102
  • SASI
    Szerintem ha felrobbantanának egy Atombombát a mag közepében utána nem sokáig tartana a hurrikán, jelentősen gyengülne...
  • IoIa
    Az előző az #57-re vonatkozott.
  • IoIa
    "elkébzelést", "földet", "müholdak", "szinképeket", "gaus" (egyik sem elütés).
    Mellesleg a politika is tudomány, sőt, a nyelvészet is.
    "valami bombával (hidrogén) meg lehetne szüntetni a szem, vagy környezete spirális mozgását, vagy megzavarni, lassítani a rendszert" - nagyfokú tájékozatlanságod lehet a tudományok terén, de ettől eltekintve: belegondoltál már abba, hogy milyen mérvű károsodás érhetné az élővilágot, beleértve az embereket is, ha lépten-nyomon hidrogénbombákat robbantgatnának?
  • UnnameD
    Te magadtól vagy bunkó, vagy tanítanak?
  • Laci73
    Kedves János!

Sajnos ez a téma - a világra gyakorolt hatása miatt - inkább politikai, mint tudományos.

De a feltevésedre válaszolva: a Napból érkező hőenergia tartja mozgásban légkörünket, ez igaz. A Napkitörések azonban nem plusz hőenergiát, hanem elektromágneses részecskéket jelentenek - a légkör meteorológiájára gyakorolt hatásuk nem számottevő. A probléma igazi oka - bizonyítottan - a környezetszennyezés: a kikerülő "üvegház" gázok a korábban egységes légköri folyamatokat tették ún. celluláris (apró területrészekre, cellákra bontott) folyamatokká (az ötvenes években kezdődő, napjainkra irreverzibilissé, azaz visszafordíthatatlanná vált folyamatok). Tkp. kaotikussá vált az egész meteorológiai rendszer.
    A felelősök érthető módon a nagy környezet-szennyező országok, igaz akár száz évre is visszamenőleg - élen az USA-val. A probléma legfőképpen az, hogy elsősorban (Katrina, Rita ide vagy oda) nem is őket sújtják a katasztrófák. Emlékezz a hazai, minket vagy a környező országokat sújtó árvizekre. Ezt mikor és ki fogja kártéríteni? De a legbosszantóbb az, hogy a nagy kőolaj-termelő/finomító multik erre hivatkozva emelik a kőolaj árát...
  • Horváth János
    Tisztelt fórumozók! Szerintem zárjuk le a politikai vitákat, ez mégis egy tudományos fórum,és próbáljuk megbeszélni a tényeket.

A mostani hurrikán megint csak akkora erővel tombol, mint az előbbi. Miért lehet ez?
    Az én véleményem, vagyis tudományos megküzelítésben az alábbi;
    Pár hete felvettettem azt az elkébzelést, hogy valami bombával (hidrogén) meg lehetne szüntetni a szem, vagy környezete spirális mozgását, vagy megzavarni, lassítani a rendszert.
    Most, hogy pár napja..(09.15 kb.)nagyerejű napkitörések voltak,meglátásom szerint ez nagymértékben befolyásolja a légkör egyensúlyát.
    Tehát ez sokkal tovább mutat, mint a földi környezetszennyezés problémája. Sajnos "rendetlenkedik" a napocskánk,- nem tudom hogy ez a 11 éves periódusnak következménye-e?-vagy valami kozmikus porfelhő, vagy "ritka" semmiség játszik-e közre.
    Nagyerejű eletromágneses behatások érik a földet, és ezek okozhatják a hurrikánok ilyen nagyerejű erőnlétét.A müholdak necsak infra-és látható szinképeket küldjenek le, hanem mágneses erővonalak képét is, (gaus..stb. fizikából segítsetek..anno 1970.. )és ezekkel talán tudnánk valami előrejelzést tudatni a térségre vonatkozólag.Szerintem megakadályozni ugysem tudnánk.

• Kelta
    "Kár a szerencsétlen bohóc busht hibáztatni. Ő is csak izraelből kapja az utasításokat."
    ezeket magadtol találod ki vagy veszed valahonnan??,
    szerencsétlen......
  • UnnameD
    Jah :)Bár a káoszelmélet nem mondja, hogy ennyire hirtelen is hatása van. Lehet csak évek alatt lenne valami belőle.
  • UnnameD
    Aztán a nagy büszke hazafi amerikaiak bebizonyítják, hogy ők igen is erősek, ők a világ urai, és majd 10-20 megatonnás atomokkal dobálják le a hurrikánokat. Kár a szerencsétlen bohóc busht hibáztatni. Ő is csak izraelből kapja az utasításokat. Bár azon sem lennék meglepődve, ha valami haarphoz hasonlót fejlesztettek volna ki, és épp kísérleteznek vele, a jól megszokott amerikai módon. Akiket ér a vihar, tényleg semmiről nem tehetnek.
  • plamex
    Szerintem egyszerű pillangóeffektről van szó....
    Kocsordon meglibbent Árpi bunkerén egy pillangó és most Katrina - Rita ... és még kitudja :)
  • unknown nick
    "A politika és az átlagember az két dolog."

