Apple OS X x86

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

a SATA hiba nekem is megvolt a 10.4.4/5 verzióval... akkor TUSH segített, most engedelmével bekopizom a privát üzijét, ami nekem megoldotta a problémát:
"Ok, szóval megkapod a hibaüzenetet, hogy gáz van az Appleviaata.kexttel, de maga a kext az Extensionsben van igaz?Utilities-»Disk Utilitiy megnyitod, kiválasztod a rendszerpartíciót, és elindítod a Repair disk permissionst.Ha végeztél, Utilities-»Terminál és beírod elõbb ezt: sudo chmod -R 755 /System/Library/Extensions majd Entert nyomsz, aztán
sudo chown -R root:wheel /System/Library/Extensions majd újra Enter.
(Az elsõ Enter után kérni fogja a jelszót Password: írd be és Enterezz!)"

Plum
Megvan... CSAK finderbõl sikerült. Ott kért kodot. Hogy lehet authentikációt adni más progiknak, hogy érzékeljék hogy én admin vagyok!?

Plum
igen... de egyszerûen annyit mond hogy nem lehet létrehozni, és skipeljem a müveletet. Az lehet baj hogy amikor installáltam a rendszert, nem adtam meg jelszót, csak miután már felált a rendszer, utánna állitottam be a Master Password-t? Vagy lehet hogy paraméterezve kéne bootolni és akkor tudnék ott könyvtárat is létrehozni? télleg nulla ötletem... :-(

ivjoe
BaziJoe
ALC850 hangkártyát már elinditott valaki???? asus alaplapi

Alaplap:ROG STRIX X470-F GAMING, Proci:AMD Ryzen 2700X Memória:16Gb 3400-as Gskill Videókártya: Saphire Vega 56.

ivjoe
Nem osx elõtt vagyok, mert oda még nem sikerült netet varázsolnom :C, de oda nem kell könytárat létrehozni, csak bemásolod oda a fileokat. Root jelszót esetleg kérhet hozzá.
Plum
Találtam egy leirást...
http://macvidia.starchaser.org/forums/lofiversion/index.php/t37.html

Itt a második hozzászólásnál leirja hogy hogyis kéne csinálni. Letöltöttem mindent ami kellhet, viszont ir egy olyat, hogy:
2. Copy files to /System/Library/Extensions

Na már most az a probléma, hogy nekem nem enged oda könyvtárat létrehozni! :-(
Akkor mégis hogy másoljam be? kezdek zizi lennni 😊
Tudnátok vmi tanácsot adni?
köszi... 😉

Plum
Esetleg ha van valakinek olyan vagy hasonló konfigja mint nekem és tud felbontást állitani akkor irja meg legyen oly szives hogy hogy sikerült neki!?

elõre is köszi és kösz az eddigi segitségeket is mindenkinek!!

Plum
köszi, megpróbálom majd ha gáz lesz vele.
Amugy lehet vhol találni amolyan kisokost, ahol le vannak irva hogy milyen parancsok használhatóak a terminalhoz?

ivjoe
A 10.4.3 pedig simán feltelepül és bebootol. :o

Mi a legrövidebb út a 10.4.6-ig?
Esetleg egy mûködõ 10.4.6 install DVD, vagy mûködõ 10.4.5 + patch?
ivjoe
Igen, azt tudom, h hogyan kell paraméterrel bootolni, csak az OSX nem. :C
Flamaster
ivjooe:
Ugyanaz a teendõ mimt itt: #2296
annyi különbséggel, hogy x helyet v-t írsz...

Plum:
Ha gáz van az nvidia driverrel akkor nem kell újratelepítened.
Te is bootolj be f8-al és inditsd "-s"-el(macska nélkül) single user mode-ban.
Ird be a következõ sorokat(5):

fsck -fy
mount -uw /
rm -R /System/Library/Extensions/NVidiaHAL.kext
rm -R /System/Library/Extensions/NVidia.kext
reboot

ennyi a teendõ.
Ezzel letörlöd a drivert és úgy indul mintha mi sem történt volna<#vigyor0>

A SATA gond pedig driverhiba lehet.

