339
Visual Basic Programozás, segítsetek nekem
  • blackgamer
    olvasom softwareonline.hu-t, erre ezt látom
    Minden cikk ingyenesen elolvasható!
    ez nagyon király, használjátok ki! én annó tíz-ezreket fizettem a könyvért és a cd-ért
    kezdők, haladók, mindenkinek csak ajánlani tudom!
  • SaintSavin
    Szerintem ne generálj hibaüzenetet, mert felesleges, írd át a pontot vesszőre autómatikusan. Keresed az adott karaktert a sztringben és ha találtál, akkor csere.
  • szaki
    hi mindenkinek
    van egy kis gond, ha lennétek szívesek segíteni
    egy kis miniprg-ra volna szükségem, amiben megjelenne egy ablak, de ha kell a hide-al egy programozási sorban el is tűnne, mert olykor látnom is kellene és olykor meg nem is kellene, hogy megjelenjen
    felraktam a visbas 6 enterprise-t, de biztosan jó lenne az alap 6-os is, de 2 napja keresek a neten olyan utasítássort, amiben a következőt szeretném, de vagy jóval többet tud és sajnos nem tudom mit vehetek ki belőle és mit nem, de sajnos ilyesmi nincs
    tehát megjelent egy ablak (ha úgy akarom, most igen) és nézzem meg, hogy a D:\ meghajtón (programsorok közt $-ként pl. d:, amit bármelyik meghajtóra kitudok cserélni, és nézze meg a drive teljes helyét, a foglalt és szabad helyét, majd rakja el mondjuk egy $-ben lévő file-ba egy adott útvonalra, amit, ha elhagyok akkor a futtatási exe-e mellé, a forrás file-t meg innen kitörlöm, mert csak a javításokhoz kell majd.
    Egy külső program hívná meg ezt az exe prg-ot, lementi az adatfile-t, amiben a fent leírt 3 sor van, majd be is záródik, de ha kell legyen benne 1 sor, ami nem engedi a bezárást egy ' -jel után megjegyzéssel.
    sima basic-ben szerintem 6-8 sor, de ez a fránya visual basic viccelődik velem, mert alapban nincs a 6-osban egy egyszerű file létezés lekérési, mindegy.

előre is köszi a segítségeteket, további jó visual basicozást, hi
  • hinar
    Irtam egy kis számoló progit.A számokat meglehet adni tizedes vesszővel, de ha az értéket tizedes ponttal adom meg akkor a műveletett nem csinálja meg. Egy hiba üzetet falat szeretnék csinálni, ha tizepes ponttal adom meg a számokat, akkor jelenlen meg egy üzenet, hogy csak mondjuk tizedes vesszőt lehet használni.

Hogyan lehet ezt megcsinálni? A pontot nem tudom hogy kell megadni,hogy hibát megcsinálja?

Tudok erre valami okosságot mondani?
  • hinar
    Hogyan lehet adatokat (textbox) exportálni excelbe (.xls kiterjesztés)?
    Hol lehet valami okoságot találni erre a megoldásra?
  • dalee
    Az előbb nem VNA, természetesen VBA for Excel
  • dalee
    Sziasztik!
    VNA for Excel!

Hogan lehet programozottan beállítani a nyomtatási területet, illetve a lapok méretét?
    A nyomtatási terület beállítása elvileg:
    ActiveSheet.PageSetup.PrintArea = "$A$3:$J$118"
    De a "$A$3:$J$118" értéket nekem kellene különböző paraméterektől függően váltroztatni, nem pedig fixen beíni.
    Az oldaltöréseket pedig:
    Set ActiveSheet.HPageBreaks(9).Location = Range("A36")
    Set ActiveSheet.VPageBreaks(1).Location = Range("H1")
    lehet állítani, de itt sem tudom a Range tartományt, hogy tudnám leprogramozni (sztrinhként nem fogadja elk a "A31"-et, illetve bonyolult is lenne az oszlopoka, monjuk a FG19-et kiszámolni, hogy az
    154.-ik oszlop
    Help!
  • Roll
    Srácok, kérnek tőlem egy másik megoldást is a letiltásra. Hogy lehet eltüntetni menüpontokat és gombokat a wordben?
    Köszi előre is a segítséget!
  • Roll
    Ennyivel le is tiltja a Mentés másként gombot, és kiírja, hogy Hehe! ??
  • Dj Faustus #170
    Google: "disable save" "visual basic" kulcsszavakra:
    Sub FileSaveAs()
    MsgBox "Hehe!"
    End Sub

http://www.xtremevbtalk.com/showthread.php?t=102573

Ebből már könnyen kitalálható a mentés és a nyomtatás letiltása...
  • Roll
    Valaki hozzáértő légyszi segítsen nekem!

