166
  • dez
    #166
    Nem félre: pontosan azt értettem, amit írtál. Talán figyelj oda jobban, mit írsz.
  • BiroAndras
    #165
    Már megint alaposan félreértettél. Ez nálad valami hobbi lehet.
    Arról van szó, hogy ha a DX külön szálon fut, akkor az OS külön procira fogja tenni. Ha nem így lenne, senki sem használna WinNT-t szervereken.
    Tehát, abból, hogy nincs külön procin a DX következik, hogy nem külön szálon fut (vagy iszonyat szarul van megírva a játék).
    Erre mondtzam, hogy jobban átgondolva valóban jogos, hogy a DX nem külön szál, mert túl sok macera, és 1 procin semmi előnye nem lenne.
  • dez
    #164
    Nem-e? Az egyik sorban még azt írod, hogy a DirectX nem igazán tud külön szálon futni, a másikban meg már - azon felvetéseimre, hogy "Ott is külön szál (sőt független program) a hangkártya drivere, a DirectX, a videokártya driver, és még sokminden a rendszerből, a gyorsulás mégis csak 0.5%..." és "Lehet, hogy valami miatt egy magra kerülnek ma ezek mind. (Egy szálnak számítanak talán?)" - meg azt, hogy hacsak nem tiltják meg a kernelnek, át fogja rakni ezeket (mert ezekről van szó) a másik procira/magra.

    Szerintem neked csak az a lényeg, hogy mindenáron ellentmondj, talán nem is követed, miről is van szó.
  • BiroAndras
    #163
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29935&count17=1

    A Mercury blade szervere két Cellnek fog otthont adni, amelyek kombinált elméleti csúcsteljesítménye eléri akár a 400 gigaflopsot is, azaz 400 milliárd lebegőpontos műveletet -- áll a cég közleményében. Az érték a Cell korábban megismert képességei alapján egyszeres pontosságú, azaz 32 bites számokkal való műveletekre érvényes, a számítástechnika világában szélesebb körben használt kétszeres pontosságú, 64 bites számítások terén ez a mutató körülbelül nyolcadára, tehát nagyjából 50 gigaflopsra esik vissza.

    Ez azonban még mindig lenyűgözően magas, hiszen egy 2,4 GHz-es kétmagos Opteron chip 9,6, egy 3,2 gigahertzen üzemelő, szintén kétmagos Pentium Extreme Edition 12,8 gigaflopsra képes legfeljebb elméletben, de a hamarosan megjelenő 2,1 GHz-es IBM Power5+ is maximum 16,8 gigaflops kipréselésére alkalmas.


    Azért ezek érdekes adatok.
  • BiroAndras
    #162
    De ez nem ellentmondás, és nem 1 hsz-en belül.
  • dez
    #161
    Na, hát látod te, akkor miért kérdezed?
  • BiroAndras
    #160
    Hol?

    Arra gondolsz, hogy a DX futhat-e külön szálon?
    Futhat, de miután átgondoltam, rájöttem, hogy 1 procin nem éri meg külön szálra tenni, mert túl sok ponton kommunikál a játék többi részével.
  • dez
    #159
    Ez jó. Egy hozzászóláson belül cáfolod magad... :)
  • BiroAndras
    #158
    "Ó, dehogynem! DirectX egymaga megeszik állítólag 20-30%-ot. Grafkártya-driver ki tudja, mennyit. Hangkártya-driver is megehet vagy 10%-ot, kártyától függően."

    A DX nem tud könnyen külön szálon futni, mert túl sok erőforrást oszt meg a kód többi részével (pl. modellek). A hang már igen, de nincs rá garancia, hogy minden játéknál így is van (nálunk pl. igen).

    "Lehet, hogy valami miatt egy magra kerülnek ma ezek mind."

    Hacsak nem tiltják meg külön a kernelnek, át fogja rakni a thread-eket másik procira.
  • dez
    #157
    Olvasni nem tudó, de kötekedni mindíg kész barátunk újra feltűnt...

    "Mert ugye a Cell az igen..."

    Nem, viszont minden PS3-ban az lesz.

    "Lehet úgy hogy a több magot nem 1 programra használják el? Esetleg többre? Jé, hogy mik vannak..."

    Látom, mondatértelmezés még mindig nem megy... Tök értelmetlen a kérdésed, mert itt arról volt szó, hogy nem látott a srác asztalon még több procis gépet, alaplapot. [Pedig már évekkel ezelőtt volt, és volt is jópár embernek, így született is pár program, amik ki tudták használni. {De pl. a játékkészítők hanyagolták a kérdést, mert ahhoz túl kevés embernek volt.}]
  • jihad
    #156
    "a dual-mag még nem tekinthető mainstream-nek"
    Mert ugye a Cell az igen...

