126
  • Pheel
    #126
    Nagyképűség: magam is sokszor tapasztaltam, hogy az úgynevezett alternatív oprendszerek hívei bizony az esetek többségében egyfajta felsőbbrendűséggel tekintenek a többiekre.

    "Ők látják a jövőt, nem csak úsznak az árral, hanem alakítják a folyó medrét stb."

    Ez a fajta hozzáállás nem kissé sértő a többiekre nézve.

    Példaként említeném, hogy sokkal kevesebb ember hord WinRoxx pólót, mint LinuxRulez feliratút. Na mindegy, mindenesetre nem szeretem, amikor jönnek az emberek észt osztani és fogalmuk sincs a másik oldal lehetőségeiről.
  • Pheel
    #125
    Itt is ott is ott a smile, szal peace :)
  • h4x0r
    #124
    A Linux is egyre ergonomikusabb, de ezen nem erdemes vitazni. A "tokeletesen megfelel arra" kifejezest ugy ertettem, hogy ergonomitas szempontjabol is. Egy KDE v. Gnome es bizonyos progik segitsegevel meg a felkonfigolas is megoldhato ket klikkel. De tenyleg nem vitazom, hisz ez a topic nem errol szol. :)
  • FTeR
    #123
    nem szabad figyelmen kívűl hagyni a különbséget a funkcionalitás (felhasználhatóság) és a kezelhetőség (kényelem) között.
    ha linux 1 papucs, akkor win egy ergonómikus papucs. többség az utóbbit szereti jobban, de vanak, akik kimondottan utálják...

    btw, linux topikba nem járok, így nem tudom ott milyen a wines létszám...
  • h4x0r
    #122
    Ertem, de az SG nem reprezentativ ebben. Ha azt hiszed, hogy a Linuxosok kozt sok a nagykepu, akkor nezd meg a BSD taborat. :)
    Mellesleg ez, mint mondtam abbol ered, hogy aki Linuxra atter, annak tobbnyire a Windowssal volt gondja.
    Ja, es az atlag WinUser hozzaallasa adja ezt: felajanlod neki, hogy felteszel egy Linuxot, mert az ingyenes, es szovegszerkesztesre meg netre ugyanugy jo, erre elkezd fintorogni, es lenez teged, mert egy kicsit mast akarsz feltenni. Ez szinte mindennapos. Most amugy nem gamerekrol beszelek, hanem pl. cegeknel Gizineni titkarnorol, akinek jo lenne a Linux es OO is.

    "egyébként is tudod, h veled jóban vagyok. tudhatnád, h nem rád értettem."

    Tudom, es kosz. Nem is vettem magamra.
  • FTeR
    #121
    win topikban win rlz-zal nincs gond, de linux rlz már provokáló lehet.
    gond még az arány is. winnél kissebb arányban vannak a nagyképűek (szerintem! Most így hirtelen csak arschsg jut eszemben win oldalon, linux felől hirtelen 5-6 is jut).
    egyébként is tudod, h veled jóban vagyok. tudhatnád, h nem rád értettem.
  • h4x0r
    #120
    Pheel, Neophyte, FTeR: Azert nem minden Linuxos nagykepu. Es nem minden Windowsos szent. Vegyetek azt is figyelembe, hogy sok Wines van, aki minden temaban beugatja, hogy WinXP rulz, vagy hasonlok. Ok nem kapnak buntetopontot? Minimum 3-at? :-)
  • FTeR
    #119
    "Na és mi lesz géc bácsi halálakor?"

