Egy liter benzin száz kilométerre

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hi, azt hiszem ti töprengtek, én meg tudnék építeni tuti egy olyan motort elõször egy állványra, majd egy kocsiba, ami benzinbõl 2-3l között fogyaszt 100 km-en 90-100le leadása mellett. sajnos nagyon lassan jön össze a keret rá, ha esetleg vki tudna támogatni zseton, vagy bizonyos alkatrészek formájában kérem irjon vissza a fórumba. egyelõre.
£OOOOOOOOOOOOOO£ 😄DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

atlagember
Ez nem nagy kunszt. Az én trabantom még egy litert sem fogyasztott száz kilométerenként (igaz akkor éppen vontatták).

SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu

jonnie
mármit ilyen autó, és a hozá való tüzelõanyag?
Hol?

Yeltzin
van

Ismersz?? https://www.facebook.com/mickey.startraveller

Nem a levegõ miatt merül az akksi, hanem a levegõben lévõ páratartalom miatt(a viz(nedvesség)),vezeti az áramot és nem a levegõ!
Dj Faustus
"Csak az alkohol helyett írtam. Van olyan jó."
Sõt - ha már a gázoknál tartunk - megemlíthetnénk a biogázt is, ami kinyerhetõ pl a szennyvízbõl, vagy komposztból is. Magas metántartalma van (abban is van hidrogén).

Nalunk is elkezdhetnek szorgalmazni a terjedeset, mert az auto nem kerul gyakorlatilag tobbe, es alacsonyabb az uzemanyagkoltseg. Meg persze a mezogazdasagi kapacitast is lehetne vmi ertelmes celre hasznalni.
Csak az alkohol helyett írtam.
Van olyan jó.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

[NST]Cifu
Az elöbb te ágáltál a fosszilis üzemanyagok ellen, erre most jössz a földgázzal... 😄

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

De akkor már miért nem autógáz?

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

jonnie
Ehhez csak annyit tudok hozzáfûzni hogy itthon mért nincs ilyen?

[NST]Cifu
Már terjed. Azonban a hagyományos benzin üzemû autókban csak 10-15%-os etanol tartalmú üzemanyag tölthetõ, mivel nem erre készítették õket (pl. Braziliában már egy ideje kötelezõ az ilyen üzemanyag, és csak olyan új autót lehet üzembe helyezni, amely fel van készítve a nagyobb százalékú etanol üzemanyagra).

Amúgy lehet szídni az USA-t, de tény, hogy ott is gondolkodnak erõsen ezen - olyannyira, hogy egy lassan 10 éve megy az "E-85" üzemanyag program. Az E-85 85%-ban etanol és 15%-ban benzin, a tervek szerint a közeljövõben csak olyan autót lehet forgalomba hozni, amely képes ilyen üzemanyagot is "megenni". Több info az E-85-rõl.

[NST]Cifu
Akkor legközelebb egy kicsivel bõvebben fesd ki mire gondolsz, mert arra kérdésre, hogy "Tud valaki másmilyen kémiai energiahordozóról?" nekem ezek a feltételek nem voltak evidensek. 😊

jonnie
Mivel hazaértem tudok puskázni akkumulátor ügyben. Szõrszálhasogatás ellensek ne olvassák tovább! <#wink> Az akkumulátoroknál többféle hatásfokot értelmeznek. Van töltési hatásfok, ami ha ügyesek vagyunk megközelítheti a 100%-ot (nem éri el csak megközelíti)Az akkumulátortöltés egy bonyolult dolog (ugye nehéz elhinni), a lényeg az hogy kis árammal kell tölteni ehhez (tehát lassú). Van energia hatásfok, ez a kisütéskor leadott, és a töltéskor fölvett energia hányadosa, ez az akku konstrukciótól függõen 80% köröli. emelett még van egy hatásfok, de az már csak matematika. Az elörededés meg természetes kémiai folyamata a savas ólomakkumulátornak. ebbe nem akarok belemenni mert hosszú.

Mellesleg pont a gazdag olyaj országoknak kéne valami hasonlót kitalálni mertha felmegy annyira az olaj ára akkor õk is szarban lesznek és mivel más bevételi forrásuk nincs így rábaszhatnak õk is...

ONLINE NBA LIGA -> http://nba.net63.net

Abban mi a megvalósíthatatlan hogy napenergiával, neparõmû szerûségekkel nyerik ki a vízbõl a hidrogánt ? Ha jól tudom a hidrogént egész jól lehet tárolni timföldben ha jól emléxem...nemes ecceréggel beocsmiznák a hidrogént mint egy elemet és ezt lehetne szétszórni a vliág minden pontjára benya haleyett...van sok olyan hely a földön ahol nappal 40 fok van árnyékban és egész éveb süt a nap...lehet elég eccerû a látásmódom de csak az kéne hogy valaki nekiálljon...addig szaraxunk amíg megint világválság lesz és 1 liter beny ára több lesz mint egy kiló arany....