Plum
helosztok... volt egy ujra telepitésem... :-/ mivel miután installáltam egy nvidia drivert, képtelen volt bebootolni folyton azt mondogatta hogy vmelyik port le van tiltva.. és nem birt továbblépni...
A lényeg ujra fent van és feltettem azt a 10.4.6-s patch-et a 10.4.5 -s osx -re amit Flamaszter ajánlott még jopár oldallal visszább hogy az jo egyeránt Intelre és AMD-re is. No... fel is ment megint látta a sata-kat, viszont reboot után ugyanazt a hiba üzit irja ki rendszer induláskor amire multkor hittem hogy az nvidia driver miatt volt és nem, mert semmit nem csináltam csak patcheltem.

tehát a hibaszöveg ez lenne:
The system extension ?/System/Library/Extensions/AppleVIAATA.kext? was installed improperly and cannot be used. Please try reinstalling it, or contact the product?s vendor for an update.

Mit tudok ezzel tenni?

ivjoe
Fõleg, ha be tudnék "-v"-vel bootolni. :C
BaziJoe
Köszi ez nagyon szupi bocs de igy egy szerübb hisz ha én tudok ilyet amiben nem vagyok ennyire kezdö azt én is megosztom másokkal és nem kell fél napig keresni!!! És még egyszer nagyon köszi!!!!

Alaplap:ROG STRIX X470-F GAMING, Proci:AMD Ryzen 2700X Memória:16Gb 3400-as Gskill Videókártya: Saphire Vega 56.

Zsoltika 007

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

BaziJoe
Tényleg nagyon jólessz ha megnyilik az oldal mert igy negyon nehéz. pedig negyon jó a szoft!!!!De néha elkéne valami hely ahonnan meg lehet tudni ,hogy mire milyen szoft való,és mire mit érdemes használni.

BaziJoe
kodec pac létezik olyan a mivel divix játszhato? meg esetleg lejátszó szoftwer

Flamaster
Bootolj "-v"-vel, hogy lássuk hol fagy le!

Flamaster
Igen..sokaknak sikerült már 9800al telepíteni.
Magyar OSX-es oldal létezik, de nem publikus még.<#kacsint>
Tesztfázisban van.
Ha minden ok akkor 1 hét múlva online lesz mindenkinek 😊
Szólni fogok!

Flamaster
Saját magára mented, magyarán felülirod csak.
Safe mode:
Bios boot után nyomod az f8-at, majd miután bejött a Darwin boot,"-x"-el indítod(macska nélkül).

BaziJoe
És ti milyen progikat használtok alatta ami bevált????

BaziJoe
Sziasztok érdekelne,hogy ati 9800pro kártyám van és azt akarom feltelepteni valakinek sikerült már???És ha igen akkor hogy kell??? Egyébként valami Mac OsX-es magyar oldal létezik???

Plum
Amugy miután jo lett és ujra rebootoltam megint ugyan azt a hiba üzit dobta ki.. 😞 Azt olvastam hogy safe modbol lehet "csak" uninstallálni? Node a safe modot hogy lehet elérni? vagy nem az uninst. a megoldás? Most egyenlõre parkoltatom.
Az is lehet hogy azért gajdult meg mert azt amit az elõzõ postomban irtam nem fejztem be azaz nem mentettem el?
sorry mégegyszer ha bárkinek is az agyára megyek! <#idiota>

Plum
Elnézést hogy itt folyton leirom minden észrevételem, de most volt software update ahogy kérte a rendszer azaz amit letöltöttem a macvidia-ról, azt próbáltam feltenni ujra végigfutott majd reboot és most megint látom a sata-ket viszont a felbontás még mindig csak 1024*768 lehet 😞

egy kérdés... (lehet láma kérdés)

