55
  • dez
    Aham, tehát, mivel már amúgy is van egy jó csomó rossz, dolog, tegyünk még rá egy pár lapáttal, hadd szóljon?
  • csomi
    Nincs mit atgondolnom. Az itt elhangzottak alapjan sem tudtak semmi olyan meggyozo ereju ellenervet felhozni ami miatt EN ugy ereznem, hogy valtoztatnom kene a velemenyemen. Mondjuk ez varhato volt, hiszen itt altalaban mindenki dilettans es csak a sajat felfogasa, ertekrendje alapjan tud velemenyt formalni. Ezt ugy sem mi fogjuk eldonteni. En sokkal sajnalatosabbnak tartom, hogy vannak globalis dolgok amit egy-egy emberre lebontva minden ember latja, hogy az ugy nem jo, de megsem tehetunk ellene az egvilagon semmit. Engem ezek a dolgok sokkal jobban bosszantanak.
  • dez
    Ezt még gondold át egy párszor...
  • dez
    De azért ne legyél túl naív, a tudósok sem mind szentek. Ne higyj bennük, hanem legyél tisztában vele, mit csinálnak, és miért.
  • UnnameD
    "Persze ilyenkor jönnek az ígéretek, hogy "Gyógyítható rák!" meg "Nem lesz éhezés!" és ha ez valóban igaz is, nem jelent semmit, mert ezek több gondot okoznak, mint amennyit megoldanak." Ez szerintem is tökéletesen így van. Főleg amerikába, ahol már 5* a létminimum, és ha csak 4* os szálloda jut valamelyiknek, az már katasztrófa. És ha gyógyítható lesz sok halálos betegség (ami csökkenti az amúgy is lassan túlnépesedő föld lakosságát) akkor még több ember lesz, ezzel pedig nem hinném, hogy épp az éhezés-gondot oldaná meg. A klónozás maga meg sok ember értékrendjét rúgja fel. De még ha betiltanák is (be is van) akkor sem hagynának fel a kísérletekkel. Ez van.
  • csomi
    Bizonyos ertelemben igen. A klonozas is az ami szerintem alternativ lehetosegek tarhaza a termeszet altal eldobott vagy kifelejtett dolgok megvalositasara. Hiszem, hogy ez nem a 'termeszet' tonkretetele hanem szinesitese, gazdagabba tetele. A kornyezetunk(termeszetunk) tonkretetele viszont nyilvanos dolog. Azzal valojaban csak meggyorsitjuk azon fizikai folyamatok hatasat amelyek csak evmilliardok mulva de igy is ugy is lenullaznak a mi kis csodalatos bolygonkat annak minden elolenyevel es atomjaval egyutt.
  • csomi
    Nem vagyok elamitva, hidd el egyszeruen csak bizom a tudomanyban es azokban az emberekben aki szinten hisznek benne es raadasul tudosok is. :) Nem tudom te lattal-e mar komoly hivatastudattal megaldott tudost, de ha igen akkor igazabol te sem mondod komolyan, hogy egy akarmilyen tudomanyos szenzacioszamba meno dolgot csak a sajat kis onnos erdekeben probalna fokuszba allitani. Nah ebben kulon bizom, hogy nem igy van.
  • Antifasiszta
    kő nekem is egy ilyen klónozott dög!
  • dez
    Szóval, szerinted jogunk van pár évszázad, szűkebben véve pár évtized alatt tönkretenni, szétcseszni, ami egy tőlünk független, hihetetlen bonyolult önszerveződés (ez a természet) által évmilliók alatt létrejött?
  • dez
    Azt hiszem, te egy kicsit el vagy ámítva ezzel. Hinni szeretnél benne, hogy majd milyen nagyszerű dolgokat fogunk végbevinni (ez remélhetőleg így is lesz), és ezért ezt a dolgot is felmagaztalod. És épp ezért csinálják, mert más értelme nem nagyon van, mint megjátszani a hipertudóst. Valójában miről van szó: egy kvázi hétköznapi biolaborban egy mikrosztóppal és mikropipettával valaki pár mp alatt felvág egy sejtet, belehelyezi egy másik sejt belanyagát, majd ezt belültetik egy állat méhébe, és várnak, mi sül ki belőle. Ha torzszülemény, elpusztítják, stb. Ezt kvázi bármely biológus megtehetné, nem kell hozzá semmi extra, csak a legtöbben inkább nem csinálnak ilyesmit.
  • dez
    A sok fájdalom, és a sok betegség nem túl természetes. Ezt az ember(iség) az esetek többségében magának köszönheti. Az emberiség már szinte termeli a sok betegséget.