A következő a helyzet, szakdogámat addig nem fogadja el tanár, míg nem csapok hozzá egy "általam" írt makróvírust, és nekem ehhez lövésem sincs.
    Valaki tud segíteni nekem, egy olyan ártalmatlan word makróvírus létrehozásában, ami letiltja a pl. a mentés és nyomtatás gombokat, és nem fertőzi meg a normal.dot-ot, és nincs benne szaporító rutin? Elég égető a helyzet, maga a program tanár szerint 6-8 sor.
  • rushman
    az első kérdést nem értem
  • rushman
    on error goto errhan
    Do While vonalszam > 156
    MsgBox ("A vonalszám maximum 155 lehet")
    vonalszam = InputBox("Melyik vonal sebességét alakítsuk át? Kilépés=k")
    If vonalszam = "k" Then
    Exit Sub
    End If
    Loop

Workbooks.Open Filename:="C:\Sebesség\Állandó.xls"
    ActiveWindow.ScrollWorkbookTabs Position:=xlFirst
    Sheets(vonalszam + ".").Select

exit sub
    errhan:
    if err.number = 1004 then
    'a fájl nem létezik
    end if
  • kupa
    sziasztok!Szeretném a segítségeteket kérni.Egy cella értékétől függően szeretnék behívni egy másik excel táblát,ami 1.-156.-ig tartalmaz lapokat,de azonban nem folytatólagosan,vannak közte hézagok.Az lenne a kérdésem,hogy a fájl megnyítása elött hogy tudok meggyőzödni,létezik-e az adott munkalap.A forrás jelenleg így néz ki:

Do While vonalszam > 156
    MsgBox ("A vonalszám maximum 155 lehet")
    vonalszam = InputBox("Melyik vonal sebességét alakítsuk át? Kilépés=k")
    If vonalszam = "k" Then
    Exit Sub
    End If
    Loop

Workbooks.Open Filename:="C:\Sebesség\Állandó.xls"
    ActiveWindow.ScrollWorkbookTabs Position:=xlFirst
    Sheets(vonalszam + ".").Select

Még egy kérdés,hogy tudom lekérdezni egy fájl meglétét behívás elött,hogy létezik vagy sem?

Köszönöm a segítséget
  • Dj Faustus #165
    Algoritmus:
    Kettesből tízesbe (egész számot feltételezve):
    1. Vedd a bináris szám n. (utolsó) számjegyét, és szorozd meg eggyel (2^(n-n) = 2^0).
    2. Vedd a bináris szám n-1. (utolsó előtti) számjegyét, és szorozd meg kettővel (2^(n-(n-1)) = 2^1).
    3. Vedd a bináris szám n-2. számjegyét és szorozd meg néggyel (2^(n-(n-2)) = 2^2).
    .
    .
    .
    n-1. Vedd a bináris szám második számjegyét és szorozd meg 2^(n-2)-el.
    n.: Vedd a bináris szám első számjegyét és szorozd meg 2^(n-1)-el.
    Az n a bináris szám számjegyeinek száma.
  • gotchaaa
    Sziasztok! Készítettem Visual Basic programmal egy egyszerű, négy alapműveletess számológépet. Szeretném megoldani a kettes és tizes számrendszer közötti váltást. Tud valaki ebben segíteni?
  • hinar
    Hol lehet Excel programozásró info találni.Lehetőleg magyar oldalra gondoltam.
  • Skatey26
    Hahó! tudna vki segíteni? Nekem a vb 101 kéne, igaz van jobb is, de nekem akkkor is az kell. honnan tudnám letölteni?
  • ATi0021
    Helló!
    Lenne egy nagy problémám. Kaptunk egy házi feladatot Visual Basic-el kapcsolatba, de nem tudom megcsinálni. A feladat: "Írj programot amely kiszámítja két szám legnagyobb közös osztóját és legkisebb közös többszörösét." Ha valaki tudja ennek az algoritmusát akkor kérem segítsen. Előre is köszönök minden segítséget.
  • hinar
    Ez a könyvnincs me valaminek elektronikus formában?
  • alakulat
    hi

hol lehet találni VB 6.0-val irt programokat vagy program részleteket vagy olyan dolgokat ami segithet egy szakdolgozatban???
  • kisviku
    Köszönet érte.Tényleg úgy van ahogy mondod (írod).
    Az igazság, hogy nem én programozok VB-ben, hanem az apám, csak Ő meg az internetes fórumozást nem tudja használni...
    Időközben úgy néz ki megoldódott.Valami VB tippek és trükkök könyvben leltem rá a megoldásra.
    A kérdésem azért volt zavaros, mert én nem értek a VB-hez, bár annyira belemélyültem a múltkor, hogy megértettem.

