339
Visual Basic Programozás, segítsetek nekem
  • zsotesz
    Hi!

Valaki ismeri/olvasta a Visual Basic 6 kék könyvet. Csak azért kérdezem mert most próbálom tanulni ezt a programozást. Viszont már az első programot sem sikerül megcsinálni, úgy érzem mintha nem volna minden leírva meg egy két dolog megmagyarázása kimaradt volna.
  • daxan
    Sziasztok! Kaptam egy házi feladatot, amit VB-ben kellene megoldani. Az a feladat, hogy rekurzió segítségével készítsem el a Leibniz-féle sort. A baj az, hogy fogalmam sincs, hogyan kell ezt megírni. Tudnátok segíteni?
  •  castor
    Sziasztok! Ezt a feladatot hogyan hoznátok össze? Mindenféle segítséget szívesen vennék!

Keressük meg az első ötjegyu prímszámot! (A program legyen könnyen átalakítható úgy, hogy pl. az első háromjegyu vagy nyolcjegyu prímszámot lehessen megkeresni vele!)
  • ttlala
    'random-szám generátor inicializálás
    Randomize()
    ' Generáljuk a számot 0 és N között.
    Dim szam As Integer = CInt(Int((N * Rnd())))

Ezután hivatkozol a tömböd(szam) adik elemére.
  • ttlala
    Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy VS 2005 Visual Basic-ből hogyan érem el egy Access adatbázis egy táblájának valamely mezőjének "cím" tulajdonságát?
    Tables(1).Columns(1).Caption a mező nevét adja, nem a címét.

Accessben tábla tervezőnézetben van egy olyan mező, hogy "cím". Azt szeretném elérni, hogy a felhasználó ne azt lássa pl.: hogy "ID", hanem azt hogy "Azonosító". Segítségeteket előre is köszönöm!
  • dd86
    Üdv Mindenkinek!Egy kis segítségre lenne szükségem, van egy N elemű integer típusú tömböm és ebből szeretnék véletlenszerűen kiválasztatni egy elemet,légyszi segítsetek!Köszönöm előre is!
  • rajmaster
    Sziaztok!

Hogy tudom egy picturebox hátterét átlátszóvá tenni, úgy hogy ami a képen átlátszó, az valóban átlátszó legyen? Ha a backcolort transparentre állítom, csak a form1 színét veszi át, és a mögötte levő gombok és más pictureboxokat nem mutatja.

Bocsi ha furán írtam le, és köszi előre a választ:D
  • hinar
    Van egy régi könyv amiben megvan.Próbáld megszerezni.
    A könyv címe: Programozzunk Visual Basic-be.A cd-rajta van.
    Könyv
  • treehill
    Hello.Van egy programozás feladatom és sajnos nagyon nehezen megy az elkészítéése.A legföbb bajom hogy integrálni kell holott még nem tanultam és az elvet sem tudom.
    A feladatom a következő:Feladat

Az elv hozzá:Elv

A 3as lenne az enyém.
    Már a struktúra is nagy segítség lenne.Előre is köszönöm a válaszokat.
  • Easy Rider
    természetesen a pontosvesszőket hagyd el :$ ;)
  • Easy Rider
    If menugomb.Key = ConsoleKey.F2 Then

Try

Dim gameRules As StreamReader = New StreamReader("jatekszabaly.txt");
    Dim line As String

Do
    line = gameRules.ReadLine();
    Console.WriteLine(line);
    Loop Until line Is Nothing
    gameRules.Close();

Catch e As Exception

Console.Write("Something went really baaaaad : ");
    Console.WriteLine(e.Message);

End Try

End If
  • Nickn4me
    Hello all!

Még kezdő vagyok a témában, mer suliba tanuljuk, de elkezdett érdekelni a téma, és poénból nekiálltam egy játékot írni(Console aplication-be) csak van egy kis problémám:D van egy rész a programban, amikor egy jatekszbaly.txt-ből kiírja az adatokat, de ezt egy ciklusba tettem, és amikor újra be akarnék lépni a ciklusba, akk azt írja, h a jatekszabaly,txt-t már használja egy program.

If menugomb.Key = ConsoleKey.F2 Then
    Dim jateksz1 As New IO.FileStream("jatekszabaly.txt", IO.FileMode.Open)
    Dim jateksz2 As New IO.StreamReader(jateksz1)
    Do While jateksz2.EndOfStream = False
    dim p as string
    p = jateksz2.ReadLine()
    Console.WriteLine(p)
    Loop
    End If

Vmi ilyesmi lenne, csak ez benn van egy ciklusban. Az érdekelne, h nincs-e egy olyan parancs, hogy miután ezt beolvasta és kiírta, utána kilépjen a jatekszabaly.txt-ből és ha újra a ciklusba lépne, újra be tudná olvasni.