  • Bandew
    No igen, de a vicc az, hogy a saját túlélésünket már nagyon régóta 100%-osra megvalósítottuk. Pl akkor eszünk amikor csak akarunk stb. Csak az a baj, hogy ezzel se érjük be. A világ más tájain meg éheznek, de rajtuk meg nem segítünk, hiába van itt túltermelés. Mert az csak felborítaná a gazdaságot és akkor aztán jajj nekünk, a végén még TV-t sem tudunk nézni.
    Nem azt mondom, hogy nem élek vissza a technikával vagy a tudomány gyümölcseivel, de én nem sírnék ha nem lennének.
    És mi a természet? A legfőbb hatalom a földön, amit mi meg akarunk dönteni, pedig tőle függünk mi is. De nem is magunkat sajnálom, mi rászolgáltunk.
  • csomi
    Nem tudom, igazabol azon gondolkodom van-e ertelme es letjogosultsaga annak, hogy azt mondjuk, hogy mindenbe beleavatkozunk meg olyanokba is ami ugymond a termeszet muve. En ugy gondolom, hogy van. Egyreszt mivel a sajat tulelesunk es tudomanyos tudasbazisunk epitgetese a cel, masreszt meg mi az, hogy a termeszet? Mifele termeszet az ami tulajdonkeppen nem letezik sehol mashol es nelkulunk sem letezne ugyanigy? Ilyen ertelemben a termeszet nem egy felettunk allo valami hanem a csodalatos ELET szerves resze ugyanugy mint mi. Ezaltal az en meglatasom szerint teljeseggel nyugodtan 'kiserletezgethetunk, jatszhatunk' vele, hiszen lehet hogy a nagyszamossagu variacio kozul csak nagyon sokara alukulna pont igy ki es ilyen formaban ez a mi TERMESZETUNK. Ezek azert mar sulyosabb szavak es sokkal nagyobb vitara adnak okot mivel ez inkabb mar egy kicsit vallas-filozofiai kerdes. Csak probalok ravilagitani, hogy nekem a 'termeszetbe' , amit en nem tudok ugy ertelmezni ahogy altalaban szokas, avatkozas ilyen fajtaja sokkal inkabb elfogadhato es tamogatott mint mondjuk azok az orult eszmek amelyek a vallason es a penzvilagi elitt hatalomvagyan keresztul eljutnak a mindennapjainkba es evrol-evre erezzuk a kartekony hatasat. Ami nem csupan a 'termeszetbe' avatkozas hanem egyenesen halalos fegyver sajat fajunk ellen. Nah latom kicsit megint elkalandoztam. :)).
  • Bandew
    Piti dolog a részünkről, de ha jobban belegondolsz ez valami nagyon durvának a kezdete.
    Élőlényeket másolni, mesterségesen életet adni szvsz elég borzalmas.
  • csomi
    Na latod, pont ezert nem ertem. A klonozos 'piti' dolog azokhoz kepest.
  • Bandew
    De igen, kb majdnem a fél hozzászólásomban arról papoltam, hogy már mindenbe beleavatkozunk, a klónozás csak a jéghegy csúcsa. Nem csak attól vagyok kiakadva, de itt most erről beszélgetünk.
  • csomi
    Szerintem nem.
  • Bandew
    És szerinted én nem ezt írtam?
  • richárdkirály
    Szerintem egyesek rosszul értelmezik a klónok létjogosultságát. A klón ugyanolyan értékű élőlény mint az akit klónoztak. Ugyanis nem történik más, mint az hogy egyes külső tulajdonságait az alap egyednek örökítik, de attól még ugyanolyan ember lesz mint te, ugyanúgy is fejlődik. DE ezt pl az emberek nem is akarják megcsinálni, nincs sok értelme. A gyógyításban lehet haszna de ha belegondoltok nem jobban beavatkozás ez az élet rendjébe mint az h beveszel egy gógyszert. A gyógyszer ugyanis segít leküzdeni egy kórt amit szintén élőlények okoznak. Én csak azt mondom h a kereteket meg kell szabni, de ebből jó dolog is kisülhet. Bár ahogy az embert ismerem csak az nem fog:(
  • csomi
    "Szerintem az is korlátoltság, ha minden némileg szenzációhajhász kutatáshoz tapsikolunk."