Miért? Nem az átlag ember választ?
  • semi
    már nem is ötös erősségű és és már nem is nő vissza 5-re, marad 4 és miután partot ér rohamossan csökken a sebessége! lesz 2-es mire houston-t eléri bár nekem az is sok lenne a maga 160 km/h-ás sebességével!
  • Macc
    Pontosan! Utalom az amcsi politikat, de nem azok szivjak meg mostanaban, akiknek kellene. Bush-t es nepes csapatat kellene a szembe dobni
  • RealPhoenixx
    Sziasztok, bocsi hogy beleszolok:

1. Aki azt allitja, hogy a kornyezet szennyezesnek semmi koze ehez, az sztem jobb ha elobb tanul, mintsem .....
    2. Aki azt allitja hogy az amerikai nep nem tehet arrol hogy Bush ....., az sztem nezze meg hogy ki hogy valasztott a valasztasok idejen, etc, vagyis ez a szemely is jobb ha kicsit olvas, .....
    (tehat hiaba a csalasok, ha nincsen olyan birka, aki a farkast valasztja pasztornak)
    3. Aki azt emliti, hogy fegyverkezesre kevesebb jut: teljes mertekben igazad van, es egyetertek, s nem csak amerikanak amerikai teruletre juto fegyverkezesere ertem a dolgot, hanem van egy olyan allam a vilagban, amelyet szinte teljes egeszeben az amerikai nep tart el, ugymond a tudatan kivul, de sztem jopar embernek nem kell emliteni melyik ez a nagyon eros katonai allam, s ezen allam befolyasa is csokkenhet a kevesebb tamogatasi osszegbol adodoan, etc
    4. Terrorizmus: Bush alltal kijelentett terrorista ertelmezest magara Bushra is lehetne vonatkoztatni, hiszen van hurrikan ellen hatekony vedekezesi modszer, s megsem tett semmit Bush annak erdekeben hogy eljen vele, inkabb hagyta a dolgokat, hogy minnel tobb penzt lehessen "legalisan" nyulni, az ugynevezett ujjaepitesekre, etc
    5. Hatekony modszer: nevetseges a konferencia, amit amerikai tudosok rendeztek, hiszen egy egyszeru fizikai torvenyszerusegre nem is figyelve, hajmereszto butasagokat ecseteltek fel
    (ha hutod a hurrikan szemet, annak ereje csokken, kornyezetbarat technologiaval megoldhato a problema, vagyis: mi van a levegoben jelentos mennyisegben, amely kornyezetbarat anyag? -Nitrogen, mire hasznalhato: osszenyomod jo alaposan folyekony allapotba, es ha engeded kitagulni elegge jelentos hot von el a kornyezetetol, mire kell figyelni?? -mint minden ketelu fegyvernek, ennek is van hasznos es karos hasznositasi lehetosege, ugyanis ha nem a szemet hutod le, hanem a "palastjat" ugy a hurrikan ereje megnovekszik, ha viszont a szemet hutod, annak ereje jelentosen csokken, vagyis, nehany tartaly folyekony nitrogen, jelentos hurrikan ero csokkentest valt ki, s ezzel konkretan lehet szamolni -hotagulas, ill. hoelvonasi kepesseg, etc figyelembe vetelevel, vagyis itt jon a viszonylagosan pontos idozites szuksegessegenek kerdese, mivel maga a szem nem is annyira kicsi egy ilyen jelenseg eseteben)
    6. En csak azon amerikaiakat sajnalom, akik politikai befolyas gyakorlasi lehetoseguk reven, nem egy iszakos emberre szavaztak a valasztasok idejen "Bush 40 eves koraig onmaga alltal elismerten alkoholista volt" /ha vesszuk azt hogy mennyire gyakran mond igazat, sztem jobb ha nem hiszik el az emberek hogy ma mar nem az/, hanem egy nala eszesebb, tisztessegesebb, nem hatalom manias, koztiszteletnek orvendo szemelyre. Ezen szemelyekert kar ha meghalnak, de sajnos a sorsnak is van ironiaja, s nem csak az embereknek.