Köszi:Nick
  • gergely1991
    Access is tartalmaz makrót mely a visual basic-ben meglehet írni..
  • Bazsee1989
    Sziasztok!

Visual Basicban egy pizzarendelő progi megírását kaptam házinak. A program egy része működik addig hogy 1 féle pizzából akármennyi mennyiséget + tudok rendelni viszont ha több pizzából akarok rendelni akkor hibát ír ki és nem számol. ezt a kódot írtam be: Label6(ahova az összeget írja majd)= Text1(adott pizza db) * 600(az ára) idáig működik. viszont van egy text 2->750ft + egy Text3 ->900ft-os adott mennyiségű pizza. Ezeket szeretném összekapcsolni hogy mindegyikből lehessen egyszerre rendelni akármennyit.

Köszi Szépen előre is
  • Wittmann13
    Na,ebben azért nem lennék ennyire biztos.... :D
  • Evin
    Ha jó helyen kérdeznéd, biztos. Csak az Access-nek semmi köze a VB-hez!
  • Wittmann13
    Sziasztok!

Access-ben tudna vki segiteni egy kicsit?
  • Antiga
    megnéztem a wavos lesz az jóval egyszerűbb, viszont nem lehetne úgy megbazerálni hogy egy klikkre pl ? vagy csak vegyem le az elejéről a Sub-os sort
  • Antiga
    köszi :)
    közben böngészgettem a témában egy ilyet találtam :

Private Sub Button4_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button4.Click
    Dim myplayer As New SoundPlayer("C:\hangok\hang")
    myplayer.Play()
    End Sub

de ez bibidzik, mert wavot nem szeretne ...

valamit :

Imports System.Media
    Imports System.IO

Public Class Form1

Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
    'Streamből
    Dim stream As New FileStream("C:\mydir\mywav.wav", FileMode.Open)
    Dim smyplayer As New SoundPlayer(stream)
    smyplayer.Play()
    stream.Close()

'Direkt fájlútvonal
    Dim myplayer As New SoundPlayer("C:\mydir\mywav.wav")
    myplayer.Play()
    End Sub
    End Class

ehhez nem értek, legalábbis a streamhoz nem, az milyen elmagyarázná valaki ?
  • Dj Faustus #280
    Hangok lejátszása Visual Basicben
    MP3 lejátszása Visual Basicben
  • Antiga
    szóval*
  • Antiga
    Na arcok most egy stratégia játékot kezdtünk el készíteni, hangok meg minden lesz benne. Ehhez kéne segítség, ugyanis mp3 formátumú hangok vannak hozzá (konvertálás nem akadály) sóval azt szeretném, megtudni, hogy hangfájlokat hogyan lehet beolvastatni ?
  • Easy Rider
    És mennyit fizetsz érte?
  • Eastone01
    Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni olyan emberektől akik értenek a VISUAL C# -hoz, mert kéne csinálnon egy beadandó feladatot, de nekem a programzás nem az erősségem. Álítólag nem egy bonyolult feladat, egy hozzáértő 10-15perc alatt meg tudja csinálni. Aki tud kérem segitsen nagyon fontos lenne.
    Előre is köszönöm!
    [email protected]
  • Easy Rider
    autorun.inf
  • Cumiii
    Üdv srácok kellene nekem egy kis help egy parancsban a problémám az lenne h akarok csinálni egy dvdt amin volna egy VB file és a dvdröl futtatna egy két filet de nem tom a változot h mivel lehet ezt megadni szal pls help mondjuk ha a dvdn van egy mappa xy néven és egy file xy.exe néven előre is köszi
  • Szusz123
    Hmmm...igazad van.
    Közben kipattant 1 újabb (körülményes, de lehet, hogy eddigi legjobb) megoldás.

Private Sub Command2_Click()
    Label1 = ("27 / 7 / 2009" > (Now)) = "0 év" Or Label1 = ("27/07/2009" = (Now)) = "1 év"
    End Sub

[Csak nem működik xÐ :S] <- Próbálok javítani még rajta, valami nem oké, mert mindig ezt kapom: False
  • gabor789
    Na, vmi olyasmit hámoztam ki, hogy az évnél a fordulópont mindig január 1 és nem az, hogy eltelt e az 1 év... tehát nem a mai napot tekinti fordulópontnak...
    próbáld ki:

"2008/12/31" = 1 év
    "2009/01/01" = 0 év

szerintem osszad az eltelt napokat 365,5-el és a maradékot dobd a csába... :):) én ezt csinálnámmm
  • Szusz123
    Hálás lennék. Mert nem nagyon akar sikerülni.
  • gabor789
    Ha gondolod holnap segitek, most lépek mert 4 kor kelés...
    mindenkinek szép estét...
  • gabor789
    Tanácsot kérnék...
    Hálozatban vannak a gépek... A-ember megnyitja mondjuk irásra az < adatok.txt > filét...
    A filét lock-al lezártam az irás idejére...

