67
Kit hogyan húztak le pénzzel
  • silkroadgold
    : www.buxindex.atw.hu kattingatós PÉNZkereseti lehetőség, nekem fizetett! Az oldalon le van írva minden! ff
  • szuperpiac
    url: www.teszko.hu
  • szuperpiac
    www.teszko.hu - A gazdaságos hirdetőoldal :)
  • grebber
    Ez a tesco hibája ha engedik az ilyeneket nem diszből vannak felszerelve raklappal a kamerák.
    De az ilyen kis piti dologkat amiket leirtál le sem szarják.
  • zakika
    hat pedig en nem moccantam a penztartol amig a helyes osszeget ki nem szmalaztak. igaz hogy a fonok is megjelent es valamit matatot a gepen, de az engem nem erdekelt. tartottam a sort - nem fogok az ugyfelszolgalatnal alni es nem is hagyom a francba. voroslo szemek kerszttuzeben egtem, de ha veszek egyetlen egy dolgot ami nem kis osszeg es meg azzal is megvagnak akkor viseljek a kovetkezmenyeket. az ar par meterre volt a kassatol husz centis betukkel kiirva tehat ha 20% tobbet kell fizetnem akkor felszarodok. nem az a lenyeg, hogy szabad a valasztas - ha nem teccik ne vedd meg, hanem hogy azert az arert ami ki van irva megveszem, hiszen azert kinaltak.
    mai kameras mobilok koraban nem nagy dolog felvenni a eladok reakciojat. vagy csak mp3 lejaccora a hangot. legyen egy kis bizonyitek is...
  • ibrik
    Ja azt viszont elfelejtettem leírni, hogy a könyvben hemzsegnek a helyesírási és egyéb nyomdai hibák - de ettől eltekintve még nagyon jó.
  • ibrik
    Igencsak keresgélnem kellett ezt a topikot, hogy megtaláljam - tesco helyett teszkó... na mindegy.

Tegnap kezembe került az a bizonyos "Tesco titok" című könyv, hajnalcat hozzászólásában (#54) szinte szóról szóra vannak belőle idézetek.
    Nagyon brutális és anyira jó, hogy alig tudtam letenni, szinte egy nap alatt sikerül kiolvasni a könyvet - nekem, aki évek óta nem olvasok rendszeresen könyveket.

Mondhatnánk azt is, hogy az egész "A" lopásról szól.
    Leginkább arról, hogy a Tesco-t hogyan lopják szét a vásárlók, meg hogyan lopják még szétebb a saját dolgozóik - a hierarchiában feljebb dolgozókról (osztályvezetők, igazgatók) nem is beszélve - ez utóbbiak még meg is ússzák a többmilliós stikliket.
    És persze arról is, hogy a Tesco hogyan lop meg minket, vásárlókat...

Állítólag ez csak a könyvben szereplő két bépesti Tesco-ban történt, de én azért tudok egy vidéki sztorit is - mivel ott élek.

Volt egy régi ismerősöm - akivel azóta már megszakadt a kapcsolatom -, aki évekkel ezelőtt érettségi után, az akkor itt megnyíló Tesco-ban helyezkedett el biztonsági őrként. Kábé fél évig dolgozott ott és mesélte, hogy még akkor is abból a hűtőraktári tojáskészletből árultak, amit még nyitáskor szereztek be. FÉL ÉV UTÁN!!!

Azóta veszem a tojást a piacon egy kontyoshajú nénitől, akinél lehet, hogy kicsivel drágább a tojás, mint a Tesco-ban, de ezt legalább nem szabványméret-tojó nagyüzemi tápos csirke tojta. Akkorák, hogy alig férnek a tojástartóba, és a sárgájuk tényleg sárga.
    Néha elgondolkozom, azon, hogy talán a hipermarketes tojásokban a sárga talán csak ételszínezék...

Ennyit a Tesco-ról...

Azért továbbra is járni fogok oda, mert a melóhelyen kiegészítésként kapott élelmiszerutalványokat ott is be lehet váltani, de mostantól még jobban oda fogok figyelni, nehogy lehúzzanak. A könyv sok mindenre felhívja a figyelmet - főleg az "akciós" és a "gazdaságos" cuccok esetében.