ONLINE NBA LIGA -> http://nba.net63.net

Az akkumulátort nem tudom, de a Danielli-elem hatásfoka maximum 50%.
Az ólomakkumulátor elvileg egy teljesen reverzivilis folyamatot használ. De a gyakorlatban idõvel mégis tönkremegy.

jonnie
AZ akksira gondoltam leginkább, de a fizikaórán nekem is azt tanították hogy 100% hatásfok nem igazán vam, késõbb ezt szerkezettanból és autóvillamosságból is megtanultuk. Az akkumulátor önkisülésén pontosítanák: Valóban a belsõ ellenállása süti ki, (és aladályozza meg hogy 100%os legyen a hatásfok) de ebbe a rajta lévõ szennyezõdés és pára jobban segít mint a levegõ.

Mekkora a teljesítménye?
Én most szedtem ki egy 1200W-os porszívómotort, és nem kicsit csodálkoztam, amikor 5V-ról elindult nekem. Mondjuk a forgatónyomatékára nem vagyok ennyire büszke. 😄
De ha lenne egy dupla akkumulátorom, 24V-ról már egész jól pöröghetne.
Persze az aszinkronmotor sokkal jobb megoldás. Az az "igazi" villanymotor. 😊
Mindenesetre jó kis tranzisztoraid lehetnek hozzá. Meg egy szép hûtõbordád. 😄
De városi közlekedésre sokkal jobb, mint a benzin. Csak az a baja az aszinkronmotornak, hogy nem tudod generátorként használni, pedig egy csomó energiát megtakaríthatnál, ha lejtõn lefele tudnád tölteni az akksikat.

Hogyne lehetne 😊
Fûteni lehet 100% hatásfokkal 😊

Mechanikai energia elõállításánál a kezdeti és a végsõ hõmérséklet viszont egyértelmûen meghatározza a hatásfok maximumát.(Termodinamikai elven mûködõ gép esetén)
Csak akkor lehetne 100%, ha a hûtõközeg hõmérséklete 0 K lenne. De az meg nem érhetõ el, mert ahogy csökken a hõmérséklet, csökken a fajhõ is, és ezért egészen kicsi energiabevitel is nagyobb hõmérsékletnövekedést eredményez.

"Az alkohol elégetése sajnos nem túl jó hatásfokú, mert mindenképpen tartalmaz oldott vizet."

Fenet, 1,8-as etanolos kocsival lehet tepni mint allat. Szoval jo hatasfoku az. Az etanol alacsonyabb energiatartalma miatt kicsit tobbet fogyaszt, de igy is olcsobb uzemeltetni, toredeke a CO2 kibocsata a benzinesnek.
ezt az akksira gondolod vagy a hatásfokra?
mert az akksit, azt nem láttam, hogy vki ezt írta volna, hogy a levegõ miatt merül, de ha ígyvan, akkor sorry, leírtam még1x legfeljebb 😊)

jonnie
Ezt mindha én mondtam volna 😊

Valahogy énis így vagyok vele, hiszem, ha látom, mert nekem még úúgy tanították fizikaórán, hogy még 100% se lehet 😊))
Jah még vmi az akksikkal kapcsolatban... a belsõ ellenállásuk meríti, a felhasználással 1ütt, azok az akksik, amik meg használaton kívül vannak (pl.: ki van véve a kocsiból és le van téve vhova, de akár a kocsiban is) azt a levegõ meríti, mert nem a legjobb szigetelõ

jonnie
Személy szerint én se halottam 100%-nál nagyobb, vagy azt jól megközelítõ berendezésrõl, de nem zárkózom el a lehetõségtõl hogy léttezik, ha valaki bebizonyítja a szemem elõtt, akkor lehet hogy elhiszem.

Sziasztok!
Csak 1 vmit kritizálnék az írásokban (mert ugyan nem igazán értek ehhez a témához, de asszem ebben nekem lesz igazam)
hogy a hatásfok soha nem lehet 1 azaz 100% legalábbis én ezt még így tanultam, de javítsatok ki, ha tévedek

jonnie
Tegyük fel hogy egy mai autóba 50-50% arányban benzin, és aceton keveréket öntünk, nem fog az öngyúladási hajlam (az elõgyújtás igény)nagyon elmászni? Mit fog hozzá szólni a gyújtásrendszer, mennyire lesz gyúladóképes az ijen keverék? Ezt kivitelezni szerintem csak a sos sok és drága kísérletezéssel lehet. Mindamellett kérdéses hogy ez e keverék mennyire kezelhetõ biztonságosan?