    igaz #46-osomban azt mondtam "hiába írnék bármit is úgysem értenéd meg...", de most meggondoltam magam és ezt a kérdést kiemelném.
    nem lenne semmi, már évek óta nem is ő a vezérigazgató.
  • FTeR
    #118
    kukacoskodás: ismerem, de nem vágom hogy jön ide. valszeg nem érted amit mondok, de ez nem újdonság...
    cd-text hogy lenne új? nem ezt mondtam. a cd-text legalább olyan öreg mint a cd, csak hordozójával ellentétben hamar kiderült, h nem használható rendesen, legjobb esetben is csak akkor működne, ha mindenki kötelezően használná. én a cdtextet leváltó szabványról beszéltem.
    drm: a linuxos ingyen élésből indulsz ki. ha senki nem varezolna, drm se lenne. vegyed meg eredetiben és sosem lesz bajod vele.
    részemről vége az off-nak.
  • Caro
    #117
    Ismered azt a szót, hogy kukacoskodás? :D
    Visszatérve:
    cd-text: nem új, teljesen kompatibilis a sima cd-vel, minden meghajtó tudja olvasni, mert ezek az adatok a sávdefiniáló részben helyezkednek el.
    DRM:persze, hogy megkerülhető :) minden az. Csak lehet, hogy lassú vagy bonyolult.
  • FTeR
    #116
    az első "lényeg" "hangsúly" akart lenni
  • FTeR
    #115
    éjjen, akkor magas légköri szuperszónikus repülőből dobatom ki magam szkafanderben. nem a helikopter volt a lényeg, de örülök, h sikerült megfogni a lényeget.
    cdtext: mindenki megteszi amit lehet. egy szolgáltatást könnyebb beindíteni, mint egy sokak által használt szabványt megváltoztatni.
    DRM: megkerülhető, innentől kezdve ne zavarjon.
  • FTeR
    #114
    csak normális esetben a kihívásnak nem a megtett útban kell lennie (önmagáért), hanem az elérendő célban...
  • Caro
    #113
    Igen, én spec. szeretem a kihívásokat.
    De ennek ehhez semmi köze.
    A Mount Everestre meg _soha_ nem mennél fel helikopterrel, mert az max 4000 m-ig megy.
    Az hogy a CD szabvány a kezdetektől fogva béna, arról nem tehetek. De erre nem a kerülőutak a megoldások.
    DRM: semmilyen jogalap nincs a DRM használatára, az USA-ban betiltották a digitális védelmeket a TV-ken.
  • Major
    #112
    #107, #109 Egyetértek FTeT-rel...(Bár nem mindeki ilyen, aki ráakarja erőltetni saját verzóját másra, de akad szép számmal aki prófétának avagy hittérítőnek érzi magát...)
  • Pheel
    #111
    Tulajdonképpen egyetlen újdonság van a hozzászólásodban az addigiakhoz képest, ez pedig a DMR kezelés. Nos igen, ez már csak ilyen, szükséged van egy kulcsra, hogy a lejátszó lejátsza neked a videot/audiot. Persze nem kötelező használni, tehetsz úgy is, mintha az a file nem is létezne és letörlöd. Valószínűleg a Linuxos társadalom mostani hozzáállásával pár év múlva nem is lesz más lehetőséged, csak az, hogy kihagyod az adott filet, mert semmi nem fogja neked lejátszani.

    Lehet azon vitatkozni, hogy a DRM jó-e, de valami mindenképpen lesz. A világ effelé halad, nem a mindent ingyen adunk érzés felé.
  • Pheel
    #110
    Nem is rossz ötlet!
  • FTeR
    #109
    linux fanok legnagyobb baja, h szent meggyőződésük az, h ami a linuxban van az a jó. ebből egyenesen következik, h ha valamiben másképp van, az szükségszerűen rossz.