    "már vannak olyan programok (nemsok), amik kapásból kihasználják a dual-core-t, pont te írtad, hogy még nem láttál ilyet, és az ismerőseid között sincs egy darab sem. Akkor most hogy is van ez?"
    Lehet úgy hogy a több magot nem 1 programra használják el? Esetleg többre? Jé, hogy mik vannak...
  • dez
    #155
    "Valszeg nem esznek sokat."

    Ó, dehogynem! DirectX egymaga megeszik állítólag 20-30%-ot. Grafkártya-driver ki tudja, mennyit. Hangkártya-driver is megehet vagy 10%-ot, kártyától függően.

    "Vagy bevárják egymást (ez esetben nem sok értelme van a külön szálnak)."

    Lehet, hogy valami miatt egy magra kerülnek ma ezek mind. (Egy szálnak számítanak talán?)

    "Miért tenné a már terhelt procira?"

    Mert pl. az elején még nem terhelődik (nem indult még be az adott taszk)?
  • BiroAndras
    #154
    "Ott is külön szál (sőt független program) a hangkártya drivere, a DirectX, a videokártya driver, és még sokminden a rendszerből, a gyorsulás mégis csak 0.5%..."

    Valszeg nem esznek sokat. Vagy bevárják egymást (ez esetben nem sok értelme van a külön szálnak).

    "De egymástól független programok elhelyezése véletlenszerű, jobb esetben az OS a kevésbé terhelt magot/procit preferálja."

    Miért tenné a már terhelt procira?
    Nézd meg a teszteket (csúcsjáték vs. zip).

    "Jé, ez érdekes. Amikor nemrég írtam neked, hogy már rég óta vannak dual-procis alaplapok, ezért már vannak olyan programok (nemsok), amik kapásból kihasználják a dual-core-t, pont te írtad, hogy még nem láttál ilyet, és az ismerőseid között sincs egy darab sem. Akkor most hogy is van ez?"

    Akkor desktop-ról volt szó, én meg most meg szerverekről beszéltem (az NT kernel ugyanaz mindkettőnél).
  • dez
    #153
    "Természetesen, ha nincs rá pénzed, nem kell venni. De vannak, akik eddig is ennyiért, vagy még többért vettek procit. Tehát van rá kereslet. Én csak ennyit mondok. Nem azt mondom, hogy mindenkinek feltétlen vennie kell."

    Aha. Csak ezt már megint tök feleslegesen írtad le, mert én sem mondtam olyat, hogy senki sem veszi (pl. az SLI-re is van kereslet). Csak a lényeg, hogy nem tömegesen veszik. Azaz (és ezen megy itt ez a felesleges vita): a dual-mag még nem tekinthető mainstream-nek. És ez így lesz még jó egy évig.

    """Többnyire viszont jobb a dualcora. Az is elég ha csak valami kisebb taszk külön szálon fut a játékban, ilyen pedig van (nálunk pl. a hangrendszer)."
    Már ha az OS épp odateszi.""

    Na figyu. Menj, és nézd meg a tomsos teszteket. Ott is külön szál (sőt független program) a hangkártya drivere, a DirectX, a videokártya driver, és még sokminden a rendszerből, a gyorsulás mégis csak 0.5%...

    Amúgy mint már írtam, a mai játékok sem egyszálúak (pl. párhuzamosan kell figyelni a user inputot, és közben mindenféle mást csinálni, stb.), de ha ezeknek a szálaknak egy ponton be kell várniuk egymást, akkor nem gyorsít a dolog semmit.

    Az minimális elvárás egy OS-től, hogy ha egy adott program indít egy másik szálat, és nem írja elő kimondottan, hogy ugyanazon a magon/procin fusson, azt a rendszer a másik magon/procin futtatja. De egymástól független programok elhelyezése véletlenszerű, jobb esetben az OS a kevésbé terhelt magot/procit preferálja. De ez is csak akkor működik, ha aktív használatban vannak ezek, különben 0 időt esznek.

    "Az NT kernel kezdettől fogva többprocis gépekhez készült. Én 2 és 4 procis gépen is láttam futni."

    Jé, ez érdekes. Amikor nemrég írtam neked, hogy már rég óta vannak dual-procis alaplapok, ezért már vannak olyan programok (nemsok), amik kapásból kihasználják a dual-core-t, pont te írtad, hogy még nem láttál ilyet, és az ismerőseid között sincs egy darab sem. Akkor most hogy is van ez?

    "Mindíg jön ki újabb valamiből. Ilyen alapon soha nem érdemes vásárolni, mert 1-2 hónap, és máris van jobb."