Ja, és mit szóltok az általam megépített akkumulátoros kocsihoz? Hat darab 12 voltos ,,nagyakksi'' van benn.
Egy aszinkronmotor hajtja a hátsó kerekeket, melyek motorkerékpárból valók. Ezáltal a fékezés,
a szabadon ,,gurulás'', na meg a differenciálmû és a kuplung
funkciója meg van valósítva. Tolatásnál egyelõre a ,,Flinstones'' - módszer mûködik. 😊
A motorhoz szükséges háromfázisú váltóáramot egy ütemadó és tranzisztorok biztosítják.
Az ütemadót egy - a ,,gázpedál''-ra kötött potméter tudja szabályozni.
Az alkohol elégetése sajnos nem túl jó hatásfokú, mert mindenképpen tartalmaz oldott vizet.
A legtöményebb is ,,csak 96%'' lehet, de az már nem éri meg. Szerintem az aceton(CH3-CO-CH3) sokkal jobb,
és egy általam kitalált környezetkímélõ eljárással könnyen elõ is állítható, 100% tisztasággal.
Ki lehet próbálni! kb. fele-fele arányban hozzá kell keverni a benzinhez. Még a kormozása is jóval kisebb lesz...
"Az OK, hogy az alkohol megújuló energiaforrás, de ott meg ugyanott van a CO2,"

Joval kevesebb co2 keletkezik mint benzin eseten. Eleg nagy eselye van, hogy idovel nagyon elterjed az alkohol/benzin hajtasu motor (szemben a csak-benzin hajtasu motorral), mert gyakorlatilag csak elonye van.
Dj Faustus
"Dj Faustus: Ez egyáltalán nem összeesküvés elmélet. Ez tény, hogy annak idelyén Teslanak forradalmi találmányai voltak."
Azt elismerem, hogy Tesla korának jelentõs tudósa, és feltalálója volt, de azt nem, hogy a "semmibõl energiát csináló" illetve "az 1000 % hatásfokú szerkezeteket gyártó" zsenije lenne. Ez azért túlzás... (Óvatosan kell kezelni a róla szóló információkat, pláne Egely György - Tiltott találmányok címû mûvére gondolok).

"A solt-i adó térerõssége egészen Berlinig elér.
Település: Solt
Frekvencia: 540.00 kHz
Teljesítmény: 2 MW
Forrás: Hullámvadász.

"az összes adót minden mûsort digitálisan ráküldenék"
Ez OK is lenne, csak a digitális mûsorszórást a nagy sávszélesség igény miatt nem lehetne közép/hosszúhullámon bonyolítani. Másrészt egy digitális rádió komplikáltabb eszköz mint egy AM.

"Bár mondjuk a hidrogán nem rossz, mert oxigénben elégetve 2700 C-ig hevül."
No igen, csak ezt a magas hõmérsékletet a motorblokk (ha belsõégésû motorba vezetnénk) nemigazán tolerálja. No meg a keletkezõ nagy tisztaságú víz is korrodáló hatású.

Úgy értettem, hogy olyan energiátvitel, amit elõ tudunk állítani.
A hidrogént nagy mennyiségben is elõ tudjuk állítani.
Amiket leírtál azok az etil-alkohol kivételével mind fosszilis tüzelõanyagok.
Az OK, hogy az alkohol megújuló energiaforrás, de ott meg ugyanott van a CO2, és ennyi erõvel akár fát is égethetnénk.

"Azért az a hidrogén-meghajtás nem lenne rossz megoldás, fõleg, ha egybõl vízbõl tudnánk elõállítani. Milyen komoly lenne, évente eccer megtankolni a kocsit ioncserélt desztillált vízzel (karbvantartas végett), és mehetnénk is. Lenne a kocsiban egy teljesen zárt rendszer amihez hozzá se kéne nyúlni. Vízbõl bontja el, vízzé ég el, az égéstermék visszamegy a tartályba (megfelelõ hõcserélés és lecsapatás után)."

Fizika órán nem figyeltél?
A víz bontásához pont annyi energia kell, mint amennyi az égetésekor keletkezik. És ha a veszteségeket hozzáadod, az eredmény kevesebb energia, mint amennyivel indultál.

"Elvben(talán a gyakorlatban is) létezik olyan energiaátalakítási módszer ami 100% környezetbarát és belsõ égés nélkül 400%-os hatásfokon képes mûködni.Pl. a Motorola már mûholdas telókhoz készített ilyen - töltést nem igénylõ - akksit."

Erre nagyon kíváncsi lennék. Link?

jonnie
NEM akarok közözködni, amit tudok leírom amiben nam vagyok biztos abba nem szólok bele v. utánna írom hogy nem biztos. Bocs ha sértõnek találod.