    ha vki bekerül a linux áramlásba, akkor hírten szent kötelességenk kezdi érezni a hittérítést tüzün, vízen, hóviharon át. valahogy úgy ahogy a jehova tanui teszik, addig nem kopnak le, míg el nem küldöd öket az anyjukba, mert a szép szóból nem értenek. az ilyeneknél szokott az is lenni, h már szidod az anyjukat, mégis negédesen mosojognak rád, mert ők megértenek és mélységesen sajnálnak, mert még nem világosultam meg.
  • Neophyte
    #108
    Aki a Win-es topicban Linuxról fecseg az kapjon büntipontot... de minimum 3-at...
    akkor majd megáll a spam áradat...
  • FTeR
    #107
    engem csak a linuxos nagyképűség zavar. a hihetetlen felsőbbrendűségi érzés.
    vannak emberek, akik jobbank érzik magukat bárki másnál, mert a lehető legnehezebb útvonalon másznak fel a Mount Everest legmagasabb csúcsára oxingénpalack nélkül. élvezik a nehézséget ami a cél eléréséhez elszenvednek. én helikopterrel repülnék oda, a legmelegebb kezeslábasban...
    (a nosztálgiázó öregeket, a bezzeg az én korombannal meg még jobban rühellem (gyk amiga/os2/beos))
    van olyan programozó, aki arra büszke, h hónapos nehéz munkával assemblyben összehozott 1 cd katalógus progit. egy 5G nyelvben ez talán fél délután kényelmes generelgatás. a végeredmény ugyanaz... (előbbi gyorsabban indúl. és akkor mi van? 0,0002sec helyett 0,0001sec hip-hip hurrááá). de ő a pengébb srác. a cége fél év után tönkremegy, és még ő van megsértődve.
  • FTeR
    #106
    külön nem akartam írni, de a cd-textet marhára nem használják, cd-k többségén egyáltalán nincs. maga az elgondolás is hamar megbukott.
    akárhogy vergődsz, a linuxot nem könyebb használni, de mégcsek közelében sincs a winnek. (egy helpben meg nemcsak a tartalmazott infó számít, hanem a felépítés és az elérhetőség is)
  • schlosszer
    #105
    Nem értem minek kell ez a Win vs Linux párbaj állandóan.Ez pont olyan,mintha az autót gyártó cégek folyamatosan fikáznák egymást,mert az övék jobb.Ettől függetlenül mindegyiknek van nyeresége,és folyamatosan fejleszti az új típusokat abban bízva,hogy az övékét fogják ezután megvenni.Mindkét oprendszernek megvannak az előnyei és hártányai.A legegyszerűbb megoldás,ha mindenki megveszi vagy megszerzi azt,ami neki előnyösebb,és békén hagyja a másikat...szerintem... :-)))
  • Caro
    #104
    Kamu, linuxban csak akkor kell kernelt fordítanod, ha spec. a saját gépedre fordítod, hogy a lehető legjobb teljesítményt érd el.
    Egyébként a disztribúcióban lévő kernelben minden benne van, ami csak úgy lehet, belefordítva, ami meg modulba is az abba.
    A linuxban a manual pages vetekszik a legjobb windowsos helpekkel. Én windowsban soha nem használtam helpet, de a linuxban tudtam használni a man-t.(Mielőtt félreértenél, nem szövegszerkesztéshez volt rá szükségem :))
    Arra meg hogy kiírja a médialejátszó a zeneszámok adatait már rég kitalálták a CD-Text-et.
  • h4x0r
    #103
    Azert, mert MI, Linuxosok ezt a rendszert tiszteljuk, mert nem allit korlatokat eled, amiket ne lehetne legalisan megoldani. Esz kerdese.
    Mellesleg nagyon elkanyarodtunk a tematol. Szoval: Windows XP Starter Edition SUXXXX. :D
  • NEXUS6
    #102
    Én azért néha sajnálom ám ezeket a "bűnözőket", mert a törvények bizony olyanok, hogy akkor is bevarrják őket alkalomadtán, ha nem bizonyítható az anyagi károkozás.

    Olyan ez mint ha bevarrnának azért mert bliccelsz a buszon. Válazsthatod azt is hogy gyalog mész, sőt ha felszállsz attól még mindenki felfér a buszra aki fel akar szállni. Ha elkapnak az szabálysértés, max pénzbirságot kapsz, és ezt így mindenki el is fogadja.

    Ha viszont számítógéppel rendetlenkedsz akkor az rögtön bűncselekmény, és kinéz a dutyi is.
  • FTeR
    #101
    hagy ne sajnáljam.
  • FTeR
    #100
    aham, és az mp3ban benne van a kártyaszámod?
  • Fenjoy
    #99
    :) ... egy elgondokodtató észrevétel még tőlem... ha megnéztek egy win-forumot, topicot, nem csak itthon bármely országban a legtöbbet használt szó ez lesz "Linux"... félelmetes, előre win-fóbiások:)

    :DDDé
  • stratoman
    #98
    Csak úgy általában, mindenesetre még egy hozzászólást se láttam tőled ezen a fórumon, csak ha megjelenik egy winnel vagy MS-el kapcsolatos hír.
    Mindenesetre nekem speciel nem tetszik a linux, de azért nem fogok regisztrálni a hup.hu-ra, hogy ezt mindennap elmondjam.
  • pemga
    #97
    Ez most hogy jött ide? Hol láttál bármi fikázást? Idézz!
  • pemga
    #96
    Jéé, te nem vetted észre? A világ a netes adathordozók (és a DRM) felé halad. Most még van CD, 10-20 év múlva is lesz? Apple, MS, mind-mind afelé nyomul.
  • NEXUS6
    #95
    Azért hidd el az okos horgász oda is bedobja, ahova senki nem tartja érdemesnek.
    Vannak akik azért ennek ellenére csak gyűjtik az adatot így is, annak ellenére hogy a júzer esetleg rendesen védekezik. Ha bejön bejön, de ha nem akkor se sokat veszítenek.
    Kaptak már el ITbűnőzót mert a elfeledkezett magáról, és saját címére rendelt valamit.
  • FTeR
    #94
    és a cd-n mióta van rajta a hitelkártya számod?
    innentől lol az egész... (egyébként #91)