Ez van a howTo filban a telepitésrõl:

open terminal
then type

sudo nano /etc/rc

(insert your password when asked)

on the very top ad this two lines

kextload /System/Library/Extensions/NVDriver.kext
kextload /System/Library/Extensions/NVidiaHAL.kext

save it, and exit

then reboot

Megcsináltam... viszont amikor menteni kéne, akkor hova mentsem? annyira kivagyok hogy nem látom rendesen a könyvtárakat. Mintha egy standard módban lennék, és én keresem a professional módot! :-)

Plum
felnyomtam a 10.4.6 -s frissitést amit belinkeltetek hogy egyaránt jo amd-re és intelre is. Volt reboot, tök jó látta a sata vinyókat is. Örültem aztán kellett kicsit XP-znem... Most este hazajöttem mondom nyüstölöm tovább az osx-et erre egy ilyen üzenet fogad:

The system extension “/System/Library/Extensions/AppleVIAATA.kext“ was installed improperly and cannot be used. Please try reinstalling it, or contact the product’s vendor for an update.

A sata-kat meg nem látom. hmm. Ez mi lehet?

Zsoltika 007
Igen.

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

ivjoe
Csakhogy itt szó sincs frissítésrõl. Sima install DVD.
Amúgy ti disk utilityvel mire szoktátok formázni? Journaled?
fordítva gondoltam :-)

nekem ilyen csak egyszer fordult elõ, mikor a 10.4.1-re frissítettem a 10.4.3-at...

ivjoe
Jaés Intelem van. 😄
ivjoe
Help pls!

Leszedtem ezt: JaS 10.4.6 install dvd. Ez ugye install, szal elvileg fullra úgy mûködik mint az egykori 10.4.3 install DVD. Ez eddig ok, szépen fel is települ, viszont nem akar bebootolni. Szépen bejön a világosszürke alapon sötétszürke alma, alatta a folyamatjelzõ körben elhelyezkedõ pálcikákkal, majd egy idõ után megjelenik egy áthúzott kör az alma fölött és innentõl kezdve úgy is marad. :C
Flamaster
igen

Flamaster
WinGrub
avagy
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Installation_Guides#Dual_Boot

BaziJoe
Sziasztok érdekelne,hogy egy vinyora fel lehet e rakni a mac os-t a win xp-vel????

Plum
lenne még egy kérdés, lehet volt már tárgyalva de nem találtam, szal, hogy van két különbözõ hdd, egyiken XP másikon OSX. Szeretnék egy bootmanagert hogy ne kelljen mindig biosbol hülyülni hogy épp melyik induljon el.
Viszont ha usb -s a billencsem akkor nem tudok ugye klikkel F8-al csak akkor ha rajta van a PS2 átalakitó.
Erre van ötletetek?

Plum
Köszi a linket, az alma megoldva wiki segitségével! 😊

update link itt: #2119

Flamaster
Azt ugye tudod hogy Apple nem fejleszt Nvidia drivert intelMAC-re!
Apple-tõl független 3rd party drivereket egy kis brigád fejleszt.
A drivert megtalálod a www.macvidia.com-on.
Ez a driver még nem rendelkezik 3d gyorsítással, de a felbontás/frissítést lehet vele állítani.
Olvasd át az oldalon az install instrukciókat és a FAQ is mielõtt telepíted a drivert.

Az update-ek közül minden mehet kivéve a System update!!!Ez fontos!
Ha csak simán felrakod a System Update-et akkor lõttek a rendszernek, mivel az update új kernelt is tartalmaz.

Az almagombos problémád nem értem.

vagy a driver (flam segíccsége elkél) vagy ez http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Tips_And_Tricks#Messing_with_the_boot_options
de itt a képernyõfrissítés csak 60Hz, ami valljuk be elég zavaró...
az almára csak klikkelni kell, javaslok egy restartot... ha úgysem... hát... akkor gõzöm sincs...

