40
  • STA
    #40
    de ha a legtutibbra mennének Jobsék, kifejlesztették volna a fény vagy a kvantum ámítógépet és akkor 200 évig elélnének minden fejlesztés nélkül! hahaha
  • STA
    #39
    nos igen!
    érdekes dolog ez az Intel-AMD vita is. Nyilván az Intel pártiak fújnak az AMD táborra és viszont, kis kivételekkel akiknek meg mind1.
    Ha ez a világ tökéletes lenne akkor Ringyóvsz helyett Linux lenne, Intel helyett AMD, PC helyett Alma. De akkor meg attól is lenne egy tökéletesebb világ....
    Úgyhgy nekünk annyira nagy beleszólásunk van ezekbe hogy ihaj! Mégha a fenti cégek "belőlünk élnek" is!
    Jobs elég vehemens manus és tartok tőle hogy az állítólagos szakértelme egyfajta szerencsejátékkal egyenértékű. Nézzük csak az iPodokat. Aki jobban megfigyeli őket, marhára sikertermékek, de mitől????
    Szolgáltatásuk erősen korlátozott, drágák és évente biztos cserére érettek. A jelszó: divatcucc! Lefogadom a következő évben már leosztják az iPodokat a multimédéás mobiltelefonok és bolond lesz aki 70-80 rugóért iPodokat vesz, mikor all in one lesz "minden" mobil ugyanennyiért! Szóval a mostani Apple sikerek ezen a fronton talán arra fognak fordítódni hogy az inteles váltásból bebukovárizó cégbe majd az utolsó életet leheljék. De legyen ne így! Mindenesetre a tényekből következtetve, az Intel azért nyert mert van garandiózus gyártókapacitása és most Jobsék nagyon tömegtermelni akarnak majd, hogy iPod-szerűen arassanak a desktop computer vonalon is. Nyilvaán azt is megtehették volna hogy várnak kussolva, míg az AMD be nem raktároz nekik és akkor durrantják el a "holnaptól más CPU platform" varázsigét. (gyanítom hogy az Applenek beletörik a zsebkése az Intelbe, holott az Intel még győztesen is kerülhet ki a dologból pl. gazdasági növekedést illetőleg!)
    Jogos a felvetés, Jobs jobban körülnézhetett volna. Pl. ha teljesítményben nagyon söpörni akarna választhatott volna Cell procit és akkor rendesen elhúzna sebességben mindenki mellett, de itt igazolódik ahogy a Cell fejlesztői mondják, "nem sikerült kellőképpen felhívni a figyelmet a Cell teljesítményére és a benne rejlő lehetőségekre" holott az IBM keze is benne volt. Tényleg jobban körül kellett volna Jobsnak néznie még a saját háza táján! (nade kik vagyunk mi hogy ezt megmondjuk neki?!)
    Még egy utolsó: a Mac minivel is azt hitték Jobsék hogy jó lóra tesznek, de melyik pc-snek kell ma egy ismeretlen platform, egy ósdi Mac belsővel mai középkategóriás "erőgép" pc árán, korlátozott bővíthetőséggel? Nem a méret a lényeg ugyanis!
  • TH448
    #38
    Most is úgy volt, hogy amikor egy dual 2,5gigás apple gépet teszteltek, egy 4000+os Athlon64 elverte teljesítményben. Namármost jövőre x86, meg mobil intel procik, hát, ezután se lesz valami csúcs. Akkor mi a fene kerül annyiba? Ne mondja nekem senki, hogy mondjuk a mac mininek olyan nagyok az előállítási költségei, mert kiakadok...