    (a GNUba ne mennyünk bele, engem a hideg kiráz tőle, egy sorával nem értek 1et)
  • stratoman
    #93
    Ha linuxot használsz akkor mi a f@szt osztod itt az észt, menj a hup.hu-ra vagy a linuxforum.hu-ra és játszd ott az eszed.
    Ha annyira odavagy a linuxoddal, miért nem látni tőled egy hozzászólást se pl. itt az sg-n a linux topic-ban?
    Ha annyira vágod a linux-ot ott miért nem válaszolsz kérdésekre? Csak a fikázás megy vazz?
  • pemga
    #92
    Miért, a licenszet a zeneszámhoz nem hitelkártyával vásárolod meg? Nézd, ha Téged ez nem zavar, akkor tegyed, a Te szabadságoddal azt csinálsz amit akarsz, ha úgy gondolod, hogy ez téged nem sért, akkor használd. De ne próbáld meg elsumákolni, lekicsinyleni pusztán azért, mert téged nem zavar. Engem igenis zavar, ezért is használok GNU/Linuxot. Nem azért, mert jobb vagy nem jobb, mert ez nézőpont és elvárások kérdése, nincs univerzális jó, nekem a Linux jobban tetszik, és ezért szerintem jobb. Ne a Microsoft mondja meg nekem, hogy szerintem nekem mi a jó. Én azt szeretem, ha tudom mi történik a gépemben, tudom a processzekről mi micsoda, tudom, hogy amit csinálok annak milyen hatásai vannak, és ha valami nem tetszik, akkor meg tudom változtatni, mint ez már előfordult párszor. Ezt nekem nem nyújtja a Microsoft Windows. Ha valaki úgy gondolja, hogy neki azok a kényelmi szolgáltatások (vagy korlátozások) megérik a plussz pénzt, amit a különféle szolgáltatások megvásárlása jelent, akkor vegye meg, engem nem zavar. Csak ezután ne mondja azt, hogy ez jobb, ezért vagy azért. Én pl. tök röhelynek tartom, hogy a legalapvetőbb feature-ökért is pénzeket kérnek el, ami abszolut kézenfekvő. Mint pl. a skinelhetőség, választhatsz hogy kifizeted, vagy kalóz leszel és megtöröd az uxtheme.dll-t, hogy bármilyen skint tudjon használni. És a rendszer tömve van ilyenekkel. Én nem akarok ezzel foglalkozni, egy rendszer ne korlátokat álítson elém, amikbe állandóan belebotlok, hanem segítsen nekem, MERT AZÉRT VAN. Mellesleg azért vannak az alternatívák, hogy az emberek eldönthessék Nekik mi a jobb.

    Uff...
  • FTeR
    #91
    milyen jó, h nem vagy rákényszerítve egy lejátszó használatára... (vagy tűzfallal megfogod a kimenőjét és máris nincs gond)
    más meg használja, ha akarja. téged meg ne zavarjon.
  • FTeR
    #90
    a könnyű kezelhetőség nem merül ki a grafikus felület puszta létezésében.
    linuxon siralmasan látszik a konzolos megoldásokból átvett tök fölösleges felépítések. winnél ilyen 95 után már nem volt (gyk. linux vagy 10 évvel le van maradva).
    arról nem is beszélve, h pl xp gyakorlatilag minden rutin dolgot megcsinál helyetted, linuxban közben fordíthatod a kernelt...
    a beépített helpet meg csak halkan említem meg. egy normális iq-val megáldott embert leültetsz win elé és ott hagyod, akkor rövid időn belül, külső segítség nélkül elsajátítja a használatot. linuxnál mehetsz fórumra vagy chatre, ahol olyanokat kérdeznek tőled (a konfiggal kapcs), h ha tudnád a választ, akkor nem lenne szükséged rájuk.
    olvass el pár jó könyvet userfriendly témakörben és talán kicsit képbe kerülsz.
    (nézd meg a mozz javascript konzolját (nem jut eszembe a neve), siralmas a felépítése)
  • NEXUS6
    #89
    Hát tudod, nem vagyok biztos benne, hogy nem tartja valaki azokat számon, akik túl extrém zenéket töltenk, pl arab zenét (=terrorista), meg a réningment (=másképp szerető, esetleg pedofil).
    Látod a lehetőség adott.
    Ha meg nézted mostanában az ertéelt akkor azt is tudod, hogy a biztonsági szolgálatokat minden nagyon érdekli.
  • FTeR
    #88
    jujj, megtudják mit hallgatsz. biztos minden este ezt olvasgatják. (az más kérdés, h azzal az uniqueID-vel nem vagy beazonosítható mint ember...)
    én ugyan nem használok wmp-t, de sokan szeretik azt, h ha betesznek egy cd/dvd-t, akkor az kiírja a számok címét, album címét és a szező(ke)t, sőt akár friss infót is róluk.
  • Caro
    #87
    Ez már rég nem igaz.