16
  • dez
    #16
    Dehogynem: a gyógyszermellékhatások okozta halálesetek a 10 vezető halálok között vannak. Vitamintúladagolással meg inkább gyógyítanak jobb helyeken.
  • dez
    #15
    Hm, így újra elolvasva ezt a cikket, tisztára propaganda az egész. Az alább linkelt törvényszövegben nem is említenek mást, csak a vitaminokat, és hasonlókat, nem pedig a gyógyszer-szerű fogyasztószereket, amik inkább a "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény" kategóriába tartoznak. Továbbá úgy tűnik, igaza volt a #2-es hozzászólónak, és az nagy gáz... Nagyon nagy gáz.
  • klastrom
    #14
    Amúgy vitaminokról és táőpükiegekről egy tuti oldal:
    http://body.builder.hu/
  • klastrom
    #13
    Itt mindenki a Vitamin túladagolásról pofázik.Arról senki se szól egy szót se hogy mi történik azokkal akik egy életen át gyógyszert kénytelenek szedni /magasvérnyomás stb/.És a hosszan szedett gyógyszer mellékhatásaként kap egy másik ill. harmadik betegséget.De hát a gyógyszergyártás ugye hatalmas üzlet.Te az a jó minnél többen vagyunk betegek és minnél hoszabb ideig kell gyógyszert szednünk.Szal fúj Vitaminok nehogy beszedd őket !
  • dez
    #12
    "pl. az egy nap fogyasztható maximális C-vitamin mennyiséget 60 mg-ra korlátozza"

    Azért ilyen kijelentéseket kicsit alá kellene támasztani... Mert ez így valami hihetetlen ostobaság lenne.
  • Tbone
    #11
    En a gyogyszereknel azt nem ertem, miert kell megvennem egy elore (baromi dragan) kiszerelt gyogyszert 10-20-30db-ot amikor a gyogyulasomhoz talan elegendo lenne 6db is. Mondjuk 2 napig minden nap 3db-ot. Ami megmarad, az ugy is megy a kukaba, mert mikor ujra beteg leszek, veszek ujat,ugy sem emlekszem ra milyen gyogyszer van otthon. Tobb orszagban jartam ahol darabra adtak a gyogyszertarban. Azt is kimerten egy kis zacskoban, max rairtak a nevet es az adagolasat. Olcsobban ki lehetett hozni, nem szennyeztem feleslegesen a kornyezetet csomagoloanyagokkal es fel nem hasznalt gyogyszerrel. Ha mellekhatasa lett volna, ugy is visszamentem volna a dokihoz.
  • nenad
    #10
    zuzos, nem is tudtam angliaban is ez a helyzet. :(
  • Robeast
    #9
    Érdekes és teljesen logikus megállapítás. Egyébként meg nem szoktam tévézni. Azt hiszem utoljára akkor ültem tévé elé, amikor nézte a húgom és fél füllel meghallottam, hogy a pápát emlegetik benne...
    Szóval kizárólag akkor ülök tévé elé, ha úgy érzem, hogy értelme van. Nem mondom, hogy nem nézek tévé műsorokat. Nézek, de nem a tévébe, mert nem vagyok hajlandó az életemből órákat elpocsékolni arra, hogy ugyanazokat az igénytelen, amatőr reklámokat nézzem. Persze vannak jó, igényes, humoros reklámok, de ezek is unalmassá és elcsépeltté válnak már a 4. megnézésre is, nemhogy amikor már 1-2 éve nézzük azt.
    Sajnos én is sokáig tévét néztem, jobb híjján (még kábeltévénk se volt, hogy legalább valami igényesebbet kereshessek a Dallasnál meg Homok titkainál...), de most hogy itt az internet ennek vége és hangot is tudok adni a véleményemnek! :)
  • rigidus
    #8
    Kerdes, hogy akkor van-e ra szukseg, ha generaciok ugy nonek fel rajta, hogy mentalis seruleseket okoz. Ez terheli az egeszsegugyet, az oktatasugyet, a bunmegelozest/bunuldozest, ha mar odaig fajul. Erre szerintem legjobb pelda az USA. En pl. Angliaba elek es csak a kornyeken 2-3 hetente van, nemieroszak es gyilok. Multkor meg a hazam elott a parkoloba is ket taknyos gyerek lovoldozott egymasra eles lofegyverrel. Elfogyott a loszer, kibekultek majd hazamentek, mielott a rendorok kijottek volna.