    Aha, csak itt nem is 1-2 hónapról van szó, hanem fél-egy évről.
  • BiroAndras
    #152
    "Hát ez az, hogy még a 3800+ (2000MHz) is 105e, miközben egy neki megfelelő 3200+ (A64) csak 35e. Kösz, a 4400+ (2200MHz) meg 160e. Miközben a neki megfelelő 3500+ ~45e."

    Természetesen, ha nincs rá pénzed, nem kell venni. De vannak, akik eddig is ennyiért, vagy még többért vettek procit. Tehát van rá kereslet. Én csak ennyit mondok. Nem azt mondom, hogy mindenkinek feltétlen vennie kell.

    "Egy szóval sem mondtam, hogy a többszálas programok nem fognak gyorsulni, mert nem osztja el az OS a magok között."

    Előzmény:

    ""Többnyire viszont jobb a dualcora. Az is elég ha csak valami kisebb taszk külön szálon fut a játékban, ilyen pedig van (nálunk pl. a hangrendszer)."
    Már ha az OS épp odateszi."

    "Majd kiderül, elég intelligens-e ehhez a Windows. A fentiek alapján nem olyan biztos."

    Az NT kernel kezdettől fogva többprocis gépekhez készült. Én 2 és 4 procis gépen is láttam futni.

    "De még ha meglenne mondjuk az 5%, akkor sem éri meg a többszörös árat (70-200eFt-tal többet) a legtöbb játékosnak."

    A legtöbbnek nem. De lesz aki megveszi.

    "Főleg, hogy jövőre, amikor tényleg jönnek majd a kétmagos konfigot is kihasználni tudó játékok [először még nem túl sok], akkor már rég újabb foglalat lesz a piacon, és persze gyorsabb procik"

    Mindíg jön ki újabb valamiből. Ilyen alapon soha nem érdemes vásárolni, mert 1-2 hónap, és máris van jobb.
  • BiroAndras
    #151
    "Hát ez az, hogy még a 3800+ (2000MHz) is 105e, miközben egy neki megfelelő 3200+ (A64) csak 35e. Kösz, a 4400+ (2200MHz) meg 160e. Miközben a neki megfelelő 3500+ ~45e."

    Természetesen, ha nincs rá pénzed, nem kell venni. De vannak, akik eddig is ennyiért, vagy még többért vettek procit. Tehát van rá kereslet. Én csak ennyit mondok. Nem azt mondom, hogy mindenkinek feltétlen vennie kell.

    "Egy szóval sem mondtam, hogy a többszálas programok nem fognak gyorsulni, mert nem osztja el az OS a magok között."

    Előzmény:

    ""Többnyire viszont jobb a dualcora. Az is elég ha csak valami kisebb taszk külön szálon fut a játékban, ilyen pedig van (nálunk pl. a hangrendszer)."
    Már ha az OS épp odateszi."

    "Majd kiderül, elég intelligens-e ehhez a Windows. A fentiek alapján nem olyan biztos."

    Az NT kernel kezdettől fogva többprocis gépekhez készült. Én 2 és 4 procis gépen is láttam futni.

    "De még ha meglenne mondjuk az 5%, akkor sem éri meg a többszörös árat (70-200eFt-tal többet) a legtöbb játékosnak."

    A legtöbbnek nem. De lesz aki megveszi.

    "Főleg, hogy jövőre, amikor tényleg jönnek majd a kétmagos konfigot is kihasználni tudó játékok [először még nem túl sok], akkor már rég újabb foglalat lesz a piacon, és persze gyorsabb procik"

    Mindíg jön ki újabb valamiből. Ilyen alapon soha nem érdemes vásárolni, mert 1-2 hónap, és máris van jobb.
  • dez
    #150
    Te tényleg ilyen nehezen értesz meg dolgokat, vagy csak megjátszod? :/

    "Nem mindegy. De 4000+-os procit szerintem nem sokan vesznek. Pár százalékkal gyorsebb a kistesóinál, de sokkal drágább. Egy dualcore proci esetén viszont tényleg dupla teljesítményt kapsz a pénzedért. Aki meg 4000+-ost vett, annak szeritnem a 250e sem sok. De mondom, és a 4400+-ra szavazok."

    Hát ez az, hogy még a 3800+ (2000MHz) is 105e, miközben egy neki megfelelő 3200+ (A64) csak 35e. Kösz, a 4400+ (2200MHz) meg 160e. Miközben a neki megfelelő 3500+ ~45e.

    Apropó, "Egy dualcore proci esetén viszont tényleg dupla teljesítményt kapsz a pénzedért." - ma csak néhány programban, és 0 játékban.

    "Nem erről volt szó. Azt mondtad, hogy a win nem tudja a megfelelő procira tenni a szálakat. Erre mondtem és, hogy ott vannak a többszálas tesztek. Persze azok nem játékok."