Az asszonynak van egy "akció-mániás" barátnője - hát valószínűleg idén könyvet fog kapni karácsonyra.
  • ugot2know
    a múltkor a francia érdekeltségű hipermarketben 22 doboz konzervanananászt ütöttek be 2 helyett!Még jó,hogy nem volt nálam annyi lóvé!
  • GregSB
    Nem tudom, lehet otthon másképp van, de angliában ilyen esetben (árcédulán más összeg mint szkennelésnél, és semmilyen árváltozási dátum nincs feltűntetve) teljesen ingyen elviheted az adott terméket.

Ez a gyakorlatban nagyon ritkán szokott megtörténni, mert mint írtam az emberek többsége nem tudja hogy erre jogosult, a kasszás pedig nem fogja neked ezt reklámozni... Szal a legtöbb esetben visszakapják a különbözetet.

Mivel ez a Tesco "politikája", elvileg otthon is ugyanígy kéne lennie. Elvileg...
  • Harly18
    Ilyenkor nwem az van, hogy a különbözetet kifizetik? Tehát 999-et fizetsz az 1499 helyett?
  • GregSB
    Ezekkel az akció-lejárat után kintmaradó árcédulákkal már nekem is meggyűlt a bajom.
    Az a baj, hogy a legtöbb ilyenen (általában alul) baromi apró betűkkel ki van írva, hogy "Az akció xx/yy/2006/ig tart", ilyenkor nem lehet visszakérni a különbözetet.

Egy dolgot viszont egyáltalán nem reklámoz a Tesco (érthető okokból), és nagyon kevesen tudnak róla: vannak nem-akciós árváltozások is, és ezeknek az árcéduláin nincsen feltűntetve semmilyen dátum. Ha ilyet találsz (pl. 999Ft van kiírva, szkennelésnél viszont 1499 lesz belőle), akkor a Tesco KÖTELES neked ingyen odaadni azt a terméket! Vittem már így haza bort teljesen ingyen, csak egy 5 perces sorbanállás volt az ára a Customer Service-nél :)

Azt hozzátenném, hogy ez egy angliai tescoban történt. Nem hiszem hogy otthon mások lennének a szabályok, de persze elképzelhető...
  • Attila8805
    höhö én voltam pénztáros és volt olyan aki 8 forintér kivárta a sort.
  • Elusive
    http://tescostory.blogspot.com/
  • Hajnalcat
    Inkább bemásolom az egész oldalt.

11/2/2006
    Hogyan lop maguktól a Tesco
    Ami most jön az egy kényes kérdés, el is fogom magyarázni, hogy miért. Az alább ismertetett helyzet felfogható egy gondosan kitervelt módszernek, illetve egy, a Tesco méretéből adódó anomáliának is. Miről van szó? Maguk bemennek az egyik áruházba, hogy jeges fuvallat típusú WC illatosítót vegyenek. Hátha befagy a seggük. A termék ára jól látható a polccímkén. 389 forint. Oké. Leveszik és odafáradnak a kasszához, ahol fizetnek 429 forintot.

Ez ugye negyven forinttal több, mint amennyit a jeges fuvallatra szántak. A maguk agyában felmegy a pumpa, (hej, de sokszor láttam ilyet) és tök jogosan teszik fel a kérdést, miért próbálnak meg engemet átbaszni, he?!? A következő magyarázatot fogják kapni. Sajnáljuk, a helyzet az, hogy a termék egészen a mai napig akciós volt. Ma akcióváltás történt, felvitték a termék árát, de a polccímkéket még nem sikerült kicserélni. Ezért dolgoznak árellenőreink fokozott tempóban, hogy az ilyen sajnálatos tévedéseket kiküszöböljék. Kérem, fáradjon a vevőszolgálathoz, ott visszakapja az árkülönbözetet, vagy levásárolhatja a negyven forintot. Innen maguk döntenek, hogy sorban állnak egy órát a sorstársaikkal, vagy hagyják a francba az egészet. Általában hagyják a francba az egészet…

A dolog lényege a rendszer egyik gyengesége, de ebből az áruház remekül profitál. Valóban vannak akcióváltások, amikor a már említet POS-WARE rendszerben előbb változik meg az ár, mintsem azt a polccímkén is jeleznék. Az osztályvezetők igyekeznek, hogy minél hamarabb cseréljék a kritikus adatokat feltüntető kis címkéket, de van, ahol ez kimarad. Ezért dolgoznak az árellenőrök, kis vonalkód leolvasóval a kezükben, hogy ezeket kiszűrjék. De ők sem képesek csodára. 150.000 termék közt minden nap akad legalább 1500 aminek nem az az ára. Ha levitték az összeget, akkor maguk járnak jól, ha megemelték, akkor a Tesco.