    Az egyedüli előnye, hogy profi képszerkesztő meg videószerkesztő van optimalizálva az oprendszerük alá. Jah, meg a csilli villi kinézet. Ennyi.
    A stabilitás meg olyan dolog, hogy márkás hardware-rel pc-re is van normálisan menő oprendszer...
  • Macc
    #37
    Hat a Mac-esek nagy resze okadik ettol az x86-ra valtastol, koztuk en is. A gephez nem ertes meg aranyaiban sokkal kisebb mint a pc-t hasznalok koreben, csak ugye honnan tudnatok errol barmit is... Amig pc-m volt en is magamnak raktam oket ossze, meg a pc-s ismeroseim gepeit is. Szoval altalanositas 1000l...
  • szgombos
    #36
    Az sem kizárt, hogy az intel jut majd odáig, hogy ritkaság lesz! :):):)
    Én még emlékszem a Cyrix-re meg az OS/2 warpre...
  • atlagember
    #35
    Hát jó kérdés, de az biztos, hogy eddíg sokan azért vettek Applet-t, mert más volt. Most ezt veszíti el, és belép egy olyan piaci szegmensbe, ahol egy lesz a sok közt, óriási konkurenciával. Szerintem ezért kockázatos a döntés.
  • [Jakuza]
    #34
    Rendben.Bar szerintem az Apple ezen lepessel megasta a sajat sirjat.
    Nem csodalkoznek azon, ha mondjuk 10 ev mulva ugy emlekeznenk ra, mint pl az Amigara a 90es evek vegen.
  • Le Kurde
    #33
    maradjunk ennyiben!
  • [Jakuza]
    #32
    En ebben azert ketelkedem.
    A MACes regebbi programok, amik nem az x86os architekturara epultek emulaciot fognak igenyelni. S mint tudjuk az zabalja az eroforrasokat.
    Ketlem, hogy megtehetnek azt, amit a regi felhasznalok megszoktak egyszeruen sutba hajithatnak.
    Mar maga ez a teny kompromisszumokat igenyel.
    De majd meglatjuk mi sul ki a dologbol.
  • Le Kurde
    #31
    Szerintem elég valószínű amúgy, hogy a gép működésében konkrétan nem lesz majd megfigyelhető teljesítmény-visszaesés, azért nem teljesen hülye az Apple sem, egész biztosan szénné tesztelték már a Pentium M-et a tigriskéjükkel és a többi vasukkal. Az egyszeri vásárló meg magasan tesz rá, hogy az IBM, az AMD vagy éppen az Intel gyártja azt a központi egységet, amelyik a gépét hajtja. A Mac-vásárlók meg tudomásom szerint nem hardverbuzik, akik személyes sértésnek vennék, hogy most nem AMD van, hanem Intel. Számukra ez a gép egyszerű eszköz, amit megszerettek és amihez hozzászoktak. A gép ergonómiailag, kezelhetőségét tekintve a régi marad, és ez itt a lényeg, mert ez garancia a további sikerre az Apple elsődleges felvevőpiacán (gy.k. USA).
  • uniu
    #30
    Sztem az intel egyfajta marketingje ez, amivel a piaci poziciojat probalja tartani, ugy mint nivos procigyarto. El toom kepzelni, hogy igencsak kedvezo ajanlatot kapott a Mac, amugy meg az x86os procik ar/teljesitmeny aranya jobb lehet.
  • arty
    #29
    amugy, nekem a fanszájtos beperelős inteles apple annyira szimpatikus mint szaddám husszein :)