    Ne kavarj már megint. Egy szóval sem mondtam, hogy a többszálas programok nem fognak gyorsulni, mert nem osztja el az OS a magok között. Te azt írtad, hogy az egymagra írt játékoknak is érezhetően gyorsabbnak kell lenniük, mert néhány dolog átkerül a másik magra, de a valóság 0.5% gyorsulás ilyenkor (ez amúgy engem is meglep). Erről van szó.

    "Nem mondtam ilyet. Egyszálas játékneál normálissan max. 5% jöhetne szóba."

    Mert miért is? A hangkártya driver egyedül is meg tud enni 5%-ot, a DirectX-ről, videokártya driverről, stb. nem is beszélve. Szal elméletileg lehetne akár több is.

    "Viszont nem csak a max. FPS számít, hanem az is, hogy ha a játék mellett nem fut egy halom más taszk is, akkor egyenletesebben, kevesebb akadással futhat."

    Majd kiderül, elég intelligens-e ehhez a Windows. A fentiek alapján nem olyan biztos.

    "Szóval a 2 teszt közül kiválasztod azt, amelyik az adott kérdésről nem mond semmit, és nagy mellénnyel mutogatod."

    Mi van? Te linkelted be! Én csak figyelmeztettelek, hogy a 3200+ nem párja a 4800+-nak.

    "Én erre mondtam, hogy lényegtelen, hogy a HWSW mit ír, amikor a másik tesztben ott a válasz. Szóval nem értem, hogy mitől kellett volna megtévesztődnöm."

    Pontosan. Ott a válasz, hogy a mai játékok 0.5%-ot gyorsulnak.

    (De még ha meglenne mondjuk az 5%, akkor sem éri meg a többszörös árat (70-200eFt-tal többet) a legtöbb játékosnak. Főleg, hogy jövőre, amikor tényleg jönnek majd a kétmagos konfigot is kihasználni tudó játékok [először még nem túl sok], akkor már rég újabb foglalat lesz a piacon, és persze gyorsabb procik - olcsóbban. [Már bocs a boltosoktól, hogy rontom az üzletet. Mondjuk a megszállottabbakat úgysem tudom lebeszélni, a többiek meg amúgy sem vesznek még.])
  • BiroAndras
    #149
    "Szal aki most vesz, az annyira el van ereszte anyagilag, hogy mindegy neki, hogy 125e vagy 250e? Ha így van, ez megintcsak erősen a kisebbség."

    Nem mindegy. De 4000+-os procit szerintem nem sokan vesznek. Pár százalékkal gyorsebb a kistesóinál, de sokkal drágább. Egy dualcore proci esetén viszont tényleg dupla teljesítményt kapsz a pénzedért. Aki meg 4000+-ost vett, annak szeritnem a 250e sem sok. De mondom, és a 4400+-ra szavazok.
    És még mindeíg lehet Intel-t venni, azok jóval olcsóbbak (és sajnos jóval gyengébbek is).
    Szóval a lényeg az, hogy akinek 3000+ - 3500+ körüli proija volt, annak jó a 4400+, aki meg 4000+-t vett, annak meg valószínűleg nem drága a 4800+ sem.

    "Itt még mindíg az egymagra írt (attól még lehet többszálas, de nem teljesítménynövelő módon) játékokról van szó."

    Nem erről volt szó. Azt mondtad, hogy a win nem tudja a megfelelő procira tenni a szálakat. Erre mondtem és, hogy ott vannak a többszálas tesztek. Persze azok nem játékok.

    "Azoknak is 5-10-15%-kal gyorsabban kellett volna futniuk a te elméleti fejtegetésednek megfelelően. De mégsem tették."

    Nem mondtam ilyet. Egyszálas játékneál normálissan max. 5% jöhetne szóba. Viszont nem csak a max. FPS számít, hanem az is, hogy ha a játék mellett nem fut egy halom más taszk is, akkor egyenletesebben, kevesebb akadással futhat.

    "Idézem magam: "Ne tévesszen meg, hogy a hwsw-n 3200+-szal hasonlították össze, aminek alacsonyabb az órajele, nem 4000+-szal!" (Mint már írtam, gondolkodj is mielőtt írsz.)"

    Szóval a 2 teszt közül kiválasztod azt, amelyik az adott kérdésről nem mond semmit, és nagy mellénnyel mutogatod. Én erre mondtam, hogy lényegtelen, hogy a HWSW mit ír, amikor a másik tesztben ott a válasz. Szóval nem értem, hogy mitől kellett volna megtévesztődnöm.
  • dez
    #148
    [mindig]
  • dez
    #147
    Egy szóval sem mondtam, hogy a hazai piacra gondolok. Kint sem viszik az Alienware-es cuccokat, mint a cukrot. (Persze még mindíg többen, mint itthon, de most ez nem számít.)
  • dez
    #146
    "Aki most vész dualcore procit, az szerintem nem spórol ennyire."