Vegezetul: a hurrikan problema megoldasomert sok sok penzt varok cserebe, bar ha alkalmazni is fogjak az eljarast, a sok hiena vegett ugyis csak hiu abrand a valamit valamiert jellegen alapulo elvarasom, ....... :)

NB: orulok hogy azert olykor latok itt ertelmes, illetve humoros felszolalasokat, szval csak igy tovabb mindenkinek :) sziasztok
  • [NST]Cifu
    Épp most írtam bele egy másik topicba, hogy egyáltalán nem olyan nagyok az idei "szelek". A Katrina még csúcsformájában sem ért fel az 1969-es Camille hurrikánnal (306km/h-s mért szélsebesség), csak harmadik legnagyobb ismert hurrikán - lehetett volna. De mire partott ért, 4.-es erősségűre "szelidült". Az tény, hogy az idei év kiugró a Hurrikánok mennyisége és intenzitása mellett, és könnyen elképzelhető, hogy ez összefüggésben van a globális felmelegedéssel.
  • static
    De most tényleg. Tulajdonképpen mi az oka annak, hogy ezek a szelek idén ilyen nagyra sikeredtek? És még csak most kezdődik a szezon.:)
  • static
    Hát remélem nektek van igazatok. Mindenesetre Amerika helyébe én már elgondolkodnék. Nem hinném, hogy nyugodtan lehet élni egy olyan helyen ahol minden éveben jön egy ilyen...
  • uniu
    Sztem is:) A "nem is keves" mennyit jelent ? A South Parkban volt, hogy nem szellentettek mert nem akartak szennyezni a kornyezetet ?:) static: remelem te is igy teszel, es nem emeled az uveghazhatast ?!
  • [NST]Cifu
    Szerintem túl sok katasztrófafilmet nézel... :)
  • static
    Ja és valószinüleg azért vannak ilyen erős viharok mert szennyezzük a környezetünket. Hamarosan ezek a viharok el fogják érni nyugat európát, Hazánkba pedig gyönyörűszép tornádók lesznek. Nem is kevés.
  • static
    Kicsit ez már off. De szerintem pont amerika öli meg a filmipart is. A buzi előirásaikkal. A filmek sajnos mostmár amerikai receptre készülnek igy minden filmben van romantikus jelenet és általában a filmek nagy részénél már előre lehet tudni, hogy most mi következik. stb. stb. Szóval szerintem ne a filmekkel védd őket mert amit ezen a téren véghezvittek az legalább olyan undoritó mint amiért neki mentek a WTC nek.
  • Fenjoy
    mint minden ilyen helyzetből amerika gazdaságilag jól fog kijönni, én is sajnálom, akik áldozatul esnek a Ritának... de ... voltak olyanok is akik, meg teheték volna a Katrinánal hogy elmennek, de xarták rá... azért ezt is vegyük figyelembe, remélhetőleg itt már az emberek tanultak belőle... és tényleg elhagyák az otthonaikat, hogy tul éljék, etc... amugy ebből is Profitálnak fognak, a filmesek is... sok azért az amerikai "hiéna"...
  • AnuluWork #38
    Szerintem az amerikaiakat nem utálják mindenhol a világon. Maradjunk abban, hogy sokan vannak akik nem szeretik őket, de még iránban is amerikai filmek mennek a mozikban. A politika és az átlagember az két dolog.

Izraelben sem szeretik őket, csak ha az USA nem lenne, akkor vsz ők sem léteznének.

Szóval az, hogy van egy réteg aki divatból vagy politikai okokból nem szereti őket az egy dolog, a "Világon mindenhol utálják őket" meg egy másik.

Vagy Te nem nézel amerikai filmeket? Ha már nézel, akkor hol az utálat?

Amit vagy akit nem bírok elviselni, azt nem csinálom, vagy nem nézem ill. hallgatom.

A hurrikánnak meg köze sincs ahhoz, hogy nagy-e a környezetszennyezés vagy sem.

Amennyire az USA nem környezetbarát, annyira sokat áldoz a környezetvédelemre. Bush csupán az okosak által kitalált "szabályokat" nem feltétlenül akarja bevezetni otthon, mert tönkre menne a gazdasága. Amúgy ha megnézitek, akik bármilyen egyezményt aláírtak, ott szerintetek mennyire csökkent a környezetszennyezés? Pl. itthon. Mert szerintem inkább nőtt ...