    a butaságot képviseli az egész koncepció.
  • arty
    #28
    a mekeseket hidegen hagyja, hogy mi duruzsol a gépben, a lényeg, hogy ne kelljen a géphez érteni, és szép legyen a felület szoftver és hw oldalról is ;)

    nekik tökmind1, h szar az intel, h esetleg kéőbb is az lesz(lehet h a yonah tényleg frankó lesz), hogy a g5 annyit zabált mint a mosógépe, egyszerűen NEM ÉRDEKLI ŐKET, amig macosx alatt nyomkodhatja a cuccost :)

    az AMDnek jót tett volna egy ilyen szövetség(presztizs), az intelnek halál mind1, egyel több vagy kevesebb megfizetett cégvezetőn már nem sok múlik :)

    remélem buknak mindketten, bár erre 200 forintot nem tennék :D
  • [Jakuza]
    #27
    Varhato volt az hogy nem az AMDnek kevez a mostani idoszak, az erveimet mar leirtam.
    De van itt meg valami, a kozeli idokben kisse elmergesedett a helyzet az Apple es az IBM kozott, es mint tudjuk az IBM most nagyon jo viszonyban all az AMDvel.
    Ez is befolyasohato tenyezo lehetett a dontesben.
    A kerdes az, hogy egyaltalan miert kell az Applenek egy elavult techologiai szarnyvonalat eroltetnie.
    Mindenki tudja, hogy az x86-os architektura nem a jovo zeneje es amelyik gyartohoz partolt, az szinte kizarolag ebben a szegmensben eri el az eredmenyeit.
    Ezzel szamben az IBM mas vonalakra is sokkal jobban koncentralt eddig is.
    Tehat valami suskus lehet a hatterben.
    Persze arrol mi soha sem fogunk semmit megtudni.
    Kerdes, hogy nem e igy keszittik elo az Apple, Intel altali felvasarlasat.
  • acdc
    #26
    Pedig ha amds lenne milyen jót tenne az apple névnek
    lehetne akár isis,iuli,ivia
  • KDOG
    #25
    jádefáj ez a hir az amd örülteknek.
    Én kb ugy vagoyk vele: kit érdekel ? Egyenlöre egy márkát mondtak, még konkrét tipus sincs, nemhogy teljesitmény.

    de hát amd az a király, meg a szuper meg a minden.
    majd egyszer felnötök :)
  • troc
    #24
    ezeken az új Mac-eken is kint lesz/van az "Intel Inside" logó? Az erős libabőr lenne.
  • LaPalma
    #23
    jövendőmondók társasága
  • [Jakuza]
    #22
    Nagyobb marhasag elkoveteset, nem is csinalhatott volna az Apple.Igy gyakorlatilag a mar igy sem kicsi lejton, amin lefele indult a ceg szamithanak a vegleges lecsuszasra, majd a bekebelezesre.
    A miert az Intel kerdesre meg egyertelmu, a valasz.
    A ceg nagyobb mint az AMD annak ellenere, hogy a mostani fejlesztesi eredmenyei, nem erik el az AMD szintjet, sokkal nagyobb erot kepvisel a piacon. (Na persze az mar mas kerdes, hogy mostanaban, hogyan es milyen eszkozokkel probalja elerni, hogy a tortaszeletjeibol kevesebbet vagjanak ki)
    Csakhogy valamit elfelejtett az Apple, az ilyen hazasagoknak soha nincs jo vege, a nagyobb tarsasag , az esetek 99 szazalekaban bekebelezi a kisebb ceget.
    Raadasul van egy masik gyanum, hogy az eddigi Mac-es felhasznalokat nagyon elfogja idegeniteni az uj geptol es a vesztesegtermeles sohasem kifizetodo.
    A cikkel kapcsolatban, meg azt erzem, hogy a cikkiroja meghajlott valamifele behatas alatt.Fogalmazhatjuk rahatasnak, elhajlasnak stb.
    Tobb felteteles modot, mar nem is tehetett volna a cikkbe.
    Na de a lenyeg a lenyeg, szerintem az Apple ketszeresen rosszabul jar ezzel a hazassaggal, mert egy ennyire onelegult, monopolhelyzetre torekedo ceg, mint a hazastarsa megfogja mergezni a mostani idilli legkort, hiszen ha belegondolunk csak egy konkurens volt eddig a szemeben, ami a zsebebol vitte el a beveteleket, tehat itt a legkedvezobb pillanat, hogy ettol a tenyezotol megszabadulhasson.
    Szvsz az Apple az AMDvel jobban jart volna, mert bar annak is vannak a piacon ambicioi, kozel nem olyan szemlelettel vivja a harcat a piacon, mint az Intel. Raadasul kisebb ceg letere a mostani eredmenyei (a fejlesztes teren) elorebb jar az Intel hasonlo termekeinel.
  • Macc
    #21
    jajjdereggelvan meg:)

    do=de
    viszuken = szuken
  • Macc
    #20
    Hat nem tudom hany Mac-es lehet, de sztem azert eleg sokan vagyunk. A PC-k mindig sokkal do sokkal tobben lesznek, csak abbol kell kiindulni, hogy hany olyan ceg van, ahol ezerszam vannak PC munkaallomasok.