    En batorkodnek a postodat megforditani:
    A dohanygyartok csak ugy tudnak megelni, ha van beveteluk az eladott termekek utan.
  • babajaga
    #7
    "Nem tunik fel, hogy ha a televizioban egy szamodra erdekes musor van, periodikusan megszakitjak a tvmusort egy reklammal"

    A kereskedelmi televíziók csak úgy tudnak sugározni, ha reklámbevételük van.
  • rigidus
    #6
    Forumgazdaktol pedig ezuton szeretnek elnezest kerni az elozo offtopic-ert.
  • rigidus
    #5
    En ezt a kerdest frappansan megoldottam: nem vettem TV-t.

    A TV-zes megtiltasaval pedig csak az a maganvelemenyem, hogy amit egyertelmuen tiltasz azt annal is inkabb fogja csinalni.

    Indok:
    Egy gyerek szuletesetol fogva kissebsegkent el. Mindenki nagyobb nala, mindenki erosebb nala. Legalabbis a felnottekkel szemben. Senki sem szeret kissebsegben elni, igy o mar pici kora ota csak egyetlen dologrol almodik: felnotte valni. Ez teljesen normalis dolog, emlekezz vissza, te is voltal gyerek. :)

    Ebbol kifolyolag elkezd olyan dolgokat muvelni amit csak a felnottek csinalnak. Amikor meg pici eloszor csak felveszi az apja/anyja cipoit, ruhait, sapkajat, mert ilyent csak a felnottek hordanak. Aztan mikor cseperedik, beul az autoba a vezetoi ules felol. Meg csak berreg hozza, mert meg az is elmeny. Kamaszkorban is csak azon mesterkel, hogy felnotte valjon. Kiprobalja a piat, a cigarettat, talan a drogot is, mert ez mind-mind csupa olyan dolog amit tiltanak. Miert tiltanak neki barmit is? Mert meg gyerek. A felnotteknek ezeket a dolgokat megtiltja valaki? Nem, tehat a "disznok" ezert felnottek - gondolja.

    Tehat a felnottek beazonosulnak neki, a felnottseget gatlo mumusokka, egyfajta ellensegekke, vagy inkabb elnyomokka es elkovet mindent annak erdekebe, hogy lazadjon ellenuk. Arrol nem beszelve, hogy az iskolaba a tanarok is csak felnottek, raadasul tele akarjak tomni a fejuket egy csomo "felesleges" informacioval, amit meg vissza is akarnak kerdezni.

    Majd hallgatja az eppen divatos zeneket, gyujtogeti a posztereket, keres, kutat. Mi utan keres? Egy peldakepet keresgel aki valamilyen formaban szimpatikus neki. Olyat amilyenne valni szeretne. Ilyet pedig csak az a gyerek muvel, akinek a kozvetlen kozeleben nincs egy irigylesremelto mentor, egy peldakep.

    Szoval, olyan egyszeru ez. Szerintem csak egy picit vissza kellene tekernunk az ido kereket oda, ahol meg mi is csak gyerekek voltunk es megprobalni az o fejukkel a felnott oldalarol megkozeliteni. Amit bizalommal, kovetendo peldamutatassal el lehet erni egyszeruen, azt ne probaljuk meg 25-szor akkora energiabevitellel megoldani eselytelenul.