    Szal aki most vesz, az annyira el van ereszte anyagilag, hogy mindegy neki, hogy 125e vagy 250e? Ha így van, ez megintcsak erősen a kisebbség.

    "Mert főleg egyszálú progikkal tesztelik. De vannak multitask tesztek is, és ott erősen látszik a dualcore teljesítménye."

    Bakker, ha nem mondod, hülyén halok meg. Itt még mindíg az egymagra írt (attól még lehet többszálas, de nem teljesítménynövelő módon) játékokról van szó. Azoknak is 5-10-15%-kal gyorsabban kellett volna futniuk a te elméleti fejtegetésednek megfelelően. De mégsem tették.

    "A TomsHardware-en 4000+ vs. 4800+ tesztek vannak."

    Így legyen ötösöm a lottón, hogy ezt is összekevered. :/ Itt meg a hwsw-s tesztről volt szó. Idézem magam: "Ne tévesszen meg, hogy a hwsw-n 3200+-szal hasonlították össze, aminek alacsonyabb az órajele, nem 4000+-szal!" (Mint már írtam, gondolkodj is mielőtt írsz.)
  • BiroAndras
    #145
    "Magyarán viszonylag kevesen vesznek ilyet."

    A magyar piacra ezért nem is fejlesztenek se hardvert, se játékot. Nyugat-Európa, Japán, és az USA a fő piac.
  • BiroAndras
    #144
    "Hanem, azt próbáltam kifejezni, hogy eleve nagyon drágák, plusz ugyanazért az órajelért drasztikusan többet kell fizetni, így a legtöbben inkább alábbadják órajelben."

    Aki most vész dualcore procit, az szerintem nem spórol ennyire. Nekem 3000+ van, még a 754-esek közül. Ennél egy 4400+ egyik magja is jóval erősebb.

    "Akkor miért csak 0.5% a gyorsulás a toms-os tesztekben? Talán Win98-at futtatnak?"

    Mert főleg egyszálú progikkal tesztelik. De vannak multitask tesztek is, és ott erősen látszik a dualcore teljesítménye.

    "Te gondolkodsz is néha, vagy csak írsz? Mikor felel meg a 3200+ a 4800+-nak?"

    A TomsHardware-en 4000+ vs. 4800+ tesztek vannak.
  • dez
    #143
    "Ha neked lenne igazad, az Alienware cég nem létezhetne (milliós játékgépeket is árulnak)."

    Egy szóval sem mondtam, hogy nincs erre is kereslet. Csak az arányokról van szó. Magyarán viszonylag kevesen vesznek ilyet.
  • dez
    #142
    "Te azt mondtad, hogy a 2 magosak 1 szálon lassabbak."

    Nem egészen. Hanem, azt próbáltam kifejezni, hogy eleve nagyon drágák, plusz ugyanazért az órajelért drasztikusan többet kell fizetni, így a legtöbben inkább alábbadják órajelben.

    "Mint mondtam, legrosszabb esetben. Általában jobb a 2 magos, már ma is."

    Kérdés megéri-e. Nekem pl. még bőven nem.

    "Vannak akik simán fizetnek +100K-t egy VGA-ra, csak hogy kicsit több FPS-t hozzanak ki."

    Kevesen.

    "Oda teszi, hacsak nem valami őskövület OS-t használsz."

    Akkor miért csak 0.5% a gyorsulás a toms-os tesztekben? Talán Win98-at futtatnak?

    "Nézd meg azt, amikor több taszkot futtatnak egyszerre."

    Az egy dolog. Attól még egy adott (egymagos procira írt) játék nem lesz gyorsabb.

    "A neki megfelelő 2 magossal hasonlították össze. Tehát korrekt a teszt."

    Te gondolkodsz is néha, vagy csak írsz? Mikor felel meg a 3200+ a 4800+-nak?

    "Sok más is van, ami futhat játék közben. Ez olyasmi, mint a multitasking volt anno. DOS alatt ritkán hiányzott, de elég volt egyszer kipróbálni, és máris kvázi létszükségletté vált."

    Szerintem nálam ezt nem tudja jobban más, jópár évig Amigán dolgoztam.

    Amúgy ne szokj hozzá nagyon a játék közbeni videózáshoz, mert ha jönnek a két/több magra optimizált játékok, azok mellett már nem lesz erre lehetőséged, fullra fogják terhelni az egész procit.
  • BiroAndras
    #141
    "Khm, a dualos 4800+ br. 265e. Miközben az órajelben megegyező egymagos 4000+ br. 111e. Tehát nem hogy 100e-et, hanem 150e-et kell ráfizetni, amiért MA 5% gyorsulást kapsz, és majd csak jövőre valamikor látod a többit. (A játékokról van szó.)