    Az en viszuken vett barati koromben 13 Mac-et es 2 PC-t hasznalo van, es egyikukkel sem a Mac-esseg reven ismerkedtem meg, es egyikuket sem en beszeltem ra. (Mondjuk inkabb en kaptam kedvet egyikuktol anno) Ez persze nem jelent semmit, nyilvan kis aranyban fordul elo, de azert egyre tobb ember vesz Mac-et Magyaroszagon is.
  • szgombos
    #19
    A HKEPC szerint az AMD meg fogja venni a powerpc-t.(?!):)
  • Lame
    #18
    Ezzel igy a Mac bukja az egesz egyediseget es csak egy dragabb PC lesz.
    Meresz huzas ...
  • Inquisitor
    #17
    " A Pentium M-ben még 64-bites kiterjesztés sincs,..."
    Még. Azért választottak egy sokadik generációt :)
    Amúgy vicces meddig fejlődik a P3 mag, amíg a P4 egy jó kis zsákutca.
    A MaxOS X86-ról meg annyi bizonyos, hogy a kiszivárgott verzió atomlassú SSE3 utasításkészlet nélkül, ellenben szépen megy már Venice magon is, még ha az nem is Intel. ;)
  • asysoft
    #16
    Nem tudom, de az utóbbi időben egyre több Mac-essel "találkozom" a (hazai) fórumokon, köszönhető ez az OS X-nek, s főképp a Mac Mininek.
  • szgombos
    #15
    Szerintetek hány embernek lehet apple-je magyarországon? (beleértve a patinás darabokat is) ill. hány intel meg AMD-s gép működik jelenleg nálunk?
  • kidintwo3
    #13
    Azért váltott mert elment az esze
  • CyrSyS
    #12
    Intel Rulz
  • Macc
    #11
    meg az utolso PPC szeriabol be kell vasarolni, ha egyszer talan vegre kidobjak a dualmagos dualprocis PM-eket...
  • ddfg
    #10
    Ja, es csatlakozom a kartellszagot erzok tarsasagaba :)
  • ddfg
    #9
    Hat, en azt latom a tesztek alapjan, hogy ha egysegnyinek vesszuk az orajelet, akkor az AMD processzorok gyorsabbak, sokkal kevesebb hot termelnek. Ezek utan mondd, hogy AMD-fan vagyok, ha az, hogy a tesztek alapjan dontok vmi mellett, ezt jelenti, akkor igen, AMD-fan vagyok. Az, hogy Steve Jobs az Intel mellett dontott, _VELEMENYEM_ szerint helytelen, de az o dontese volt az o cegerol, legyen neki igaza. Ettol fuggetlenul, biztos, hogy az Intel jelenlegi processzorkinalatabol keszult apple gepekre nem vagyok kivancsi, amig nem bizonyitanak.
  • Le Kurde
    #8
    Kartell-szagot érzek. Jobs-nak kéne szólni, hogy van Turion is, ha már annyira Watt-hajhászok lettünk hirtelen.

    Nem úgy volt amúgy, hogy a Mac-ekbe a Pentium 4-ek x86-64-es variánsait akarták beültetni? A Pentium M-ben még 64-bites kiterjesztés sincs, nem visszalépés ez? Dehogynem.
  • NEXUS6
    #7
    "Neki es tanacsado csoportjanak jonehany munkaoraja benne van a dontesben."
    Sajnos ez nem biztosítja azt, hogy a döntés helyes is lesz!
    "Mindezeket figyelembe veve elkepzelhetonek tartom, hogy nagyobb ralatasa van a temara, es sajat termekpolitikajukra mint Neked."
    Ahogy egy elég magasbeosztású főnököm a közelmúltban nagyon önkritikusan megjegyezte: a főnöknek amellett hogy magasabbról, nagyobb rálátása van a dolgokra, homályosabban is látja azokat!


    "Arad a hozzaszolasodbol az AMD-fan sertett onerzete...."
    Életemben nem volt AMD procim !!!