    Szal, en azt mondom, hogy ha azt akarod, hogy a gyerek ne tevezzen akkor te se tedd es legy olyan, mint amilyennek te szeretned ot latni.
  • Robeast
    #4
    Teljesen egyetértek. Nekem, ha gyerekem lesz nem fogom engedni TV-zni. Inkább irtsa a jónépet az interneten meg nézzen gore-gazdag warez horrort, de minél kevésbé hülyítse el a média.
    Most nem azt mondom, hogy kockát nevelek belőle, de a TV előtt eltöltött idő helyett akkor már inkább javítsa pl. a reflexeit a játékokkal.
  • pilóta
    #3
    Bizony. Ez egyértelműen a gyógyszerlobbi győzelme a józan ész felett. Szent-Györgyi Albert napi 1000mg C-vitamint szedett. Ö fedezte fel. Lehet, hogy tudott valamit...
  • linuxos
    #2
    Az a gond, hogy a törvényszöveget elolvasva egészen másról szól ez az egész.
    Valójában ezt az egészet a gyógyszergyárak indították, hogy korlátozzák a vitaminfogyasztást, ezzel növelve a gyógyszerek forgalmát.
    Itt a törvényszöveg, érdemes elolvasni, nem hosszú.
    Idén augusztus 1-től fokozatosan vezetik majd be az EU-ban.
    A lényeg, hogy létrehoztak egy pozitív listát, amire felvették az ismertebb vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és egyéb étrendkiegészítőket.
    A maximális adagokat a gyógyszergyárak hírhedt megegyezéses listája, az RDA alapján fogják megállapítani, ami pl. az egy nap fogyasztható maximális C-vitamin mennyiséget 60 mg-ra korlátozza (eggyi van pl. egy pohár narancslében).
    Ezzel biztosítani lehet majd, hogy pl. a populáció ne haljon meg skorbutban, de azért elegendően fogékony legyen minden betegségre.
    Ugyanez igaz természetesen a többi vitaminra is.
    Még egy érdekesség a listáról: ha valami nincs rajta ezen a pozitív listán, annak forgalmazása az EU-ban illegális. Ilyen pl. a csukamájolaj, amit kisgyerekeknek szoktak adni a D-vitamin hiányában kialakuló angolkór ellen.
    A törvényszöveg: http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2002/l_183/l_18320020712en00510057.pdf
  • rigidus
    #1
    "A BEUC (az EU fogyasztóvédelmi szövetsége) és annak 40 független nemzeti fogyasztóvédelmi tagszervezete, köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület hosszasan, éveken át gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy a fogyasztók egészségének védelmében a táplálék-kiegészítők szabályozása létrejöjjön."

    ...

    "Az egyesület szerint ugyanis a szabályozás ellen tipikus, jól megalapozott, félrevezető kampányt folytattak..."

    "éveken át gyakorolt nyomást"

    Es meg mindig nem ebredtek fel Emberek? Ez nem demokracia, ahol ilyen kinkeserves harcot kell 40 szervezet kozremukodesevel lehet csak fogyasztoi erdekeket megvedeni 1-2 tokes alkalmazasaba alitott koztisztviselovel szemben. Azoket a fogyasztoket akik adot fizetnek azert, hogy ezek a jo emberek az O ERDEKEIKET kepviseljek, ne pedig nehany kivaltsagoset. Csak emlekeztetnek Mindenkit arra, hogy a "demokracia" szo a gorog "demosz" szobol ered, aminek a jelentese: nep.

    Amugy nem kene mar kidobni a szobankban a "Nagyvilag Bizalmi Jelkepe"-kent szamontartott televiziot, amelyek szinten a tokesosztaly felugyelete alatt sugaroznak szurt es atalakitott informaciokat?

    Nem kene mar elgondolkodni azon, hogy mindig az a kormany kerul be amelyik jobb ajanlatot tesz multinacionalis nagyvallalatok vezetoinek? Akik vallalataik szineiben kampanyokat szponzoralnak, hogy a (mumosoly)kepviselo minnel tobb varosban szemelyesen megjelenve elhitesse ugyanazt: jobb lesz mint tavaly.

    Nem kene mar azon elgondolkodni, hogy ezeket joembereknek nem eppen nevezheto egyenekre (tisztelet a Kiveteleknek) rabizzuk az adonkbol mukodtetett orszagot es bennunket csak tuntetes utan kepviselnek (vagy meg akkor sem)?

    Nem tunt fel senkinek, hogy az elmult kozel 15 evben a fogyasztoi forgalomban levo cikkek atlagos termekminosege folyamatosan romlik? Nem tunik fel senkinek, hogy egy 40 eve gyartott auto eletciklusa 2-3 szorosa volt egy mostanienak, hozzateve azt, hogy a technikailag azota nagysagrendekkel fejlettebbek? (pl.:korroziovedelem, keno-, hutesi rendszerek)
    Nem tunik fel senkinek, hogy a cel a fogyasztok pazarlasra valo szoktatasa es kisiparosok tonkretetele? (Pl.: Ha a meregdraga autoalkatreszek miatt nem tudod megjavitatni az autodat, akkor JOBBAN MEGERI venni egy masikat, kesobb egy ujat. Kinek jo ez mit gondolsz?)