Ez azért nem jelent gyakori problémát, mert egyrészt a kettő nagyjából egálban van, másrészt pedig egy hétvégi nagybevásárlás teli kosarának blokkján eltűnnek ezek az összegek. Senki nem veszi észre, hogy többet fizetett a kelleténél, csak azok, akik zsebszámológéppel közlekednek. Merthogy ilyen is van… Ezt csak azért írom le, hogy megspóroljak maguknak egy telitorkos üvöltözést a pénztárossal. Az árufeltöltőkkel és egyéb dolgozókkal szemben a kasszások tényleg robotok. Mintha ott se lennének. Nem tudnak árat változtatni, nem úgy megy az, hogy „Átütöd anyukám kurva gyorsan, vagy én ütlek át!” Közük nincs a rendszerhez. Az igazságot csak a vevőszolgálaton lehet érvényesíteni.

posted by TESCO Gazda @ 09:08 14 comments

10/31/2006
    A régi ár szisztéma
    Visszatérve a kasszasor stiklijeit taglaló fejezet végére, karrierem harmadik állomásán, mint árellenőr tevékenykedtem. Ekkor figyeltem fel egy olyan módszerre, amelyet diszkréten csak régi ár szisztémának hívtak, és alkalmas volt mindenfajta megtévesztésre anélkül, hogy bármiféle következménnyel számolni kellene.

Ugye sokszor piszkálták már a nagy áruházakat, bevásárlóközpontokat és hipermarketeket azzal, hogy akcióik és leértékeléseik nem takarnak valódi árcsökkenést. Nehéz is ennek ellentmondani az olyan klasszikus helyzetekben, mint a 160 forintos sör, ami leértékelve 180. Ugyanis előbb felvitték 200-ra, majd onnan csapták le a végső árra. Ez túlságosan szembetűnő volt, nagyon hirtelen változtak az árak és a fogyasztóvédelem sem örült a kussban végrehajtott áremelésnek, majd másnap a csinnadrattás csökkentésnek. Ezért kellett kiagyalni valakinek a régi ár szisztémáját.

Ez azt jelentette, hogy ha egy terméket ki akartak pörgetni, értsd a készletet le akarták nullázni, valami brutális leértékelést kellett hozni. Ugyanakkor a végső eladási árnak is profitot kellett termelnie, tehát nem lehetett veszteségbe csúszni. Ilyenkor előjött a régi ár, azaz a legrégebbi legmagasabb ár, vagyis a valaha volt legmagasabb ár, amihez képest később a terméket leértékelték. Ebből soha nem lehetett probléma, mert abban az időben központi árképzés volt, így az összes Tesco által forgalmazott árucikk beszerzési és eladási árai egy rendszerben tárolódtak. Így minden ár valós volt, csak ugyebár az évek során folyamatosan változtak különböző hatásokra. A legegyszerűbb példa az a DVD lejátszó, amely megjelenésekor 67.000 forintba került és most az ember után vágják 25.000 forintért. Ha ezt ma 19.990-ért akarják adni, akkor nem a 25.000-hez képest csapják le az árat, hanem a 67.000-hez képest, ami egy három évvel ezelőtti érték. Ezen nehéz megcsúszni, nem is hazudnak, de egy tíz százalékos leértékelés hamar tűnhet hetvennek. Ezért amikor vásárolnak, nem árt utána érdeklődni, hogy pár hete mennyibe került, de azt itt is elmondom, hogy ha maguknak megéri így is, felesleges azon bosszankodni, hogy mi van a sztori mögött. Tessenek fogyasztani bátran!

posted by TESCO Gazda @ 13:34 1 comments

10/30/2006
    Az első kiadás
    Eljött a rettegett pillanat, kaptam egy példányt a kész könyvből. Ilyen szép gazdaságos lett a boritó. Boltokba gondolom a héten kerül, még nem tudom hova. A TESCO-ban biztos nem lesz :) Az ára 1990 forint, de interneten biztosan lesz ennél olcsóbb.