Tehát adott egy progi, ami használ a futás közben egy .mdb fájlt és amikor összepakoltam a P&D wizard-dal, majd letelepítettem, a progi mindig abban a könyvtárban kereste az .mdb fájlt, amiben a fejlesztőgépen van.Tehát ott, ahol a teljes Visual Studio+a progi összes része( formok,stb telepítve/tárolva van).Namost két gép van itthon, az enyémen nincs semmi, ezen tesztelem a telepítést+az indulást.

Most már úgy néz ki megy, csak erre a fránya scriptre nem jöttem rá: App.Patch

Köszönöm mégegyszer.Nem sok VB-s ír egyébként ide az SG-re, de örülök, hogy még vannak.
  • SaintSavin
    Kissé zavaros a kérdés megfogalmazása, de ha jól hámozom ki, akkor kérdésedben benne a megoldás.
    Ha telepítéstől függetlenül szeretnéd elérni mindig ugyanazt a külső állományt, akkor használj abszolút útvonalmegadást. (Gondolom ez egy hálózati hely lesz.)
    Ha mindig másikat szeretnél használni, (sajátmép egy könyvtára) relatív hivatkozás kell. App.Patch +"\adatok\data.mdb" Ez a programod könyvtára alatt lévő adatok könyvtárban lévő fájlra hivatkozik.
  • kisviku
    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem VB6-al kapcsolatban.Az a lényeg, hogy van egy tervező program, ami egy külső .mdb (Access adatbázis) fájlt használ.A progi szépen fut azon a gépen, ahol az egész VB fejlesztőkörnyezet telepítve van, plusz ahol a program található.Amikor elindul a program, hivatkozik erre a külső .mdb fájlra, amit használ.De ha én szeretném egy másik, teljesen független gépen futtatni, akkor MINDIG UGYANARRA AZ ELÉRÉSI ÚTRA HIVATKOZIK, ami meg van neki adva.Tehát, ha már másik könyvtárban helyezkedik el, mint a megadott, akkor nem találja az adatbázis fájlt.
    Hogy összefoglaljam: telepítem a programot, el is indulna, de mivel a felhasználó a telepítéskor más helyet, más könyvtárat ad meg, a program nem éri el a külső fájlt.
    Próbálok olyanon gondolkodni, mint a webfejlesztésben az abszolút és relatív hivatkozás.
    Hogyan lehetne megcsinálni itt a VB6-ban, hogy teljesen mindegy, hová telepítem a progit, az mindig megtalálja a külső adat fájlt és elérje?
    Vagy esetleg be kell ágyaznom, hogy egyáltalán ne legyen külső fájl?
    Vagy ezt az install-készítőben (Inno Setup) kéne meghatároznom?
    Kérlek segítsetek, mert ez az egyedüli problémám, egyébként működne.
    Ha van megoldás, várom válszotokat a [email protected] címre vagy ide a fórumba.
    Köszönöm.
  • gaalgergely
    huha, de latogatott ez a forum...koszi a sok valaszt :)
  • gaalgergely
    haliho
    egy magazinbol megvan nekem a visual basic 2005 express edition beta cd-n,
    s kellene regisztralni, hogy tovabb mukodjon....nincs netem, s a konyvtarbol, ahonnet netezem le van butitva az ie hogy a hekkeres oldalakra ne menjen fel,
    szal.....kellene egy regisztracios kulcs.....kiraly lenne, ha valaki segitene.
    elore is koszi minden infoert.
  • szasza_1
    A blockinput winapi fügvénnyel az a baj, hogy ha megnyillik egy új ablak, akkor újra használható lesz az egér. És pont egy új ablak vezérléséhez kellene.
  • szasza_1
    Lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehet (gondolom winAPI-val) azt megoldani, hogy ha az egeret mozgatják, akkor a képen ne mozogjon a cursor. (VB6-ban)
  • SaintSavin
    És nekem is egy exceles kérdésem lenne. Nem túl bonyi, de most sajnos elakadtam, és se könyv nincs a közelembe, + a progiból hiányzik a help is :(((.
    Szóval vb6ban szeretnék egy adott excelfile celláiből a tartalmat kiolvasni. Hogyan lehetséges ez?
  • MartinIsti
    Sziasztok!