    Nem tunik fel senkinek, hogy az elelmiszerek ertekesitesere vonatkozo szigorito torvenyeket ugy alakitjak, hogy a kisvallalkozo minnel kilatastalanabb helyzetbe keruljon a tokeeros multinacionalis szupermarketekkel szemben? Nem tunik fel, hogy a 10-20 eves vallakozasat felszamolo eladok szinten a szupermarketeknel kapnak csak allast javareszt. Nem furcsa az sem, hogy ezek az emberek KISZOLGALTATOTTA VALNAK? Az sem szamit, hogy ezek az elelmiszeraruhazak ott telepulnek ahol a kornyeken a legtobb a kistermelo, hogy "olcsobban" tudjanak VASAROLNI mint TERMELNI? Ha kevesebbet fizet erte egy nagyuzletben, mint amennyiert megtermeli, akkor a foldjet parlagon hagyja, majd kesobb eladja. Kinek adja el? Majd egy tokesnek, aki majd az javareszt az uzletlancoknak fog kozvetlenul vagy kozvetetten termelni. Nem tunik fel senkinek, hogy multinacionalis vallalatok es igy tokesek kezere kerulunk mindannyian? Ennyire fontos az "olcso"?

    Nem tunik fel senkinek, hogy meretei miatt egy ilyen uzlet nehezen megkozelitheto. Javareszt legtobb helyen csak autoval es busszal. Nem ugy mint egy kisuzletnel amiert talan csak a sarokig kell elsetalni es egy vasarlassal par perc alatt meg vagyunk. Azt vesszuk meg amiert mentunk. De egy oriasuzlet szandekosan ugy van elrendezve, hogy minnel tobbet kelljen gyalogolnod odabent, minnel tobb mindent lass, minnel tobb mindennel lakjon jol a szemed, majd minnel tobb mindent tegyel bele a kosarba, amit eredetileg nem is akartal. Ilyen alapon jogos a panaszod, ha a honap vegere elfogy a fizetesed?

    Nem tunik fel, hogy tobbezer even at a hozzad hasonlok az eletuk aran is de lazadtak? Elsosorban MIATTAD, hogy ha majd megszuletsz legy szabad! Te pedig csak neman hallgatsz?

    Nem tunik fel, hogy ha a televizioban egy szamodra erdekes musor van, periodikusan megszakitjak a tvmusort egy reklammal - ami vasarlasra, tehat ujabb penzkiadasra osztonoz - annal a pontnal amikor a legerdekesebb resz kovetkezik, hogy nyitott allapotba az informaciora ehes agyad egy olyan mentalis kezelest kap, amit Te eszre sem veszel, mert a rogzites tudat alatt, az iranyitasod nelkul tortenik? A reklamok javareszt olyan kisallatokhoz, figurakhoz, szereplokhoz, hiressegekhez kotodnek akikkel szemben szimpatiat erzel. Ez a szimpatia azonosul benned az altala reklamozott termekkel szemben is, igy fuggetlenul attol, hogy az jo vagy sem elobb utobb megveszed.

    Nem tunik fel, hogy ezert Te sokszorosan fizetsz? Fizeted a televizio arat, a kabeltv-t (vagy videken televizio dijat), az elfogyasztott energiat, esetenkent az elofizetest es mindezert senki nem fizet neked dijat a Te koltsegeiden fenntartott reklamfeluletert!

    Nem tunik fel az sem, hogy a fiatalkoru gyermekek az elmult 10-15 evben folyamatosan egyre kezelhetetlenebbe valik az ilyen mentalis kezelesek miatt? Meg akarnak vetetni mindent, mert az o elmejuk meg friss, konnyen tanulnak es a friss agy az akaraton kivuli mentalis kezeleseket is aktivabban rogziti?

    Nem tunik fel, hogy azok a dollarmilliardos koktelszurcsolo tokesek, akik eletukon at talan egy fadarabert sem hajoltak le es tokeerejukkel, befolyasukkal rohogve hulyet csinalnak egy egesz vilagbol? Nem furcsa, hogy mestersegesen tartanak Tegedet allando eletbenmaradasert valo kuzdelemben? Mert amig tartosan eletbenmaradasert kuzdesz es kozvetlenul vagy kozvetve szedik Toled a vamot, addig nem jutsz elore.

    Nem kene mar tenni is valamit? Vagy meg birod energiaval?