Mint az az oldal tetején is olvasható, a neveket kiszedtem a könyvből. Aki mégis magára ismer, az nem a véletlen műve. Kiváncsi vagyok hányan vállalják be és hányan tagadják le. De igazából az számít, hogy ha mindenki tudni fog a trükkök százairól, akkor ezek eltünnek a TESCO-kból, mint az akciós virsli.

Ahogy Kovács Ákos mondta annak idején: induljon a banzáj! :)

posted by TESCO Gazda @ 01:10 6 comments

10/26/2006
    A legolcsóbb nem a legolcsóbb
    Na ez a kedvencem, jobb vicc, mint a gazdaságos termék. A Tesco úgy lett kitalálva, hogy mindig minden termékből kell lennie egy legolcsóbbnak. A legolcsóbb termék - csakhogy az elején tisztázzuk a fogalmakat – valami olyasmi, aminél már nincsen olcsóbb abban a műfajban. Tehát ha van egy üveg öblítő koncentrátum 345, 235, 875 és 134 forintért, akkor melyikre kerül a LEGOLCSÓBB felirat? A 134 forintosra? Rossz válasz!

A legolcsóbb nem feltétlenül kell jelentse a legolcsóbbat. Az a legolcsóbb, amire az van írva, kérem szépen. Mert ha maguk ezt ugyanúgy végiggondolnák vásárlás közben, mint ahogyan feltételezhetően most is tették, akkor nem lehetne magukat átverni ezzel a trükkel. Tévedés? Bocs, nem láttam, hogy nem ez a legolcsóbb, ejnye, hogyan is csúszhatott félre ez a tábla, a macska rúgja meg! Ezek lennének a reakciók, ha sikerülne valakinek felhívnia az árellenőrök, valamint az osztályvezetők figyelmét a fura anomáliára.

Van ugyanis egy réteg, nem is olyan szűk, akik a LEGOLCSÓBB tábla szerint vásárolnak. Mi is kell nekem? Öblítő. Fasza. Itt van a listán. Lássuk csak. Itt van ugyebár ezer öblítő. Van papayás, talán Tarzan ágyékkötőit öblítette ilyenben Jane. Van jeges gleccser szagú, jelentsen ez bármit is, nem tudom ki a franc szagol gleccsert. És van tavaszi mező. Van flakonos, zacskós, grátiszos, meg utántöltős. Na akkor melyiket veszem meg? A legolcsóbbat. Melyik a legolcsóbb? Majom az, aki össze fogja hasonlítani az árakat, az a legolcsóbb, amire ráírták. Szevasz. És már le is pakolta a jóember a megfelelő terméket, illetve azt, amiről ő azt hitte, hogy megfelelő. Az, hogy legalább kettő volt még, ami a felébe került, soha nem fog számára kiderülni, azzal a boldog tudattal sétál majd a kasszához, hogy nagyon okos volt és spórolt egy csomó pénzt. Nem tudom, miért az öblítős példa jutott eszembe, mikor ez egészen pontosan legutóbb a zsírkrétákkal esett meg, de biztos vagyok benne, hogy ha holnap elmennek egy Tescoba, maguk is észre fogják venni.