    Ha alacsonyab órajelű párosokat nézünk, akkor arányaiban még nagyobb lesz a különbség (pl. 30e vs. 120e)."

    Nézted az FX-ek árait is? Szerinted azokat nem veszik?

    Szerintem egy 4400+ jó vétel (persze nettó nagyker áron). A mostani gépem mindenestől kb. nettó 400K volt. Ebből 30K volt a proci. Szóval arányaiban nem vészes a 120-150 ezres proci. A monitoromat is 160K-ért vettem.
    Persze egy átlag magyar júzernek ez sok, de nyugaton egyáltalán nem.
    Ha neked lenne igazad, az Alienware cég nem létezhetne (milliós játékgépeket is árulnak).
  • BiroAndras
    #140
    "OK, de ilyet alig lehet kapni (most pl. sehol sem látok). Külföldön sincs belőle túlkítánlat. És még a 4400+ is 150e, ez meg vagy 200."

    Mindegyik 2 magosnak megvan az 1 magos megfelelője. Ugyanakkora órajel, és cache méret. Te azt mondtad, hogy a 2 magosak 1 szálon lassabbak. Ezt cáfoltam adatokkal és tesztekkel is. Példának a értelem szerűen a legerősebb procikat hoztam fel mindkét oldalon.

    ""Mint fent láttuk, nem előnytelen. Legrosszabb esetben is legalább ugyanazt a teljesítményt kapod."
    Aham, több mint 100eFt-tal többért."

    Mint mondtam, legrosszabb esetben. Általában jobb a 2 magos, már ma is. Vannak akik simán fizetnek +100K-t egy VGA-ra, csak hogy kicsit több FPS-t hozzanak ki.

    "Már ha az OS épp odateszi."

    Oda teszi, hacsak nem valami őskövület OS-t használsz.

    "Az emberek többségének nem éri meg 100+eFt-ot, pontosabban ennyivel többet kiadni 5% gyorsulásért (ebben az esetben, azaz egymagos játékok kétmagos gépen)."

    Nem csak ennyi az előny. Nem csak 1 darab játék fut egy gépen.

    "Mellesleg a tomsos tesztekben inkább ilyen 0.5% gyorsulások vannak, ilyen esetben megintcsak."

    Nézd meg azt, amikor több taszkot futtatnak egyszerre.

    "Ne tévesszen meg, hogy a hwsw-n 3200+-szal hasonlították össze, aminek alacsonyabb az órajele, nem 4000+-szal!"

    A neki megfelelő 2 magossal hasonlították össze. Tehát korrekt a teszt.

    ""Ha meg valami komolyabb fut a játék mellett, akkor tuti jól jön a két mag. Én pl. TV-t vagy filmet nézek játék mellett, ha bírja a gép."
    Ezzel azért kicsit kilógsz a sorból (és sok elszórni való pénzed van)."

    Sok más is van, ami futhat játék közben. Ez olyasmi, mint a multitasking volt anno. DOS alatt ritkán hiányzott, de elég volt egyszer kipróbálni, és máris kvázi létszükségletté vált.
  • dez
    #139
    Khm, a dualos 4800+ br. 265e. Miközben az órajelben megegyező egymagos 4000+ br. 111e. Tehát nem hogy 100e-et, hanem 150e-et kell ráfizetni, amiért MA 5% gyorsulást kapsz, és majd csak jövőre valamikor látod a többit. (A játékokról van szó.)

    Ha alacsonyab órajelű párosokat nézünk, akkor arányaiban még nagyobb lesz a különbség (pl. 30e vs. 120e).
  • dez
    #138
    Tanulj meg olvasni! "5% gyorsulásért (ebben az esetben, azaz egymagos játékok kétmagos gépen)". Mivel per pillanat ez a helyzet.

    Persze, majd jövőre lassan elkezdenek szállingózni a dual-magot jól kihasználni tudó játékok (és persze egyéb programokból is több lesz). És idővel a dual-magosok árai is ésszerűbb árszintre kerülnek. Itt a lényeg a jövőre, lassacskán, idővel, stb. szavak.
  • ewtoto
    #137
    re
    Igen multkor valakivel ezen akadtunk össze mondtam olcsobb a IntelD820, D830, D840 Mint az Mint az AMD X2, Pár tesztet megnéztem öszintén mondom én intel párti vagyok de ez a D8xx es fogyaztás már erős hajtva akár 200watt főli is emelkedhet.( ez melett meg kevés alkalmazásba veri csak meg az AMD X2 őt az egyik az ár:)
  • jihad
    #136
    Nézd meg pl. itt! Az összes a64 x2 kapható, és nem csak az árlistába kiírt fake adat.