    Nem hinnem, hogy tapsikoltam volna barmihez is, csak egyertelmuen jeleztem a hovatartozasaom a temat illetoen. Nem akarok es nem is fogok belemenni a vitaba mivel nincs nagy szakertelmem a temaban ugyanugy mint ahogy itt senkinek sem. De mivel mindig is futurista voltam es hittem az emberiseg eloremutato kutatasaiban, es mivel ugy gondolom ez is az, ebben is hiszek. Nem tobb nem kevesebb. Aztan, hogy igazam lesz-e es egyaltalan melto-e vagy felkeszult-e az emberiseg erre a lehetosegre majd az ido eldonti. Az sem tulzottan lepne meg ha nem tudnank elni vele, de mint mondottam szvsz az emberisegnek hamarosan, es mar most is, sokkal egetobb problemai lesznek(vannak) ami mellett a klonozas kerdese eltorpul.
  • csomi
    Szinten fajdalmasan korlatolt hozzaallas. Annyi minden mas van amivel az ember sokkal inkabb beavatkozik a termeszet TERMESZETES folyasaba, az miert nem zavar senkit annyira. Sokkal elobb fogjuk a fajunk, ami szerintem meg is erdemli, kipusztitani azzal mint, hogy amit a klonozassal elernenk.
  • Bandew
    Itt a lényeg!!!
    Ne akarjunk már istent játszani!
    A betegség természetes dolog, a fájdalom is. Szörnyű tudom, de minden élőlény átéli ezt.
    Én mindig is a klónozás ellen voltam, ennek az egésznek szvsz szörnyű vége lesz. A természet mindent tökéletesen megtervezett, de az ember annyira nem képes már semmi rosszat elviselni, hogy nem bírja, ki, hogy ne avatkozzon bele. Persze vannak a természetvédők, meg sok szervezet, akik aktívan próbálnak véget venni ennek, de lássuk be nem sok eredményt érnek el.
    Tudjátok mikor lesz mindenki környezetvédő? Amikor majd mindenkinek veszélyben lesz a kényelmes élete! Akkor majd jön a hiszti, hogy "Jaj mégse kellett volna!". Hiába tudjuk MOST, hogy mi lesz a vége, akkor sem cselekszünk, mert NEKÜNK így kényelmes, az egy dolog, hogy kicseszünk az unokáinkkal.
    A klónozás egy újabb lépcsőfok a tökéletes abnormális-hoz, amiben mi művészek vagyunk.
    Persze ilyenkor jönnek az ígéretek, hogy "Gyógyítható rák!" meg "Nem lesz éhezés!" és ha ez valóban igaz is, nem jelent semmit, mert ezek több gondot okoznak, mint amennyit megoldanak.
    És ahogy vigyorog az a három barom...
    Azt hiszik magukról, hogy okosak, pedig ezek szerint nagyon nem. Egész életükben könyv fölött ültek és gőzük sincs az életről.
  • dez
    Egyébként, láttatok már ilyen klónozásról szóló dok. filmet? Egyszer az egyik kutató maga mondta el, és mutatta be, hogy az egész klónozás valójában elég egyszerű művelet, egy átlagosnál valamivel jobban felszerelt biolaborban el lehet végezni. Csak szokszor kell próbálkozni, hogy egészséges legyen a "végeredmény".
  • dez
    Elvileg. Gyakorlatilag egyátalán nem biztos, hogy ez így működik.
  • Lazarus
    Volt anno egy cikk (lehet hogy a rádióba hallottam csak) hogy marhahúst meg mindenféle kaját fognak klónozni egymagában, állat nélkül.
    Humánusabb, gazdaságosabb (hosszútávon biztos), modernebb :)
  • BiroAndras
    Senki sem akar élő embert készíteni pótalkatrésznek. Lehet különállú szerveket is klónozni. Vagy egész testet, de fej nélkül.
  • Roli
    Épp ez az! a klón más lenne, de mikor alkatrésznek meg kell halni akkorra már neki is leszenek emlékei, érzelmei, kötődései! De legtöbbször a két lény közül a gonoszabbik fog életben maradni! Ilyen ez a világ!
  • Adam II
    Persze még egy csomó probléma fenáll ,még messze állunk attól amit mondtam.
    Az első problémát ,hogy az egyed "születése" pillanatában tulajdonképp olyan idős mint az amelyikből klónozták talán kiküszöbölhető azzal ,hogy már a születéskor vennének ki sejteket egy (tegyük fel) kutyából aztán ezeket a sejteket hibernálnák addig amíg klónozásra kerül sor. Persze ezt könnyebb mondani mint megcsinálni.
  • Cicero
    lol :D aranyosak
  • BiroAndras
    Mi értelme lenne valakinek lemásolni magát (eltekintve a "pótalkatrészektől") ?
    Egyébként is a klón csak genetikailag azonos. Semmilyen szerzett tulajdonság, emlék vagy tanult dolog nem másolódik. Tehát a klón személyisége max. távolról hasonlítana az eredetiére. Egy sorozatgyilkos klónja könnyen lehet normális ember is, Einstein klónja meg nem feltétlen értene a fizikához.