[NST]Cifu
A motor egybe van építve az elektromotorral, a "hátsó" szó tehát tényleg hibás volt.

Viszont ezek szerint most csak arra mész, hogy belém köss ahol csak tudsz?!? <#ravasz1>

jonnie
CSak annyit kötözködnék hogy a "hátsó" elektromos motor is eleöl van és egy bolygómûvön keresztül tud besegíteni a hajtásba (csak a közözködés miatt)A feszültségekbe net tudok belekötni, de a hátsó akksikat emlékeim szerint a generátor/motor tölti, de nem vagyok benne biztos, utánna kell néznem.

[NST]Cifu
Akkor meg minek kérdezted? <#conf><#fejvakaras>

De ha belsõ égésû, akkor már inkább Wankel. A dugattyúk rezgetése rengeteg energiát elvisz.

Cserébe viszont jóval precízebb gyártást és jobb minõségû anyagokat követel meg -> vagyis jóval drágább. A kisrepülõgépekbe szánt wankel-motorok kb. 2x annyiba kerülnek mint dugattyús testvéreik... És azért annyival nem jobbak...

jonnie
Megcsinálta a Merci is, meg néhány japán, (nem akartak kimaradni a buliból), de én azért írtam az opelt, mer ahhoz egy elég jó leírást találtam. Hõszigetelés: a termoszok is jó ideig melegen v. hidegen tartják a bennül lévõ anyagot. Egy Kandós fizikatanár abban tárolja a folyékony nitrogént a szupravezetõ kísérletekhez. Állítólag 2 hétig felhaszbálható marad. (ez nem biztos, lehet hogy rosszul emlékszem az idõtartamra!)És a termosz egy sima hûtõben van. Ha jól emlékszem a felmelegedásrõl nem írtak, de az annyira nem fontos mert csak 300 km-t tudnak egy tankolással megtenni, így egy jobb hõszigeteléssel simán kibírja. (szerintem).

Bocs, én vagyok a hülye, tényleg jobb a diesel hatásfoka, a nagyobb kompresszió miatt.
De ez nem változtat azon, hogy nincs meg 50%.

[NST]Cifu
Tévedés. A Prius hátsó elektromotorja csak akkor termel energiát, ha lassítasz, amúgy az aksikat is a benzinmotor által hajtott generátor tölti (az aksik amúgy a Prius I.-ben 270 voltosak, a Prius II.-ben 500 voltosak).

Ja, vicces.
Gondolom fluid állapotban.
Mert légköri hõmérsékleten a hidrogént nem lehet cseppfolyósítani. És hiába a hõszigetelés, idõvel átmelegszik, ha nincs hûtve.
Nem lehetetlen, a BMW is megcsinálta. Csak sokkal drágább.

Persze, jó hogy nem írtad le az uránt.<#idiota>
Ugyanúgy csak belsõ égésû motorokban használhatók.(Na jó, a szén csak gõzgépben 😊)
Bár mondjuk a hidrogán nem rossz, mert oxigénben elégetve 2700 C-ig hevül. Tehát elméletileg ki lehet belõle hozni 90%-os hatásfokot, sima belsõ égésû motorral.
De ha belsõ égésû, akkor már inkább Wankel. A dugattyúk rezgetése rengeteg energiát elvisz.

jonnie
A priusnak 2 feszültségrendszere van, egy 12V-os, és egy 400V-os (ha nem csal az emlékezetem), a 12 V-os sima denso autógenerátor, a 400 V-os rendszert az elektromos motor tápálja, ha kell tölti a hátsó akksikat, ha kell motorként hajt, az elektromos motor csak besegít a benzinmotornak.

[NST]Cifu
De az alapfelállás része az is, hogy egy belsõégésû motor hajtja a generátort, nem? 😉

jonnie
man hibrid, hanem tüzelõanyagcellás, bocs

jonnie
A hidrogénes hibrid rendszereknél a hidrogént jelenleg folyékony állapotban nagynyomáson hõszigetel tartályban tárolják. Némi info ha rákeresel az opel tü.a. cellás rendszerére. Egy zafirát alakítottak át, a neve ha jól emlékszem Opel Eco 1 de nem biztos.

[NST]Cifu
Tud valaki másmilyen kémiai energiahordozóról?

Etil-alkohol?

Illetve még a Metán és szén.

[NST]Cifu
Amikor még én tanultam a hõerõgépekrõl, akkor úgy volt, hogy a diesel-motorok hatásfoka 45-55% között van. A gázturbina legnagyobb elõnye a kisebb tömeg és a kompaktabb méret (teljesítmény/tömeg arányban verhetettlen), de fajlagos teljesítmény/fogasztás terén nem jobbak, mint a diesel-motorok, ellenben drágábbak.

Oldal 1 / 3Következő →