Ha tényleg a legolcsóbbat akarják, akkor nézzék meg az árakat, és az alapján válasszanak. Ami szintén nem egy bombabiztos megoldás, mert lehet, hogy más van a polcos címkén, és mást mutat majd a kassza, ezért érdemes néha odadugdosni a vásárolni kívánt árut a vásárlótérben elhelyezett vonalkód olvasó alá. Lesz részük pár meglepetésben. Mindebben, amit elmondtam, az a legszebb, hogy soha senki nem veszi észre. Ha telepakolnak egy kosarat hetven termékkel és a kasszánál fizetnek mondjuk 28.765 forintot, nem fog villogni a lámpa, hogy hello, majomkám! Tizenkilenc termék összesen kétezerrel volt drágább, mint amit most gondolsz! Senki nem fog visszasétálni egy olyan blokkal, amely Tutankhamon halotti pólyájának hosszúságával vetekszik, hogy összehasonlítsa a fizetett és a kiírt árakat. Pedig néha nem ártana. Olyankor szokott kibújni a szög a zsákból, amikor valaki célzottan jön be és egy bizonyos dolgot keres. De a legolcsóbb termék trükkje a legfaszább, mert ennek nagyon nehéz utánajárni, szinte senki nem is teszi meg. Le kellene szokni arról, hogy elhiszik azt, ami ki van írva.

posted by TESCO Gazda @ 09:34 1 comments

10/25/2006
    Tudatos megtévesztés
    Szerintem ez az a rész, amelyikre mindenki kíváncsi szokott lenni. Hol is vagyunk átverve, kérem szépen? Nos, erről sokat nem tudok mondani, csak két sztorit. Az egyik szalámis, a másik csirkés. A szalámis a durvább, kezdem azzal.

Van a Tescónak egy nagy húsbeszállítója. Ez a Kaiser nevű cég, aki bőségesen látott el minket szalámival és minden egyébbel. Egyik nap látom ám, hogy érdekes művelet zajlik. Az eladó kollegák nagy bőszen vakargatják a vonalkódos címkét a csomagolásról, amin ugyebár a lejárati dátum is szerepel. Ahogy leszedik, már ragasztják is az új matricákat némileg módosított időpontokkal. Kiderült, hogy amikor egy ilyen Kaiser termék lejárt, szólni kellett VALAKINEK és egy borítékban új címkék érkeztek. Most nem akarom ezzel azt állítani, hogy a cég intézte, de mégis elég furcsa volt, hogy így próbálta a Tesco a lejárófélben lévő áru állagát javítani. Voltak persze már menthetetlen szalámik is, amiken az enyészet nyomai már csukott szemmel is felismerhetőek voltak. Na, ezek mentek a pizzapultba. Vödörszám öntötték a pizzásoknak ezt a fincsiséget, akik nem a higiénia miatt nyúltak hozzá nylonkesztyűvel, hanem azért, mert puszta kézzel senki nem merte megfogni. Jó étvágyat!

A másik a csirkés eset, ami nem is annyira eset, mint inkább tendencia. Magam is sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy délutános voltam és este nem volt otthon kaja, gondoltam, beugrom a hentesekhez, hogy leakasszak róluk pár csirkemellet farhát árban. Ez egyébként bevett szokás volt náluk, hogy haveroknak a bélszínt csont árban ütötték be, így azt is kellett fizetni a kasszánál. Azt, hogy mi van a szatyorban, nem nézte a kutya se. Jött így haza lazacfilé, mint busafej, és koktélrák, mint ponty. De ezt csak érdekességként… Szóval a csirke. Megyek le a srácokhoz, hogy hello, kéne egy kis husi. Mondták, hogy nem kéne vinnem. De hát ott van a pultban. Látszólag semmi baja, le is van értékelve, az egyik vevő épp most pakolt fel vagy hatot. Az lehet, – mondták – mert ő az egyik vevő. Te a haverunk vagy, úgyhogy ne nagyon vigyél csirkét ma haza, mert holnap is be kell jönnöd! Így adták finoman értésemre, hogy baromi rossz ötlet abból a csirkéből vásárolni. Még farhát árban is. Persze a Tesco mindenre ügyel, így ezeknek a jószágoknak sem kellett értelmetlen halált halniuk. Már napokkal később reinkarnálódhattak, mint friss grillcsirke. Csak kicsit tovább kellett bent tartani őket a sütőben és már lehetett is árulni. Így tessék pizzázni, vagy grillcsirkézni a Tescóban. De mondjuk, aki enni jár oda, az meg is érdemli…