Plum
még egy apró kérdés... 😊

Az alma gombot szerettem volna definiálni az elején de nem reagált semmire... azt meg lehet vhogy oldani?

Plum
Megcsináltam mindent és most fasza! 😊

Most már csak azzal van gondom hogy ne csak 1024*768 -ban menjen hanem nagyobban is.
Arra gondoltam hogy a legujjabb Nvidia Drivert leszedem és azzal hátha...

Amugy update-ek közül mit lehet neki engedni? mindent kivéve itunes meg ilyeneket?

amit flamaszter tanácsolt mondtam ám - Utilities/Disk Utility - irgumburgum :-)

Plum
No immaron ujra osx alol! 😊
Masodszorra rajottem hogy mit csinaltam rosszul, de mostanaig se tudom hogy miert latta a windows uresnek a boot dvd-t !?
Szal most mar fent van, most jonnek az ujabb kihivasok, mivel meg soha nem hasznaltam osx-et remelem hamar beletanulok. 😉

Flamaster
Huhh.
Itt aztán jó pár lámaságot elkövettél.<#wave><#vigyor>
Hogy mi történt vindóz bavatkozás után nem tudom, de ha megint eljutnál addig a pontig, hogy bebootolsz a DVD-rõl akkor a Welcome screen megjenésekor a fennti menüben, a Utilities/Disk Utility-t megynit, és ott leformázod hfs+-ra, kilépsz DU-bõl és ezután folytatod az install-t.
Még ajánlom figyelmedbe a wikit
http://wiki.osx86project.org

Plum
Érdekes dolgot müvelt az osx nekem... Betettem hogy installáljam, ment is amignem kérte hogy mutassam meg hogy melyik vinyóra tegye fel viszont nem nagyon látott semmit mivel minden vinyó ntfs volt. Ezért mondom kilépek és windows alol PQ 8-al leszedem a particiot a kijelölt vinyóról. Viszont elég lassan lépett ki és nyomtam neki egy resetet, ami lehet nem tett jót neki, mivel azóta nem hajlandó a dvd-rõl bootolni és windows alatt is üres lemeznek látja.
Találkozott már vki ilyen problémával? Mit lehet tenni? nincs meg az image, csak ami a lemezen volt. 😞

Na hazaértem és kerestem az iso-t amit mondtál
Ezt találtam:Jas 10.4.6 install dvd. Ez jó lesz?
Ami nekem volt eddig az nálam nem ment soha...úgy értettem , hogy jó volt miszerint ezidáig ez volt tehát nem lehet full rossz.Mivel egyáltalán nem mûxik gondoltam hátha valami hardver hiba.Na mindegy megnézzük ezt az újat! Amúgy pq magic-kel formáztam és alakítottam a particiókat.
Így is nagyon köszi a segítséget!! Ha lejött az új úgy is írok , de remélem csak pozitív tapasztalatról😊
Thanx.

P4 3.2Ghz, 1GB , 9800 pro,SB live Mac mini, Hp nx9020+a szerver meg az apró:)

Flamaster
Ha ugyanez a DVD már 1x ment akkor összekuszálódhatott a boot sector vagy az MBR.
Nincs több ötletem.

KÖszi...
Szomorú vagyok mert ezt az iso-t ajánlotta itt mindenki. Na megnézem ezt az iso-t amit írtál. De jó lenne tudni EZ miért nem ment mert ha "régi" is azért mûködött!!
Nagyon köszi a segítséget.

P4 3.2Ghz, 1GB , 9800 pro,SB live Mac mini, Hp nx9020+a szerver meg az apró:)

Flamaster
"AZ normális ha windows alatt csak 180kb adatot látni az install lemezen"
Igen 😊
Viszont az install DVD-d szerintem még valami korai bugos biuld lehet, mert erre a DVD-re már 3 javítás kijött.
Legegyszerûbb ha letöltöd a legújabb 10.4.6 JaS DVD-t.
Abban szinte minden benne van.