    +100 rongyért dupla teljesítményt kapsz. Egyszerre kettőt futtathatsz abból amiből addig csak egyet. Nameg a cache is 2*1 mega, míg a mezeiben 1*0.5 mega.

    Az OS oda fogja tenni. A win nt vonal kezdetektől támogatta a több procit (a dual mag is ez), unix, linux meg pláne.

    "5% gyorsulásért"
    VAzz, te tudod mit jelent a dual mag? Nem azt hogy 2szer akkora mhz-n fog futni, aztán dupla fps-t kapsz a játékban! Ha 2 autót veszel, akkor az is 2szer olyan gyorsan fogsz száguldozni az autópályán? LOÁL!
  • dez
    #135
    Inkább az arányok számítanak. Hány egymagos procira esik 1-1 dualmagos?
  • dez
    #134
    "Az AMD-nél ez nem igaz. A 4000+ 2.4 GHz-es 1MB cache-sel, a 4800+ meg pont ugyanez, csak 2x."

    OK, de ilyet alig lehet kapni (most pl. sehol sem látok). Külföldön sincs belőle túlkítánlat. És még a 4400+ is 150e, ez meg vagy 200.

    "Mint fent láttuk, nem előnytelen. Legrosszabb esetben is legalább ugyanazt a teljesítményt kapod."

    Aham, több mint 100eFt-tal többért.

    "Többnyire viszont jobb a dualcora. Az is elég ha csak valami kisebb taszk külön szálon fut a játékban, ilyen pedig van (nálunk pl. a hangrendszer)."

    Már ha az OS épp odateszi. Az emberek többségének nem éri meg 100+eFt-ot, pontosabban ennyivel többet kiadni 5% gyorsulásért (ebben az esetben, azaz egymagos játékok kétmagos gépen). Mellesleg a tomsos tesztekben inkább ilyen 0.5% gyorsulások vannak, ilyen esetben megintcsak. Ne tévesszen meg, hogy a hwsw-n 3200+-szal hasonlították össze, aminek alacsonyabb az órajele, nem 4000+-szal!

    "Ha meg valami komolyabb fut a játék mellett, akkor tuti jól jön a két mag. Én pl. TV-t vagy filmet nézek játék mellett, ha bírja a gép."

    Ezzel azért kicsit kilógsz a sorból (és sok elszórni való pénzed van).

    "Egyébként a teszteket kell nézni. Van is ilyen összehasonlítás:"

    (Természetesen már láttam őket. Egyszer magam linkeltem neked a tomsosat. :) )

    "Azért nem csak játékra vesz az ember gépet."

    Itt most az átlagjátékosi többségről beszélünk, nem egy kisebbségről, aki mellette mindenféle mást is csinál (nem webezésre, stb. gondolok) - alapvetően nem az utóbbinak készítik a játékokat.
  • ewtoto
    #133
    re

    Nem dez nem erről van szó valójában nem értek ezekhez én keeskedő vok de sog 2 magos processzor talált már gazdára nálam és nem egy forgalmas helyen vagyok "vidék" szal nem értettem a 2 magos elterjedés elméletet ennyi:(
  • BiroAndras
    #132
    "Azt felejted el, hogy a dual-core procik órajele alacsonyabb a szokásosnál"

    Az AMD-nél ez nem igaz. A 4000+ 2.4 GHz-es 1MB cache-sel, a 4800+ meg pont ugyanez, csak 2x.
    Amit nem tud utolérni, az az FX. De annak az ára meg elég irreális.

    "Így a mai, és közeljövőben megjelenő játékok számára előnytelen ilyet venni..."

    Mint fent láttuk, nem előnytelen. Legrosszabb esetben is legalább ugyanazt a teljesítményt kapod.
    Többnyire viszont jobb a dualcora. Az is elég ha csak valami kisebb taszk külön szálon fut a játékban, ilyen pedig van (nálunk pl. a hangrendszer).

    És még mindíg ott van, hogy a víruskereső, a tűzfal, az ICQ/IRC, stb. mind-mind eszik egy kis procit.
    Ha meg valami komolyabb fut a játék mellett, akkor tuti jól jön a két mag. Én pl. TV-t vagy filmet nézek játék mellett, ha bírja a gép.

    Egyébként a teszteket kell nézni. Van is ilyen összehasonlítás:
    http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=981&oldal=1
    http://www.tomshardware.com/cpu/20050509/index.html

    "Van még más is, de itt most a játékokról, játékosokról volt szó."