    "Kihuzta o mar parszor az Apple-t a szarbol ugyhogy en derulato vagyok a Mac-as jovot illetoen."
    Mi bajunk történhet, hiszen már száz millió éve mi vagyunk a Föld urai!!!!! - Mondta a dinoszaurusz a meteorok miatt aggodalmaskodó társának
  • matrac
    #6
    Steve olyan dontest ele kerult amin a penze, a cege jovoje mulik. Targyalasokat folytatott az Intellel illetve az AMD -vel. Tervezget a Yonah kodnevu processzorral. Neki es tanacsado csoportjanak jonehany munkaoraja benne van a dontesben. Mindezeket figyelembe veve elkepzelhetonek tartom, hogy nagyobb ralatasa van a temara, es sajat termekpolitikajukra mint Neked.

    A hutlensegrol annyit, hogy nagy valoszinuseggel kenyszerbol valtottak (azaz igazabol a ppc proci a hutlen )

    Arad a hozzaszolasodbol az AMD-fan sertett onerzete, de ennek heveben kisse eros dolgokat vagsz Steve fejehez. Kihuzta o mar parszor az Apple-t a szarbol ugyhogy en derulato vagyok a Mac-as jovot illetoen.
  • NEXUS6
    #5
    Hahahhahahaha;))))
    Ekkorát régen nevettem;)

    Ez a Jobs lassan lekőrözi a Balmellet! Ekkora kampózást még életemben nem hallottam.
    Össze kéne számolni a ha-kat, a talán-okat, meg a várhatóan-okat, amik az intel mellet szólnak szembeállítva olyan apróságokkal az AMD részéről:
    1. Alacsonyabb órajel -> alacsonyabb fogyasztás -> olcsóbb hűtés
    2. Magasabb teljesítmény
    3. Kedvezőbb ár/teljesítmény arány
    4. saját fejélesztésű 64 bites megoldás
    stb.

    És akkor még a hűtlenül faképnél hagyott PPC/cell architektúráról még nem is beszéltünk! (Az x86-hoz képest esetenként 20-30X-os multimédiás teljesítmény!)

    Most az a baja, hogy az AMD kisebb cég mint az Intel? Miért az nem zavarja, hogy az Apple a tökéig sem ér az M$-nek?

    Két dolgot látok, vagy ügyesebb hazudozónak hiszi magát ez a Steve fiú mint amekkora valójában. Vagy ami rosszabb, tényleg komolyan gondolja ezeket.

    Szegény Apple, szegény macis társadalom!


  • MiZo@game
    #4
    elolvastam, egyébként felfogtam a cikk lényegét, de akkor is, ha jelenleg a minél alacsonyabb fogyasztás lesz a fő célpont, szerény véleményem szerint ez is csak ideiglenes lesz, utána újból a nagyobb teljesítmény elérése lesz a cél...
  • faz
    #3
    "...nem magyarázat arra, hogy miért esett ki az AMD, hiszen ők azok, akik szupergyors processzorokat kínálnak..."

    "...az ilyen megjelenéshez pedig minél alacsonyabb áramfelvételű chipekre van szükség..."

    Cikket elolvas aztán ír.
  • Andris
    #2
    Hát igen. A Machintosh gépek a teljesítményükkel, és talán a dizájnal hódítottak eddig. De mivel már a G5-ös PowerPC-ben is elég komoly vízhűtés volt gyárilag, szerintem már azóta érik ez a váltás. Nyilván kisebb ergonómikusabb gépeket akarnak csinálni, és úgy gondolják nem olyan nagy baj, ha veszítenek 1 kis teljesítményt... És talán igazuk is van. Igazából csak a videószerkeztés volt az az ág ahol kellett a nagy teljesítmény, de mosmár az X86 architektúrával is megoldható a realtime HDTV tömörítés, meg hasonlók. Talán igazuk van, hogy kb. mostantól már nem az jelenti a nagy előnyt, ha gyorsabb egy gép, hanem ha halk+kicsi+keveset fogyaszt+olcsóbb.
  • MiZo@game
    #1
    szerintem a teljesítmény marad a fő szempont, mivel gyorsabb processzorral gyorsabb az adatfeldolgozás is..