  • Max Damage
    Ennyire azért nem vészes, de egy biztos h a legnagyobb f*szokból lenne leghamarabb kettő, pont azokból akik ölnek, lopnak, csalnak és van pénzük, vagy a politikusokból, esetleg a fasz media sztárokból akiket klónozás helyett irtani kellene inkább. ;) // bocs ha drámai voltam
  • Roli
    "Hmm, tehát ha klónozom magam és ha valamiért nagyon beteg lennék, akkor a klónomat fel tudnám használni donornak :). "

Ezzel csak az a baj, hogy a klónod is ugyan úgy élni akar majd, ugyan azok a jogaik leszenk és amit te átéltél azt pl ő nem tehát összecserélni nem lehet bennetek ilyen szempontból, de meg sem ölheted tehát reménytelen. Vagy csak képzeld el ha valami hülye valamelyik sorozatgyilkost leklóozza! esetleg mindenki csinál magáról egy másolaot. Nem lesz taljesértékű a másolat, de a földön már 12milliárd ember lesz! MIND ÉHES! kocsi kell neki, benzin ház stb stb talán génhibákkal és akkor két feje lesz meg egyebek. Inkább hagynák abba az egészet!
  • dez
    A klónod nem biztos, hogy olyan szívesen átadná neked a szerveit... Emiatt inkább szerveket akarnak majd önmagukban növeszteni. Csak ez nem biztos, hogy működik - ugyanis egy szerv nem egy készre szerelt gép, hanem élő sejtekből áll, amik kommunikálnak egymással, és a szervezet többi részével is (ez egy igencsak elhanyagolt terület, mintha senkit sem érdekelne).
  • dez
    Pl. az a mellékhatása, hogy a a klónozott egyed sejtjeinek belső számlálója onnan indul, ahol a forrás-egyed kivett sejtjének számlálója állt. (Ez a számláló programozza, hogy hány osztódás után haljon el a sejt.) Azaz, gyorsabban öregszik.

A másik: mint látható 1095 próbálkozásból 1x sikerült látszólag egészséges egyedet "létrehozni". Khmm, látszólag...
  • dez
    Ezzel ugyan nem. Max. azt, hogy ha már kialakult, lecseléljék a testrészeid.
  • dez
    Szerintem az is korlátoltság, ha minden némileg szenzációhajhász kutatáshoz tapsikolunk.
  • Inquisitor
    Úgy tudtam egy bizonyos mennyiség felett tudnak "tenyészteni" újakat az őssejtekből, vagy nem?
    Őssejt van a felnőt emberben is, de állati kevés, a csontvelőben. És persze már "romlott" a minősége egy csecsemő őssejtjeihez képest.
    (Volt egy ilyen cikk, hogy XX-os donor adott csontvelőt, és a fogadó meg XY-os volt, és találtak a szürkeállományában XX-es kromószómájú agysejteket.)
  • Inquisitor
    Arra akartam kilyukadni, hogy egy állat teljes klónjának, pláne ha nem is őssejtből van, kb. semmi köze a szervek és szövetek létrehozásához, inkább afféle "gizdulás" a profok részéről :)
  • pemga
    Hmm, tehát ha klónozom magam és ha valamiért nagyon beteg lennék, akkor a klónomat fel tudnám használni donornak :).

Ennek a lite-os változatát kínálják most az őssejt-fagyasztó központok, amikor köldökzsinórból tárolnak el őssejteket, hogy ha esetleg a kiskölyök valamikor nagyon beteg lenne akkor ezzel tudják gyógyítani. Csak egy dolgot felejtenek elmondani a szerződés aláírásakor, hogy annyira kevés van benne, hogy pl. gerincvelőproblémák esetén ezzel semmit nem érsz el. (Egyik haverommal megtörtént, végül gyógyszeres úton kezelték, de szinte csodaszámbament hogy felgyógyult. Ha lett volna megfelelő donorja (pl. a klónja :)), akkor kb 100%-os eséllyel indult volna :)). (Család nem volt kompatibilis...)
  • Adam II
    Hát még elég messze vannak a 6. napon című filmtől. Szerintem jó ötlet lenne az elhullott házikedvenceket klónozni. Persze ez sokaknak nem tetszene (mint ahogy Svarcinak se) de én személyszerint klónoznám a kutyám ha véletlen kivasalnák egy autóval persze ha nem lesz mellékhatása az eljárásnak.
    Mondjuk ennyi erővel génmanipulálhatnák ,hogy ne csak 10-15 évig éljen hanem több ideig is sőt akár beszélhetne is