    Azért nem csak játékra vesz az ember gépet.
  • dez
    #131
    Azt felejted el, hogy a dual-core procik órajele alacsonyabb a szokásosnál (a hőtermelés visszafogása miatt). Így a mai, és közeljövőben megjelenő játékok számára előnytelen ilyet venni... Akkor fognak sokan ilyet venni, ha több lesz az általánosan játszott játékok közül a dual-core-ra optimizált. Nos, ez még odébb van.

    "GeForce 7800-at is vesznek. Pedig az is 150K pénz, és semmi sem tudja kihajtani."

    Dehogynem. Azért van pár játék, aminek jót tesz. Főleg nagyobb felbontásban, ami egyre megszokottabb.

    "Sőt, vesznek SLI-t is, meg duál 7800-at is. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy semmi haszna."

    Naná, pár jéték csak ezekkel megy 100fps fölé (vannak, akiknek ez alapkövetelmény).

    "Ha meg valaki szokot videót tömörítgetni, vagy vágni, akkor egyértelmű a dolog, mert ezek a progik már régóta képesek több procin futni (némelyik akár klaszterben is)."

    Van még más is, de itt most a játékokról, játékosokról volt szó.
  • BiroAndras
    #130
    "Aztán majd mindenki rohan a boltba 100-200 ezres procikért... (BTW, alig változott az ára hónapok alatt.)"

    Néhányan biztos vesznek. Egyébként nem is olyan drágák, főleg az Intel-ek.
    Az AMD meg azért drága, mert egyrészt annyira jó a cucc, hogy megteheti, másrészt meg nincs még kapacitása eleget gyártani (de hamarosan lesz), így hiába csökkentené az árakat, nem tudna többet eladni.
    Eredetileg az A64-ek is ilyesmi árban voltak, aztán mégis gyorsan lement az áruk. De egy FX vagy EE még most is ott van.

    "Azért a játékosoknak is csak egy része tud ennyit erre áldozni."

    Az pont elég. Ők majd csinálnak relámot a játéknak.

    "A meglévő (és sok helyen alkalmazott) motorok átírása dual-/multi-core-ra nem 2 nap lesz."

    Persze, hogy nem. De aki NextGen konzolra is akar fejleszteni, annak úgyis meg kell tennie. Meg egyébként is előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, és akkor már miért ne kezdenék most, hogy előnybe kerüljenek a konkurenciával szemben.

    "Még a hardcore játékosok sem szeretnek olyanra kiadni 100 ezreket, aminek jelen pillanatban szinte semmi haszna (majd valamikor jövőre lesz, amikor megjelennek az erre fejlesztett játékok - az a néhány, egyelőre)."

    GeForce 7800-at is vesznek. Pedig az is 150K pénz, és semmi sem tudja kihajtani. Sőt, vesznek SLI-t is, meg duál 7800-at is.
    Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy semmi haszna. Még akkor is ki van értelme, ha a játékok nem is használják még ki. Ugyanis elég sokminden fut egy PC-n egyidőben, és ha a sok kis proci igényű taszk átkerül a másik magra, már az is jó pár százalék plusz teljesítmény. Ráadásul ha a játék egyedül fut az egyik magon, akkor minimális a taszkváltások száma, ami önmagában jelentős teljesítménynövekedést jelenthet. És megvan ugyanaz az előny, ami a HT-nél is volt, hogy ha egy béna progi high priority-n lefogja az egyik procit, akkor ott a másik, ami futtatja a GUI-t, és képes vagy továbbra is hozzáférni a gépedhez.
    Ha meg valaki szokot videót tömörítgetni, vagy vágni, akkor egyértelmű a dolog, mert ezek a progik már régóta képesek több procin futni (némelyik akár klaszterben is).

    ""Azt meg mégkönnyebb megoldani, hogy egymagos gépen ne fussanak az extrák."
    Ez biztos nagyon rokonszenves lesz a felhasználóknak... Aki pl. most adott ki 100+ ezret a legjobb videokártyára, erre jön az üzenet, hogy "kend a hajadra! - Ha akarsz valamit, költs el még 1-2x ennyit."..."

    Nem arról van szó, hogy rosszabbak lennének a játékok. 1 magon azt kapod, amit eddig is, de ha van mégegy mellette, akkor kapsz pár extra fícsört mellé (pl. jobb fizikát, plusz effekteket, több egységet).

    Még egy nem túl tudományos érv:
    - Én mindenképp veszek dualcore procit.
    - Játékmotort fejlesztek.
    - A következtetést az olvasó fantáziájára bízom.
  • jihad
    #129
    Disz iz dö biginin of ö bjútiful frendsip... :D
  • dez
    #128
    Will see which one will come sooner... (And in volume... [And cheaper.])
  • MacrosTheBlack
    #127
    And? Do yo have a nextgen console already to compare with?