De ez az én véleményem.
  • Faterx
    orbán féle balkán
  • fistin
    Sztem csak sajnálni való nép az amerikai is. Hogy lehet vki ilyen TAHÓ, hogy azt állítja, megérdemli. Van joga ítélkezni bárki felett is? Honnan jött, az őskorból?
    Hogy az USA-nak olyan a politikája, hát olyan. A miénk talán jobb. Itt még talán rosszabb a helyzet, de itt kinyitjátok a szátokat ? Miért szóltok le másokat, mikor semmit sem tesztek az itthoni jobbulásért?
    Nagyon sajnálom őket, hogy ilyen szerencsétlenek, hogy ennyi természeti csapás éri őket.
    Hát csak ennyi lett volna a hozzászólásom az előttem lévők - némely - zagyvaságaihoz. Engem nagyon bosszant, hogy léteznek ilyen emberek, akik a másik bajának örülnek. HÁT EZÉRT TART ITT A MI ORSZÁGUNK !!!!! A béka feneke alatt, és csak mindenkit az foglalkoztat, hogyan lett a másik gazdag - de hogy munkával keresse a kenyerét, ne pedig segélyből éljen hónapról-hónapra, az el sem jut a tudatáig némelyeknek. A másik oldalról meg sokan vannak olyanok, akik kihasználják túlon-túl a jó pozíciójukat, és fölözönek ezerrel. Ez a másik véglet.
  • IoIa
    Én nem sajnálom őket.
    Az egy dolog, hogy az usa politikája bicskanyitogató. De az csak egy dolog.
    Az amerikaiakat nem csak a politikájuk miatt utálják mindenhol a világon (izraelt kivéve), hanem azért, mert egy pökhendi, bunkó, tahó nép, amelyik nagyon el van szállva magától. Volt szerencsém elég sok helyen megfordulni a világon, és amit ezek művelnek, az vérlázító.
    Nagyon jól jön nekik ez a kis hurrikán. Remélhetőleg senki sem hal meg, de menjen tönkre nekik minél több dolog, az majd egy kicsit anyagilag megviseli őket (az egyes embereket nem, mert annak fizet a biztosító, ha van neki biztosítása. Ha nincs, akkor így járt). Akkor talán kevesebb jut fegyverekre, háborúkra és egyéb aljaskodásokra.
    Nem kellenek oda terroristák, bőven elég kéthetente egy-egy kiadós hurrikán.
    Hehe, és a hurrikánoktól még biológiai azonosítókat sem tudnak venni (ujjlenyomat, DNS, stb).
  • Sith
    nem tudathasadás csak némi szarkazmus... ott kéne lennie 1-2 szmájlinak amik vhogy lemaradtak azok talán érthetőbbé tették volna mit is akartam mondani

szóval én is sajnálom az "átlagembereket" igy remélem világos mi is akart lenni az ott lent

• Inquisitor
    Ráadásul szöges ellentétben áll az első és második bekezdés, totál skizofrénia? :)
    Szerintem arrafelé is buszsoffőr, postás, zöldséges , stb. avagy "átlagember" fog meghalni ... bár remélem most kivételesen TÉNYLEG lelépnek a vihar elött.
  • item
    Hát azért ez nagyon gáz! Én sajnálom őket...
  • maestro85
    Ha esetleg veled történne akkor meg sajáltatnád magad és követelnéd a segítséget. Attól hogy maga amerika korménya nem tetszik neked, arról, nem a lakók tehetnek. És a katasztrófa nem Bush-sal történik ebben az esetben is. Sztem...jah.
  • maestro85
    Nem tudom mi primitívebb a materalizmusban hívők anyagja aminek nincsen tudata vagy valami ami tudatos. De hát ezekszerint nem gondoltad végig mit kéne írjál lola bejegyzésére.
  • Sith
    Nem tom ki hogy van vele de én sem sajnálom őket valószinüleg csuap olyan ember halt meg és fog meghalni akik igazán tehetnek arról hogy USA jelenleg milyen politikát folytat

nekem sajnos van egy olyan érzésem hogy egyszerü emberek haltak meg és fognak meghalni buszvezetők bolti eladók stb stb őket lehetne sajnálni
    nekem se tetszik az amit az USA müvel mostanság de a nagy amerika utálat is kezd egy kicsit elmenni a hülyeség irányába
  • Cat #26
    nem csak a legtöbb, hanem a legtöbb olyan vihar, ami trópusi viharrá fejlődőtt - ekkor nevesítik

mivel már ilyen korán kapott egy vihar R betüt, ez azt jelenti, hogy lehet hogy a szeon végéig ki fognak futni az ábécéből, ami még soha nem történt meg
  • sonance
    Nem sajnálom őket :)
  • Esrohnoil
    Mert minden éven betűrendben nevezik el a hurrikánokat, minden év elején az ABC elejéről kezdve, vagyis ez azt jelenti h. az elmúlt kb. 150 év alatt szeptember 22.-ig az idén volt eddig a legtöbb hurrikán.
  • valamit
    sacc per kb. olyan Németország/Franciaország méretű lehet, némileg még tán nagyobb is... a szeme meg mondjuk mint Kuvait... és ez az egész mozog és halad és pusztít: félelmetes
  • Inquisitor
    Mert ekkora 100 évente szokott lenni, nem 2-3 hetente?
  • atlagember
    És miért van akkora jelentősége, hogy ez a legkorábban bekövetkező r betűvel kezdődő hurrikán?
  • Cat #20
  • Inquisitor
    A térképen meg látható, hogy akkora a kiterjedése, mint a tőle északra lévő 3 állam összesen. Nem piskóta, egyesek szerint betakarná Európa jórészét.