B-ember szintén megakarja nyitni mondjuk olvasásra..

Kérdés mi történik B-embernél???

a progi várakozik az unlockra, majd utánna olvassa?
    a progi hibával leáll....
  • Szusz123
    Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Sokat segítettetek. Sikerül elkészítenem és már csak 1 apró finomság hiányzik.

Private Sub Command1_Click()
    Label1 = DateDiff("m", "22/08/2008", (Now)) & " Hónap"
    End Sub

Private Sub Command2_Click()
    Label1 = DateDiff("yyyy", "22/08/2008", (Now)) & " Év"
    End Sub

Private Sub Command3_Click()
    Label1 = DateDiff("d", "22/08/2008", (Now)) & " Nap"
    End Sub

Private Sub Form_Load()
    Label1 = DateDiff("d", "22/08/2008", (Now)) & " Nap"
    End Sub

Rákattintok a Command2-re akkor 1 évet ír..De ez még nincs egy év :S
  • gabor789
    Csinálj a formon mondjuk 3 db. text_ablakot és 1 db. parancs_gombot...
    a parancsgomb clickjéhez ird be:

DATUM_1 = text1.Text ' ide kerül majd a kisebbik dátum
    DATUM_2 = Text2.Text ' ide kerül majd a nagyobbik dátum

For x = 1 To 1000000 ' a két időpont közötti maximális idő napban
    If Str(DateAdd("d", x, DATUM_1)) = DATUM_2 Then Text3.Text = x: Exit Sub
    Next x

End sub

Ha elindítod és az ablakokba beirsz egy-egy dátumot a harmadikba kiirja a két dátum közötti napot...
    Persze átvariálhatod, a text3 lehet label, a command valaminek a része stb...
  • Easy Rider
    MsgBox DateDiff("d", "02/03/2009", "02/05/2009")
    End Sub

A DateDiff függvény első változóját, a d-t a következőkre lehet cserélni:

Év: "yyyy"
    Hónap: "m"
    Hét: "ww"
    Nap: "d"
    Óra: "h"
    Perc: "n"
    Másodperc: "s"

Értelemszerűen az óra, perc, másodperc kombóhoz meg kell adni azokat is :)
  • Szusz123
    Sziasztok!

Lenne 1 óriási kérésem. Először is, nemrég kezdtem el Visual Basic-kel "ismerkedni". Lehet, hogy még korai lenne ilyen feladattal kezdeni, de egy egyszerű progira gondoltam, ami számomra nem egyszerű max számotokra lenne az. Szóval egy olyan progit szeretnék ami annyiból áll, hogy megmutatja, hogy PL: szilveszter óta hány nap telt el[nem mintha nagy szükségem lenne rá, de ez könnyűnek ígérkezett] A gond annyi, hogy el se tudom kezdeni. Próbálkoztam először azzal, hogy 2 időpont között mennyi különbség van:

MsgBox Year(Date) - 2008
    End Sub

és valahogy az előbb említett feladatot szeretném megcsinálni, ha tudtok kérlek segítsetek!
  • gabor789
    Én vb 4-est használok, ha gondolod leírom, hogy tudsz hangeffekteteket a progiba építeni...
  • gabor789
    Sztem megoldható, csak nagyon bonyolult módon.... Egyszerübb ha véletlen elérésü filét használsz szekvenciális helyett...
  • gabor789
    Helyesen:

a = val(Text1.Text)
    b = val(Text2.Text)

c = a + b

a text ablakban levő dolgok alapértelmezésben string-ek, tehát ha számként akarjuk használni, kötelező számmá alakítani...

ezt a val fügvénnyel tudjuk megtenni...
  • Kandurex
    Sziasztok, valaki, ha tud segítsen nekem pls,

tegyük fel, hogy van egy txt fájlom, amibe vannak adatok, és annyit szeretnék, hogy egy bizonyos sort egészítsek ki + szöveggel. pl:

valamiszöveg
    valamiszöveg
    valamiszöveg
    mákos
    valamiszöveg
    valamiszöveg

és mondjuk a "mákos" -hoz fűzök hozzá, hogy tészta :) ...vagy ilyesmi.

Azaz ez kellene végeredménynek a fájlomban

valamiszöveg
    valamiszöveg
    valamiszöveg
    mákostészta
    valamiszöveg
    valamiszöveg

Most én valami huszáros megoldásra gondoltam, nem lenne jó megoldás, ha külön feldolgozásra kerülne a fájl, ugyanis több gigákról van szó :/ :(

előre is köszi a helpet...
  • Antiga
    hálám üldözzön !