogy miként mentem el a pdf-ből átvett képeket a Gimp-ben, mert előjön a fenti probléma.
  Mit kellene tenni, hogy ne legyen ilyen gondom???
  A segítséget előre is köszönöm.
 • PagoPago
  #132
  Razero!
  A "Szerkesztés" menüpontban válaszd a "Beillesztés másként" opciót, majd azon belül az "Új kép" lehetőséget.
  Ekkor az eredeti képeden kijelölt és másolt részt, egy -a kijelölt résszel azonos méretű- önálló "Új kép"-ként adja vissza a rendszer.
  Azaz ha pl. a kijelölt rész mérete 300x200 px volt, akkor az új képed mérete is ennyi lesz.

  Ha a kijelölésed nem téglalap alakú volt, akkor értelemszerűen a kijelölésed legnagyobb (szélességxmagaság) méreteivel megegyező méretű új képet kapsz eredményül.
  Ilyenkor a kijelölt részen kívüli területek átlátszóak lesznek az új képen.
 • Razero
  #131
  Helló!

  Azt hogyan tudom megcsinálni GIMP-ben, hogy ha kijelölök, majd másolok egy képnek a részletét, azt egy olyan új lapra illessze, aminek pontosan akkora a mérete, mint a kimásolt képrészletnek?
  Előre is kösz!
 • DecenS
  #130
  nem vagyok toppon
 • DecenS
  #129
  shit...
 • DecenS
  #128
  help:  a polaroid képbe szeretném beleilleszteni a másik fotót. kéne valami eszköz, hogy a virágos kép széleit tetszőleges fogópontokkal tudjam torzítani és nyújtani, ne csak a sarkaival.
  hogyan?
 • Inquisitor
  #127
  Ja a lényeg lemaradt, ez most W7-x64-hez kellene. Egyenlőre Kubuntu 10.10 x64 még csak terv ...
 • Inquisitor
  #126
  Tud valaki segíteni? Új gép lett összerakva és frissen van telepítve. A kérdésem az, hogy a Gimp 2.7.x 64 azaz hatvanégybites verzióját honnan tudom leszedni? Csak mert az előző gépen az volt. Most meg még nem stabil bétából is csak 32 biteset leltem, illetve a 40MB-os fejlesztői csomagban (32+64 bit) letöltve már csak 22MB és abban is csak 32 bites van. Halál biztosan volt a gépemen, emlékszem írja a telepítő, hogy a 64 bites verzióban nem minden plug-in és lehetőség működik.
  A 32 bites most fent van, csak ha nagyon nem megy, akkor maradok a .NET Paintnal.
 • alratar
  #125
  Nincs mit, pláne ha segített :)
 • Razero
  #124
  Köszönöm
 • alratar
  #123
  Tedd a hátteret átlátszóvá.

  Jelöld ki a kék kört (vagy mit) vágd ki.
  Csinálj egy Új képet, melynek háttere átlátszó. (Layer szürke kockás)
  Ezután illeszd be a korábban kivágott alakot, és mentsd gif-be, vagy png-be.
 • Razero
  #122
  Helló!
  Azt meg lehet csinálni GIMP-ben, hogy van egy formám ami nem négyszög alakú(tegyük fel, h kör és kék színű), és ha elmenteném, akkor a kék körön kívül látszani fog a fehér háttér, ami ha beillesztem pl egy word dokumentumba zavaró tud lenni.
  Nah és én azt szeretném csinálni, h a kép határa az pontosan illeszkedjen a kör vonalára és ne legyen körülötte a négyszögletes háttér(valahogy úgy mint egy smile-nál)...
  Ezt meg lehet csinálni GIMP-el...vagy milyen programmal lehet?
 • syberia2
  #121
  danke:D
 • Dj Faustus #120
  Gimp (Photoshop, Paint Shop Pro,...) segítségével is meg lehet csinálni, de jó kis munka mire végzel vele.
  Itt illetve itt találhatsz ilyesmi szoftvereket, szolgáltatásokat.
  Vagy írd be a keresőbe: age progression software
 • syberia2
  #119
  Tudom, hogy GIMPel nem lehet, de melyik az a program, amivel pl. az eltűnt gyerekeknek készítik el a "ma így nézhet ki" fotóját? Nem olyan részletes, de valami hasonló program?
 • jhetedikj
  #118
  köszi, meg is van:)
 • alratar
  #117
  Elég egyszerű, azonban nehéz leírni.

  1. Jelöld ki amit szinesen akarsz hagyni
  2 Jobb klikk --> Kijelölés --> Invertálás
  3. Szinek --> Telltelenné váltás
  (TIPP: csinálj másolatot a legelején!)
 • jhetedikj
  #116
  Azt hogy tudom megcsinálni egy képen, hogy egy-két rész amit kijelölök maradjon színes a háttér meg legyen fekete-fehér?
 • alratar
  #115
  Nm
  De, hangsúlyozom, ez nem mindig jó megoldás.
 • Babeeface
  #114
  Nagyon köszönöm! Sikerült :)
 • alratar
  #113
  Rámész a pontot jelölő kockát. Amint ott vagy a kurzor átváltozik, ezzé az áthelyezés kurzorrá.
  Ráklikkeksz, és miközben lenyomva tartod az egér gombot, odahúzod ahova akarod.
 • Babeeface
  #112
  És azt hogyan?
 • alratar
  #111
  Én nem tudok erre a problémára lehetőséget.
  Azt viszont meg lehet csinálni, hogy az adott pontot át helyezheted.
 • Babeeface
  #110
  Lenne egy nagy kérdésem, hátha valaki tud segíteni. A GIMP programban az Intelligens ollóval való kijelölésnél ha az utolsó pontot rossz ehlyre tettem, és vissza szeretném vonni, van-e erre lehetőség? A sima Visszavonás ebben az esetben nem működik. Kezdhetem előlről az egészet?