Excel-es makrókat próbálgatok mostanában írogatni, és lenne egy átfogó kérdésem, hogy miként lehet az egyes Excel táblák határait megállapítani? Érthetőbben kifejezve: az adott munkalapon szereplő táblázat hány soros és hány oszlopos? Ez ugye ránézésre simán megy, de ha automatizálni akarom a folyamatot, akkor már gondban vagyok, mert makrórögzítés révén nem tudom kisilabizálni a dolgot. Ezenkívül van valamilyen függvény vagy utasítás, amely megállapítja, hogy az adott fájl hány munkalapból áll?

Ha nem teljesen világos a kérdésem, szívesen leírom a segíteni szándékozó kedves emberkének, mi is a pontos feladat, aminek a részeként ezek kellenek.

Köszi!
  • szasza_1
    Helló!
    Az is megoldás lehetne, ha a MSDV tulajdonság ablakában található gombokat használnám. De ehhez valahogy meg kellene oldani, hogy a fx.ShowPropPage hWnd módón meghívott ablaknak ne legyen kerete, és meghatározott helyen jelenjen meg, akár formon belül, de az sem baj, ha csak simán nincs kerete. Egy formból lehet állítani egy másiknak a kinézetét? Legalább ha csak a helyzetét lehetne állítani, és a fölösleges részeket kitakarni, az is már jó lenne. Ezeknek a tulajdonság lapoknak mindig több füle van, és jó lenne, ha csak az általam kiválasztott jelenne meg.
    A másik, hogy WinAPI függvényekkel lehet valahogy vezérelni egy olyan formot, amit nem látok?

Előre is köszi a segítséget!
  • SaintSavin
    Megint egy kérdésem lenne, nem túl bonyi, de sajnos nincs helpem a vb6hoz :(.
    Hogy tudom a commondialog ablakot testreszabni és a felhasználói beállításokat visszanyerni?
    Konkrétan: Priner ablakról lenne szó, és szeretném, ha csak a nyomtatót lehetne kiválasztani a többi beállításra nincs szükség, eseteleg a példányszám. Olvastam valahol, hogy a commondialog1.flag -val lehet beállítani, de hiába irkáltam oda a változókat semmi hatása nem volt. (valami hasonlók voltak, hogy cd1DPNoFilePrint, vagy valami hasonlók :) )
    A másik, ha a felhasználó kiválaszt egy nyomtatót, hogy tudom beállítani, hogy ezek után oda történjen a nyomtatás?
  • szasza_1
    Meg sikrült csinálnom, hogy a videó a formon legyen. Már csak abban kellene segítség, hogy ezt hogy lehetne használni VB6 alatt: http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/directshow/htm/iamexttransportinterface.asp .

Előre is köszi!
  • nf1
    nekem 1 millió forint kell, thx
  • krisz0s2tiánka
    Kéne egy vba kód amivel képet tudok mozgatni a képernyőn.
  • szasza_1
    Valaki...lécci...
  • szasza_1
    Odáig sikerült eljutnom, hogy ha létrehozok egy ilyent: Dim cam_kont As VBVideoControl vagy Dim cam_kont As CameraControlInfo, de ezek nem akartak működni, és az MSDN-en sem találtam leírást. De viszont találtam olyant, hogy IAMExtTransport a DirectShow Interface-k között (http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/directshow/htm/iamexttransportinterface.asp) de ezt nem tudom, hogy hogy kell használni.
    Van ötletetek?
  • szasza_1
    Helló mindenkinek!

Lenne pár kérdésem VB6-al kapcsolatban. Az egyik az lenne, hogy felépítettem egy gráfot directshow filterekből, amiben van egy Video Renderer. Amikor futtatom a gráfot, akkor a videó külön ablakban jelenik meg. Hogy lehetne ezt rátenni a formra?
    A másik kérdésem az lenne, hogy hogy lehet a Microsoft DV and VCR filter tulajdonságait állítani? A tulajdonság ablakot meg tudom nyitni, és az ott található gombokkal tudom vezérelni a kamerát. Hogy lehetne ezt megcsinálni anélkül az ablak nélkül, forráskódból? Egyáltalán a filterek tulajdonságait hogy lehet állítani programból?

Előre is köszi a segítséget!
  • SaintSavin
    Lehetséges valahogy, hogy a VB5 vagy 6ban írt programom átkonvertáljam VB2005be?
    Mármint arra gondolok, hogy ne kelljen már újra írnom.
    Beolvasni próbáltam de nem ment.
  • rushman
    álatlánosan vagy célirányosan? Ez így elég pongyola...
    Ha VB akkor pár sorral lejjebb írtam egy linket