posted by TESCO Gazda @ 14:10 0 comments

Költözés
    Jobbnak láttam a Blogterről amerikai szerverre költöztetni a blogot, ki tudja meddig ér el a Tesco keze. Mert most már tényleg itt a könyv hamarosan a kezemben, aztán a tiétekben is.
  • Emmegki
    Levél csatolmányt nem tudsz linkelni, előbb töltsd fel vhova.
  • Hajnalcat
    Link
  • Elusive
    http://tescostory.blogter.hu/
  • sonance
    Van ott minden, veréb, fecske, patkányok, egerek, sőt, az egri tuskóban még férgek + kikelt lepkék is voltak a liszt-rizs és társai környékén. Már eltakarították, de szép látvány volt, a plexi mögé mintának szórt magvak hemzsegtek a férgektől! A National Geographic is bemutathatta volna! :D
  • Dichter
    Nemcsak a csömöri. A budaörsi is, az óbudaiban pedig macskák is vannak.
  • EmThor
    csömöri auchan tele van verebekkel bennt, nem tudom köjál mit szólna :D
  • sonance
    Nos? Semmi élménybeszámoló?
  • SpecTator
    ugye nincs különbség...:D van még teszkós cick is ugyan az csak hosszabb a doboza..:D
  • Ron Ragm
    Pedig az adja meg a zamatát... :)
  • sonance
    Lehet igazságalapja, ez nem csak a multikra igaz!! Majd akkor fogsz meglepődni, ha saját magad tapasztalsz valami extrémet. Én egyszer tapasztaltam egy nagyon durvát (1998-ban), még most is felfordul tőle a gyomrom: egy meg nem nevezett (közelebbről: egy budapesti konzervgyár) babkonzervjében egy rohadt nagy zöldhátú döglégy lapult. Még szerencse, hogy nem ettem meg. Egy életre elment a kedvem a gyár konzervjeitől!
  • LordVenom
    Én már tóltam pár dobozzal,kurva jó!
  • SpecTator
    :D a teszkós energiaital finom próbáljátok ki...:)))))
  • SASboy
    Ez szerintem hülyeség.
  • ffxi
    Én sem értem az alkalmazottakat, olyan érzéketlenek és buták, nem gondolnak arra, hogy ebből hasznuk nincs és nem veszik észre, hogy velük máshol is ezt művelik. De lehet, hogy ezért bosszúból csinálják ők is? Ez 1ördögikör akkor! Nem jutunk előbbre.

• sonance
    Egér a kalácsban akció, az egér most 25%-kal olcsóbb! :D
  • sonance
    ezt én sem, nem az ő hibájuk! Szerintem direkt úgy ragasztják felül a vonalkódokat, hogy mindkettőt le lehessen húzni! Random ugyan, de megéri nagy tételben! Amúgy most már tudjuk hogy az ügyfélszolgálatnál, ha átvertek, mosolyogva visszaadják a pénzt.
  • desigo
    Nem értem,hogy miért érné meg egy alkalmazottnak nagyobb összeget lehúzni egy termékre?Semmi haszna nincs belőle...
  • sonance
    Nem hazugság, nem nagyotmondás!

Az egri nagyáruház rizs és egyéb gabonafélékkel foglalkozó részében pl hónapokig magasról tojtak arra, hogy a pultok fölé (plexi mögött) mintaként kitett gabonafélékben hemzsegtek a férgek és a kikelt lepkék. Ezzel az a legnagyobb gond, hogy a "friss" termékben ugyanezzel a problémával szembesültünk. Az ebédnek szánt rizs szerencsére a kukában landolt, mert a több száz féreg a víz tetején, forrás közben táncra kelt...

És ez csak 1 a sok nagyotmondás közül. De sajnos IGAZ!
  • sonance
    A trükköt nem érted. Ugynaz a terméknév 2x 2 vonalkóddal 2 árral :) Ha az egyiket húzza 799, ha a másikat 1599
  • desigo
    Valamivel el kell ütni az időt..
  • SpecTator
    a pékek fociznak a zsömlével..:)))))
  • katze
    :o
  • jointeer
    trendyzokny:C
  • Taranov
    Saját magukat is lejáratják ezzel, alapjában véve a hipermarketeket.
  • Vlala #29
    szép...
  • Phat Smoker
    olvassátok el ezt a cikket...főszerepben a Teszkó
    családi bevásárlás és a bunkó METRO esete